Robovlasnici-privatnici
- insomnia78
#76 Re: Robovlasnici-privatnici
Havana stari robovlasnik 
- HAVANA
#77 Re: Robovlasnici-privatnici
Ti suti,imas 64 milje,za jaja ce te objesit.muha_sa wrote:jao jao-koji prostaklukHAVANA wrote:Libo me taki,moze mi se.
-
Avetinho
#78 Re: Robovlasnici-privatnici
Fakat ima.
- HAVANA
#79 Re: Robovlasnici-privatnici
Ja sam sam sebi najgori,perem,cistim,pusim,kupujem,prodajem,racunam,pisem,smisljam,dezuram...insomnia78 wrote:Havana stari robovlasnik
- HAVANA
#80 Re: Robovlasnici-privatnici
Ima i insomnia vise,tralalalala
- muha_sa
#81 Re: Robovlasnici-privatnici
a lizingHAVANA wrote:Ja sam sam sebi najgori,perem,cistim,pusim,kupujem,prodajem,racunam,pisem,smisljam,dezuram...insomnia78 wrote:Havana stari robovlasnik
-
calculator
#84 Re: Robovlasnici-privatnici
Naše tržište je liberalno, čak i previše, i takvo daje mogućnost velikoj konkurenciji. Mnogi počinju poslove u trgovini i prečesto sukobljavaju isti asortiman roba, od istog proizvođača i na istom tržištu, u kojem samo finansijski moćne firme opstaju. Kada male firme ne mogu dalje poslovati, onda im je kriva država, zakoni i sl., a vlastitu odgovornost izbjegavaju i ne spominju.HAVANA wrote:...kad bi svako sebi otvorio firmu i vidio bi vrlo brzo sta je problem. Drzava je ta koja mora stimulisati radnike, smanjiti namete, olaksati sigurnost i naplativost poslovanja, smanjiti korupciju i ogromne troskove kojih nema u papirima. Drzava i zakoni su problem. Privatnike je lako u suru utjerat. Kontrolisi, kazni, samo po dzepu udaraj...Onemoguci crno trziste jer ono unistava malu privredu, a ono se tolerise zarad socijalnog mira...........
Odgovornost države svakako postoji. Nikada nijedna relevantna vlast nije planirala privredni razvoj, nije dala kvalitetan podsticaj i finansijski i politički usmjerila privredu u one oblasti koje nisu samo prosto trgovačke. Nikada nijedna vlast nije beneficirala poreze, nije firme oslobodila određenih troškova, i sl. Država nije pokrenula privredna predstavništva u svijetu, nije obavezala diplomatska predstavništva na saradnju sa firmama koje posluju sa inostranstvom. Država je čak prije 15-tak godina presjekla granu na kojoj sjedi njen budžet - cjelokupan unutrašnji platni promet oduzela je sebi, i dala ga stranim bankama, novac koji je mogla upotrijebiti za njegov povrat u privredu. Istovremeno, taj novac po skupim kamatama kupuje od međunarodnih finansijskih institucija i zadužuje se...
Rješenje, u našim okolnostima, je u ukrupnjavanju malih i srednjih preduzeća. Malih naročito, ovakvih poput @Havaninih, čime bi se prekinula nestručna i nepoštena konkurencija, čime bi se podigla cijena proizvoda na tržištu, ali ta bi cijena bila zdrava i omogućavala bi siguran i kontinuiran promet kapitala i dobara. Jedini problem je u našem lokalnom, skorojevićkom i poluprimitivnom mentalitetu - ko bi bio gazda takvim ujedinjenim, partnerskim preduzećima
- TDK-90
#85 Re: Robovlasnici-privatnici
Mala zemlja malo trziste slaba platezna moc.
Evo konkretno Bingo i radnici u Bingu , borba za svakog kupca i svaku marku je primorala gazdu, a gazda primorao radnike da rade skoro 24/7 skoro pa je tako.
Kupci cesto ( ne uvijek...ali cesto) bez prijeke potrebe kupuju jako nekvalitetnu robu koja je privlacna samo jer je prejeftina.
