Zuta Tabija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

black

#76 Re: Zuta Tabija

Post by black »

on mora imati dokaz o zakupu javne povrsine: pismeno odobrenje i skicu sa tacnim dimenzijama i polozajem baste (sto ne znaci da je zakupljena cijela povrsina a kamoli zidic) inace moze da odjebe, povrh svega ovo je nacionalni spomenik....a sve se moze provjeriti u opcini stari grad

cekajte i mene za posjetu :mrgreen:
todd_smith

#77 Re: Zuta Tabija

Post by todd_smith »

Je li iko isao u ova 2-3 dana?
Logovan

#78 Re: Zuta Tabija

Post by Logovan »

black wrote:on mora imati dokaz o zakupu javne povrsine: pismeno odobrenje i skicu sa tacnim dimenzijama i polozajem baste (sto ne znaci da je zakupljena cijela povrsina a kamoli zidic) inace moze da odjebe, povrh svega ovo je nacionalni spomenik....a sve se moze provjeriti u opcini stari grad

cekajte i mene za posjetu :mrgreen:
Ma ne mora on imati nikakve dokaze, pismena odobranja i ostalo, njegovo je samo da dođe, da postavi kafić i to je to. :oops:
Tercius

#79 Re: Zuta Tabija

Post by Tercius »

Evo meni nesto je ovih dana pun kurac baliluka naseg svakodnevnog, idem sutra kod Mahira po pizzu i nosim Go pro cameru i odoh na Tabiju, pa da vidim ko ce meni zabranit da sjednem na "javnu" povrsinu i da se ponasam u skladu sa opste i drustveno prihvacenim normama.Ne mozes privatizovati javno mjestoooooooooooooooooooo halooooooooooooooooo nabijam na kurac i vas sto komentarisete ovdje a nista ne radite po tom pitanju i samo gledate u nebesa i cekate da vam padne.Vatra u Ferhadiji vam oduzme pola setalista a vidim sjebaste se sto nemate gdje proci kad je spica vikendom, al eto nek je problem drot sto ljepi ili ne ljepi naloge za parkiranje gdje treba ili ne treba.Kakav zatucan narod jbt.
todd_smith

#80 Re: Zuta Tabija

Post by todd_smith »

Tercius wrote:Evo meni nesto je ovih dana pun kurac baliluka naseg svakodnevnog, idem sutra kod Mahira po pizzu i nosim Go pro cameru i odoh na Tabiju, pa da vidim ko ce meni zabranit da sjednem na "javnu" povrsinu i da se ponasam u skladu sa opste i drustveno prihvacenim normama.Ne mozes privatizovati javno mjestoooooooooooooooooooo halooooooooooooooooo nabijam na kurac i vas sto komentarisete ovdje a nista ne radite po tom pitanju i samo gledate u nebesa i cekate da vam padne.Vatra u Ferhadiji vam oduzme pola setalista a vidim sjebaste se sto nemate gdje proci kad je spica vikendom, al eto nek je problem drot sto ljepi ili ne ljepi naloge za parkiranje gdje treba ili ne treba.Kakav zatucan narod jbt.
Hajde eto kad si mangup sutra nam daj taj snimak sa tabije

A prekosutra nam daj snimak kako ti vlasniku Vatre pricas gdje ce mu basta biti

Mislim mi bi to uradili ali eto zatucani smo, ali ti si nas prosvijetlio tako da tebe cekamo da krenes prvo.
supercali

#81 Re: Zuta Tabija

Post by supercali »

Specijalac pa gdje si do sada bio da rjesavas prostorne probleme u gradu?
Kao nama smeta i ne bunimo se a ti se ne bunis znaci ne smeta ti?
USAblues

#82 Re: Zuta Tabija

Post by USAblues »

