Sutra se navršava 25 godina od smrti Josipa Broza Tita...
- pitt
Zavisi gdje ce ici u skolumIRCerka wrote:a kako mi tek to ide na P zivac....ja sam ucila da je Gavrilo Princip bio HEROJ koji je SPASIO SVE NAS OD OKUPACIJE...a sada kazu da je TERORISTA....i to zvanicno stoji u udzbenicima....car-x wrote:
mircerko, nevezano za ostale dijelove tvoje price, nadam se da ti je barem u danasnje vrijeme, kad imamo tri razlicite verzije historije/istorije/povijesti dogadjaja koji su se desili u neposrednoj proslosti, jasno da je istorija najobicniji falsifikat, koji se vremenom nametne ko standard..
sta li ce pisati u tim knjigamam kada moje dijete bude islo u skolu
-
car-x
sad mi je pala na pamet jedna situacija iz tog nekog prethodnog zivota.. na golf (ili bilo koje drugo auto iz domace proizvodnje) se nakon uplate cekalu jednu, dvije i vise godina.. uplatis ga i cekas..
danas, odes u volkswagen u vogosci ili neku od privatnih auto-kuca (ako ti se daje lova nekom privatniku), poneses 20-30 novcanica (jes da ih valja skupiti, ali sve se to nekako odradi), uplatis, sutradan ga prijavis u policiji, i vozi misko.. nekako mi to lakse zvuci.. samo treba imat love..
danas, odes u volkswagen u vogosci ili neku od privatnih auto-kuca (ako ti se daje lova nekom privatniku), poneses 20-30 novcanica (jes da ih valja skupiti, ali sve se to nekako odradi), uplatis, sutradan ga prijavis u policiji, i vozi misko.. nekako mi to lakse zvuci.. samo treba imat love..
- Alfons Kauders
Ljudi, na stranu ekonomija, ljetovanja i dobar zivot...
Mene nije bilo u zlatnim 70im...
Nego, ovako kad covjek pogleda kakvi su nas belaji mogli zadesit da nije bilo Tileta:
1. SBBKBB - Da nije bilo partizana, i da su recimo cetnici priznati kao poslijeratna vlast u Jugoslaviji imali bi vec 1945. Veliku Srbiju...
2. SBBKBB - Da je uletio 1948. drug Staljin bili bi ko Albanija. A par miliona Bosanaca, Srba i pogotovo Hrvata bi zavrsio u Sibiru, negdje pored Cecena i Kozaka...
3. SBBKBB - Da se Juga nasilno raspala za vrijeme hladnog rata, mozda bi i 3. Svjetski poceo negdje na desnoj obali Miljacke, a mozda bi Hrvatska, BiH i Srbija bile podijeljene nekim Berlinskim zidom ili nekom "38. paralelom" nekoliko decenija...
4. SBBKBB - Da nije bilo Ustava iz 1974. - sami skontajte...
A sto se tice Golog, Bleiburga i sl. I saveznici su cinili u ratu zlocine, ne samo nacisti, a nakon rata se Jugoslavija nasla izmedju 2 vatre, a ionako je imala brdo svojih unutrasnjih problema. Pogledajte sta Ameri danas rade u svom ratu protiv terorizma, i kako Kuba pomalo lici na Goli...
Nego, ovako kad covjek pogleda kakvi su nas belaji mogli zadesit da nije bilo Tileta:
1. SBBKBB - Da nije bilo partizana, i da su recimo cetnici priznati kao poslijeratna vlast u Jugoslaviji imali bi vec 1945. Veliku Srbiju...
2. SBBKBB - Da je uletio 1948. drug Staljin bili bi ko Albanija. A par miliona Bosanaca, Srba i pogotovo Hrvata bi zavrsio u Sibiru, negdje pored Cecena i Kozaka...
