Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tandmand

#76 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by tandmand »

insomnia78 wrote:I sta ka'es, samo dodjes i pocnes raditi :lol:
Covjek pokazuje nove hrvatske dokumente i kaze " sa ovim samo dodjes u Njemacku i prijavis se na socijalu" :lol:
privremeni

#77 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by privremeni »

:thumbup:
tandmand wrote:
insomnia78 wrote:I sta ka'es, samo dodjes i pocnes raditi :lol:
Covjek pokazuje nove hrvatske dokumente i kaze " sa ovim samo dodjes u Njemacku i prijavis se na socijalu" :lol:
Margita81

#78 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Margita81 »

JanuaryJones wrote:Budući da su Banovići pojeli moje pitanje, pitaću opet. Kakva prava ima bračni drug HR državljanina koji nema hr papire ni prebivalište u HR? Djeca imaju papire.
Imas info na stranici njem.ambasade. Ja upravo prolazim to- ganjam vizu spajanje porodice za sebe i djecu. Samo muz ima hrv drzavljanstvo ali posto je gradjanin europske unije ne trebam polagati jezik i mogu raditi tamo odmah.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#79 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by _BataZiv_0809 »

Zviz wrote:

Danska ti je najbolja. Ja ti kazem. Samo trebas znat balansirati. A to cu te ja nauciti brzo. Poenta u svemu je da te niko ne primjeti, da ne zauzimas prostor u kadru. :) Vecina Jugosa pada na tom ispitu. Znas ono Jugosi ne traze da imaju svoje predstavnistva i sl. ali su ponekad glasni, ono bucni, para usi, a to lokalci ne vole. Ovdje je tako kad se rostilja, onda se rostilja u tisini. Sutiti je zabava u danskoj. Ono sjedimo i svak suti. Pokusajem malo kroz salu opisati mentalitet i na cemu Yugosi padaju. Jedna prica, djevojka se zalila kolegici oko radnog mjesta tj u istoj firmi, Bosanka, jer je mislila da je inn se malo pozaliti, ta ista prica se malo prosirila, i dodje jedan dan ona na posao i niko nista ne govori, kad dosla kuci u postanskom pismo - upozorenje da ima jos tri mjeseca do raskida ugovora, razlos ne uklapa se u kolektivni duh rada i firme. Jednostavno, direktor ne podnosi da se ko zali na rad, jer kvari mu harmoniju. Znaci suti. Nema misljene o nicemu, ako nemas sta pozitivno da kazes suti. Kao u Sjevernoj Koreji. Odgovaraj pitanja sa treba obe strane razumuti znaci nemoj nikada davati na znak da si na necijoj strani i sl. ako vecina kaze ovo ne valja i ti ima da kazes kao sto kaze vecina, jer ce ti od tave drzak hbati ako si sklon manjini. Moras biti dobro podkovan diplomata da prezivis u Danskom drustvu. I nemoj zaboraviti na kalendar i nauci se racunati dana u brojevima sedmica, jer ovdje se ne kaze u petak 12, vec petak sedmica 32.
Hvala tebi dobri moj Zviz, imam ja rodbine u Danskoj i iskreno ne bih ja tamo.

Predugo sam vec u Bosni da bih mogao zivjeti par sati avionskog leta odavde, a da ne dolazim svako malo. Iskreno ne mogu zamisliti svoj zivot, da su mi godisnji odmori oblizenje rodbine po Bosni. Zato ako ikad budem isao- Kanada u prvom redu, a onda moze i Australija ili Novi Zeland. Pa da dolazim jednom u 5 godina.

Hocu da mi je dom tamo gdje zivim i radim :thumbup:

Naravno nikad ne znas sta te sutra ceka, uglavnom te stigne ono od cega pokusavas pobjeci. Ali sa ovom pamecu i razmisljanjem to je tako. Nemam ni potrebe ici iz BiH kad ovdje imam sve. I sad bih sve to trebao staviti na kocku i pocinjati zivot ispocetka negdje drugo. Zasto?

