Majke ti imaš li ti nekoga u porodici da je Kurd? U redu je simpatisanje nekoga ali ova tvoj opsjednutost Kurdima je patološka.Kikibombona wrote:
Slika sa hiljadu rijeci!
O Kurdima
- Drvosjeca iz Dejcica
#76 Re: O Kurdima
- Kikibombona
#77 Re: O Kurdima
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Majke ti imaš li ti nekoga u porodici da je Kurd? U redu je simpatisanje nekoga ali ova tvoj opsjednutost Kurdima je patološka.

Nikoga, bolan... Samo jednog prijatelja, ili bolje reci poznanika!
Mene je isto cudio tvoj angazman na temi o izbjeglicama. Kada god pogledam, tvoj zadnji komentar i ponekad Vitin... Dok ovdje tipkam radim nesto sto mi pare donosi, tako da samo popunjavam luft u vremenu. Pisao sam o Egiptu prije nego su Kurdi postali aktuelni. Sutra cu o Meksikancima ako zakuhaju sa Amerikom. Samo da nije nasa cobanska politika.
- Drvosjeca iz Dejcica
#79 Re: O Kurdima
Ma ja izbjeglice podržavam općenito iz humanih i ljudskih razloga bez obzira na etničku ili vjersku skupinu. Ali ove slike i posebna tema o Kurdima su mi baš freaky.Kikibombona wrote:
Nikoga, bolan... Samo jednog prijatelja, ili bolje reci poznanika!![]()
Mene je isto cudio tvoj angazman na temi o izbjeglicama. Kada god pogledam, tvoj zadnji komentar i ponekad Vitin... Dok ovdje tipkam radim nesto sto mi pare donosi, tako da samo popunjavam luft u vremenu. Pisao sam o Egiptu prije nego su Kurdi postali aktuelni. Sutra cu o Meksikancima ako zakuhaju sa Amerikom. Samo da nije nasa cobanska politika.
- Kikibombona
#80 Re: O Kurdima
Temu je otvorila Piupiu da se ne bi zacatavala tema o izbjeglicama!Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ja izbjeglice podržavam općenito iz humanih i ljudskih razloga bez obzira na etničku ili vjersku skupinu. Ali ove slike i posebna tema o Kurdima su mi baš freaky.Kikibombona wrote:
Mene je isto cudio tvoj angazman na temi o izbjeglicama. Kada god pogledam, tvoj zadnji komentar i ponekad Vitin... Dok ovdje tipkam radim nesto sto mi pare donosi, tako da samo popunjavam luft u vremenu. Pisao sam o Egiptu prije nego su Kurdi postali aktuelni. Sutra cu o Meksikancima ako zakuhaju sa Amerikom. Samo da nije nasa cobanska politika.Ali slažem se naša politika je najgora od svog sranja koje postoji trenutno. DonVito je posebna fela, lik bilesi Orbana stavio za avatara.
Pa i ja pisem iz humanih razloga. Ako nesto pratim, ako cu vec nekoga podrzati, onda neka to bude strana koja je najbliza pravdi. A nema nikakve dileme da se jedino za Kurde na BI moze reci da su iole normalni. I najvece su zrtve globalne politike na BI. I Palestinci su patili i pate, ali ne kao i ne koliko Kurdi. Brojke i cinjenice su neumoljive.
- Arteta
#81 Re: O Kurdima
Kiki takodje podrzava slobodni Kurdistan iz humanih i ljudskih razloga.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ja izbjeglice podržavam općenito iz humanih i ljudskih razloga bez obzira na etničku ili vjersku skupinu. Ali ove slike i posebna tema o Kurdima su mi baš freaky.Kikibombona wrote:
Mene je isto cudio tvoj angazman na temi o izbjeglicama. Kada god pogledam, tvoj zadnji komentar i ponekad Vitin... Dok ovdje tipkam radim nesto sto mi pare donosi, tako da samo popunjavam luft u vremenu. Pisao sam o Egiptu prije nego su Kurdi postali aktuelni. Sutra cu o Meksikancima ako zakuhaju sa Amerikom. Samo da nije nasa cobanska politika.Ali slažem se naša politika je najgora od svog sranja koje postoji trenutno. DonVito je posebna fela, lik bilesi Orbana stavio za avatara.
- Bosanac sa dna kace
#82 Re: O Kurdima
ма ја, море бит да ћеш почет некад и за ИСИЛ навијатKikibombona wrote: Pisao sam o Egiptu prije nego su Kurdi postali aktuelni. Sutra cu o Meksikancima ako zakuhaju sa Amerikom. Samo da nije nasa cobanska politika.
-
chupacabra
#83 Re: O Kurdima
Jest da Kikija nekad malo vise ponese euforija prema Kurdima, ali bi se generalno slozio sa njim. Kurdi su trenutno jedini primjer na Bliskom Istoku jednog istinski muslimanskog sekularnog naroda, koji se odupire rastućem vjerskom fanatizmu. Jedan od vecih naroda na svijetu koji nema drzavu a trebao bi je imati. Da konacno neko pokaze da na Bliskom Istoku moze funkcionisati jedna muslimanska sekularna drzava i koja bi bila jedna oaza i buffer zona protiv rastuceg suni fanatizma.
-
Saul Alvarez
#84 Re: O Kurdima
Obracun izmedju Asada i Kurda bi se mogao desiti jedino u slucaju potpune pobjede Asada nad pobunjenicima.Vrijeme će pokazati. Možda nisu trenutno u fokusu Asada ali po meni što se sukob bude više primicao kraju (ako bude išao na ruku Asada) to će Kurdi biti veća smetnja. Misliš da će im Asad dati autonomiju ili državu. Možeš misliti kao će.
Sanse za tu potpunu pobjedu su minimalne.
- Kikibombona
#85 Re: O Kurdima
Od kada se Amerika ukljucila u rat avijacijom, mozemo slobodno reci NIKAKVE!Saul Alvarez wrote:Obracun izmedju Asada i Kurda bi se mogao desiti jedino u slucaju potpune pobjede Asada nad pobunjenicima.Vrijeme će pokazati. Možda nisu trenutno u fokusu Asada ali po meni što se sukob bude više primicao kraju (ako bude išao na ruku Asada) to će Kurdi biti veća smetnja. Misliš da će im Asad dati autonomiju ili državu. Možeš misliti kao će.
Sanse za tu potpunu pobjedu su minimalne.
-
sumirprimus
#86 Re: O Kurdima
dobro to sto ti lovu donosi placas doprinose?il honorarno uleti funfcika tauzenka nebitno?..pa te ne interesuje domaca cobanska politika...Kikibombona wrote:
...
![]()
![]()
![]()
![]()
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#89 Re: O Kurdima
vidi ba
... tema o kurdima
- Kikibombona
#90 Re: O Kurdima
Jedan zaista zanimljiv dokumentarac o nacinu i shvatanjima zivota pripadnika/pripadnica PKK...japin_mutapi wrote:vidi ba... tema o kurdima
Planina Kandil, Irak
Zivio feminizam!
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#91 Re: O Kurdima
papučari
- Čitalac
#92 Re: O Kurdima
Zanimljivost vezana za Kurde: jedna žena je bila na čelu njihovih trupa još tokom Krimskog rata (1853-1856). Izvesna Kara Fatima, supruga utamničenog plemenskog vođe iz današnjeg Kahramanmarasa, preuzela je komandu i u to doba izazvala veliko interesovanje zapadnih medija. Uživala je ogromno poštovanje među Kurdima, a pripisivane su joj i "natprirodne moći".
- piupiu
#93 Re: O Kurdima
Kikibombona wrote: Zivio feminizam!

