Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Kikibombona

#76 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:Kurdi već sada i jesu apsolutna većina na istoku Turske, a da 20, 30 posto neKurda kvari prosjek pa da je zbog njih TFR u drastičnom padu u većinski kurdskim dijelovima - taj kretenizam valjaj nepismenima. Nekurdi na tom terenu bi morali imati TFR 0, (a da je kurdski nepromijenjen) pa da su oni "krivac" za pad TFR-a. Ispadaš maksimalna neznalica.

Arapi će ostati itekako u Iračkom Kurdistanu i objasnio sam ti kako - odomaćili su se u nekom gradićima i već postali većina i nisu im bile potrebne nikakve pare za to!!!!!!!!!!! - znači ne samo da su u izbjegličkim kampovima, već i gradiće preuzimaju. A naseljavanje tek praktički krenulo. Iz Kirkuka su samo potisnuti dublje u unutrašnjost Kurdistana.

Kakva moja želja dušo draga? Ja nemam želja - samo prenosim kakvo je stanje a ti fantaziraš. I sam znaš da ekonomija ne da cijepanje Iraka i Sirije i proglašenje Kurdistana. Čuj deportovat će Arape iz Iračkog Kurdistana kad se rat završi. Kad će se više završiti - evo traje još od rata s Iranom, još od 80-tih! I kako će deportovati većinu stanovništva nekih gradića? Za dvije tri godine čitaj 3 miliona Arapa u Kurdistanu. Pa trebat će im cijeli vojni budžet da organizuju deportaciju. Sanjaš debele snove, ne vidiš šta je stvarno stanje stvari. Neću dalje totalni si paćenik... De ba malo realnosti više...
Demografska katastrofa Turaka na istoku, uz mali pad Kurda, dobijes nesto slabije rezultate....

Al bez obzira, Kurdi rasturaju Turke demografski. Sire se prema Ankari. Imaju velike izglede za buducnost.

Aj vise objasni kako ce se snaci arapska sirotinja u Kurdistanu...

Gdje ce zivjeti porodica od 7-8 clanova koja sada zivi u izbjeglickom kampu?

Imaju li te porodice 50 000 dolara za neki dvosoban stan ili 100 000 dolara za kucu gdje bi se osjecali komotnije?

Aj objasni malo, bez supljiranja...

Zasto mislis da ce Arapi sada ostati u Kurdistanu kada u posljednjih 10 godina masovno napustaju Erbil i Kirkuk?

Ima li to ikakvog smisla, ikakve logike?
Yousuph

#77 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Yousuph »

iracki kurdi su blizu da formiraju neovisnu drzavu,Iraq kao cjelovita drzava je proslost i nema buducnost.Za razliku od turkih i sirijskih kurda ,ovi u Iraqu su realisti,i mudro igraju geopoliticke prljave igre nemaju religijskih i ideoloskih zabluda cilj im je samo novisni Kurdistan.Izgradjuju dobre odnose sa USA,Turskom i Izraelom a dobri su i sa arapskim feudalnim kraljevinama.

Kako god ,kurdi su zasluzili neovisnu drzavu,steta sto 30 milijuna kurda nikad nece biti ujedinjeno.
Za one u Iranu ,kao i za turske kurde nemaju sanse da naprave drzavu.
JohnnyS

#78 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by JohnnyS »

Ovo navijanje za demografsku "pobjedu" Kurda nad Turcima podsjeća na pretkazivanje kako će Bošnjaci demografski nadjačati Srbe i Hrvate u nekom značajnom postotku. I jedno i drugo je vjerojatno istina, ali isto tako i jedno i drugo teško da će itko od nas doživjeti s obzirom da su potrebna desetljeća da se ostvari to o čemu se priča...
jastuk1

#79 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Demografska katastrofa Turaka na istoku, uz mali pad Kurda, dobijes nesto slabije rezultate....

Al bez obzira, Kurdi rasturaju Turke demografski. Sire se prema Ankari. Imaju velike izglede za buducnost.

