Pocet cu sumnjati u vasu pismenost!!!!! Znate li vi uopste sta znaci kad se kaze "drzavni nivo"????JThomas wrote:po opštem kolektivnom topli mora biti najmanje 20% prosječne plate u federaciji. e da je manje od minimuma iz opšteg, to ne vjerujem.
Budzetlije su tumor ove drzave
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#76 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
- JThomas
#77 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
znaš li ti šta znači kad ti kažem da mogu da vjerujem i da ne vjerujem da je negdje na bilo kojem budžetu 6 KM? e pa ne vjerujem.
- mirsek
#78 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ok nisam gledao na drzavnom nivou jel isti topli kao u entitetima mada je bilo ocekivati da su uskladjeni.hrasno38 wrote:Pocet cu sumnjati u vasu pismenost!!!!! Znate li vi uopste sta znaci kad se kaze "drzavni nivo"????JThomas wrote:po opštem kolektivnom topli mora biti najmanje 20% prosječne plate u federaciji. e da je manje od minimuma iz opšteg, to ne vjerujem.
Ja sam mislio na federaciju.
-
shandrprcSA
#79 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
od jednog clana na budjetu...

-
Fudo387
#80 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
To sto kupuju nekretnine, automobile...je dobra stvar za kompletnu privredu. Realni sektor je sasa, tako da je drzava prisiljena iznalaziti nacin da se drzi iznad vode, drugim rijecima, kupuje socijalni mir. Na stranu sad sto bi sve te usluge trebale biti puno bolje. Nije to ni tako lose, mala je to zemlja, uz malo dobre volje i pameti moglo bi biti puno bolje svima.kamen spoticanja wrote:Problem ove drzave je problem.socijalne nepravde koja proizilazi iz sistema u kojem tzv budzetlije zive na konceptu nerada a za to kupuju nekretnine,automobile i ljetovanja a bez da je iko zadovoljan njihovim radom...palermo wrote:Poštujem ja svačija negativna iskustva, ali nije baš tako. Osim toga u privatiziranom zdravstvu većina naših ljudi ne bi ni stigla do doktora.JoseMujica wrote:
već je privatizirano samo to nisu javno rekli....otiđi kod doktora bez štele ili koverte pa ćes se uvjeriti
ono što bi bilo pošteno je da izvise cjenovnik na vrata da ne dolazimo džaba
Ali nije tema zdravstvo, ja ga samo ako primjer stavih. Inače, mislim da ova hajka na budžetlije je jedna od onih mantri koja se vrte, ada za to baš i nema dovoljno pokrića. Ko su te budžetlije, može li država postoajti bez budžetlija, bez zdravstva, bez školstav, bez policije, bez sudstva.....ili kad kažete budžetlije mislite baš na onu šaltersku radnicu koja je glavna smetnja razoju države
Dok realni sektor rinta za 2x manje novca i za puko prezivljavanje
- hrasno38
#81 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
To nije tajna i ja koliko znam imas mogucnost da provjerisJThomas wrote:znaš li ti šta znači kad ti kažem da mogu da vjerujem i da ne vjerujem da je negdje na bilo kojem budžetu 6 KM? e pa ne vjerujem.
- hrasno38
#82 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Evo da se ne mucis i da ne sumnjas:JThomas wrote:znaš li ti šta znači kad ti kažem da mogu da vjerujem i da ne vjerujem da je negdje na bilo kojem budžetu 6 KM? e pa ne vjerujem.
http://vijeceministara.gov.ba/home_righ ... gTag=hr-HR
strana 3
- hrasno38
#83 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Drzavni nivo nema blage veze sa entitetskim, kantoni nemaju blage veze sa F BiH a opstine sa kantonima, Svako sebi odredjuje te stavke.mirsek wrote:Ok nisam gledao na drzavnom nivou jel isti topli kao u entitetima mada je bilo ocekivati da su uskladjeni.hrasno38 wrote:Pocet cu sumnjati u vasu pismenost!!!!! Znate li vi uopste sta znaci kad se kaze "drzavni nivo"????JThomas wrote:po opštem kolektivnom topli mora biti najmanje 20% prosječne plate u federaciji. e da je manje od minimuma iz opšteg, to ne vjerujem.