A key part of the new Kurdish administration’s agenda in Rojava is gender equality. The Kurdish militia has a large women’s unit, which makes up 40 percent of the entire force. The female soldiers don’t take orders from male commanders, though they, in turn, are allowed to command men and mixed units. Compared to any other military environment, the Kurdish army’s gender composition and hierarchy is unique. Consider that, as the world recoiled in horror at tales of mass sexual enslavement of minority women by Islamic State, pictures of armed Kurdish female fighters on the battlefield went viral on social media ...
... Öcalan has often stated that “A country can’t be free unless the women are free.” Throughout his political career, the Kurdish leader has emphasized that the level of woman’s freedom determines the level of freedom in society at large. The Kurdish leader has also written several books on the issue, including “Killing the Male” and “Liberating life: Women’s Revolution.”
“It is realistic to see our century as the century when the will of the free woman will come to fruition. Therefore, permanent institutions for woman need to be established and maintained for perhaps a century. There is a need for Woman’s Freedom Parties. It is also vital that ideological, political and economic communes, based on woman’s freedom, are formed,” he wrote.
Öcalan has also advocated what he called the “science of women,” (Jineoloji in Kurdish) and has set up centers where women learn about female emancipation. These ideas are being implemented in parts of Syria controlled by the Kurds. “When we liberate a town from ISIS we first get rid of Sharia, we open a school for all the children and Jineoloji for women,” Arin, 21, a YPJ fighter in Rojava, told me in a recent reporting trip in the area.
“I decided to join to fight the Daesh [Islamic State] not just for me, but for every woman in the region,” she said. Once they join the Kurdish militia, the women give up on family and relationships. They become, in effect, married to the army.
http://blogs.reuters.com/great-debate/2 ... mic-state/
- Kikibombona
#94 Re: O Kurdima
piupiu wrote:...
Kurdi - narod koji je rodjen da bude izdan!
http://www.independent.co.uk/voices/com ... 20106.html
Ovdje su navedene samo neke 'izdaje', od njih bog te pit'o koliko. Rusi su ih par puta posteno ispalili... i mnogi drugi...
Pratim pomalo izjave njihovih politickih lidera. Nevjerovatna opreznost u govoru. Ocigledno je da ne vjeruju vise nikome. Za sve se moraju sami izboriti.
- astala_vistala
#95 Re: O Kurdima
Kiki sto gotivis kurde? Nisam u toku
- Kikibombona
#96 Re: O Kurdima
Veoma dobar tekst New York Timesa o kurdskoj revoluciji u Siriji
http://www.nytimes.com/2015/11/29/magaz ... p=cur&_r=0
Komentari citatelja
Sve pozitivni komentari. Zapadnjacka javnost je bez ikakve sumnje naklonjena Kurdima i dozivljavaju ih kao sebi najblize od svih naroda Bliskog istoka.
http://www.nytimes.com/2015/11/29/magaz ... p=cur&_r=0
Komentari citatelja
I feel like I'm reading science fiction. In the klix space between clashing ethic, religious and political powers, a feminist anarchistic utopian society of 4 million somehow develops admidst war, ruin, and chaos.
It is amazing. If this can happen, anything can happen. Anything.
Fascinating article and proof that chaos can bring positive changes as well as negative ones. We have all seen many revolutions like this one that started with beautiful ideas and ended with authoritarian realities. It took us 300 years and a civil war to realize the idea of "all men (sic) are created equal' and many would say that we are still very far from our goals.
I am ashamed of the US in not assisting the Kurdish forces directly with military equipment.
Why aren't we fully and openly supporting the aspirations of Kurdish people who are our only true allies fighting ISIS and Assad alike? Kurdish YPG ideals are closest to western ones and they enshrine gender equality, secularism and environmental protection, in other words in total opposition to what the Islamist extremism stand for!
Itd, itd...I feel much sympathy and admiration for the Kurds and the Rojava revolution, and I think the West should do everything it can to support it (while wiping ISIS off the map).
I remember when the YPG fought desperately to prevent the ISIS jihadists from taking Kobane, while the Turkish army, the second largest in NATO, sat idly just across the border; now we can read that Turkey has bombed the Kurds 300 times in Iraq and Syria, and ISIS only 3 times in the same period.
Is it not about time for the West to take a stand and do the right thing?
Put pressure on Erdogan to change policy completely or kick Turkey out of NATO
Sve pozitivni komentari. Zapadnjacka javnost je bez ikakve sumnje naklonjena Kurdima i dozivljavaju ih kao sebi najblize od svih naroda Bliskog istoka.
-
calculator
#97 Re: O Kurdima
@kikibombona, bi li nam mogao na ovoj karti ucrtati granicu budućeg Kurdistana, teritoriju koju Kurdi smatraju svojom?

