Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

ABH017

#76 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

kerima1 wrote:
Lopov-eliminator wrote:Svijet bi bio isti kao i do sada, samo sto bi se ljudi po drukcijem osnovu mrzili. Malo je povrsno misliti kao Edouard da bi svijet bio gori (ili bolji kao sto misli dustaban) kad bi sve religije nestale.
Drugim rijecima vladao bi zakon jaceg kao i sada bez obzira na religije i religioznost.
Izvinjenje zbog upetljavanja i citiranja. Htio bih samo nešto da dodam.
Zakon jačeg vlada uprkos postojanju religija, a ne zahvaljujući religijama.
ABH017

#77 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

dustaban wrote:
Lopov-eliminator wrote:Svijet bi bio isti kao i do sada, samo sto bi se ljudi po drukcijem osnovu mrzili. Malo je povrsno misliti kao Edouard da bi svijet bio gori (ili bolji kao sto misli dustaban) kad bi sve religije nestale.
Ok, evo da se slozim da svijet ne bi bio bolji bez religije (mada ja mislim drugacije) ali sam zadovoljan i opcim stavom, a dijele ga i vjernici, da religije ocito nisu ni od neke koristi (ocito niko ne moze kontrirati ovim dijagramima razvijenost - religioznost). Dakle nikakve ni stete ni koristi od njih. Haj nek vam bude.

Ali ja sad postavljam pitanje - a koliko nas kosta ta religijska administracija i infrastruktura? Sta bi bilo kad bi umjesto bogomolja pravili neke korisne objekte, a mjesto hodza i popova poticali poljoprivredu?!

Svi graknuli na drzavnu administraciju a niko da obrati paznju na ove parazite.

Ajmo se ko ljudi dogovoriti pa se kutarisati tog nepotrebnog balasta. I bog ce nam biti zahvalan.
:mrgreen:
Izvini, molim te, ali moram opet da te ispravim.
Možeš ti mrziti koliko hoćeš i nazivati kako god hoćeš. Mogu i ja imati svoj stav o tim ljudima, ali oni obavljaju posao za koji su se školovali i za koji su plaćeni. Niko od nas nije obavezan plaćati bilo šta tim lezihljebovićima. Sve je na dobrovoljnoj osnovi. Njihov posao i jeste da grade džamije i crkve i da služe u njima. Oni su zaduženi za izgradnju duhovnog u pojedincu i kolektivu.

Ovi drugi, sa kojima ih porediš, otimaju naše pare, otimaju, kroz razne poreze, takse, kazne, zakone i šta sve ne. Oni jesu zaduženi za izgradnju fabrika i novih radnih mjesta. Oni su plaćeni da poprave štete od poplava, jer meni odbijaju od LD-a svaki mjesec, na ime fonda za poplave. Nisu me pitali. Samo su zavukli ruku u moj džep i oteli, ukrali na moje oči. I ja nemam pravo da se žalim. Otimaju nam pare za sve. A koriste ih za obezbjeđenje blagostanja svog devetog koljena.
Na njih slobodno istresaj svoje frustracije.

Da se razumijemo, nisam zaluđen ni ovom prvom skupinom, ali jednostavno nisi u pravu za to što pišeš. Ako neko da svoje pare za izgradnju crkve ili džamije, ne možeš ti, niti bilo ko drugi uzeti te pare i usmjeriti ih u ono što ti misliš da je potrebnije. Postoje oni koji su plaćeni našim parama da to rade.
ABH017

#78 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ramzess Veliki wrote:Očito je da bez religija gubimo mnogo razloga za ratove.
Da. Pogotovo ovih današnjih.
Niko ne ratuje zbog nafte, plina, prodaje oružja itd.
Ne branim religije i njihove službenike, koji potpomažu raznorazne ideologije, ali nekako smiješno ispada vjerovati da religije i religijske zajednice upravljaju ratom i mirom u svijetu. Prije 1000-2000 godina možda, iako su i tad bili u službi nečeg drugog, ali danas... Nema šanse.
skupljac_zeljeza

