Da li i ako je tako, zašto, Rijaset IZ BiH štiti selefije?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#76 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by nasa »

Fudo Bosna wrote: Onda nema potrebe ni da raspravljamo. Naivni smo i "opterečeni" a i na "glupav" način raspravljamo, sve je jasno . Hvala ti na ovako "objektivnim " stavovima.

Esselamu alejkum...
Naravno da ima potrebe ali necemo daleko stici ako sve koji se ne slazu s tobom otpravis s teme ;-)
arzuhal

#77 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by arzuhal »

Ovo Fudino sugestivno, ideološko i retoričko pitanje podsjeća, i po formi i po intenciji, na Dodikovo referendumsko pitanje: tvoje je samo da klimneš glavom (i da dodam i bez cinizma da kažem: bezobrazno ponovno prišivanje komunističkog pridjeva ''vjerska'' kojeg je IZ odbacila).

Ne znam koliko baš Fudu sve to interesuje i kakve su mu namjere, njega ne poznajem, međutim na takve se teme odmah lijepe pacijenti poput - vlastitim džuhlom i poganim jezikom potaknut - napaljenog Diwana koji svojim napadima na Islamsku zajednicu BiH hoće da prednjače ispred srbo-četničkih nacionalista i slične gamadi koja otpočetka radi na uništenju i ponižavanju te najstarije institucije kod Bošnjaka i muslimana ovih prostora. U početku, od strane samih muslimana, su na njenoj razgradnji radile tzv. vehabije, a evo sad su se raspuhale i tzv. šiije, uz svesrdnu asistenciju tzv. slobodoumnih muslimana, tobožnjih prijatelja islama i ostalih podvala i rugalica...

Da izdvoje neke pojedince, pa i grupe muslimana koji su unutra IZ BiH ili djeluju u njeno ime, pa da ih etiketiraju kao podržavatelje tzv. vehabija ili tzv. šiija, i sl. pa to bih i razumio, možda im dao i za pravo. Ali kada generaliziraju i sve podvedu pod ''Islamska vjerska zajednica'', onda vidimo nešto drugo...
Fudo Bosna

#78 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

arzuhal wrote:Ovo Fudino sugestivno, ideološko i retoričko pitanje podsjeća, i po formi i po intenciji, na Dodikovo referendumsko pitanje: tvoje je samo da klimneš glavom (i da dodam i bez cinizma da kažem: bezobrazno ponovno prišivanje komunističkog pridjeva ''vjerska'' kojeg je IZ odbacila).

Ne znam koliko baš Fudu sve to interesuje i kakve su mu namjere, njega ne poznajem, međutim na takve se teme odmah lijepe pacijenti poput - vlastitim džuhlom i poganim jezikom potaknut - napaljenog Diwana koji svojim napadima na Islamsku zajednicu BiH hoće da prednjače ispred srbo-četničkih nacionalista i slične gamadi koja otpočetka radi na uništenju i ponižavanju te najstarije institucije kod Bošnjaka i muslimana ovih prostora. U početku, od strane samih muslimana, su na njenoj razgradnji radile tzv. vehabije, a evo sad su se raspuhale i tzv. šiije, uz svesrdnu asistenciju tzv. slobodoumnih muslimana, tobožnjih prijatelja islama i ostalih podvala i rugalica...

Da izdvoje neke pojedince, pa i grupe muslimana koji su unutra IZ BiH ili djeluju u njeno ime, pa da ih etiketiraju kao podržavatelje tzv. vehabija ili tzv. šiija, i sl. pa to bih i razumio, možda im dao i za pravo. Ali kada generaliziraju i sve podvedu pod ''Islamska vjerska zajednica'', onda vidimo nešto drugo...