Aj vise objasni kako ce se snaci arapska sirotinja u Kurdistanu...

Gdje ce zivjeti porodica od 7-8 clanova koja sada zivi u izbjeglickom kampu?

Imaju li te porodice 50 000 dolara za neki dvosoban stan ili 100 000 dolara za kucu gdje bi se osjecali komotnije?

Aj objasni malo, bez supljiranja...

Zasto mislis da ce Arapi sada ostati u Kurdistanu kada u posljednjih 10 godina masovno napustaju Erbil i Kirkuk?

Ima li to ikakvog smisla, ikakve logike?
U slučaju Kurda demografija nije razlog da li će ili neće imati nezavisnu državu, već zna se šta - ekonomski interes velikih sila i razlozi koje sam naveo na prethodnim stranicama zašto im ekonomski ne odgovara da Kurdima daju nezavisnost.

A Arapska sirotinja u Kurdistanu se itekako dobro snalazi - inače ti dijelovi bilježe ogromno odseljavanje ruralnog kurdskog stanovništva i stanovništva iz malih gradova prema velikim gradovima u potrezi za poslom zadnjih 20 godina, a ako se ne varam mislim da je i emigracija baš iz Iračkog Kurdistana prema Evropi i dalje isto prilično jaka. Pošto nemaju veliki natalitet i pojačano formiranje novih porodica (što bi bio slučaj da je natalitet bio veći) da popune prazninu, desi se nešto što se dešava i našim manjim gradovima - preko noći opuste zbog ogromne emigracije. Samo dvije tri prazne nekretnine koje niko ne potražuje su dovoljne i eto ti arapa squtera koji podmite općinare i ovi im pripišu imanje za kojeg znaju da nema nikog da ga potražuje u njihovo ime. Navala obično tako krene i dok si rekao keks - došle već zauzele cijelu ulicu. I oni nemaju neku veliku ambiciju da imaju super plaćen posao - bitno im je da rade neke osnovne stvari i zarade tek toliko da je dovoljno za preživljavanje. Vidio si kako se šepure na onom video prilogu iz Šerklave, pardon Šarkludže. :mrgreen:

Naše male gradiće nema ko da napuni, pa sve veći broj nekretnina već godinama zjape prazne i urušavaju se. Naveče kad se voziš iz Banjaluke za Sarajevo recimo - prosto tuga uhvati čovjeka koliko prazinih kuća bez upaljenih svjetala - više nego onih sa upaljenim. A to do samo prije 10 godina nije bio slučaj.

Tako da Arapima za postajanje većine u manjim gradićima Kurdistana nije potrebno puno novca - najviše im je novac potreban za podmićivanje lokalne administracije, što je puno lakše u malim gradićima nego u velikim tipa Irbil ili nedaj Bože Kirkuk. :mrgreen:
jastuk1

#80 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by jastuk1 »

JohnnyS wrote:Ovo navijanje za demografsku "pobjedu" Kurda nad Turcima podsjeća na pretkazivanje kako će Bošnjaci demografski nadjačati Srbe i Hrvate u nekom značajnom postotku. I jedno i drugo je vjerojatno istina, ali isto tako i jedno i drugo teško da će itko od nas doživjeti s obzirom da su potrebna desetljeća da se ostvari to o čemu se priča...
Upravo to - jako spor proces i po postotku broja rođenih Bošnjaci već stagniraju. Ma kad i ako jednog dana ovdje došle krenu dolazit, u nekim manjim sredinama samo 2, 3 hiljade došla će biti dovoljno da imaju većinu. :mrgreen:
Kikibombona

#81 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Velicina grada ima itekako veze sa ovim jer u istanbulu zivi vise Kurda nego u cijelom Dijarbakiru.Dodaj na to da su u Istanbulu za HDP najvjerovatnije glasali i nekurdi, cisto da oponiraju vladajucem AKP-u, i onda ne cudi veliki broj glasova za HDP tamo.
U svakom slucaju,poenta je da su Kurdi vecinski lojalni gradjani Turske.Uprkos dugogodisnjim naporima PKK terorista da to promjene.Uostalom,znajuci koliko ima Kurda u Turskoj,Turci se ne bi ni usudili obracunavati se sa kurdskim teroristima da toga nisu vrlo dobro svjesni.
Al eto,valjda ovi sa Rudawa bolje znaju.
Ma ti nemas blage veze!

