aha. jebali bi se a da ne udje. tako se to zove@mba wrote:mmaar wrote:Naravno, samo sto bosnjastvo ne iskljucuje i bosanskohercegovacki identitet, vec se uzajamno nadopunjuju.@mba wrote:bosnjaci imaju krizu identiteta, mnogi "bosnjaci" se jos uvjek furaju na neko jugoslavenstvo bratstvo i jedinstvo itd. to je kljucni problem, biti patriota biti bosnjak i cvrsto stajati iza toga ne znaci da mrzis sve ostale oko sebe, ne nikako!
samim tim cjenis i druge oko sebe jer si cvrsto uvjeren u on osto si i ko si!
Prosto, koliko Bosnjaci budu mocni i uticajni, toliko ce biti i Bosne. To samo notornim budalama nije jasno.
imas kafu od mene!
Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
-
Bodkin
#76 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
- It_is_a_Leclerc
#77 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Jučer se ispostavilo da je najvažniji autoritet u bošnjačkom poltičkom i kakvom god hoćete korpusu - reis-l-ulema, Husein ef. Kavazović. Sjetimo li se Cerića, sjetit ćemo se i da on nije bio gotovo nikakav autoritet, osim za par mutevelija i djedica iz prvog safa.
-
mg
#78 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Vijeće kongresa Bošnjačkih intelektualaca. VKBI skraćeno.
Postoje jako dugo, al kakva svrha?
Bošnjaci u velikoj većini nisu nacionalisti, niti vuku desno. Vas šačica dijasporaca ovdje po forumu tražite neki nacionalni identitet jednog naroda, kojem nema ko da ga usadi, niti ga žele, što se vidi zadnjih 20 godina.
Napisao sam već, Bošnjački političari se prema dijelu Bosne na kojem su Bošnjaci većina ponašaju kao prema ratnom plijenu. Samo krčme, dok god šta ima. A vidici im sežu od Baščaršije do Marin Dvora, isto kao i većini nacionalista koji žive u BiH. Zamišlja se begovat, po minder receptu oca one ublehe koja je trenutno najodgovornija za Bošnjake, a kojoj žena diktira politiku.
50% ljudi ne glasa uopće, dakle za većinu puka uopće ni ne znamo određenje.
Bošnjaci u velikoj većini nisu nacionalisti, niti vuku desno. Vas šačica dijasporaca ovdje po forumu tražite neki nacionalni identitet jednog naroda, kojem nema ko da ga usadi, niti ga žele, što se vidi zadnjih 20 godina.
Napisao sam već, Bošnjački političari se prema dijelu Bosne na kojem su Bošnjaci većina ponašaju kao prema ratnom plijenu. Samo krčme, dok god šta ima. A vidici im sežu od Baščaršije do Marin Dvora, isto kao i većini nacionalista koji žive u BiH. Zamišlja se begovat, po minder receptu oca one ublehe koja je trenutno najodgovornija za Bošnjake, a kojoj žena diktira politiku.
- Skijaš
#79 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Dodikova politika traje dok traje sijanje straha. Ti stabilnu državu ne možeš napraviti zabijanjem klinova između naroda.@mba wrote:ja dodiku skidam kapu jer jasno kaze sta hoce, sta hocemo mi bosnjaci?
-
Innovation
#80 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
m_l wrote:Moja ti, ne posjecuju i ne slusaju svi Bosnjaci savjetodavno tijelo petkom u jedan.razonoda wrote:![]()
Ne bih rekla da treba ---Bosnjaci su zadovoljni sa- svajetodavnim tijelom petkom u 1.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#81 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Pa ti ljudi nemaju direktan izborni legitimitet i njihovo je da budu duhovni lideri.It_is_a_Leclerc wrote:Jučer se ispostavilo da je najvažniji autoritet u bošnjačkom poltičkom i kakvom god hoćete korpusu - reis-l-ulema, Husein ef. Kavazović. Sjetimo li se Cerića, sjetit ćemo se i da on nije bio gotovo nikakav autoritet, osim za par mutevelija i djedica iz prvog safa.
