KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mostarurscu

#76 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

vjesticanametli wrote:Hocetel kod udovica na meso hihihi :mrgreen:
Jel to marketinska sluzba restorana Udovice ? :D

Ako nije i ti si pozvana na ručak :)
vjesticanametli

#77 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by vjesticanametli »

:lol: ma jok.....naumpade mi to dok citam....hvala ti samo se vi castite.....ja cu u romansu na salatu od hobotnice hahahhaha i sretno sutra
mostarurscu

#78 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

vjesticanametli wrote::lol: ma jok.....naumpade mi to dok citam....hvala ti samo se vi castite.....ja cu u romansu na salatu od hobotnice hahahhaha i sretno sutra

hvala ...:)
mostarurscu

#79 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Nisam vam uopste spominjao da me terete i za drugi prekrsaj..bilo me stid :)

Višak u kasi od 2,10 KM na pazar od oko 330 KM . Ova nova neprijavljena mala gurnula bakšiš u novčanik. I za to su mi rekli da će biti koja milja i meni i firmi . Džaba što sam im rekao da ne postoji ta računica i cijene artikala da se pojavi višak u tom iznosu jer su cijene ili na cijelo ili na pola.
Al hajde da bar ovaj dio uspijem skinuti za prijavu , a ovo šta ću ..platit i gotovo.
MMM1977

#80 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by MMM1977 »

Peglaju te baš. Inače se tolerise do 5 km viška ali ne znam za zakonsko uporište, tako mi je inspektor rekao. Ali očito da su te uzeli na zub. Probaj biti fin oko ovog prvog problema pa ti možda pregledaju kroz prste.

A ta ti nova baš neki baksuz :mrgreen:
KB9

#81 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

iduci put dobro gledas i poslujes kako treba pa ce sve bit pet, treba bit posten i ne muljat jer zna se vratit tako ko tebi, nakupi se i onda kad gruhne otvaras teme po forumu u cilju vadione koja je nemoguca jer se samo jos vise skenjas

predju preko toga, plati, nastavi samo ovaj put sve po propisima :thumbup:
KIseljak12

#82 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:iduci put dobro gledas i poslujes kako treba pa ce sve bit pet, treba bit posten i ne muljat jer zna se vratit tako ko tebi, nakupi se i onda kad gruhne otvaras teme po forumu u cilju vadione koja je nemoguca jer se samo jos vise skenjas

Ti ces mu rec kako ce poslovati :lol: :lol: :lol:

Ti ne bi znao voditi ni radnju za prodaju zjala.
KB9

#83 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

KIseljak12 wrote:
KB9 wrote:iduci put dobro gledas i poslujes kako treba pa ce sve bit pet, treba bit posten i ne muljat jer zna se vratit tako ko tebi, nakupi se i onda kad gruhne otvaras teme po forumu u cilju vadione koja je nemoguca jer se samo jos vise skenjas

jesi ti njegovo neprijavljeno forumsko potrckalo pa toliko dosadjujes? o cemu se radi?
KIseljak12

#84 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:
KIseljak12 wrote:

jesi ti njegovo neprijavljeno forumsko potrckalo pa toliko dosadjujes? o cemu se radi?
Ma jok, fula totalna :evil:
animus

#85 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by animus »

Preedlazem kad dodjes iz Svecke da nam malo to obrazlozis. Vidi se da si dobro upoznat.
KB9

#86 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KB9 »

animus wrote:

Preedlazem kad dodjes iz Svecke da nam malo to obrazlozis. Vidi se da si dobro upoznat.
to je zastava islanda a ne svecke
Tomahawk11
Globalni moderator

#87 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Tomahawk11 »

Ne vidim sto da covjek plati kaznu, odnosno, sto da uopste bude terecen, kad nije prekrsio zakon.
Ovi iz inspekcije ocigledno blefirali ne bi li sta na foru....
KIseljak12

#88 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by KIseljak12 »

KB9 wrote:
animus wrote:

to je zastava islanda a ne svecke
Pa eto, podijeli iskustva koja si stekao dresurom foka.
mostarurscu