Prvo si debelo ofulao kada si rekao da je Istanbul skoro 30 puta veci grad.... Ni blizu toliko, ni blizu. Nemas pojma koliko Dijarbakir ima stanovnika. Valjda si na wiki pokupio lazni info. :mrgreen:

Tacno je da u Istanbulu zivi najvise Kurda. Ne postoje tacni podaci, ali se pretpostavlja da ih ima oko 2 000 000. To nam govori da HDP u Dijarbakiru ima duplo vecu podrsku nego u Istanbulu. To je strasno dobar rezultat kada se zna da su Kurdi u Istanbulu izlozeni propagandi, asimiliaciji i cemu ne.... Nije im jednostavno, zive u leglu turskog nacionalizma. I opet imaju VELIKU podrsku u Istanbulu, sto pobija Emirov nebulozni komentar, koji je utemeljen na rijecima jednog covjeka.
Co0l

#82 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Velicina grada ima itekako veze sa ovim jer u istanbulu zivi vise Kurda nego u cijelom Dijarbakiru.Dodaj na to da su u Istanbulu za HDP najvjerovatnije glasali i nekurdi, cisto da oponiraju vladajucem AKP-u, i onda ne cudi veliki broj glasova za HDP tamo.
U svakom slucaju,poenta je da su Kurdi vecinski lojalni gradjani Turske.Uprkos dugogodisnjim naporima PKK terorista da to promjene.Uostalom,znajuci koliko ima Kurda u Turskoj,Turci se ne bi ni usudili obracunavati se sa kurdskim teroristima da toga nisu vrlo dobro svjesni.
Al eto,valjda ovi sa Rudawa bolje znaju.
Ma ti nemas blage veze!

Prvo si debelo ofulao kada si rekao da je Istanbul skoro 30 puta veci grad.... Ni blizu toliko, ni blizu. Nemas pojma koliko Dijarbakir ima stanovnika. Valjda si na wiki pokupio lazni info. :mrgreen:

Tacno je da u Istanbulu zivi najvise Kurda. Ne postoje tacni podaci, ali se pretpostavlja da ih ima oko 2 000 000. To nam govori da HDP u Dijarbakiru ima duplo vecu podrsku nego u Istanbulu. To je strasno dobar rezultat kada se zna da su Kurdi u Istanbulu izlozeni propagandi, asimiliaciji i cemu ne.... Nije im jednostavno, zive u leglu turskog nacionalizma. I opet imaju VELIKU podrsku u Istanbulu, sto pobija Emirov nebulozni komentar, koji je utemeljen na rijecima jednog covjeka.
Pricamo o glasovima tako da valjda nema potreba da ti crtam da kad se kaze za grad da je veci ne misli se povrsinski nego na broj stanovnika.Doduse,sudeci po drugim temama,ne bi me cudilo da si i ovdje bukvalno zakljucio da mislim na povrsinu.
I da,prema podacima na koje sam naisao,Istanbul ima nekih 28 puta vise stanovnika od Dijarbakira,tako da ovo sto sam napisao da je oko 30 puta veci stoji.
To sto pricas da je Kurdima tesko u istanbulu iz tebe govori neznanje i predrasude.Mozda im jeste bilo tesko prije dolaska na vlast AKP-a,ali sada to sto ti pricas je daleko od toga.Istanbulski Kurdi se smatraju prije svega Turcima pa onda sve ostalo.I ovo sto je emir pisao je 100% tacno.Istanbul nije ni Asadov Damask ni Sisijev Kairo sto i sami rezultati izbora nedvosmisleno dokazuju.Inace bi nakon izbora na ulice izasla vojska i policija i po kratkom postupku presudila nepozeljnim glasacima.
Kikibombona

