Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zviz wrote:Sarajevo je metropola unutar BiH, a na mapi svijeta...
To je istina. Ovi sto pricaju price kako eto sad seljacima smetaju drva (koji spin ) jer su to kao nekakvi podsvjesni kompleksi mislim da nisu nigdje mrdnuli van Sarajeva i BiH, ili malo mora po Dalmaciji.
Ko posjece nolike sume, ono je da lici kao suma na brdima ali kad malo zadjes i bolje pogledas obicna sikara i granje
Boli te đon, valjda ćeš prodati kuću dok ne posjeku i tu šikaru i grmlje.
Onda ćeš sasvim slobodno moći skakutati po milenijskim prašumama oko Kopenhagena.
pemanapemani wrote:Pored nekvalitetnog ugljena, smeća, ispušnih plinova automobila..., baš su drva krivac za zagađenje.
Da nema ovih drva, tačno bi sa Barica mogao vidjeti svaki ulaz na Alipašinom polju.
Opet kazem, nisu drva per se u pitanju samo, vec je to mislim jako lijep prikaz citavog stanja u gradu. Ovo je tek jedna slika, u centru, medjutim ta pojava je sigurno puno cesca u u okolini grada i naravno da se ne slika sve. Smog u Sarajevu je upravo posljedica "covjek se ima pravo grijati cim zeli i gdje zeli" i ja bih dodao i voziti se cim zeli, a onda se mi svi trebamo trovati, koji to sigurno ne zelimo.
Last edited by tututuuuu on 11/10/2015 15:30, edited 1 time in total.
bumerangss wrote:Kupi kucu na Sirokaci, Komatinu, Popovom gaju, Cokri, Debelom brdu, Sedrenku... pa i ti odozgo gledaj kako se sarajlije guse u jezeru smoga
To je opet naopaka logika. Uvijek je bilo da neko ko nesto cini a nusproizvod tog cinjenja smeta drugome treba prestati, ili odseliti negdje drugo gdje nece smetati, a ne obrnuto. Znaci, ja mogu skakati tipu ispod mene dan i noc (jer ja ipak skacem u svom stanu), a njemu ako se ne svidja moze odseliti? Zna se gdje se grije na drva i ugalj, a to sigurno nije grad. Ali ja vjerujem da je danas vecini u Sarajevu nazalost to potpuno normalano, sto i ne cudi s obzirom na silne doseljenike iz mjesta gdje je frkunti pola pileta kroz prozor normalna pojava. I ne moze covjek od takvih ni ocekivati bolje.
U-zap wrote:
Kako bih ja uradio da zivim tu i da se grijem na drva? Vjerovatno bi ih unio u prostor prilagodjen ovoj kolicini drva. To bi naravno znacilo da bi kamion koji ih je dostavio trebao da ostane tu duze. Naravno, to se placa dodatno sto je onaj koji je ovo ucinio i trebao da ucini a ne blokirati javni prostor. Medjutim rijec je o seljaku i primitivcu pa je i zbog tog razloga blokirana javna povrsina.
Čuj blokirao javni prostor. Ne lupaj.
Možda kamion nema pravo da se zadržava, nego odmah mora istovariti i otići.
Vidi, tebi to izgleda normalno jer si oguglao na primitivizam koji se svakodnevno desava u gradu. Meni naprimjer ovo izgleda nenormalno i primitivno.
pemanapemani wrote:Pored nekvalitetnog ugljena, smeća, ispušnih plinova automobila..., baš su drva krivac za zagađenje.
Da nema ovih drva, tačno bi sa Barica mogao vidjeti svaki ulaz na Alipašinom polju.
Opet kazem, nisu drva per se u pitanju samo, vec je to mislim jako lijep prikaz citavog stanja u gradu. Ovo je tek jedna slika, u centru, medjutim ta pojava je sigurno puno cesca u u okolini grada i naravno da se ne slika sve. Smog u Sarajevu je upravo posljedica "covjek se ima pravo grijati cim zeli i gdje zeli" i ja bih dodao i voziti se cim zeli, a onda se mi svi trebamo trovati, koji to sigurno ne zelimo.
