All season gume - auto bild test oktobar 2015

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#76 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by mali_milojica »

jefferson wrote:
konektovan wrote:Ja sam za varijantu, ljeti ljetne, zimi zimske, al' ne treba omalovazavati i one koji se odluce i za all season gume, koje su sve bolje i bolje.
Naravno, ali ja govorim iz iskustva jer imam na zeninom autu all season gume za ljeto i kasno proljece i ranu jesen, i onda zimske gume za zimu. Uz to te all season koje imam (Continental DWS) su se pokazale bar na USA trzistu kao najbolje na snijegu.
Prosle sedmice sam uzeo sebi auto i doslo je sa novim all season gumama (Bridgestone) i naravno, za par sedmica stavljam zimske gume.
All season su americki izum jer vecina dijelova SAD nema tako jaku zimu kao npr u BiH. Osim Colorada, Utah, Montane, Idaho, Washington i djelova New Yorka, i drugih drzava na sjeveroistoku koje imaju planine, vecinom se vozi po ravnom, a ceste se ciste vise nego dobro. Cijeli jug zimi ima temperature iznad 0, snijeg padne jednom u 5 godina, cijela Kalifornija snijeg ima samo u planinama, itd itd.
BiH nije takva. U BiH i kad je suha zima ima snijega, kise, leda itd, itd. Ja sam koristio all season gume kada sam zivio na jugu SAD, i one su OK jer zimi se led pojavi dva puta godisnje i tada sve je zatvoreno, niko ne radi, a nerjetko zatvore i ceste pa samo mozes kuci ostat. Sad zivim u dijelu gdje zna pasti po 20cm za sat, i tu sa all season gumama mozes samo gledat odakle se vedri, slicno kao i u BiH.
Isto tako, ovdje zimske gume nisu obavezne. Tako da zimi uvijek problem na cesti su izvazvani od strane onih koji voze na tavkvim gumama. Ovi testovi se bave brojkama. Ali kao sto kaze ona poslovica: statistika je kao bikini, puno kazuje ali krije najvaznije djelove. Realni uslovi vs. test su dvije rzlicite stvari.
Ali bujrum, neka proba, samo problem je sto nije sam na cesti.
Ne znam kako je u drzavama koje si naveo,ali kad mi je rodjak pokazao zimu u Michiganu,Minesoti,Dakoti na jednom njegovom putovanju :-) Bosna je pi..in dim
Vjerujem da je slicno i u ovim.
supercali

#77 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote:Unitrade je jedini zastuonik GY za BH, zvanično, kao veleprodaja
svi ostali ili moraju nabavljat od njih iz veleprodaje ili na divlje

imam dva seta
ljetne na alu felgama, zimske na čeličnim :oops:
Koja je svrha onda ovolike propagande o svesezonskim gumama?
ado-šampion

#78 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by ado-šampion »

Jeste, samo tu ima jedna caka, a to je da zastupnik u maloprodaji moze uzimati toliko velike marze da preprodavac koji kupi od njih ima povoljnije cijene. Nabavna cijena je jedino bitna samo onda kad svi imaju iste marze.

Recimo Maja gume imaju najpovoljnije cijene a neke brendove tipa Michelin imaju samo po narudzbi.
jefferson

