Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post Reply
jefferson

#76 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by jefferson »

MMM1977 wrote:
Drinski wrote:Za taj grb je neko poginuo. Ja bih stavio jos vecu kaznu.
Ko je poginuo za ovaj grb? Da nisi nešto fulao?
Jasno bi ti trebalo biti koliko godina ima.
MMM1977

#77 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by MMM1977 »

Ma jasno je to meni sve ali njemu i takvima ce ostati nejasno sve dok se jednog dana ne probude i skontaju da se od ublehe ne zivi. A tada ce biti kasno.

Zbog korupcije i drzavnog mobinga ovdje nikome nije dobro (osim onima koji su u nekoj sprezi sa vlastima). Cak i oni ljudi koji nesto rade privatno i relativno su uspjesni su dovedeni u situaciju da sve razjebu i razgule negdje. Jednom se zivi a protraciti zivot ovdje peglajuci se sa silnim inspekcijama, tim drzavnim protuhama, nema smisla.

Ovo drustvo je u qrcu pa je takva i drzava.
HAVANA

#78 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by HAVANA »

TheMule wrote:
HAVANA wrote:To ko hamo nakav sto se zaposli u grasu,pa ko biva on nabavni...Pa sarafe od 20 feninga po 3 marke kupuje.I onda kuku majko,njih par bataljona.
Isto ti je i kod privatnika, nabavi jeftine injekcije za bolove, i onda mu cudo sto pacijenta boli, a vamo naplati punu cijenu :)

Mentalitet je to, i samo se moze promjeniti reformom, jakim zakonom, i sudskim i drugim organima gonjenja koji ce celicnom sakom upraznjavati i odrzavati zakon

Pokusavam da skontam sta si napisao i dovedem jedno sa drugim u vezu ali ne ide.Tvoje je primjer privatne firme nekoga ko je kreten i ko ce urusiti vlastiti biznis zbog kratkorocne dobiti,dugorocno trofac.Kad propadne moze se zalit nailovoj materi.Glup si,mrs.
Moje je primjer nesposobnog i gladnog kretena koji je zahvaljujuci korupciji,poznanstvima...dosao na mjesto u firmi koja je od vitalnog interesa za drustvo i grad,koju svi mi placamo i koja mora poslovati regularno.Bez ikakvog plana i programa se zaposli previse ljudi,pljacka i kupuje ko sta stigne,placa ogromne iznose za stvari 10 puta manje vrijednosti,naravno od povlastenih dobavljaca...I tako svedu na nulu sve oko sebe i onda kuku majko,daj nama...
Zamisli privatnika da hamu zaposli :lol: Kakav ba hamo,da mi 100 milja da,ne bi ga ni za portira stavio.Il inspektoricu pdv-a jednu,kojoj ja sa zavrsenom srednjom masinskom skolom objasnjavam kako je doslo do pretplate pdv-a,da carina dize osnovicu za carinjenje(a i to je jer ne dam kafe) ne priznaje nabavnu fakturu, iako po slovu zakona mora uz dokaz transakcije,racuna,propratnih papira...Da platim vise pdv-a a robu knjizim po ulaznoj i nabavnoj fakturi,jer drugacije i ne mogu,kupio sam je za taj iznos.Stvara se razlika u pdv-u,gura me u pretplatu pdv-a e eto onda njih,eeee problem,vi ste u pretplati...Cuj problem,problem je meni picka ti materina,ja ti platio vise...idi u firme zna se cije i koje,koje su ga bruku duzne,koje radnicima ne uplacuju nista...a ja u srijedu ako ne pustim platu knjigovodja zove,drama,ne smijes kasniti,kazna...Drama,sto nije drama u hidrogradnji mater li vam jebem lopovsku...Zaposljava se ko kako stigne,stimulise se rad na crno,al bukvalno,niko ih ne dira,svercuje,prodaje ko sta stigne bez ikakvih posljedica a registrovanom pravnom licu piju krv na slamku.Kako ces biti konkurentan sa cijenom ako pola drzave radi na crno,svercuje,prodaje,kreci,postavlja plocice,narucuje dhl-ima i kurcima pa prodaje,popravlja auta,aparate,telefone popravlja,uvozi,za sve postoji crno trziste...Umjesto da to sankcionise a stimulise privatnu incijativu ,otvaranje firmi...sve kontra.Sistem kurcu ne valja,kakav mentalitet,rade nasi ljudi ko doksa kad ga u red utjeras.Korupcija i pogresni ljudi na pogresnim mjestima,problem broj jedan u ovoj zemlji.
HAVANA

#79 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by HAVANA »

MMM1977 wrote:Ma jasno je to meni sve ali njemu i takvima ce ostati nejasno sve dok se jednog dana ne probude i skontaju da se od ublehe ne zivi. A tada ce biti kasno.