Tercius wrote:Evo meni nesto je ovih dana pun kurac baliluka naseg svakodnevnog, idem sutra kod Mahira po pizzu i nosim Go pro cameru i odoh na Tabiju, pa da vidim ko ce meni zabranit da sjednem na "javnu" povrsinu i da se ponasam u skladu sa opste i drustveno prihvacenim normama.Ne mozes privatizovati javno mjestoooooooooooooooooooo halooooooooooooooooo nabijam na kurac i vas sto komentarisete ovdje a nista ne radite po tom pitanju i samo gledate u nebesa i cekate da vam padne.Vatra u Ferhadiji vam oduzme pola setalista a vidim sjebaste se sto nemate gdje proci kad je spica vikendom, al eto nek je problem drot sto ljepi ili ne ljepi naloge za parkiranje gdje treba ili ne treba.Kakav zatucan narod jbt.
:thumbup: :thumbup:
JThomas

#83 Re: Zuta Tabija

Post by JThomas »

bez uniforme ili sa?
r00t

#84 Re: Zuta Tabija

Post by r00t »

Tacno sam se razocarao kada sam prije 2 mjeseca vidio da je neko okupirao bukvalno cijelu tabiju. E sada, kako su uspjeli na prostoru nacionalnog spomenika napraviti kafanu tesko da cemo saznati.

Zanima me da li imamo pravo od opstine traziti podatak o tacnoj povrsini na koju restoran polaze pravo i ime i prezime onoga ko je to odobrio. U gradu je vidljivo kod vecine objekata (sprejem oznaceno) dokle smiju bastu postaviti, gore nisam primijetio nikakve oznake.

Sto se tice mog iskustva kada sam tada isao, sa drugom sam bio i ponijeli smo picu. Pretpostavio sam da ne mozemo sa svojom hranom sjediti na stolovima od restorana a i nemam zelju da tu sjedim jer je na onim klupama pogled ljepsi. Nije nas niko nista pitao. Sto se tice klupa i tada su bile samo 2 na rubovima, pa samo sjeli na zid.

Jedino sto nam sada preostaje je to da ako imamo skicu znamo na kojem dijelu smijemo sjediti, traziti od opstine da vrati stolice koje su "misteriozno" nestale iako ne vjerujem da od toga ima fajde. Nemam namjeru da se gore svadjam jer sad taj lik ima "crno na bijelo" da tu posluje, ali ove info bi mi bile od koristi da javno napisem taj i taj nas je prodao, i ako dodje do nekog konflikta da znam gdje je "slobodna zona" :)
todd_smith

#85 Re: Zuta Tabija

Post by todd_smith »

r00t wrote:Tacno sam se razocarao kada sam prije 2 mjeseca vidio da je neko okupirao bukvalno cijelu tabiju. E sada, kako su uspjeli na prostoru nacionalnog spomenika napraviti kafanu tesko da cemo saznati.

Zanima me da li imamo pravo od opstine traziti podatak o tacnoj povrsini na koju restoran polaze pravo i ime i prezime onoga ko je to odobrio. U gradu je vidljivo kod vecine objekata (sprejem oznaceno) dokle smiju bastu postaviti, gore nisam primijetio nikakve oznake.

Sto se tice mog iskustva kada sam tada isao, sa drugom sam bio i ponijeli smo picu. Pretpostavio sam da ne mozemo sa svojom hranom sjediti na stolovima od restorana a i nemam zelju da tu sjedim jer je na onim klupama pogled ljepsi. Nije nas niko nista pitao. Sto se tice klupa i tada su bile samo 2 na rubovima, pa samo sjeli na zid.

Jedino sto nam sada preostaje je to da ako imamo skicu znamo na kojem dijelu smijemo sjediti, traziti od opstine da vrati stolice koje su "misteriozno" nestale iako ne vjerujem da od toga ima fajde. Nemam namjeru da se gore svadjam jer sad taj lik ima "crno na bijelo" da tu posluje, ali ove info bi mi bile od koristi da javno napisem taj i taj nas je prodao, i ako dodje do nekog konflikta da znam gdje je "slobodna zona" :)
Ne mozes niti na zidic vise jer su sve one piknik klupe tik uz zid stavili

Jos ako neko ima za stolom ne mozes nikako tu na zidic a da im svoje dupe u njihovu facu ne stavis. Imas jedino onu travu ali to vec prestaje biti tabija nego samo ona trava ispod
Eborg