Ja sam mislio na federaciju.
- JThomas
#84 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
nije mi krivo što sam u krivu. vjeruj mi na riječ 
- dale cooper
#85 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Jedno malo pitanje. Zar se EP računa kao budžetski korisnik?
- mirsek
#86 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Zar ne moraju svi u federaciji imati uskladjene koefcijente. ?hrasno38 wrote:[
Drzavni nivo nema blage veze sa entitetskim, kantoni nemaju blage veze sa F BiH a opstine sa kantonima, Svako sebi odredjuje te stavke.
Tako da kantoni, opstine, federalne i kantonalne firme moraju imati uskladjene koeficijente na nivou federacije.?
- jao_situacije
#87 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
zavisi kako gledaš dale 
- hrasno38
#88 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
hahah nebitno ali nije bas sve tako kako i prica bijes iz ljudi. evo vidis recimo ovdje pise da je regres od 300 KM isplacen svima do koeficijenta 4 a iznad po 1 KM. Smanjena je i osnovica. Ono sto je poenta da 70% ljudi koji rade na drzavnom budzetu imaju platu oko drzavnog projskea a to je oko 850 KM a ostatak ima enormno velike plate i do 7-8000 KM. I tako je na svim nivoima vlasti u BiH. 30% ima plate vece nego u EU, privilegije, odovojen zivot....ma nema sta nemaju.JThomas wrote:nije mi krivo što sam u krivu. vjeruj mi na riječ
- hrasno38
#89 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Koliko ja znam NE.. to je javno preduzece u drzavnom vlasnistvu.dale cooper wrote:Jedno malo pitanje. Zar se EP računa kao budžetski korisnik?
- JThomas
#90 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
suze mi niz leđa teku 
-
colt
#91 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Kao i svako preduzeće koje može svojim nasavjesnim poslovanjem kao i rudnici sebi nabiti probleme. I kad nabiju da zatraaže sadaku da im ko uplati PIO/MIO, poreze, doprinose (recimo od stanovništva ili od BH Telekoma) . . .hrasno38 wrote:Koliko ja znam NE.. to je javno preduzece u drzavnom vlasnistvu.dale cooper wrote:Jedno malo pitanje. Zar se EP računa kao budžetski korisnik?
Last edited by colt on 20/07/2015 23:30, edited 1 time in total.
- madner
#92 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Iskreno, nije neka para ni 4000 KM. 
- dale cooper
#93 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Tako sam i mislio, ali rekoh da provjerim. Da se razumijemo, jasan mi je bijes ljudi zbog načina na koji se tamo zapošljavahrasno38 wrote:Koliko ja znam NE.. to je javno preduzece u drzavnom vlasnistvu.dale cooper wrote:Jedno malo pitanje. Zar se EP računa kao budžetski korisnik?
i gdje sve ide lova od EP-a, ali se finansiraju plasiranjem svog proizvoda, tako da se ne mogu baš porediti sa
enormnom, parazitskom administracijom raznih nivoa vlasti u BiH.
- mirsek
#94 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nema veze ako smo i fulali TO za 45 KM mjesecno opet ljudi sa SSS imaju primanja od 1050 KM pa do 1250 KM mjesecno bez uracunatog staza.hrasno38 wrote:hahah nebitno ali nije bas sve tako kako i prica bijes iz ljudi. evo vidis recimo ovdje pise da je regres od 300 KM isplacen svima do koeficijenta 4 a iznad po 1 KM. Smanjena je i osnovica. Ono sto je poenta da 70% ljudi koji rade na drzavnom budzetu imaju platu oko drzavnog projskea a to je oko 850 KM a ostatak ima enormno velike plate i do 7-8000 KM. I tako je na svim nivoima vlasti u BiH. 30% ima plate vece nego u EU, privilegije, odovojen zivot....ma nema sta nemaju.JThomas wrote:nije mi krivo što sam u krivu. vjeruj mi na riječ
I bas bas pretjerujes kad kazes da ostatak budzetlija sa VSS od 30% ima enormno vece plate jer to nije tacno.