Pa ako se smatras boljim od ovih kojim ne smeta i ako sebi mozes priustiti nesto bolje fino odes tamo gdje je bolje, ne mozes ti zatijevati da svi zive po standardu koji tebi odgovara, ljudi zive onako kako mogu
Samo da se osvrnem na sirotinju u strosi i centru grada
Itekako ima sirotinje
Licni primjer
Dalji rodjak ima stan kod vrazove jest da nije strosa al tu je to negdje
Znaci ima stan od milion kvadrata plafoni ko u dvorane prima neku penzijcu jer sve sto je imao ranije je propalo i ostao mu samo taj stan
Svi mu govore da proda stan da kupi neki skroz manji jer je samac al nece da cuje a rezije mu haman citava penzija
I da nema djece vani i rodbine umro bi od gladi al covjek navikao na centar i nece da mice iz njega al ce se patiti
Doduse on je stari stanar tu pa se ne moze reci sljego osjetio asfalt i ti fazoni al da je sad sirotinja jeste
Bujrum daj strategiju ovim ljudima koji se griju na ugalj i drva i truju grad kako da pređu na ekološka goriva. U toj strategiji navedi i ko će da finansira dovođenje recimo plina u sve dijelove grada, ko će da finansira dovođenje toplovoda u sve dijelove grada, ko će da plati instalacije "novog" načina grijanja u privatnim objektima.
Danas da bi uveo plin sa centrlnim grijanjem u stan ti je potrebno cca 5-6 000 KM za kuću sa dvije i više etaža X toliko za svaku etažu.
Daj alternativu. Lako je reći ovo je pogrešno to i budala zna al daj da vidimo kako na drugi način omogućimo ljudima da se preko zime griju a da ekološki ne opterećuju Sarajevsku kotlinu a da opet sa druge strane nisu u potrebi prodati bubreg da bi uveli novi način grijanja.
Smog u Sarajevu je uvijek bio tu i prije 90-ih i dan danas je, nekad je bio i gori. Ja odavno nisam recimo na Grbavici osjetio miris sumpora koji nastaje izgaranjem čvrstih goriva dok prije rata je to bila redovna aroma pa bi po dolasku iz škole morao se presvlačiti do gaća i tuširati jer se prokleti smrad ne može isprati a potrebno je navesti da su Toplane u tom periodu radile sasvim konkretno i grijale skoro čitavu gradsku zonu.
Pa ako se smatras boljim od ovih kojim ne smeta i ako sebi mozes priustiti nesto bolje fino odes tamo gdje je bolje, ne mozes ti zatijevati da svi zive po standardu koji tebi odgovara, ljudi zive onako kako mogu
joj komedije. to zahtjevaju nekakvi standardi, postoje inspekcije za takve stvari, koji ocito dosta lose rade svoj posao. To kako ljudi nemaju pa je to eto jedini uzrok svega su price za malu djecu. Ovdje je jedini problem sto ljudi nista ne postuju. A ja sigurno necu tek tako otici, napustiti svoj posao, prijatelje i sve ostalo zbog maloumnika kojim su takve stvari uredu. Jer gdje je onda kraj? Ali svakako imam pravo da se bunim, da kazem ako nesto mislim da nije u redu i da trazim da se takve stvari promjene.
Ne moze bas kako mogu
Moraju postojati neka pravila koja se mogu poklapati sa tutuovim ali i ne moraju
SREDNJI VIJEK! Vaške u JU Djeca Sarajevo?! Roditelji prestali dovoditi djecu u vrtić na Skenderiji, a odgovora nema!
11 lis.
Krajem prošle sedmice u vrtiću na Skenderiji, a koji radi u sklopu JU Djeca Sarajevo higijeničari su primjetili kod djece vaške, te su roditelji upozoreni, piše novinska agencija Patria.
