Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

tututuuuu

#76 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by tututuuuu »

_BataZiv_0809 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kako "anti-kapitalisti", "anti-globalisti" i protivnici "intervencionizma" podnose ovo Baćuškino "miješanje u unutrašnje stvari Sirije"?
Valjda ima razlike kada te legitimna vlast suverene drzave diplomatskim kanalima zamoli za vojnu pomoc u borbi protiv terorista i kada nekome prahne da podrzava teroriste koji skidaju legitimnu vlast.
A to je Assad kao legitiman i suveren nositelj vlasti u Siriji? Nesto ne znam kad je to on zadnji put dobio tu "legitimnu vlast"" na izborima u Siriji? Ni jedni ni drugi tu nemaju nikakav legitimitet.
Last edited by tututuuuu on 02/10/2015 15:25, edited 1 time in total.
General War

#77 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by General War »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote: ...a sto to nije slucaj sa ukrainom?
Kolega je pitao za Siriju.
A ha...onako pitam
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#78 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by _BataZiv_0809 »

tututuuuu wrote:
A to je Assad kao legitiman i suveren nositelj vlasti u Siriji? Nesto ne znam kad je to on dobio tu "legitimnu vlast"" na izborima u Siriji? Ni jedni ni drugi tu nemaju nikakav legitimitet.
Parlamentarni izbori su bili 2012, predsjednicki 2014. Sirija je medjunarodno priznata suverena drzava.

Kad je saudijski kralj dobio vlast na izborima?
Drvosjeca iz Dejcica

#79 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
tututuuuu wrote:
A to je Assad kao legitiman i suveren nositelj vlasti u Siriji? Nesto ne znam kad je to on dobio tu "legitimnu vlast"" na izborima u Siriji? Ni jedni ni drugi tu nemaju nikakav legitimitet.
Parlamentarni izbori su bili 2012, predsjednicki 2014. Sirija je medjunarodno priznata suverena drzava.

Bila je i Srbija i Ukrajina. To medjunarodno priznata i suverena ne pije više vode. :oops:
General War

#80 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by General War »

_BataZiv_0809 wrote:
tututuuuu wrote:

pa bili s u ukrajini..izbori...doduse ti pricas samo o siriji sto petljas "kraljevinu" :D
tututuuuu

#81 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by tututuuuu »

_BataZiv_0809 wrote:
tututuuuu wrote:

Nisam to znao. Mada sam ja mislio na ranije izbore i kako je dosao na vlast. Sad vidim da su bili odrzani izbori, ali da je doduse on bio jedini kandidat. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#82 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by _BataZiv_0809 »

General War wrote: pa bili s u ukrajini..izbori...doduse ti pricas samo o siriji sto petljas "kraljevinu" :D
Tacno i na njima je pobjedio Viktor Janukovic, a onda se desilo sto se desilo.
General War

#83 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by General War »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote: pa bili s u ukrajini..izbori...doduse ti pricas samo o siriji sto petljas "kraljevinu" :D
Tacno i na njima je pobjedio Viktor Janukovic, a onda se desilo sto se desilo.
Sta je bilo? Janukovic istjeran iz ukrajine ili je sam napustio?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#84 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by _BataZiv_0809 »

General War wrote: Sta je bilo? Janukovic istjeran iz ukrajine ili je sam napustio?
Prijatelju, ima tema o ukrajini, pa ako se jos smatra akutelnom, mozemo tamo nastaviti.

Naslov ove teme je "Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji" na koju sam se ponovo javio ugledavsi LeKlerkov post koji mi je promakao.

Vlada suverene drzave sluzbeno zatrazila vojnu pomoc druge drzave i dobila je i u ovoj recenici se iscrpljuje smisao mog komentara. Nista vise nista manje.

To sto bi ti sad pricu sirio u namjeri da ispadne da advokatisem Rusima, u najboljoj maniri "ili si nas ili njihov", pa da onda krene prica ako podrzavas Ruse, protiv si BiH...postedi me.

Vidim po nicku da citas Alan Ford, sto znaci da si nacitan i inteligentan, pa zato te molim-de postedi me toga.
General War

#85 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by General War »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote: Sta je bilo? Janukovic istjeran iz ukrajine ili je sam napustio?
Prijatelju, ima tema o ukrajini, pa ako se jos smatra akutelnom, mozemo tamo nastaviti.

Naslov ove teme je "Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji" na koju sam se ponovo javio ugledavsi LeKlerkov post koji mi je promakao.

Vlada suverene drzave sluzbeno zatrazila vojnu pomoc druge drzave i dobila je i u ovoj recenici se iscrpljuje smisao mog komentara. Nista vise nista manje.

To sto bi ti sad pricu sirio u namjeri da ispadne da advokatisem Rusima, u najboljoj maniri "ili si nas ili njihov", pa da onda krene prica ako podrzavas Ruse, protiv si BiH...postedi me.

