NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Towelie

#76 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Towelie »

ExNihilo wrote:Ko uopće broji pročitane knjige, jbt? :lol: I zbog čega. :zoka:
Nefsi, nefsi :D
Tesla10

#77 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Tesla10 »

Vole ljudi da znaju za 50 godina šta su čitali u ranoj mladosti :) . Meni je to lijepo ;) .
vade_mecum

#78 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by vade_mecum »

vala bas, nisu zenske u pitanju pa da udaras recke na krevetu :D siguran sam da ima forumasa koji su 1000+ knjiga procitali pa se ne hvale.

iskreno, niti je 700 knjiga neka cifra, a o kvalitetu i kvantitetu bi se dalo sta reci.

on topic:citate li knjige? :D
Gojeni H

#79 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Gojeni H »

Svaka cast momku za procitana djela. :thumbup:

Da je srece, u ovoj bi zemlji bilo objavljenih 700 djela godisnje, i vijest o procitanim djelima i ne bi bila neka vijest.

Ponuda klix-u za socijalni eksperiment:

Za godinu dana, objavite da je Denis, Alen, Sabina, ili Mario, Dragan, ili osoba slicnog, vidno nemuslimanskog imena, osvojila matematicku olimpijadu, zna 13 jezika, procitao 770 knjiga i sl.

Ukoliko na forumu ne budu pohvale iz svih glasova o "nadarenom djetetu/momku", "ovak'ih nam treba", "bravo!", i sl., uz jedan ili dva padobranca koji ce vazit' o "vlaskoj omladini", kunem se onim sto mi je najsvetije da cete istog dana dobiti uplatu od 1000 KM.

Pa, kome obraz, kome djon.
Last December

#80 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Last December »

... čime je zasenio lokalne intelektualce, koji sve ređe posećuju mesnu biblioteku!
mesna biblioteka = mesnica :D

Enivej, ako znate ko je OSHO, e pa taj čikica je tvrdio da je pročitao više od 100.000 knjiga u životu. Inače sam se sebi smijao jer su ga zajebavali kako on jedini ima kuću u biblioteci, dok drugi ljudi imaju biblioteke u kući. Inače je imao ogroman fond knjiga koji se i danas čuva u njegovoj zadužbini u Puni (Indija).

Njegov opus čini više od 400 knjige koje su sve do jedne transkripti njegovih govora koje je držao širom svijeta. Naravno, dosta se materijala ponavlja i reciklira ali ima dosta i originalnih ideja.
sinuhe

#81 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by sinuhe »

Zasto je ovo vijest? Kako su novinari dosli do mladica koji je procitao 700 knjiga?
Zasto nije pokazao svoju biblioteku?
trcicu trceci

#82 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by trcicu trceci »

Mislim da sam do sada procitao sigurno preko 300 knjiga, e sad mozda 400 mozda 500 stvarno nisam brojao. Meni je ponos kada udjem u biblioteku da me znaju, ko ono u kafic sto zna sta pijes. Fino je sto ljudi citaju, to je stvarno rijetkost kod nas.
ExNihilo

#83 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by ExNihilo »

Last December wrote:
... čime je zasenio lokalne intelektualce, koji sve ređe posećuju mesnu biblioteku!

Enivej, ako znate ko je OSHO, e pa taj čikica je tvrdio da je pročitao više od 100.000 knjiga u životu. Inače sam se sebi smijao jer su ga zajebavali kako on jedini ima kuću u biblioteci, dok drugi ljudi imaju biblioteke u kući. Inače je imao ogroman fond knjiga koji se i danas čuva u njegovoj zadužbini u Puni (Indija).

Njegov opus čini više od 400 knjige koje su sve do jedne transkripti njegovih govora koje je držao širom svijeta. Naravno, dosta se materijala ponavlja i reciklira ali ima dosta i originalnih ideja.
Prosječan ljudski život traje 28.000 dana. Što znači, da bi pročitao 100.000 knjiga, moraš čitati 3,5 knjige dnevno. Njegov život je trajao cca 21.535 dana. Što će reći, on tvrdi da je čitao 4,6 knjiga dnevno. Od dana kada se rodio.