3. SBBKBB - Da se Juga nasilno raspala za vrijeme hladnog rata, mozda bi i 3. Svjetski poceo negdje na desnoj obali Miljacke, a mozda bi Hrvatska, BiH i Srbija bile podijeljene nekim Berlinskim zidom ili nekom "38. paralelom" nekoliko decenija...
A sto se tice Golog, Bleiburga i sl. I saveznici su cinili u ratu zlocine, ne samo nacisti, a nakon rata se Jugoslavija nasla izmedju 2 vatre, a ionako je imala brdo svojih unutrasnjih problema. Pogledajte sta Ameri danas rade u svom ratu protiv terorizma, i kako Kuba pomalo lici na Goli...
-
Hart
ma i ja sam ucio isto, ali ucilo se ono sto se moralo uciti po direktivi, sad sama mozes procijeniti cinjenice i imati svoje misljenje: cinjenice su da je bio clan tajne organizacije Mlada Bosna, takodje da je obucavan u srbiji, da ih je obucavao Dragutin Dimitrijevic Apis (!), da je ubio prestolonasljednika i njegovu trudnu zenu.... sama skontaj da li je to terorizam ili ne!a kako mi tek to ide na P zivac....ja sam ucila da je Gavrilo Princip bio HEROJ koji je SPASIO SVE NAS OD OKUPACIJE...a sada kazu da je TERORISTA....i to zvanicno stoji u udzbenicima....
-
car-x
ovako smo sve to, bogu hvala, prezivjeli, oduprli se i vanjskim i unutarnjim neprijateljima i kad je postalo jasno da nas niko sa strane nece klepiti, docekali dan kad nas je titina armija zasula granatama..Alfons Kauders wrote:Ljudi, na stranu ekonomija, ljetovanja i dobar zivot...
sta reci, osim, masala..
-
BECHO
Naravno, Gavro je bio 'spasitelj' koji nas je oslobodio i dao nam slobodu a zatim nam natovario 1.Svjetski Rat na vrat! Ma ljudina je bio pokojni Gavrilo, prvotimac srpske organizacije 'Mlada Bosna' ciji je cilj bio 'Velika Bosna' od Dzerdapa do Livanjskog Polja!mIRCerka wrote:a kako mi tek to ide na P zivac....ja sam ucila da je Gavrilo Princip bio HEROJ koji je SPASIO SVE NAS OD OKUPACIJE...a sada kazu da je TERORISTA....i to zvanicno stoji u udzbenicima....car-x wrote:
mircerko, nevezano za ostale dijelove tvoje price, nadam se da ti je barem u danasnje vrijeme, kad imamo tri razlicite verzije historije/istorije/povijesti dogadjaja koji su se desili u neposrednoj proslosti, jasno da je istorija najobicniji falsifikat, koji se vremenom nametne ko standard..
- Alfons Kauders
Ne masala, vec jebiga. Makar se to zlo odgodilo pedesetak godina, a vec sam rekao da je Titov najveci grijeh upravo to sto je dozvolio da sve ode u kurac nakon njega, nije nas rokala Titina, vec Slobina armija, a Tito je donekle kriv sto je ona postala Slobina.car-x wrote:ovako smo sve to, bogu hvala, prezivjeli, oduprli se i vanjskim i unutarnjim neprijateljima i kad je postalo jasno da nas niko sa strane nece klepiti, docekali dan kad nas je titina armija zasula granatama..Alfons Kauders wrote:Ljudi, na stranu ekonomija, ljetovanja i dobar zivot...
sta reci, osim, masala..
-
car-x
i tu se ti i ja slozimo i odemo na pivu, jer u biti tvrdimo isto..Alfons Kauders wrote:Ne masala, vec jebiga. Makar se to zlo odgodilo pedesetak godina, a vec sam rekao da je Titov najveci grijeh upravo to sto je dozvolio da sve ode u kurac nakon njega, nije nas rokala Titina, vec Slobina armija, a Tito je donekle kriv sto je ona postala Slobina.car-x wrote:ovako smo sve to, bogu hvala, prezivjeli, oduprli se i vanjskim i unutarnjim neprijateljima i kad je postalo jasno da nas niko sa strane nece klepiti, docekali dan kad nas je titina armija zasula granatama..Alfons Kauders wrote:Ljudi, na stranu ekonomija, ljetovanja i dobar zivot...
sta reci, osim, masala..
