Papa Franjo u Sarajevu

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#76 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by plain vanilla »

hajducka travica wrote:Hoce li ga bosnjaci docekati kao svoji svoga.Bosnajci tvrde da su multikonfesionalni,pa pomislih ima li razloga da ga ne docekaju i muslimani i katolici i pravoslavci bosnjaci.
Zavisi u kakvoj majici dodje
Thorgerson

#77 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Gledam onu mapu, cudi me npr da nije organizovana neka posjeta i nekoj dzamiji. Ok, razumijem naravno da ce obici crkve, ali jbg ipak dolazis u grad koji je vecinom muslimanski, budimo realni. Ono, sta ja znam da ga malo uvedu u begovu. Ne mora uzimati abdest. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#78 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

sjo meni je dojadilo :D

jedva čekam da sve završi back to kolotečina :lol:
sokkia

#79 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by sokkia »

It_is_a_Leclerc wrote:
hajducka travica wrote:Hoce li ga bosnjaci docekati kao svoji svoga.Bosnajci tvrde da su multikonfesionalni,pa pomislih ima li razloga da ga ne docekaju i muslimani i katolici i pravoslavci bosnjaci.
Bošnjaci nisu multikonfesionalni, već su Bošnjaci uglavnom muslimani.
Država je multifkonfesionalna.

Papa Franjo ima sve predispozicije da bude nasljednik velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, sv. Ivana Pavla II, i naravno da će Bošnjaci, kao zreo, državotvoran narod dočekati dragog gosta s najvećim počastima.

Ovo nije ni Pakistan ni Alžir.
đaba je zlonamjernicima to govoriti, a onima koji to nisu ne treba ni objašnjavati.
Thorgerson

#80 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Thorgerson »

Dobro, ali ostaje isto tako cinjenica da mi ovdje jesmo trn u oku krscanske evrope. I mene to uzasno nervira, a ta ista evropa nam fura neku toleranciju, razumijevanje - umjesto da otvoreno kazu, predjite ba svi na krscanstvo pa cemo pricati. :D Da je kojim slucajem ovdje bilo obrnuto 92', zar mislite fakat da bi takva Evropa dozvolila klanje svoje brace.

Ali ovo je cinjenica. Uostalom, kud veci dokaz treba od Turske. Takvoj zemlji ne daju u EU. Zasto? Pa zato sto prema procjenama ce imati vise stanovnika od Njemacke. Zamislite da najmnogoljudnija zemlja EU bude muslimanska...haahah. Pa to oni nikada nece dozvoliti.

Meni je drago sto Papa dolazi i ja cu ga docekati. Zasto ne. Ali pitam se da li bi licemjerna Evropa tako velikodusno docekala nekog islamskog lidera?

Da se razumije ja sam daleko od pravog muslimana i religija, daaaaleko. I najsretniji bih bio da turci ovdje nisu ni bili. Citava nasa historija bi vjerovatno mirnije izgledala. Ali sta se moze.
Truba

#81 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

paša moraš shvatiti da smo recimo nijemcima švicarcima i svim ostalima u europi mi balkanci barbari bez obzira je li riječ o katolicima muslimanima ili pravolsavnima
sledge

#82 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by sledge »

Sarajlije trebate otići u što većem broju na doček i svi da ponesete zastave, plavo-žutu ili još bolje ljiljane da se zna da je papa došao u zvaničnu posjetu BiH a ne Hrvatskoj!
bumerangss

#83 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by bumerangss »

neviges wrote:Hoce li se smjeti mahati hrvatskim ili hercegbosanskim zastavama?
Nece!!!
Truba

#84 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

:D

ja mislim da je prijedor jedini grad u BiH gdje su hrvati katolici u manjini u odnosu na katolike ostalih nacija ( sve zbog useljavanja za vrijeme AU)

s druge strane opet ponavljam neću se nikad umoriti
nemojte brkati državna obilježja hrvatske sa obilježjima hrvatskog naroda u bih
ne budite malicioozni

jučer fadil novalić ubacuje federaciju bih u tu priču oko pape jedno 4 puta je ponovio federacija će imati korist federacija će imati korist na na zastavi federacije je šahovnica
Cybernetic

