Kupovina auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#76 Re: Kupovina auta
Tema je o kupovini jeftinog auta, neki od tih imaju i abs i airbag, a ovdje pojedinci tvrde da im to ne treba i da ih nije spasilo. Ne tvrdim da se ne može bez toga, ali da pomaže i spašava, Boga mi, i pomaže i spašava. Al' kod nas je svijest o pasivnoj i aktivnoj sigurnosti svakako nikakva, gro novih auta se vozi sa pojasom iza sjedišta provučenim i uštekanim u kopču da ne pišti senzor...dok lole i hadžije rokaju. A tako znaju rokati i ovi sa autima od hiljadu - hiljadu i po.
-
NediM17
#77 Re: Kupovina auta
Pa jeste, razbio se zato sto nijedan sistem nije svemoguc! Normalnom vozacu koji upadne u nezgodnu situaciju ce vjerovatno pomoci, a ako je glava blentava, ni najskuplje gume, ni najbolji sigurnosni sistemi te ne izvadise.530i wrote:Čovjek par poruka iznad tvrdi da se razbio i da nikakve pomoći nije bilo od modernijih sigurnosnih sklopova...dosta njemu golf 2, a ako mu je i to puno preporučujem golfa jedinicu.
I ne znam sta ti ustvari zelis reci? Da ce ti ESP i ABS (itd.) uvijek pomoci da se izvuces iz govana? Samo sanjaj.
- Nabucco
#78 Re: Kupovina auta
Hajde procitaj još jednom moj post prije nego što pocnes neke gluposti da pišeš. Hvala530i wrote:Čovjek par poruka iznad tvrdi da se razbio i da nikakve pomoći nije bilo od modernijih sigurnosnih sklopova...dosta njemu golf 2, a ako mu je i to puno preporučujem golfa jedinicu.
- Nabucco
#79 Re: Kupovina auta
Ja opet kažem, ESP je super stvar, ali nije svemoguća. I naredno auto koje budem kupovo ce imati minimum ESP, minimum.
-
nightvision
#80 Re: Kupovina auta
Dakako da pomaze i spasava ali ne mora da bude odlucujuci faktor ukoliko isti nisu ugradjeni u auto. O tome se radi. Ford Ecort iz neke '95-96 nije imao ni abs ni esp, tek airbag, i to samo za vozaca, pa mu to nije bio problem da bude tehnicki ispravan.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#81 Re: Kupovina auta
Najvazniji sigurnosni sistem je vasa glava,ili vam ga mozak. Ako glava ne fercera kako treba,ne treba vam ni esp,abs,airbag,pojas,i jos poneki sistem.

-
530i
#82 Re: Kupovina auta
Nudim vam 50 maraka po ispravnom airbagu iz vaših vozila, ako su vam zaključani i nepotrebni. Javite se na privatne poruke.
-
Lolobrigida
#83 Re: Kupovina auta
530i wrote:Tema je o kupovini jeftinog auta, neki od tih imaju i abs i airbag, a ovdje pojedinci tvrde da im to ne treba i da ih nije spasilo. Ne tvrdim da se ne može bez toga, ali da pomaže i spašava, Boga mi, i pomaže i spašava. Al' kod nas je svijest o pasivnoj i aktivnoj sigurnosti svakako nikakva, gro novih auta se vozi sa pojasom iza sjedišta provučenim i uštekanim u kopču da ne pišti senzor...dok lole i hadžije rokaju. A tako znaju rokati i ovi sa autima od hiljadu - hiljadu i po.
Kao i manje-više sve ostalo u državi...Šokirao sam se kada sam primjetio koliko ima ljudi da im je mrsko izdvojiti 2 sekunde svog mizernog života kako bi svezali pojas, nego pribjegavaju raznim trikovima da im dosadno auto ne tuče u mozak sa svojim pištanjem...
Ništa na ovoj planeti nije svemoguće, pa ti tako ni kila elektronike neće pomoći ako baš sivonjski pretjeraš...ali da će ABS, ESP i ostala pomagala pomoći u 99% situacija i da su pravi čuvari glave, to definitivno stoji...