Suma sumarum, pročitao je on moj qrz.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#84 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by _BataZiv_0809 »

Poslije 700 procitanih knjiga, navesti samo jednu Hegelovu misao, dostupnu na wikicitatima, i Tarika Ramadana, je jako simptomaticno.

Elem, po nekim mojim procjenama, procitao sam oko 200 knjiga (cifra bi porasla kada bih ukljucio raznoraznu literaturu sto se u Konzumu prodaje kraj svinjskih lopatica, strucnu literaturu i more nekih sitnih knjizica), a u licnoj biblioteci imam oko 150 do 170 naslova.

Uz to sam stigao ici na svaki party, koncert ili festival koji mi je pao na pamet, pregeldao stotine filmova i procitao stotine stripova, popio solidan bazen alkohola, a i redovno ordinirati po ovom forumu :lol:

Tako da.... :D
trcicu trceci

#85 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by trcicu trceci »

Pevo navedite koliko ste vi procitali ponaosob?

Da vidimo konacno te kliksove sveznalice :lol: sto vam je sujete povrijedjena
Banksy

#86 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Banksy »

JThomas wrote:
Capsicum wrote: Da nije u clanku prikazana slika i da nije spomenut Islam, najvjerovatnije ne bi bio ni jedan jedini komentar.
doduše najvjerovatnije ne bi bilo ni originalnog članka... :D
Upravo tako.
Poenta teksta nije broj pročitanih knjiga, već broj pročitanih knjiga mladog Bišćanina koji:

studira Islamski pedagoški fakultet,

u sedmom razredu dobio na poklon 23 knjige iz edicije Visokog saudijskog komiteta pod nazivom 'Porodična islamska biblioteka'.

Tada mu se javlja veliko interesovanje za islam, gdje isčitavajući tu ediciju dolazi do osnovnih saznanja o islamu. Potom upisuje medresu gdje je svoju ljubav prema knjigama i čitanju još više povećao,

Tematika koju najviše voli je savremeno razumjevanje islama u današnjem vremenu, autora Tarika Ramadana i njemu sličnih mislioca.

Poznati filozof Hegel kaže da je čitanje "dnevna molitva modernog čovjeka", prema tome, čitanje je zaista jedna vrsta molitve odnosno po islamskom svjetonazoru to je jedna vrsta ibadeta (Bogu ugodnog djela) ako se čini u ime Allaha dž.š., stoga za mene knjiga prestavlja jednu vrstu ibadeta", zaključio je Kurtović.
... a (nepismeni) autor propagandnog programa je Sanadin Voloder, urednik portala AKOS http://www.akos.ba/

Ali dobro je da se čita, bilo šta, pa i vjerske knjige, samo naprijed. :thumbup:
Last December

#87 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Last December »

ExNihilo wrote:
Last December wrote:

Prosječan ljudski život traje 28.000 dana. Što znači, da bi pročitao 100.000 knjiga, moraš čitati 3,5 knjige dnevno. Njegov život je trajao cca 21.535 dana. Što će reći, on tvrdi da je čitao 4,6 knjiga dnevno. Od dana kada se rodio.

TO sam i ja računao. Mislim da je on pod "čitao" mislio na "listao" :D To već ima smisla. Jer ja u posljednje vrijeme uglavnom listam knjige. Većinu knjiga prvo ocjenim kroz popis sadržaja pa vidim koja me poglavlja zanimaju, koji me naslovi zanimaju. Ponekad neke knjige čitam unazad. Inače sam razvio vještinu dijagonalnog čitanja, tj. ne čitam svaku riječ nego skeniram pasuse dijagonalno i apsorbujem sadržaj kroz kontekst. Ovo je moguće uglavnom samo kod vrlo lagane literature ili kod dijelova teksta koji ne obiluju bitnim idejama i komplikovanim konstrukcijama. To dosta ubrzava proces jer realno dosta stranica u knjigama su običan filer.
JThomas