-
furlan
[quote="Hart"][quote]hajde mogu shvatiti ljude koji sad imaju 40 i vise godina, oni su prozivjeli zlatne 70te
Hart kako stojimo sa matematikom.Meni ovdje nesto nije jasno.
[/quote]
s matematikom stojimo sjajno, hvala na pitanju!
jasno je da kad sam rekao zlatne 70te mislio sam na 1970te....
sorry, mislio sam da je jasno o cemu govorimo. tebi ocito nije bilo
[/quote]
Nismo se razumijeli.Htjedoh ti reci covjek cetrdesetih godina je bio derle u zlatnim 70-im , mama mu brisala nos i isla na roditeljske sastanke,tako da ne mogu reci da ih prozivjeh Bog zna kako, ko svako normalno dijete.
Slazem se da ne treba praviti mit ni od Tita ni od partije ali u bezpticju i (da ne kazem sta ) je slavuj, sto je slucaj sa nasih prostora.
Hart kako stojimo sa matematikom.Meni ovdje nesto nije jasno.
[/quote]
s matematikom stojimo sjajno, hvala na pitanju!
jasno je da kad sam rekao zlatne 70te mislio sam na 1970te....
sorry, mislio sam da je jasno o cemu govorimo. tebi ocito nije bilo
Nismo se razumijeli.Htjedoh ti reci covjek cetrdesetih godina je bio derle u zlatnim 70-im , mama mu brisala nos i isla na roditeljske sastanke,tako da ne mogu reci da ih prozivjeh Bog zna kako, ko svako normalno dijete.
Slazem se da ne treba praviti mit ni od Tita ni od partije ali u bezpticju i (da ne kazem sta ) je slavuj, sto je slucaj sa nasih prostora.
-
Zadig
Ja ne znam sta je s'vama ljudi...
Zar neki od vas (mislim na ove starije) zaboravljaju koliko je taj sistem zla nanio svojim gradjanima?
Koliko je zemlje oteo iz privatnog vlasnistva, i kolektivizirao sela (citaj unistio) kroz zemljoradnicke zadruge? Koliko se ruralnih porodica tako ugasilo? Koliko je sve funkcionisalo PO PARTISKOJ LINIJI (sada po nacionalnoj), koliko ljudi je bilo iznad zakona, kako su debeli direktori mogli majku jebat kom su htjeli, kako su predsjednici mjesnih zajednica bili lokalni lordovi, i koliko je ljudskih zivota otezano zbog razgoropardzene stoke koja je s'brda sisla i odredjivala sudbinu gradica i sela dje su bili rukovodioci samo zato sto su bili dobri partiji?
Koliko je intelektualaca protjerano, ubijeno, poslato na goli otok o jer su mislili drugacije? Koliko ljudi nisu mogli da upisu fakultet zbog "partijskih" neslaganja njihovih roditelja? Koliko je fabrika sagradjeno bezveze, i koliko je para potroseno bezveze zbog nedostatka strucnog znanja o investiranju na neke zeljezare koje nemaju veze sa zivotom?
Zadnja decenija tiletovog komunizma nije mijerilo stanja tog cijelokupnog rezima. Slazem se da je zadnja decenija bila zaista ok (vec do tada je dosta "unutrasnjih" neprijatelja istrebljeno, ili ih je Arkan trebio po inostranstvu), bila je manja opterecenost partijom, nova generacija je stasala jos neopterecena prosloscu, komunizam je slabio u Evropi, 53ojka folovi golovi, more skijanje olimpijada, bijelo dugme, dobri filmovi, putovanja i tako dalje (znam, ja sam bar od ovog zadnjeg fajde vidio).
