sinek, jugoslavija bi nastala i bez gavrila, ww1 bi se desio i bez gavrila jer su ga svi prizeljkivali... gavrilo je slijepa ulica u svemu tome, nego se ti pitaj zasto ti se dedo nije mobilozovo u au vojsku da brani buducnost svog unucica....stari grad Visegrad wrote:Kakva slava Pricipu?Cybernetic wrote:Gospodinu Abdulahu Brigi hvala i svaka cast, ali on nije izgradio most nego samo obnovio Latinski most koji je ostecen poplavom. Sasvim je dovoljno i povijesno opravdano da se zove Latinski most i ne mora biti ni Abdulahov ni Principov. Abdulahu Brigi se dovoljno odaje pocast ako se ne zaboravi njegov cin. Gavrilo Princip je ipak ucinio vise, jer je Bosnu htio osloboditi od raznih okupatora i 'dobrotvora' . Sasvim je razumljivo da mu to danas ne mogu oprostiti ljudi koji umjesto socijalno sredjenog drustva zele povratak u feudalizam i povremenu raspodjelu milostinje.
Mir Latinskom mostu, hvala Abdulahu Brigi, slava Gavrilu Principu.![]()
![]()
U provom svjestkom ratu izginulo oko 10 000 000 vojnika a nestalo 7 000 000 vojnika. Je li zato slava? A gdje su poruseni objekti i sva patnja zaracenih naroda u ratu?
Zamisli da je Bosna i Herecgovina ostala pod Autro_Ugarsom umjesto da je ostala pod dvije Jugoslavije do 1992. Zamisli kako bi se Bosna razvila, izgradila i kolika bi bila srednaj plata, 2000 eura. Zamisli!
Sad se svi narodi, ili 90% naroda (10 5 su bogati) se muci zbog srpskog i hrvtaskog nacioanalizma. A zivot je jedan.
Najsocniju psovku izbacujem vama koji slavite Pricipa i Crnu ruku, i sve one koji su djelili i djele Bosnu.
Najinteresantije sto mislite da ste u pravu. Izadjite iz kutije i vidite dolke je doaso svijet a dokle vi s vasim shvatanjima?
Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
- KUZNETSOV
#76 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
-
Fudo387
#77 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Sroko jednog da dovede jos goreg.Freamon Lester wrote:Samo domaca glupost koja milione daje sesirku zanemaruje historijski dogadjaj na kojem se moze zaraditi milione ali bukvalno. Ali jok. Samo mi nikako nije jasno. Austro-ugarska bila okupator, a mi mrzimo lika koji je sroko okupatora? Sta smo onda mi? Kolabracionisti?
- LBVIEW
#78 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Banja Luku su ti age i begovi osnovali, a to je ono sto vas i dan danas boli i zbog cega ste pokusali unistiti sve ono sto je o tome svjedocilo.malamirha wrote:da li ce u banja luci bar jedan most da nosi naziv nekog age ili bega,koji su usput ovde bili okupatori 500 godina.LBVIEW wrote:
Ziku ti samo ove becke new-marxism logike - ljudi koji se ne slazu s tvojim videnjem Gavrila i njegovog cina automatski se svrstavaju ni manje ni vise u zagovornike povratka feudalizma.![]()
A most se vise nikad nece zvati Principov,kao sto vise nikad nece biti ni Dusanove i raznoraznih vojvoda, vrijeme marginaliziranja historije i kulture vecinskog naroda u Sarajevu je nepovratno proslo,zna da libo,ali vakat je navikavati se.sve mi se cini da nece.
Mozda danas ne,a sutra ko zna,sve sto silom dode silom moze i otici.
-
Cybernetic
#79 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:20, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#80 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
I sve to kaže čovjek koji je u EU, upravo u toj mrskoj Austriji. Pa dođi brate, uživaj u onome što nam je Gavrilo ostavio...
- LBVIEW
#81 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
I sta s tim,ako ga ljudi tamo hoce,kao sto u Sarajevu nece.Bodkin wrote:veliki uspjeh. dok samo 15km dalje od sarajeva kip imaLBVIEW wrote:Ziku ti samo ove becke new-marxism logike - ljudi koji se ne slazu s tvojim videnjem Gavrila i njegovog cina automatski se svrstavaju ni manje ni vise u zagovornike povratka feudalizma.Cybernetic wrote:Gospodinu Abdulahu Brigi hvala i svaka cast, ali on nije izgradio most nego samo obnovio Latinski most koji je ostecen poplavom. Sasvim je dovoljno i povijesno opravdano da se zove Latinski most i ne mora biti ni Abdulahov ni Principov. Abdulahu Brigi se dovoljno odaje pocast ako se ne zaboravi njegov cin. Gavrilo Princip je ipak ucinio vise, jer je Bosnu htio osloboditi od raznih okupatora i 'dobrotvora' . Sasvim je razumljivo da mu to danas ne mogu oprostiti ljudi koji umjesto socijalno sredjenog drustva zele povratak u feudalizam i povremenu raspodjelu milostinje.
