Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#76 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Rodjeni smo da budemo komplementarni, da se nadopunjujemo, zato i jesmo dva (s)pola, koji tek skupa cine cjelinu. A ne da budemo jednaki.
- hadzinicasa
#77 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
valjala bi ti logika da se vise zena uposljava na pomenutim radnim mjestima, odnosno da trend naginje ka promjeni. buduci da to nije slucaj, a uglavnom govorimo o tradicionalno muskim pozicijama (ne nuzno i bransama).... govorimo o cinjenici koja nema bas puno veze sa trzistem rada, vec o nekim drugim faktorima koju tu pretezu.S4mpion wrote:Da li su?hadzinicasa wrote: hm. djelimicno se slazem, no cemu pripisati cinjenicu da su zene jos uvijek potplacene u odnosu na muskarce istih kvalifikacija i pozicija?
To je cijena rada na koju su pristale raditi. Zašto bi neko radnika plaćao više, samo zato što je muškarac, ako za manje pare može imati jednako produktivnog radnika (ženu)?
- S4mpion
#78 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
To nije moja logika, ja sam samo dao pretpostavku, a budući da trend ne naginje ka promjeni, mogu samo zaključiti da neke žene jednostavno nisu dorasle određenim poslovima kao neki muškarci, u suprotnom, žene bi uzimale radna mjesta muškarcima, jer je u doba kapitalizma profit na prvom mjestu.hadzinicasa wrote:valjala bi ti logika da se vise zena uposljava na pomenutim radnim mjestima, odnosno da trend naginje ka promjeni. buduci da to nije slucaj, a uglavnom govorimo o tradicionalno muskim pozicijama (ne nuzno i bransama).... govorimo o cinjenici koja nema bas puno veze sa trzistem rada, vec o nekim drugim faktorima koju su pretezu.S4mpion wrote: Da li su?
To je cijena rada na koju su pristale raditi. Zašto bi neko radnika plaćao više, samo zato što je muškarac, ako za manje pare može imati jednako produktivnog radnika (ženu)?
- hadzinicasa
#79 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
bice da je to.S4mpion wrote:To nije moja logika, ja sam samo dao pretpostavku, a budući da trend ne naginje ka promjeni, mogu samo zaključiti da neke žene jednostavno nisu dorasle određenim poslovima kao neki muškarci, u suprotnom, žene bi uzimale radna mjesta muškarcima, jer je u doba kapitalizma profit na prvom mjestu.hadzinicasa wrote:valjala bi ti logika da se vise zena uposljava na pomenutim radnim mjestima, odnosno da trend naginje ka promjeni. buduci da to nije slucaj, a uglavnom govorimo o tradicionalno muskim pozicijama (ne nuzno i bransama).... govorimo o cinjenici koja nema bas puno veze sa trzistem rada, vec o nekim drugim faktorima koju su pretezu.S4mpion wrote: Da li su?
-
broj dva
#80 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Haman sam liberalan i moderan i ravnopravan. Perem, usisavam ko veliki, znam sta ide i sta ne ide u ves masinu i susaru,prozore perem skoro ko profesionalac, promejenio sam milion pelena i odpjevao hiljadu uspavanki. Zena radi, izadje nekad sa svojim prijateljicama dok ja ostanem sa malcem, racune zajedno placamo, imamo zajednicki fond za klopu, putovanja, djete i ostalo a imamo i zasebne dzeparce.
Jedimo sto ne radim je ne kuham (ne znam i ne zelim da znam), ako treba ja da se pobrinem za rucak ili cu donjeti take-away ili kupit nesto zaledjeno...
I smatram da je ovo poprilicno normalno - ako ce vec zena radit (kao i ja) ne samo da ne moze stici sve po kuci nego i zasto bi, ko kaze da su neki kucni poslovi zamo za zene? I sta bi onda bila moja uloga, doci kuci sjesti na kauc i noge na sto dok ona rinta oko mene ?? Ma daj, nisam je zato zenio nego da zajedno budemo, da zivimo i uzivamo najbolje sto mozemo..