Ali sve to meni licno nije dovoljno da se zaklinjem u taj rezim srcem i dusom.
Bilo je i pozitivnih stvari u svemu tome sigurno (pogotovo kada se pogleda sa DANASNJE perspektive), kvalitet obrazovanja, nivo kriminala i opste bezbjednosti, diplomatski ugled u svijetu, vizni rezim, stopa nezaposlenosti, broj narkomana, broj oboljelih sidom (od pojavljivanja) i tako dalje.
Molim vas ljepo....
razmislite!
hvala
Zar neki od vas (mislim na ove starije) zaboravljaju koliko je taj sistem zla nanio svojim gradjanima?
Koliko je zemlje oteo iz privatnog vlasnistva, i kolektivizirao sela (citaj unistio) kroz zemljoradnicke zadruge? Koliko se ruralnih porodica tako ugasilo? Koliko je sve funkcionisalo PO PARTISKOJ LINIJI (sada po nacionalnoj), koliko ljudi je bilo iznad zakona, kako su debeli direktori mogli majku jebat kom su htjeli, kako su predsjednici mjesnih zajednica bili lokalni lordovi, i koliko je ljudskih zivota otezano zbog razgoropardzene stoke koja je s'brda sisla i odredjivala sudbinu gradica i sela dje su bili rukovodioci samo zato sto su bili dobri partiji?
Koliko je intelektualaca protjerano, ubijeno, poslato na goli otok o jer su mislili drugacije? Koliko ljudi nisu mogli da upisu fakultet zbog "partijskih" neslaganja njihovih roditelja? Koliko je fabrika sagradjeno bezveze, i koliko je para potroseno bezveze zbog nedostatka strucnog znanja o investiranju na neke zeljezare koje nemaju veze sa zivotom?
Zadnja decenija tiletovog komunizma nije mijerilo stanja tog cijelokupnog rezima. Slazem se da je zadnja decenija bila zaista ok (vec do tada je dosta "unutrasnjih" neprijatelja istrebljeno, ili ih je Arkan trebio po inostranstvu), bila je manja opterecenost partijom, nova generacija je stasala jos neopterecena prosloscu, komunizam je slabio u Evropi, 53ojka folovi golovi, more skijanje olimpijada, bijelo dugme, dobri filmovi, putovanja i tako dalje (znam, ja sam bar od ovog zadnjeg fajde vidio).
Bilo je i pozitivnih stvari u svemu tome sigurno (pogotovo kada se pogleda sa DANASNJE perspektive), kvalitet obrazovanja, nivo kriminala i opste bezbjednosti, diplomatski ugled u svijetu, vizni rezim, stopa nezaposlenosti, broj narkomana, broj oboljelih sidom (od pojavljivanja) i tako dalje.
Molim vas ljepo....
razmislite!
hvala
- Alfons Kauders
Joj otiso bi ja, al jos sam mahmuran, bem ti taksiste, od Limenke do Brcanske nijednog nisam vidio, smrzo se...mIRCerka wrote:nalet vas ne bilo, pijete pivo ....car-x wrote: i tu se ti i ja slozimo i odemo na pivu, jer u biti tvrdimo isto..
-
digger
C'mon A.K.: znas i sam da to nije tacno. Neko nam moze dati smjernice za zivot: roditelji, skola, prijatelji, drustvo... ali je na pojedincu da bude bolji. Ako nesto naucis od drugih, ali isto brzo zaboravis i prestanes da primjenjujes, zasto kriviti druge? Sam pao, sam se ubio.Alfons Kauders wrote:Stari je ucinio puno, al nikad mu necu oprostit sto je dozvolio da nakon njegove smrti sve ode u kurac, moglo je to i bolje, ni 10 godina nije opstala drzava nakon njega, to mu je najveci grijeh, kakav Goli i Bleiburg...
- Alfons Kauders
Pa moglo je i bolje, a moglo je i puno gore, sve u svemu dobro smo prooosli...Zadig wrote:Ja ne znam sta je s'vama ljudi...