#79 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

DAWKINS wrote:Vjerski ratovi uistinu se vode u ime religije i oni su bili užasno česti u povijesti. Ne mogu se sjetiti nijednog rata koji se vodio u ime ateizma. A i zašto bi se vodio? Motivi za rat mogu biti pohlepa za materijalnim dobrima, politička ambicija, etničke ili rasne predrasude, duboki jad ili osveta te domoljubno uvjerenje u sudbinu nacije. Još je vjerojatniji motiv za rat nepokolebljiva vjera da je vlastita religije jedina prava religija, učvršćena svetom knjigom koja izričito osuđuje na smrt sve heretike i sljedbenike suparničkih religija te izričito obećava da će Božji vojnici otići ravno u mučenički raj.
Dawkinse, prepisuju od tebe. :mrgreen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Outline_of_war#Wars
animals

#80 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Nisu religije problem..
problem su ljudi..da ih nema, ne bi bilo ni problema..
fatamorgana

#81 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:Šta to ima loše u Ne ubij, Ne ukradi, zekatu, vitrama, kurbanu, namazu, abdestu........? Zar to nije korist čovjeku?
To reci vjernicima koji ubijaju, kradu pa onda rade ostalo što si nabrojao! :wink:
ABH017

#82 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Šta to ima loše u Ne ubij, Ne ukradi, zekatu, vitrama, kurbanu, namazu, abdestu........? Zar to nije korist čovjeku?
To reci vjernicima koji ubijaju, kradu pa onda rade ostalo što si nabrojao! :wink:
Ali tema nisu oni već religija. :wink:
dustaban

#83 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

animals wrote:Nisu religije problem..
problem su ljudi..da ih nema, ne bi bilo ni problema..
Naravno da su ljudi problem svemu. Da nema ljudi ne bi bilo ni narkomanije, taman da je marihuana sve sto raste.
I naravno, shodno tome, da nema ljudi ne bi bilo ni religije.

Al hajde ti to dokazi ovima koji tvrde da je religija dosla s neba!

EDIT: maloprije nadjoh ovo na PDF Slicica dana... brate Mujica to treba metnuti ovdje
:mrgreen:
JoseMujica wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#84 Re: Svijet bez religija

Post by JoseMujica »

samo meći :D dosta su ga ovi silovatelji razuma mećali svima
“Christianity did not become a major religion by the quality of its truth, but by the quantity of its violence.” - Michael Sherlock
a tako i svaka druga
ABH017

#85 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Jel to došlo vrijeme za smijeh.
"Hajmo im se smijati, kako bi pokazali da smo pametniji od njih." Hahahahahaha...

Mislim, to je upravo taj čovjek o kojem govorimo. Koji misli da ismijavanjem i omalovažavanjem drugačijeg od sebe, može dokazati da je on pametan. A ono upravo suprotno, mućak. Poistovjećuje se sa onim, u svojim predrasudama, zamišljenim, kojeg pokušava da ismije i moralno pada još niže od njega.

P.S.
Hoću da kažem, po čemu se vi razlikujete od vjerskih fanatika, koji djeluju identično, dok vas i nas, koji drugačije razmišljamo, ismijavaju.?
Ramzess Veliki

#86 Re: Svijet bez religija

Post by Ramzess Veliki »

ABH017 wrote:
Ne branim religije i njihove službenike, koji potpomažu raznorazne ideologije, ali nekako smiješno ispada vjerovati da religije i religijske zajednice upravljaju ratom i mirom u svijetu. Prije 1000-2000 godina možda, iako su i tad bili u službi nečeg drugog, ali danas... Nema šanse.
One su najčešće u fokusu kao razlog. Jasno je svakom ko je pročitao bar Slovaricu da je to prikazani povod, a uzrok je uvijek bogaćenje pojedinaca koji stoje u debeloj sjeni.
ABH017

#87 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ramzess Veliki wrote:
ABH017 wrote:
One su najčešće u fokusu kao razlog. Jasno je svakom ko je pročitao bar Slovaricu da je to prikazani povod, a uzrok je uvijek bogaćenje pojedinaca koji stoje u debeloj sjeni.
Potpuno se slažem.
Onda ne bi izgubili razloge za ratove, već samo jedan od izgovora pojedinaca.
skupljac_zeljeza

#88 Re: Svijet bez religija

JoseMujica wrote:samo meći :D dosta su ga ovi silovatelji razuma mećali svima
“Christianity did not become a major religion by the quality of its truth, but by the quantity of its violence.” - Michael Sherlock
a tako i svaka druga
Koji pop je ovo rekao? :mrgreen:
Jedna smrt je tragedija; smrt miliona je statistika.

