Kupovina novog vozila

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Keiko

#76 Re: Kupovina novog vozila

Post by Keiko »

Zadnjih pet auta sam kupila nova, mijenjam auto svake 3 godine i u 15 godina nisam potrošila ni jedan jedini novčić za popravke. Za tri od pet auta nisam nista potrošila ni na redovno održavanje jer su auto saloni raspoloženi za dogovor o besplatnom redovnom servisu u prve tri godine samo da bi potpisali kupoprodajni ugovor.

Moj prvi auto je koštao €12,000 a sadašnji €60,000 (vozim ga od aprila ove godine). Mjesečna rata mi je trenutno €30 viša nego za prvi od pet.
512MB

#77 Re: Kupovina novog vozila

Post by 512MB »

Cetvorka bmw cabrio hard top? :) Otprilike je ta cijena a i zensko je to vozilo...
detroit-mercy

#78 Re: Kupovina novog vozila

Post by detroit-mercy »

Keiko wrote:Zadnjih pet auta sam kupila nova, mijenjam auto svake 3 godine i u 15 godina nisam potrošila ni jedan jedini novčić za popravke. Za tri od pet auta nisam nista potrošila ni na redovno održavanje jer su auto saloni raspoloženi za dogovor o besplatnom redovnom servisu u prve tri godine samo da bi potpisali kupoprodajni ugovor.

Moj prvi auto je koštao €12,000 a sadašnji €60,000 (vozim ga od aprila ove godine). Mjesečna rata mi je trenutno €30 viša nego za prvi od pet.
Je li ti uzimas auto na lease ili kupujes. Jer ako kupujes, velika glupost je kupovati vazda novo, u prve dvije godine vecina auta izgubi oko 40% svoje vrijednosti. Ako kupujes stalno novo i prodajes nakon 3 godine, ti nazad dobijas nekih 40-45% vrijednosti :mrgreen:. Kao prvo, danasnja auta imaju minimum 5 godina ili 50k garancije, neka i vise, dosta njih ti daje i produzene garancije. Bolji deal, po meni, je 2 godine staro, cijena je 40tak procenata niza u a principu vozis novo auto koje jos na sebi ima sve garancije.
detroit-mercy

#79 Re: Kupovina novog vozila

Post by detroit-mercy »

512MB wrote:
Fudo387 wrote:
512MB wrote:Kupio "polovni" auto, passat cc highline (koza, sportska sjedala, veliki navi, senzori, 18" alu, climatronic, xenon ...) sa 50k km i 3 godine star za 28 milja € iz leasinga, i dosad skroz zadovoljan, niti lampice dosad nisam promijenuo. E sad za te pare sam mogao neku novu fabiu il kiu...
Takav ovdje, sestak, sa svim mogucim opcijama...mos ga za 16-18 $ milja uzet.

Kakva je to tamo zega... :shock:
Sta sam ustvari htio reci, isti taj passat bi me nov dosao 45-48 milja €, a tri godine star sa 50.000km haman pa pola od tog. Tako da ko mora malo vise paziti na budget ipak treba ici na auta 2-3 godine stara i ako moguce iz leasinga jer su ta uglavnom uredno servisirana.
Gdje su Passati 45-48 milja :-) vrh $30k, sta vam je ljudi, Za te pare se dobija BMW5 :mrgreen: .
madner

#80 Re: Kupovina novog vozila

Post by madner »

Ma dobro, vi dobijete ove hafifne verzije za manje zahtjevna trzista. Ovo je autobahn edicija. :D
Keiko

#81 Re: Kupovina novog vozila

Post by Keiko »

detroit-mercy wrote:
Keiko wrote:Zadnjih pet auta sam kupila nova, mijenjam auto svake 3 godine i u 15 godina nisam potrošila ni jedan jedini novčić za popravke. Za tri od pet auta nisam nista potrošila ni na redovno održavanje jer su auto saloni raspoloženi za dogovor o besplatnom redovnom servisu u prve tri godine samo da bi potpisali kupoprodajni ugovor.