- Skijaš
#82 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ne negiram etničku pripadnost, samo kažem da je nebitna u političkom angažmanu pojedinca. Ili podržavaš dobro ili podržavaš zlo.mmaar wrote:Izgleda da je Thomas Moore uskrsnuo.Skijaš wrote:
U ovom što pišem nema Bošnjaka, Srba i Hrvata, nego postoje samo ljudi. Političko organizovanje kroz plemena je pogrešno.Cak ni Kardelj i ekipa nisu negirali nacionalno pitanje u Jugoslaviji.
Kakvo odbijanje da se sagleda aktuelna situacija i da se promislja kroz nju.
-
razonoda
#83 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
@katoKatarinaKosaca wrote:@m_l, ako se misli na dijasporu, oni uspješni baš se i ne bave Bosnom, oni na socijali baš i nisu neki mudraci, tako da ja osim iznimki ne vidim ne potencijal, vjerojatno ga ima, nego dobru volju. Jučer je dijaspora imala priliku da se pokaže svatko u svojoj zemlji da organizira minut šutnje i polusatni skup, bio je neradni dan, moglo se, nije se uradilo. Tako, ako netko hoće da uradi nešto za BIH, uradiće kao ova žena ili kao Sanle Jankins, neće čekati neko savjetodavno tijelo. Ili će se jednostavno baviti politikom u svojoj zemlji i raditi uvijek u korist BIH. A u tijela, vijeća, urede, zavode, uprave će uvijek ulaziti laktaši ikarijeristi wherever they are.m_l wrote:Moja ti, ne posjecuju i ne slusaju svi Bosnjaci savjetodavno tijelo petkom u jedan.razonoda wrote:![]()
Ne bih rekla da treba ---Bosnjaci su zadovoljni sa- svajetodavnim tijelom petkom u 1.
nije da dijaspora nije nista uradila
Manchester u SAD-u: Bosanci i Hercegovci napravili najveći Cvijet Srebrenice u svijetu
-
stafi
#84 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
a klinovi ćeš izbiti skidanjem gaća?Skijaš wrote:Dodikova politika traje dok traje sijanje straha. Ti stabilnu državu ne možeš napraviti zabijanjem klinova između naroda.@mba wrote:ja dodiku skidam kapu jer jasno kaze sta hoce, sta hocemo mi bosnjaci?
E pa nećeš, samo ćeš biti jeben, a klinovi će ostati. Eto u tome je kvaka.
Izvini na prostotama, al nekad je neophodno.
- Skijaš
#85 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Vezivanje za državu nije skidanje gaća.stafi wrote:a klinovi ćeš izbiti skidanjem gaća?Skijaš wrote:Dodikova politika traje dok traje sijanje straha. Ti stabilnu državu ne možeš napraviti zabijanjem klinova između naroda.@mba wrote:ja dodiku skidam kapu jer jasno kaze sta hoce, sta hocemo mi bosnjaci?
-
mmaar
#86 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Prvo, nisam dijaporac, a drugo,razumijem taj osjecaj ugrozenosti i nipodastavajuce reakcije cim se pojavi i mala naznaka bosnjacke samosvijesti, sto opet samo govori koliko je potrebno vece organiziranje Bosnjaka u onome u cemu postoji konsenzus, a to je nacionalno pitanje.mg wrote:Vijeće kongresa Bošnjačkih intelektualaca. VKBI skraćeno.
Naravno da je neprijateljima Bosnjaka super to sto bosnjacku politiku vode oni koji je vode vec 25 godina i zato po svaku cijenu insistiraju na statusu quo, jer je upravo ta politika dovela do toga da i danas, toliko godina nakon kraja rata, Bosnjaci zive u aprtheidu na vecini teritorije BiH, da ih se lovi kao sitnu divljac, da im se ne priznaje jezik, itd.
Mi ovdje pricamo o sasvim drugim stvarima, ne o Krugu 99, VKBI i slicno.
Dalje, ako si Bosnjak, a u to necu da ulazim, jasno mi je, onda bi trebao bar nauciti bosanski jezik, jer Bosnjaci ne govore "uopce", "puk" i slicno.
