ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
supercali

#76 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by supercali »

mozemo mi sve to zeliti sve dok postoji monopol nece biti to sto ti govoris dzaba je porediti bilo koju drzavu u europi sa nama osim mozda bjelorusije
tek kad udje neki jaki igrac tipa deutsche telekom telenor i sl onda mozemo ocekivati te pogodnosti
da nije usao deutsche mislis da bi u hr bile ovakve cijene i ponude?
tek kad udje dt oni svedi i austrijanci cini mi se odmah je pocelo simpa pa onda kasnije tomato i ostale zezancije
rovac13

#77 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by rovac13 »

z u m b u l wrote:nemaš dalje besplatan interent po smanjenoj brzini po isteku 2 GB prije 20 dana, nego valja kupit novu dopunu
kod postpaid poslije potrošenih 2 GB i isteka max.brzine i dalje piči internet 64 kbs, pa teroretski možeš /u zavisnosti kolko je ostalo dana u mjesecu/ narokat i 3-4 GB a po istoj visini pretplate
Da mi je skontat koja je tvoja misija ovdje :lol: :lol: :lol:

1. Trazis dlaku u jajetu ko je jeftiniji u marku
2. Mizerna ti giga mobilnog neta
3. Onda su nasli da je halo mobilni net jeftiniji od tog tvog
4. Opet ti je malo na halo 1,5GB za 7,5 KM
5. Nego treba placat 2 GB po 11,70KM jer je to nenadjebivo
6. Naravno treba to uzet zato sto dobijes flat po 64kbps pa nabijes 3-4 GB :? :? :?

Dokle vise......meni nista nije jasno o cemu se ovdje radi.

Ako tebi vrijedi taj flat na 64 kbps........onda nemas sta reci ni ovim bht-ovcima sto imaju 250mb + taj flat.....onda je i njima dobro.......ti cijeli dan njih ubjedjujes kako taj flat ne valja :? :? :?

Suma sumarum:

1. .....Halo ........za dva mjeseca platis tri puta po 5 km ....ukupno 15 KM........imas 3 GB neta u dva mjeseca
2. .....eronet......za dva mjeseca platis dva puta po 11,70....ukupno 23,40 KM...imas 4 GB neta u dva mjeseca.

Ja da biram izmedju ovo dvoje ja bi uzeo opciju 1......ako vec gledamo koje je povoljnije jeftinije........a ti biraj koje se tebi svidja.
friskyoreo

#78 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by friskyoreo »

Tebi je puno 1 MB interneta i to ti treba ukinuti da ne smaras ljude po forumima. :-D

Elem, Haloo, kupiš dopunu od 10 km, ona ti vrijedi 30 dana. Za tih 10 km kupiš sebi 2 gb neta.
Sumirano za 10 km imaš 2gb neta mjesec dana .
I to je najpovoljnije u BiH ako se izuzme mtelov akcija koja traje do kraja augusta.
doff

#79 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by doff »

Nevjerujem :shock:

Pa bolan, dopuniš haloo broj sa 10 KM, automatski si produžio validnost kartice, pošalješ poruku i od tih 10 KM dokupiš inernet. Koji dio ti ovdje nije jasan? Pa na taj princip ide i buy & surf. Svoju dopunu možeš trošit na pozive, sms ili net, tvoj izbor.

Nisi nikad koristio a filozofiraš
friskyoreo

#80 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by friskyoreo »

Evo ga opet. :-) Postoji li kakav ban na forumu da se neko trajno iskljuci i da se vise nikad ne moze registrovati i da mu ni unuci ne mogu se registrovati?! :D
friskyoreo

#81 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by friskyoreo »

Eh upravo to! :D
Bavarac94

#82 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by Bavarac94 »

http://www.mtel.ba/mnet-tarife/

Pošto nema nigdje specifičnih uslova Ugovora, na koliko se potpisuje ovaj Ugovor?
mirza_15

#83 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

Ciju mrezu koristi haloo i pod kojim uslovima? Da li ima iste uslove kao i "domacin"? Pogledao sam mapu pokrivenosti eroneta. Moze je opisati samo jedna rijec: jadno. M:telova pokrivenost na podrucju fbih moze dobiti istu ocjenu. (mislim na 3g). I jedni i drugi pokrili uza gradska jezgra i ko biva to je to.
mirza_15

