Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
zrakomlat
#77 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
AntiKrist wrote:Ako je neparna registarska tablica i ako ima gorivaXXS wrote:Al' su zato zene mogle same do Zenice.kamberovica polje wrote:Ali...ali...nije se smjelo u džamiju/crkvu/sinagogu.
-
Latte
#78 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I tu jugoslaviju isto nabijem na kurac
-
zrakomlat
#79 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kaže, što Papa nikad nije posjetio Jugu u Titinom vaktu.insomnia78 wrote:
Bilo ga strah da će morati spavati na klupi u parku.
- It_is_a_Leclerc
#80 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Većina bošnjačkih jugonostalgičara su ljudi sa hroničnim problemima sa percipiranjem realnosti koji zapravo žale za periodom kad su bili mladi, a jedan manji dio su izdajnici, "kosmpolite", rusofili i slični koji se osipaju kad čuju ezan, riječ Bošnjak, kad vide ljiljane, i slični.
Jugoslavija je pluskvamperfekt - ideja koja je propala, koja je od starta, etnonacionalno, politički, ekonomski i na sve druge načine, bila ograničena rokom trajanja. Jugoslavija je, bar što se Bošnjaka tiče, završena priča, projekat osuđen na propast, i neka je, i tako i treba biti.
Ovakva naklapanja prof. Kazaza su samo još jedan u nizu intelektualnih ekscesa koje opijen alkoholnim isparenjima isti podvaljuje naivnim Bošnjama kao matricu.
Jugoslavija je pluskvamperfekt - ideja koja je propala, koja je od starta, etnonacionalno, politički, ekonomski i na sve druge načine, bila ograničena rokom trajanja. Jugoslavija je, bar što se Bošnjaka tiče, završena priča, projekat osuđen na propast, i neka je, i tako i treba biti.
Ovakva naklapanja prof. Kazaza su samo još jedan u nizu intelektualnih ekscesa koje opijen alkoholnim isparenjima isti podvaljuje naivnim Bošnjama kao matricu.
- Nasa Stvar
#82 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
It_is_a_Leclerc wrote:Većina bošnjačkih jugonostalgičara su ljudi sa hroničnim problemima sa percipiranjem realnosti koji zapravo žale za periodom kad su bili mladi, a jedan manji dio su izdajnici, "kosmpolite", rusofili i slični koji se osipaju kad čuju ezan, riječ Bošnjak, kad vide ljiljane, i slični.
- animals
#84 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Austro-Ugarska je bila jos bolja, ali sjebase je Srbski fasisti...
- zunazu
#85 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Reći da je bilo ozbiljno nešto što se tako krvavo raspalo je u najmanju ruku neozbiljno, luzerski i neproduktivno. Što se niko u ovoj državi od ove sijede generacije (ona koja je bila bratska i jedinstvena pa se poklala pa nastavila politički pustošiti državu) ne sjeti da progovori makar o današnjici ako ne o budućnosti?
Je.bite se sijedi i nataknem na qurac i vas i jugoslaviju i rat i vitalne nacionalne interese. Ovdje će doći mir i napredak tek kad mladi ljudi dobiju priliku da odlučuju, rade, grade i mire zavađeno.
Je.bite se sijedi i nataknem na qurac i vas i jugoslaviju i rat i vitalne nacionalne interese. Ovdje će doći mir i napredak tek kad mladi ljudi dobiju priliku da odlučuju, rade, grade i mire zavađeno.
E s ovim se potpuno slažem. A-U je bila posljednja šansa, sve poslije toga je donosilo gori i gori jad. Naredna šansa je EU i ako je ne dosegnemo tu će nam i kraj biti.animals wrote:Austro-Ugarska je bila jos bolja, ali sjebase je Srbski fasisti...
- escobar__
#86 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pseudo-ljevičari, vazda kuknjava, vazda crnilo, duševni jad i bijeda... Dajte se probudite, u 21. vijeku ste.