#85 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:27, edited 1 time in total.
Truba

#86 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Truba »

eeee ajd dobro dok porediš bitku radnika za svoje plaće s papom to je podmetanje
ali ratnog zločinca u isti red stavljati sa sljedbenikom kneza mira

dalje nisam čitao

malicioznost
Cybernetic

#87 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 20:28, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#88 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by skafiskafsnjak »

Znate li hoce li autobusi voziti taj dan ? ahahah.

Mislim na ove medjugradske...znaci za MOstar npr.
Grof

#89 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Grof »

Zna li iko radi li GRAS u subotu i ako da, po kojem rasporedu?
BHCluster

#90 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by BHCluster »

Pododbor za medije Organizacijskog odbora za doček poglavara Vatikana pape Franje saopćio je danas napomene i upute vjernicima i svećenicima prigodom njegova dolaska u Sarajevo 6. juna.

Upute prenosimo u cjelosti:

1. Dobro bi bilo autobuse i osobne automobile obilježiti plakatom ili nekim znakom prepoznavanja. Policija će biti na svakom ulazu u Sarajevo i uputiti vas na parking gdje će vas dočekati volonteri i davati daljnje upute prema stadionu. Osim na parkingu osobni automobili će se moći parkirati i na trotoarima na koje uputi policija (gradski parkinzi su sigurniji)

2. U Sarajevo bi trebalo doći do 6.00 sati. Ovako rano se treba doći zbog sigurnosnih predradnji koje se moraju uraditi na prometnicama (nakon što se to obavi u 8.00 sati se blokiraju sve važnije prometnice) te da se izbjegne gužva (prijavljeno je 800 autobusa i puno osobnih automobila)

3. Ulazak u liturgijski prostor - stadion bit će moguć od 4.00 sata ujutro, a do 9.00 sati svi hodočasnici će trebati biti na stadionu. U 8.00 sati slijedi dobrodošlica hodočasnicima, davanje potrebnih informacija i molitva

4. U liturgijski prostor - stadion će moći ući samo osobe s ulaznicama koje će dobiti u svojim župnim uredima

5. Župnici ili voditelji hodočasničkih skupina neka upoznaju hodočasnike da će prije ulaska na liturgijski prostor - stadion biti izvršen policijski pregled svih hodočasnika. U liturgijski prostor - stadion neće biti moguće unijeti
a) eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva (upaljači, petarde, baklje, "bengalke" i slično), zapaljive smjese i tekućine, sprejeve i boce s komprimiranim zrakom, vatreno i hladno oružje (noževi, svi metalni predmeti, šipke, palice, lanci, škarice, žileti, kompleti za manikiranje, metalni pribori za jelo i slično);
b) predmete pogodne za ozljeđivanje i samoozljeđivanje;
c) hranu i piće, koje hodočasnici nose sa sobom, u metalnoj i staklenoj ambalaži;
d) sve vrste alkoholnih pića i kišobrane

6. Svećenici neka obvezno ponesu sa sobom i neka pripaze na sljedeće:
a) odgovarajuće liturgijsko ruho za koncelebraciju: naglavnik, albu, pojas, štolu bijele boje bez kojega neće moći koncelebrirati;
b) svećenicima suslaviteljima obučenim u liturgijsko ruho zabranjeno je snimanje bilo kakvim aparatima za snimanje, mobitelima, kamerama i slično;
d) potrebno je do 9.00 sati doći u određene sakristije liturgijskog prostora - stadiona i obući liturgijsko ruho;
e) sve napomene koje vrijede za hodočasnike vrijede i za svećenike, uz napomenu obaveznog poštivanja važećih liturgijskih odredbi i aktualnih odredbi vatikanskog Ureda za liturgijsku pripremu Papinih putovanja;

7. Generalna proba za pjevače počinje u 8.30 sati, na predviđenom mjestu za zborove uz oltar. Ali proba pjevanja za zborove iz Sarajeva i zborove koji se tada nađu u Sarajevu je i u petak, 5. juna 2015. godine u 16.00 sati na stadionu. Svi sa sobom trebaju ponijeti vlastite note. Nakon probe pjevanja u 9.30 sati počinje predprogram duhovno - meditativne naravi, obogaćen pjesmom i glazbom.