Je li ti uzimas auto na lease ili kupujes. Jer ako kupujes, velika glupost je kupovati vazda novo, u prve dvije godine vecina auta izgubi oko 40% svoje vrijednosti. Ako kupujes stalno novo i prodajes nakon 3 godine, ti nazad dobijas nekih 40-45% vrijednosti :mrgreen:. Kao prvo, danasnja auta imaju minimum 5 godina ili 50k garancije, neka i vise, dosta njih ti daje i produzene garancije. Bolji deal, po meni, je 2 godine staro, cijena je 40tak procenata niza u a principu vozis novo auto koje jos na sebi ima sve garancije.
To ovdje tako ne radi. Kupiš prvo, otplatis ga u 3 godine i još uvijek imaš 'trade in' vrijednost auta za depozit na novo. Na primjer, otplatis €12000, auto nakon 3 godine vrijedi €5000 i ti uzimaš novo za €17000 a rata ti ista. U narednih 3 godine otplatis €17000 i imaš 'trade in' vrijednost od €8000. Slijedeći auto ti je od €25000 i tako dalje. Naravno, sistem funkcionira pod uslovom da ti se primanja redovno povećavaju minimalno 10% godišnje te te rata još manje košta ili možeš uštediti za 'trade in top up'. Upravo tako sam došla od 12 do 60k bez da me financijski optereti. Te 5 godišnje garancije ti daju samo Koreanci koje nikad nisam imala niti namjeravam.

Meni lično je olakšavajuca okolnost i to da su mi primanja barem tri puta veća nego prije 15 godina i svjesna sam da to nije slučaj sa svima, pogotovu u BiH.
azdralovic

#82 Re: Kupovina novog vozila

Post by azdralovic »

Keiko wrote:
detroit-mercy wrote:

To ovdje tako ne radi. Kupiš prvo, otplatis ga u 3 godine i još uvijek imaš 'trade in' vrijednost auta za depozit na novo. Na primjer, otplatis €12000, auto nakon 3 godine vrijedi €5000 i ti uzimaš novo za €17000 a rata ti ista. U narednih 3 godine otplatis €17000 i imaš 'trade in' vrijednost od €8000. Slijedeći auto ti je od €25000 i tako dalje. Naravno, sistem funkcionira pod uslovom da ti se primanja redovno povećavaju minimalno 10% godišnje te te rata još manje košta ili možeš uštediti za 'trade in top up'. Upravo tako sam došla od 12 do 60k bez da me financijski optereti. Te 5 godišnje garancije ti daju samo Koreanci koje nikad nisam imala niti namjeravam.

Meni lično je olakšavajuca okolnost i to da su mi primanja barem tri puta veća nego prije 15 godina i svjesna sam da to nije slučaj sa svima, pogotovu u BiH.
taman sam ovo htio napisati, staro za novo sistem u inostranstvu je totalno drugi svijet u odnosu na nase auto kuce... prijateljica iz Beca vozi ML-a od cca 90k€, starog ML-a su joj priznali skoro 30k€, a isti kod nas ne vrijedi ni 30k bamova po oglasima, samo zato sto ima ugovor sa njima i to im je vec vjerovatno 10i mercedes kupljen kod njih... naravno primanja je smijesno porediti kod njih i ovdje ali opet...
Seawolf

#83 Re: Kupovina novog vozila

Post by Seawolf »

E, jest'. Krivi su prodavači novih vozila, što je u BIH teško kupiti nov automobil :-). Bez veze priča.

U BIH su cijene novih vozila niže nego u EU. A i kod nas se za vozilo staro tri godine može, bez problema, dobiti 45% vrijednosti od onoga koliko je plaćeno novo vozilo, kao u slučaju @Keiko. Tako da sa platom koju ima @Keiko, možeš bez problema vrtiti takvu varijantu sa novim vozilima i u BIH.

A svakako nije do prodavača novih vozila, to što je rata za Mercedesa ML-a u Beču jedna trećina prosječne plate, a u Sarajevu tri prosječne plate.
512MB

#84 Re: Kupovina novog vozila

Post by 512MB »

Takav ovdje, sestak, sa svim mogucim opcijama...mos ga za 16-18 $ milja uzet.