Zabrinuti za zdravlje svoje djece neki od roditelja su automatski prestali dovoditi djecu u vrtić, a jedna majka ispričala je za Patriju da su i roditelji podvrgnuti tretmanu kako bi se zašititli od ovih napasti.
– Majka sam trogodišnje djevojčice koju smo morali i ošitati. Užasnuta sam činjenicom da je moje dijete dobilo vaške, a toliko vodim računa o higijeni – kaže ova majka.
Još u petak novinar novinske agencije Patria pokušao je kontaktirati JU Djeca Sarajeva gdje nam je ženska osoba s druge strane telefonske veze kazala da ona ne zna ništa o tome, te da je direktorica odsutna.
Iako smo uredno ostavili broj mobitela s molbom da se direktorica javi, to se do danas nije desilo.
– Ja ne znam ništa o tome, a evo kada se vrati direktorica ja ću joj prenijeti poruku – kazala je naša sagovornica iz JU Djeca Sarajeva.
Inače, v.d. direktorica JU Djeca Sarajeva je Jasmina Čongo, koja je na ovu poziciju došla nakon što je Mirjana Jovanović-Halilović dala ostavku zbog afere trovanja djece salmonelom.
Vaške su pravi paraziti, koji spadaju u grupu malih insekata krvopija. Svi paraziti traže domaćina na kome će da žive (i jedu), a da za uzvrat ne daju ništa osim problema.
Vaške su male dva do tri i po milimetra, obično sivkasto-žućkaste, mada mogu da poprime boju kose u kojoj žive. Kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Ukoliko se uvale u kosu, praktično ih je nemoguće istjerati bez odgovarajućeg lijeka.
I opet i ovo je normalna pojava. Uvijek je bilo. Kad sam bio klinjo dva puta sam ih fasova u pedijatrijskoj klinici na Jezeru a znam da su nam se jednom bile pojavile u osnovnoj školi Bane Šurbat.
Bujrum daj strategiju ovim ljudima koji se griju na ugalj i drva i truju grad kako da pređu na ekološka goriva. U toj strategiji navedi i ko će da finansira dovođenje recimo plina u sve dijelove grada, ko će da finansira dovođenje toplovoda u sve dijelove grada, ko će da plati instalacije "novog" načina grijanja u privatnim objektima.
Danas da bi uveo plin sa centrlnim grijanjem u stan ti je potrebno cca 5-6 000 KM za kuću sa dvije i više etaža X toliko za svaku etažu.
Daj alternativu. Lako je reći ovo je pogrešno to i budala zna al daj da vidimo kako na drugi način omogućimo ljudima da se preko zime griju a da ekološki ne opterećuju Sarajevsku kotlinu a da opet sa druge strane nisu u potrebi prodati bubreg da bi uveli novi način grijanja.
Smog u Sarajevu je uvijek bio tu i prije 90-ih i dan danas je, nekad je bio i gori. Ja odavno nisam recimo na Grbavici osjetio miris sumpora koji nastaje izgaranjem čvrstih goriva dok prije rata je to bila redovna aroma pa bi po dolasku iz škole morao se presvlačiti do gaća i tuširati jer se prokleti smrad ne može isprati a potrebno je navesti da su Toplane u tom periodu radile sasvim konkretno i grijale skoro čitavu gradsku zonu.
Sta ja znam kako ce, ja samo znam da truju. Postoje tu inspekcije koje su zakazale, pocevsi od ilegalne gradnje u startu pa nadalje. A isto tako neko ko podigne kucu na dva, tri sprata u gradu, ili neposrednoj okolini, i onda se grije na los ugalj, jer kao jadan nema? Pa isto tako jadan nema ni za fasadu, al ima za kucu u 6 spavacih soba itd... Ja da ga sad razumijem? Ne razumijem.
tututuuuu wrote:
Sta ja znam kako ce, ja samo znam da truju. Postoje tu inspekcije koje su zakazale, pocevsi od ilegalne gradnje u startu pa nadalje. A isto tako neko ko podigne kucu na dva, tri sprata u gradu, ili neposrednoj okolini, i onda se grije na los ugalj, jer kao jadan nema? Pa isto tako jadan nema ni za fasadu, al ima za kucu u 6 spavacih soba itd... Ja da ga sad razumijem? Ne razumijem.
Bravo. E haj sad probaj nazvati neku od inspekcija ili im poslati pismeni dopis o ovome slučaju "frapantnog istovara drva" ili kad neko naloži Bog dragi zna šta pa čadi ko Ćiro uz Ivan pa'š čut odgovora.
U prevodu ko što mene niko ništa ne pita ni tebe isto tako niko ništa ne pita. E sad možeš ti ovdje kukat godinu, dvije, tri i opet će sve biti isto. Mentalitet je ne promjenjiv u našim uslovima a nam je da ga trpimo ili da razgulimo....
supercali wrote:Samo da se osvrnem na sirotinju u strosi i centru grada
Itekako ima sirotinje
Licni primjer
Znaci ima stan od milion kvadrata plafoni ko u dvorane prima neku penzijcu jer sve sto je imao ranije je propalo i ostao mu samo taj stan
Svi mu govore da proda stan da kupi neki skroz manji jer je samac al nece da cuje a rezije mu haman citava penzija
I da nema djece vani i rodbine umro bi od gladi al covjek navikao na centar i nece da mice iz njega al ce se patiti
Doduse on je stari stanar tu pa se ne moze reci sljego osjetio asfalt i ti fazoni al da je sad sirotinja jeste
To je moguce. Ali ja opet kazem da sumnjam da ce penzic cijepati drva, ili imati da plati nekih 500 - 700 KM u kešu odmah, na ruke za drva, prijevoz, istovar...
tututuuuu wrote:
ajde ne seruckaj boga ti. sad cemo okrenuti pricu da je problem jer to Bosnje rade
"bošnjo" je napisano malim slovom i odnosi se na naše malenkosti koje su pripadnici malograđanštine a ne na konstitutivni narod a priča jeste okrenuta u tom smjeru od samog početka jer ne vidim da se iko žali na drva u centru BL ili Mostara a nije da toga nema i tamo....
tututuuuu wrote:
Ne moze bas kako mogu
Moraju postojati neka pravila koja se mogu poklapati sa tutuovim ali i ne moraju
a nego kako ce zivjeti, kako ne mogu?
govorimo o zagadjenosti zraka, ne bi niko zagadjivao da ima bolje rjesenje, a sto se tice konkretno ovog slucaja nek mi samo neko kaze na koji je nacin ovih par metara drva koji su tu ostali sat -dva ugrozio bilo koga?
supercali wrote:Samo da se osvrnem na sirotinju u strosi i centru grada
Itekako ima sirotinje
Licni primjer
To je moguce. Ali ja opet kazem da sumnjam da ce penzic cijepati drva, ili imati da plati nekih 500 - 700 KM u kešu odmah, na ruke za drva, prijevoz, istovar...
U-zap wrote:
Kako bih ja uradio da zivim tu i da se grijem na drva? Vjerovatno bi ih unio u prostor prilagodjen ovoj kolicini drva. To bi naravno znacilo da bi kamion koji ih je dostavio trebao da ostane tu duze. Naravno, to se placa dodatno sto je onaj koji je ovo ucinio i trebao da ucini a ne blokirati javni prostor. Medjutim rijec je o seljaku i primitivcu pa je i zbog tog razloga blokirana javna povrsina.
Čuj blokirao javni prostor. Ne lupaj.
Možda kamion nema pravo da se zadržava, nego odmah mora istovariti i otići.
Vidi, tebi to izgleda normalno jer si oguglao na primitivizam koji se svakodnevno desava u gradu. Meni naprimjer ovo izgleda nenormalno i primitivno.