#79 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
jefferson wrote:
konektovan wrote:Ja sam za varijantu, ljeti ljetne, zimi zimske, al' ne treba omalovazavati i one koji se odluce i za all season gume, koje su sve bolje i bolje.
Naravno, ali ja govorim iz iskustva jer imam na zeninom autu all season gume za ljeto i kasno proljece i ranu jesen, i onda zimske gume za zimu. Uz to te all season koje imam (Continental DWS) su se pokazale bar na USA trzistu kao najbolje na snijegu.
Prosle sedmice sam uzeo sebi auto i doslo je sa novim all season gumama (Bridgestone) i naravno, za par sedmica stavljam zimske gume.
All season su americki izum jer vecina dijelova SAD nema tako jaku zimu kao npr u BiH. Osim Colorada, Utah, Montane, Idaho, Washington i djelova New Yorka, i drugih drzava na sjeveroistoku koje imaju planine, vecinom se vozi po ravnom, a ceste se ciste vise nego dobro. Cijeli jug zimi ima temperature iznad 0, snijeg padne jednom u 5 godina, cijela Kalifornija snijeg ima samo u planinama, itd itd.
BiH nije takva. U BiH i kad je suha zima ima snijega, kise, leda itd, itd. Ja sam koristio all season gume kada sam zivio na jugu SAD, i one su OK jer zimi se led pojavi dva puta godisnje i tada sve je zatvoreno, niko ne radi, a nerjetko zatvore i ceste pa samo mozes kuci ostat. Sad zivim u dijelu gdje zna pasti po 20cm za sat, i tu sa all season gumama mozes samo gledat odakle se vedri, slicno kao i u BiH.
Isto tako, ovdje zimske gume nisu obavezne. Tako da zimi uvijek problem na cesti su izvazvani od strane onih koji voze na tavkvim gumama. Ovi testovi se bave brojkama. Ali kao sto kaze ona poslovica: statistika je kao bikini, puno kazuje ali krije najvaznije djelove. Realni uslovi vs. test su dvije rzlicite stvari.
Ali bujrum, neka proba, samo problem je sto nije sam na cesti.
Ne znam kako je u drzavama koje si naveo,ali kad mi je rodjak pokazao zimu u Michiganu,Minesoti,Dakoti na jednom njegovom putovanju :-) Bosna je pi..in dim
Vjerujem da je slicno i u ovim.
Pa to su neke od ovih sto imaju jaku zimu, ali nije bas da previse ljudi zivi u Dakoti. Medjutim, sva sranja koja se desavaju na cestama su vecinom zbog all season guma, ono: imam 4x4 i mogu ja, sve dok ne treba zakociti.
jefferson

#80 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

dileja wrote:Unitrade je jedini zastuonik GY za BH, zvanično, kao veleprodaja
svi ostali ili moraju nabavljat od njih iz veleprodaje ili na divlje

imam dva seta
ljetne na alu felgama, zimske na čeličnim :oops:
I tako treba da bude. Ako imas celicne felge, nema bolje kombinacije od zimskih guma+celicne felge.
HardCore

#81 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by HardCore »

Evo danas mi dosle dvije GY UG9 nove, narucio s ekupi...dot 32 15, cjena me izasla 96.30..ima neki popust za korisnike nlb banke....dimenzije 195 65 15
dileja

#82 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

i kakve veze UG9 imaju veze sa allseason gumama
supercali

#83 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

dileja wrote:i kakve veze UG9 imaju veze sa allseason gumama
al ti si kupio bridgestone alo
dileja

#84 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

a tebi krivo jer si kupio tigar ili savu :lol: :lol:
"stručnjak" koji tvrdi da nema veze dimenzija gume na peformanse nego da je to index
supercali

#85 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

to sa indexom brzinama performansama si nesto pomijesao a na autu cuce dunlop ako te bas zanima
dileja

#86 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

jel ovaj dunlop koji je iza bridgestona na testu

Image
Ned071

#87 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by Ned071 »

He's back! :mrgreen:
supercali

#88 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

ja ne znam ko je zadnji na testu
doduse fino pise konacni poredak zadnji bridgestone
Image
dileja

#89 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

opet ti nije dobro
da li si nepismen ili ćorav ili nesto treće pa ti nikako ne ide da skontas da su to dvije RAZLIČITE gume, kao prvo a kao drugo to je samo segment vožnje po snijegu, a po ukupnim rezultatima i ta lm 32 je u sredini poretka na testu
supercali

#90 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

konacni poredak si ti postavio i ide ovako
conti
barum
pazi ovo dunlop
semperit alo semperit bolji od bridgestona
nokian
michelin
sava alo sava bolja
goodyear
pirelli
kleber alo kleber bolji
goodrich
hankook
i pazi sada na zadnjem mjestu bridgestone

i ti kupio bridgestone
dileja

#91 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

ne bih te ja dalje zadržavo
potrazi pomoc u kakvoj ustanovi, mani se foruma
supercali

#92 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by supercali »

al ti kupio bridgestone alo bridgestone
Teufik

#93 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by Teufik »

dileja wrote:i kakve veze UG9 imaju veze sa allseason gumama
Imaju isto kao tvoje LM001.
nightvision

#94 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by nightvision »

yeb'o gume, kad sve saberes ko ne zna da vozi ili ne pazi kako vozi nece mu pomoci nista osim eirbega, a mozda cak ni to.
jefferson

