to sto je meni to bilo bolje... ne znaci da jeste.i prije sto godina su roditelji djeci govorili da su oni sa svojih 12 odavno privređivali i da za neke djecije igre nema mjesta...idt.Black swan wrote:ali činjenica je da je bolje da se komunicra za stolom nego da se gleda u ekran
isto kao što je bolje da djeca igraju lopte ili da se grudvaju nego što sjede kući i igraju plejšna
Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
- dust in the wind
#76 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
- dobar osjecaj
#77 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Istina je da vecina ljudi ima potrebu da idealizira proslost i dodaje joj notu carolije. To je razumljivo, posebno sto je vecini zivot kvalitetniji kad su mladji pa u poredjenju sa trenutnim zivotom imaju za cim da zale i da se sjecaju sa sjetom.
Medjutim, nije bas zanemariv danasnji generalni trend izolacije, ogranicenog kretanja i maksimalnog koristenja vremena u nekretanju i zatvorenim prostorima uz koristenje brojnih elektronskih uredjaja. Koliko god da se trudim da prihvatim razlicita misljenja i tvrdnje da to nije nuzno lose i da je to pitanje smjene generacija i nuznih kvalitativnih promjena, ne mogu da dodjem do tog nivoa poimanja da mi manjak kretanja i izolacija imaju prednost nad kretanjem, komunikacijom u stvarnom vremenu i prostoru, druzenjem, boravkom u prirodi i svim zdravim elementima pocetka mog zivota.
Medjutim, nije bas zanemariv danasnji generalni trend izolacije, ogranicenog kretanja i maksimalnog koristenja vremena u nekretanju i zatvorenim prostorima uz koristenje brojnih elektronskih uredjaja. Koliko god da se trudim da prihvatim razlicita misljenja i tvrdnje da to nije nuzno lose i da je to pitanje smjene generacija i nuznih kvalitativnih promjena, ne mogu da dodjem do tog nivoa poimanja da mi manjak kretanja i izolacija imaju prednost nad kretanjem, komunikacijom u stvarnom vremenu i prostoru, druzenjem, boravkom u prirodi i svim zdravim elementima pocetka mog zivota.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#78 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
ajd dobro ne znam jel bolje
al je zdravije
ali me zapravo boli kita i za jedne i za druge
al je zdravije
ali me zapravo boli kita i za jedne i za druge
- Fallen Angels
#79 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
dust in the wind wrote:apsolutno tačno.. svaka generacije idealizira sebe. logicno ljudi idealiziraju svoju mladost. a zaboraavljaju da su im taka njihovi roditelji govorili koliko su izvitopereni.. evo na forumu to najbolje vidim. te smo mi bili ovakvi, te nakvi, te se druzili. imam osjecaj da smo svi mi generacije 70ih I 80 ih u genijalce izrasli... ali klinac. nismoBadBoy wrote:Ne mogu vala ni pretjerivanja u kontra smjeru. Kako je sve prije bilo bolje, kako je bilo bajno i generalno ona priča "jedino je ispravno ono što sam ja u mladosti radio". Svaka generacija misli za onu slijedeću da je najgora i svaka generacija za ove prethodne misli da su konzerve teške. To je jednostavno društvena evolucija kroz koje prolazi čovječastvo od nastanka civilizacije pa na ovamo. I za vas koji ste se igrali lopte i žmire i za vas su vaši roditelji mislili da ste najgori da slušate đavoljsku muziku i da ništa ne znate raditi.
Inače, nije do pametnih telefona niti do tehnologije. Tehnologija nije kriva, ona je samo alat, krivi su ljudi. Ako vam prijatelji 99% vremena na kafi provedu buljeći u telefon, onda ili niste dovoljno interesantni ili nađite bolje prijatelje
Apsolutno netacno! Glupo, nepromisljeno i suludo je pomislit kamoli uporedit proslo vrijeme (prije 2000-tih) sa ovim naglim usponom tehnologije od 2000-te do danas. Jasno je svima da svaka generacija nosi sa sobom i degenerike, al sada je svako drugo dijete mutavo. Sta je to Boga ti ono pametno ako zna otkljucat phone i citat engleski, radit s programom i zgrbit se pred i7-icom?
