Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
tempuser wrote:
Ja ne znam sta ti vidis, ali znam da ce ti biti skrivena kamera i zajebancija kad napravis ovaj test, ukucas pojam Citroen Zaba" na Google images, vidis rezultate i onda napravis screen shoot i podjelumis s nama, naravno ako znas!
Nema potrebe da slikam i kačim slike, svi koji uđu na tvoj link jasno vide more slika različitih auta na kojima između ostalog ima dosta i žaba i ajkula. Koliko je ofirno što si postavio ovo kao dokaz ne treba ni da pričam. Da znaš kako tu dolaze te slike koje iskoče kada ukucaš pojam u google ne bi se zajebavao sa tako smiješnim "dokazima", a i naše vrijeme bi poštedio.
mali_milojica wrote:
sparky wrote:Ja sam do sad mislio da su žaba i ajkula isto auto. Žaba sa okruglim farovima do ne znam koje godine, a nasljednik ajkula sa onim spic-ovalnim farovima od neke godine.
Jesu i nisu. Zaba je prva serija DS sa jednim okruglim farom,Ajkula je novija sa velikim farovima,duplim,pokriveni plastikom gdje je jedan od njih pokretan.
Konačno neko ko zna o čemu se radi, a i Pirija je naveo slično. Ipak postoje ljudi koji znaju o čemu se priča.
Last edited by citroen xm on 05/08/2015 17:04, edited 1 time in total.
tempuser wrote:
Ja ne znam sta ti vidis, ali znam da ce ti biti skrivena kamera i zajebancija kad napravis ovaj test, ukucas pojam Citroen Zaba" na Google images, vidis rezultate i onda napravis screen shoot i podjelumis s nama, naravno ako znas!
Nema potrebe da slikam i kačim slike, svi koji uđu na tvoj link jasno vide more slika različitih auta na kojima između ostalog ima dosta i žaba i ajkula.
Naravno da ima jer se bezuspjesno pravis naivan, a kad neces ti meni nije mrsko.
U tom tvom moru "razlicitih" auta na google images pod pojmom "Citroen Zaba" od prvih 25 slika 20 je slika slika Citroena DS, a od prvih 25 auta 14 ih je sa ovalnim farovima (screenshot hvata 7 od 15 "raznih" auta)!
Jo samo da neko objasni odkud "ajkula" po pojmom "zaba" ako to nije isto pa da se na miru razidjemo.
tempuser wrote:
Nema potrebe da slikam i kačim slike, svi koji uđu na tvoj link jasno vide more slika različitih auta na kojima između ostalog ima dosta i žaba i ajkula.
Naravno da ima jer se bezuspjesno pravis naivan, a kad neces ti meni nije mrsko.
U tom tvom moru "razlicitih" auta na google images pod pojmom "Citroen Zaba" od prvih 25 slika 20 je slika slika Citroena DS, a od prvih 25 auta 14 ih je sa ovalnim farovima (screenshot hvata 7 od 15 "raznih" auta)!
Jo samo da neko objasni odkud "ajkula" po pojmom "zaba" ako to nije isto pa da se na miru razidjemo.
Što nisi samo malo spustio pa uslikao ostala auta gospodine znalče. Odakle iskoče Xsara, Berlingo, Minika.... kada ukucaš Citroen Zaba??? Kako to, objasni nam znalče? A onda nam objasni odakle dolaze slike koje iskoče kada ukucaš neki pojam u google!
Cim ti ili bilo ko od tih 30 Citroen ljubitelja objasni kako to da je od prvih 17 fotografija DS-a po pojmom "Citroen Zaba" cak 11 "ajkula", a samo 7 "zaba" ja cu ti rado objasniti otkud su "iskocili" Berlingo na 56., Xsara na 57., BMW na 60., a Minika na 62. mjestu u poretku rezultata i zasto nisam mogao jos spustiti sliku.
tempuser wrote:Cim ti ili bilo ko od tih 30 Citroen ljubitelja objasni kako to da je od prvih 17 fotografija DS-a po pojmom "Citroen Zaba" cak 11 "ajkula", a samo 7 "zaba" ja cu ti rado objasniti otkud su "iskocili" Berlingo na 56., Xsara na 57., BMW na 60., a Minika na 62. mjestu u poretku rezultata i zasto nisam mogao jos spustiti sliku.
Pretrazivac na engleskom eto zasto je izbacio i ajkule i zabe i babe
Jer on ne zna sta konkretno znaci zaba na eng posebno jer je z bez kvakice
tempuser wrote:Cim ti ili bilo ko od tih 30 Citroen ljubitelja objasni kako to da je od prvih 17 fotografija DS-a po pojmom "Citroen Zaba" cak 11 "ajkula", a samo 7 "zaba" ja cu ti rado objasniti otkud su "iskocili" Berlingo na 56., Xsara na 57., BMW na 60., a Minika na 62. mjestu u poretku rezultata i zasto nisam mogao jos spustiti sliku.
Pretrazivac na engleskom eto zasto je izbacio i ajkule i zabe i babe
Jer on ne zna sta konkretno znaci zaba na eng posebno jer je z bez kvakice
Voljen i obožavan podjednako među filozofima kao i među predsednicima, Citroen DS ili “Boginja” (igra reči, na francuskom: DS – Déesse, boginja, takođe su ovaj model zvali “žaba”, a i “ajkula”) izazvao je senzaciju kada je 1955. počeo da se proizvodi. Džonatan Glensi za BBC priča o ovoj ne samo francuskoj već ikoni mnogih generacija, širom sveta. Ikoni, pre svega, duha jedne epohe.
1967. Proizvedena je Ajkula kojoj se prednji farovi okreću u smjeru kotača predstavljena je Dyana 4 napravljena na šasiji 2CV-a i AMI-ja 6, izmijenjene karoserije (nije imala zadnje bočno staklo), aerodinamična, zadnja vrata (gepek) su veća, praktična za utovar (recimo štapova za pecanje)
Bice da su Žaba i Ajkula naši jugoslovenski nazivi, obzirom da su ga Francuzi zvali boginja. Stoga sam sklon teoriji da su prve serije žaba, a redizajnirane ajkula, mada ovi linkovi izjednačavaju ta dva naziva. Ali nema mi logike prvu seriju zvati ajkulom, kad ne lici vala brate.
EDIT c/p wikipedija: Napomene[uredi]
Jump up ↑ Modeli proizvedeni 1968-1975. Farovi na ovom modeli podsećali su na ajkulu i otuda ovaj nadimak.
Jump up ↑ Modeli proizvedeni 1955-1968. Ovi modeli su imali okrugle prednje farove i auto je podsećao na žabu.
Naravno da su jugoslovenizirani nazivi za isti auto, ali je fol sto ogromna vecina Citro entuzijasta, da ne kazem 100%, u HR i SLO Citroen DS naziva zaba bez obzira na generaciju.