Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dick Wanker

#76 Re: Gubitak religije

Post by Dick Wanker »

aurora313 wrote:
Dick Wanker wrote:… S druge strane, podrzavam vjere i vjernike jer sam svjestan da su neophodne, jer generalno ljudi na svijetu su na niskom intelektualnom nivou i potreban im je jedan vid kodeksa za ponasanje i objasnjenja koje oni mogu razumjeti, uz sve to slijedi i nagrada u vidu vjecnog zivota u raju/dzenetu…..

Uvjeren sam da bi to mnogo gore izgledalo u nekim vjerskim drzavama da zapravo nemaju vjeru.... To bi bilo raspad sistema... Vjera ih cini boljim ljudima...
E vala se nisi ovdje proslavio. Ne bi bilo ni odsijecanja glava ni samoubica da nije vjere i primitivnih glava. Daj vjeri nesto kredita—ne uvijek i svuda, jer je ista 'pamet pokupila' od mnogih generacija razlicitih shvatanja i uvjerenja—ali nemoj da dobiju beskamatni kredit koji ne zasluzuju.
Ja mislim da bi bilo jos gore, ovako je 98% stanovnistva u tim drzavama super...
U navedenim drzavama je mentalitet gadan i bilo bi jos gore da nemaju vjeru...
Carmen123

#77 Re: Gubitak religije

Post by Carmen123 »

Dick Wanker wrote:
aurora313 wrote:
Dick Wanker wrote:… S druge strane, podrzavam vjere i vjernike jer sam svjestan da su neophodne, jer generalno ljudi na svijetu su na niskom intelektualnom nivou i potreban im je jedan vid kodeksa za ponasanje i objasnjenja koje oni mogu razumjeti, uz sve to slijedi i nagrada u vidu vjecnog zivota u raju/dzenetu…..

Uvjeren sam da bi to mnogo gore izgledalo u nekim vjerskim drzavama da zapravo nemaju vjeru.... To bi bilo raspad sistema... Vjera ih cini boljim ljudima...
E vala se nisi ovdje proslavio. Ne bi bilo ni odsijecanja glava ni samoubica da nije vjere i primitivnih glava. Daj vjeri nesto kredita—ne uvijek i svuda, jer je ista 'pamet pokupila' od mnogih generacija razlicitih shvatanja i uvjerenja—ali nemoj da dobiju beskamatni kredit koji ne zasluzuju.
Ja mislim da bi bilo jos gore, ovako je 98% stanovnistva u tim drzavama super...
Pa njihov mentalitet je takav bas zbog religije, ne idu u korak sa svijetom vec slijede stalno ista religijska pravila.
skupljac_zeljeza

#78 Re: Gubitak religije

Post by skupljac_zeljeza »

Carmen123 wrote:
Dick Wanker wrote:
aurora313 wrote: E vala se nisi ovdje proslavio. Ne bi bilo ni odsijecanja glava ni samoubica da nije vjere i primitivnih glava. Daj vjeri nesto kredita—ne uvijek i svuda, jer je ista 'pamet pokupila' od mnogih generacija razlicitih shvatanja i uvjerenja—ali nemoj da dobiju beskamatni kredit koji ne zasluzuju.
Pa njihov mentalitet je takav bas zbog religije, ne idu u korak sa svijetom vec slijede stalno ista religijska pravila.
Što Bošnjaku nije islam izgradio takav karakter? Prošla su stoljeća.

dustaban

#79 Re: Gubitak religije

Post by dustaban »

Dick Wanker wrote:… S druge strane, podrzavam vjere i vjernike jer sam svjestan da su neophodne, jer generalno ljudi na svijetu su na niskom intelektualnom nivou i potreban im je jedan vid kodeksa za ponasanje...
U ovoj recenici je sustina - ljudima trebaju instrukcije za ponasanje KAD SU NA NISKOM INTELEKTUALNOM NIVOU.
I pogotovo kad tvore vecu zajednicu, grad, drzavu...