Vecina VSS u administraciji i javnim firmama ima oko 1400-1500 KM sa TO bez staza i drugih beneficija a isto tako znam ljude sa SSS koji imaju 1800 KM jer imaju malo jace funkcije u preduzecima ili neke KV radnike sa iznosima do cak 2000 KM ali sa puno bonusa i puno gotivljenja sa sefovima.
- JThomas
#95 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
pa i ne mogu, gori su.dale cooper wrote:
Tako sam i mislio, ali rekoh da provjerim. Da se razumijemo, jasan mi je bijes ljudi zbog načina na koji se tamo zapošljava
i gdje sve ide lova od EP-a, ali se finansiraju plasiranjem svog proizvoda, tako da se ne mogu baš porediti sa
- dale cooper
#96 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Zašto?JThomas wrote:pa i ne mogu, gori su.dale cooper wrote:
Tako sam i mislio, ali rekoh da provjerim. Da se razumijemo, jasan mi je bijes ljudi zbog načina na koji se tamo zapošljava
- JThomas
#97 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
imaju još veće privilegije, ponašaju se još bogomdanije, a "prodaju" monopol. koliko ti odreže moraš stvoriti da platiš. što izdašno zloupotrebljavaju. i zaista nema te opštine i tog ministarstva gdje su neljubazni k'o u elektroprivredi...
- dale cooper
#98 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
JThomas wrote:imaju još veće privilegije, ponašaju se još bogomdanije, a "prodaju" monopol. koliko ti odreže moraš stvoriti da platiš. što izdašno zloupotrebljavaju. i zaista nema te opštine i tog ministarstva gdje su neljubazni k'o u elektroprivredi...
Hmmm, da, to se ne može osporiti. Nedostatak zdrave konkurencije jeste ogroman problem.
- p206
#99 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
što opet ne znači da im proizvod i usluga valjaju (pričao sam o tome da rijetko kome isporučuju napon kakav bi trebali)i da posluju efikasno...da dobiju konkurenta, i oni bi počeli propadati kao i BHTdale cooper wrote:Tako sam i mislio, ali rekoh da provjerim. Da se razumijemo, jasan mi je bijes ljudi zbog načina na koji se tamo zapošljavahrasno38 wrote:Koliko ja znam NE.. to je javno preduzece u drzavnom vlasnistvu.dale cooper wrote:Jedno malo pitanje. Zar se EP računa kao budžetski korisnik?
jedan Samsung, Toyota i ostali otpuste po 20 000 radnika, jer im ugrožavaju rast i poziciju na tržištu
fazon je što ljudi kod nas misle da kad neko posluje u plusu i pri tome zarađuje milione, da tu ne treba ništa dirati...al ekonomija je jasna, ako ne rasteš, onda stagniraš, i nakon stagnacije slijedi pad, to je prirodan proces
oni mogu i moraju puno bolje
-
bierkof
#100 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Apsolutna istina!JThomas wrote:imaju još veće privilegije, ponašaju se još bogomdanije, a "prodaju" monopol. koliko ti odreže moraš stvoriti da platiš. što izdašno zloupotrebljavaju. i zaista nema te opštine i tog ministarstva gdje su neljubazni k'o u elektroprivredi...
Budzetlije ne kontaju da ce na kraju sami sebe unistiti.
Oni su ti koji su najglasniji i najveci kriticari stanja u kojem se nalazimo. Imam ih takvih dosta u svojoj okolini.
Svi su dosli na radno mjesto preko veze. Konstantno se zale na 'atmosferu' u firmi, a iskreno ja im nebi povjerio ni ves da mi operu.
Najveca je briga gdje ce se otici na ljetovanje, kad ce godisnji odmor...
I na kraju se cude kako nema para, gdje se potrosio porez i kako to da kod nas nista ne radi, i zasto svi kradu!??
Ja sam ovdje jos mozda 30tak dana i necete vise ni marke vidjeti od mog poreza uhljupi jedni nesposobni i bezobrazni.
Sanjam dan kada ce privatizovati telekom, distribuciju i Elektroprivredu... I kada ce propasti vise paraziti poput GRASa!
Daj boze da ih kupe ameri ili kinezi pa da vide malo kako je nama koji zivimo u pravom kapitalizmu.