Obicni ljudi prije nisu bili ''programirani'' da slijede volju velikih ljudi. Znas, nekad se do tridesete igralo klikera, nogometa, ganje na kupanju.Mislim bilo je Boscha, Siemensa, Nokie 3210 itd.... a sad Boga ti? Kolektivna ''Demonizacija'' uz pomoc socijalnih mreza..... Sta je tu socijalno? Nikakva drustvenost, ljudi razdvojeni, zgrbljeni, bulje u 4.5" incni OLED... Budite realni vise
Evo lijep primjer:

Sad ce se nac neko da kaze kako sam ja zatucana prijetnja modernom drustvu. Ocekivano.
- dust in the wind
#80 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
niko ti nista nece reci... cemu srdzba tolika. heheh. i ja sam odrasla u drugacijem okruzenju.. imas mogucnost izbora. ne druzi se sa tim oc+visnicima i dalje ima veliki broj ljudi koji to ne furaju i koje to zanima ko spansko selo. samo peace 
- Capajebo
#81 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Jel' to hoces da opet ne mozes spavati?Sarajevski-Seljak wrote:Capajebo wrote:Kad mi neko podje tabirit po telefonu dok smo na kafu, najradije bi mu razbio telefon![]()
Osaburam nekih 10-15 min, a onda planem... i sto je najgore od svega, ja ispadam kao "muhanat, mrzovoljan... itd itd"
Ovo je istina, pocne udarati, mahati rukama i nogama...
I to mene mama nazvala i ja se javio... Nedo Bog da sam surfo...
- Fallen Angels
#82 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
dust in the wind wrote:niko ti nista nece reci... cemu srdzba tolika. heheh. i ja sam odrasla u drugacijem okruzenju.. imas mogucnost izbora. ne druzi se sa tim oc+visnicima i dalje ima veliki broj ljudi koji to ne furaju i koje to zanima ko spansko selo. samo peace
Ma jok srdzba draga dust, tuzan sam sto na ovako neprirodan nacin propada ljudski rod postajanjem zivih robota i zombija. Izolirali smo se od pojma Prirode, Drustva i Humanosti. Evo ti moja mala rodjakinja ima 6 god i vec hoce mob.... tek jedan od bezbroj primjera
-
ovo_mi_je_nick
#83 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Većina je izgubila kroz telefone način komunikacije, kratke poruke su prešle na prosti razgovor gdje se rečenice svedu na prosto "skraćene". Ne možeš ući ni u neku raspravu usmeno... nemaju više ljudi osjećaja za "voditi razgovor".
Svi vole glumiti kako imaju veliki broj poruka na koje MORAJU odgovoriti, kako su traženi, kako su u obavezama.
Bez telefona na kafi se može tih 40 minuta i svako ko pošalje neku poruku može sačekati bar pola sata na odgovor a kome je hitno zvat ce te, samo je pitanje da li hoće taj neko da ispoštuje vrijeme i tvoje društvo koje se odvojilo za tu kafu.
Svi vole glumiti kako imaju veliki broj poruka na koje MORAJU odgovoriti, kako su traženi, kako su u obavezama.
Bez telefona na kafi se može tih 40 minuta i svako ko pošalje neku poruku može sačekati bar pola sata na odgovor a kome je hitno zvat ce te, samo je pitanje da li hoće taj neko da ispoštuje vrijeme i tvoje društvo koje se odvojilo za tu kafu.
- ultima_palabra
#84 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Oni na prvoj slici čekaju u redu, to je idealna prilika da se izvadi mobitel
Ovo ostalo se slažem.
- Fallen Angels
#85 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
ovo_mi_je_nick wrote:Većina je izgubila kroz telefone način komunikacije, kratke poruke su prešle na prosti razgovor gdje se rečenice svedu na prosto "skraćene". Ne možeš ući ni u neku raspravu usmeno... nemaju više ljudi osjećaja za "voditi razgovor".
- O'zone
- Globalni moderator
#86 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Ovo o čemu Vi ovdje pričate je prošlo vrijeme, trenutna situacija je ovakva kakva jeste i imate(mo) dvije mogućnosti:
1. Prilagoditi se
2. Izolovati se
Sa dolaskom novih tehnologija situacije će postajati sve gora i gora na kraju će vjerovatno doći do masovne implementacije elktronike u ljudske organizme i to više zbog pomodnosti nego zbog potrebe. Tada će se vjerovatno neke stare generacije zgražavati nad time i govoriti kako su oni nekad imali 4-4,5 inch-ne smartphone koje su mogli ostaviti u drugoj sobi ili isključiti te da nisu bili ovisnici o njima ko ovi neki novi klinci koji ih direktno ugrađuju u očne jabučice i unutrašnje uho.....
