Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post Reply
Bodkin

#76 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

kox wrote:
Bodkin wrote:
Gojeni H wrote:Prosjek znaci prosjek, prije 100 godina, 25 ili danas.
Zavisi koje podatke uzimas. Kazem ti, danas nije obavezno firmama da salju statistiku, a salju samo velike strane firme i drzava. Dakle statistika zavarava
Obavezno se šalju statistički podaci o platama agenciji za statistiku svakog mjeseca (mjesečni izvještaj) i jednom godišnje godišnji izvještaj.
Poreskoj Upravi se takodje šalju odgovarajući podaci o isplaćenim platama putem mjesečnih i godišnjih izvještaja.
Ne salju se OBAVEZNO nego ako hoces
JThomas

#77 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JThomas »

iz specifikacije doprinosa poreznoj (koja jeste obavezna) se vidi sve. ako govorimo o legalnom radu.
kox

#78 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by kox »

Šalju se obavezno, agencijama za stratistiku rad 1-m do 25.-og u mjesecu za platu isplaćenu u prethodnom mjesecu, godišnji do 31-og maja.
Poreskoj upravi mip-1023 do 15-og u mjesecu za platu isplaćenu u prethodnom mjesecu, gip-1022 do 31.03. za prethodnu godinu.
Naravno, tu je i specifikacija uz isplatu plate kao i drugi izvještaji.
skupljac_zeljeza

#79 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by skupljac_zeljeza »

Zna li neko koliko je po popisu stanovništva iz 1981. živjelo vani, a koliko je bilo nezaposlenih u zemlji?
Bodkin

#80 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

kox wrote:Šalju se obavezno, agencijama za stratistiku rad 1-m do 25.-og u mjesecu za platu isplaćenu u prethodnom mjesecu, godišnji do 31-og maja.
Poreskoj upravi mip-1023 do 15-og u mjesecu za platu isplaćenu u prethodnom mjesecu, gip-1022 do 31.03. za prethodnu godinu.
Naravno, tu je i specifikacija uz isplatu plate kao i drugi izvještaji.
Mozda drzavne sluzbe salju obavezno. Privatne firme opcionalno...
kox

#81 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by kox »

Druže, nije opcionalno ni za privatne firme. Možda neko krši zakon pa ne šalje (i platiće kaznu zbog toga), ali to je druga priča.
PU je pogotovo rigorozna.
Last edited by kox on 27/05/2015 09:55, edited 1 time in total.
JThomas

#82 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JThomas »

nisi u pravu, ne budi tvrdoglav. ako legalno radiš, poslodavac obavezno podnosi niz specifikacija poreznoj i iz svake se vidi i neto plata i svi dodaci i doprinosi.
iTo

#83 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by iTo »

opet neko 1997 godiste sumnja u price od prije rata ?
Doda37

#84 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Doda37 »

Ja se sjecam neke firme iz sibenika ili zadra (mislim da je bila metalostrugarska) najmanja plata bila 2000dm

Mislim da se zvala SAS iz Zadra
Bodkin

#85 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

JThomas wrote:nisi u pravu, ne budi tvrdoglav. ako legalno radiš, poslodavac obavezno podnosi niz specifikacija poreznoj i iz svake se vidi i neto plata i svi dodaci i doprinosi.
STATISTICKI ZAVOD A NE PU.
Bodkin

#86 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

kox wrote:Druže, nije opcionalno ni za privatne firme. Možda neko krši zakon pa ne šalje (i platiće kaznu zbog toga), ali to je druga priča.
Pricam onstatistickom zavodu majku mu...a ako mene laze direktor zavoda, lazem i ja vas
JThomas

#87 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JThomas »

a misliš da zavod ne uzima podatke od porezne?
Bodkin

#88 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

Ne uzima. Ili barem mi je tako covjek rekao. On mi je rekao da u statistiku ne ukaze mali koji placaju po 4 stoje radnike i da je statistika napuhana drzavnim i velikim stranim firmama
Jaha TZ