I zametanje podjela medju Bosnjacima ne prolazi vise. Svi smo mi jedan narod medju kojim postoji uz sve druge razlike potpuni konesnzus kada je rijec o nacionalnom pitanju, i oni ovdje i oni u dijaspori, i oni u Bosni i oni u Sandzaku, i teisti i ateisti, i lijevi i desni.
Uzalud vam trud, a tome najvise mozete zahvaliti kontinuiranim neprijateljskim politikama i praksama prema Bosnjacima.
Last edited by mmaar on 12/07/2015 16:17, edited 1 time in total.
-
mmaar
#87 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ta drzava se jaca upravo jacanjem pozicije Bosnjaka, jer samo oni zele tu drzavu, koje nema ni u Grudama, ni u Vlasenici.Skijaš wrote: Vezivanje za državu nije skidanje gaća.
-
mmaar
#88 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Razumijem ja tvoje dobre namjere, ali to sto ti pricas je tako donkihotovski. Svjestan si stvarnosti, pogotovo kad dobijes degenek, ali je uprkos tome odbijas prihvatiti tu stvarnost i po cijenu vlastite propasti, insistiras na vlastitim samoobmanama.Skijaš wrote:Ne negiram etničku pripadnost, samo kažem da je nebitna u političkom angažmanu pojedinca. Ili podržavaš dobro ili podržavaš zlo.mmaar wrote:Izgleda da je Thomas Moore uskrsnuo.Skijaš wrote:
U ovom što pišem nema Bošnjaka, Srba i Hrvata, nego postoje samo ljudi. Političko organizovanje kroz plemena je pogrešno.Cak ni Kardelj i ekipa nisu negirali nacionalno pitanje u Jugoslaviji.
-
Fudo387
#89 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
To sto ti zastupas je posteno i humano. Medjutim, imamo jedan problem kad se radi o tvom konceptu kojeg su Bosnjaci do sad slijedili. Naime, Bosne je i pored toga sve manje, a samim time i Bosnjama je iz dana u dan sve jebenije. Nesta tu ne fercera kako treba i ocigledno je da se neke stvari moraju mijenjati. Nazalost, 5% koje spominjes nije uspjelo napraviti nikakav uticaj na ostatak naroda kojima pripadaju.Skijaš wrote:Ono što je i neminovno, vezivanje za državu a ne za plemena. Dakle, bosanskohercegovačke organizacije, bosanskohercegovačka društva, itd. Neka ih čini 95 % Bošnjaka, ali neka su vezana za državu a ne da djeluju na monoetničkoj matrici koju guraju neprijatelji države.mmaar wrote:Sta ti predlazes onda?Skijaš wrote: To se neće riješiti daljom etničkom fragmentacijom.
- Skijaš
#90 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Onda pod hitno rasformirati fudbalsku reprezentaciju BiH i formirati neku samo bošnjačku.mmaar wrote:Ta drzava se jaca upravo jacanjem pozicije BosnjakaSkijaš wrote: Vezivanje za državu nije skidanje gaća.
-
mmaar
#91 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Sorry, ne da mi se vise, pogotovo jer sad krecemo u totalnu banalizaciju.Skijaš wrote:Onda pod hitno rasformirati fudbalsku reprezentaciju BiH i formirati neku samo bošnjačku.mmaar wrote:Ta drzava se jaca upravo jacanjem pozicije BosnjakaSkijaš wrote: Vezivanje za državu nije skidanje gaća.
Zivi u svojim samoobmanama, samo se cuvaj da te stvarnost opet ne iznenadi.
- Skijaš
#92 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
To je jedini ispravan model.mmaar wrote:Razumijem ja tvoje dobre namjere, ali to sto ti pricas je tako donkihotovskiSkijaš wrote:Ne negiram etničku pripadnost, samo kažem da je nebitna u političkom angažmanu pojedinca. Ili podržavaš dobro ili podržavaš zlo.mmaar wrote:
Izgleda da je Thomas Moore uskrsnuo.Cak ni Kardelj i ekipa nisu negirali nacionalno pitanje u Jugoslaviji.