Nadam se da mi zivot nece nabaciti neki dobar i uvjerljiv razlog da pakujem kofere.
JanuaryJones

#80 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by JanuaryJones »

Margita81 wrote:
JanuaryJones wrote:Budući da su Banovići pojeli moje pitanje, pitaću opet. Kakva prava ima bračni drug HR državljanina koji nema hr papire ni prebivalište u HR? Djeca imaju papire.
Imas info na stranici njem.ambasade. Ja upravo prolazim to- ganjam vizu spajanje porodice za sebe i djecu. Samo muz ima hrv drzavljanstvo ali posto je gradjanin europske unije ne trebam polagati jezik i mogu raditi tamo odmah.
Ali mora biti neka dozvola boravka koja će teći prema HR/EU državljanstvu?
muha_sa

#81 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by muha_sa »

sinuhe wrote:Iz Bosne idu ljudi svaki dan (12000 u Svedsku zadnjih 14 godina). Je li sad ovo neki poseban slučaj :-)
ko i kako :? interesuje me jer bih i ja sad otišo--ne iz ekonomskih razloga jer živim fala bogu :thumbup: jednostavno mi se gadi život u mom gradu pa bih se sad zaputio kod kcerke, zeta i unucadi.
dajte ljudi recept :D
sumirprimus

#82 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by sumirprimus »

muha_sa wrote:
ko i kako :? interesuje me jer bih i ja sad otišo--ne iz ekonomskih razloga jer živim fala bogu :thumbup: jednostavno mi se gadi život u mom gradu pa bih se sad zaputio kod kcerke, zeta i unucadi.
e tebi je i najlakse...
samo sjednes na avion i kazes im "ja došo"... :lol:
muha_sa

#83 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by muha_sa »

sumirprimus wrote:
muha_sa wrote:
e tebi je i najlakse...
samo sjednes na avion i kazes im "ja došo"... :lol:
:lol: :lol: :lol:

sjednem, izadjem u MalmeTu i na pasoškoj me teta na cistom mom jeziku pita : kod koga idete, koliko ostajete, vracate li se avionom il.............. :? :? jednom rekoh da se biciklom vracam i zovnu mi teta murijaša--umal me ne spengaše :lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#84 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by sumirprimus »

e muha eboga ti slazi kazi par dana,eeee kapl of dejz,fem`li,turist.fišing trip,zlatan ibrahimovic,roar ljokelsoj taj je norvezan?
Margita81

#85 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Margita81 »

JanuaryJones wrote:
Margita81 wrote:
Ali mora biti neka dozvola boravka koja će teći prema HR/EU državljanstvu?

Nista. Samo prijava boravka tamo jedini dok koji meni treba od muza da bih izganjala vizu.
JanuaryJones

#86 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by JanuaryJones »

OK, hvala ;) javni se preko PP kad izganjaš aBd.
razonoda

#87 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by razonoda »

Zviz wrote:
uglavnomja wrote:
privremeni wrote: Nije i ne treba ih biti briga. Uvijek nasa balkanska suplja, cuj treba nas stranac voliti vise nego rodjena mati. Nema niko iluzija, vecina ide ili bi isla radi golog prezivljavanja, a ne sto hoce hljeba preko pogace. Imas samo nekoliko zanimanja sa kojim mozes gdje hoces traziti i dobiti posao, sve ostalo je daj sta das. A kad Evropi ili sto ti kazes Svabi ne budu trebali, naravno da ce uraditi sta treba da ih se rijesi. Kakva je geopoliticka situacija, ipak ce se radije rijesiti nekih drugih, nego balkanaca, balkanac ce im mozda isprazniti kasu socijale, tom marifetluku nauciti i domacina, ali se nece dizati u zrak, skupa sa slucajnim prolaznicima, a to nije malo.

nije to bas tako jednostavno kako ti pises, ako te ja dobro kontam :oops:

azilanti kostaju brdo para. ko dobije azil dobija stan, socijalu, kurseve plus djeciji doplatak. nakon x godina dobija drzavljanstvo, radio ne radio. a kad dobije drzavljanstvo nema te sile da ga izbaci iz zemlje.

a recimo hrvat, da ne pricamo bosanac, ako nadje posao ima neke mogucnosti, valjda taj djeciji doplatak, ali djeca kostaju vise od tog doplatka, da se ne lazemo :D , i ako ostane bez posla nakon krace od 6 mjeseci nema pravo na naknadu za nezaposlene, nema socijale ... nema nista. a cak i da ima pravo, ako odradi duzi period i ubaci poreznih para u budzet, to je opet sitna lova za pristojan zivot. bar za nas koji smo navikli na drugaciji nacin zivota od recimo nekoga ko je dosao iz pecine ili prasume, karikiram :D
u biti zivjeti pristojno vani i raditi te nizeradne poslove, a ocekvati da ces nesto ustediti - tesko.
otici i raditi na crno, napatiti se, zivjeti kao smece, u nekom sobicku sa jos x ljudi da se ne bi potrosio koji euro ... i strahovati od izgona - to je druga prica.
Tacno tako. Plus, bar u Danskoj, ako je rijec o socijali poslje dvije godine dnevnih para preko sindikata, onda sljedi socijala koju daje opcina. Moras dat svoj svrakopis da ces vratiti novac ako te uhvate da nesto muljas. Zivot na socijala u Danskoj, za Danske standarde, je ako bi mogao neku usporedbu da napravim, kao zivot malo nadprosjecnog u BiH. A da bi dobijo socijalu koju daje opcina, ne smijes imati ustedjevine i brdo stvari za koje postoji max cijena itd. Ako imas primjer 20.000kr na racunu onda ti kazu prvo to potrosi pa onda ces dobiti socijalu. A koliko imas na racunu mogu uvijek viditi.
Tacno , nema socijale , moras dokazati da si na dnu. Ko normalan hoce da zivi od socijale. Ma kolika ona bila. Ne vjerujem da ce Danska dugo izdrzati , sa ovolikim Bosancima na ledjima.
dječak sa šibicama