Medjutim, svrha takvih instrukcija bi trebala biti takva da potice, a ne da koci, intelektualni razvoj pojedinca kako bi te same instrukcije prestale biti potrebne, ako bi njihov temeljni smisao bio shvacen. Da li Religija ispunjava taj uvjet?

Ali da sad izbjegnemo religiju, uzimam za primjer obicnu stambenu zgradu i kucni red. Procitajte i vidjet cete da niz onih pravila o ponasanju u zajednickoj nastambi ne bi uopce bilo potrebno kada bi ljudi jednostavno bili KULTURNI i OBAZRIVI prema drugima. Sve to bi se moglo zamjeniti jednostavnom recenecom - dragi stanari, imajte obzira prema svojim komsijama i ne cinite ono sto bi vama smetalo da oni cine!

A to je taj famozni Apsolutni moral - ne cini drugome ono sto ne zelis da drugi cine prema tebi, kojeg su religije prisvojile, nepotrebno izblamirale i potpuno obesmislile nakim, navodno bozjim, zakonima!
Ludzak

#81 Re: Gubitak religije

Post by Ludzak »

skupljac_zeljeza wrote:
Carmen123 wrote:
Što Bošnjaku nije islam izgradio takav karakter? Prošla su stoljeća.

Kako nije ? Vise dzamija nego fabrika. Vise hodza. Ima nego zaposlenih. Iz godine u godinu povecava se broj boraca koji idu da se bore za dzihad. Iz godine u godinu se povecavaju broj zena-nindzi na ulicama.Sreca je ta sto druga polovina Bosnjaka nije bas religiozna pa je taj utisak jos umjereniji.
nasa

#82 Re: Gubitak religije

Post by nasa »

@ludzak, imas opomenu pred ban zbog vrijedjanja>

"zena-nindzi", pripazi na rjecnik
rajv0sa

#83 Re: Gubitak religije

Post by rajv0sa »

Image
jah...
KUZNETSOV

#84 Re: Gubitak religije

Post by KUZNETSOV »

rajv0sa wrote:Image
jah...
Image
:lol:
hillbill

#85 Re: Gubitak religije

Post by hillbill »

red evil wrote:Hajd neka sam pročitao i to da vjera koči u traženju znanja :D :run:
hoces reci da ne koci...........aaaa ja po tebi su sudijci u svemiru,na mjesecu
red evil

#86 Re: Gubitak religije

Post by red evil »

hillbill wrote:
red evil wrote:Hajd neka sam pročitao i to da vjera koči u traženju znanja :D :run:
hoces reci da ne koci...........aaaa ja po tebi su sudijci u svemiru,na mjesecu
Naravno da ne koči, koje njima kriv što neće da uče. Ako pogledamo prvu rečenicu koja je rečena Poslaniku "Uči, uči u ime Gospodara svog" jasno daje naredbu da učiš i tragaš za znanjem. Druga je stvar što oni neće da uče, to je problem čovjeka a ne vjere.
5 0 5

#87 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

red evil wrote: Naravno da ne koči, koje njima kriv što neće da uče. Ako pogledamo prvu rečenicu koja je rečena Poslaniku "Uči, uči u ime Gospodara svog" jasno daje naredbu da učiš i tragaš za znanjem. Druga je stvar što oni neće da uče, to je problem čovjeka a ne vjere.
a koje su vjere ti ljudi?

oni uce, ali ne izucavaju. velika razlika.
red evil

#88 Re: Gubitak religije

Post by red evil »

5 0 5 wrote:
red evil wrote: Naravno da ne koči, koje njima kriv što neće da uče. Ako pogledamo prvu rečenicu koja je rečena Poslaniku "Uči, uči u ime Gospodara svog" jasno daje naredbu da učiš i tragaš za znanjem. Druga je stvar što oni neće da uče, to je problem čovjeka a ne vjere.