A most se vise nikad nece zvati Principov,kao sto vise nikad nece biti ni Dusanove i raznoraznih vojvoda, vrijeme marginaliziranja historije i kulture vecinskog naroda u Sarajevu je nepovratno proslo,zna da libo,ali vakat je navikavati se.
Nekima je izgleda problem sto ga u Sarajevu nema,navikli ljudi drugima odredivati sve,od naziva ulica pa do za njih prihvatljivog imena za narod.
-
Cybernetic
#82 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:21, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#83 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Ma to je jasno samo tebi,ne pada ti na primjer na pamet da ljudi promatraju Gavrilov cin kroz prizmu strahovlade serpskoga kralja i ugnjetavanja Bosnjaka i Hrvata u tamnici naroda, kao uostalom i instrumentalizaciju istog od strane Crne ruke i Apisa.Nemoj samo reci da je politici Srbije odgovarala ravnopravna jugoslovenska zajednica i da im stvarni cilj nije bio prosirenje Srbije,sto ce slijed desavanja na politickoj sceni tamnice naroda uskoro i pokazati.Cybernetic wrote:Mislim da je vise nego jasno tko pljuje po Gavrilu Principu i pripisuje mu ideologiju koju on jednostavno nije zastupao i protiv koje se cak borio. To su ljudi koji bi podizali spomenike Franji Ferdinandu i sultanu Fatihu (sto zapravo i cine u gradovima 'vecinskih naroda'), ali im smeta Dusan. Da se razumijemo, i meni smeta Dusan, jer ne slavim osobe iz mracnog doba. Predstavnici tog mracnog doba koji su u novoj eri jos uvijek drzali vlast su citavu Evropu odveli u propast. Danas sluge okupatora velicaju te osobe, a u siromasnom seljaku vide uzrok rata i srpskog nacionalistu. Nisu to samo neofeudalci nego i malogradjanska cool raja koji misle da bi zahvaljujuci Austrijancima danas bili u EU gdje tece med i mlijeko.LBVIEW wrote:Ziku ti samo ove becke new-marxism logike - ljudi koji se ne slazu s tvojim videnjem Gavrila i njegovog cina automatski se svrstavaju ni manje ni vise u zagovornike povratka feudalizma.Cybernetic wrote:Gospodinu Abdulahu Brigi hvala i svaka cast, ali on nije izgradio most nego samo obnovio Latinski most koji je ostecen poplavom. Sasvim je dovoljno i povijesno opravdano da se zove Latinski most i ne mora biti ni Abdulahov ni Principov. Abdulahu Brigi se dovoljno odaje pocast ako se ne zaboravi njegov cin. Gavrilo Princip je ipak ucinio vise, jer je Bosnu htio osloboditi od raznih okupatora i 'dobrotvora' . Sasvim je razumljivo da mu to danas ne mogu oprostiti ljudi koji umjesto socijalno sredjenog drustva zele povratak u feudalizam i povremenu raspodjelu milostinje.
A most se vise nikad nece zvati Principov,kao sto vise nikad nece biti ni Dusanove i raznoraznih vojvoda, vrijeme marginaliziranja historije i kulture vecinskog naroda u Sarajevu je nepovratno proslo,zna da libo,ali vakat je navikavati se.
- JohnnyS
#84 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Cybernetic wrote:Zivjeti u EU znaci da trebam slaviti Franju Ferdinanda, kojekakve vojvode i nadvojvode ili sta? Posljedni austrijski car Karl je odavde otjeran, a Habsburgovcima nakon proglasenja republike zabranjen povratak. Ovdje su ljudi tada skontali da ih je u bijedu gurnuo Franjo Josip i njemu slicni, a ne seljacic iz Grahova.JohnnyS wrote:I sve to kaže čovjek koji je u EU, upravo u toj mrskoj Austriji. Pa dođi brate, uživaj u onome što nam je Gavrilo ostavio...