Tamna strana price je konstantni vremenski skripac i stres - osjecam da ne provodimo dovoljno vremena sa djetetom, da smo svi u trci (ukljucijuci i djete koje cesto iza sna u vrtic vodimo), da smo preumorni i da smo upali u 9-5 masinu i da u stvari i nemamo izbora - da samo jedno radi falilo bi love, kad obadvoje radimo fali kucnog komfora, fali vremena, fali zajednistva..
Nema rodni uloga, imaju samo poslovi za odradit. Neke civilizacije/mentalni sklopovi su ubjedjeni sa su neke uloge samo muske a neke samo zenske i to je mozda i bilo tako prije par desetljeca/stoljeca (zavisno od djela svjeta) a danas (makar na zapadu) sve se ispremjesalo i zene profesionalno boksuju i sluze vojsku dok muskarci pice kolica sa bebama i paze da razdvoje bjelo od sarenog.
Posto vecina planete gleda na zapad sa zavisti i zele da zive kao na zapadu predpostavljam da je ovo najbolji sistem.
Jedimo sto ne radim je ne kuham (ne znam i ne zelim da znam), ako treba ja da se pobrinem za rucak ili cu donjeti take-away ili kupit nesto zaledjeno...
I smatram da je ovo poprilicno normalno - ako ce vec zena radit (kao i ja) ne samo da ne moze stici sve po kuci nego i zasto bi, ko kaze da su neki kucni poslovi zamo za zene? I sta bi onda bila moja uloga, doci kuci sjesti na kauc i noge na sto dok ona rinta oko mene ?? Ma daj, nisam je zato zenio nego da zajedno budemo, da zivimo i uzivamo najbolje sto mozemo..
Tamna strana price je konstantni vremenski skripac i stres - osjecam da ne provodimo dovoljno vremena sa djetetom, da smo svi u trci (ukljucijuci i djete koje cesto iza sna u vrtic vodimo), da smo preumorni i da smo upali u 9-5 masinu i da u stvari i nemamo izbora - da samo jedno radi falilo bi love, kad obadvoje radimo fali kucnog komfora, fali vremena, fali zajednistva..
Nema rodni uloga, imaju samo poslovi za odradit. Neke civilizacije/mentalni sklopovi su ubjedjeni sa su neke uloge samo muske a neke samo zenske i to je mozda i bilo tako prije par desetljeca/stoljeca (zavisno od djela svjeta) a danas (makar na zapadu) sve se ispremjesalo i zene profesionalno boksuju i sluze vojsku dok muskarci pice kolica sa bebama i paze da razdvoje bjelo od sarenog.
Posto vecina planete gleda na zapad sa zavisti i zele da zive kao na zapadu predpostavljam da je ovo najbolji sistem.
- S4mpion
#81 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Da ne bude zabune, isto vrijedi i kad se zamijene uloge. I žene, kao produktivniji radnici, itekako znaju dobiti prednost nad muškarcima pri zapošljavanju na određenim poslovima.hadzinicasa wrote:
bice da je to.
- dobar osjecaj
#82 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
U tome se prilicno slazem i s tobom i s dacom, mada vjerujem da je annoy mislila vise na poplavu instant fejsbuk i slicnih brakova gdje ljudi stvarno nemaju pojma s kim se fol vidjaju jer im se 90% odnosa desava na chatu i eventualno u krevetu bez stvarnog zivota izmedju.Black swan wrote:ta propaganda o dovoljnom upoznavanju prije braka ne pije vode
jer ljudi glume
i
ljudi se mijenjaju
Sa stanovista obicnijih, staromodnijih nacina upoznavanja prije braka, to je stvarno polje u kojem se desava nevjerovatan sukob stvarnosti i snova. Dejvid Koperfild je mica maca spram magije koju smo svi spremni prirediti dok osvajamo nekoga i onda kad mislimo da je zrtva pala u mrezu TRAS pukne balon od iluzija i fol promijenimo se. Ne promijenimo se nego smo zavrsili osvajacki pohod i imamo vise opcija, ili da idemo dalje u nova osvajanja ili da se natezemo sa zrtvom koju smo lovili i koja je lovila nas. Mnogi uplove u brak i ostanu u tom nezadovoljstvu jer ne znaju kako da se nose sa svim razocarenjima. Odgovornost za glumu i svu to osvajacku masineriju i naknadnu fol promjenu snose obe osobe jednako.