Kakva je to tamo zega... :shock:
Sta sam ustvari htio reci, isti taj passat bi me nov dosao 45-48 milja €, a tri godine star sa 50.000km haman pa pola od tog. Tako da ko mora malo vise paziti na budget ipak treba ici na auta 2-3 godine stara i ako moguce iz leasinga jer su ta uglavnom uredno servisirana.
Gdje su Passati 45-48 milja :-) vrh $30k, sta vam je ljudi, Za te pare se dobija BMW5 :mrgreen: .
Pa 5 godina star passat je skuplji od 5 godina starog 5ice bmwa. Nije passat sad sto je bio nekad. A sto se tice 45-48 milja € evo prvi na koji sam nabrzinu naiso:

http://r13i.imgup.net/imaged343.png
mad_max_ba

#85 Re: Kupovina novog vozila

Post by mad_max_ba »

.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 16:02, edited 1 time in total.
ranger

#86 Re: Kupovina novog vozila

Post by ranger »

da vozilo s leasinga nije uvijek prava stvar evo primjera ispod.
"neka firma" nisu mi htjeli rec koja, u Banja Luci je vozila ovu octaviu. neko ju je razbio naprijed oba fara i desnu stranu.
lik iz lizinga se pravi lud kao nije pokretan kasko. vjerovatno "neka firma" skrpila kineskim dijelovima i vratila lizingu bez pokretanja kaska.
ja otiso da je pogledam jer je pravo jeftina bila, kad tamo imas sta vidit, hauba nije posteno ni ispravljena vidi se gdje je lak puko, blatobran se vidi da nije original, oba fara nisu original itd...

http://www.olx.ba/artikal/16796050/skod ... -elegance/
512MB

#87 Re: Kupovina novog vozila

Post by 512MB »

Pa protiv ilegalnih mahinacija nemos nista jebga :) A ovo "vozilo u dobrom stanju" ti kaze odma sve.
azdralovic

#88 Re: Kupovina novog vozila

Post by azdralovic »

Seawolf wrote:E, jest'. Krivi su prodavači novih vozila, što je u BIH teško kupiti nov automobil :-). Bez veze priča.

U BIH su cijene novih vozila niže nego u EU. A i kod nas se za vozilo staro tri godine može, bez problema, dobiti 45% vrijednosti od onoga koliko je plaćeno novo vozilo, kao u slučaju @Keiko. Tako da sa platom koju ima @Keiko, možeš bez problema vrtiti takvu varijantu sa novim vozilima i u BIH.

A svakako nije do prodavača novih vozila, to što je rata za Mercedesa ML-a u Beču jedna trećina prosječne plate, a u Sarajevu tri prosječne plate.
ne kazem ja da je do njih, samo je poenta u tome sto kod nas kad uzimaju auto staro za novo, procijene ga uvijek ispod neke "trzisne" cijene jer i oni hoce da su dobri na njemu kasnije kad ga budu prodavali, dok u inostranstvu ce ti ga priznati ili isto ili malo iznad samo da te ohrabre da uzmes novog...
samim tim si sebe rijesio peglancije oko prodaje auta i slicnih gluposti i naravno da ces im se uvijek vracati po novog...

naravno opet kazem smijesno je porediti nas i bilo koju drugu evropsku zemlju ali da imaju prostora da unaprijede prodaju, imaju...
DaffyDuck

#89 Re: Kupovina novog vozila

Post by DaffyDuck »

mad_max_ba wrote:
Pa da skupa su, prije svega ukoliko je bio operativni leasing pa vraceno nazad leasingu taj auto je bio da te Bog sacuva (znas li koji auto ide najbrze po makadamu?) malo ga u leasu srede i operu i nadikete cijenu po procjeni sudskog vjestaka te dodaju jos malo da se moze spustiti. U 90% takvih auta ima skrivenih stvari koje niko nemoze naci dok se nedesi kvar.
Jel jos uvijek tvrdis da su "jeftina"?? Isto tako ko se odluci za kupovinu vozila nece cekati 8 mjeseci da ga kupi, ima i takvih ali od 100 ljudi 3 su takva. Odluka o kupovini je plafon mjesec.
Zavisi. I kao sto @ranger kaze nije to uvijek dobra stvar. Otidji na lager oduzetih i vracenih vozila sa leasinga i ima svega, od zahrdjanih koji su stajali a jako malo otplaceni pa im je cijena :-) do odlicno ocuvanih. Treba naletit. Evo ja sam prvo uzela nije bio ni dvije godine star, 60.000 presao. Auto bilo jos pod garancijom. Nov bio 64.000, ja platila 25 :D Nikad kvarova nikakvih, samo redovan servis. Vozila 4,5 godine i izgubila 6 hiljada na njemu :thumbup:
i uvijek kasko!
mad_max_ba