#83 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Pricamo o glasovima tako da valjda nema potreba da ti crtam da kad se kaze za grad da je veci ne misli se povrsinski nego na broj stanovnika.Doduse,sudeci po drugim temama,ne bi me cudilo da si i ovdje bukvalno zakljucio da mislim na povrsinu.
I da,prema podacima na koje sam naisao,Istanbul ima nekih 28 puta vise stanovnika od Dijarbakira,tako da ovo sto sam napisao da je oko 30 puta veci stoji.
To sto pricas da je Kurdima tesko u istanbulu iz tebe govori neznanje i predrasude.Mozda im jeste bilo tesko prije dolaska na vlast AKP-a,ali sada to sto ti pricas je daleko od toga.Istanbulski Kurdi se smatraju prije svega Turcima pa onda sve ostalo.I ovo sto je emir pisao je 100% tacno.Istanbul nije ni Asadov Damask ni Sisijev Kairo sto i sami rezultati izbora nedvosmisleno dokazuju.Inace bi nakon izbora na ulice izasla vojska i policija i po kratkom postupku presudila nepozeljnim glasacima.
Dva puta ti crtam a ti nista!??

Dijarbakir ima puno vise stanovnika od te cifre koju si pokupio na wiki.

Da ti pomognem, ta cifra koju si pokupio je iz 2000 god. :D Posto Kurdi imaju strasan natalitet, kao sto smo Jastuk i ja utvrdili, brojka je sada mnogo veca... 545,963 - ovo je cifra iz 2000 god. Kontas? :D

Kada uporedis brojnost Kurda u Dijarbakiru i Istanbulu, dodjes do zakljucka da HDP ima fenomenalnu podrsku istanbulskih Kurda.

EDIT

Istanbul je recimo 2000 god. imao 8.8 miliona stanovnika.
Co0l

#84 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Dva puta ti crtam a ti nista!??

Dijarbakir ima puno vise stanovnika od te cifre koju si pokupio na wiki.

Da ti pomognem, ta cifra koju si pokupio je iz 2000 god. :D Posto Kurdi imaju strasan natalitet, kao sto smo Jastuk i ja utvrdili, brojka je sada mnogo veca... 545,963 - ovo je cifra iz 2000 god. Kontas? :D

Kada uporedis brojnost Kurda u Dijarbakiru i Istanbulu, dodjes do zakljucka da HDP ima fenomenalnu podrsku istanbulskih Kurda.

EDIT

Istanbul je recimo 2000 god. imao 8.8 miliona stanovnika.
Sve sto pises ide u prilog mojoj tezi.
Sto se tice broja stanovnika,ne bih ulazio u dalju raspravu jer i po tvojim podacima se vidi,a to ni ja ni ti nismo morali dokazivati,da je Istanbul daleko veci grad po broju stanovnika nego sto je Dijarbakir,i da u njemu ima vise Kurda nego sto ih ima u cijelom D'bakiru tako da i ne cudi veliki broj glasova za HDP tamo.Sto je i bila moja inicijalna teza.
Kikibombona

#85 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Sto se tice broja stanovnika,ne bih ulazio u dalju raspravu jer i po tvojim podacima se vidi,a to ni ja ni ti nismo morali dokazivati,da je Istanbul daleko veci grad po broju stanovnika nego sto je Dijarbakir,i da u njemu ima vise Kurda nego sto ih ima u cijelom D'bakiru tako da i ne cudi veliki broj glasova za HDP tamo.Sto je i bila moja inicijalna teza.
Ako cemo diskutovati o podrsci Kurda za HDP, onda je jedino vazno koliko ima Kurda u Istanbulu i Dijarbakiru.

Prema podacima iz 2013, urbano podrucje Dijarbakira ima 930 000 stanovnika, sa okolicom 1 300 000.

HDP u Dijarbakiru ima 10 a AKP jednog zastupnika. Ostali nista.

