Pravo na dvije ili više žena?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Queen_of_hearts

#76 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Queen_of_hearts »

Matzan wrote:

To sto je i sta je tebi gadljivo je tvoj subjektivni osjecaj.

Ja sam naveo nekoliko konkretnih primjera.

Brojke su neumoljive.
Kao i situacija u islamskim zemljama i opceniti stav i odnos prema muslimanima i islamu danas (iskljucujuci tvoj subjektivni dozivljaj istog dakako ) !
Neumoljivi pokazatelji,slazem se !
ciza_bliza

#77 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by ciza_bliza »

Sve razumijem, ali da imaš dvije žene koje ti rondaju...

Većina se pati i s jednom.
Juni

#78 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Juni »

Glupa je rasprava sta je prirodno, a sta ne: Brak je drustvena, a ne prirodna pojava. Jos je stari dobri Marks (ili je pak bio Engels?) napisao da su brak i privatno vlasnistvo nastali sa pojavom patrijarhata. Kada nestane privatno vlasnistvo i nastupi besklasno drustvo nestace i patrijarhat i brak :D
Salu na stranu, sto se poligamije tice to je kao neki turbopatrijarhat koji postoji u primitivnim preddrzavnim plemenskim zajednicama ( ili je drzava bila/je vrlo slaba)i gdje su se sve potrebe individue zadovoljavale unutar jedne prosirene porodicne zajednice. Nespojiva je sa modernim nacinom zivljenja gdje mnogo potreba pojedinca zadovoljava drzava (cak i ovakva nakaradna kakva je nasa). Sta npr. ako muz umre- da li bi li svaka zena, pod pretpostavkom da je domacica i da nije stekla pravo na vlastitu, imala pravo na punu porodicnu penziju (pa bi se onda bunili oni koji nemaju vise zena), ili bi se penzija dijelila na jednake dijelove, pa da se stvaraju socijalni slucajevi?
uglavnomja

#79 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by uglavnomja »

astala_vistala wrote:Homosexualce uvazavam i postujem iz razloga sto je to vrsta poremecaja,ali u svakom drustvu postoje odstupanja prirodnom selekcijom pa tako u svakoj drzavi oko 5% stanovnistva pripada toj sexualnoj grupaciji,a dvije ili vise zena to je vec dobro objasnjeno u serijetu i gledao sam Dr Zakira gdje objasnjava da je na dunjaluku dosta vise zena,sticajem okolnosti i da je logikom objasnjeno da je bolje biti necija druga ili treca zena legalno i moralno prihvatljivije nego biti prostitutka,ljubavnica i sl,uglavnom sve ima svoje odgovore samo treba detaljnije istraziti a ne osuđivati.

o kojem vijeku ti pricas?

danas zena moze opstati bez muskarca, imati vise para od njega, da se zabavlja i zeza, ganja momcice ... sve isto sto i muskarac. i moze biti i pilot i astronaut i mehanicar i vrhnski sportista i doktor i inzinjer ... i predsjednik njemacke, hrvatske, norveske ... a morebitno i amerike.

a sto se tice teme, drustvena neprihvatljivost je vezana za vise elemenata, prvo ljubomora :D , covjek nije navikao da dijeli "svoje", najvse ubistava i zlocina, osim zbog para je zbog ljubomore. drugo polozaj djece u toj nedefinisanoj zajednici sa jednom mamom i par maceha, koje opet imaju svoju djecu... i polozaj njega, jelte, muskarca, boga, koji odlucuje i prwsudjuje, ne samo sa kojom ce spavati nego sve.

a da ne pricamo o podjeli zajednicke imovine.

tito dragi :run: da je malo kamenog doba, patrijarhata, totalnog autoriteta, :-) ... samo slabo ko ima uslova za to :D i materijalnih i mentalnih.
Deda Kurcoje

#80 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Deda Kurcoje »

Matzan wrote:
Queen_of_hearts wrote:
Matzan wrote:Obratna situacija (žena sa 2 ili više muževa) ne može da postoji.

Na šerijatskom vjenčanju 1 muškarca mogu zamijeniti dvije žene, nikako jedna.
Gdje ne moze da postoji ? U islamu ili drugdje ?

U Islamu.

A, to je sasvim realno i korektno propisano obzirom na vrijednosti i sposobnosti M i Ž.

Takav je i prirodni odnos. Treba pogledati omjer naučnika, astronauta, vrhunskih pilota i svih drugih složenih zanimanja.