-
mudrac2
#87 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
da, ali da bi bio nastavnik moraš i fakultet završiti. I to generacije prije tebe. E tada je bilo najizraženije zatucanje muslimana demonizacijom škola, naročito po selima.indiana_nije_dzons wrote:koja laž i podvala, apsolutno nije tačno.mudrac2 wrote:istina, ali i bošnjaci su tome dosta doprinjeli. Ni tada, kao ni danas, ne cijene obrazovanje. ženama do juče nije bilo dozvoljeno školovanje itd.AntiKrist wrote:Hebla vas jugosrbija,kratko sjecanje imate ko sharani,ja znam da sam cheko u redu za 10 deka kafe po 4 sata,mati me posalje u radnju,noge mi djecije otpadnu cekajuc...odemo u Podgoru na more i jedemo pasulj sa pohovanom sniclom a shvabe deru jastoga od 5 kila,mi parimo ochi,u skoli nema profesora i nastavnika da se zove Mustafa ili Munevera,sve Stojani,Milani i Ivanke,u JNA sve oficiri Srbi,musliman mogo bit kapetan prve klase vrh vrhova,a oficiri srbi vozali reno 21 kad je moj babo vozo skodu raspalu,hebla vas jugosrbija,,,,,trosobni stanovi rezervisani za srbe,a muslimanima garsonjere,direktori srbi a rudari muslimani,....hebla vas jugosrbija,hebo vas Tito
jednostavno se Bošnjake guralo u stranu, gazilo nogama, u mojoj osnovnoj školi u kojoj je bilo 85 % bošnjačke djece, 95% učitelji i nastavnici bili su Srbi i Crnogorci. Bošnjacima je bilo obezbjeđeno mjesto u rudniku.
i onda dođe u moju školu Crnogorac iz neke crnogorske pripizdine pakaš Savo koji laprda o tome kako je Marko Kraljević hranio krilatog konja pšenicom bjelicom da bi se mogao rokat sa Turcima i branit jadnu srpsku nejač, a mi djeca: woooo mo'š mislit koji je to delija bio !!
ili pukne priču kako je u seljačkoj buni jadni i ucviljeni Matija Gubec ubijen jer su mu TURCI NABILI USIJANU KRUNU NA GLAVU ! a ja onda kao dijete kontam ''a što su ti Turci bili takvi i što su tlačili te jadne seljake koji su živjeli u svojim kolibama od blata a samo su htjeli imati malo više kukuruze za večeru ! tek nekad kasnije čitajući i obrazujući se vidim da Gubca nisu uopće ubili Turci nego umišljena arogantna hrvatska vlastela pred crkvom u Zagrebu i to baš tako što su mu nabili usijenu krunu na glavu, a šta je crnogorskom pakašu Savi trebalo da nama djeci puni glavu da su to radili ti 'barbarski divljaci iz Anadolije'', ostaje svakom Bošnjaku koji ovo čita da dobro analizira i promisli.
-
5 0 5
- nosara
#89 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma kakva Juga, neuzubillah, ne ponovilo se nikad... Stoka prohodala na zadnjim nogama, naucila citat i pisat, radila za platu, gluho bilo...
Ljudi, 21. vijek je, nema vise plate i slicnih ubleha... Idemo naprijed... U bolje sutra...

Ljudi, 21. vijek je, nema vise plate i slicnih ubleha... Idemo naprijed... U bolje sutra...

-
calculator
#90 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@505 samo jednim postom apsolvirao temu5 0 5 wrote:
Čestitam
Ostali miševi s teme - nazad u rupe
-
breuer
#91 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jedina ozbiljna državnička ideja na zapadnom Balkanu, kao i jedina ozbiljna država ovdašnjih naroda...
...ovo dns nisu ni banane već avokada!
Juga <3
...ovo dns nisu ni banane već avokada!