#86 Re: Zuta Tabija

Post by Eborg »

U suštini, ova tema je marketinški potez Mahirove pekare a vi ste ispali bekani. Mislim, prodaše 50-tak pizza samo forumašima koji su išli da više šta i kako to. :mrgreen:
Saian

#87 Re: Zuta Tabija

Post by Saian »

Eborg wrote:U suštini, ova tema je marketinški potez Mahirove pekare a vi ste ispali bekani. Mislim, prodaše 50-tak pizza samo forumašima koji su išli da više šta i kako to. :mrgreen:
sto bekani, vjerujem da su prozvani pojeli kupljene pizze, daleko od toga da ta pekara iole vrijedno slijedi recept za to tradicionalno talijansko jelo, ali popularna mahiracha sa svojom neizostavnom kuglom kajmaka je kulinarsko olichenje te neke shirokogrudnosti, nesebichnosti i "stavi nam svega i daj nam odma' dva"-stava karakteristicnog za bosanca kad valja obezbijedit vlastitoj i guzicama dragih ljudi cheif, takvo sto treba iskreno obgrliti i prihvatiti cijelim bicem, i sam sam se znao, onomad kad je geografija bila povoljnija za to, zamjeriti svom trbushnom zidu i arterijama stavljajuci ih na milost i nemilost toj endemskoj kulinarskoj godzilli
Eborg

#88 Re: Zuta Tabija

Post by Eborg »

Veliki vožde sve si rekao, nalakćivanja na drvenu policu dok se materijalizira taj kulinarski poduhvat je poseban vid patnje jednak citiranju Hegela u barenju pičoka sa Vratnika. :mrgreen:
Đulbešećer

#89 Re: Zuta Tabija

Post by Đulbešećer »

Može se bez problema otići na Tabiju na zidić i one dvije klupe, neće niko opomenuti ako nosiš sok ili hranu. Samo je pitanje koliko ćeš se ugodno osjećati dok neko sjedi za stolom i kafa mu je u visini tvojih stopala. Apelujem na Sarajlije i one koji to nisu da ne sjedaju u te i slične bašte i ne dozvole da im neko uzima pare tek tako. :D Ne dozvolimo da nam prodaju Sarajevo. :bih:

Neko je pitao šta je sa Tabijom u Strošićima. Može se otići na nju samo slabo kose pa je malo veća trava.
Saian

#90 Re: Zuta Tabija

Post by Saian »

Eborg wrote: nalakćivanja na drvenu policu dok se materijalizira taj kulinarski poduhvat je poseban vid patnje
ja onomad stanem na trotar, oli ulicu, i dokolicharim s jaranom il', ako sam sam, zabuljim se u daljinu ne bil' izgledo zamisljen dok je ne smahirache, samokazem
Eborg wrote:Veliki vožde
i nema razloga za podcjenjivanje
Not My Idea

#91 Re: Zuta Tabija

Post by Not My Idea »

Saian wrote: daleko od toga da ta pekara iole vrijedno slijedi recept za to tradicionalno talijansko jelo, ali popularna mahiracha sa svojom neizostavnom kuglom kajmaka je kulinarsko olichenje te neke shirokogrudnosti, nesebichnosti i "stavi nam svega i daj nam odma' dva"-stava karakteristicnog za bosanca kad valja obezbijedit vlastitoj i guzicama dragih ljudi cheif, takvo sto treba iskreno obgrliti i prihvatiti cijelim bicem, i sam sam se znao, onomad kad je geografija bila povoljnija za to, zamjeriti svom trbushnom zidu i arterijama stavljajuci ih na milost i nemilost toj endemskoj kulinarskoj godzilli
:lol:
HM 2011

#92 Re: Zuta Tabija

Post by HM 2011 »

Ljudi ja jednostavno moram.