-
bezVolana
#83 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
sa ovim se u biti slazem_BataZiv_0809 wrote:Rodjeni smo da budemo komplementarni, da se nadopunjujemo, zato i jesmo dva (s)pola, koji tek skupa cine cjelinu. A ne da budemo jednaki.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#84 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
S4mpion wrote:
Da li su?
Plus drustvo normira pravila ponasanja (bonton) po kojem je muskarceva obaveza finansijski dio odnosa i ophodjenja.
Hoces istu platu kao ja, a od mene se ocekuje da placam cehove u kafani
Da me ne shvatite pogresno, prije bih si ruku otkinuo nego dozvolio da ne budem kavalir, ali hajmo manje biti licemjeri
- Euridika
- Globalna šefica
#85 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
_BataZiv_0809 wrote:Rodjeni smo da budemo komplementarni, da se nadopunjujemo, zato i jesmo dva (s)pola, koji tek skupa cine cjelinu. A ne da budemo jednaki.
- piupiu
#86 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
DeĆkima je mjesto u kužini. Dobro kuhaju, nema govora.

- Euridika
- Globalna šefica
#87 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Pa možemo i mi platiti ceh u kafani... neće to umanjiti ulogu kavalira_BataZiv_0809 wrote:S4mpion wrote:
Da li su?
To je cijena rada na koju su pristale raditi. Zašto bi neko radnika plaćao više, samo zato što je muškarac, ako za manje pare može imati jednako produktivnog radnika (ženu)?![]()
Plus drustvo normira pravila ponasanja (bonton) po kojem je muskarceva obaveza finansijski dio odnosa i ophodjenja.
Hoces istu platu kao ja, a od mene se ocekuje da placam cehove u kafani![]()
Da me ne shvatite pogresno, prije bih si ruku otkinuo nego dozvolio da ne budem kavalir, ali hajmo manje biti licemjeri
- madner
#88 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Suplja prica u BiH jer prokleta mogucnost izbora postoji samo ako je jedna plata dovoljna za familiju. Ako nije, izbor i uloge su forsirane.
- Euridika
- Globalna šefica
#89 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Prvo da ja vidim šta on to prčka po kuhinji, pa da odlučim zna li on kuhati ili nepiupiu wrote:DeĆkima je mjesto u kužini. Dobro kuhaju, nema govora.![]()
EDIT: osim pite... tijesta u globalu...
Last edited by Euridika on 14/09/2015 15:17, edited 1 time in total.
-
dječak sa šibicama
#90 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Najbolji kuhari na svijetu.piupiu wrote:DeĆkima je mjesto u kužini. Dobro kuhaju, nema govora.![]()
I u kuhanju smo vas nadmasili, pa sta vam je ostalo moje zene, tracanje?
Ali ja necu da kuham, hocu da ona kuha za mene!
- Euridika
- Globalna šefica
#91 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
I ovdje ste nas nadmašili...dječak sa šibicama wrote:Najbolji kuhari na svijetu.piupiu wrote:DeĆkima je mjesto u kužini. Dobro kuhaju, nema govora.![]()
I u kuhanju smo vas nadmasili, pa sta vam je ostalo moje zene, tracanje?![]()
![]()
Ali ja necu da kuham, hocu da ona kuha za mene!![]()
- annoy
#92 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Ja mrzim kad mi se muško mota po kuhinji 
- piupiu
#93 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Eis, ne pratiš Božu V ... da vidiš kako se mota pita!Euridika wrote: EDIT: osim pite... tijesta u globalu...