Osvrnuo sam se na ovaj dio tvog upisa:
Nisu to samo neofeudalci nego i malogradjanska cool raja koji misle da bi zahvaljujuci Austrijancima danas bili u EU gdje tece med i mlijeko.
Čovjek bi iz tvog upisa mogao pomisliti da u BiH teče med i mlijeko, a u Austriji i toj nazadnoj EU nemaju lljudi za germe...
-
Bodkin
#85 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Naravno da je problem. Boli me cuna sto ga nece zenica ili neka pripizdina ali sarajevo ne predstavlja samo bosnjake nego cijelu drzavu. A da ne kazem koliki je idiotizam ne izmusti lovu turistima. Jebote kome god sam rekao vani da je ww1 poceo u sarajevu, pola njih me pitalo za hotele jer hoce da dodju da videLBVIEW wrote:I sta s tim,ako ga ljudi tamo hoce,kao sto u Sarajevu nece.Bodkin wrote:veliki uspjeh. dok samo 15km dalje od sarajeva kip imaLBVIEW wrote:
Ziku ti samo ove becke new-marxism logike - ljudi koji se ne slazu s tvojim videnjem Gavrila i njegovog cina automatski se svrstavaju ni manje ni vise u zagovornike povratka feudalizma.![]()
Nekima je izgleda problem sto ga u Sarajevu nema,navikli ljudi drugima odredivati sve,od naziva ulica pa do za njih prihvatljivog imena za narod.
- animals
#86 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Jebena je povijest BIH, a jos jebenija buducnost izgleda..
sto je za jednoga heroj za druge je zlocinac i obratno..
jedini put je EU, ali hoce li BIH ikada tamo..
sto je za jednoga heroj za druge je zlocinac i obratno..
jedini put je EU, ali hoce li BIH ikada tamo..
- LBVIEW
#87 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Cuj sad ovo,Sarajevo predstavlja i Srbe,da te baja cuje da tako pricas o Teheranu.Bodkin wrote:
Naravno da je problem. Boli me cuna sto ga nece zenica ili neka pripizdina ali sarajevo ne predstavlja samo bosnjake nego cijelu drzavu. A da ne kazem koliki je idiotizam ne izmusti lovu turistima. Jebote kome god sam rekao vani da je ww1 poceo u sarajevu, pola njih me pitalo za hotele jer hoce da dodju da vide
Sarajevo ne moze biti glavni grad samo kad nekome odgovara i ne predstavlja samo Sarajevo sve,sta cemo sa Banja Lukom,Mostarom..Ne mozes ocekivati da u Sarajevu historijska licnost koja jeste u najmanju ruku kontroverzna "dobije" svoj most a u Banja Luci su,kako rece delegat gore,sve zapazene historijske licnosti Bosnjaka koje su generacijama podizale taj grad,begovi-okupatori.Ne ide to druze vise tako,koristice se isti arsini za sve,svidalo se to nekom ili ne.I za kraj,nemoj samo ono "zar cemo se porediti s Banja Lukom"'jer koliko se god trudili oni su jos bezobrazniji.
Sto se tice turizma,mogu postaviti sta ja znam plocu s natpisom "Ovdje je u teroristickom cinu Principa ubijen austrijski prestolonasljednik...",postaviti izlozbu u muzeju s eksponatima,nabaviti kopiju auta te voziti istim putem kao i njegov vozac na dan atentata, i sl,ne mora most nositi Gavrilovo ime.
- malamirha
#88 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
LBVIEW wrote:Banja Luku su ti age i begovi osnovali, a to je ono sto vas i dan danas boli i zbog cega ste pokusali unistiti sve ono sto je o tome svjedocilo.malamirha wrote:da li ce u banja luci bar jedan most da nosi naziv nekog age ili bega,koji su usput ovde bili okupatori 500 godina.LBVIEW wrote:
A most se vise nikad nece zvati Principov,kao sto vise nikad nece biti ni Dusanove i raznoraznih vojvoda, vrijeme marginaliziranja historije i kulture vecinskog naroda u Sarajevu je nepovratno proslo,zna da libo,ali vakat je navikavati se.sve mi se cini da nece.
Mozda danas ne,a sutra ko zna,sve sto silom dode silom moze i otici.
- vivaldi
#89 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
da je moja cuprija, marka bi prelaz bio..
