Pravilno suncanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#76 Re: Pravilno suncanje

Post by Chmoljo »

samo je ph analiza garancija za miran san. a za ph analizu potreban je uzorak, koji se mora opet rezati. :-)

niti sam doktor, niti medicinski radnik, pa pazim da ne prenesem pogrešnu informaciju ljudima. ali postoje kriteriji kako je moguće razlikovati potencijalno opasne, od dobroćudnih. ako nađete bilo koji sumnjiv, idite na dermoskop. to je aparat koji omogućava dermatologu detaljniji vizuelni pregled. ali ni oni sa iskusnijim okom ne mogu 100% znati u kojoj je fazi, niti šta se događa u samom madežu.

ako je displastičan ili atipičan, postoji šansa da se iz njega razvije melanom. to ne znači da hoće, ali postoji šansa.

evo još jedan članak u kojem je vrlo detaljno i nama laicima objašnjeno štošta.

http://www.ordinacija.hr/zdravlje/ohr-s ... -melanomu/

kako god, ako imate mnogo madeža, zakažite kod dermatologa i idite na pregled. koliko god mi potcjenjivali naše doktore (prvi ja) ipak znaju više nego neki rendom laici na forumima.
sumirprimus

#77 Re: Pravilno suncanje

Post by sumirprimus »

ha da bi utvrdili stvarno u kolkoj si gabuli,moraju uzet uzorak,patohistoloski kako vec...
to se radi sa svim odstranjenim ja mislim mladezima..
osim u nekoj privatnoj varijanti tad moze svakako :D
Nisrin

#78 Re: Pravilno suncanje

Post by Nisrin »

mahalas505 wrote:
Nisrin wrote:Ma ne gorim ja sad kao kaubojski lancic, ali posto ne izlazim iz vode satima znam ponekad izgoriti po ramenima ili licu i tjemenu hahaha Prosle godine nisam izgorila, nisam ni pretprosle, ali se jesam izasula 4. dan- kao da sam se ozarila po dekolteu i nogama, toliko me svrbilo...cim smo sw vratili u SA proslo je...alergija na sunce :D
Da li je to od slane vode ili sunca, ili kombinacije oboje?

ne znam, posljednja dva puta mi se pojavim kazu u apoteci alergija na sunce...cim dodjem u Sa povuce se u roku 24h :D
Post Reply