Juga <3
-
L u c i f e r
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#93 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovo isto da kazes, da su igraci iz kluba koji se tek poceo takmiciti u Ligi prvaka, presli u klubove koji tradiconalno igraju i osvajaju Ligu prvakaindiana_nije_dzons wrote:kad je po mišljenju nekih bilo sve tako bajno zašto su mnogi građani tadašnje Juge samo 20 godina poslije kraja Drugog s.r. išli raditi u Njemačku li reicmo Austriju, hej ''pišljivu'' Austriju, a ne znam daje bilo slučajeva da je nekom Austrijancu bio san doći i zaposliti se u Jugu.
poređenje tadašnje Jugoslavije i stanja u toj drćavi i današnje Bosne i stanja u državi je besmileno i glupo, to je kao da porediš tadašnji Sovjetski savez i današnju Moldaviju.
Jugoslavija je nastala od feudalnih nepismenih drzava pod tudjom cizmom. Sama cinjenica da drzava sa 2/3 nepismenih pri osnutku, kasnije pravi automobile i avione, dovoljno govori,
-
calculator
#94 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
julisiz es grant wrote:More, valja tom kafanskom filozofu ovo smetljište, još kako.
Klinac bi ga u Titino vrijeme ovako laprdo, i još bio plaćen za to...znalo se gdje takvi spadaju.
Pero, Pero... klinac bi ti u Titino vrijeme ovako laprdo, već bi žustro proizvodio jadranski repromaterijal za nasip na cestama
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#95 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja dam nagradu onom koji nakon svega jede zlatnim kašikama.rajv0sa wrote:Ko nađe tu izjavu ja mu nagradu dam. Imaš državu, ne truhneš pod zemljom u masovnoj grobnici, možeš srat šta hoćeš na forumu, nikoga nije briga.tvsabina wrote:Meni obećali zlatne kašike a dobila sam...................rajv0sa wrote:Mojoj nani 50' ih godina osisaju krst na glavi jer je dijete postilo ramazan. Sve kao odmazda jer su toboze svi muslimani bili u ustasama i klali nevinu srpsku nejač. Naravno kurva raspala koja to učini je radila do penzije uredno u školi. Četnik koji mi je pradedi zapalio kuću, i htio ga strijeljat, na kraju rata dobije partizansku spomenicu. A isti pradedo čitav rat žito partizanima dostavljo, govno na kraju dobio. Serem se ja na tu državu. Neka meni Bosne pa makar umiro od gladi, necu bar bit zedan. Ovo što neki navode kao pozitivne strane, sve selektivno, ono negativno se ne spominje nikako.
I nemoj molim te odbranu moje porodice , familije , mene , mog grada i moje države poistovjećivati isključivo sa onima koji su obećali zlatne kašike.
Nisu su nas SAMO oni branili , SVI SMO se branili od agresora.
A oni koji redovno jedu nevezano za vrstu pribora su sve rijeđi i rijeđi....
PS on topic : Jugoslavija je bila ozbiljna država a ovo danas je uvreda ukoliko postoji imalo integriteta ,nezavisnosti i dostojanstva...
Last edited by sabina1 on 08/08/2015 13:55, edited 2 times in total.
-
Android Knego
#96 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
lijepo objasnjeno...jOFLA wrote:Stan u SFRJ nikada nije bio besplatan, već je skoro besplatno bilo stanarsko pravo, a ne stan. Kirija (renta što bi rekli u dijaspori) se ipak plaćala svaki mjesec. Niska kirija, ali se plaćala. Samo to stanarsko pravo narod je u riječima volio skratiti na "besplatan stan", misleći na to da nisi morao kao na Zapadu krhnuti brdo para i zavaliti se u dvadesetogodišnji kredit da bi se skrasio u stanu. Taj stan u stvarnosti nikad nije pripadao stanaru. Već mahom preduzećima.greenergy wrote:
1. 'Besplatan stan
Preduzeća su kupovala i čitave zgrade, ili manja preduzeća kupovala pojedinačne stanove, i dodjeljivala pravo stanovanja za svoje zaposlene koji su plaćali nisku kiriju, pa i njihove supružnike i djecu koji bi nastavili živjeti u tom stanu kad bi zaposleni umro, penzionisao se, itd...