- Fallen Angels
#87 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
O'zone wrote:
Ovo o čemu Vi ovdje pričate je prošlo vrijeme, trenutna situacija je ovakva kakva jeste i imate(mo) dvije mogućnosti:
1. Prilagoditi se
2. Izolovati se
Sa dolaskom novih tehnologija situacije će postajati sve gora i gora na kraju će vjerovatno doći do masovne implementacije elktronike u ljudske organizme i to više zbog pomodnosti nego zbog potrebe. Tada će se vjerovatno neke stare generacije zgražavati nad time i govoriti kako su oni nekad imali 4-4,5 inch-ne smartphone koje su mogli ostaviti u drugoj sobi ili isključiti te da nisu bili ovisnici o njima ko ovi neki novi klinci koji ih direktno ugrađuju u očne jabučice i unutrašnje uho.....
Haha ovo ide iz krajnosti u krajnost, al ajd bar negdje si u pravu.
- sheilak
#88 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
O'zone wrote:
1. Prilagoditi se
2. Izolovati se
- ultima_palabra
#89 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Pa to je to, predstavi nešto kao moderno i imaš prolaz bez obzira na štetnost. Da je ljudima država naredila da moraju imati web profile na koje će morati uploadovati svoje slike, preference, prijatelje i lokacije, izbila bi revolucija. Isto tako će biti sa čipovima, ljudi će ih sami ugrađivati u sebe i još će stajati u redovima za to.
Huxley je bio u pravu, Orwell je fulao...
- Fallen Angels
#90 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
ultima_palabra wrote:Pa to je to, predstavi nešto kao moderno i imaš prolaz bez obzira na štetnost. Da je ljudima država naredila da moraju imati web profile na koje će morati uploadovati svoje slike, preference, prijatelje i lokacije, izbila bi revolucija. Isto tako će biti sa čipovima, ljudi će ih sami ugrađivati u sebe i još će stajati u redovima za to.
Ma sve je dobro dok se kolektivno ne pocnu nosit Google glasses, wrist gadgets, Oculus rifts, Selfie stapovi, te porodica zamijeni virtualnim sexom i socijalnim mrezama u potpunosti. E tad smo bas krepali.
- nKrkan
#91 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Ovako i ovo vrijeme će nam nedostajat
- ćiribiribela
#92 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
dust in the wind wrote: imas mogucnost izbora.
Nevjerovatno koliko pretjerivanja ovdje.
-
sumirprimus
#93 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
haj sto ne dizu pogled,al sto nabijaju djeci komplekse,pa kad to pocne izvoljevat..
- Skyfox
#94 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Meni je super sto postoji opcija da ubijes vrijeme na taj nacin ali mi je jos bolje kad se nademu drustvu gdje niko ne bulji u mobitel svu noc... zezancija i suplja kao nekad
Isto tako prijava na lolaciju i pokoja slikica su postali neizostavni dio izlaska 
- O'zone
- Globalni moderator
#95 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Ma vjeruj mi da nije iz krajnosti u krajnost.Fallen Angels wrote:
Čovječanstvo stremi napretku a pošto nije u mogućnosti da ubrza evoluciju samog ljudskog organizma onda je krenulo u drugom pravcu a to je mehanička nadogradnja organizma. Sad za sad su to većinom sitnije stvari koje se koriste više manje u medicini ali onog trenutka kad se komercijalizuje prvi implantat koji će recimo dati mogućnost da imate 24/7 projekciju bitnih vjesti, obavještenja i ostalih gluposti direktno u Vašem oku ja odmah vidim hiljade tehno geekova koji će stajati u redu da im u nekoj privatnoj klinici to ugrade u tintaru za sitnu cijenu od 15 20 hiljada dolara.
Sami ti redovi geekova u očima UO firmi koje se bave razvojem tih tehnologija znače profit a to vodi masovnom razvoju i proizvodnji istih. Evo danas se predstavlja novi IPhone u 19:00 po srednjoeuropskom vremenu. Pa jbm ga nema ni par mejseci čini mi se kad je izašao prošli i opet će hiiljade ljudi da kampiraju ispred Apple store-a da bi dale par stotina dolara za novi IPhone mada im je još uvijek celofan na onom prošlom...
Nas jedino može resetovat na stare postavke i to samo na određeno vrijeme neka veća solarna oluja koja bi spržila veći dio elktronike na planeti. Posljedice bi bile nesagledive, broj žrtava bi bio milionski i to samo od ljudi čiji životi direktno ovise o elektronici, a onda od samoubistava ovisnika koji nisu u stanju podnijeti nestanak www-a i života kakav su navikli da žive.