#84 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

Da ne ulazim u raspravu sta je za sta dovoljno jer to zavisi od toga koliko je zahtjevan korisnik (4g vec uveliko pici osim kod nas zbog ove za...ancije oko digitalizacije terestrijalnog tv signala) reci cu samo da nije tacno da svaki mobitel trosi vise na 3g. Noviji modeli nemaju taj problem.
rovac13

#85 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by rovac13 »

mirza_15 wrote: Pogledao sam mapu pokrivenosti eroneta. Moze je opisati samo jedna rijec: jadno. M:telova pokrivenost na podrucju fbih moze dobiti istu ocjenu.
Vjerovao ili ne ova izjava meni u zivotu ne znaci nista.

Koristio bht.......signal bio ok.......sad koristim eronet signal ok........internet jako brz.......i sto je najvaznije jeftinije mi nego na bht u..........a to sto ce se neko nadheb.... ciji je veci.....ko ima vise korisnika......ko je bolje pokrio neke prostore u koje ja nikad necu doci........zasto bi to nekog zanimalo
mirza_15

#86 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

rovac13 wrote:
Vjerovao ili ne ova izjava meni u zivotu ne znaci nista.

Koristio bht.......signal bio ok.......sad koristim eronet signal ok........internet jako brz.......i sto je najvaznije jeftinije mi nego na bht u..........a to sto ce se neko nadheb.... ciji je veci.....ko ima vise korisnika......ko je bolje pokrio neke prostore u koje ja nikad necu doci........zasto bi to nekog zanimalo
Mozda ne hodas puno po bih pa ti nije bitno. Meni je jako bitno da su pokriveni putni pravci i jos neke jako bitne lokacije. Bez zafrkancije,eronetova karta pokrivenosti izgleda bas jadno, dok za m:tel ta konstatacija vazi samo za podrucje fbih.
mirza_15

#87 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

KvaziExpert wrote:
Mirza (icemane :D ), ima li gdje vasa karta pokrivenosti, mislim, ima li javno dostupna? Sve moje strateske lokacije :D i pravci kretanja su dobro pokriveni, al' onako me zanima. Hvala unaprijed
Nemam pojma ko ti je taj iceman :mrgreen:

Mislim da nema i to je veliki propust bh telecoma. S obzirom da znam kakvu pokrivenost ima bht to bi bio dobar marketinski argument koji ovako ostaje neiskoristen. Mozda ima negdje na rak-ovoj stranici. Vidio sam nedavno jednu mapu iz 2009. godine. I ta je neuporedivo bolja nego eronetova iz 2015.
mirza_15

#88 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

tasmanijska neman wrote:i ? džaba i njima i tebi kao njihovom potparolu kada su bezobrazno skuplji od ostalih
koriste se valjda logikom da će "patrioti" uvjek biti glupi i vjerni i da ih mogu komotno bez pardona klepat po ušima
ali izgleda da se malo varaju, jer su počeli plakati o padu profita

tražit 13 km za jednu pišljivu gigu
naspram 5,5 km kod mtela za 1,5 gb je više nego bezobrazluk

A kako je to m:tel-ova ponuda drasticno povoljnija ako iskljucimo trenutnu akciju koja ima ogranicen rok trajanja? Eronet i haloo? Da karikiram: postavim ja jednu baznu stanicu u blizini badcarsije i dam najbolju ponudu. Hoces li je uzeti? Neka gospoda iz eroneta uloze milione u nove bazne stanice, njihovo napajanje, vezu sa njima pa cu onda njihove ponude uzeti ozbiljno u razmatranje. Samo tada bi trebalo isplatiti investiciju, a onda bi se to odrazilo na ponudu.... Mislim, treba biti fakat neozbiljan pa uzeti halo kao ozbiljnu alternativu. Ne zove se to slucajno alternativni operater.
mirza_15

#89 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

Ako sam dobro upratio kod m:tela je 500 MB 10 KM i to bez PDVa. Pusti se ba akcijskih cijena koje vaze mjesec, dva, tri.