-
530i
#84 Re: Kupovina auta
Idem niz Ivan - i to nimalo sporo, auto staro 4 godine - prije par dana i pretiču me golfovi dvice, ljudi sa ženama i djecom....njima ne treba ni abs ni airbag.
- konektovan
#85 Re: Kupovina auta
Pa ocigledno da nisi kakav vozac,cim te dvice pretiču.530i wrote:Idem niz Ivan - i to nimalo sporo, auto staro 4 godine - prije par dana i pretiču me golfovi dvice, ljudi sa ženama i djecom....njima ne treba ni abs ni airbag.
-
530i
#86 Re: Kupovina auta
Jbga, trebaju mi i ABS i jastuci i sve ostalo - nisam kao ovi pravi šoferi.
-
nightvision
#87 Re: Kupovina auta
A sta ako je tako? Ja sam npr. polagao na fijesti, prva izvedba, od opreme nije imala ni pepeljaru a kamoli abs ili esp. U to vrijeme nije bilo dovoljno samo znati upravljati vozilom vec si, mo's misliti, morao otprave znati da vozis. S obzirom da je crna hronika svakodnevno puna ocigledno je da abs esp i airbag nisu odlucujuci faktor za sigurnost u voznji. Jeb'o ga ti, nece ti nista bit ako nekad priznas da nisi u pravu.530i wrote:Jbga, trebaju mi i ABS i jastuci i sve ostalo - nisam kao ovi pravi šoferi.
-
530i
#88 Re: Kupovina auta
Puna je, ali uprati malo u kojim se autima najviše gine.
Mislim, priča je krenula u fazonu da ne treba ni abs, ni esp, ni jastuk, nego na cestu s bismilom, lijepo piše na prethodnoj strani. Odvrtio sam solidan broj kilometara sa različitim autima i ljudi krenu pričati kako su svi sigurnosni sistemi skoro pa nepotrebni. To je luđačka priča.
Mislim, priča je krenula u fazonu da ne treba ni abs, ni esp, ni jastuk, nego na cestu s bismilom, lijepo piše na prethodnoj strani. Odvrtio sam solidan broj kilometara sa različitim autima i ljudi krenu pričati kako su svi sigurnosni sistemi skoro pa nepotrebni. To je luđačka priča.
-
nightvision
#89 Re: Kupovina auta
Mozda se samo pogresno razumijemo, nisu nepotrebni, ali nisu od presudnog znacaja za tehnicku ispravnost tamo gdje ih prakticno nikako nema - kod automobila koji se mogu kupiti za 2-3 prosjecne plate. Bolje bi bilo da momku nadjemo kakvo auto mjesto sto gubimo vrijeme naklapajuci valja li abs ili ne. 
-
citroen xm
#90 Re: Kupovina auta
530i wrote:Puna je, ali uprati malo u kojim se autima najviše gine.
Uopšte ovako priča nije krenula. Krenula je tako što se par pametnjakovića uključilo sa tezom da je momku bolje da pješači jer su za 1500 KM sve sami grobovi u kojima će poginuti ili u kojima će eventualno izgubiti svaki dan po minimum 30 KM na razne popravke. A onda kada se pokazalo da to nije tako, onda su isti ti mudraci počeli sa pričom o ABS-u, ESP-u....
Ja kažem da ste u pravu kada kažete da ABS, ESP i jastuci pomažu. Kažem i da bih bio budala kada bih mislio da to nije istina, ali takođe kažem da ako možeš poginuti u G2 možeš i u A8. Sve zavisi u kakvim okolnostima u datom trenutku budeš.
I opet kažem, ako ste face i smatrate da se auto ne može sigurno voziti bez tih dodataka, onda fino nađete momku za 1500 KM pristojno auto sa svim tim.
-
condy
#91 Re: Kupovina auta
Najlakse je ignorisati stvari.
Svako ko kupuje vozilo od 1500KM treba da bude svjestan sta kupuje. Treba da bude svjestan rizika koje nosi takva kupovina i to pouzdanosti i isplativosti te kupovine i sigurnosti voznje u takvom vozilu. Rizik ce uvijek postojati pa cak i onda kada si siguran da si kupio solidno vozilo. Tragovi eksplotacije vozila se vide na vozilo od pet godina starosti dok su tragovi eksplotacije na vozilo od 20 godina vidljivi na svakom mjestu. Proizvodjac danas daje garanciju na vozilo obicno do pet godina ili predjenih 100.000 km. Da su vozila do te mjere neunistiva garancija bi bila minimalno na deset godina.