#90 Re: Kupovina novog vozila

Post by mad_max_ba »

.
mad_max_ba

#91 Re: Kupovina novog vozila

Post by mad_max_ba »

.
ranger

#92 Re: Kupovina novog vozila

Post by ranger »

u Bosni kad odes u servis na procjenu auta mjerilo vrijednosti im je pik :-)
Ci-Nick

#93 Re: Kupovina novog vozila

Post by Ci-Nick »

Kao što Ford reče: " Najbolje auto na svijetu je novo auto".
Kad kupiš novo znaš da je pod garancijom, čisto, pouzdano,... ja se nisam pokajao iako sračunah da me auto (srednja klasa 43.000 KM ) u prvih 5 godina i cca 90.000 km koštao skoro 800 KM mjesečno.
E sad ko sebi može priuštiti vrijedi, ko će zbog auta izgubiti na kvalitetu života onda bolje kuputi pouzdan polovnjak.
NEOPLAN

#94 Re: Kupovina novog vozila

Post by NEOPLAN »

Ja sam 2010. kupio novu Kiu Ceed i platio je 19.990 KM.

Prodao je zbog privatnih problema 2013. za 17.500 KM sa 30 000 KM na satu.

Prezadovoljan bio i za vrijeme dok sam je vozio i postignutom cijenom pri kasnijoj prodaji.

Tako da iz mog ugla kupovina novog vozila je pun pogodak.
madner

#95 Re: Kupovina novog vozila

Post by madner »

To ona sto je bila na akciji sa 24000.

Dobro si je prodao, neko se malo vise zajebao. :D
mad_max_ba

#96 Re: Kupovina novog vozila

Post by mad_max_ba »

.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 16:01, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#97 Re: Kupovina novog vozila

Post by _BataZiv_0809 »

Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?

Mislim, bezveze mi je logika-kupio auto za 10 000, prodao ga nakon 5 godina za 6000 i kaze izgubio sam na njemu 4000.

Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.
condy

#98 Re: Kupovina novog vozila

Post by condy »

Novo vozilo je najpouzdanije i tu nema priče. Ta pouzdanost ima svoju cijenu.

Polovno vozilo je finansijski uvijek isplativije ako se sa njim ne prelazi više od 15.000 km godišnje.

Cijena polovnog vozila starosti pet godina, i svi neophodni servisi nakon kupovine, redovni i vanredni koji se mogu pojaviti, u pravilu neće preći 60% cijene novog vozila. Npr. cijena novog audija a4 je oko 60.000 km. Cijena istog polovnog sa četri godine i pređenih oko 130.000 km je do 37.000 KM. Razlika je u cijeni od oko 23.000 KM. Na vanredne servise i najveće skrivene kvarove ako bi ih bilo, to je između 2.500 do 3.000 KM. Za redovni servis i set guma, na tu cifu se doda još cifra od 2.000 KM, tako da je opet taj polovni audi finansijski isplativiji od novog, pod uslovom da ne bude svakodnevno poslovno korišten, u startu minimalno za 18.000 KM u odnosu na nov. S tim da je cijena redovnog servisa, ista i kod novog i kod polovnog.
girl

#99 Re: Kupovina novog vozila

Post by girl »