http://www.mtel.ba/article/2536
smartXL

#90 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by smartXL »

mirza_15 wrote:A kako je to m:tel-ova ponuda drasticno povoljnija ako iskljucimo trenutnu akciju koja ima ogranicen rok trajanja? Eronet i haloo? Da karikiram: postavim ja jednu baznu stanicu u blizini badcarsije i dam najbolju ponudu. Hoces li je uzeti? Neka gospoda iz eroneta uloze milione u nove bazne stanice, njihovo napajanje, vezu sa njima pa cu onda njihove ponude uzeti ozbiljno u razmatranje. Samo tada bi trebalo isplatiti investiciju, a onda bi se to odrazilo na ponudu.... Mislim, treba biti fakat neozbiljan pa uzeti halo kao ozbiljnu alternativu. Ne zove se to slucajno alternativni operater.
Naslov teme je ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom. Trenutno je mtel 5,5KM = 1,5GB, 30 dana.

A sto se tice haloo, ne znam samo sto ga ogroman broj studentata koristi i hvali ga. Valjda zato sto su neozbiljni studenti, jos uvijek neuki...
rovac13

#91 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by rovac13 »

Sta znaju studenti.......ko je lud uzimat na halo 1GB 20 dana za 5KM........kad moze fino uzet na bht u 1GB i 30 dana za 13 KM.

Ali zato jarane da vidis gotive........2 miliona korisnika......vau.
friskyoreo

#92 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by friskyoreo »

Haloo koristi infrastrukturu od eroneta. I ne bih bas je okarakterisao kao "jadnu". Isto kao ni mtelovu.
Drugo, ako uzmemo tu pretpostavku da BHT ima vecu pokrivenost, sto je upitno, definitivno ima vise korisnika na jednoj baznoj stanici. Tako da cak i na 3g u urbanim mjestima saobracaj je otezan i usporen.

I stvarno je bzvze ta prica vise sa BHT-om gdje se brani na sve moguce nacine. Nije najbolji, najpovoljniji itd. Nisu ni ostali. Svako nudi nesto povoljnije dok je nesto skuplje. Bitno je da se korisnik na osnovu svojih potrosackih navika "nadje" u necijoj ponudi. Za nekog je to eronet, za nekog mtel, a za nekog bht, ili nesto drugo. No, i dalje stoji cinjenica da iako ostala 2 operatera prave korak naprijed, bht stoji u mjestu sa ponudom i uslugama, a o odnosu sa korisnicima da i ne pricam. Koja je pozadina toga svega, vrijeme ce pokazati.
mirza_15

#93 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

Ma ubi haloo. Presisali sve! Cek da pogledamo zvanicnu potvrdu od rak-a. Upsss. BHT i M:tel dominanti sa pofino preko 40% udjela. Sica ostala eronetu i m:tel-u. Bas su ti zvanicni podaci zlocesti. Srusise teoriju o dominaciji haloo mreze. Bas steta.

Drugi dio: pasa trebas malo na izucavanje mobilnih komunikacija da bi mogli na istoj ravni raspravljati o baznim stanicama. M:tel ima, karikiram, jednu baznu stanicu tamo gdje telecom npr. ima 10. M:tel pojaca signal do daske, bh telecom napravi plan (imaju neke celije, ponovno koristenje istih frekvencija i sl.)

Treci dio: Ne znam sto vas boli cinjenica da je stalna ponuda m:tela losija od telecom-ove. Vi bas sve dajete od sebe da popljujete bh telecom. Haj da kazemo da nekada i postoji razlog, ali vi hraknete bas na sve. Jeste to sebi dali takav zadatak ovdje na forumu? Isto tako, dostupnost eroneta je zorno pokazana na mapi na NJIHOVOJ STRANICI! Cuj onoga, upitna pokrivenost 3g signalom bh telecoma. Hahaha. To ko biva eronet i m:tel imaju bolju. Realnost je da kada spojis m:tel i eronet bh telecom je bolji po tom pitanju. Hebo ba MOBILNI internet kada sa njim nisam mobilan. Prodjem koziju cupriju i vozdra signal eroneta.
friskyoreo

#94 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by friskyoreo »

mirza_15 wrote:Ma ubi haloo. Presisali sve! Cek da pogledamo zvanicnu potvrdu od rak-a. Upsss. BHT i M:tel dominanti sa pofino preko 40% udjela. Sica ostala eronetu i m:tel-u. Bas su ti zvanicni podaci zlocesti. Srusise teoriju o dominaciji haloo mreze. Bas steta.