E ovako , @arzulah: Najlakše je na pitanje , odnosnu inicijativu na temu , „Da li islamska zajednica promoviše, selefizam, ili ispravnije rečeno da li radi dovoljno na očuvanju našeg mezheba ili akide napisati , i to me , iskreno , izbenađuje od tebe,
„Dodikovo referendumsko pitanje: tvoje je samo da klimneš glavom (i da dodam i bez cinizma da kažem: bezobrazno ponovno prišivanje komunističkog pridjeva ''vjerska'' kojeg je IZ odbacila).“
Možemo, možeš ovaj problem ignorisati, slično kao i problem šiizma ili bilo kojeg drugog izma, možemo zabijazi glavu u pijesak ali svako objektivan će primjetiti da problem postoji, da je sve veči i da postoji velika opasnost u podjeli džemata ili je ona već počela. Ja nisam osoba koja piše tek tako da optuži našu IVZ, jer sam i sam duuugo član iste u široj familiji imam imama, i vjeruj mi i oni su detektovali ovaj problem i nažalost ne smiju javno pričati o njemu. I ne vidim kako misliš da ja nešto generalizujem, pa ja i moji preci smo baštinici tog tradicionalnog islama i članovi /dio te IVZ od moga pradede i , odakle ti ovakva tendeciozna priča. Ja sam samo htio pokrenuti inicijativu, da se progovori u jednoj temi o očitom i i evidentnom problemu.

Uostalom, u jednom od ranijih postova sam ukazao , ne oupšteno ne CP, nego konkretno, navodeći samo neke džemate u Medžlisu Sarajevo, na ozbiljnost i raširenost ove pojave !

Znam , da ne stoji cijelokupna IVZ, daleko od toga na promociji ili nedovoljnoj zaštiti našeg mezheba ili akide, ali je evidentno, neču navoditi imena, jer imamo očiti , po meni, ne slučajan, „ignore“, ne samo na ovom forumu, nego u cjelokupnoj internet i opčenito BiH javnosti, na bilo koju priču o ovoj temi, ali ne vjerujem da si naivan, pa da ne znaš ko stoji, koji , svršenici iz S Arabije iza jednog SAFF-a , koji je još , po meni i umjereniji a imamo i puno radikalnije portale i udruženja. Tu su naravno i imami, koji su poodobro zakuhnuti selefizmom, , čija imena , vjerujem da znaš, ali čije se djelovanje ignoriše i , stvari se stavljaju pod tepih, kao i pojedine džamije pa i pojedine islamske akademije u BiH.

O šijjskom uticaju , se uglavnom priča, na njihovo se djelovanje upozorava. Sufije, ako se i javi jedan takav alim i ako počne „animirati“ džemat, takav se brzo ili devalvira ili prebaci u neki mali i periferijski džemat ako ga ne ignorišu sasvim i to po meni nije slučajno, i dio je jedne šire politike.

I ovo , učinjene korake rijaseta, u vezi šijjske politike shvaćam i podržavam, sufizam, po meni nije stran ni u našoj tradiciji, ni u sunnizmu, ali eto recimo, da se naša vjerska zajednica hoće /želi očuvati i od jačeg sufijjskog utucaja pa shvaćam, jedino ova treća grupacija, po meni , ništa manje opasna,selefijska, čak i od šijjske se tetoši, daje joj se višak prostora i pojedinci koji je podržavaju, daije koje su došle sa studija u arabiji, postaju sve drskije i opasnije po naše jedinstvo.

P.S.
Ali očito da sami pokušaj ovakve teme ide na ignore, i odmah si ili šijja, ili ekstremniji sufijja ili, „komunjara“ bivši kme smeta ta naša IVZ, a recimo sam sam dio te naše vjrske zajednice. Meni je ovo dovoljno, poprilično mi je jasno u kom pravcu se ide, i po meni, tema može pod ključ...
Fudo Bosna

#79 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

Fudo Bosna wrote:
arzuhal wrote:Ovo Fudino sugestivno, ideološko i retoričko pitanje podsjeća, i po formi i po intenciji, na Dodikovo referendumsko pitanje: tvoje je samo da klimneš glavom (i da dodam i bez cinizma da kažem: bezobrazno ponovno prišivanje komunističkog pridjeva ''vjerska'' kojeg je IZ odbacila).

E ovako , @arzulah: Najlakše je na pitanje , odnosnu inicijativu na temu , „Da li islamska zajednica promoviše, selefizam, ili ispravnije rečeno da li radi dovoljno na očuvanju našeg mezheba ili akide napisati , i to me , iskreno , izbenađuje od tebe,
„Dodikovo referendumsko pitanje: tvoje je samo da klimneš glavom (i da dodam i bez cinizma da kažem: bezobrazno ponovno prišivanje komunističkog pridjeva ''vjerska'' kojeg je IZ odbacila).“
Možemo, možeš ovaj problem ignorisati, slično kao i problem šiizma ili bilo kojeg drugog izma, možemo zabijazi glavu u pijesak ali svako objektivan će primjetiti da problem postoji, da je sve veči i da postoji velika opasnost u podjeli džemata ili je ona već počela. Ja nisam osoba koja piše tek tako da optuži našu IVZ, jer sam i sam duuugo član iste u široj familiji imam imama, i vjeruj mi i oni su detektovali ovaj problem i nažalost ne smiju javno pričati o njemu. I ne vidim kako misliš da ja nešto generalizujem, pa ja i moji preci smo baštinici tog tradicionalnog islama i članovi /dio te IVZ od moga pradede i , odakle ti ovakva tendeciozna priča. Ja sam samo htio pokrenuti inicijativu, da se progovori u jednoj temi o očitom i i evidentnom problemu.

Uostalom, u jednom od ranijih postova sam ukazao , ne oupšteno ne CP, nego konkretno, navodeći samo neke džemate u Medžlisu Sarajevo, na ozbiljnost i raširenost ove pojave !

Znam , da ne stoji cijelokupna IVZ, daleko od toga na promociji ili nedovoljnoj zaštiti našeg mezheba ili akide, ali je evidentno, neču navoditi imena, jer imamo očiti , po meni, ne slučajan, „ignore“, ne samo na ovom forumu, nego u cjelokupnoj internet i opčenito BiH javnosti, na bilo koju priču o ovoj temi, ali ne vjerujem da si naivan, pa da ne znaš ko stoji, koji , svršenici iz S Arabije iza jednog SAFF-a , koji je još , po meni i umjereniji a imamo i puno radikalnije portale i udruženja. Tu su naravno i imami, koji su poodobro zakuhnuti selefizmom, , čija imena , vjerujem da znaš, ali čije se djelovanje ignoriše i , stvari se stavljaju pod tepih, kao i pojedine džamije pa i pojedine islamske akademije u BiH.

O šijjskom uticaju , se uglavnom priča, na njihovo se djelovanje upozorava. Sufije, ako se i javi jedan takav alim i ako počne „animirati“ džemat, takav se brzo ili devalvira ili prebaci u neki mali i periferijski džemat ako ga ne ignorišu sasvim i to po meni nije slučajno, i dio je jedne šire politike.

I ovo , učinjene korake rijaseta, u vezi šijjske politike shvaćam i podržavam, sufizam, po meni nije stran ni u našoj tradiciji, ni u sunnizmu, ali eto recimo, da se naša vjerska zajednica hoće /želi očuvati i od jačeg sufijjskog utucaja pa shvaćam, jedino ova treća grupacija, po meni , ništa manje opasna,selefijska, čak i od šijjske se tetoši, daje joj se višak prostora i pojedinci koji je podržavaju, daije koje su došle sa studija u arabiji, postaju sve drskije i opasnije po naše jedinstvo.

P.S.
Ali očito da i sami pokušaj ovakve teme ide na "ignore", i odmah si ili šijja, ili ekstremniji sufija ili, „komunjara“ bivši , kome smeta ta naša IVZ, a recimo/pojasnio sam, i sam činim dio te naše vjrske zajednice, i ja i sva šira familja desetinama godina/desetljećima. Meni je ovo dovoljno, poprilično mi je jasno u kom pravcu sve ide, i po meni, tema može pod ključ...
Fudo Bosna

#80 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

@arzulah

Evo tek primjetih da sugestivno umjesto IZ pišem IVZ, jer sam član iste , maltene od rođenja, kada me učlanio otac, a i dedo mi bio član itd..., i ja i svi moji, ali ne vidim ništa loše što sam , greškom , upotrjebio ovaj stari termin...
Last edited by Fudo Bosna on 20/07/2015 10:05, edited 1 time in total.
Diwan

#82 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Diwan »

Fudo Bosna wrote:-------
Moj dobri Fudo,

Ova teme i slične tematike bojim se da su poput jurišanja na vjetrenjače; bilo je dosta pisanje ovome, ali u svakom slučaju pozdravljam 'svježu krv' u pokušaju osvješćavanja i prosvjećivanja tradicionalnog bošnje.

Nečeš naći na odobravanje i reakciju koju želiš, jer su bošnje,i ne samo bošnje, u debelom snu, i bojim se da tu nema lijeka.
uglavnom welcome, i nadam se još pokojem lijepom postu ili temi od tebe.

PS. Kloni se neznalica
kritichar

#83 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

KUR'ANSKA RUKJA TEST RUQYA LIJECENJE KURANOM

Prvo se testirajete pe ćemo onda o IZ-u
:mrgreen:
nasa

#84 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by nasa »

Muslimani su se vec davno podijelili i ne ide ka ujedinjenju, zasluge IZ u tome su nikakve odnosno moze se postaviti samo pitanje kakva je reakcija IZ zajednice na sve vecu podjeljenost muslimana i pokusaje od strane razlicitih pravaca da nametnu svoj autoritet.
Ja licno ne mislim da je IZ iskljucivo sklona vehabijama ili nesklona sijama vec da plivaju uzimajuci u obzir sve navedeno te i drustveno-politicku pozadinu BiH.
Iz tog razloga nisam sklona da im prepisijum iskljucivu krivicu za neke pojave mada naravno ne znaci da neke konstruktivne kritike nisu dobrodosle ili da muslimani ne trebaju pricati o razlicitim pojavama itd.
Medjutim tema se meni na pocetku ucinila koncipirana na nacin da se zeli za razlicite pojave iskljucivo okriviti IZ.

Eto za razliku od tebe @fudo ja nikad nisam bila clan IZ, ne zato sto ih ne volim vec naprosto nisam nikada razmisljala u takvom pravcu pa i meni ova tema dodje kao povod ...hocu reci da nemam nikakvog interesa ili pristrasnosti da ih branim ali mislim da su potrebni na ovim prostorima, da imaju znacaj i ne svidja mi se pristup koji nije pozitivna kritika s nadom da mogu bolje vec kritika koja ide u pravcu izdvajanja negativnost i osude.
arzuhal

#85 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by arzuhal »

Fudo Bosna wrote:

P.S.
Ali očito da sami pokušaj ovakve teme ide na ignore, i odmah si ili šijja, ili ekstremniji sufijja ili, „komunjara“ bivši kme smeta ta naša IVZ, a recimo sam sam dio te naše vjrske zajednice. Meni je ovo dovoljno, poprilično mi je jasno u kom pravcu se ide, i po meni, tema može pod ključ...
Ja rekoh da te ne poznajem pa ne znam ni s kojim namjerama (a ima ih svakakvih) to pitaš i otvaraš temu, zato nisam išao direktno, čekao sam tebe. Hvala ti na odgovoru, najvećim dijelom se potpuno slažem s tobom. I izvini ako sam ti zazvučao oštro.
Fudo Bosna

#86 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

nasa wrote:Muslimani su se vec davno podijelili i ne ide ka ujedinjenju, zasluge IZ u tome su nikakve odnosno moze se postaviti samo pitanje kakva je reakcija IZ zajednice na sve vecu podjeljenost muslimana i pokusaje od strane razlicitih pravaca da nametnu svoj autoritet.
Ja licno ne mislim da je IZ iskljucivo sklona vehabijama ili nesklona sijama vec da plivaju uzimajuci u obzir sve navedeno te i drustveno-politicku pozadinu BiH.
Iz tog razloga nisam sklona da im prepisijum iskljucivu krivicu za neke pojave mada naravno ne znaci da neke konstruktivne kritike nisu dobrodosle ili da muslimani ne trebaju pricati o razlicitim pojavama itd.
Medjutim tema se meni na pocetku ucinila koncipirana na nacin da se zeli za razlicite pojave iskljucivo okriviti IZ.

Eto za razliku od tebe @fudo ja nikad nisam bila clan IZ, ne zato sto ih ne volim vec naprosto nisam nikada razmisljala u takvom pravcu pa i meni ova tema dodje kao povod ...hocu reci da nemam nikakvog interesa ili pristrasnosti da ih branim ali mislim da su potrebni na ovim prostorima, da imaju znacaj i ne svidja mi se pristup koji nije pozitivna kritika s nadom da mogu bolje vec kritika koja ide u pravcu izdvajanja negativnost i osude.

Ne znam za druge sagovornike, ali ja osobno, ne smatram IZ jedinim krivcem za podjele među muslimanima/Bošnjacima u BiH, na one vjersko/mezhebske prirode. Naravno bio je rat, agresija, I mnogo organizacija, proselefijske, prošijjske, ili prosufijjske I ine provicijencije je ušlo u BiH , razne ambasade, predstavništva I naravno njihov utjhecaj na BiH muslimane. Naravno na to nije mogla uticati naša IZ. Ali . uvođenje reda u džamijama, tj, sprjećavanjenereda je 85 % odgovornost IZ I tu mogu puno više. Ako ef Veliću neko upadne na džumu a taj je izmanipuliran selefijskim uticajem IZ ne može to ignorisati ili praviti se da ne vidi, ako u nekoj džamiji od 40 klanjača na jaciji , 8 klanja po hanbelijskom mezhebu a još 2 džemtlija pod uticajem selefija klanjaju ,ni sam ne znam kako, kada nema imama , “upadnu” umjesto istog u mihrab I klanjaju dižući ruke I izlazeći npr poslije farza tu je ogromna odgovornost IZ a ne samo lokalnog imama ili džematlija. Ako se na pritužbe da neki imami vrše podjelu , svojim klanjanjem I ponašanjem na selefije I ostale, a ništa se ne poduzima to je odgovornost IZ…
Fudo Bosna

#87 Re: Zašto Rijaset IVZ BiH promoviše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

arzuhal wrote:
Fudo Bosna wrote:

P.S.
Ja rekoh da te ne poznajem pa ne znam ni s kojim namjerama (a ima ih svakakvih) to pitaš i otvaraš temu, zato nisam išao direktno, čekao sam tebe. Hvala ti na odgovoru, najvećim dijelom se potpuno slažem s tobom. I izvini ako sam ti zazvučao oštro.

Hvala , mislim da nemamo po ovom pitanju oprečne stavove, čak suprotno . M.selam.A znam da je bilo i jako nedobronamjernih reakcija...
arzuhal

#88 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by arzuhal »

Hazreti Abdul-Kadir Džejlani (Gejlani), kadasallahu sirrehu, bio je prvak sufija, a je bio pripadnik hanbelijskog mezheba. To je znalo zaboliti mnoge ''selefije'': kako je to moguće :mrgreen:

Postoje stvari koje su baška i one koje su baška, a džuhl je najopasniji, odvede čovjeka u svašto i navede na svašto, me'azellah...Valja biti oprezan.
Diwan

#89 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Diwan »

Alija b. Ebi Talib a.s. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao:
„Bojim se da će doći vrijeme kada će od islama ostati samo ime, a od Kur'ana samo slova. Džamije će im biti izgrađene ali će uputa biti oštećena! Ulema će im biti najgori ljudi pod nebeskim svodom. Od njih će se javljati fitna, i njima će se vraćati!“ (Šu'abul-Iman, br.1763.)
The One and Only

#90 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by The One and Only »

Vehabije imaju prava kao i svi ostali ljudi u ovoj državi, dok ne krše zakon mogu da žive onako kako žele.
Diwan

#91 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Diwan »

Ako je ovo normalno i ako je ovo dio vjere, ili ako je ovo vjera, teško je reći onda bilo šta.

Image
Bosanac sa dna kace

#92 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Bosanac sa dna kace »

Diwan wrote:Ako je ovo normalno i ako je ovo dio vjere, ili ako je ovo vjera, teško je reći onda bilo šta.

Image
Đe ovo? Panonsko u Tuzli ili je Modrac? :shock:
mirza_15

#93 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by mirza_15 »

Reci nam Fudo sta ti predlazes? Koje je rjesenje? Zabraniti covjeku u dzamiji da digne ruke do ramena i da ih stavi na prsa? Da zabranimo ulazak u dzamiju u kratkim nogavicama? Da zakljucamo vrata odmah poslije ezana (nema kasniti) i otkljucamo poslije dove i fatihe? Nisam njihov simpatizer. Nisam im ni blizu. Slazem se da su pocesto iskljucivi i agresivni. Ali brate ti ga pretjera. Cuj izadje iz dzamije poslije farza? Pa izadjem i ja nekad, a "tradicionalni" sam od glave do pete. Jesi li mozda razmislio da i manjak tolerancije prema njima i pristup "vidi ga kakav je izlazi odmah poslije farza" vodi u sukob sa moguce teskim posljedicama? Slazem se da neke aspekte njihovog ponasanja treba apostrofirati. I tu ne praviti generalizaciju jer svaka individua odgovara za svoje postupke. Ali brate bez ovih formalnih gluposti. Ako ti smeta to sto neko poslije farza izadje iz dzamije onda si jako slican predmetu koji obradjujes kada je tolerancija u pitanju.
Fudo Bosna

#94 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

------
Last edited by Fudo Bosna on 21/07/2015 05:09, edited 2 times in total.
Fudo Bosna

#95 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

------
Last edited by Fudo Bosna on 21/07/2015 05:12, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#96 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by Fudo Bosna »

Fudo Bosna wrote:
Fudo Bosna wrote:
mirza_15 wrote:Reci nam Fudo sta ti predlazes? Koje je rjesenje? Zabraniti covjeku u dzamiji da digne ruke do ramena i da ih stavi na prsa? Da zabranimo ulazak u dzamiju u kratkim nogavicama? Da zakljucamo vrata odmah poslije ezana (nema kasniti) i otkljucamo poslije dove i fatihe? Nisam njihov simpatizer. Nisam im ni blizu. Slazem se da su pocesto iskljucivi i agresivni. Ali brate ti ga pretjera. Cuj izadje iz dzamije poslije farza? Pa izadjem i ja nekad, a "tradicionalni" sam od glave do pete. Jesi li mozda razmislio da i manjak tolerancije prema njima i pristup "vidi ga kakav je izlazi odmah poslije farza" vodi u sukob sa moguce teskim posljedicama? Slazem se da neke aspekte njihovog ponasanja treba apostrofirati. I tu ne praviti generalizaciju jer svaka individua odgovara za svoje postupke. Ali brate bez ovih formalnih gluposti. Ako ti smeta to sto neko poslije farza izadje iz dzamije onda si jako slican predmetu koji obradjujes kada je tolerancija u pitanju.
Nije moje da predlažem imaju alimi za to, ja kao laik, u smislu visokog vjerskog znanja, (mada čovjek koji ipak zna daleko više od prosječnih vjernika), mogu detektovati problem. Kao osoba koja je proputovala poprilično islamskoga svijeta, mogu sa sigurnošću konstatovati jednu stvar. Ni jedna država sa domicilnim muslimanima, barem koliko sam lično vidio, tu mislim , na večinske islamske zemlje, a ne na zemlje gdje muslimani čine izrazitu manjinu , kao na zapadu, dakle, ni u Turskoj, ni u Saudiji, ni u Jordanu, itd, nemaš pojavu, da domicilno stanovništvo, koje je npr, hanbelijskog ili šafijskog mezheba, pod uticajem određenih organizacija ili studenata iz te zemlje. Biva poslije 500 ili 1000 ili više godina prekomandovano u drugi mezheb ili bezmeshebski selefizam, kakav je slučaj i tendencija u BiH. Dakle tu računam i muslimane BiH jer smo i mi domicilni muslimani sa polumilenijumskom, henfijskom/sunnijskom tradicijom, i apsurdno je nas, „uvoditi u din“...
Znači to nije praksa ni u jednoj autentičnoj muslimanskoj vjerskoj zajednici u svijetu, ne govorim o muslimanskim , manjinama Kanade, SAD, Francuske, gdje muslimani nisu autotohni, i gdje čine izrazite manjine, a Bosna ima autotohne muslimane i autotohni mezheb i akidu pola milenijuma.

Da li misliš da bi u Turskoj, Saudiji, Jordanu, Tunisu ili negdje drugo prošlo to da im neko indoktrniira muslimane u smislu da tamo gdje je 1000 godina hanbelijski mezheb , namečeš, davom ili na neki drugi način, hanefijski, ili tamo gdje su npr hanefije da namečeš , npr, od strane studenata te države , koji su završili u Saudiji, npr selefizam a oni tradicionalnao hanefije ili šafije, ne bi sigurno, pokušaj u Turskoj tu tzv „davu“, pa češ vidjeti reakciju i IZ i države. Pokušaj npr. u Rijadu, nametnuti hanefijski mezheb, ne mislim da bi se dobro proveo. Dakle situacija u nas je neprirodna i nepoznata praksa u svijetu.

Potpuno je logično da nismo svi istog mezheba, imaš uposlenike ambasada, stranih predstavništava, doseljenike, u nas npr. nešto Arapa i meni je logično da oni npr klanjaju po svome mezhebu i drže se svoje akide, ali je potpuno nepoznato u praksi autentičnih IZ da neko, večinskoj npr, hanefijskoj zajednici, nameče selefizam ili šiizam!

Znači individua odgovara za svoje postupke nije problem i ako promijeni način klanjanja, ali je problem kada državljani moje države oraganizuju tribine i druženja na kojim „ispiraju mozak“, omladini i odvračaju ih od namaza po domicilnom , mezhebu a naturaju selefizam.
Znači to je posao islamske zajednice, znači globalno djelovanje, niko nikome ništa neče policijski braniti, ali ne može neko otiči na studij u Iran ili Saudiju, rođen je u BiH, i onda, po povratku sa studija, „obrađivati“, moje dijete u šiizam ili selefizam.
Vjerska međumeshebska tolerancija i ljudka prava su jedno, a razbijanje jedinstva muslimana, koje se sistematski i planski radi sasvim nešto drugo, prijatelju !!!

I da se ne pravimo naivni, nije eto največi problem što neko drugačije diže ruke ili izađe iza farza. Problem je kada neko u tvojoj familiji, koji je musliman /praktičar od rođenja, počne ostatku familje govoriti da je način namaza, koji obavljaju nedovoljno dobar da imaju "jedini najautetičniji"hadisi o dizanju ruku, da je hidžab, nedovoljan, pa taj isti zahtjeva od hanume nikab, pa dolazi do pucanja bračne veze ili slično. Pa imaš slučajeva da se posvađa sa roditeljima, zbog oprečnih stavova, a oni vjernici od rođenja, pa imaš ,slučaj da dođe do tuče u džamiji, ovo ti samo nabrajam da se ne pravimo, "naivne sekice" a eto , neko je "netolerantan" i smeta mu što ti npr, drugačije klanjaš? Pa ako ti se omladincu iz familije ili iz komšiluka u davi nametnu one malo ekstremnije bracike, eto ti komšije , dojučerašnjeg prijatelja ili, ne daj Bože rođaka, u tzv džihadu čitaj bratoubilačkom ratu protiv muslimana, u Siriji ,Iraku ili a kada se taj vrati imaš još veči npr belaj u sopstvenoj Domovini...A nešto ne znam da iko osim pojedinaca iz selefijskih zajednica sa prostora ex Yu, ode u tzv "džihad", nešto ne čusmo za sufije koji tome pozivaju ili npr, tradicionalne hanefije, što li Bože moj?