Zbog korupcije i drzavnog mobinga ovdje nikome nije dobro (osim onima koji su u nekoj sprezi sa vlastima). Cak i oni ljudi koji nesto rade privatno i relativno su uspjesni su dovedeni u situaciju da sve razjebu i razgule negdje. Jednom se zivi a protraciti zivot ovdje peglajuci se sa silnim inspekcijama, tim drzavnim protuhama, nema smisla.

Ovo drustvo je u qrcu pa je takva i drzava.
Upravo gledam slike druga koji je bio ovde uspjesan al izludio sa kretenima,sve prodao i otisao u ameriku.Radi,kez od uha do uha.Slike djeteta koje sa 11 godina na nekakvom skolskom takmicenju sta li je,sastavlja malog robota...A ja upisujem dijete na kurs engleskog jer nastavnica citav cas prica o bogu,umjesto engleski....dok ovaj robota sastavlja...Oj tugo jesenja.
Gojeni H

#80 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Gojeni H »

Ja pamtim vakat kad je bilo jedno osiguranje auta u gradu ( valjda ono ZOIL) i kada se preko veze islo da se osigura auto.
Danas te vuku za rukav da ti oni osiguraju auto.

Isto tako pamtim kad je babo odnio flasu i pecenje da bi mu se prodao gradjevinski materijal.
Sad ponesi pare i uzmi gdje hoces.

Ljudi brane rudnike i slicne, lafo zajednicke drzavne firme, ne znam zbog cega.
Rudnici su postali cisti reket prema privatnim firmama. Ako pretjerano trazis da ti se plati, neces vise nikada dobiti na tenderu.
Totalno neprofitabilni, bahati i kriminalni.

Nisam za bilo kakvu vrstu privatizacije, ali jesam za otvaranje trzista i drugima, pa neka bolji pobijedi.
Problem je dovesti investicije, jer bez toga NE MOZE.

Trenutno zaduzivanje da bi se isplatile plate parazitima? - Da, idemo utabanim grckim stopama ka ambisu, sigurno i polako.
sumirprimus

#81 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by sumirprimus »

nije ambis dno..
da se vise i tog ambisa docepat,da i mi malo dusom dahnemo...
Bodkin

#82 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:Već sam pisao na temi o Grčkoj...
ExNihilo wrote:Nešto kontam apropo ovih paralela Grčke sa nama...Čini mi se da sličnosti ipak ima više nego razlika.

Glomazna administracija? Checked
Velika poreska utaja? Checked
Odsustvo kontrole nad monetarnom politikom? Checked
Gomilanje duga za pokriće tekućih potreba? Checked
Korupcija javnom sektoru? Checked
Deficit? Checked

Što se razlika tiče:

- Naš dug nije još prešao famoznih 60% GDPa.
- Nešto drugačija struktura duga.

Direktno zaduživanje kod komercijalnih banaka je "trčanje posljednih 100 metara".

IMF neće dalje da finansira, što je negativan indikator investitorima, pa ni emitovanje dužničkih vrijednosnih papira nije opcija + keš im treba sad i treba odmah. Ja se fakat ne sjećam kad se neka vlada zadužila direktnim kreditom kod komercijalne.
Ne slazem se. Odluka jeste debilna (osim ako ne dobiju pravo jeftina sredstva preko "prijateljske zemlje"), ali i pored svega sto si naveo, treba pomenuti i jednu ogromnu razliku.

Grcka je u vrijeme zaduzivanja bila clanica EU, NATO, u eurozoni, sa dobrim kreditnim rejtingom i friziranim knjigama. Mi nemamo nista od navedenog, sto ukratko znaci da se ne mozemo pribliziti Grckoj iz prostog razloga sto nam niko nece dati da se zaduzimo mimo mogucnosti.
Bitniji je fiskalni deficit. Tu vidis koliko prostora imas
sumirprimus

#83 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by sumirprimus »

bodkine,a oćemo mi moć na more sa tim deficitom?ove godine?
JThomas

#84 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by JThomas »

ako su sredstva kod prijatelja jeftinija nego kod MMFa, zašto se uopšte prvo pregovara sa MMFom? što ne odmah od prijatelja?

ma mislim jasno mi je, zajebavam se... :roll:
prog321

#85 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

HAVANA wrote:
Upravo gledam slike druga koji je bio ovde uspjesan al izludio sa kretenima,sve prodao i otisao u ameriku.Radi,kez od uha do uha.Slike djeteta koje sa 11 godina na nekakvom skolskom takmicenju sta li je,sastavlja malog robota...A ja upisujem dijete na kurs engleskog jer nastavnica citav cas prica o bogu,umjesto engleski....dok ovaj robota sastavlja...Oj tugo jesenja.
Osnovno drzavno skolovanje u Americi je u prosjeku puno losije i skuplje od ovog u Sarajevu.
Ako mu djete radi sa robotima vjerovatno ga je upisao u neku privatnu skolu. A to kosta dobrih para.
Gojeni H

#86 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:
HAVANA wrote:
Osnovno drzavno skolovanje u Americi je u prosjeku puno losije i skuplje od ovog u Sarajevu.
Ako mu djete radi sa robotima vjerovatno ga je upisao u neku privatnu skolu. A to kosta dobrih para.
Otprilike 30 milja zelembaca godisnje na jugu. Jaran mi razmisljao o upisu svog malog. Samo razmisljao :D
sumirprimus

#87 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by sumirprimus »

kad vec pricamo o investicijama.nema bolje.
apsidejzi

#88 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by apsidejzi »

Ludzak wrote:Normalno da čeka dokle god vlada zločinačka organizacija SDA. Radi li Novalić išta osim što krade ?? Sad će mi neki SDA-ovac reči da SDA za ovo nije ništa kriva, jok eto ja sam.

Sad mi je jasan stav DF-a u potpunosti.
Nista tebi nije jasno... Ne pokusavaj pricu svesti na individualnu odgovornost jer su stvari mnogo kompleksnije. Vise od pola drzave jedva ceka bankrot kako bi se mogli odvojiti pa i ono malo inicijative opstruiraju koliko mogu. Evo ti primjer sa digitalizacijom tv kanala.

Ono gdje bi se eventualno moglo vise uraditi jeste kantonalni i opcinski nivo jer tu u startu imas jednoatavniju politicku situaciji i tu bi se moglo uraditi sve ono o cemu se na temi prica u vezi lakseg otvaranja firmi, inspekcijskog preseravanja i sl.

Imamo mi i pozitivnih primjera na tom nivou. Evo je opcina Kakanj imala suficit prosle godine jer su uradili upravo te korake za privlacenje biznisa. Ni Gorazde nije nista gore. Tamo su se smjestile tri cetiri velike firme a posao ne moze nac samo onaj ko nece. Uvoze se radnici iz Foce i Visegrada. Ljudi vozare do Gorazda... Znas ti to jer si i ti iz gorazda al te jede nesto drugo pa kakis o SDA... Jede te seljacki mentalitet zavisti prema tudjem uspjehu a Gorazde je realno uspjesan grad s obzirom na sve okolnosti.
GoldenSpoon

#89 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by GoldenSpoon »

Ceka nas puno gota sudbina nego sto je to u grckoj. Mala smo zemlja i nemamo nazalost puno toga ponuditi izuzev sirovog hidropotencijala, šuma.....

SDA je rak rana ovog društva i dobro je da se zadužuju i da sve rasprodaju jer je ovo jedini način da se ovcama pokaze ko je zapravo stvarni neprijatelj svom narodu.

Citam kako su im se i domace banke nudile da daju kredite za saniranje deficita, pa naravno kako ce budzetlije vracati dignute kreditr ako sve stane, a za banke je ovo raj, daju nove kredite koji ce biti vraceni kad tad plus uz to imaju redovno vracanje kredita od budzetlija.
calculator

#90 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by calculator »

GoldenSpoon wrote:Ceka nas puno gora sudbina nego sto je to u Grckoj.
Na osnovi kojih zvaničnih podataka iznosiš ovakve tvrdnje?
GoldenSpoon

#91 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by GoldenSpoon »

calculator wrote:
Na osnovu toga da svake godine se sve vise i vise zaduzujemo, a da smo dosli do toga da je u budzetu planirano nekih 54 miliona km dobiti od BH Telecoma kojih nema....

Dakle, rasprodat ceno sve i neka nam je onda Bog na pomoci....
SmokingMan

#92 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by SmokingMan »

Pogrešan post,sorry.... :D
Thorgerson

#93 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Thorgerson »

calculator wrote:
Pa nije daleko prognoza.

Ako gledamo tempo zaduzivanja, najebali smo. Jedina sreca je u tome da ni MMF vise ne zeli da nam daje pare, jer ce dobiti samo problem.

Istina, mi nismo prezaduzena zemlja, ali evo ako nastavimo se zaduzivati ovim tempom kao u posljednijih 6 godina, i ako nastavimo te kredite bacati u havu kao do sad, umjesto za projekte, za zaposljavanje, investicije, za 5 godina cemo biti prezaduzeni. Kontas? 5 godina je nista.