Pretežno muslimani, ali ne bitni koje su vjere jer svaka ide na ovaj gore princip. Hoću reći, vjera ne koči u traženju znanja, ovo mogu reći za Islam, ne koči te vjera već tvoja volja i htijenje za učenjem.
5 0 5

#89 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

red evil wrote: Pretežno muslimani, ali ne bitni koje su vjere jer svaka ide na ovaj gore princip. Hoću reći, vjera ne koči u traženju znanja, ovo mogu reći za Islam, ne koči te vjera već tvoja volja i htijenje za učenjem.
ti pises o vjeri kao da je to neki posebni entitet koji razmislja, donosi odluke i sprovodi ih. ne. vjera je (u ovom slucaju islamska) samo jedan od sistema koji je smislio covjek za svoje potrebe. isto kao sto je covjek koji je izmislio taj sistem zbog svojih razloga, jedanko ga danas sprovodi covjek iz svojih razloga.

tamo pise uci, ali isto tako pise, ne dovodi u sumnju moj sistem. jer kada to ucinis ode glava sa ramena. e ovaj zadnji dio se nije promijenio u saudiji od tad pa do dana danasnjeg.
red evil

#90 Re: Gubitak religije

Post by red evil »

5 0 5 wrote:
red evil wrote: Pretežno muslimani, ali ne bitni koje su vjere jer svaka ide na ovaj gore princip. Hoću reći, vjera ne koči u traženju znanja, ovo mogu reći za Islam, ne koči te vjera već tvoja volja i htijenje za učenjem.
ti pises o vjeri kao da je to neki posebni entitet koji razmislja, donosi odluke i sprovodi ih. ne. vjera je (u ovom slucaju islamska) samo jedan od sistema koji je smislio covjek za svoje potrebe. isto kao sto je covjek koji je izmislio taj sistem zbog svojih razloga, jedanko ga danas sprovodi covjek iz svojih razloga.

tamo pise uci, ali isto tako pise, ne dovodi u sumnju moj sistem. jer kada to ucinis ode glava sa ramena. e ovaj zadnji dio se nije promijenio u saudiji od tad pa do dana danasnjeg.
Ti misliš da je vjeru stvorio čovjek a dok ja mislim da je to uradio Bog. Ali kad bolje razmislim ovu sadašnju vjeru (Islam) je i jest stvorio čovjek odnosno izmjenio onako kako njemu odgovara. Ne sprovodi vjeru onako kako treba i kako nalažu propisi već kako njemu odgovara.

Ne znam kako rade u Saudiji ali mogu reći da je Arapski svijt u potpunosti izbacio riječ uči. Slijepo vjeruju svemu.
5 0 5

#91 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

red evil wrote: Ti misliš da je vjeru stvorio čovjek a dok ja mislim da je to uradio Bog. Ali kad bolje razmislim ovu sadašnju vjeru (Islam) je i jest stvorio čovjek odnosno izmjenio onako kako njemu odgovara. Ne sprovodi vjeru onako kako treba i kako nalažu propisi već kako njemu odgovara.

Ne znam kako rade u Saudiji ali mogu reći da je Arapski svijt u potpunosti izbacio riječ uči. Slijepo vjeruju svemu.
uvijek je tako bilo. pusti romantiziranja. ono sto mi znamo je, a ako pricamo o islamu, da je jednom covjeku navodno neko saputao upute u pecini, pa da je te upute covjek prenosio drugim ljudima, koji su to opet zapisali poslije njegove smrti, pa je opet covjek interpretirao te zapise onako kako njemu odgovara, ovisno o vremenu i mjestu gdje se nasao.

i kada govorimo o rijeci "uci", onda se misli na (bar ja tako razumijem), uci ono sto je zapisano u knjizi prije milenijum i po. ako sta proturjecava te spise, onda to odbaci, koliko god ti se cinilo logicnijim. zato ce saudijci vrlo rado prihvatiti plodove nauke i tehnoloski napredak, kao sto je recimo ferari ofarban u zlatno, ali ce odbiti nauku, jer im to, logicno, podriva sistem koji im je izgradio drustvo kakvo imaju i odrzava ih na vlasti.