-
Bodkin
#90 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
LBVIEW wrote:Cuj sad ovo,Sarajevo predstavlja i Srbe,da te baja cuje da tako pricas o Teheranu.Bodkin wrote:
Naravno da je problem. Boli me cuna sto ga nece zenica ili neka pripizdina ali sarajevo ne predstavlja samo bosnjake nego cijelu drzavu. A da ne kazem koliki je idiotizam ne izmusti lovu turistima. Jebote kome god sam rekao vani da je ww1 poceo u sarajevu, pola njih me pitalo za hotele jer hoce da dodju da vide![]()
Sarajevo ne moze biti glavni grad samo kad nekome odgovara i ne predstavlja samo Sarajevo sve,sta cemo sa Banja Lukom,Mostarom..Ne mozes ocekivati da u Sarajevu historijska licnost koja jeste u najmanju ruku kontroverzna "dobije" svoj most a u Banja Luci su,kako rece delegat gore,sve zapazene historijske licnosti Bosnjaka koje su generacijama podizale taj grad,begovi-okupatori.Ne ide to druze vise tako,koristice se isti arsini za sve,svidalo se to nekom ili ne.I za kraj,nemoj samo ono "zar cemo se porediti s Banja Lukom"'jer koliko se god trudili oni su jos bezobrazniji.
Sto se tice turizma,mogu postaviti sta ja znam plocu s natpisom "Ovdje je u teroristickom cinu Principa ubijen austrijski prestolonasljednik...",postaviti izlozbu u muzeju s eksponatima,nabaviti kopiju auta te voziti istim putem kao i njegov vozac na dan atentata, i sl,ne mora most nositi Gavrilovo ime.
ko je baja? banja luka i mostar su samo gradovi. sarajevo je glavni grad. i naravno da se ne moze porediti. isto tako ne moze stajati u teroristickom napadu bla bla. a znas i dobro zasto. most se ne mora zvati po njemu. nije u tome poenta. poenta je da se odricemo historije koja je svjetska, a ne samo nasa. a uz to se i moze zaraditi
- jao_situacije
#91 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
aaa nemoj tako, u austriji je brži netJohnnyS wrote:I sve to kaže čovjek koji je u EU, upravo u toj mrskoj Austriji. Pa dođi brate, uživaj u onome što nam je Gavrilo ostavio...
- Freamon Lester
#92 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Dakle kolabracionisti. Saradnja sa okupatorom iz interesa. Haj zdra'o...Fudo387 wrote:Sroko jednog da dovede jos goreg.Freamon Lester wrote:Samo domaca glupost koja milione daje sesirku zanemaruje historijski dogadjaj na kojem se moze zaraditi milione ali bukvalno. Ali jok. Samo mi nikako nije jasno. Austro-ugarska bila okupator, a mi mrzimo lika koji je sroko okupatora? Sta smo onda mi? Kolabracionisti?
- animals
#93 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Jel Turska bila okupator, jeste..kako za koga..Freamon Lester wrote:Dakle kolabracionisti. Saradnja sa okupatorom iz interesa. Haj zdra'o...Fudo387 wrote:Sroko jednog da dovede jos goreg.Freamon Lester wrote:Samo domaca glupost koja milione daje sesirku zanemaruje historijski dogadjaj na kojem se moze zaraditi milione ali bukvalno. Ali jok. Samo mi nikako nije jasno. Austro-ugarska bila okupator, a mi mrzimo lika koji je sroko okupatora? Sta smo onda mi? Kolabracionisti?
jel Austro-Ugarska bila -jeste..kako za koga..
jel Jugoslavija bila tamnica-jeste ..kako za koga..
sta je ovo danas...tamnica za sve..
i sta je poenta..nema je..jedino u BIH, nema poente..
- Danguba
#94 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
ekspert...animals wrote:
Jel Turska bila okupator, jeste..kako za koga..
sta je ovo danas...tamnica za sve..KAKO ZA KOGA![]()
a cuprija je bosanska bez obzira ko ju je finansirao.
- vivaldi
#95 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
animals wrote:jedino u BIH, nema poente..
- animals
#96 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Ma cuprija jeste bosanska, to niko ne spori..Danguba wrote:ekspert...animals wrote:
Jel Turska bila okupator, jeste..kako za koga..
sta je ovo danas...tamnica za sve..KAKO ZA KOGA![]()
i sta je poenta..nema je..jedino u BIH, nema poente..![]()
a cuprija je bosanska bez obzira ko ju je finansirao.
ali cuprija je samo jedna od silni anomalija u BIH..
mislio sam reci, spomenika kulture, ali opet, kako za koga..
prija ce biti anomalija..
