VW opoziv 11 mil. vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
junior3

#76 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by junior3 »

Ma ja, švabo je to ipak. :D
amar1994

#77 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by amar1994 »

junior3 wrote:Ma ja, švabo je to ipak. :D
normalno,ostali pojma nemaju :mrgreen:
internazionale

#78 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by internazionale »

detroit-mercy wrote:
internazionale wrote:Kad ovako petlja, laze i podmece svabo simbol "postenog i vrijednog covjeka"
Skoro je bilo i ono sa auto casopisom, AutoBild ako se ne varam

Iako nije prevara ovog tipa kao u Usa, meni je i dan danas od fauvea legendarno stavljanje istog motora u audi 6 i u fabiju :lol:
Sta fali, kupis Fabiju i ko da imas Audija :mrgreen:.
Btw, iznenadio bi se koliko modela dijeli zajednicke dijelove, od osovina pa do motora :mrgreen: .
Auto industrija je biznis u kojem se vrte cifre, nama tesko svarljive
Znam da timovi strucnjaka dumaju kako da povecaju profit, najprije kroz smanjenje troskova...
Ali ovo s motorom mi je prejako

Gdje ces na ameriku crni svabo, malo im sto nas po evropi levate
problemnatravunu

#79 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by problemnatravunu »

Ovo me podsjeti na problem u F1 prije koju godinu, kad su ovi jači timovi imali skriveni softver za traction control......
bosan

#80 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by bosan »

Jebo im pas mater . Ja nisam mogao da prodjem na tehnickom zbog tih jebenih izduvnih gasova sa Passatom koji je imao 45000 km , sipali mu neki aditiv u gorivo da bi mogao proci. Nek ih jebu uzduz i poprijeko . :izet:
beco

#81 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by beco »

Da ispravi zacetnik teme naslov na 11 miliona opozvanih :D
Seawolf

#82 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by Seawolf »

Interesantno.

Ako je tačno da su vozila Golf, Golf SW, Jetta, Beetle i Audi A3 sa 2.0 TDI EA 189 motorom, na realnom testiranju, kada nije bio uključen "test mod" rada ECU-a, imala količinu NOx-a u izduvnim gasovima, koja je za 15 do 40 puta veća od granične vrijednosti koju propisuje USA Tier 2 Bin 5 propis (0,07 g po milji, odnosno 0,0435 g po km), onda takva vozila i mnogi drugi modeli iz grupacije sa takvim motorom, koji su se prodavali u EU, ne zadovoljavaju Euro 5 normu u realnim uslovima vožnje.

A Euro 5 norma je postavljala granicu za količinu emitovanog NOx-a u izduvnim gasovima na maksimalno 0,18 g/km. I bila je obavezna za sve nove putničke automobile u EU i nekim drugim državama, registrovane nakon septembra 2010-e.

Uz pretpostavku da je ECU na sličan način programiran u EA 189 motorima tih automobila, onda je to još nekoliko miliona vozila kojima u CoC dokumentu piše lažni podatak o propisu o emisiji izduvnih gasova koji zadovoljavaju. U stvari da im nije napisan taj lažni podatak, ne bi ni mogla biti registrovana.

Ružna i potpuno besmislena podvala.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#83 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by mk ultra »

Seawolf wrote:Interesantno.

Ako je tačno da su vozila Golf, Golf SW, Jetta, Beetle i Audi A3 sa 2.0 TDI EA 189 motorom, na realnom testiranju, kada nije bio uključen "test mod" rada ECU-a, imala količinu NOx-a u izduvnim gasovima, koja je za 15 do 40 puta veća od granične vrijednosti koju propisuje USA Tier 2 Bin 5 propis (0,07 g po milji, odnosno 0,0435 g po km), onda takva vozila i mnogi drugi modeli iz grupacije sa takvim motorom, koji su se prodavali u EU, ne zadovoljavaju Euro 5 normu u realnim uslovima vožnje.

A Euro 5 norma je postavljala granicu za količinu emitovanog NOx-a u izduvnim gasovima na maksimalno 0,18 g/km. I bila je obavezna za sve nove putničke automobile u EU i nekim drugim državama, registrovane nakon septembra 2010-e.