#89 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Uz dužno poštovanje prema tebi vidi se da nemaš blage veze sa stvarnošću jer da imaš znao bi da se uvijek može desiti da radnik pokupi sa stola neki fening i stavi ga u novčanik i ne znajući da je višak odnosno bakšiš . Pogotovo u gužvi. Ne mogu ni radnika osuđivati za to jer je teško biti 8 sati koncentriran dok uslužuješ ljude raznoraznih profila.
mostarurscu

#90 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

mostarurscu wrote:

Uz dužno poštovanje prema tebi vidi se da nemaš blage veze sa stvarnošću jer da imaš znao bi da se uvijek može desiti da radnik pokupi sa stola neki fening i stavi ga u novčanik i ne znajući da je višak odnosno bakšiš . Pogotovo u gužvi. Ne mogu ni radnika osuđivati za tako sitan višak jer je teško biti 8 sati koncentriran dok uslužuješ ljude raznoraznih profila.
Drvosjeca iz Dejcica

#91 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nema to veze sa poštovanjem propisa. Kolega imao hostel i isto tako ujutro stavi nešto sitno novca da ima za kusur za goste kada doručkuju ili uzmu dodatne usluge. Uleti mu inspektor, nije ništa našao i zakači se isto na "višak" u kasi od par maraka. Kazna isto 1000 ili 2000KM, ne znam tačno i on ode na sud. Mislim da je izgubio taj slučaj i na kraju prepusti posao za sitnu lovu nekom drugom. Hoću da kažem da je totalna glupost ljude kažnjavati za par maraka viška u kasi. Pusti ljude da rade, da steknu neku materijalnu osnovu, nije li to prvi postulat kapitalizma? BiH je preuređena zemlja za biznis, imamo mali milion propisa kojima deru male ljude a veliki mogu da ne plaćaju PDV godinama, da ne plaćaju struju, vodu, carinske dažbine i nikom ništa. :shock: To je problem svih problema što zakon nije jednak za sve. Ja bih sutra ponovo otvorio vlastiti biznis i zaposlio dva-tri radnika ali kada vidim kakva sranja ljudima rade onda podržavam rad na crno.

mostarurscu, želim ti sve najbolje u borbi sa državnim ajkulama. Da imaš jaku političku pozadini ili da si dio vladajuće halke inspekcija ti ne bi smjela ni prismrditi.
mostarurscu

#92 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

MMM1977 wrote:Peglaju te baš. Inače se tolerise do 5 km viška ali ne znam za zakonsko uporište, tako mi je inspektor rekao. Ali očito da su te uzeli na zub. Probaj biti fin oko ovog prvog problema pa ti možda pregledaju kroz prste.

Ma ništa , vidjet ćemo danas šta će biti ..poslao sam čovjeka - šefa ugostiteljstva tamo u inspekciju kao da njega sad teretim za sve , odlučio sam da im on malo ispipa puls pa ćemo vidjeti šta dalje.
Sigurno je da kaznu neću platiti odmah ako pošalju nalog za bilo koji od ova dva prekršaja , idemo na sudsko odlučivanje pa ćemo vidjeti šta kaže sudija za višak od 2,10 KM za firmu koja od svog postojanja , a to je 8 godina uredno izmiruje sve obaveze prema radnicima i državi te zapošljava više od 40 ljudi.
Enticer

#93 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Enticer »

Osnovna stvar na poslu je znanje i koncentracija. Radio sam odredjeno vrijeme u prodaji i kasa je bila pod mojom kontrolom. Godinu dana nisam ni u jednom momentu imao ni pfeninga viska ni manjka u kasi.

Meni je glupo kad vidim negdje u radnjama da radnice moraju izlaziti i traziti sicu ili da im neko usitni 50-100 KM, to je propust sefa radnje ili gazde. Znam slucajeva kad radnik(ca) iz svog djepa vrate kusur pa se onda snalaze.
Drvosjeca iz Dejcica

#94 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

mostarurscu wrote:
MMM1977 wrote:Peglaju te baš. Inače se tolerise do 5 km viška ali ne znam za zakonsko uporište, tako mi je inspektor rekao. Ali očito da su te uzeli na zub. Probaj biti fin oko ovog prvog problema pa ti možda pregledaju kroz prste.