-
stari grad Visegrad
#97 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Cybernetic wrote:stari grad Visegrad wrote:Kakva slava Pricipu?Cybernetic wrote:Gospodinu Abdulahu Brigi hvala i svaka cast, ali on nije izgradio most nego samo obnovio Latinski most koji je ostecen poplavom. Sasvim je dovoljno i povijesno opravdano da se zove Latinski most i ne mora biti ni Abdulahov ni Principov. Abdulahu Brigi se dovoljno odaje pocast ako se ne zaboravi njegov cin. Gavrilo Princip je ipak ucinio vise, jer je Bosnu htio osloboditi od raznih okupatora i 'dobrotvora' . Sasvim je razumljivo da mu to danas ne mogu oprostiti ljudi koji umjesto socijalno sredjenog drustva zele povratak u feudalizam i povremenu raspodjelu milostinje.
![]()
U provom svjestkom ratu izginulo oko 10 000 000 vojnika a nestalo 7 000 000 vojnika. Je li zato slava? A gdje su poruseni objekti i sva patnja zaracenih naroda u ratu?
Zamisli da je Bosna i Herecgovina ostala pod Autro_Ugarsom umjesto da je ostala pod dvije Jugoslavije do 1992. Zamisli kako bi se Bosna razvila, izgradila i kolika bi bila srednaj plata, 2000 eura. Zamisli!
Sad se svi narodi, ili 90% naroda (10 5 su bogati) se muci zbog srpskog i hrvtaskog nacioanalizma. A zivot je jedan.
Najsocniju psovku izbacujem vama koji slavite Pricipa i Crnu ruku, i sve one koji su djelili i djele Bosnu.
Najinteresantije sto mislite da ste u pravu. Izadjite iz kutije i vidite dolke je doaso svijet a dokle vi s vasim shvatanjima?
Gavrilo kriv za Prvi svjetski rat...
Ti se pravis lud, Mozes staviti patku koliku hoces, to ne pije vode.
Zna se svjetska istorja i zna se da je Gavrilo Princip bio clan srbijankse organizacije Crna ruka. Jest Gavrilo Princip bio mali iskoristeni student od Crne ruke i izvrsio naredbu Crne ruke iz Beograda te ubio Ferdinanda. Zna se zasta se borila Crna ruka iz Beograda. Kao sto se zna da Srbija nije ispunila ultimatum Austirje da istazi i kazni clanove Crne ruke i njhovo djelo. Tada je objavljen rat Srbiji. Tako je poceo ww1.
Prestani se praviti naivan, a ako nisi citao svetsku istoriju onda zapocni. By the way srpka istorjia nije tacna.
- Freamon Lester
#98 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Ne. Poenta je da uvijek jedna grupa uvlaci se u supak da bi zlostavljala ostale. Pa kad se promjeni sponzor drugi se u pakas uvlace da bi zlostavljali one koji su do juce zlostavljali. I tako se generacijama vrtimo...animals wrote: Jel Turska bila okupator, jeste..kako za koga..
- animals
#99 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Ne..poenta je da smo mi samo mali narodi..Freamon Lester wrote:Ne. Poenta je da uvijek jedna grupa uvlaci se u supak da bi zlostavljala ostale. Pa kad se promjeni sponzor drugi se u pakas uvlace da bi zlostavljali one koji su do juce zlostavljali. I tako se generacijama vrtimo...animals wrote: Jel Turska bila okupator, jeste..kako za koga..
da smo veci, pomeli bi one druge i rijesili slucaj za sva vremena..
ovako ostaje nam da se patimo jedni pored drugi..
-
Prolaznick
#100 Re: Čija je Latinska ćuprija – Principova ili Abdulahova?
Kad god im se pruži prilika, oni počnu hvaliti Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Slobodana Miloševića, jadnoga Kukanjca,
neobrijanoga Dražu i sirotog Principa ! Uvijek isti hvale te zločince i uvijek isti "najbolje poznaju istoriju"...!!!
Oni bi najradije preuzeli monopol na istinu - kako u svojoj, tako i u tuđoj avliji.
Po kakvoj "istini" su poznati i koliko im je stalo do nje, znaju već i papagaji !!!
..

neobrijanoga Dražu i sirotog Principa ! Uvijek isti hvale te zločince i uvijek isti "najbolje poznaju istoriju"...!!!
Oni bi najradije preuzeli monopol na istinu - kako u svojoj, tako i u tuđoj avliji.
Po kakvoj "istini" su poznati i koliko im je stalo do nje, znaju već i papagaji !!!
..