8. Hodočasnici neka sa sobom ponesu i pripaze:
a) ulaznicu i osobni dokument (svećenici i vjernici): osobnu kartu (hodočasnici iz BiH) ili putovnicu (hodočasnici izvan BiH);
b) zdravstvenu iskaznicu i povijest bolesti, ukoliko boluju od neke kronične bolesti, te najnužnije lijekove koje koriste;
c) vodu, osvježavajuće napitke u prozirnoj plastičnoj ambalaži, a ukoliko nose hranu, ona mora biti u kartonskoj ili papirnoj ambalaži;
d) kabanicu (preporučujemo), kao moguću zaštitu od kiše.
e) za vrijeme pozdravljanja Svetog oca i prolaska između hodočasnika nije dozvoljeno bilo što bacati, pa ni cvijeće;
f) tijekom euharistijskog slavlja nema nikakvog pljeskanja, niti se razastiru parole i barjaci, ali se fotoaparati mogu koristiti.

9. Hodočasnicima se preporučuje:
a) ne nositi sa sobom veću količinu novca ili predmete veće vrijednosti zbog mogućih krađa ili gubljenja;
b) pratiti vremensku prognozu i obući se prikladno, odgovarajuće euharistijskome slavlju;
c) pratiti upute službenih osoba: voditelja programa, volontera, redara i policije koja će biti u civilu;
d) obratiti se, ukoliko zatrebaju zdravstvenu pomoć, najbližem volonteru, koji će biti označen odgovarajućim znakom.

10. Papa dolazi u Katedralu u 16.20 sati. U Katedralu će moći ući samo duhovna zvanja koja dobiju ulaznicu za Katedralu, ostali će pratiti program s platoa ispred Katedrale. Bit će postavljeni monitor i razglas. Naime, prijavljeno je 1.400 osoba, a može ući samo 600 osoba. Zbog toga je odlučeno da će moći ući samo predstavnici svih razina duhovnih zvanja.

Što se tiče unosa u Katedralu, isto vrijedi kao i za misno slavlje na Koševu. Predprogram u Katedrali počinje u 15.15 sati, a moći će se ulaziti od 14.00 sati.

11. Papa dolazi u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u 18.30 sati. Već u 16.00 sati se počinje ulaziti u sportsku dvoranu Renovabis u koju će moći ući mladi s ulaznicama na kojima piše "dvorana Renovabis". Ostali će moći pratiti program na platou ispred Centra, gdje će biti postavljeni monitor i razglas. Slična je situacija kao i u Katedrali. Sportska dvorana može primiti oko 850 mladih, a prijavilo se više od 4.000 mladih. Nastojali smo da u sportskoj dvorani budu predstavnici svih mladih iz BiH, Hrvatske i cijele regije. U 17.00 sati počinje predprogram.

12. Nadamo se da će oni koji budu čistili prostore nakon Papina odlaska osjetiti da su tu održavani duhovni sadržaji.

Obavijest za one koji dolaze izvan BiH - Radi što bržeg protoka hodočasnika na naplatnim kućicama za korištenje autocesta u BiH, želimo javiti svima onima koji dolaze izvan BiH da se naplata vrši isključivo u konvertibilnim markama, a može i u papirnim eurima (gdje se ostatak vraća u konvertibilnim markama, a po kursu 1.9), te kreditnim karticama. Preporučujemo svim vozačima da unaprijed pripreme sitan novac, kako bi protok bio što učinkovitiji i brži.
Ludzak

#91 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by Ludzak »

samo se pitam koliko će nam od penzije ukinuti zbog svih ovih ceremonija oko pape.
zateznistub

#92 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

Treba prosuti vode, kad inšala ode...
walk_M-A-N

#93 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by walk_M-A-N »

Cybernetic wrote: I tako dok IMF diktira totalnu rasprodaju svega sto su ljudi u BiH gradili pola stoljeca, a domace politicke garniture sve vjerno izvrsavaju, zabavljaju vas Erdoganom, papom i slicnima.
Dolazak pape se narodu servira kao najbitniji dogadjaj stoljeca. Ne radi se toliko o samom papi koliko o servilnosti i malogradjanstini domacih "medija". Ista situacija je bila kada je dolazila Angelina Jolie. Koja bijeda...
Jadno.. Jučer čitav dan vijesti o stolici .. Nijedne riječi o tome ko plaća ove ogromne troškove u državi koja živi na kreditima, i koliki su..
Nisam pratio Erdoganovu posjetu ali sumnjam da je bilo i blizu. Čak i kada je Clinton dolazio, ne znam da je bilo ovako.
Najgora mi je besmislena odluka Vlade FBiH da se skrati rad u petak jer papa dolazi u subotu!? Pa Novaliću znaš li da su samo to milioni izgubljenih maraka, možda 10 miliona!?! Ja ću raditi do kraja normalnog vremena.

Papa će treći put doći, kakva historijska posjeta, smiješno pretjerivanje. Šta je bilo od posjeta prije, osim što je država potpisala ugovor sa crkvom?
Najveća korist i posljedica je u daljem nacionalnom homogeniziranju Hrvata, vjerujem znatno manje u vjerskom, u smislu sjećanja na Gospodina Isusa.
Da podsjetim, Isus nije djelovao nasilno, ali jeste jednom, kada je finansijske špekulante, današnje bankare, istjerao iz hrama.. Pa gdje je ta osuda nezamislivo bogatih u svijetu gdje se povećava broj siromašnih i gdje zahvaljujući i MMF-u nestaje srednji sloj radnika?
Korist za BiH je posredna, recimo malo vijesti dana na svjetskim medijima da je papa posjetio zemlju, ali za građane to ne donosi ništa.
Meni bi značilo da papa osudi genocid u više gradova BiH, ili bar u Srebrenici, kao i zločine u Ahmićima i slične, svakako i u Grabovica, i to je najveća poruka mira. I da osudi segregaciju sada, kao u Stocu, i ove dvije škole ..
Dakle, posjeta bi bila dobrodošla da se to nije svim ovim pretjerivanjem pretvorilo u cirkus.
Last edited by walk_M-A-N on 03/06/2015 12:37, edited 1 time in total.
BHCluster

#94 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by BHCluster »

Biskup Komarica u svojoj knjizi otkriva šokantan plan istrebljenja Hrvata iz BiH
U Nadbiskupskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu u utorak predstavljena je “Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski”, knjiga banjalučkog biskupa mons. Franje Komarice i njemačkog novinara Winfrieda Gbureka, u kojoj biskup Komarica otvoreno govori o pozadini rata i otkriva šokantne informacije o planu istrebljenja Hrvata i katolika iz Bosne i Hercegovine.

Biskup Komarica otkriva nove podatke o tome kako su mu rekli međunarodni moćnici da katolici iz BiH moraju nestati, kako je planirano njegove biskupije više ne bude, jer da su u BiH planirana samo dva naroda, a da su Hrvati nacionalna manjina, piše Večernji list.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#95 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by plain vanilla »

dulekrele

#96 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by dulekrele »

luxury1 wrote:Ja stvarno ne razumijem sta ce on u Sarajevu gdje ima manje od 5000 katolika....Ukupno u BiH katolika ima mozda 3%.
on dolazi u BiH a s obzirom da je Sarajevo glavni grad te iste BiH logicno je da ce doci u SA nece u Listicu. kontas ? :-)
zateznistub