Smrt rješava sve probleme. Nema ljudi, nema problema.

Ne vjerujem nikome – čak ni samome sebi.

Zahvalnost je bolest od koje pate psi.

Papa? Koliko divizija on ima?

Jedina prava moć dolazi iz duge puške.
JoseMujica

#89 Re: Svijet bez religija

Post by JoseMujica »

ne propovjedam ni religiju Grand Brke ako misliš več da mjerimo ćij je bog veči :D a i tu bi me potuko jer bi ja radže mjerio dubinu vego velićinu

no ni za 10 života taJ ne bi stigo potamanit naroda kolko ga je poklano u ime raznoraznih bogova......i još uvijek se ubija

No u ludžaćkim poduhvatima svih ideologija nikad nisu bili problem radikali jer je njih lako detektovati i odstraniti već ono takoreči normalno, umjereno stado koje ih slijedi, finansira, širi njihovu ludžačku ideologiju i relativizira njihovu destruktivnost po ćovjećanstvo
Ramzess Veliki

#90 Re: Svijet bez religija

Post by Ramzess Veliki »

ABH017 wrote:
Potpuno se slažem.
Onda ne bi izgubili razloge za ratove, već samo jedan od izgovora pojedinaca.
Razlog za rat ne može postojati u glavi vjernika koji nije indoktriniran, ukoliko nije direktno napadnut. Nekad - do tzv. krstaških ratova, sve tri religije su se nazivale sljedbenicima Knjige. Poslije se to isherilo ... ali uvijek se nešto u insana isheri.

Ima jedna interesantna dilema iskazana u Bhagavad Gidi, kad vladar stoji na čelu svoje vojske koju treba da povede u rat protiv drugog vladara, pa razmišlja da li je njegov život vrijedniji od tolikih drugih koji će pasti boreći se za njega ili protiv njega, pa razmišlja da se preda iako će mu odsjeći glavu jer će drugi vladar biti isti prema njegovom narodu kakav je i on bio.

Nažalost, razum je odavno napustio ovaj Planet a svrha je postala upitna.
skupljac_zeljeza

#91 Re: Svijet bez religija

JoseMujica wrote: no ni za 10 života taJ ne bi stigo potamanit naroda kolko ga je poklano u ime raznoraznih bogova......i još uvijek se ubija
Prvo, Brko nije jedini u toj plejadi. Dvadeseti vijek je baš obilovao sličnim, a drugo, pokušaj mi izdvojiti tih 10 x 40 miliona za koje tvrdiš da razlog religiozni motiv. Sve je vrlo pregledno. Čak su i otomanska osvajanja svrstali u vjerske ratove iako su Turci onda osvajali već islamizirani Kairo, Mekku, Damask, Bagdad, Alžir itd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Outline_o ... pes_of_war
JoseMujica

#92 Re: Svijet bez religija

Post by JoseMujica »

skupljac_zeljeza wrote:
JoseMujica wrote: no ni za 10 života taJ ne bi stigo potamanit naroda kolko ga je poklano u ime raznoraznih bogova......i još uvijek se ubija
Prvo, Brko nije jedini u toj plejadi. Dvadeseti vijek je baš obilovao sličnim, a drugo, pokušaj mi izdvojiti tih 10 x 40 miliona za koje tvrdiš da razlog religiozni motiv. Sve je vrlo pregledno. Čak su i otomanska osvajanja svrstali u vjerske ratove iako su Turci onda osvajali već islamizirani Kairo, Mekku, Damask, Bagdad, Alžir itd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Outline_o ... pes_of_war
nisu bili u pravoj vjeri :skoljka:

dakle moreš qhorchu svirat ako nisi u pravoj vjeri, a i ja s tobom :D
GAU8

#93 Re: Svijet bez religija

Post by GAU8 »

Da nema religija, svijet bi bio drugaciji, ali ne vjerujem da bi bio posebno bolji u prosjeku.
U ljudskoj prirodi je da bude nasilan. Nasli bismo vec neki izgovor da se ubijamo medjusobno.
fatamorgana

#94 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

ABH017 wrote:
fatamorgana wrote:
A nju čine vjernici il' nevjernici? :wink:
ABH017

#95 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
ABH017 wrote:
fatamorgana wrote: To reci vjernicima koji ubijaju, kradu pa onda rade ostalo što si nabrojao! :wink:
A nju čine vjernici il' nevjernici? :wink:
Religiju određuju religijski propisi, a ne vjernici i potpuno je irelevantno spominjati ponašanje vjernika u diskusiji o religiji.