#88 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by dječak sa šibicama »

muha_sa wrote:
sinuhe wrote:Iz Bosne idu ljudi svaki dan (12000 u Svedsku zadnjih 14 godina). Je li sad ovo neki poseban slučaj :-)
Ne znam za zadnjih 14 godina, ali sjecam se nekad 2000 otprilike, iz Bos. Krajine je masa raje islo u Malme, u gepeku bukvalno prelazili.

Meni jedan prijatelj iz Otoke nudio, rekoh hvala ti na tom riziku. Mnoge su vratili, kad se prijave, ali mnogi su i ostali. Konkretno ovaj lik iz Otoke :D

U gepeku presao granicu, kako to izvedu ne znam, jel neki kombi ili sta je u pitanju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#89 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by _BataZiv_0809 »

Znam i ja masu raje koja je presla ilegalno dok jos nije bilo Šengena i koji su kao ilegalci zivjeli vise godina. Najzanimljiviji primjer je nekoliko navijaca Celika koji su otisli na gostovanje pretkola Intertoto kupa kod Genta u Belgiju i ostali. :lol: Doduse oni su usli sa vizom, ali masa drugih je bukvalno u gepeku dosla.

Kako li su legalizovali svoj status, pojma nemam :roll: Znam da se malo ko svojevoljno vratio :D
supercali

#90 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by supercali »

Jeli iko ikas cuo situaciju nasi oresli u italiju ilegalno nema posla nema nista i ajde nazad kroz sume ilegalno u sloveniju medjutim u sumama kod gorice uhvate ih granicari i vrate u italiji :)
Ne pitajte me kako znam za ovo i gdje
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#91 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Zviz »

privremeni wrote:
uglavnomja wrote:
Zviz wrote:
Tacno tako. Plus, bar u Danskoj, ako je rijec o socijali poslje dvije godine dnevnih para preko sindikata, onda sljedi socijala koju daje opcina. Moras dat svoj svrakopis da ces vratiti novac ako te uhvate da nesto muljas. Zivot na socijala u Danskoj, za Danske standarde, je ako bi mogao neku usporedbu da napravim, kao zivot malo nadprosjecnog u BiH. A da bi dobijo socijalu koju daje opcina, ne smijes imati ustedjevine i brdo stvari za koje postoji max cijena itd. Ako imas primjer 20.000kr na racunu onda ti kazu prvo to potrosi pa onda ces dobiti socijalu. A koliko imas na racunu mogu uvijek viditi.

zaboravio si auto :D
ne mozes imati auto i socijalu. bar ne na svoje ime :oops: ali ako si ga imao, pa ga odjednom nemas, znaju koliko kosta tvoj auto i izracunaju koliko imas para u steku :-) i nema pomoci drzave.
inace sve se zna, sta imas na svoje ime, nekretnine, pokretnine, dugove, ustedjevinu, zene, djecu ... koliko si poreza platio, koliko zaradio, a sta imas ... gdje si bio i gdje si pare sa kartice dizao.
Samo po ovakvim postovima, pretpostavljam da ste obojica "vani". Ko o cemu, vi o socijali, te problemima sto se uredjena zemlja ne moze lako sisati.
Za utjehu, ne mozes ni ovdje imati auto ako zelis ostvariti pravo na djecji doplatak (nekih tridesetak maraka iznosi po djetetu), al sto mi nismo ni D od drzave, mi to lako zaobidjemo.
Kad sam se javio na ovoj temi, mislio sam na ljude koji zele svojim radom zaraditi za zivot, narocito na one koji nemaju od nikog da dobiju 5 maraka dnevno, za kafu i cigare, te nece iz "patriotskih" razloga da odu "trbuhom za kruhom". :oops:
Poenta je drug sto svojim radom i ne mozes zaraditi za nesto, jer te doslovice niko ne stiti. Gotovo 3/4 strane radne snage koja radi bolje receno neku vrstu zanatskog ili fizickog posla, nije ni uclanjena u danski sindikat i nista. Vecina puka vecina radi preko nekog biro u vlastitoj drzavi na toboze nekom terenskom radu u inostranstvu ili kako vec to sve opisuju. A sef te iste agencije u npr. Madjarskoj radi kao glavni nekog odjela u Danskoj za tu istu firmu koja je preko njega dovukla dva autobusa radnika. I ti isti radnici rade za stanicu 40-50kr sat dok ako su zaposljeni kao sto su Danci imali bi 150kr satnicu ili vise. Treba sta pojest, treba ono treba ovo - mozes sutetidi ali crkajes od rada za crkavicu. Zao mi je, ali jeftina radna snaga = sluga i robstvo. Cak robovima je bio zagarantovan krov nad glavom i topal obrok. Ovdje samo krov nad glavom u vecini slucaja, inace sve ostalo vodu, struju i hranu sami placaju.
sinuhe