-
stafi
#93 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
hajde, hajde, nemoj izvrtati, znaš ti dobro šta mi zagovaramo. Jedinstvo bošnjaka upravo znači između ostalog i jača reprezentacija. Jer da je po tim koje ti ovdje zastupaš nebi je ni bilo.Skijaš wrote:Onda pod hitno rasformirati fudbalsku reprezentaciju BiH i formirati neku samo bošnjačku.mmaar wrote:Ta drzava se jaca upravo jacanjem pozicije BosnjakaSkijaš wrote: Vezivanje za državu nije skidanje gaća.
- Arteta
#94 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Prisustvo Misimovica nam je unistilo jedinstvo, a u jedinstvu je snaga.
- Skijaš
#95 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati bošnjačku ili je bolje vezati se za državu umjesto za pleme ?stafi wrote:hajde, hajde, nemoj izvrtati, znaš ti dobro šta mi zagovaramo.Skijaš wrote:Onda pod hitno rasformirati fudbalsku reprezentaciju BiH i formirati neku samo bošnjačku.mmaar wrote: Ta drzava se jaca upravo jacanjem pozicije Bosnjaka
-
mmaar
#96 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Koji se u praksi pokazao potpuno pogubnim po Bosnjake, kojima je danas na pola teritorije BiH osporeno i pravo na jezik, pravo koje u svim civilizovanim zemljama uzivaju i manjine kojih ima ispod 1 posto. To je dovoljno strasno samo po sebi, tako da o drugim, jos strasnijim stvarima necu.Skijaš wrote: To je jedini ispravan model.
Sve to je dala dvadesetpetogodisnja borba na principima na kojima ti insistiras.
-
razonoda
#97 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
m_l wrote:Moja ti, ne posjecuju i ne slusaju svi Bosnjaci savjetodavno tijelo petkom u jedan.razonoda wrote:![]()
You are either with us or against us'
- Skijaš
#98 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati bošnjačku ili je bolje vezati se za državu umjesto za pleme ?mmaar wrote:Koji se u praksi pokazao potpuno pogubnim po Bosnjake, kojima je danas na pola teritorije BiH osporeno i pravo na jezik, pravo koje u svim civilizovanim zemljama uzivaju i manjine kojih ima ispod 1 posto. To je dovoljno strasno samo po sebi, tako da o drugim, jos strasnijim stvarima necu.Skijaš wrote: To je jedini ispravan model.
Sve to je dala dvadesetpetogodisnja borba na principima na kojima ti insistiras.
-
stafi
#99 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
ovo postaje bizarno, ja jedno a ti posve drugo. Jadan ne bio ko je to i gdje spomenuo?Skijaš wrote:Treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati bošnjačku ili je bolje vezati se za državu umjesto za pleme ?stafi wrote:hajde, hajde, nemoj izvrtati, znaš ti dobro šta mi zagovaramo.Skijaš wrote:
Onda pod hitno rasformirati fudbalsku reprezentaciju BiH i formirati neku samo bošnjačku.
-
mmaar
#100 Re: Da li Bosnjacima treba nadstranacko savjetodavno tijelo
Ili ne mozes da shvatis o cemu je rijec ili neces da shvatis?Skijaš wrote: Treba li rasformirati državnu reprezentaciju i formirati bošnjačku ili je bolje vezati se za državu umjesto za pleme ?
Aman covjece, niko ne negira drzavu ni bosanskohercegovacki identitet, vec bas naprotiv, on se jaca kroz poziciju Bosnjaka kao naroda kojem je najvise, ako ne i iskljucivo, stalo do toga.
Drzava u kojoj su Bosnjaci na vecini njene teritorije svedeni u poziciju goru nego domorodci u Australiji, u kojoj su uskraceni za temeljna ljudska prava, i nije neka drzava za pozeljeti, stoga je treba mijenjati na bolje, a zna se kako se ona mijenja u ovakvim uslovima.
U politici, nema dobre volje ni milosrdnih cinova, sve je stvar moci. Ako su Bosnjaci slabi, jasno da ce prevladati dezintegrativni faktori i da nece biti ni drzave, ni reprenzetacije, a ni samih Bosnjaka.