Gledati religiju kroz ponašanje njenih pristalica, je kao gledati saobraćajne propise kroz ponašanje učesnika u saobraćaju.
To je je isto kao i gledanje na ograničenje 60 km/h, kroz vozača, koji oplete 140 km/h, pa usmrti 5 pješaka na autobuskom stajalištu.

Istom logikom možemo kriviti zakonodavca, koji je ograničio brzinu na 60 km/h, za pogibiju 5 pješaka.

O potrebi posmatranja religijskih propisa, kroz nepoštivanje istih od strane vjernika, ne bih ovaj put.
:wink:
asurbanipal

#96 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Image
aurora313

#97 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Sarajmen wrote::D
Lova @Ramo lova je potrebna i trka je za njom, a tu ne treba biti razuman, već ...
Image

I šta vele, '' mi u gabo vjerujemo '' a :D
Ili Bogu Vjerujemo (a ostali plaćaju odmah), stavljeno je na novčanicu tek nakon Makartijeve ere protiv komunizma i liberalizma. Toga prije nije bilo:

Image
aurora313

#98 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:
dustaban wrote:...Ali ja sad postavljam pitanje - a koliko nas kosta ta religijska administracija i infrastruktura? Sta bi bilo kad bi umjesto bogomolja pravili neke korisne objekte, a mjesto hodza i popova poticali poljoprivredu?!

Ajmo se ko ljudi dogovoriti pa se kutarisati tog nepotrebnog balasta. I bog ce nam biti zahvalan.
Možeš ti mrziti koliko hoćeš i nazivati kako god hoćeš. Mogu i ja imati svoj stav o tim ljudima, ali oni obavljaju posao za koji su se školovali i za koji su plaćeni. Niko od nas nije obavezan plaćati bilo šta tim lezihljebovićima. Sve je na dobrovoljnoj osnovi. Njihov posao i jeste da grade džamije i crkve i da služe u njima. Oni su zaduženi za izgradnju duhovnog u pojedincu i kolektivu...
Ovo je kao obično kod tebe: proizvoljno i površno.

Otiđi recimo na rad u Njemačku ili Holandiju, pa ćeš vidjeti da ti od plate odbijaju i za crkvu. Nedobrovoljno.

Hrvatska plaća Svetoj Stolici preko milijardu kuna godišnje. Ta lova je valjda pala s neba?
supercali

#99 Re: Svijet bez religija

Post by supercali »

skupljac_zeljeza wrote:
" Poslije višegodišnjeg istraživanja događaja u prirodi moram priznati da postoji veća inteligencija. " Thomas Edison
priznao da je tesla veci od njega
ABH017

#100 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:
dustaban wrote:...Ali ja sad postavljam pitanje - a koliko nas kosta ta religijska administracija i infrastruktura? Sta bi bilo kad bi umjesto bogomolja pravili neke korisne objekte, a mjesto hodza i popova poticali poljoprivredu?!

Možeš ti mrziti koliko hoćeš i nazivati kako god hoćeš. Mogu i ja imati svoj stav o tim ljudima, ali oni obavljaju posao za koji su se školovali i za koji su plaćeni. Niko od nas nije obavezan plaćati bilo šta tim lezihljebovićima. Sve je na dobrovoljnoj osnovi. Njihov posao i jeste da grade džamije i crkve i da služe u njima. Oni su zaduženi za izgradnju duhovnog u pojedincu i kolektivu...
Ovo je kao obično kod tebe: proizvoljno i površno.

Otiđi recimo na rad u Njemačku ili Holandiju, pa ćeš vidjeti da ti od plate odbijaju i za crkvu. Nedobrovoljno.

Hrvatska plaća Svetoj Stolici preko milijardu kuna godišnje. Ta lova je valjda pala s neba?
Eto, nek sam ja površan i proizvoljan, a nek ti očekuješ da ti efendija pravi fabrike. :lol:
Locked