topcam wrote:
girl wrote:imala polovno, solidno me sluzilo (bila student , sva odrzavanja i manje popravke tata placao pa nemam pojma koliko me kostalo). pocela raditi digla kredit prodala staro i kupila novo. predivno mi je bilo, prelazim oko 10000 godisnje , na duze relacije uglavnom idem s muzem , njegovim autom, tako da sam svojim novim bila odusevljena. jedino mu promijenila brisace jer su mi ih ukrali. osim redovnog servisa nikavih problema. ali nakon 3 godine su ga ukrali :sad: kasko osigurano, pa od para od kaska dodam nesto sitno i kupim polovno. da se razumijemo ne kvari se, evo godina kako ga imam , preslo 130000 , ali od prvog dana do dana danasnjeg smrdi. od duhana (neko ko je prije vozio je valjda pusio ali je to bilo lijepo zamaskirano hrpom mirisa kad sam kupovala / od ovlastene auto kuce) a s vrucinom je pocelo jos nesto nesnosno da smrdi . klima i sve vezano za njene filtere je promijenjeno itd ali i dalje smrdi pa sam pocela sumnjati majke mi da je auto iz poplave. aBd uskoro kupujem novo i jedva cekam. ja vozim bebu i prelazim malo kilometara pa meni i losije auto, benzinac sasvim zadovoljava potrebe samo stvarno zelim da je novo. od opreme trazim klimu, airbag naprijed i nazad i eto volim odabrati boju. :-D ne planiram mijenjati brzo pa meni licno ne smeta taj brzi gubitak vrijednosti jer sto neko rece ne kupujem auto od 150 000, aipak mi se cini da su prednosti s malim djetetom visestruke od nekakve sigurnosti, do garancije itd. ali eto iskustva i zelje su razlicita. kad muzu govorim sta cu od opreme on uvijek na spisak doda jos 6 stvari koje su njemu bitne , to su gluposti tipa naslon za ruku is l sto mi ne pada na pamet da kupim. :D svako zna sta je njemu vazno i koliko je to spreman platiti.
Pojedini sebi priuste taj luksuz pa plate DUBINSKO CISCENJE, cak i u slucaju da nosici nista ne osjete, cisto onako iz cejfa, ili sebe radi.

PS: Zar nije boja na prvom mjestu prilikom odabira novog automobila? :mrgreen:
uradjeno je dubinsko ciscenje naravno *gdje cu bebu vozati u polovnjaku a da se ne uradi dubinsko :D ). salu na stranu znaci bilo polovno/novo/polovno.
kod prvog auta klapali redovno proyori *elektronski podiyaci malo malo crknu, i jos neke sitnice ali nabere se toga iako je "za prvo auto bilo ko- bombona).

ali s novim se stvarno nije moglo porediti. ja nisam ciljala ni na kakve bmw i slicno nego na klasu novog auta do 22000 i osnovnom opremom. za moje potrebe bilo odlicno.

ovo sad je polovnjak, da je nov bio bi visa klasa u odnosu na moj prethodni.najdalja relacija koju sam ovim vozilom presla je do dubrovnika. ne kvari se ali nesto malo skripi i smrdi. ne smrdi kad udjes *negdje u tragu se osjeti miris duhana ali nije strasno i onog nekog gela od breskve sto su "seljacine nakon dubinskog glancali") :run: .

kad kazem smrdi, smrdi kad se upali (kad je ugasena klima i tek upalim manje , ali smrdi. a kad je upaljena nesnosno meni lici majke mi na neku crkotinu ili "poplavu", ustajalu vodu :( . kako radi to se provjetri i manje je ali i dalje smrdi). najgore je na promjenu vremena i kad je jako vruce. zamijenjeno je i ocisceno sve vezano za klimu i to 2 puta i nisam isla ja na servis nego muz, ipak tamo drugacije pricaju s muskarcima nego sa zenama :D . ja vise ne znam sta da provjeravam, lamelu , katalizator itd. ali to i nije tema. u svakom slucaju ispala mi je fina ponuda za novo i ja opet biram slabije novo vozilo od boljeg polovnog jer se ja u njemu bolje osjecam / pa makar da je i samo neka subjektivna predrasuda u pitanju, meni licno vrijedi tih para.
Last edited by girl on 22/09/2015 11:29, edited 1 time in total.
gurabija78

#100 Re: Kupovina novog vozila

Post by gurabija78 »

_BataZiv_0809 wrote:Da li iko u racunanje "gubitka vrijednosti" uracunava vrijednost olaksanja zivota dok si imao to auto?

Mislim, bezveze mi je logika-kupio auto za 10 000, prodao ga nakon 5 godina za 6000 i kaze izgubio sam na njemu 4000.

Cekaj malo lafe, 5 godina si bio mobilan i nisi zavisio ni od koga, niti si ganjao autobuse i vozove. Olaksalo ti je auto zivot, doprinosilo je, dakle nije bas ta racunica bez mana.
:thumbup:
koliko košta ugođaj da prije nego što kreneš na put od 2 milje km otključaš auto, upališ ga i kreneš... i vratiš se nazad samo uz svraćanje na pumpe da bi nasuo gorivo?
Post Reply