#88 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by JThomas »

dobro, osho je new age guru, pa njegove tvrdnje generalno ne treba bukvalno shvatati... :D
KUZNETSOV

#89 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by KUZNETSOV »

zalizani wrote:

:mrgreen:

:lol: :lol: :lol:
bumerangss

#90 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by bumerangss »

ExNihilo wrote:
Last December wrote:

Enivej, ako znate ko je OSHO,

Matematika ti lose ide! :lol: on ima 22 godine puta 365 dana u godini je 8030 i amo hocemo da budemo bas tacni da svaka cetvrta godina ima 366 dana onda ispada da je on za svog zivota prozivio 8036 dana i kada to podjelimo na 700 "procitanih knjiga" onda ispada da je otkako se rodio za svamih 11 dana procitao po jednu knjigu ali posto znamo da nijd citao dok je dojio :lol: onda hajde da uzmemo da je poceo citati od svoje 10-te godine sto je 12 godina kako cita (ima 22god) to je 4380 dan i podjeljeno na 700 knjiga je 6 dana mu je trebalo da procita jednu knjigu!!!! :-)
ExNihilo

#91 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by ExNihilo »

bumerangss wrote:
ExNihilo wrote:
Last December wrote: mesna biblioteka = mesnica :D

Enivej, ako znate ko je OSHO,

Matematika ti lose ide! :lol: on ima 22 godine puta 365 dana u godini je 8030 i amo hocemo da budemo bas tacni da svaka cetvrta godina ima 366 dana onda ispada da je on za svog zivota prozivio 8036 dana i kada to podjelimo na 700 "procitanih knjiga" onda ispada da je otkako se rodio za svamih 11 dana procitao po jednu knjigu ali posto znamo da nijd citao dok je dojio :lol: onda hajde da uzmemo da je poceo citati od svoje 10-te godine sto je 12 godina kako cita (ima 22god) to je 4380 dan i podjeljeno na 700 knjiga je 6 dana mu je trebalo da procita jednu knjigu!!!! :-)
Čitanje ti loše ide.
Danguba

#92 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Danguba »

kamo srece da je vise ovakvih :thumbup:

a ne ovakvih
Better Man

#93 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by Better Man »

Ne znam šta je ovo nevjerovatno, jer svako ko iloe voli da čita knjige pročitao je više od njega. Ja sam kroz cijelu osnovnu visio u biblioteci i dizao i čitao knjige i vjerovatno sam do sad pročitao ih više od ovog momka.
Last edited by Better Man on 29/09/2015 13:45, edited 1 time in total.
jao_situacije

#94 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by jao_situacije »

MOSALJOZE wrote:Nevjerovatna kolicina islamofobije na jednoj temi.
čuj na jednoj temi, pa oni samo vise po forumu i čekaju priliku da valjaju islamofobične gluposti
topcam
Vozim: uzbrdo

#95 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by topcam »

calculator wrote:
Od 12-te godine do 22-ge je 10 godina, što znači svake godine po 70 knjiga ili knjiga i po sedmično, a da ništa drugo nije radio :-)
Pa ne cita svako knjige na slogove :mrgreen:
animals

#96 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by animals »

jao_situacije wrote:
čuj na jednoj temi, pa oni samo vise po forumu i čekaju priliku da valjaju islamofobične gluposti
a zasto nema krscanofoba, na ovome forumu, pitate li se..
jao_situacije

#97 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by jao_situacije »

animals wrote:
jao_situacije wrote:
a zasto nema krscanofoba, na ovome forumu, pitate li se..
ne pitamo, nismo kršćani tako da nas ni ne zanima
animals

#98 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by animals »

jao_situacije wrote:
ne pitamo, nismo kršćani tako da nas ni ne zanima
ko to vi :D
jao_situacije

#99 Re: NEVJEROVATNO-Mladi Bišćanin pročitao 700 knjiga

Post by jao_situacije »

animals wrote:
jao_situacije wrote: