Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
klaki

#76 Re: Simply: Oruzje

Post by klaki »

dječak sa šibicama wrote:Image

Ovaj novi kalash mi se svidja, jel moguce ovo imati legalno? i moze li se nabaviti gdje? tesko, ja mislim.
Zaboravi na automatsko oruzje kao civil. Pricam o legalnom naravno :D
Repetitor

#77 Re: Simply: Oruzje

Post by Repetitor »

Gojeni H wrote:Legalno? :D

Za jedno 6 mjeseci, ova najljepsa, najdraza od svih dama ... Jest' skupa ali uzecu je pa kad bi se zaduzio kod MMF-a. :D

Image

Izmedju ostalih spravica imam ga :) jest da je kratka 9ka ali sminka.

I vjerovali ili ne,nisam do sada metka ispalio :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#78 Re: Simply: Oruzje

Post by KatarinaKosaca »

Ovaj želim :roll:

Image
ULTRAK

#79 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

Ovdje je moguce naruciti automatsku pusku; bilo koju, i onda je dati da se kod specijaliste pretvori u "semi automatsku". Nakon toga je sam na relativno lagan nacin mozes opt pretvoriti u automatsku. Tako da imas papire za pusku i nemogu je oduzeti ili kazniti te nakon "rutinske kontrole" ali ipak je puska automatska. Dakle na relativno lagan nacin mozes imati automatski mitraljez kod kuce u EU.

Semi automatske puske su ovdje svakako dozvoljene. Znaci ovako nesto mozete imati u EU legalno:

Image

Automatska je onoliko koliko je prst brz. Tako da je bitno prst trenirati... :D

Mada se semi automatska moze pretvoriti u automatsku relativno lagano i niko to nikada nebi otkrio.
madner

#80 Re: Simply: Oruzje

Post by madner »

Jednostavnije je naruciti u americi verziju za civilno trziste.

Ko ima dovoljno love, trenutno best buy :D

Image
klaki

#81 Re: Simply: Oruzje

Post by klaki »

ULTRAK wrote:Ovdje je moguce naruciti automatsku pusku; bilo koju, i onda je dati da se kod specijaliste pretvori u "semi automatsku". Nakon toga je sam na relativno lagan nacin mozes opt pretvoriti u automatsku. Tako da imas papire za pusku i nemogu je oduzeti ili kazniti te nakon "rutinske kontrole" ali ipak je puska automatska. Dakle na relativno lagan nacin mozes imati automatski mitraljez kod kuce u EU.

Semi automatske puske su ovdje svakako dozvoljene. Znaci ovako nesto mozete imati u EU legalno:

Image

Automatska je onoliko koliko je prst brz. Tako da je bitno prst trenirati... :D

Mada se semi automatska moze pretvoriti u automatsku relativno lagano i niko to nikada nebi otkrio.
Valjaju li oni .22LR hekleri cemu? Jeftini su u americi, ali cini se slabo. Samo 9mm bajo :)
ULTRAK

#82 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

klaki wrote:
Valjaju li oni .22LR hekleri cemu? Jeftini su u americi, ali cini se slabo. Samo 9mm bajo :)
To je isto semi automatska. Dakle trebala bi biti legalna i u BiH. To je ovaj:

https://www.youtube.com/watch?v=EsplkAp-5zk

Pojma nemam valjali. Peripetija bi bila to uvesti u BIH... Jedino ako ima prodavnica negdje u BiH semi-automatskog naoruzanja.
madner

#83 Re: Simply: Oruzje

Post by madner »

Nego ima li jos ovih ISPC takmicenja u BiH i koji klubovi to organizuju?
Dozer

#84 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Kombat wrote:PRatim!

Zanimljivih postova na temi vec sada, a mogu tek misliti sta ce biti poslije!

@SmokingMan je izgleda knjigovodja po struci a killer u srcu :D odmah predracun :D

Sto se tice same teme...primjenjuje se ona stara - koliko para, toliko i muzike. Posto me u ovo mirnodopsko doba interesuje samo licno naoruzanje, pitao bih Dozera za njegovo misljenje o slijedecem: da li je ogromna razlika u cijeni izmedju HS XDM serije u kalibru .45 i HK modela istog kalibra opravdana pravom razlikom u kvaliteti ili je to jednostavno placanje branda? Znam, ima dosta i u cijeni radne snage koja to proizvodi, ali ipak...