Molim vas ljepo....
razmislite!
hvala
Ne vjerujem da je neko govorio da je bilo sve savrseno, daleko od toga, neke stvari su bile katastrofa, ali neke, mozda i vaznije stvari - nisu. Nije se ratovalo, nije nas guzio Staljin, i vecina naroda je ipak bila koliko - toliko zadovoljna, i pored svih nedostataka koje si fino nabrojao.
- Alfons Kauders
To i jest ljepota jednoumlja, nista nije na pojedincu, a kakav smo narod, da nam kamen das u ruke sjebali bi ga.digger wrote:C'mon A.K.: znas i sam da to nije tacno. Neko nam moze dati smjernice za zivot: roditelji, skola, prijatelji, drustvo... ali je na pojedincu da bude bolji. Ako nesto naucis od drugih, ali isto brzo zaboravis i prestanes da primjenjujes, zasto kriviti druge? Sam pao, sam se ubio.Alfons Kauders wrote:Stari je ucinio puno, al nikad mu necu oprostit sto je dozvolio da nakon njegove smrti sve ode u kurac, moglo je to i bolje, ni 10 godina nije opstala drzava nakon njega, to mu je najveci grijeh, kakav Goli i Bleiburg...
-
Zadig
Zelim samo da vam kazem da su mi neki stariji rekli kako su potiho govorili 45 na kraju rata isto sto se prica i sad:
Ovo je vjestacka tvorevina, nece ovo ovako moci dugo moci trajati.
A trajalo je zato sto niko nije smio pisnuti. Cim im se stvorila mogucnost da mogu pisnuti, gospoda fino se potrudise da ovo sto su stariji pricali postane tacno!
hebem im misa,
a mogli smo se fino rastati, ka ljudi!

A trajalo je zato sto niko nije smio pisnuti. Cim im se stvorila mogucnost da mogu pisnuti, gospoda fino se potrudise da ovo sto su stariji pricali postane tacno!
hebem im misa,
Last edited by Zadig on 03/05/2005 15:28, edited 1 time in total.
-
car-x
kuku radosave.. pa sta cemo sad? jel se to ovdje naziru neke separatisticke ideje?!Zadig wrote:Zelim samo da vam kazem da su mi neki stariji rekli kako su potiho govorili 45 na kraju rata isto sto se prica i sad:
![]()
hebem im misa,
-
car-x
andjo, sve to stima, samo ne cini ti li se da nas je ovdje i previse s nekakvim roza cvikama kad je tito u pitanju? kako ti rece, definitivno zasluzuje svoje mjesto u istoriji (to sam i ja vec u nekom postu napiso), ail bas da je bio cvijece cvijeca, tu se jednostavno ne mogu sloziti..A wrote:Bilo je pogresno praviti od Tita bozanstvo za njegova zivota, pogresno je sada glorificirati. No jednako je pogresno sada sve sto se lose desilo 80-tih i 90-tih staviti na racun Tita. Jednostavno, treba mu dati njegovo mjesto u istoriji.
Drugo, kad govorite o tadasnjoj Jugi, vi je poredite sa demokratskim zemljama sad, a ne iz istog perioda. Kao da se u Njemackoj, Francuskoj, Italiji sada ne pere prljavi ves proslih decenija, arhive se otvaraju i javnost saznaje skandale proslosti. Kad govorimo o slobodama - da, bile su ogranicene. Da vidim sta znate o ogranicavanju sloboda u tom periodu, u SAD i drugim demokratskim zemljama. Policija je uhodila sve sto je licilo na socijalistu, da ne kazem marksistu, bozemeprosti.