Drugi dio: pasa trebas malo na izucavanje mobilnih komunikacija da bi mogli na istoj ravni raspravljati o baznim stanicama. M:tel ima, karikiram, jednu baznu stanicu tamo gdje telecom npr. ima 10. M:tel pojaca signal do daske, bh telecom napravi plan (imaju neke celije, ponovno koristenje istih frekvencija i sl.)

Treci dio: Ne znam sto vas boli cinjenica da je stalna ponuda m:tela losija od telecom-ove. Vi bas sve dajete od sebe da popljujete bh telecom. Haj da kazemo da nekada i postoji razlog, ali vi hraknete bas na sve. Jeste to sebi dali takav zadatak ovdje na forumu? Isto tako, dostupnost eroneta je zorno pokazana na mapi na NJIHOVOJ STRANICI! Cuj onoga, upitna pokrivenost 3g signalom bh telecoma. Hahaha. To ko biva eronet i m:tel imaju bolju. Realnost je da kada spojis m:tel i eronet bh telecom je bolji po tom pitanju. Hebo ba MOBILNI internet kada sa njim nisam mobilan. Prodjem koziju cupriju i vozdra signal eroneta.
Tipicni "sjo vid' mu glave" i " 'ta ce on" mentalitet. :D
Ne znam ko je rekao ovdje da je halooo vodeci operater. Raspravljalo se o ponudi mobilnog interneta. No kad vec pomenu, to sto BHT i Mtel imaju najvise korisnika, vise govori o drustvu u kojem zivimo. Doduse, u drzavi apsurda, u kojoj je sve kontra logike, za ocekivati je da vecina se i odluci za BHT.
To sto pricas oko baznih stanica, licno se ne razumijem u to. Ali kao dugogodisnji korisnik mtela, a od prije 2 godine bht-a, na osnovu licnog iskustva, mogu reci da sto se tice pokrivenosti i kvalitete usluge nema razlika, cak sta vise, mtel ima malu prednost kad je mobilni internet u pitanju. Sta rade sa tih baznih stanica ne znam. Ali ocito nesto ne stima. Mozda neko sa estrade i nije bas spretan u rasporedu tih baznih stanica, pa uprkos tome sto ih ima puno, ne funkcioniraju efikasno. Trebaju definitivno reviziju napraviti tih planova.

Stalna ponuda mtela nije losija od bht. Oboje su jednako losi. Samo, sto kod oba vrijedi ona: "sto dobijes na mostu, izgubis na cupriji". Mada mtel stalno ima akcije neke za korisnike. I imali su povoljan dokup neta i flat na prepaid kada je bht naplacivao 0.50 km/mb u stalnoj ponudi.
Eronet je sto se tice njih u velikoj prednosti. Jedino sto i izvlaci bht da ne bude najvece zlo je ta famozna obracunska jedinica. No, s obzirom da ljudi koriste telefon i za razgovore, a ne samo za pozive od 10 sekundi, eronetova 60+10 obracunska je i vise nego prihvatljiva. Govorim o postpaid-u naravno. Za prepaid, jasno je ko dan ko stvarno nudi vise.

To sto se tebi cini da "dostupnost eroneta je zorno pokazana na mapi na NJIHOVOJ STRANICI", to je standardni izgled jedne stranice telekom operatera bilo gdje u svijetu. I to se zove preglednost i jednostavna dostupnost svih informacija. Vjerujem da kada dodjes sa BHT stranice na stranicu nekog drugog operatera i sve je dostupno u 2 klika da je to veliki sok. Jer u bht-u moras unajmitii IT strucnjaka da nadjes informaciju koja ti je potrebna. Jer onaj nestasni djecacic iz treceg razreda koji je dizajnirao stranicu, mozda se previse zaigrao i zanio. :D
Sto se tice same pokrivenosti, dostupna je karta mtela i eroneta. Ja od bht-a nisam vidio niti mi je dostupna. A da vjerujem nekom s foruma na rijec da bht ima bolju pokrivenos - ma daj.
mirza_15