https://www.google.ba/maps/@36.3134942,40.0669387,6z

https://www.google.ba/maps/@36.3134942,40.0669387,6z
- Kikibombona
#98 Re: O Kurdima
Evo ti mapa

Mapa koju je napravila CIA. Teritorij gdje su Kurdi vecina. Dakle, zive na homogenom teritoriju, nisu rastrkani.
To je otrpilike to, s tim da kako odmice vrijeme apetiti rastu.
U Iraku zele vise nego je ovdje ucrtano. U Siriji zele kompletan sjever drzave.
Ako Turska i Iran budu oduglovalacili i tamo ce imati znatno vece ambicije.
PKK je odustao od zahtjeva za nezavisnot i autonomiju u Turskoj. Takav zahtjev bi sada bio dozivljen kao veleizdaja.
Kurdi imaju duplo bolji natalitet od Turaka. Turcin u prosjeku ima dovje a Kurd cetvero djece. Na sadasnju brojku od 18 miliona Kurda, mozes misliti koliko ce imati za 30 godina.

Mapa koju je napravila CIA. Teritorij gdje su Kurdi vecina. Dakle, zive na homogenom teritoriju, nisu rastrkani.
To je otrpilike to, s tim da kako odmice vrijeme apetiti rastu.
U Iraku zele vise nego je ovdje ucrtano. U Siriji zele kompletan sjever drzave.
Ako Turska i Iran budu oduglovalacili i tamo ce imati znatno vece ambicije.
PKK je odustao od zahtjeva za nezavisnot i autonomiju u Turskoj. Takav zahtjev bi sada bio dozivljen kao veleizdaja.
- Kikibombona
#100 Re: O Kurdima
U Iraku izbaci Mosul dodaj Kirkuk. To je to, manje-vise.
Tako je bilo nekada. Ovo je nesto starija mapa koju je napravila CIA. Sada Kurdi u Siriji zele puno vise nego je na ovoj mapi ucrtano. U Iraku su ambicije isto tako porasle.
Tako je bilo nekada. Ovo je nesto starija mapa koju je napravila CIA. Sada Kurdi u Siriji zele puno vise nego je na ovoj mapi ucrtano. U Iraku su ambicije isto tako porasle.