Vidim po nicku da citas Alan Ford, sto znaci da si nacitan i inteligentan, pa zato te molim-de postedi me toga.
...pa ti si poceo pricu o legalnosti,a vec sam se uvjerio da advokatises od ranije...u mnogome se slazemo ali po pitanju rusije nemas iste arsine.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#86 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by Matijevic_Vlado »

Image i ostale gurabije u komentarima aminuju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by Truba »

ovo je dole postao cirkus
jos jedna varijabla
rusoni
tu su i kinezi u pricuvi
svi se zele steliti u rokanju zivih meta

elem sjecam se prije 2 godine bas u ovo doba
prijetila je intervencija protiv asada
amerika je ozbiljna zemlja bice intervencije govorase neki forumasi
sta li sad misle :D nema ih

uglavnom ne znam sta su gospodari rata skontali ali mislim da se malo sto moze predvidjeti
Mašinac

#88 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by Mašinac »

To što se dešava u siriji treba da prestane milom ili silom.
Američko izraelska sijanja i zakuhavanja u vidu "arapskog proljeća" moraju rusi završiti i požnjeti u "sirijskoj jeseni"
animals

#89 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by animals »

Matijevic_Vlado wrote:Image i ostale gurabije u komentarima aminuju

:D :D :D :D
Zato i i jesto ovako,pored ovakve pameti
sumirprimus

#90 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by sumirprimus »

i na kraju mu udaris haj Živio :lol: :skoljka:
cbrt

#91 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by cbrt »

_BataZiv_0809 wrote:
tututuuuu wrote:

A rat je počeo 2011. što bi u prevodu značilo da su se pobunjenici pobunili protiv nelegitimne vlasti...ti su izbori bili smehotresni, zamisli izbore 2014. gde Asad ne kontroliše ni pola države i gde su milioni izbeglih i interno raseljenih pa je izlaznost 73,42% a Bašar dobije 88,7%...
sumirprimus

#92 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by sumirprimus »

ne ozibljno, slobodni izbori u bilo kojoj arapskoj republici,monarhiji.
opet ko smo mi da im sudimo,poslije prvih slobodnih,puce rat u sesnes... :skoljka:
sunceKOtepsija

#93 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by sunceKOtepsija »

heljda za rucak prije udaranja bagre
http://hr.rbth.com/arts/2013/03/19/helj ... rica_18133
Prošla su mnoga stoljeća nemirne ruske povijesti i često su donosila sa sobom ratove, glad i druge pošasti. Međutim, Rusi jednostavno odolijevaju svemu. Kako im to polazi za rukom? Odgovor se možda krije u tome što redovito jedu heljdu.

Još od drevnih vremena ova hranjiva žitarica osnovna je namirnica naroda istočne Europe. Rusi sa svakim pravom mogu heljdu smatrati svojom biljkom: zabilježeno je da je oblast oko Bajkalskog jezera prvo područje na kojem se heljda redovito uzgajala. Ona se u Aziji, gdje je ljudi jako cijene od davnina, uvijek koristila u prehrani, najčešće za pravljenje knedli. Za razliku od toga, u istočnoj Europi se zrna heljde prvo proprže, potom skuhaju u vodi i jedu kao kaša ili kao prilog uz glavno jelo umjesto riže ili krumpira.

Iz stepa središnje Azije i sibirskih ravnica heljda je stizala na Zapad starim trgovačkim putevima ili je nošena ratovima pod imenom „saracensko žito“, u čast Maura iz južne Španjolske. Kratko vrijeme potrebno za sazrijevanje heljde i njezina sposobnost da uspijeva na manje plodnom zemljištu omogućili su to da ona postane slamka spasa za veliki dio siromašnog stanovništva Europe koji se bavio poljoprivredom. Nizozemci su vjerojatno zato imenovali ovu hranjivu biljku u čast Svetog pisma: smatrali su da je, poput Biblije, preživjela stoljeća i uspjela nadvladati svoje protivnike. Nazvali su je „boek weit“ (na engleskom „book wheat“ odnosno „buckwheat”, u prijevodu „žito Knjige“, tj. „biblijsko žito“) i prvi su je prenijeli u Novi svijet, gdje je bila vrlo rasprostranjena tijekom 19. stoljeća, ali je danas gotovo posve zanemarena. To je prava šteta, jer heljda predstavlja pravu energetsku bombu. „Heljda ima više proteina nego riža, pšenica, proso ili kukuruz, a ne sadrži ni najmanje količine glutena, koji kod nekih ljudi može izazvati probleme“, piše autor najprodavanijih knjiga iz područja nutricionizma, dijetetičar i dermatolog dr. Nicholas Perricone. On je heljdu stavio na prvo mjesto liste žitarica i mahunarki koje preporučuje u prehrani svojih pacijenata.
Heljda u ruskoj kuhinji - to je ogroman broj „varijacija na temu“. S njom sam se prvi put susrela krajem 80-ih godina 20. stoljeća kada je snabdijevanje namirnicama bilo prilično neredovito, a izbor hrane oskudan. Moja prijateljica Asja i njezina majka pripremale su heljdu – Rusi je zovu „grečka“ – gotovo uz svaki obrok. Tijekom čestih posjeta njihovom gostoprimljivom domu, počela sam cijeniti ovu žitaricu i uživati u njoj, ne samo zbog toga što njezin okus podsjeća na orase, već i zbog količine energije koju vam daje. Jedan obrok od heljde čini vas sitim tijekom većeg dijela dana. Iznenađuje li vas što je ova čudesna ruska namirnica sastavni dio gotovo svakog obroka? Nakon heljdine kaše, za doručak slijedi heljda kao prilog uz meso, a posebno dobro ide uz divljač i iznutrice.

Međutim, kombinacija iz snova je heljda s gljivama, a gljive su također važna osnovna namirnica Rusije! Zapečena heljda s gljivama od davnina je omiljeno jelo Rusa, a za ruskog emigranta predstavlja isto što i sitni kolači za Prousta: okus prohujalih vremena. Ovo klasično rusko jelo odlično je kao kaloričan prilog ili nadjev. Može se konzumirati i kao vegetarijansko glavno jelo. Probajte ga! Tko zna... možda će heljda postati i vaš oslonac svakodnevnom životu!
sumirprimus

#94 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by sumirprimus »

previse bagre za tako malo heljde... :D
sumirprimus

#96 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by sumirprimus »

dobro im ide,jos jedno 8 9 godina i nacece ih ozbiljnov ko u afganistanu... :skoljka:
bh.tornjak

#97 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by bh.tornjak »

....jos jedan "poligon" za testiranje raznovrsnog oruzja.....pokazivanja misica (i jednih i drugih)...
tj. gloginje se mlati tudjim kur**m

ovo sve vise lici na grupu "momaka" koji pi*cke nisu vidjeli i safataju neku pijanu opajdaru i na njoj (nesvjesnoj) pokazuju svoju muskost.
ruse rezime koji im nisu po volji a istovremeno podrzavaju gore rezime (diktature) koje igraju po njihovim notama....i jedni i drugi.....Politika duplih arsina...tako da u ovom "blisko-istocnom loncu samo jedan zadovoljno trlja ruke.....koje trenutno (bar za javnost drzi u dzepovima i glumi nezainteresovanost)
Last edited by bh.tornjak on 03/10/2015 12:38, edited 1 time in total.
Bodkin

#98 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by Bodkin »

tututuuuu wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kako "anti-kapitalisti", "anti-globalisti" i protivnici "intervencionizma" podnose ovo Baćuškino "miješanje u unutrašnje stvari Sirije"?
Valjda ima razlike kada te legitimna vlast suverene drzave diplomatskim kanalima zamoli za vojnu pomoc u borbi protiv terorista i kada nekome prahne da podrzava teroriste koji skidaju legitimnu vlast.
A to je Assad kao legitiman i suveren nositelj vlasti u Siriji? Nesto ne znam kad je to on zadnji put dobio tu "legitimnu vlast"" na izborima u Siriji? Ni jedni ni drugi tu nemaju nikakav legitimitet.
Ne lupaj svega ti. predsjednik je sirije. Ko ima legitimitet ako on nema
bh.tornjak

#99 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by bh.tornjak »

sunceKOtepsija wrote:
na 2:22 se vide cOrapice ( ako nista,barem lice na to :lol: :lol: :lol: ) koje je jedan ruski General obecao ruskim vojnicima....rekavsi otprilike ovako: "U programu modernizacije ruske armije je i to da do 2018 godine svaki vojnik ima carape ... :-)
Posto su ovi na inostranoj misiji....red bi bio da se pokazu u najboljem svjetlu....brinem se za one u unutrasnjosti...kako oni bez cOrapica..... :lol: :lol: :lol:
AleksoMKD

#100 Re: Rusi preuzimaju inicijativu u Siriji....

Post by AleksoMKD »

bh.tornjak wrote:
na 2:22 se vide cOrapice ( ako nista,barem lice na to :lol: :lol: :lol: ) koje je jedan ruski General obecao ruskim vojnicima....rekavsi otprilike ovako: "U programu modernizacije ruske armije je i to da do 2018 godine svaki vojnik ima carape ... :-)
Posto su ovi na inostranoj misiji....red bi bio da se pokazu u najboljem svjetlu....brinem se za one u unutrasnjosti...kako oni bez cOrapica..... :lol: :lol: :lol:
Bilo je puno otpora uvodjenju carapa umesto potrjanki (zavoji za stopala), nisam mogao verovati da su Ukrajinci imali oficijalnu ceremoniju "oprastanja" od potrjanaka gde su cak citali poeziju :lol: u njihovu cast.

Finska ih je koristila do 1990ih a navodno su bolje i udobnije za stopala u cizmama posebno preko zime.

Image
Post Reply