Žene su jedino u nedostižnoj prednosti kad je u pitanju rađanje djece.
Koji idiotizam i koje nazadno razmisljanje. Kao sto nam iz Islamskog Svijeta ne dolaze ni ucenjaci, ni inzenjeri, ni astronauti, ni muzicari, ni kompozitori, slikari, itd. Nema nijednog nobelovca iz arapskih zemalja.Razlog? Dijelom zbog neulaganja u obrazovanje, a dijelom jer se neke umjetnosti (kao muzika, slikarstvo) smatraju grijehom. Balet da ne spominjemo. Kamenovali bi te. Primitivan zivalj.
Matzan

#81 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Matzan »

Queen_of_hearts wrote:
Matzan wrote:

Brojke su neumoljive.
Kao i situacija u islamskim zemljama i opceniti stav i odnos prema muslimanima i islamu danas (iskljucujuci tvoj subjektivni dozivljaj istog dakako ) !

To je već drugi par opanaka. To sa svjedocima na šerijatskom vjenčanju je bio samo jedan primjer i
nemam namjeru previše miješati religiju u raspravu jer ima PF za to.

Koliko je žena danas šef države ili vlade?

Koliko je do sada SAD imala žena predsjednika, odnosno predsjednica?

Koliko civilnih pilota ima M, a koliko Ž?

Koliko je vrhunskih naučnika i inovatora M, a koliko Ž?

...

Navedi mi bar 5 zanimanja u kojima su žene superiornije od muškaraca?
dale cooper

#82 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by dale cooper »

Matzan wrote:
Queen_of_hearts wrote:
Matzan wrote:

Brojke su neumoljive.

To je već drugi par opanaka. To sa svjedocima na šerijatskom vjenčanju je bio samo jedan primjer i
nemam namjeru previše miješati religiju u raspravu jer ima PF za to.

Koliko je žena danas šef države ili vlade?

Koliko je do sada SAD imala žena predsjednika, odnosno predsjednica?

Koliko civilnih pilota ima M, a koliko Ž?

Koliko je vrhunskih naučnika i inovatora M, a koliko Ž?

...

Navedi mi bar 5 zanimanja u kojima su žene superiornije od muškaraca?
Ako ih je manje razlog je što su imale mnogo lošije startne pozicije od muškaraca.
ho oponopono

#83 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by ho oponopono »

...cuj pravo na dvije ili vise, prosim lijepo?!

Kratko, ma ne moze bre nist, nekima i jedna odvec suvise! :pusi2:

...daj mi sjekiru tupu pa da prospem svoju krvnu grupu...stavi mi otrova u hranu pa mi poslije dodji na sahranu..zakucaj mi eksere po glavi ovog sranja me izbavi... :drndavi:
Gabrielo

#84 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Gabrielo »

Zena ima vise. I ovako ima mnogo usidjelica. A siguran sam da bi bilo zenskih primjeraka koje bi pristale na to. Sa te strane bi bila pozitivna stvar.
Matzan

#85 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Matzan »

dale cooper wrote: Ako ih je manje razlog je što su imale mnogo lošije startne pozicije od muškaraca.

Pa dobro, evo im sad prilika da to isprave.

Vidjet ćemo kad će kolijevka demokratije i ljudskih prava dozvoliti da žena bude predsjednik.
Gabrielo

#86 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Gabrielo »

Matzan wrote:
Queen_of_hearts wrote:
Matzan wrote:Obratna situacija (žena sa 2 ili više muževa) ne može da postoji.

Na šerijatskom vjenčanju 1 muškarca mogu zamijeniti dvije žene, nikako jedna.
Gdje ne moze da postoji ? U islamu ili drugdje ?

U Islamu.

A, to je sasvim realno i korektno propisano obzirom na vrijednosti i sposobnosti M i Ž.

Takav je i prirodni odnos. Treba pogledati omjer naučnika, astronauta, vrhunskih pilota i svih drugih složenih zanimanja.

Žene su jedino u nedostižnoj prednosti kad je u pitanju rađanje djece.
Nije da nema istine u ovome. :sabur:
Ajatolah_

#87 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Ajatolah_ »

Ja bih legalizirao, što da ne. Ako ima ljudi koji žele živjeti u takvoj zajednici, nek' žive.
Gabrielo

#88 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Gabrielo »

Ajatolah_ wrote:Ja bih legalizirao, što da ne. Ako ima ljudi koji žele živjeti u takvoj zajednici, nek' žive.
Pa sta rade onaj Bilzarian i Hefner. :izet:
skupljac_zeljeza

#89 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by skupljac_zeljeza »

Margita81 wrote:Jel prirodno immati vise muzeva???
Zamislih sliku. U kokošinjcu četiri horoza i jedna kokoš. :shock:

Brzo bi ona u juhu. :sad:
nellismo

#90 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by nellismo »