Za Istanbul je jako tesko utvrditi brojnost Kurda, jer ne postoje nikakvi podaci... Procjene idu od 1 000 000 - 5 000 000. Brojku od milion iznose turski a 5 000 000 kurdski ultra nacionalisti. Izvjesni americki diplomata Dzon Tirman je rekao da u Istanbulu zivi 4 000 000 Kurda. Ne znam, na osnovu svega, meni se brojka od 2 000 000 cini kao najrealnija.

Ako pretpostavimo da ih ima 2 miliona, lako cemo doci do zakljucka da je kurdska podrska za HDP tek duplo veca u Dijarbakiru nego u Istanbulu. To je fantasticno. Ovo je veliki iskorak i jasan pokazatelj budjenja istanbukskih Kurda. To sto je HDP dobio najvise glasova upravo u Istanbulu znaci puno za kurdski narod i ukazuje jedinstvo i nacionalno budjenje.

Da li su Turci glasali za HDP?

Ako se zna da je brat predsjednika HDP clan PKK, ako se zna da je necakinja Odzalana uz pomoc HDP usla u vlast.... sta mislis?

HDP je PKK, samo ovaj put liberalan, demokratski, tolerantan, pomirljiv, umjeren... :thumbup:
Co0l

#86 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Ako cemo diskutovati o podrsci Kurda za HDP, onda je jedino vazno koliko ima Kurda u Istanbulu i Dijarbakiru.

Prema podacima iz 2013, urbano podrucje Dijarbakira ima 930 000 stanovnika, sa okolicom 1 300 000.

HDP u Dijarbakiru ima 10 a AKP jednog zastupnika. Ostali nista.

Za Istanbul je jako tesko utvrditi brojnost Kurda, jer ne postoje nikakvi podaci... Procjene idu od 1 000 000 - 5 000 000. Brojku od milion iznose turski a 5 000 000 kurdski ultra nacionalisti. Izvjesni americki diplomata Dzon Tirman je rekao da u Istanbulu zivi 4 000 000 Kurda. Ne znam, na osnovu svega, meni se brojka od 2 000 000 cini kao najrealnija.

Ako pretpostavimo da ih ima 2 miliona, lako cemo doci do zakljucka da je kurdska podrska za HDP tek duplo veca u Dijarbakiru nego u Istanbulu. To je fantasticno. Ovo je veliki iskorak i jasan pokazatelj budjenja istanbukskih Kurda. To sto je HDP dobio najvise glasova upravo u Istanbulu znaci puno za kurdski narod i ukazuje jedinstvo i nacionalno budjenje.

Da li su Turci glasali za HDP?

Ako se zna da je brat predsjednika HDP clan PKK, ako se zna da je necakinja Odzalana uz pomoc HDP usla u vlast.... sta mislis?

HDP je PKK, samo ovaj put liberalan, demokratski, tolerantan, pomirljiv, umjeren... :thumbup:
Moze se to onda posmatrati i ovako-HDP cak i u Dijarbakiru ima manju podrsku nego u Istanbulu :lol:
Naravno da su i Turci,iz svojih razloga,glasali za HDP.To sam vec i napisao.
Medjutim,poslije ponovnog podsjecanja kakvi su teroristi PKK-ovci,sto ovi mladi hipsteri nisu osjetili prije na svojoj kozi,a sa kojima se poistovjecuju i pojedini HDP-ovci,tesko da ce se takav rezultat ponoviti.
Co0l

#87 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Co0l »

I kakva je ovo kurdska tema uopste,ko me ovdje prebaci :lol:
SkyLimit

#88 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by SkyLimit »

Ja ovu temu pratim samo u nadi da ce uskrsnuti onaj lik sto je pisao da Kurdi u Turskoj zapravo i ne postoje, u stvari postoje ali maternji jezik im je Turski i svi su turski rodoljubi :razz:
jastuk1

#89 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote: samo ovaj put liberalan, demokratski, tolerantan, pomirljiv, umjeren... :thumbup:
Tvoj problem je upravo što takve islamske političke pokrete ne znaš ili jednostavno ne želiš prepoznati, odnosno elemente od gore navedenih koje imaju ili neventualno nemaju ali imaju neke druge slične ili srodne elemente.
Kikibombona