Kad smo kod gradjanskih prava - francuske zene su 1974 dobile pravo da se zaposle bez odobrenja muza; u Svicarskoj su pocele glasati 1971. Tu je negdje doslo i do prava na kontracepciju, malo poslije na abortus. I to su ljudska prava, ne samo pravo da se psuje partija na vlasti.
a ovdje je ocigledno rijec o glorificiranju i njegovanju kulta licnosti.. a to ne moze nikako biti dobro.. ama bas nikako
- Fair Life
[img]http://www.bhdani.com/img/logop12.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]Broj 411 - 29.04.2005.[/size] wrote:Reportaža: Žena u divljoj jami
Selo koje Tita ne da
Iznad Kaknja, u selu Živalji, vec nekoliko desetljeca ljudi kopaju ugalj iz divljih jama. Ne samo da toga više nema nigdje u Bosni i Hercegovini vec je to i jedino mjesto gdje živi žena koja zna izvuci i po tri tone uglja dnevno...Belma Becirbašic.
"Znate li kuda se ide prema selu gdje živi žena koja izvlaci ugalj iz divlje jame", zapitkivali smo slucajne prolaznike u Kaknju. Svi su zbunjeno odgovarali:
"Nikad cuo."
"Šta, da se izvlaci mrki ugalj na divljaka, ili da ga žena izvlaci?", insistirali smo.
Odjednom smo svi poceli odmjeravati jedni druge. Mi, zbunjeni nedavnim saznanjem da se uopce vadi ugalj iz drugog mjesta osim rudnika, a oni:
"Pa, to, za ženu… Mislim, znam da muški to rade, al' žena - prvi put cujem, zar ima i to?!"
"Kažu da ima."
Što smo se više udaljavali iz Kaknja, stereotipna slika o poslovima namijenjenim "nježnijem spolu" polako se brisala…
"Aaaa, to mora da su Živvaaaalji", uputili su nas seljani.
"Živalji?"
"Ma, jok, bona - Živvaaaalji!"
"Nema problema."
Na selu je sve moguce. Cim smo došli, s vrha brdovitog predjela Živ...aaalji, ugledali smo "mocni" Opel Cadett Suza: za volanom je sjedila starija žena pokrivena maramom i "zapaženom" brzinom jurila niz seosku cestu.
"Eto ti Binase!", objasnile su nam komšije ovu zanimljivu scenu. Bila je to rudarka divljih jama. I jedina žena-vozac u selu.
"Prenijela je na svojim ledima preko 300 tona uglja da ih kupi", rekli su.
I njima je bila posebna. Slobodna, hrabra, radiša... Muškarci su je poštovali, žene joj se divile.
"Ne bi' ti ja ušla u onu jamu; ma, nema te zime koja bi me natjerala", odmahivale su glavom pojedine žene dok je Binasa gasila motor.
Njoj su, opet, drugi bili cudni, jer to što je deset godina svaki dan ulazila u jamu i izvlacila ugalj, za nju je bilo samo stvar - sudbine.
Price iz davnina Ta neobicna sudbina odredila je i da gotovo cijelo selo vec sedamdeset godina opstaje na divljim jamama. Još davne 1938. godine, rudnik Kakanj otkopao je nekoliko jama u Živaljima. Šta ih je zaustavilo da rade u njima, to niko ne zna. Seljani znaju samo da im to bješe kao dar iz zemlje. Kako je rudnik zatvorio jame, tako su seljani pohitali u njih i poceli ih otkopavati. Znali su da je zabranjeno, al' valjalo je od necega živjeti.
Ipak, kako su godine prolazile, a ljudi napuštali selo odlazeci u grad, samo je mali broj vjernih toj svetoj zemlji ostavilo svojima u amanet ocuvanje zanata. Jer trebalo je znati prodrijeti u tajnu i mudrost izvlacenja rude iz divlje jame. Rijetki su oni koji mogu: od jedanaest jama, danas su ostale još samo tri.
Jednu od njih iskopao je Emir Neimarlija. Kopao je cetiri godine povazdan dok nije došao do uglja. Nakon što je iskopao 100 metara, pojavilo se crno zlato.