Citav svoj zivot, do prosle godine, sam bio vlasnik iskljucivo registrovanih komada oruzja, i svasta (ali bas svasta) sam izmijenjao. Nakaza od drzave me natjerala da shvatim da u slucaju da ga ikada upotrijebim u samoobrani - najebao sam nevidjeno. Sve rasprodao. Eh sada (ovo je zamisljena situacija, ako slucajno citaju dzabojebi iz snaga ceranja i pljenidbe)<<>>kako se ono kaze, za svaki posao treba odgovarajuci alat. Kada bih htio nesto nositi za samoobranu danas :D onda bi to definitivno bio revolver 2.5" cijevi, moguce proizveden u bivsoj drzavi (iznenadjujuce laganog i glatkog mehanizma okidanja) u kalbru 357 - solidan udarac za tu cijenu, nema cahura i ne mozes promasiti na udaljenosti od 2 do 5 metara sve i da pokusavas :D
Vezano za prvo - Nisi mi naveo koji model HK, ali svejedno... Pretpostavljam da si mislio na ovo - http://hk-usa.com/hk-models/hk45/.
Po meni, osim dizajna, nema tu nikakve velike razlike izmedju ta dva pistolja, bez obzira na kalibar. Sigurnosno oba dobri, vatrena moc je malo jaca kod XDM-a radi kapaciteta punjenja u tom kalibru (13+1, a HK je 10+1), a ergonomski su takodjer tu negdje. Licno mislim da se ne isplati davati vise love za istu ili dobro slicnu stvar.

Vezano za drugu stvar - ja to ne jebem, zakon mislim, i ako kojim slucajem dodje do samoodbrambene upotrebe, tada se vodim vrlo jednostavnim pravilom - bolje da ja lezim njega, nego on mene, i da su njegova djeca sirocad, a ne moja. Tacka k'o Fahrin usarafljeni neboder.
A nosanje za samoodbranu - da, 2,5" u .357 je sasvim zadovoljavajuca varijanta, s tim sto bih ja ipak radije uzeo isto, ali u varijanti .38 Special. Razlog: ako opletes nekoga sa .357, bez obzira na verziju zrna, imas 90%+ sansi da to zrno nastavi dalje i povali jos nekoga. Kod .38 special-a je slucaj obrnut, tj. 90% je da ce zrno ostati u onome kome je namijenjeno i niko drugo nece stradati.
Kod koristenja neke varijante u 9x19, onda se fino uzme Hydra-Shock zrno, i miran si.
Dozer

#85 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Izlija wrote:Za svu raju koja nabavlja pancirnu zaštitu jedan koristan savjet, dobro provjeravajte rok izrade i vrijeme valjanosti. Neisplati se bacati lovu ukoliko je panciru rok pred isticanje ili nedaj bože isteko.
Ovo ni ja nisam bas shvatio... rok trajanja kevlara...?!
Dozer

#86 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Kombat wrote:I jos jedno pitanje za Dozera...
Jesi li imao prilike ikada koristiti ista od Vektora iz juzne afrike?
Ne, nazalost. Cuo sam da nisu lose stvarke, ali nisam imao priliku probati.
Dozer

#87 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

KatarinaKosaca wrote:Ovaj želim :roll:

Image
:lol: :lol: :lol: :lol:
Kaca, ti jos ne odustajes od toga, a :D
Ovo bi ti, vjeruj mi, ispadalo iz ruku kod svakog metka :D
Dozer

#88 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

madner wrote:Nego ima li jos ovih ISPC takmicenja u BiH i koji klubovi to organizuju?
Tita mi,...ja k'o nekakva salterusa na info pultu :D
Za sad nema. Malo se raspala liga, ali valjda ce se reorganizovati...
Izlija

#89 Re: Simply: Oruzje

Post by Izlija »