I jos da pitam citroenaxm koji nema sumnji u pouzdanost svog vozila, koji orginalni dio si kupio za audija prilikom servisa i kad je u njega zadnji put stavljen orginalni dio ?
Svako ko kupuje vozilo od 1500KM treba da bude svjestan sta kupuje. Treba da bude svjestan rizika koje nosi takva kupovina i to pouzdanosti i isplativosti te kupovine i sigurnosti voznje u takvom vozilu. Rizik ce uvijek postojati pa cak i onda kada si siguran da si kupio solidno vozilo. Tragovi eksplotacije vozila se vide na vozilo od pet godina starosti dok su tragovi eksplotacije na vozilo od 20 godina vidljivi na svakom mjestu. Proizvodjac danas daje garanciju na vozilo obicno do pet godina ili predjenih 100.000 km. Da su vozila do te mjere neunistiva garancija bi bila minimalno na deset godina.
I jos da pitam citroenaxm koji nema sumnji u pouzdanost svog vozila, koji orginalni dio si kupio za audija prilikom servisa i kad je u njega zadnji put stavljen orginalni dio ?
- konektovan
#92 Re: Kupovina auta
A zasto je to bitno,kad i ovlasteni servisi ne stavljaju sve originalne?! Sad je popularan naziv,zamjenski dio.condy wrote:Najlakse je ignorisati stvari.
-
citroen xm
#93 Re: Kupovina auta
Šta konkretno smatraš pod originalnim dijelom? Onaj dio koji je kupljen u ovlaštenom servisu?condy wrote:
Kažem ti, broj dijelova koje sam promjenio za ovih 1,5 godinu se može nabrojati na prste jedne ruke, eventualno još koji prst druge ruke jer sam u sartu kupio savršeno utegnuto vozilo. Zamjenski dijelovi se mogu naći u fuš izdanjima i u veoma kvalitetnim izdanjima pa ne znam u čemu je problem staviti odličan zamjenski dio pošto ne vjerujem da bi u ASI i imali nešto originalno za auto staro 25 godina.
U čemu je poenta tvog posta?
- Ned071
#94 Re: Kupovina auta
Bolje original kugla koja lupa neg nova od kareta... 
-
condy
#95 Re: Kupovina auta
Poenta je u tome da za pozdanost vozila je jako bitno pravilno odrzavanje. Vecina zamjenskih dijelova je slabe kvalitete i barem kod nas nemas neki izbor pri kupovini. Primjera radi zamjenski remen, je toliko neelastican i tvrd, plastificiran da ga je i dobrom majstoru tesko staviti. Zamjenski diskovi, plocice, dobosi, filteri sve je totalno slabo. Mome prijatelju se uljni filter raspao. Drugom dobos kocnice po zime nesnosno skripe i slabo koce. Meni je na proslom autu tek tako se iskrivio zamjenski disk na kocnicama. Kad odes u prodavnicu sve pise made in germany. Ma jasta je...citroen xm wrote:Šta konkretno smatraš pod originalnim dijelom? Onaj dio koji je kupljen u ovlaštenom servisu?condy wrote:
Kažem ti, broj dijelova koje sam promjenio za ovih 1,5 godinu se može nabrojati na prste jedne ruke, eventualno još koji prst druge ruke jer sam u sartu kupio savršeno utegnuto vozilo. Zamjenski dijelovi se mogu naći u fuš izdanjima i u veoma kvalitetnim izdanjima pa ne znam u čemu je problem staviti odličan zamjenski dio pošto ne vjerujem da bi u ASI i imali nešto originalno za auto staro 25 godina.
U čemu je poenta tvog posta?
Pod orginalnim dijelom smatram dio za koji proizvodjac garantuje ispravnost i da ce po svim svojstvima biti jednak onom sto je bio ugradjen kad je vozilo bilo novo.