Kada su prvi put došli kod njega da ih zaposli, Nermin i Nedmin - jedini dvadesetpetogodišnjaci koji su ostali u Živaljima - nisu ni sumnjali u to šta zapravo znaci divlja jama. S ugljem se poistovjecivalo cijelo selo, pa i region; kako su svi silazili u jamu, i njima nije bilo druge nego da se prihvate ajzena. Al' nije divlja jama - rudnik.
"I tako ti pajdo unide u jamu... odjednom me je topao zrak sahvat'o, k'o da sam u saunu uš'o, nema zraka, ne možeš se dignut', ne možeš se okrenut'. Onaj ko je bio u rudniku, a kamoli još u kakanjskom - nek' zna da je luksuzni hotel u odnosu na ovo… ma, cak šetalište, banja!", pricaju dvojica seoskih mladica.
Danas su se vec navikli, jer, kao što i sami kažu, u jamu te natjera nevolja i besparica.
"Cim se nema para, nema ni puno price - diži se i kopaj", smije se jedan od njih. Povazdan rade, a navecer skoknu do grada. "Šta ceš, nije co'ek ko ne popije", kažu.
A tako im je lakše sutradan uci u mracni i zagušljivi tunel.
Najgore je kad cuju da su drotovi zaustavili kamion koji im prevozi ugalj do ljudi koji ga naruce. Obicno ne zapisuju prijavu, vec uzmu onoliko para koliko ima tona uglja. Jedna tona košta pedeset maraka. A kopa se od zore do mraka.
Rudarka Binasa Nedaleko odatle, smještena je Binasina jama. U tom uskom i niskom prolazu, dugom oko 200 metara, znala je, kažu, Binasa dnevno iskopati koliko Nedmin i Nermin zajedno. Možda što je radila dan i noc.
Nije Binasa prva žena iz Živalja koja je uzela ajzen i motiku u ruke. Žene su nekada redovno ulazile u jamu i kopale. Cim bi se udale, jama bi bila stavljena pod kljuc. Binasi je sudbina odredila drugacije: nju je ljubav natjerala u jamu. Valjda je zato danas jedina žena vjerna rudi. Njen suprug je, još u vrijeme kada je ona došla iz Visokog u Živalje, bio jedan od rijetkih koji su izvlacili mrki ugalj "na divljaka", kako to vole reci u ovim krajevima.
"Kad mi je rekla da hoce da kopa sa mnom, reko' - kako nece s ovakvim mladicem k'o ja", kaže njen muž, koji tvrdi da je ne bi mijenjao nizašta. Dok se Binasa crveni, on dodaje: "Pa ja, vrijedi mi tri tone dnevno!" Na to mu Binasa uzvrati oštrim pogledom i zaprijeti rukom. Nježno se smiješe jedno drugom, al' zna i on da je Binasa mišicava i jaka, toliko da može izvuci i deset tona na ledima iz jame.
"Mene nikad nije bilo strah, u jamu uvijek s bismillom; nikad mi nije bilo ni teško. Bilo mi je bitno da zaradim, da pomognem djeci da nešto postignu u životu. A i više volim raditi nego sjediti kuci", kaže Binasa, koja danas manje radi nego nekada. Postala je nana.
Ipak i nju brine to što se prica da ce jednog dana ljudi morati iseliti odavde. Kako je na divljim jamama cijelo selo opstajalo, tako ce zbog njih jednog dana i izumrijeti: kažu da ce rudnik Kakanj proširiti svoju djelatnost ovdje. Što god su do sada ljudi izgradili i postavili u Živaljima, pa i najmanju sijalicu, morali su prije toga potpisati da nece dobiti nikakvu naknadu.
Al' ne daju ljudi svoje divlje jame, kao što ne daju ni Živ...aaaalje. Tako se Nermin i Nedmin znaju popeti visoko na stijenu iznad jame, odakle se vid pruža i do Kaknja i kovati planove o odbrani sela. Nedavno, kad su odlucili da nece proci ništa bez ajzena i cekica, uzeli su krec i ofarbali dio stijene: rijec Tito i dvije petokrake.