Ma ništa , vidjet ćemo danas šta će biti ..poslao sam čovjeka - šefa ugostiteljstva tamo u inspekciju kao da njega sad teretim za sve , odlučio sam da im on malo ispipa puls pa ćemo vidjeti šta dalje.
Sigurno je da kaznu neću platiti odmah ako pošalju nalog za bilo koji od ova dva prekršaja , idemo na sudsko odlučivanje pa ćemo vidjeti šta kaže sudija za višak od 2,10 KM za firmu koja od svog postojanja , a to je 8 godina uredno izmiruje sve obaveze prema radnicima i državi te zapošljava više od 40 ljudi.
Sramota majke mi za sistem kako postupaju sa ljudima. Ja da sam na mjestu vlasti ja bih i za neprijavljenog radnika prvi put ljudima progledao kroz prste i stimulisao zapošljavanje. Tipa i ako te uhvati da imaš neprijavvljenog radnika oprošteno ti je ako ga prijaviš i držiš minimalno godinu dana prijavljenog.
Drvosjeca iz Dejcica

#95 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Enticer wrote:Osnovna stvar na poslu je znanje i koncentracija. Radio sam odredjeno vrijeme u prodaji i kasa je bila pod mojom kontrolom. Godinu dana nisam ni u jednom momentu imao ni pfeninga viska ni manjka u kasi.

Meni je glupo kad vidim negdje u radnjama da radnice moraju izlaziti i traziti sicu ili da im neko usitni 50-100 KM, to je propust sefa radnje ili gazde. Znam slucajeva kad radnik(ca) iz svog djepa vrate kusur pa se onda snalaze.
Nisu svi ljudi isti, nisu roboti. Apsurd je da zbog 1-5KM u kasi viška kažnjavaju hiljadama maraka. Šta ako se radnik zajebe u vračanju kusura pa vrati manje ili više? Dešavalo se X puta da ispravim radnika na kasi, nekad u moju korist nekad u korist prodavnice.
mostarurscu

#96 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Nema to veze sa poštovanjem propisa. Kolega imao hostel i isto tako ujutro stavi nešto sitno novca da ima za kusur za goste kada doručkuju ili uzmu dodatne usluge. Uleti mu inspektor, nije ništa našao i zakači se isto na "višak" u kasi od par maraka. Kazna isto 1000 ili 2000KM, ne znam tačno i on ode na sud. Mislim da je izgubio taj slučaj i na kraju prepusti posao za sitnu lovu nekom drugom. Hoću da kažem da je totalna glupost ljude kažnjavati za par maraka viška u kasi. Pusti ljude da rade, da steknu neku materijalnu osnovu, nije li to prvi postulat kapitalizma? BiH je preuređena zemlja za biznis, imamo mali milion propisa kojima deru male ljude a veliki mogu da ne plaćaju PDV godinama, da ne plaćaju struju, vodu, carinske dažbine i nikom ništa. :shock: To je problem svih problema što zakon nije jednak za sve. Ja bih sutra ponovo otvorio vlastiti biznis i zaposlio dva-tri radnika ali kada vidim kakva sranja ljudima rade onda podržavam rad na crno.

mostarurscu, želim ti sve najbolje u borbi sa državnim ajkulama. Da imaš jaku političku pozadini ili da si dio vladajuće halke inspekcija ti ne bi smjela ni prismrditi.
Hvala drug , mi nismo mala firma ..imamo više od 40 zaposlenih ali zaista radimo sve po propisima ..pravimo odlične rezultate koji bi bili još bolji da nam vrijeme i živce ne oduzimaju ovakve gluposti.
Možda si pročitao u prethodnim postovima da smo imali u zadnje 2 godine 15-ak inspekcija koje nam nikada nisu našle niti najmanju nepravilnost.
Znali su nam biti po 5 dana u pretresu i usporiti svakodnevne procese i borbu za opstanak na nemilosrdnom tržištu.
Last edited by mostarurscu on 26/11/2015 12:07, edited 1 time in total.
dobar osjecaj

#97 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by dobar osjecaj »

Enticer wrote:Osnovna stvar na poslu je znanje i koncentracija. Radio sam odredjeno vrijeme u prodaji i kasa je bila pod mojom kontrolom. Godinu dana nisam ni u jednom momentu imao ni pfeninga viska ni manjka u kasi.