#97 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by zateznistub »

dulekrele wrote:
luxury1 wrote:Ja stvarno ne razumijem sta ce on u Sarajevu gdje ima manje od 5000 katolika....Ukupno u BiH katolika ima mozda 3%.
on dolazi u BiH a s obzirom da je Sarajevo glavni grad te iste BiH logicno je da ce doci u SA nece u Listicu. kontas ? :-)
e ču' mu pitanja i konstatacije, moja mila mati...
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#98 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by emillio estevez »

walk_M-A-N wrote:
Cybernetic wrote: I tako dok IMF diktira totalnu rasprodaju svega sto su ljudi u BiH gradili pola stoljeca, a domace politicke garniture sve vjerno izvrsavaju, zabavljaju vas Erdoganom, papom i slicnima.
Dolazak pape se narodu servira kao najbitniji dogadjaj stoljeca. Ne radi se toliko o samom papi koliko o servilnosti i malogradjanstini domacih "medija". Ista situacija je bila kada je dolazila Angelina Jolie. Koja bijeda...
Jadno.. Jučer čitav dan vijesti o stolici .. Nijedne riječi o tome ko plaća ove ogromne troškove u državi koja živi na kreditima, i koliki su..
Nisam pratio Erdoganovu posjetu ali sumnjam da je bilo i blizu. Čak i kada je Clinton dolazio, ne znam da je bilo ovako.
Najgora mi je besmislena odluka Vlade FBiH da se skrati rad u petak jer papa dolazi u subotu!? Pa Novaliću znaš li da su samo to milioni izgubljenih maraka, možda 10 miliona!?! Ja ću raditi do kraja normalnog vremena.

Papa će treći put doći, kakva historijska posjeta, smiješno pretjerivanje. Šta je bilo od posjeta prije, osim što je država potpisala ugovor sa crkvom?
Najveća korist i posljedica je u daljem nacionalnom homogeniziranju Hrvata, vjerujem znatno manje u vjerskom, u smislu sjećanja na Gospodina Isusa.
Da podsjetim, Isus nije djelovao nasilno, ali jeste jednom, kada je finansijske špekulante, današnje bankare, istjerao iz hrama.. Pa gdje je ta osuda nezamislivo bogatih u svijetu gdje se povećava broj siromašnih i gdje zahvaljujući i MMF-u nestaje srednji sloj radnika?
Korist za BiH je posredna, recimo malo vijesti dana na svjetskim medijima da je papa posjetio zemlju, ali za građane to ne donosi ništa.
Meni bi značilo da papa osudi genocid u više gradova BiH, ili bar u Srebrenici, kao i zločine u Ahmićima i slične, svakako i u Grabovica, i to je najveća poruka mira. I da osudi segregaciju sada, kao u Stocu, i ove dvije škole ..
Dakle, posjeta bi bila dobrodošla da se to nije svim ovim pretjerivanjem pretvorilo u cirkus.
Sto bi ti da se on isprica. .?
Za zlocine Hrvata , za segregaciju,za pretvaranje cirkusa od drzave, da bi se udovoljilo tebi :mrgreen:

Os i 100 maraka ili bonu?
BHCluster

#99 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by BHCluster »

emillio estevez wrote:
walk_M-A-N wrote:

Sto bi ti da se on isprica. .?
Za zlocine Hrvata , za segregaciju,za pretvaranje cirkusa od drzave, da bi se udovoljilo tebi :mrgreen:

Os i 100 maraka ili bonu?
Ti izgleda ne znas citati sta je napisano ali to je do tebe.
It_is_a_Leclerc

#100 Re: Papa Franjo u Sarajevu

Post by It_is_a_Leclerc »

Image

Preporučujem za one koji se ne mogu pomriti s činjenicom da nam dolazi dragi gost - Papa Franjo.
Post Reply