- Alfons Kauders
Ogranicavanje slobode... E dok je Tito slao staljiniste na Goli, u SADu je djelovalja Mekartijeva komisija, dok su se kod nas zivile te famozne zlatne sedamdesete, u Njemackoj je harala RAF, u Italiji Crvene brigade ubise Aldo Morea, IRA, ETA, ljevicari, desnicari, anarhisti...
Nasilja je, pogotovo politicki motivisanog, bilo cak i manje na ovim prostorima, mada smo s jedne strane imali NATO, a s druge Varsavski pakt, mada smo imali jaku ustasku i cetnicku emigraciju, upravo zato su se morale raditi neke stvari, "ograniciti slobode"...
Da je Berlinski zid pao 1979. a ne '89. mozda bi Tile himself napravio visepartijski sistem, ali u vrijeme njegove smrti je Hladni rat bio na vrhuncu, unutrasnja kriza je pocela, i lagano do 90tih...
Nasilja je, pogotovo politicki motivisanog, bilo cak i manje na ovim prostorima, mada smo s jedne strane imali NATO, a s druge Varsavski pakt, mada smo imali jaku ustasku i cetnicku emigraciju, upravo zato su se morale raditi neke stvari, "ograniciti slobode"...
Da je Berlinski zid pao 1979. a ne '89. mozda bi Tile himself napravio visepartijski sistem, ali u vrijeme njegove smrti je Hladni rat bio na vrhuncu, unutrasnja kriza je pocela, i lagano do 90tih...
-
digger
Zadig, SFRJ je nastala kao rezultat revolucije, ne evolucije. Nema revolucije bez krvi, niti bez gresaka. Istu ne mozes provesti demokratski, ergo naziv "revolucija."Zadig wrote:Ja ne znam sta je s'vama ljudi...
Koliko je zemlje oteo iz privatnog vlasnistva, i kolektivizirao sela (citaj unistio) kroz zemljoradnicke zadruge? Koliko se ruralnih porodica tako ugasilo? Koliko je sve funkcionisalo PO PARTISKOJ LINIJI (sada po nacionalnoj), koliko ljudi je bilo iznad zakona, kako su debeli direktori mogli majku jebat kom su htjeli, kako su predsjednici mjesnih zajednica bili lokalni lordovi, i koliko je ljudskih zivota otezano zbog razgoropardzene stoke koja je s'brda sisla i odredjivala sudbinu gradica i sela dje su bili rukovodioci samo zato sto su bili dobri partiji? ...
Molim vas ljepo....
razmislite!
hvala
Stoka je stigla s brda 1945. Stoka je stigla sa brda 1996. Kakva razlika?
Mozda u tome sto je za potencijalne profitere i karijeriste od 1945 pa nadalje, ipak postojao neki arsin, zovimo ga "komunisticka svijest," koja je minimizirala lopovluk, bezvlasce, kriminal ali ne iskorijenila. (Nista se ne moze lako iskorijeniti, jer ako si podanik marsovskog plemena, onda si marsovac.) Mozda je to bio strah od autoriteta, a nije li cinjenica da zakoni postoje i u najstarijim demokratijama svijeta da bi stvorili drustveni autoritet i odrzali drustvo? I sto je gore drustvo, drakonskiji su zakoni.
Koji arsin ili arsine danas imamo? Ratni profiteri i dalje uzivaju sta su stekli u svom doprinosu borbe sa "demokratiju," siledzije raznih vrsta se ne boje autoriteta jer ga oni sami stvaraju, kriminal i "podmazivanje" su prisutni svugdje, a oni koji su se borili protiv jedinstvene BiH danas uzivaju drzavne plate i pozicije i niko im ne moze nista. Bice kaznjena saka ljudi.. recimo 250... i, pojela maca.
U takvoj anarhiji (pardon: demokratiji), Goli otok je danas nepotrebna institucija jer nemamo cak ni laznog morala da bi poduprli potrebu za postojanje istog.