Imam jednog rodjaka koji tako funkcionise i radi. To da je sve savrseno u fening i u stanju savrsene, potpune kontrole je posebna prica. Takvi primjeri su muzejski, sterilni i nemoguci na duze staze. Odnosno, moguci su na primjeru tog mog rodjaka kod kojeg je sve u trgovini u savrsenom odnosu ali covjek nema i ne vodi stvarni zivot. Ta fiksacija da sve dovede u tako savrseno stanje mu oduzima najveci dio zivota.
Drvosjeca iz Dejcica

#98 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

mostarurscu wrote: Hvala drug , mi nismo mala firma ..imamo više od 40 zaposlenih ali zaista radimo sve po propisima ..pravimo odlične rezultate koji bi bili još bolji da nam vrijeme i živce ne oduzimaju ovakve gluposti.
Možda si pročitao u prethodnim postovima da smo imali u zadnje 2 godine 15-ak inspekcija koje nam nikada nisu našle niti najmanju nepravilnost.
Znali su nam biti po 5 dana biti u pretresu i usporiti svakodnevne procese i borbu za opstanak na nemilosrdnom tržištu.

Ma znam sve. Bio sam do skora suvlasnik u jednoj firmi i direktor i onda digao sidro, uzeo nešto novca jer nemam živaca ni volje boriti se sa državnim aparatom koji bi kapitalizam ali da posluje po principu dogovorne ekonomije i propisa. :oops: Najgori su mi oni profil inspektora komuniste koji misli da ti može obustaviti rad firme dok on napravi zapisnik. Pa koji su to latergični i prepotentni moroni majko moja. :oops:
Enticer

#99 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by Enticer »

dobar osjecaj wrote:

Imam jednog rodjaka koji tako funkcionise i radi. To da je sve savrseno u fening i u stanju savrsene, potpune kontrole je posebna prica. Takvi primjeri su muzejski, sterilni i nemoguci na duze staze. Odnosno, moguci su na primjeru tog mog rodjaka kod kojeg je sve u trgovini u savrsenom odnosu ali covjek nema i ne vodi stvarni zivot. Ta fiksacija da sve dovede u tako savrseno stanje mu oduzima najveci dio zivota.
Vidi nesto, to nije uopste nesto aman zaman, bitno se posvetiti provjeri blagajne 2-3 puta u toku radnog vremena. To je u vrh glave 15 min i to radis kad ti u radnji nema niko. Imas program na kojem radis i imas blagajnu, jednim klikom vidis stanje blagajne i prebrojis pare i ODMAH reagujes ako ima neslaganja. Nije to nikakva fiksacija niti opsesija vec samo zanimacija za svoj posao.
Pilot pred svaki let mora provjeriti masu stvari za koje zna da su ok, ali ih mora provjeriti.
mostarurscu

#100 Re: KAZNA ZA NEPRIJAVLJENOG RADNIKA

Post by mostarurscu »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
mostarurscu wrote: Hvala drug , mi nismo mala firma ..imamo više od 40 zaposlenih ali zaista radimo sve po propisima ..pravimo odlične rezultate koji bi bili još bolji da nam vrijeme i živce ne oduzimaju ovakve gluposti.
Znali su nam biti po 5 dana biti u pretresu i usporiti svakodnevne procese i borbu za opstanak na nemilosrdnom tržištu.

Ma znam sve. Bio sam do skora suvlasnik u jednoj firmi i direktor i onda digao sidro, uzeo nešto novca jer nemam živaca ni volje boriti se sa državnim aparatom koji bi kapitalizam ali da posluje po principu dogovorne ekonomije i propisa. :oops: Najgori su mi oni profil inspektora komuniste koji misli da ti može obustaviti rad firme dok on napravi zapisnik. Pa koji su to latergični i prepotentni moroni majko moja. :oops:
Bravo, ovi stariji su uglavnom tog profila ,a ovi mladi uče od njih.
Da si im samo vidio face kad sam eksplodirao i rekao da mi i slični nama njima obezbjeđujemo platu, i nije li sulud postupak od njih da takvima pišu kazne i na taj način ih destabiliziraju.
To je bio vrhunac , pitali su me da li mogu zapaliti cigaretu poslije toga :)
Post Reply