Uz pretpostavku da je ECU na sličan način programiran u EA 189 motorima tih automobila, onda je to još nekoliko miliona vozila kojima u CoC dokumentu piše lažni podatak o propisu o emisiji izduvnih gasova koji zadovoljavaju. U stvari da im nije napisan taj lažni podatak, ne bi ni mogla biti registrovana.

da, a isto tako možeš regularno registrovati dragstera od 1500PS atmosferac na benzin... :mrgreen:

to definitivno manje zagađuje od 2.0 TDI :lol:
madner

#84 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by madner »

Inace ovo je i velika prevara potrosaca, KIA je morala povuci svoj 2.0 CRDI jer nije ispunjavao ove norme, dok su drugi proizvodjaci morali prihvatiti penale na performanse kako bi ih ispunili.

Vao vao je u rangu onog sto je probusio DPF da bolje ide.
Bakir1

#85 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by Bakir1 »

seawolf je jednu veoma pametnu stvar izvukao iz cijele price, nije ovo samo prevara potrosaca....
esso_sa

#87 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by esso_sa »

Garant im je SM Chiptuning radio mape, pa sad ljudi najebase :D
insomnia78

#88 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by insomnia78 »

Image
:lol:
Ja sam tvoj vazduh :lol:
ljevoruki

#89 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by ljevoruki »

Jucer se vracam sa posla i ispred mene ide veliki Dodge Ram 3500 diesel.
Auspuh mu je postavljen uspravno, velicine sulunara na Kreka veso peci.
Kad je lola dao gas ogromna kolicina gustog crnog dima je izasla - ako je to po standardu EPA onda neka ide sve u pm.
Uostalom, kako su ta auta prolazila tehnicki pregled svake godine? Ubaci se sonda u auspuh i ocita kolicinu izpusnih gasova, ako je vise od propisanog ne mozes proci tehnicki pregled.
Puno stvari je ovdje nejasno, bice vrlo zanimljivo ovo pratiti.
azdralovic

#90 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by azdralovic »

ljevoruki wrote:Jucer se vracam sa posla i ispred mene ide veliki Dodge Ram 3500 diesel.
Kad je lola dao gas ogromna kolicina gustog crnog dima je izasla - ako je to po standardu EPA onda neka ide sve u pm.
Uostalom, kako su ta auta prolazila tehnicki pregled svake godine? Ubaci se sonda u auspuh i ocita kolicinu izpusnih gasova, ako je vise od propisanog ne mozes proci tehnicki pregled.
Cummins engine... Iako dimi toliko ne znaci da mu je kolicina NOx preko dozvoljene...
Mislim da cu koju godinu ranije Caterpillar, Cummins i jos neki vec slicnu prevaru kao VW napravili... tada su kaznjeni sa 83miliona$ kazne i oko milijardu $ troskova svi zajedno...
RLewis

#91 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by RLewis »

ljevoruki wrote:Jucer se vracam sa posla i ispred mene ide veliki Dodge Ram 3500 diesel.
Kvaka i jest u tome da je vozilo prpoznavalo na nekii nacin da je u test modu i stimalo rad da dobije ciste rezultate, tj varalo na testu i zbog toga i jest frka.
detroit-mercy

#92 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by detroit-mercy »

azdralovic wrote:
Cummins engine... Iako dimi toliko ne znaci da mu je kolicina NOx preko dozvoljene...
Mislim da cu koju godinu ranije Caterpillar, Cummins i jos neki vec slicnu prevaru kao VW napravili... tada su kaznjeni sa 83miliona$ kazne i oko milijardu $ troskova svi zajedno...
Skoro sam citao jedan clanak o Cummins koji su sada lider u dizelima. Cummins danas postavlja standarde, oni proizvode motore koji imaju bolje emisije nego sto EPA postavila i njihov cijela filozofija se zasniva na tome da proizvedu sto bolji motor sa sto manje uticaja na okolinu. Interesantno, ko bi reko da Svabe hoce prevarit :mrgreen: .
Teufik

#93 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by Teufik »

Winterkorn dao ostavku.
tintilinic

#94 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by tintilinic »

Treba praviti razliku izmedju emisije CO2 i NOx. Ovdje je problem s NOx.
U svim diskusijam i pricama o zagadjenju, mimo ove storije o VW,najcesce se govori o CO2, zato je zabuna i poredjenje velicine rora i dima...NOx bas i nije vidljiv.
NediM17

#95 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by NediM17 »

madner wrote:Inace ovo je i velika prevara potrosaca, KIA je morala povuci svoj 2.0 CRDI jer nije ispunjavao ove norme, dok su drugi proizvodjaci morali prihvatiti penale na performanse kako bi ih ispunili.