-
condy
#96 Re: Kupovina auta
Ovlasteni servis to ne bi smio raditi, ali radi da bi izasao u susret vlasniku vozila posto orginalni dijelovi znaju biti preskupi, npr. zamajac. Medjutim kada ovlasteni servis ugradi zamjenski dio, na racunu ti nigdje nece staviti taj zamjenski dio vec samo cijenu usluge rada. Ja sam na svom autu stavio zamjensku ksenon zarulju koja je kostala 120KM u ovlastenom servisu i na racunu mi nije bilo te sijalice jer za nju ne mogu garantovati i u pravilu je ne bi smjeli ni ugradjivti ali izlaze ljudima u susret.konektovan wrote:A zasto je to bitno,kad i ovlasteni servisi ne stavljaju sve originalne?! Sad je popularan naziv,zamjenski dio.condy wrote:Najlakse je ignorisati stvari.
Ja skoro uvijek gledam da kupim orginalni dio, osim ako je preskup i ako mogu proci jeftinine sa adekvatnim zamjenskim, kao kod ove sijalice. Sa orginalnim dijelom nikad nisam ima problema dok sa zamjenskim jesam, tako da sigurno nisu iste kvalitete. Druga stvar je sto mi se pravimo pametni pa mislimo da je sve to u par deka.
- Nabucco
#97 Re: Kupovina auta
ASA za golfa 6 ima orginal ugradnja i zamjenski dio, za golfa 5 vec nema kupiti original vec samo zamjenski dio. Otprilike je cijena zamjenskog za 20-30% manja od cijene originala. Dijelovi se nalaze u VW bazi i traže se po kataloškom broju, i na racunu su sasvim normalno navedeni. Pod orginalom mislim na prvu ugradnju. U zadnje vrijeme su uveli i još jednu vrtu dijelova koja je otpilike nešto između ove dvije gore navedene. Vecina zamjenskih djelova su Turski ili Kineski, ali imaju certifikate i testirani su od strane VW.
-
Mlad i Nevin
#98 Re: Kupovina auta
Ja kupio Jettu dizlo, uradio veliki servis i limariju, za 3 i po mjeseca nakucao preko 10 000 kilometara, obisao pola Bosne, bio cak i u Hercegovini
. Nijednom nije stala. Imam druga mehanicara koji doteze sitnice po potrebi, a i mene je naucio da popravim neke sitne kvarove koji neznalicu mogu ostaviti na cesti kao npr, pucalo mi je crijevo od goriva i od vode, zapusio se iberlauf pa izbacilo ulje na mjerac itd. Stara auta volim zbog jednostavnosti odrzavanja. A pojedinci koji se boje voznje nek se vozikaju po gradu sa bijesnim masinama...
I da,.uz Bradinu ide trecom 60 km/h sa svojih 40 kw....
I da,.uz Bradinu ide trecom 60 km/h sa svojih 40 kw....
- Optimist
#99 Re: Kupovina auta
Necu reci da se ne moze naci ocuvano auto koje zaista vrijedi tih 1500 KM, ali vi sto pisete da imate takvo vozilo i ne ulazete nista u njega, trebate reci koliko predjete sa istim godisnje. Nije isto prelaziti 2-3-5 hiljada ili 15-20 hiljada na godinu dana. Samim time ni ulaganja nisu ista. Evo prvi @citroen nek odgovori.
Evo npr ja imam dosta mlado auto, godisnje predjem oko 20 hiljada. Do sada od ulaganja sam imao samo redovan servis i registraciju, plus set zimskih guma kad sam tek kupio vozilo. Ove godine ce mi se poklopit da trebam uraditi veliki i mali servis, plus zamjena disk plocica. Trosak 600 KM minimalno, a sve redovan servis, ne racunajuci registraciju 500 KM.
Evo npr ja imam dosta mlado auto, godisnje predjem oko 20 hiljada. Do sada od ulaganja sam imao samo redovan servis i registraciju, plus set zimskih guma kad sam tek kupio vozilo. Ove godine ce mi se poklopit da trebam uraditi veliki i mali servis, plus zamjena disk plocica. Trosak 600 KM minimalno, a sve redovan servis, ne racunajuci registraciju 500 KM.
-
Mlad i Nevin
#100 Re: Kupovina auta
Ja sam vec napisao koliko prelazim, i jos se kanta nije raspala. Stavio sam jos 4 dobre polovne gume i to je to.