Onda ti isti kupci pristaju da kupuju robu koja nema onu kolicinu koju je tradicionalno imala ili ima kod drugih proizvodjaca ( npr 900 gr secera , 450 gr rize i sl)
Upostavljen je lanac/navika gdje musterija zahtijeva da u bilo koje doba dana ili sedmice kupi sto vise robe za sto manje para, cesto nema potrebu tu robu kupovati i podrzavati nezdaravu privredu , ali ipak je nabavlja ( svima je jasno koliko stvarnog otpada se prodaje u Bingu mahom ne jestivo kinesko beskorisno smece.... i nesto cak i jestivog otpada na zalost)
Jednostavno jedno drugo tjera tj. mi sami sebe guramo u losije stanje.
Evo konkretno Bingo i radnici u Bingu , borba za svakog kupca i svaku marku je primorala gazdu, a gazda primorao radnike da rade skoro 24/7 skoro pa je tako.
Kupci cesto ( ne uvijek...ali cesto) bez prijeke potrebe kupuju jako nekvalitetnu robu koja je privlacna samo jer je prejeftina.
Onda ti isti kupci pristaju da kupuju robu koja nema onu kolicinu koju je tradicionalno imala ili ima kod drugih proizvodjaca ( npr 900 gr secera , 450 gr rize i sl)
Upostavljen je lanac/navika gdje musterija zahtijeva da u bilo koje doba dana ili sedmice kupi sto vise robe za sto manje para, cesto nema potrebu tu robu kupovati i podrzavati nezdaravu privredu , ali ipak je nabavlja ( svima je jasno koliko stvarnog otpada se prodaje u Bingu mahom ne jestivo kinesko beskorisno smece.... i nesto cak i jestivog otpada na zalost)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#86 Re: Robovlasnici-privatnici
najgori smo ljudi i radnici dok ne odemo vani
- vješalica
#87 Re: Robovlasnici-privatnici
Kad si se posro na Bingo.bio bi red da kazes gdje kupujes kvalitetnu hranu da ne kupujemo kinesko smeceTDK-90 wrote:Mala zemlja malo trziste slaba platezna moc.
- Nisrin
#88 Re: Robovlasnici-privatnici
.
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:35, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#89 Re: Robovlasnici-privatnici
To je cak i dobra plata za recepcionerku u hotelu. U prosjeku placaju 500 KM. Sto se tice slobodnih dana, u usluznim djelatnostima je cest slucaj da u toku sezone nemas ni jedan slobodan dan, tako da je i to u 7-10 dana slobodan dan isto tako +.Nisrin wrote:Zanimaju me razlicita misljenja.
Kolegica je dobila ponudu za rad na recepciji, hotel je malo udaljen, ima se i pjesaciti, 750KM rad u smjenama, 6 dana radi, jedan odmara, u sezoni ponekad i 10 dana radi pa jedan odmara, prijavljena, radi se svaki praznik osim ako ti tad ne pada slobodan dan, aplicirala je za menadzment ali su je primili na recepciju. Hotel sa preko 200 soba, velikim prometom, ona je visokoobrazovana...
Po mom misljenju plata je niska, jer to je posao koji je jako stresan, naporan, nema sjedenja u toku smjene, ostaje se i prekovremeno, uvijek moras biti tip top sredjena, ali koliko sam cula sa razlicitih strana to je ta plata za tu vrstu posla!
Za mene robovlasnistvo kad se sve sabere i oduzme, moji vikendi vrijede zlata, ali ko nema izbora...valjda i iskoristavaju to sto raja nema izbora...
Ja savjetujem da se radije okusa kao stjuardesa ili da ode vani raditi recimo u Emirate, radit ce istim tempom, ali ce imati bolje uslove!
Naravno, ako ima opciju za nesto bolje, sto da ne. Medjutim, ako nema nista, nije losa ni to opcija za neko vrijeme.
- Nisrin
#90 Re: Robovlasnici-privatnici
-
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:34, edited 1 time in total.
- medvjed23
#91 Re: Robovlasnici-privatnici
da su pravedni takvi uslovi rada, nisu.. al nisu ni ispod prosjeka..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#92 Re: Robovlasnici-privatnici
Definitvno robovski posao.Nisrin wrote:Bas steta da se ni tu ne cijeni rad...imam nekoliko prijateljica koje rade na recepcijama i znam da ginu od posla, znam da nikad nemaju vremena sjesti, a ne uci i visiti po FBu kao mnogi koji imaju 4-5x vecu platu...nepravda...Tomahawk11 wrote:
To je cak i dobra plata za recepcionerku u hotelu. U prosjeku placaju 500 KM. Sto se tice slobodnih dana, u usluznim djelatnostima je cest slucaj da u toku sezone nemas ni jedan slobodan dan, tako da je i to u 7-10 dana slobodan dan isto tako +.
