U mojoj generaciji u bugojnu lik naograjisao na strazi, na onoj livadi gdje su istresali u rupe ostatke iz kuhinje, ja svojim ocima gledao kako lik vileni u snu, budi se i ne konta sta se desava oko njega.diason wrote:Vojska sigurno oblikuje ljude, jedino sto je dugo trajala, ali recimo 2 mjeseca obuke bi mnogima dobro doslo.U vojsci se ucis disciplini, tacnosti sto danas mnogim nedostaje.Covjek postane i dosta hrabriji, kad se sjetim Bugojna i straze ujutro u tri, mrak, u sumi sam stojis, nije bas ni svejedno bilo ispocetka.Dosta covjek i mentalno ojaca, tako da sam ja za sigurno.
Pa cak i losi uslovi sto neko rece, losa hrana, jos losiji smjestaj, ali i to sve covjeka uci i zahvalnosti na stvari koje imamo kod kuce, a koje uzimamo zdravo za gotovo.
Kroz pricu poslije umivanja, vukla ga trojica u wc, frajer ko biljka maltene, u snu ga prenijelo, i kroz pricu sta dje kako, zena mu se neka prividjala kroz romb onih kucica drvenih sa coporom paschadi.
Sutio hudnjak i opuco strazu, tek prvu noc nakon skidanja sa straze ga prenese u snu na zlo i to citavoj spavaoni isprica.
A dobar lik ko panja, posten momak, bas ljudina.