#90 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Kikibombona wrote: samo ovaj put liberalan, demokratski, tolerantan, pomirljiv, umjeren... :thumbup:
Tvoj problem je upravo što takve islamske političke pokrete ne znaš ili jednostavno ne želiš prepoznati, odnosno elemente od gore navedenih koje imaju ili neventualno nemaju ali imaju neke druge slične ili srodne elemente.
Politicki islam moze dati odredjene rezultate, iako samtram da je davno prevazidjen, samo u drzavama gdje apsolutna vecina zeli takvu politiku (najmanje 90% stanovnistva).

U religijski obojenim opcijama ne vidim nista dobro. One su neminovno navijacki raspolozene prema simpatizerima, tj. 'pravim vjernicima'. Isto tako smatram da je 'politicki ateizam' jednako stetan.

Sekularizam je kompromis za sve razlicitosti i kao takav je najbolji model koji ljudi trenutno imaju na ponudi.
jastuk1

#91 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
jastuk1 wrote:
Politicki islam moze dati odredjene rezultate, iako samtram da je davno prevazidjen, samo u drzavama gdje apsolutna vecina zeli takvu politiku (najmanje 90% stanovnistva).

U religijski obojenim opcijama ne vidim nista dobro. One su neminovno navijacki raspolozene prema simpatizerima, tj. 'pravim vjernicima'. Isto tako smatram da je 'politicki ateizam' jednako stetan.

Sekularizam je kompromis za sve razlicitosti i kao takav je najbolji model koji ljudi trenutno imaju na ponudi.
Ma dobro to - znamo mi svi ovdje na forumu tvoj stav. You made it abundantly clear a gazillion times. Ja se u tome prilično mogu složiti s tobom, samo je bitno i kakav sekularizam. Odnosno pored nemješanja religije, u kojoj se mjeri država ne miješa u živote građana. jer količina i način mješanja po meni zna biti gora od "političkog ateizma."

Određeni tipovi sekularizma su potpuno kompatibilni sa određenim tipovima islamizma.
Co0l

#92 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Co0l »

SkyLimit wrote:Ja ovu temu pratim samo u nadi da ce uskrsnuti onaj lik sto je pisao da Kurdi u Turskoj zapravo i ne postoje, u stvari postoje ali maternji jezik im je Turski i svi su turski rodoljubi :razz:
To,naravno,nije tacno ali je tacno da pola Kurda u Turskoj uopste ne zna kurdski nego prica turski.
Kikibombona

#93 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
SkyLimit wrote: To,naravno,nije tacno ali je tacno da pola Kurda u Turskoj uopste ne zna kurdski nego prica turski.
Pricala ti tetka ili imas neke dokaze koji ce potkrijepiti tvrdnju?

Koliko Bosnjaka u Turskoj govori bosanski, a koliko ih uopste zna da imaju bosansko porijeklo?

Procentualno gledano, Turci su vise unistili bosnjacki nego kurdski narod. Kurdski narod je sacuvao kulturno naslijedje uprkos zestokoj politici asimilacije.

Ovi turkofili bi dali sve da ih Turcin pomiluje po glavi. Ako pri tome u bulju kara, nema veze. :D :lol:

Koje slugarstvo, pacenistvo, jedno od najodvratnijih. Definitivno gore od srpskog lizanja ruskog supka.

Qasem Shesho wants Yezidis included in future independent Kurdistan

http://rudaw.net/english/kurdistan/100820152

:D :D :thumbup: :thumbup:
House

#94 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by House »

kiki,jebat ćemo kurde!

Image
House

#95 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by House »

Image
Co0l

#96 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
SkyLimit wrote: To,naravno,nije tacno ali je tacno da pola Kurda u Turskoj uopste ne zna kurdski nego prica turski.
Pricala ti tetka ili imas neke dokaze koji ce potkrijepiti tvrdnju?