#95 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

nightvision wrote:yeb'o gume, kad sve saberes ko ne zna da vozi ili ne pazi kako vozi nece mu pomoci nista osim eirbega, a mozda cak ni to.
Kao sto znate pobornik sam zimskih guma, ali sam prije dvije noci licno imao priliku iskusiti koje su smece all season gume po snijegu.
Prije tris edmice kupim 2013 BMW sa xDrive. Dodje sa Bridgestone all season gumama, nove (ovdje BMW nemoze prodati auto ako nema nove gume). Super duboke, vidi se da nisu klasicne ljetne gume, all season na jedno pet mjesta, M+S oznaka. Zimske jos nisu isporucene lokalnoj radnji jer sam i felge uzeo, uglavnom, to sutra stavljam na auto.
Elem, padne 20cm snijega, reko odo da vidim kako se ponasa xDriva po ulicama oko kuce. Hajde ide, ali na svakoj krivini, zadnji kraj hoce da izbaci (pogon je 60% nazad) i to pri nekih 20 km/h. Hajde evc kontam morat cu zenino auto koristiti dok mi zimske ne dodju.
Dodjem kuci, hocu u garazu u rikverc. Stanem (ocistio prilaz, mozda 5cm snijega). Malo gasa, kad auto trznu, mal bocno ne opali u zid.
Okrenem se, malo zaleta i parkiram auto, uzmem od zene auto (taman stavio 4 zimske) i njega vozam sve do danas.
Poserem se ja na to all season sranje i kome god je palo na pamet da tako gume oznacava.
530i

#96 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by 530i »

Slabo je to ako je u pitanju A001 model.
Iako su gume Amerika i Evropa nebo i zemlja...ne bi me čudilo da su u pitanju ljetne ili malo izmijenjene ljetne sa tim oznakama all seasson.
jefferson

#97 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by jefferson »

530i wrote:Slabo je to ako je u pitanju A001 model.
Iako su gume Amerika i Evropa nebo i zemlja...ne bi me čudilo da su u pitanju ljetne ili malo izmijenjene ljetne sa tim oznakama all seasson.
U pitanju su Bridgestone Dualer H/L gume.
One su "prave" all season gume, imaju i M+S oznaku (znaci da je 25% gume prohodno izmedju blokova) ali jednostavno ne funkcionise na ozbiljnom snijeznom vremenu. danas sam vozio kroz malo snijega sto je ostalo, OK, ide, ali dzaba kada zagusti.
nightvision

#98 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by nightvision »

jefferson wrote:
nightvision wrote:yeb'o gume, kad sve saberes ko ne zna da vozi ili ne pazi kako vozi nece mu pomoci nista osim eirbega, a mozda cak ni to.
Kao sto znate pobornik sam zimskih guma, ali sam prije dvije noci licno imao priliku iskusiti koje su smece all season gume po snijegu.
Prije tris edmice kupim 2013 BMW sa xDrive. Dodje sa Bridgestone all season gumama, nove (ovdje BMW nemoze prodati auto ako nema nove gume). Super duboke, vidi se da nisu klasicne ljetne gume, all season na jedno pet mjesta, M+S oznaka. Zimske jos nisu isporucene lokalnoj radnji jer sam i felge uzeo, uglavnom, to sutra stavljam na auto.
Elem, padne 20cm snijega, reko odo da vidim kako se ponasa xDriva po ulicama oko kuce. Hajde ide, ali na svakoj krivini, zadnji kraj hoce da izbaci (pogon je 60% nazad) i to pri nekih 20 km/h. Hajde evc kontam morat cu zenino auto koristiti dok mi zimske ne dodju.
Dodjem kuci, hocu u garazu u rikverc. Stanem (ocistio prilaz, mozda 5cm snijega). Malo gasa, kad auto trznu, mal bocno ne opali u zid.
Okrenem se, malo zaleta i parkiram auto, uzmem od zene auto (taman stavio 4 zimske) i njega vozam sve do danas.
Poserem se ja na to all season sranje i kome god je palo na pamet da tako gume oznacava.
A da nisi pripazio to i bi. Neko drugi bi mozda pomislio "bmw, nove gume, sa'cu ja njega pocerat'". I zabio se u prvu banderu.
Teufik

#99 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by Teufik »

jefferson wrote:
Neka njih al nek ih vozaju Dalmatinci i slicni koji zive u predjelima sa veoma blagim zimama.
Prvenstveno su za takve.
dileja

#100 Re: All season gume - auto bild test oktobar 2015

Post by dileja »

supercali wrote:ja ne znam ko je zadnji na testu
doduse fino pise konacni poredak zadnji bridgestone
Image
Image
Post Reply