Znači , samo da se ne pravimo , "nevješti", nije problem u par momaka koji izađu iza farza ili drugačije klanjaju, problemi su puuuno veči...
SkyLimit

#97 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by SkyLimit »

Fudo Bosna wrote:
Ni jedna država sa domicilnim muslimanima, barem koliko sam lično vidio, tu mislim , na večinske islamske zemlje, a ne na zemlje gdje muslimani čine izrazitu manjinu , kao na zapadu, dakle, ni u Turskoj, ni u Saudiji, ni u Jordanu, itd, nemaš pojavu, da domicilno stanovništvo, koje je npr, hanbelijskog ili šafijskog mezheba, pod uticajem određenih organizacija ili studenata iz te zemlje. Biva poslije 500 ili 1000 ili više godina prekomandovano u drugi mezheb ili bezmeshebski selefizam, kakav je slučaj i tendencija u BiH. Dakle tu računam i muslimane BiH jer smo i mi domicilni muslimani sa polumilenijumskom, henfijskom/sunnijskom tradicijom, i apsurdno je nas, „uvoditi u din“...
Znači to nije praksa ni u jednoj autentičnoj muslimanskoj vjerskoj zajednici u svijetu, ne govorim o muslimanskim , manjinama Kanade, SAD, Francuske, gdje muslimani nisu autotohni, i gdje čine izrazite manjine, a Bosna ima autotohne muslimane i autotohni mezheb i akidu pola milenijuma.

Da li misliš da bi u Turskoj, Saudiji, Jordanu, Tunisu ili negdje drugo prošlo to da im neko indoktrniira muslimane u smislu da tamo gdje je 1000 godina hanbelijski mezheb , namečeš, davom ili na neki drugi način, hanefijski, ili tamo gdje su npr hanefije da namečeš , npr, od strane studenata te države , koji su završili u Saudiji, npr selefizam a oni tradicionalnao hanefije ili šafije, ne bi sigurno, pokušaj u Turskoj tu tzv „davu“, pa češ vidjeti reakciju i IZ i države. Pokušaj npr. u Rijadu, nametnuti hanefijski mezheb, ne mislim da bi se dobro proveo. Dakle situacija u nas je neprirodna i nepoznata praksa u svijetu.

Potpuno je logično da nismo svi istog mezheba, imaš uposlenike ambasada, stranih predstavništava, doseljenike, u nas npr. nešto Arapa i meni je logično da oni npr klanjaju po svome mezhebu i drže se svoje akide, ali je potpuno nepoznato u praksi autentičnih IZ da neko, večinskoj npr, hanefijskoj zajednici, nameče selefizam ili šiizam!
Sjajan post :thumbup:
kritichar

#98 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

Hanefizam, šafizam, hanbelizam, malikizam, selefizam, sve to zajedno je sunnet, a svaki odvojeno je samo dio sunneta.
Koji musliman se usuđuje zabraniti sunnet?
asurbanipal

#99 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by asurbanipal »

Hanefizam, šafizam, hanbelizam, malikizam, selefizam, sve to zajedno je sunnet, a svaki odvojeno je samo dio sunneta.

I marksizam je sunnet... :oops:
kritichar

#100 Re: Da li Rijaset IVZ BiH ignoriše/toleriše selefizam?

Post by kritichar »

Obzirom da ti slijediš čiji god te zapahne sunet, tebi vjerovatno jest.
Post Reply