- Fallen Angels
#96 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
O'zone wrote:Ma vjeruj mi da nije iz krajnosti u krajnost.Fallen Angels wrote:
Čovječanstvo stremi napretku a pošto nije u mogućnosti da ubrza evoluciju samog ljudskog organizma onda je krenulo u drugom pravcu a to je mehanička nadogradnja organizma. Sad za sad su to većinom sitnije stvari koje se koriste više manje u medicini ali onog trenutka kad se komercijalizuje prvi implantat koji će recimo dati mogućnost da imate 24/7 projekciju bitnih vjesti, obavještenja i ostalih gluposti direktno u Vašem oku ja odmah vidim hiljade tehno geekova koji će stajati u redu da im u nekoj privatnoj klinici to ugrade u tintaru za sitnu cijenu od 15 20 hiljada dolara.
Sami ti redovi geekova u očima UO firmi koje se bave razvojem tih tehnologija znače profit a to vodi masovnom razvoju i proizvodnji istih. Evo danas se predstavlja novi IPhone u 19:00 po srednjoeuropskom vremenu. Pa jbm ga nema ni par mejseci čini mi se kad je izašao prošli i opet će hiiljade ljudi da kampiraju ispred Apple store-a da bi dale par stotina dolara za novi IPhone mada im je još uvijek celofan na onom prošlom...
Nas jedino može resetovat na stare postavke i to samo na određeno vrijeme neka veća solarna oluja koja bi spržila veći dio elktronike na planeti. Posljedice bi bile nesagledive, broj žrtava bi bio milionski i to samo od ljudi čiji životi direktno ovise o elektronici, a onda od samoubistava ovisnika koji nisu u stanju podnijeti nestanak www-a i života kakav su navikli da žive.
Eto kako se sad u potpunosti slazem s tobom? Zato sto si realno rekao da evolucija ide pogresnim tokom. A sto se tice geekova, vise geekova manji natalitet. Lupit cu evo, mada nije daleko od istine, od 50 geekova troje ih osnuje porodicu i potomke. Al to je tek jedan od mnogih velikih problema. U svakom slucaju uzas.
- trambusek88
#97 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Nekad 2040
Gledaj ti ove današnje djece, tek 5 razred a već to ima mobitele sa hologramom, displejima na pokret oka, kamerama od 360 stepeni i 100 megapiksela sa noćnom vizijom.
E kad se sjetim u naše vrijeme, nama je bilo dosta da ima kameru od 8 megapiksela, tačskrin, android, mesindžere, a ko je imao ajfon bio je hadžija... eee lijepa vremena, u naše vrijeme su smartfoni imali dušu, a vidi sad.
A gledam onog mog malog, dođe kući nabije one cvikere za virtualno gledanje u 360 stepeni, pa natakari one senzore na noge i ruke, pa po vazdan mlatara rukama ko dirigent.
Ne zna to šta je tastatura i miš. Tačskrin monitor je bio vrh, a ni to nije imao svako.
E kliko sam napisao postova po forumima i poslao poruka i komentara na fejsu. Moja tastatura je znala sve moje obroke. Koliko sam samo lajkova udjelio lijevim klikom, eee to su bila vremena.
A juče sam uhvatio onog starijeg, nabio ono govno od onih virtual-vision naočala hoda po sobi i vrti glavom ko budala i drka! Ja mu otmem one cvike. metnem na glavu kad imam šta vidjeti. Taslačina ko da ti je u dnevnom boravku, možeš ih gledti iz kojeg hoćeš ugla, isto ko da se direkt pred tobom ševe.
Nema više one draži kad sjediš ispred monitora pa iščekuješ kad će režiser prikazati bolji kadar, kad će prikazati dude, kad cicamacu, jok. Eee moj sinko to su bila vremena.
A nekidan ga ufatila murija, odnekud nabavio nekakve zabranjene cvike koje skeniraju ispod odjeće. Ideš ulicom a trebe ko od majke rođene. pa jebote ja sam u ono vrijeme bio sretan kad na ulici trebi vidim pupak, dekolte i zategnute farmerke... kuda ide ovaj svijet
Gledaj ti ove današnje djece, tek 5 razred a već to ima mobitele sa hologramom, displejima na pokret oka, kamerama od 360 stepeni i 100 megapiksela sa noćnom vizijom.