#95 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

friskyoreo wrote:
To sto se tebi cini da "dostupnost eroneta je zorno pokazana na mapi na NJIHOVOJ STRANICI", to je standardni izgled jedne stranice telekom operatera bilo gdje u svijetu. I to se zove preglednost i jednostavna dostupnost svih informacija. Vjerujem da kada dodjes sa BHT stranice na stranicu nekog drugog operatera i sve je dostupno u 2 klika da je to veliki sok. Jer u bht-u moras unajmitii IT strucnjaka da nadjes informaciju koja ti je potrebna. Jer onaj nestasni djecacic iz treceg razreda koji je dizajnirao stranicu, mozda se previse zaigrao i zanio. :D
Sto se tice same pokrivenosti, dostupna je karta mtela i eroneta. Ja od bht-a nisam vidio niti mi je dostupna. A da vjerujem nekom s foruma na rijec da bht ima bolju pokrivenos - ma daj.
Mislio sam na ovo:

http://www.hteronet.ba/podrska-korisnic ... venost/3G/

i ovo:

http://www.mtel.ba/pokrivenost

A kod BH Telecoma iz 1.juna 2009. godine (ravno 6 godina prije) imas bolju situaciju nego je trenutna kod ovog dvojca:

http://maps.mobileworldlive.com/network ... =350&cid=5
mirza_15

#96 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

tasmanijska neman wrote: i ne znam šta će ti 3G na putovanju o kojem pričaš,
da ne gledaš youtube prilikom vožnje :-)
Inace je internet potreban samo za youtube. Recimo viber ne koristi niko. Mozda da provjeris email? Mozda cu i na facebook? A mozda pogledam i neki youtube clip. Mozda dodjem i na ovaj forum. A ne moras stalno biti u pokretu. Mozda mi treba internet negdje na izletu? Mozda na pauzi dok pijem negdje kafu?

Glupo je porediti akcijsku ponudu ogranicenog roka trajanja sa stalnom.
rovac13

#97 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by rovac13 »

Ja sam dugo koristio bht.......sad koristim eronet........i uopce nemam nikakvih problema sa signalom........ovaj prica gluposti.......naravno jer vidi da mu taj posao mozda i nece cvjetati jos dugo godina.

Kako su krenuli unistice to preduzece za kratko vrijeme.
friskyoreo

#98 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by friskyoreo »

mirza_15 wrote:
friskyoreo wrote:
Mislio sam na ovo:

http://www.hteronet.ba/podrska-korisnic ... venost/3G/

i ovo:

http://www.mtel.ba/pokrivenost

A kod BH Telecoma iz 1.juna 2009. godine (ravno 6 godina prije) imas bolju situaciju nego je trenutna kod ovog dvojca:

http://maps.mobileworldlive.com/network ... =350&cid=5
Zbog cega mislis da ta stranica ima neki kredibilitet i moze se uzeti za ozbiljno? I na osnovu cega su oni postavili tu kartu, ko je izvor i kako su njima dostupne te informacije, a samim korisnicima i siroj javnosti nisu?

Uopste mi ne izgleda losa pokrivenost 3g-om, pokriveni su svi veci urbani centri i vaznije saobracajnice. Naravno, za nas stepen razvoja. Iako bi da smo normalna drzava, sada raspravljali o pokrivenosti sa 4g i ove bi mape predstavljale upravo to.

Ono sto je meni iznenadjenje je da je eronet sto se tice pokrivenosti sa 2g bolji od mtel-a.
http://www.hteronet.ba/podrska-korisnic ... enost/gsm/
To zaista nisam ocekivao.
mirza_15

#99 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by mirza_15 »

Nije raja toliko glupa koliko mislite. Primjera radi, trzisni udio BH Telecoma kada je u pitanju mobilna telefonija je skocio sa 44,36% na 46,95% od decembra 2013. do decembra 2014. dok je udio m:tela pao sa 42,05% na 39,60%. Izi pao s 0,53% na 0,23%.

NIJE OVO SLUCAJNO!
rovac13

#100 Re: ko je trenutno najpovoljniji sa mobilnim internetom ?

Post by rovac13 »

Nije potrebno biti inzinjer da bi razlucio da li je bolje 2gb za 10km.......ili na bht 1gb za vise para.

Samo lud covjek moze ubjedjivat sebe i druge da je ovo drugo bolje.
Post Reply