Sve ovdje izgleda nenormalno. Nema vode, nema grijanja, zoloski vrt pred zgradama, ne smijes cuku mrsnuti, javni prevoz haman ne funkcionira, ako pada umjerena kisa saobracaj ne funkcionira, napolju vlada zakon jaceg ko prije 10k godina samo nam koplja fale, mozes praviti kuce i nadogradjivati zgrade niko ti nista ne moze, parkirati gdje hoces, ne placati rezije, pisati i srati gdje ti cejf...
E pa onda mogu i drva u strosu na pola sata. I onako je grad prljav da ne moze prljaviji biti
zeina wrote:
a nego kako ce zivjeti, kako ne mogu?
govorimo o zagadjenosti zraka, ne bi niko zagadjivao da ima bolje rjesenje, a sto se tice konkretno ovog slucaja nek mi samo neko kaze na koji je nacin ovih par metara drva koji su tu ostali sat -dva ugrozio bilo koga?
Naravno da ima bolje rjesenje, i to prilicno jednostavno rjesenje. Mislim da sama cinjenica da je Sarajevo najzagadjeniji grad u Europi (i jedan od najzagadjenijih u svijetu) govori dovoljno. Sarajevo koje jedva da ima 500.000 stanovnika.
Rjesenje je da ako ne mozes si osigurati kvaliteno grijanje izvoli pa napravi manju kucu, ili si kupi stan. Al ne, hoce to da zivi u sred grada, u kuci i da se grije na drva/ugalj.
Sto ne bi rekli tim, kako ti meni reci ako mi se ne svidja da selim, da odu zivjeti negdje gdje je normalno se grijati na drvai ugalj? mislim da grad to bas i nije.
tututuuuu wrote:
Bravo. E haj sad probaj nazvati neku od inspekcija ili im poslati pismeni dopis o ovome slučaju "frapantnog istovara drva" ili kad neko naloži Bog dragi zna šta pa čadi ko Ćiro uz Ivan pa'š čut odgovora.
U prevodu ko što mene niko ništa ne pita ni tebe isto tako niko ništa ne pita. E sad možeš ti ovdje kukat godinu, dvije, tri i opet će sve biti isto. Mentalitet je ne promjenjiv u našim uslovima a nam je da ga trpimo ili da razgulimo....
znam ja to. u inspekcijama rade takvi isti, zato i smajlic pokraj "Metropole". Al nemojte mi govoriti da je to jer ljudi nemaju novca. Jer, neko ko nema novca zivjeti ce u stancicu negdje na Stupu recimo, a ne si podici kucu od tri sprata pored centra (bez fasade naravno, i grijati ce se na ugalj 10. klase, jer jadan "nema").
Last edited by tututuuuu on 11/10/2015 17:03, edited 3 times in total.
tututuuuu wrote:
ajde ne seruckaj boga ti. sad cemo okrenuti pricu da je problem jer to Bosnje rade
"bošnjo" je napisano malim slovom i odnosi se na naše malenkosti koje su pripadnici malograđanštine a ne na konstitutivni narod a priča jeste okrenuta u tom smjeru od samog početka jer ne vidim da se iko žali na drva u centru BL ili Mostara a nije da toga nema i tamo....
Ja nisam bosnjo, nisam ni Bosnjo. Za ove ostale nabrojane gradove i ne znam, iz jednostavnog razloga sto ne zivim tamo, pa me se nesto i ne ticu.
Nepass wrote:
Sve ovdje izgleda nenormalno. Nema vode, nema grijanja, zoloski vrt pred zgradama, ne smijes cuku mrsnuti, javni prevoz haman ne funkcionira, ako pada umjerena kisa saobracaj ne funkcionira, napolju vlada zakon jaceg ko prije 10k godina samo nam koplja fale, mozes praviti kuce i nadogradjivati zgrade niko ti nista ne moze, parkirati gdje hoces, ne placati rezije, pisati i srati gdje ti cejf...
E pa onda mogu i drva u strosu na pola sata. I onako je grad prljav da ne moze prljaviji biti
I ja to kazem. Al me buni to cudno opravdavanje i postovi tipa "ako ti se ne svidja preseli se". Kakvi su to ljudi uopce?