#92 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by sinuhe »

Mogu mladi sasvim legalno zaraditi par hiljada eura u sezonskim poslovima. Kad dolaze sa Tajlanda sto ne bi iz Bosne.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#93 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Domaci izdajnik »

Image

:mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#94 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by _BataZiv_0809 »

Ne znam vala, odlazak vani mi je narealniji za one koji imaju deficitarna zanimanja i one koji bas nista i nikog nemaju i nikakve perspektive u Bosni. Ali svako sebi kapu kroji, pa nek je sa srecom svima. Dabogda svi imali i niko ne bio nezadovoljan :thumbup:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#95 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by Zviz »

sinuhe wrote:Mogu mladi sasvim legalno zaraditi par hiljada eura u sezonskim poslovima. Kad dolaze sa Tajlanda sto ne bi iz Bosne.

Mozes, evo kako ces zaraditi 2.000€ mjesecno na ruke.

Treba ti stela za dvije stvari. Jedna da ti neko najdje posao na jednom od puno brodova koji plivutaju izmedju Norveske i Danske. Trazis iz Danske jer je (jos) u EU. Da bi te zaposlili treba ti adresa i cpr broj, jer inace nemas racuna itd. Posto se radi 15 dana gotovo non stop- noci se na brodu i sl. a onda imas 15 dana slobodno. Tebi samo treba fiktivna adresa znaci da se samo registrujes kod nekoga, jer 15 dana ce ti biti jeftinije da ides u HR nego da placas mjesec dana stan, koji ce biti prazan po mjesecnog perioda.

Nije nikako tesko samo ti trebaju te dvije stele.
Domaci izdajnik

#96 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

_BataZiv_0809 wrote:Ne znam vala, odlazak vani mi je narealniji za one koji imaju deficitarna zanimanja i one koji bas nista i nikog nemaju i nikakve perspektive u Bosni. Ali svako sebi kapu kroji, pa nek je sa srecom svima. Dabogda svi imali i niko ne bio nezadovoljan :thumbup:
Slažem se kolega, i po n-ti put: samo doktori i IT stručnjaci, donekle mašinci imaju glat prođu, sve ostalo odjebaus!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#97 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by _BataZiv_0809 »

Lajavikrelac wrote: Slažem se kolega, i po n-ti put: samo doktori i IT stručnjaci, donekle mašinci imaju glat prođu, sve ostalo odjebaus!
Zato kad me mladjarija pita sta da upise od fakulteta ja im kazem medicinu, it, el.tehniku, masinstvo i odmah kurs njemackog uporedo.

Bjezi od prava, ekonomije i politickih nauka kao djavo od krsta :evil:
dječak sa šibicama

#98 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by dječak sa šibicama »

Ma sta vam je, Bosna je puna ljudi koji ce smetljari biti u Njemackoj, bilo sta, bolje biti smetljar u Njemackoj nego da te u Bosni handri svaki supak.

Bar si placen, cak i "na sramotu" dobijes dio plate.
jao_situacije

#99 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

Post by jao_situacije »

bumerangss wrote:
jao_situacije wrote:odbijam da napustim domovinu zbog šake ojra :oops: :oops:
Nije bas šaka eura! Ti mora da si na budjetskoj sisi :D
nisam :mrgreen:
Domaci izdajnik

#100 Re: Njemacka ukinula sve zabrane za one sa HR putovnicom!

dječak sa šibicama wrote:Ma sta vam je, Bosna je puna ljudi koji ce smetljari biti u Njemackoj, bilo sta, bolje biti smetljar u Njemackoj nego da te u Bosni handri svaki supak.

Bar si placen, cak i "na sramotu" dobijes dio plate.
To bi i držalo vodu da nemaš već hiljade Bugara, Rumuna, Mađara, Poljaka koji već odavno što regularno što ne rade te niže poslove.
Post Reply