Naravno, ako ima opciju za nesto bolje, sto da ne. Medjutim, ako nema nista, nije losa ni to opcija za neko vrijeme.
Usluzne djelatnosti su cini mi se svugdje na svijetu najnezahvalnije zanimanje..
Mada, nije svugdje isto. Imam rodbinu u Austriji, rade na usluznim djelatnostima i moze se prilicno zaraditi. A posao jeste tezak. Doduse, imaju slobodan dan u sedmici i dobiju dva puta godisnji od po 20-ak dana.
- mirsek
#93 Re: Robovlasnici-privatnici
Sta da ti kazem.Nisrin wrote:Zanimaju me razlicita misljenja.
Kolegica je dobila ponudu za rad na recepciji, hotel je malo udaljen, ima se i pjesaciti, 750KM rad u smjenama, 6 dana radi, jedan odmara, u sezoni ponekad i 10 dana radi pa jedan odmara, prijavljena, radi se svaki praznik osim ako ti tad ne pada slobodan dan, aplicirala je za menadzment ali su je primili na recepciju. Hotel sa preko 200 soba, velikim prometom, ona je visokoobrazovana...
Po mom misljenju plata je niska, jer to je posao koji je jako stresan, naporan, nema sjedenja u toku smjene, ostaje se i prekovremeno, uvijek moras biti tip top sredjena, ali koliko sam cula sa razlicitih strana to je ta plata za tu vrstu posla!
Za mene robovlasnistvo kad se sve sabere i oduzme, moji vikendi vrijede zlata, ali ko nema izbora...valjda i iskoristavaju to sto raja nema izbora...
Ja savjetujem da se radije okusa kao stjuardesa ili da ode vani raditi recimo u Emirate, radit ce istim tempom, ali ce imati bolje uslove!
Plata 750 KM, ajde srednja zalost za nase uslove, zeznuto je tih malo slobodnih dana.
Da li joj se placa prekovremeni ?
Sta je zavrsila od faxa, mozda moze negdje vani da upise master i da tamo trazi posao.
Ako moze otici u Emirate naravno neka ide
U Meriotu je zena sa SSS radila u restoranu ili kao cistacica za 500 KM.
Poslije 2 godine tog mucenja je postala sefica osoblja i sad ima platu preko 1000 KM.
- Nisrin
#94 Re: Robovlasnici-privatnici
.
Last edited by Nisrin on 19/07/2016 23:34, edited 2 times in total.
- madner
#95 Re: Robovlasnici-privatnici
Pa ako ima bolju ponudu neka prihvati bolju. Ako nema neka prihvati tu.
- Nisrin
#96 Re: Robovlasnici-privatnici
.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#97 Re: Robovlasnici-privatnici
Realno, od neceg se mora poceti.
Ako nema porodicu na vratu, onda bi joj 750 KM trebalo da moze biti da se ne mora zavaljivati. Neko rece da je u Mariottu radila za 500 KM, pa poslije dosla do sefice osoblja. Mozda i tu napreduje. Ako ne, nakon odredjenog perioda, recimo godinu dana, nek vidi na cemu je. Usput nek trazi bolje posao.
Ako nema porodicu na vratu, onda bi joj 750 KM trebalo da moze biti da se ne mora zavaljivati. Neko rece da je u Mariottu radila za 500 KM, pa poslije dosla do sefice osoblja. Mozda i tu napreduje. Ako ne, nakon odredjenog perioda, recimo godinu dana, nek vidi na cemu je. Usput nek trazi bolje posao.
- madner
#98 Re: Robovlasnici-privatnici
Pa to je ono, bolje je voziti Porsche od Golfa, no to ne znaci da Golf nije bolji od hodanja.
Ako joj pare ne trebaju ili misli da ce bolji posao pasti sa neba, neka ceka. Hiljade i hiljade ljudi tako nadje bolje placen posao, ceka dok ne dodje ponuda za posao od bar 1500
Ako joj pare ne trebaju ili misli da ce bolji posao pasti sa neba, neka ceka. Hiljade i hiljade ljudi tako nadje bolje placen posao, ceka dok ne dodje ponuda za posao od bar 1500
- Nisrin
#99 Re: Robovlasnici-privatnici
.
- madner
#100 Re: Robovlasnici-privatnici
Ma ja dobijem 6000 za 3 sata rada dnevno, no kako ce to pomoci ovoj tvojoj?