Vao vao je u rangu onog sto je probusio DPF da bolje ide.
U SAD ili?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#96 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by mali_milojica »

Nije problem koliko taj RAM zagadjuje,vazno je da ne odstupa od fabrickih tolerancija. Pa se na osnovu toga i reze porez,prirez,zarez. Ovdje je prevarena drzava,a u SAD ti je bolje ubiti covjeka nego porez slagati ili sakriti.
Ned071

#97 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by Ned071 »

Mozemo se prepucavati koliko hocemo ali ostavka vinterkorna pokazuje kakva je njemacka drzava. Jefan od najmocnijih ljudi svijeta na celu firme koja ima zaradu ko pet budzeta u bih uhvacen u belaju. Izvinite dovidjenja odlazim nakon toliko godina. J...o me otac gdje ja zivim...
jefferson

#98 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by jefferson »

Puno se stvari mjesa ovdje.
1. Euro 5 norme i CARB norme (norme koje vaze samo u kaliforniji, ali posto je to najmnogoljudnija drzava u SAD sa najvecom ekonomijom, svi ispunjavaju njihove norme) su dvije razlicite norme. Kako dizel motori cine vecinu prodaje u EU, NOx norme su nize nego u Kaliforniji, koja je vrlo ostra prema NOx normama. Tako npr. 2.0TFSI motori u SAD imaju drugaciju sekvencu paljenja nego u EU upravo zbog NOx. Dizli su naravno najveci problem. Ja sam se uvijek pitao kako je VW uspio zadrzati iste brojke kao u EU na EA189 motoru, dok npr. BMW nudi preradjeni 3.0d motor sa 265 ks umjesto 306ks, Audi 225 aumjesto 231ks i onda 240 umjesto 245ks, itd. Eto odgovora kako.
2. Prica o 18mlrd dolara je glupost, jer nasi novinari ne znaju prevest tekstove. To je DO 18mlrd, ali drzava se uvijek nagodi sa proizvodjacima. Toyota se nagodila, nedavno se GM nagodino, koji je platio najvecu kaznu u americkoj istoriji opoziva automobila (toliko o teorijama zavjere). Treba ipak da se napomene da ovdje niko nije poginuo.
3. Prica oko RAM 3500 dizela itd je glupost. Oni se vode i jesu komercijala vozila. To sto neko kupi to vozilo jer izgleda "opasno" u njemu, je druga stvar. Komercijalna vozila sa razlogom imaju drugacije norme.
4. ista agencija koja je otkrila VW varanje (prije 16 mjeseci, i VW nista nije uradio povodom toga) je mjerila i BMW X5 35d, i pronasla da emituje manje plinova nego sto cak i proizvodjac navodi, i daleko manje nego sto je propisano. Stoga, to sto je VW varao, ne znaci da su ostali. Vidjet cemo sta ce biti sa istragom oko 3.0 TDI motora, ali oni imaju SRC DPF tako da je moguce da ce biti ok.
jefferson

#99 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by jefferson »

Seawolf wrote:Interesantno.

CARB norme su problem. Ne toliko norme koje vaze u ostalih 49 drzava, nego one koje vaze u kaliforniji, a one su izuzetno ostre za NOx (ne znam tacan podatak), daleko ostrije nego EU5. Mislim da je tu caka, ali ne bi me iznenadilo da su varali i u EU.
jefferson

#100 Re: VW opoziv 500.000 vozila

Post by jefferson »

ljevoruki wrote:
Danguba wrote:Sjecam se kada je Toyota proglasila doobru dobit, nakon kraceg vremena izbila je afera sa njihovim modelima u Americi.
Sva dobit se istopila kroz stete i kazne...tako da mi sve ovo smrdi.
Smrdi, jasta radi.
Ovo je klasicna sacekusa.
VW je trebalo vise od dvije godine da dobije certificat za California za ove nove dizel motore 2.0.
To im je bila kocnica za cijelo americko trziste, prosli su kroz sito i reseto da bi dobili taj certifikat i sad im zabise kajlu.
VW na americkom trzistu ostvaruje jako dobre rezultate, otvorili su veliku fabriku u Puebla, MX i u Chattanooga, TN.
Po meni je ovo carlama americke auto industrije, nesto slicno su uradili i Toyoti prije par godina kad su ih optuzili da im auta nisu sigurna.
To sto GM, Ford i Dodge ne znaju napraviti mali auto nije krivica VW ili Toyote ali ipak igraju prljavo.
Nije ni VW maslo za ramazana ali mislim da su ovdje navuceni na tanak led.
Ne valjaj gluposti. University of West Virginia je prije 16 mjeseci obavjestio VW o ovome.
Post Reply