CUNAMI
Hadzi Lojo

#93 Re: Zuta Tabija

Post by Hadzi Lojo »

Ja bio prekjuce i ponio onu jumbo picetinu od Mahira i narucio klipacu. Konobaru vikno onako papanski daj mi jednu klipacu, a on onako zacudjen, evo domah i niko mi nista nije reko, osim sto sam jos dvije klipace popio.
A ovi sto mi vrijedjaju Mahira i njegove specijalitete nek otkace, covjek pravi bosansku picu i tu nema sta da se prica. I pite se prave u raznim zemljama svak na svoj nacin!
spreca

#94 Re: Zuta Tabija

Post by spreca »

Hadzi Lojo wrote:Ja bio prekjuce i ponio onu jumbo picetinu od Mahira i narucio klipacu. Konobaru vikno onako papanski daj mi jednu klipacu, a on onako zacudjen, evo domah i niko mi nista nije reko, osim sto sam jos dvije klipace popio.
A ovi sto mi vrijedjaju Mahira i njegove specijalitete nek otkace, covjek pravi bosansku picu i tu nema sta da se prica. I pite se prave u raznim zemljama svak na svoj nacin!
:thumbup: :lol:
mudrac2

#95 Re: Zuta Tabija

Post by mudrac2 »

oldtajmer wrote:u Starom gradu je nacelnik Hadzibajric (SBB) tako da je vjerovatno uz njegovo znanje ta kafana( ili sta vec) otvorena na Jekovcu
mada kada skontas da je i SDA privatizovala vrelo Bosne,pa je uvedena diskriminacija da stanovnici Ilidze ne placaju ulaz, a npr. ja iz Novog grada moram platiti :-) sve je onda moguce :-?
ovo za vrelo bosne je skandal na koji niko ne obraća pažnju.
r00t

#96 Re: Zuta Tabija

Post by r00t »

todd_smith wrote: Ne mozes niti na zidic vise jer su sve one piknik klupe tik uz zid stavili

Jos ako neko ima za stolom ne mozes nikako tu na zidic a da im svoje dupe u njihovu facu ne stavis. Imas jedino onu travu ali to vec prestaje biti tabija nego samo ona trava ispod
Zato bi bilo dobro vidjeti sta mu pise u papirima, tj. na skici. Mozda uopste nema pravo na toliku povrsinu..
DaffyDuck

#97 Re: Zuta Tabija

Post by DaffyDuck »

-LIBERO- wrote:Ukucah na google, i prvo sto mi izbaci je ovo...

http://www.avaz.ba/clanak/132398/ljetno ... toj-tabiji

Obzirom da Avaz promotivno pise o toj 'basti', znaci iza toga stoji Hadzibajric. Il je njegova licno basta, a taj neki lik mu je paravan, kako to najcesce biva, il je neko dobro blizak nacelniku. Nema trece varijante.

Nenormalno je uzurpirati takvo jedno mjesto od istorijskog i arheoloskog znacaja za cijeli grad, pa taman da je nacelnik potpisao sta god. Nacelnik si, nisi Bog. Mada najcesce nacelnici umisle da su dobijanjem mandata postali Svevisnji, i sila im udari u glavu. No to je sociolosko, sociopatska tematika, pa necemo dalje o tome ovdje.

Pisati peticiju ako treba, zasto ne.

Pa cak bi ta basta i prosla, nesto manjih dimenzija da se ne zauzima cijeli ceoni dio zidine, nego nesto manje. Al braniti ljudima da dolaze na tu lokaciju, da ulaze na taj arheoloski kompleks, gdje se dolazilo stotinama godina, narocito ta raja iz Staroga grada, radi privatnog ugostiteljskog objekta, je najblaze receno NEPRIHVATLJIVO.
evo pise u clanku:

Uređenje je realizirano zahvaljujući nadležnima u Općini Stari Grad i Zoni unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija te Fondaciji Sarajevo Navigator. Kako su nam kazali iz ZUP-a, sa završetkom mjeseca posta, završen je i festivalski dio programa na tabiji, a bašta će biti aktivna sve dok vremenski uvjeti dozvoljavaju.

Dobro ovo ide Hadzibajricu, i SBB-u... Treba spojit sa temom o basti Cheers-a i blokiranju ulaza u zgradu :bih:
Post Reply