Koliko Bosnjaka u Turskoj govori bosanski, a koliko ih uopste zna da imaju bosansko porijeklo?

Procentualno gledano, Turci su vise unistili bosnjacki nego kurdski narod. Kurdski narod je sacuvao kulturno naslijedje uprkos zestokoj politici asimilacije.

Ovi turkofili bi dali sve da ih Turcin pomiluje po glavi. Ako pri tome u bulju kara, nema veze. :D :lol:

Koje slugarstvo, pacenistvo, jedno od najodvratnijih. Definitivno gore od srpskog lizanja ruskog supka.

Qasem Shesho wants Yezidis included in future independent Kurdistan

http://rudaw.net/english/kurdistan/100820152

:D :D :thumbup: :thumbup:
Pa je li ti uopste ista znas o stvarima o kojima diskutujes???Ovo za Kurde i jezik kojim pricaju u Turskoj je poznata stvar,ako o tome treba raspravljat onda ne vrijedi uopste raspravljat.Proguglaj malo pa ces se uvjerit i sam,ne mora ti se sve na tanjiru davat.Mogu ti pomoc i reci da se to i u jednom od jucerasnjih clanaka spominje,da li u ovom na DW vezanog za ovu problematiku ili nekog od ovih vezano za broj poginulih terorista PKK-a ovih dana,ne znam sad tacno a nemam vremena trazit.
Ne znam zasto spominjes Bosnjake osim ako i preko njihovog primjera hoces da pokazes kako Kurdi u Turskoj nisu jedini koji su se uspjesno integrisali u tursko drustvo.Sto nije uopste lose,kako pokusavas da predstavis.
Komentari o karanju i srpsko-ruskim odnosima su ti ovdje i vise nego deplasirani.
House

#97 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by House »

Image
sumirprimus

#98 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by sumirprimus »

realno na podrucju iraka pa i sirije,izgleda ko neminovnost...
a ovo za tursku i iran toliko nerealno,ko i ova prica kako kurdi samo sto nisu poklopili ankaru, a iduci je teheran... :D
bice gutavo i za kirkuk ..
Kikibombona

#99 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Pa je li ti uopste ista znas o stvarima o kojima diskutujes???Ovo za Kurde i jezik kojim pricaju u Turskoj je poznata stvar,ako o tome treba raspravljat onda ne vrijedi uopste raspravljat.Proguglaj malo pa ces se uvjerit i sam,ne mora ti se sve na tanjiru davat.Mogu ti pomoc i reci da se to i u jednom od jucerasnjih clanaka spominje,da li u ovom na DW vezanog za ovu problematiku ili nekog od ovih vezano za broj poginulih terorista PKK-a ovih dana,ne znam sad tacno a nemam vremena trazit.
Ne znam zasto spominjes Bosnjake osim ako i preko njihovog primjera hoces da pokazes kako Kurdi u Turskoj nisu jedini koji su se uspjesno integrisali u tursko drustvo.Sto nije uopste lose,kako pokusavas da predstavis.
Komentari o karanju i srpsko-ruskim odnosima su ti ovdje i vise nego deplasirani.
Znaci, ti ne vidis nista lose u tome sto su Bosnjaci u Turskoj potpuno asimilirani, sto turska drzava mijenja prezimena, ne dopusta pravo na jezik manjinskim narodima, kulturu.... potpuno je ok sto su Bosnjake asimilirali u Turke i sto su to sada Turci?

Da li bi ti bilo ok da Srbija zabrani bosanski jezik, da izmijeni prezimena Bosnjaka u Sandzaku, da sistematski radi na potpunoj asimilaciji bosnjackog u srpski narod?

Da li bi bilo ok da to uradi Njemacka?
Da sve manjine agresivno asimilira primjenjujuci represivnu politiku?

:zoka: :mrgreen:
sumirprimus

#100 Re: Nezavisni Kurdistan, ubleha ili realnost?

Post by sumirprimus »

ko stoj u rsu zabrana bosanskog miliss?
Post Reply