-
dječak sa šibicama
#94 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Vas nadmasiti u tracanju?
Pa to je kao da kazes da je zec nadmasio vuka u zavijanju na mjesec!
bog je prvo izmislio trac, pa onda zene. To je tako, i nikako drugacije
Pa to je kao da kazes da je zec nadmasio vuka u zavijanju na mjesec!
bog je prvo izmislio trac, pa onda zene. To je tako, i nikako drugacije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#95 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Mozete, nije poenta u tome. Poenta je da je drustveno prihvatljivo da muskarac placa, dok je u obrnutom slucaju, vise eksces ili izuzetak.Euridika wrote: Pa možemo i mi platiti ceh u kafani... neće to umanjiti ulogu kavalira
On topic: Uvijek sam govorio da bih volio da mi buduca supruga radi, ali pola radnog vremena (recimo kao uciteljica, teta u vrticu i slicna zanimanja), a da drugu polovicu ipak bude u kuci i sa djecom. Neka radi i ima svoj dinar, ne valja ni kad sjedi kuci non stop. Ne idu veze gdje su polja interesovanja i obaveze previse razliciti.
U toj konstelaciji odnosa, njena plata je njena, a ja se brinem za sve ostalo i naravno kupujem joj krpice, stiklice, carapice, tangice, haltere, da bude vrela poput sunca, Zivojinovic bunca i tako to
Last edited by _BataZiv_0809 on 14/09/2015 15:22, edited 1 time in total.
- Euridika
- Globalna šefica
#96 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
piupiu wrote:Eis, ne pratiš Božu V ... da vidiš kako se mota pita!Euridika wrote: EDIT: osim pite... tijesta u globalu...![]()
![]()
Istina... samo sam ga slušala...
- piupiu
#97 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Pa, morale smo vam ostaviti još koji izazov. Kad i to savladate, priznaćemo vam jednakost.dječak sa šibicama wrote:Najbolji kuhari na svijetu.piupiu wrote:DeĆkima je mjesto u kužini. Dobro kuhaju, nema govora.![]()
I u kuhanju smo vas nadmasili, pa sta vam je ostalo moje zene, tracanje?![]()
![]()
Ali ja necu da kuham, hocu da ona kuha za mene!![]()
-
dječak sa šibicama
#98 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Svaka zena koja drzi do sebe, ima svoj dinar i ne zavisi od muskarca, hoce li joj dati i koliko ce joj dati.
Necemo sad o vjesticama koje ne rade a upravljaju njegovim parama
To je tako jednostavno, dogovor kucu gradi. Opet filozofiramo o pitanjima koja trebaju biti lako rjesiva.. ali dobro, zato je tu sala, sega, posalica.
Necemo sad o vjesticama koje ne rade a upravljaju njegovim parama
To je tako jednostavno, dogovor kucu gradi. Opet filozofiramo o pitanjima koja trebaju biti lako rjesiva.. ali dobro, zato je tu sala, sega, posalica.
-
bezVolana
#99 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
ja bih voljela da muskarac vise zaradjuje i on se brine o kuci i svemu a ja svoju platu kao svoj dzeparac
ovo je kao sala al djelomicno vala i istina... ne bi bilo lose, da eto malo, za promjenu ... me zabole dupe za te zivotne probleme
ovo je kao sala al djelomicno vala i istina... ne bi bilo lose, da eto malo, za promjenu ... me zabole dupe za te zivotne probleme
-
dječak sa šibicama
#100 Re: Rodne uloge, iliti gdje je muškima mjesto...
Eki... simpaticnopiupiu wrote: Pa, morale smo vam ostaviti još koji izazov. Kad i to savladate, priznaćemo vam jednakost.![]()