Ako se ne varam od 2006 se zaduzili preko 6 milijardi kod raznih kreditora, a BDP porastao za 12%, a tolike milijarde usle? Gdje su nestale?
prog321

#94 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by prog321 »

Mnogo je jeftinog novca u svijetu. Stampaju se sveze novcanica svugdje. I mi bili budale da ih ne iskoristimo.
Da, zaduzit cemo se za unucad ali bi istim tim unucadima trebali ostaviti autoputeve i aerodrome, termoelektrane, hidroelektrane, i funkcionalnu namjensku industriju.
Ovo sto radimo je glupo i smjesno.
Moljakati kao zadji prosjak za par miliona da bi pokrili budzetske parazite. Ne.. i ne. To nije nacin.
Kad vidim planove da se gradi 20km autoputa godisnje dodje mi da se samoranim. Da li su ti ljudi uopste isli u skolu ??
Mi se moramo zaduziti megalomanski. Po 5 milijardi eura u paketu. Ko kaze da nemoze taj nema pojma o globalnom financijskom stanju. Ako se ovako nastavi stampati (a hoce) novac ce se devalvirati brzim tokom. Ono sto je nekad kostalo par miliona bit ce par stotina hiljada eura.
Mi moramo zgrabiti taj frisak, jeftini novac. On je tu. Banke su u izobilju od friskog novca. Bukvalno ne znaju sta da rade sa njim.
Samo moramo dostaviti valjane projekte . i to je to.

Ako drzavnici ne znaju, neka onda mene zaposle. Ja cu. :-D
calculator

#95 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by calculator »

Thorgerson wrote:
calculator wrote:
Pa nije daleko prognoza.

Ako gledamo tempo zaduzivanja, najebali smo. Jedina sreca je u tome da ni MMF vise ne zeli da nam daje pare, jer ce dobiti samo problem.

Istina, mi nismo prezaduzena zemlja, ali evo ako nastavimo se zaduzivati ovim tempom kao u posljednijih 6 godina, i ako nastavimo te kredite bacati u havu kao do sad, umjesto za projekte, za zaposljavanje, investicije, za 5 godina cemo biti prezaduzeni. Kontas? 5 godina je nista.

Ako se ne varam od 2006 se zaduzili preko 6 milijardi kod raznih kreditora, a BDP porastao za 12%, a tolike milijarde usle? Gdje su nestale?
I njegova i tvoja tvrdnja su proizvoljne, napamet ispisane. Doduše i ovaj forum je medij koji "svašta trpi", uobičajeno je i ništa novo sveforumsko pametovanje :-)

U odnosu na države regiona, ili evropske države, na kojoj poziciji po zaduženosti se nalazi Bosna i Hercegovina, odnosno po sposobnosti i resursima za povrat novca?
Drinski

#96 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

tandmand wrote:
Ima i veca kazna, 3-4000 KM koju su ljudi placali u vezi fiskalne kase koju su imali a zbog neke sitne greske. Za rad na crno (neregistrovan) se kaznjavalo sa par stotina KM.
To je taj poticaj poduzetnistvu. :D
Za rad na crno treba uvesti retroaktivnu uplatu doprinosa ko kod kradje struje. Vodu u benzinu treba rijesiti pecacenjem pumpe. Tako se pomaze preduzetnistvo. Pa ili cemo raditi ili necemo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#97 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by JoseMujica »

u našem slučaju pozivcija kreditora je veoma sigurna s obzirom da se prema zakonu novac prikupljen od PDV-a prvo rezervira za servisiranje stranog duga, a šta ostane krčmi se po ustavnoj vertikali

mi smo glede toga raj za kreditore
Drinski

#98 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

jefferson wrote:
Haj ne seri svega ti. Kad zaradis prvi dinar od svojih 10 prstiju a da nije od mame ili tate ili iz budzeta onda pricaj.
Umjesto da se tebi pravdam, ja sam tebe prijavio.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#99 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by pici »

Dzemina zlatna krilatica " Crno nam se pise, propasti necemo"... haJa
Drinski

#100 Re: Zaduživanja Vlade FBiH - Čeka li Bosnu sudbina Grčke?

Post by Drinski »

HAVANA wrote:

Daj ba ne zajebaji majke ti.Nosio se kad je trebalo.Opomenes i cao,kakva hiljada,ne rastu na grani. :-) Koliko je za neistaknuto radno vrijeme,aparat za gasenje pozara...Meni je rekao i da moram uokviriti grb,jebem ti mater i tebi i grbu,i aparatu za gasenje pozara...Dobro se sjecam,moram platiti 37000 km pdv-a u roku 7 dana,ne znam gdje mi je glava gdje guzica a on me pegla sa aparatom i okvirom,sto je radno vrijeme na ovim vratima a ne na onim... :-) a u stvari ceka stoju dvije...Ceka onaj na granici,ceka carinik,ceka onaj u mupu,ceka u opstini...Na lijekove ih potrosili. :evil:
Takav nacin kontrole treba reformisati, znaci kad otvaras objekat to sve moras imati, a kasnije se to samo uzgred kontrolise. Tako se rjesava 100 problema. I jos nesto, zasto ti mislis da disko ne treba imati aparat za gasenje pozara a kad neko pogine onda je opet kriva drzava?
Post Reply