Gabrielo wrote:
Ajatolah_ wrote:Ja bih legalizirao, što da ne. Ako ima ljudi koji žele živjeti u takvoj zajednici, nek' žive.
Pa sta rade onaj Bilzarian i Hefner. :izet:
Ima i kod nas na dobrovoljnoj bazi, doktor sirijac u gz radi u dz ima dvije zene. Ovu drugu priveo nakon što je srednju završila. On ima sigurno 50-55god.
razonoda

#91 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by razonoda »

Dokazana je činjenica da žena više sluša osjećanja dok se muškarac više oslanja na razum. Muškarac je vladar, sudija i ratnik, tj. njemu uglavnom pripadaju sve djelatnosti gdje nije dozvoljeno pasti pod uticaj emocija. :-)

U širem smislu, naš uzor bi trebao da bude brak hazreti Fatime i hazreti Alije. Ona je radila u kući, mljela brašno kuhala i mela, a on je radio poslove vani, kao što je nabavka drva i hrane. :lol:
Tito_i_Partija

#92 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Tito_i_Partija »

Ramzess Veliki wrote:Zamisli pakla oženiš dvije hercegovke ... :shock:
Bjezi ba Ramo, ti haman neki zesci mazohista. :D

Im'o sam nekad trebu hercegovku, nikad vise. Krvi mi se napila.

A sto se tice za temu: how yes no. Spread the love. :per:
XXS

#93 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by XXS »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:......
Lično smatram da ako se jednima daje to pravo da bi i drugi, u ovom slućaju brak sa dvije ili više žena, trebao ozakoniti i svrstati u pravno regulisani okvir.

Vaše mišljenje?
Vidjela zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu.
Jack Be Nimble

#94 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Jack Be Nimble »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Lično smatram da ako se jednima daje to pravo da bi i drugi, u ovom slućaju brak sa dvije ili više žena, trebao ozakoniti i svrstati u pravno regulisani okvir.

Vaše mišljenje?
Nisam za tako nesto jer bi onda samo bogati imali zene.

Takodjer:
In cultures that permit men to take multiple wives, the intra-sexual competition that occurs causes greater levels of crime, violence, poverty and gender inequality than in societies that institutionalize and practice monogamous marriage.

That is a key finding of a new University of British Columbia-led study that explores the global rise of monogamous marriage as a dominant cultural institution. The study suggests that institutionalized monogamous marriage is rapidly replacing polygamy because it has lower levels of inherent social problems.
http://www.eurekalert.org/pub_releases/ ... 012312.php
uglavnomja

#96 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by uglavnomja »

tema je besmislena do bola :-)

da li se brak zasniva na ljubavi? na nalazenju srodne duse, svoje druge polovice? (a ne trecine ili cetvrtine)

da li jedan covjek moze podjednako voljeti dvije ili vise :roll: zena?

21. vijek. brak odumire. sto je ekonomska situacija bolja, to je manje brakova, a vise djece. sasvim normalno da ljudi dobiju 3-4 djece bez papira. a zive skupa. sve fercera kao pravi brak. i pred zakonom vanbrcna zajednica ima istu vrijednost kao bracna. a prednost je, ako se odluce na razvod, nema jebade sa advokatima i placanja x hiljada para.
djeca sa 18 godina odlaze od kuce da uce samostalno zivjeti, stambena stednja pocinje od malena, posjedovanje svog stana je normala, samo bi neko nazad u kamenodoba da od zena pravi invalide, necije vlasnistvo.

meni je normalnija i razumljivija veza izmedju dvije istosplone osobe, koje vole jedna drugu, nego besmisleni haos sa jednim horozom i 4 kokoske. i gomilom pilica, gdje horoz dobija sve visestruko, a svi ostali su uskraceni za paznju, ljubav, vrijeme ...
Drvosjeca iz Dejcica

#97 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

uglavnomja wrote:tema je besmislena do bola :-)
Ja se obično ne javljam na temem koje me ne interesuju ili koje smatram besmislenim, probaj vjeruj da ne boli. :mrgreen:

uglavnomja wrote:da li se brak zasniva na ljubavi? na nalazenju srodne duse, svoje druge polovice? (a ne trecine ili cetvrtine)