kako god okrenes, sve pocinje i zavrsava se na covjeku. da li je stvarno neko saputao covjeku u pecini, imas pravo da vjerujes u sta god hoces. ali poznavajuci ljude, danasnje i kroz istoriju, mala je sansa.
Ramzess Veliki

#92 Re: Gubitak religije

Post by Ramzess Veliki »

Sve religije su jako dobar izgovor za otpočinjanje ratova i manipulaciju.
Zbog toga ne volim ni jednu.
skupljac_zeljeza

#93 Re: Gubitak religije

Ramzess Veliki wrote:Sve religije su jako dobar izgovor za otpočinjanje ratova i manipulaciju.
Neki kažu da nije tako, ali stvarno ko je kriv za WWI ili WWII? Ili je stvar perspektive ili ugla gledanja?

"Ateizam je osnovno zlo. Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku." Alexander Solschenizyn, nobelovac
Ramzess Veliki

#94 Re: Gubitak religije

Post by Ramzess Veliki »

skupljac_zeljeza wrote:
Ramzess Veliki wrote:Sve religije su jako dobar izgovor za otpočinjanje ratova i manipulaciju.
Neki kažu da nije tako, ali stvarno ko je kriv za WWI ili WWII? Ili je stvar perspektive ili ugla gledanja?

"Ateizam je osnovno zlo. Ljudi su zaboravili Boga i to je razlog problema u 20. vijeku." Alexander Solschenizyn, nobelovac
Religija je sada iskrivljena i podložna političkim manipulacijama, a i ljudi su praznoglavi i povodljivi, nemaju smisao postojanja i slijede svakakve luđake kad nemaju svoje mišljenje.
... A biti ateista je nekada velika prednost jer se ateista postaje kad kao humanista shvatiš da su religije izgubile u humanosti.
Last edited by Ramzess Veliki on 31/08/2015 13:43, edited 1 time in total.
asurbanipal

#95 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote: Neki kažu da nije tako, ali stvarno ko je kriv za WWI ili WWII? Ili je stvar perspektive ili ugla gledanja?

Koliko li je samo hodža i popova zaboravilo na Boga...
5 0 5

#96 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Neki kažu da nije tako, ali stvarno ko je kriv za WWI ili WWII? Ili je stvar perspektive ili ugla gledanja?

a ko je kriv za krstaske ratove?
Ramzess Veliki

#97 Re: Gubitak religije

Post by Ramzess Veliki »

5 0 5 wrote:

Pare i ljudska gramzivost.
asurbanipal

#98 Re: Gubitak religije

Post by asurbanipal »

Ramzess Veliki wrote: Religija je sada iskrivljena i podložna političkim manipulacijama, a i ljudi su praznoglavi i povodljivi, nemaju smisao postojanja i slijede svakakve luđake kad nemaju svoje mišljenje.

Religija je kroz povijest iskrivljivana, na ovaj ili na onaj način...Uistinu je malo iskrenih i pobožnih ljudi, i onih koji razmišljaju svojom glavom. Na prste jedne ruke bi se mogli prebrojati.
skupljac_zeljeza

#99 Re: Gubitak religije

5 0 5 wrote:

Haj' malo pročitaj o krstaškim ratovima kakvi su tu motivi bili. Poredeći sa žrtvama samo u 5-6 decenija 20. vijeka o kojima Solschenizyn govori palo je skoro u nevažno na listi ratova.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_w ... death_toll
KIseljak12

#100 Re: Gubitak religije

Post by KIseljak12 »

5 0 5 wrote:

To kur'ansko "Uci!", nije uci u smislu izucavaj niti poducavaj (nekoga), nego je "uci!" u istom smislu u kojem se sure uce. Nema potrebe da se ovo stalno podmece kao neki dokaz dobrog polozaja nauke u Islamu. Takodjer je poznato da su mnogobrojni "islamski" naucnici iz zlatnog doba u stvari bili nemuslimani koji su se javno morali izjasnjavati kao muslimani da ne bi igrali glavoleta.
Post Reply