Dozer wrote:
Izlija wrote:Za svu raju koja nabavlja pancirnu zaštitu jedan koristan savjet, dobro provjeravajte rok izrade i vrijeme valjanosti. Neisplati se bacati lovu ukoliko je panciru rok pred isticanje ili nedaj bože isteko.
Kompozitni materijali koji se ugrađuju u AB zaštitu imaju svoj vijek trajanja i preporuka je da se paneli mjenjaju svako 5 godina :wink: mada mogu i prije popustiti a sve u zavisnosti od habanja i količini upotrebe ( nosiš li ga dnevno , sedmično, povremeno) kao i do načina skladištenja ( čuvati od direktne izloženosti suncem, vlage , fizičkog oštećenja ). Nikad i zaista nikad ne kupovati polovne i korištene panele.
madner

#90 Re: Simply: Oruzje

Post by madner »

Da sam murjak ili krimos odmah bih nabavio pancir, ovako ne vidim bas svrhu.
ULTRAK

#91 Re: Simply: Oruzje

Post by ULTRAK »

madner wrote:Da sam murjak ili krimos odmah bih nabavio pancir, ovako ne vidim bas svrhu.
Isto to se moze tvrditi i za naoruzanje. Sta ce covijeku naoruzanje osim za samo odbranu?
Dozer

#92 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Izlija wrote:
Dozer wrote:
Kompozitni materijali koji se ugrađuju u AB zaštitu imaju svoj vijek trajanja i preporuka je da se paneli mjenjaju svako 5 godina :wink: mada mogu i prije popustiti a sve u zavisnosti od habanja i količini upotrebe ( nosiš li ga dnevno , sedmično, povremeno) kao i do načina skladištenja ( čuvati od direktne izloženosti suncem, vlage , fizičkog oštećenja ). Nikad i zaista nikad ne kupovati polovne i korištene panele.
Jedno su paneli/ploce, ali sam kevlar...?
A kevlar su, kao sto znamo, tanke celicne niti...
S4mpion

#93 Re: Simply: Oruzje

Post by S4mpion »

madner wrote:Da sam murjak ili krimos odmah bih nabavio pancir, ovako ne vidim bas svrhu.
Realno, prosječnom BH lovcu je pancir potrebniji nego policiji i krimosima. :mrgreen:
madner

#94 Re: Simply: Oruzje

Post by madner »

Sport, zabava, rekreacija, samoodbrana i za slucaj slucaja.

Problem sa pancirom je sto nema prakticne svrhe. Ako mi neko udje u kucu, necu imat vremena da ga nabacim na potkosulju. Ne mogu hodat sa njim preko dana itd...
Ako se zarati, vecina ovog jaceg oruzja probija ove lakse pancire.

Ima stvarno smisla za muriju i kriminalce, kazem.
S4mpion

#95 Re: Simply: Oruzje

Post by S4mpion »

Image

:pusi2:
Dozer

#96 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Shadow?
S4mpion

#97 Re: Simply: Oruzje

Post by S4mpion »

Yes.
Kombat

#98 Re: Simply: Oruzje

Post by Kombat »

@Dozer :thumbup:
Hvala na iscrpnim odgovorima i na savjetu!
dječak sa šibicama

#99 Re: Simply: Oruzje

Post by dječak sa šibicama »

ULTRAK wrote:Isto to se moze tvrditi i za naoruzanje. Sta ce covijeku naoruzanje osim za samo odbranu?
Kolekcionarski, neko skuplja salvete, neko znacke, ja bi volio oruzje.

Ne trebaju mi meci u kuci, recimo.

Pacifist, ali volim dizajn oruzja, i tako to.
blablablabla1235

#100 Re: Simply: Oruzje

Post by blablablabla1235 »

Dozer wrote:A kevlar su, kao sto znamo, tanke celicne niti...
Kakve čelične niti te spopale. Kevlar je "plastika", aromatski poliamid... I propada s vremenom, pogotovo ako je još izložen UV zrakama, znoju i sličnim destruktivnim materijama, u principu niko ne garantira više od 5 godina...
Ploča koja se umeće je nekad bila čelična, pa "keramička", a danas je kompozit svega i svačega,... A kako je proizvođaču u interesu da ima više obrta stavljaju rok trajanja što je moguće kraći...
Post Reply