E kad se sjetim u naše vrijeme, nama je bilo dosta da ima kameru od 8 megapiksela, tačskrin, android, mesindžere, a ko je imao ajfon bio je hadžija... eee lijepa vremena, u naše vrijeme su smartfoni imali dušu, a vidi sad.
A gledam onog mog malog, dođe kući nabije one cvikere za virtualno gledanje u 360 stepeni, pa natakari one senzore na noge i ruke, pa po vazdan mlatara rukama ko dirigent.
Ne zna to šta je tastatura i miš. Tačskrin monitor je bio vrh, a ni to nije imao svako.
E kliko sam napisao postova po forumima i poslao poruka i komentara na fejsu. Moja tastatura je znala sve moje obroke. Koliko sam samo lajkova udjelio lijevim klikom, eee to su bila vremena.
A juče sam uhvatio onog starijeg, nabio ono govno od onih virtual-vision naočala hoda po sobi i vrti glavom ko budala i drka! Ja mu otmem one cvike. metnem na glavu kad imam šta vidjeti. Taslačina ko da ti je u dnevnom boravku, možeš ih gledti iz kojeg hoćeš ugla, isto ko da se direkt pred tobom ševe.
Nema više one draži kad sjediš ispred monitora pa iščekuješ kad će režiser prikazati bolji kadar, kad će prikazati dude, kad cicamacu, jok. Eee moj sinko to su bila vremena.
A nekidan ga ufatila murija, odnekud nabavio nekakve zabranjene cvike koje skeniraju ispod odjeće. Ideš ulicom a trebe ko od majke rođene. pa jebote ja sam u ono vrijeme bio sretan kad na ulici trebi vidim pupak, dekolte i zategnute farmerke... kuda ide ovaj svijet
Last edited by trambusek88 on 09/09/2015 12:46, edited 2 times in total.
- dust in the wind
#98 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
kralju moj nekrunisanitrambusek88 wrote:Nekad 2040
A nekidan ga ufatila murija, odnekud nabavio nekakve zabranjene cvike koje skeniraju ispod odjeće. Ideš ulicom a trebe ko od majke rođene. pa jebote ja sam u ono vrijeme bio sretan kad na ulici trebi vidim pupak, dekolte i zategnute farmerke... kuda ide ovaj svijet...
- trambusek88
#99 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Tako to ide...
- Njanjavi
#100 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..
Meni strasno ide na zivce ovo do u besvjest recikliranje ibrecenja razvojem tehnologije i ponasanjem insana danas u skladu sa tim. Mislis realno da su insani sedamdesetih godina imali takve stvarcice da bi se oni drugacije ponasali.
Deal with it vise pobogu, svjet evoluira, drustvo se mjenja i to je to.
Nista toliko vrjedno dizanja frke nit je kakav socioloski fenomen kakvim ga pokusavate prikazat nit je kakva frka tolika.
To me podsjeca kao na frku koju su dizale stare nene pocetkom industrijske revolucije zbog rerni i elektricnih sporeta kad sasvim dobro rade i peku na sporetima na drvo.
Malo mi naporno i debilno postaje na svakom cosku citat zadnjih 5 godina trkljavine oko toga kakva su danas djeca i omladina zbog tehnologije.
Ne vidim nista sporno u tome, svaka generacija ima svoje, i mi da smo imali mobove i video igre, kompove, sigurno se ne bi igrali sa prackama, pravili trokolice sebi, gadjali se blatom i kopali pjesak povazdan.
Ne serite vise i pustite nove generacije nek zive svoj zivot kako oche.
Deal with it vise pobogu, svjet evoluira, drustvo se mjenja i to je to.
Nista toliko vrjedno dizanja frke nit je kakav socioloski fenomen kakvim ga pokusavate prikazat nit je kakva frka tolika.
To me podsjeca kao na frku koju su dizale stare nene pocetkom industrijske revolucije zbog rerni i elektricnih sporeta kad sasvim dobro rade i peku na sporetima na drvo.
Malo mi naporno i debilno postaje na svakom cosku citat zadnjih 5 godina trkljavine oko toga kakva su danas djeca i omladina zbog tehnologije.
Ne vidim nista sporno u tome, svaka generacija ima svoje, i mi da smo imali mobove i video igre, kompove, sigurno se ne bi igrali sa prackama, pravili trokolice sebi, gadjali se blatom i kopali pjesak povazdan.
Ne serite vise i pustite nove generacije nek zive svoj zivot kako oche.