Taj krivo nazvani "besplatni stan" stanar nikad nije mogao prodati, ili zakonski izdavati nekom, niti vršiti bilo kakve značajnije izmjene odnosno pregrađivanja ili proširenja u stanu, jer stan jednostavno nije pripadao stanaru. Već je bio vlasništvo preduzeća koje je pojedincu dalo pravo stanovanja u tom stanu.
Mada je bilo ljudi koji jesu izdavali sobu ili čitav stan nekom drugom, ali to je bilo nezakonski, pa ako ih neko prijavi platiće kaznu, ili ako ih ne prijavi nikom ništa.
Renoviranja po želji stanara su se ipak često radila, ali uz dozvolu preduzeća koje posjeduje stan. Ljudi jesu zagrađivali balkone i bez dozvole, ali to se puštalo jer to nije nikakava značajna prepravka stana jer se to sve moglo brzo i lako skinuti i tako balkon vratiti u prvobitno stanje bez po' muke.
Ima onih koji se ubace u ovakav komentar pa kažu nije tačno da je školovanje bilo besplatno jer si sam morao kupiti knjige, teke, gumicu, itd. S te strane su u pravu. Zato je bolje pravilno reći da nije bilo školarine kakva se koad nas plaćala prije Drugog svjetskog rata, ili na Zapadu i drugim zemljama po svijetu što se uvijek plaćala. Iako je mahom po Zapadnim zemljama za osnovno školovanje također ukinuta školarina kao što je kod nas bilo, više i visoke škole još uvijek traže da im se plati. Na žiro račun škola po svijetu mora se uplatiti određena svota para da bi učenik bio primljen u školu i student na fakultet, kao što je i kod nas bilo prije Drugog svj. rata. Po tim Zapadnim i drugim zemljama studenti se i dan danas kreditima zadužuju za više i visoko školovanje, otplaćuju ga kad se zaposle. Izuzetaka ima za nepovratne stipendije, ali to su izuzeci. Pričamo o većini.2. Besplatno školstvo čak i fakulteti
Teke, udžbenici, gumice, olovke, linijari, plastelini, tuševi, rapidografi i bijeli mantili i slične potrepštine ipak su se plaćali iz svog džepa, ali ono što je bilo ukinuto kod nas je školarina koja se morala plaćati obrazovnim ustanovama. Pa bi stoga umjesto 'besplatno školovanje" bilo bolje reći 'ukinuta školarina' pa čak i za fakultete.
-
colt
#97 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kako vam ne dotuži više otvarati 1212090328131083181741289730123 temu o Jugoslaviji. Dovoljno mi je se sjetiti šta se sve zbilo i odmah kažem adio proslom sistemu. Iako sam živio u YU i znam kakav je život bio, nema tih para i priča da bi se vratio na staro . . .
-
calculator
#98 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Feudalizam zakoncolt wrote:Kako vam ne dotuži više otvarati 1212090328131083181741289730123 temu o Jugoslaviji. Dovoljno mi je se sjetiti šta se sve zbilo i odmah kažem adio proslom sistemu. Iako sam živio u YU i znam kakav je život bio, nema tih para i priča da bi se vratio na staro . . .
Od kojih si, feudalac ili kmet?
- piupiu
#99 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jOFLA, pitanje, ozbiljno - interesuje me - kako je stan pripadao preduzeću, a stanarsko pravo bilo nasljedno? Ili nije? Ja koliko znam - jeste.
-
colt
#100 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dovoljna mi je spoznaja da na životu nemam bliske osobe zbog ljudi koje je prozvela YU, država YU mi je postala mrska bez obzira na blagostanje . ..calculator wrote:Feudalizam zakoncolt wrote:Kako vam ne dotuži više otvarati 1212090328131083181741289730123 temu o Jugoslaviji. Dovoljno mi je se sjetiti šta se sve zbilo i odmah kažem adio proslom sistemu. Iako sam živio u YU i znam kakav je život bio, nema tih para i priča da bi se vratio na staro . . .
Od kojih si, feudalac ili kmet?