Naravno da osoba može osjećati nešto više prema dvije, tri ili više osoba. Da li može voljeti više osoba u isto vrijeme vjerujem da može ali to nije tema. Problem je ako jednima daš određena prava kojom logikom uskratiti drugima ta ista prava.
uglavnomja wrote:21. vijek. brak odumire. sto je ekonomska situacija bolja, to je manje brakova, a vise djece. sasvim normalno da ljudi dobiju 3-4 djece bez papira. a zive skupa. sve fercera kao pravi brak. i pred zakonom vanbrcna zajednica ima istu vrijednost kao bracna. a prednost je, ako se odluce na razvod, nema jebade sa advokatima i placanja x hiljada para.
djeca sa 18 godina odlaze od kuce da uce samostalno zivjeti, stambena stednja pocinje od malena, posjedovanje svog stana je normala, samo bi neko nazad u kamenodoba da od zena pravi invalide, necije vlasnistvo.
Ne razumijem baš ovo najbolje, gdje neko želi praviti invalide i kakvo kameno doba spominješ. Brak između muškarca dvije i više žena nije ništa manje dobar ili loš od braka dvije istospolne osobe. To što mas mediji forsiraju da je normalno (poželjno) imati za partnera osobu istog spola je drugi par cipela.

uglavnomja wrote:meni je normalnija i razumljivija veza izmedju dvije istosplone osobe, koje vole jedna drugu, nego besmisleni haos sa jednim horozom i 4 kokoske. i gomilom pilica, gdje horoz dobija sve visestruko, a svi ostali su uskraceni za paznju, ljubav, vrijeme ...
A kao biva muškarac u zajednici sa dvije žene mora biti neki nasilan majmun sa bradom koji svaki dan tuče obje? Ne može recimo biti uzoran univerzitetski profesor, astronaut? Koje predrasude. :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#98 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Jack Be Nimble wrote:

Vaše mišljenje?
Nisam za tako nesto jer bi onda samo bogati imali zene.

Takodjer:
In cultures that permit men to take multiple wives, the intra-sexual competition that occurs causes greater levels of crime, violence, poverty and gender inequality than in societies that institutionalize and practice monogamous marriage.

That is a key finding of a new University of British Columbia-led study that explores the global rise of monogamous marriage as a dominant cultural institution. The study suggests that institutionalized monogamous marriage is rapidly replacing polygamy because it has lower levels of inherent social problems.
http://www.eurekalert.org/pub_releases/ ... 012312.php
Ukratko niđe veze.
Margita81

#99 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by Margita81 »

uglavnomja wrote:tema je besmislena do bola :-)

da li se brak zasniva na ljubavi? na nalazenju srodne duse, svoje druge polovice? (a ne trecine ili cetvrtine)

21. vijek. brak odumire. sto je ekonomska situacija bolja, to je manje brakova, a vise djece. sasvim normalno da ljudi dobiju 3-4 djece bez papira. a zive skupa. sve fercera kao pravi brak. i pred zakonom vanbrcna zajednica ima istu vrijednost kao bracna. a prednost je, ako se odluce na razvod, nema jebade sa advokatima i placanja x hiljada para.

meni je normalnija i razumljivija veza izmedju dvije istosplone osobe, koje vole jedna drugu, nego besmisleni haos sa jednim horozom i 4 kokoske. i gomilom pilica, gdje horoz dobija sve visestruko, a svi ostali su uskraceni za paznju, ljubav, vrijeme ...
:thumbup:
uglavnomja

#100 Re: Pravo na dvije ili više žena?

Post by uglavnomja »

A kao biva muškarac u zajednici sa dvije žene mora biti neki nasilan majmun sa bradom koji svaki dan tuče obje? Ne može recimo biti uzoran univerzitetski profesor, astronaut? Koje predrasude. :roll:

a dje si to procit'o :?:

matematika kaze vako, odokativno, 8 sati rada, 8 odmora, 8 spavanja ... znaci dva roditelja mogu djetetu posvetiti 15-ak sati dnevno (bez detaljisanja sta je odmor). i posvetiti sebi sat prije spavanja u miru 8)

jedan lik ima 4 zene, eto neka ima samo po jedno dijete sa svakom. znaci tata bi mogao ppsvetiti jednom djetetu dva sata dnevno, a njegovoj mamici jedan sat svaki cetvri dan. nema tu on vremena ni za koga, pogotovo sto mora zaraditi za 9 usta. djeca ostaju uskracena za ocevu paznju, ostaju uskracena da su vazna, posebna, jedinstvena ... ono sto svaki roditelj pokazuje svom djetetu. ovako je samo jedinka u grupi, ima plan i program kad smije doci tati na sat vremena nasamo. a rat izmedju mama :D to je vec :izet: . nema osobe koje nije ljubomorna, bez obzira da lise radi o ljubomori zbog ljubavi ili na materijalnoj osnovi.

matematika je ugrubo. :-)

zivot se ne sasotji od seksa. brak zasnovan na ideji o neogranicenom seksu :lol: :lol: :lol: :D je prop'o dok si rek'o keks.
Post Reply