dustaban wrote:Lopov-eliminator wrote:Svijet bi bio isti kao i do sada, samo sto bi se ljudi po drukcijem osnovu mrzili. Malo je povrsno misliti kao Edouard da bi svijet bio gori (ili bolji kao sto misli dustaban) kad bi sve religije nestale.
Ok, evo da se slozim da svijet ne bi bio bolji bez religije (mada ja mislim drugacije) ali sam zadovoljan i opcim stavom, a dijele ga i vjernici, da religije ocito nisu ni od neke koristi (ocito niko ne moze kontrirati ovim dijagramima razvijenost - religioznost). Dakle nikakve ni stete ni koristi od njih. Haj nek vam bude.
Ali ja sad postavljam pitanje - a koliko nas kosta ta religijska administracija i infrastruktura? Sta bi bilo kad bi umjesto bogomolja pravili neke korisne objekte, a mjesto hodza i popova poticali poljoprivredu?!
Svi graknuli na drzavnu administraciju a niko da obrati paznju na ove parazite.
Ajmo se ko ljudi dogovoriti pa se kutarisati tog nepotrebnog balasta. I bog ce nam biti zahvalan.

Izvini, molim te, ali moram opet da te ispravim.
Možeš ti mrziti koliko hoćeš i nazivati kako god hoćeš. Mogu i ja imati svoj stav o tim ljudima, ali oni obavljaju posao za koji su se školovali i za koji su plaćeni. Niko od nas nije obavezan plaćati bilo šta tim lezihljebovićima. Sve je na dobrovoljnoj osnovi. Njihov posao i jeste da grade džamije i crkve i da služe u njima. Oni su zaduženi za izgradnju duhovnog u pojedincu i kolektivu.
Ovi drugi, sa kojima ih porediš, otimaju naše pare, otimaju, kroz razne poreze, takse, kazne, zakone i šta sve ne. Oni jesu zaduženi za izgradnju fabrika i novih radnih mjesta. Oni su plaćeni da poprave štete od poplava, jer meni odbijaju od LD-a svaki mjesec, na ime fonda za poplave. Nisu me pitali. Samo su zavukli ruku u moj džep i oteli, ukrali na moje oči. I ja nemam pravo da se žalim. Otimaju nam pare za sve. A koriste ih za obezbjeđenje blagostanja svog devetog koljena.
Na njih slobodno istresaj svoje frustracije.
Da se razumijemo, nisam zaluđen ni ovom prvom skupinom, ali jednostavno nisi u pravu za to što pišeš. Ako neko da svoje pare za izgradnju crkve ili džamije, ne možeš ti, niti bilo ko drugi uzeti te pare i usmjeriti ih u ono što ti misliš da je potrebnije. Postoje oni koji su plaćeni našim parama da to rade.