#89 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

zateznistub wrote:
Bodkin wrote:
Jaha TZ wrote:hajmo za početak ove, pretpostavljam opširne teme, krenut od nekog osnovnog pokazatelja
visine prosječne plate
, koja je danas u BH cca 830 KM

sada je potrebno da nam neko nađe tačan podatak kolika je prosječna plata mogla biti
1. na samom početku 1990.g. u vrijeme Ante Markovića kada je uveden konvertibilni dinar i zaustavljena inflacija i devalvacija dinara koji je "zakočen" na kurs 7 dinara = 1 DM
2. negdje s početka 1992. uoči samog rata, kada je ekonomija nezaustavljivo išla nizbrdom kao i sam kurs dinara koji je skliznuo na 13 din = 1 DM
pocetna premisa ti je netacna. danas u bih postoji zakon gdje firme ne moraju davati podatke zavodu za statistiku o visini plate nego je to na dobrovoljnom nivou. firme koje daju podatku su uglavnom ili drzavne firme ili ove malo jace strane firme. hamo sto drzi pekaru i placa lika 300km sigurno ne ulazi u ovu statistiku od 830km. tako da ti je prosjecna plata nekih 500-600 km danas...
:thumbup:
Prosječna plata je nerealna jer u taj prosjek ulaze plate kojekakvih političara i opštinskih lezihljebovića. Prosjek plata u realnom sektoru je mnogo manja.
Neto slično je i u mojoj firmi gdje je prosjek 1300 a ja kao tehničar sa haman 20 god iskustva u toj firmi imam cca 700

Sve zbog manaGera koji imaju managerski uguvor od 5000 a mudom ne mrdaju...

Što se života u Jugi tiče:

Oh mama!
a ko je rekao da su iste plate u raznim sektorima ?
navedena je samo ukupna prosječna plata

a ništa nije bauk, ima i statistički pregled po sektorima, doduše ovo je samo za FBH

Image
kox

#90 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by kox »

Bodkin wrote:
kox wrote:Druže, nije opcionalno ni za privatne firme. Možda neko krši zakon pa ne šalje (i platiće kaznu zbog toga), ali to je druga priča.
Pricam onstatistickom zavodu majku mu...a ako mene laze direktor zavoda, lazem i ja vas
Ne znam kojeg zavoda, ima ih više :D
Odgovarajućem zavodu za statistiku se šalju ovi rad 1 izvještaji koje sam gore naveo, koji su takodje obavezni i plaća se kazna ako se ne dostave. Samo što ti izvještaji imaju nekih nedorečenosti tako da se ne mogu baš uzimati zdravo za gotovo, ali isto je vrlo vjerovatno i sa prijeratnim statističkim izvještajima. Kod izvještaja za PU nema fule (za ono što poslodavci prijavljuju).
Moguće je da statistici izvještaje ne šalju firme ispod 8 zaposlenika ili tako nešto, ali su ta pravila uglavnom ista kao prije rata ili rigoroznija.
ultima_palabra

#91 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by ultima_palabra »

Bodkin wrote:Ne uzima. Ili barem mi je tako covjek rekao. On mi je rekao da u statistiku ne ukaze mali koji placaju po 4 stoje radnike i da je statistika napuhana drzavnim i velikim stranim firmama
Možda zato što ti mali nisu prijavljeni? :D
Jaha TZ

#92 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Putnik ali stvarno wrote:Mir
Besplatan stan
Besplatno zdravstvo
Besplatno skolovanje
Posao za svakoga ko je zeleo da radi.
ništa to nije besplatno
tačnije činilo se običnom čovjeku, ali sve je to neko morao platiti
a plaćala su socijalna preduzeća, kojima se iz dohodka izdvajala enormna suma za mnoge stvari, tako da im ništa nije ostajalo za nove investicije i daljna ulaganja, te su tako vremenom, ta preduzeća postajala invalidi za tržišnu utakmicu, ako su ikada i bila sposobna za takvo nešto, te kad tad bi skončala "svoju" karijeru, pogotovo kad je došlo vrijeme spuštanja zaštitnih barijera države i ulaska strane konkurentne robe, kada više niko nije htio kupiti prastari televizor Rudi Čajavec od 1000 DM, pored tehnološki novog i modernog Samsunga za 500 DM
Jaha TZ

#93 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

ultima_palabra wrote:750 DEM je bilo u rangu današnjih 2500-3000 KM, kad se uzme kupovna moć, možda i više... mada se slažem da je to bilo neodrživo. Marković je računao da će Zapad jeftinim kreditima izvaditi Jugu iz političke i ekonomske krize.
šuplja i glupa priča
nadoćemo na to kolika je stvarna kupovna moć kad uporedimo koliko je to trebalo plata TADA za kupovinu jednog stojadina i tadašnjeg Golfa 2
a koliko to treba danas za kupovinu Fabije (pandam stojadinu) i sadašnjeg Golfa 7
ali dok generalno utvrdimo koja je to cifra za prosjelnu platu 1990-91
Bodkin

#94 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:
Bodkin wrote:Ne uzima. Ili barem mi je tako covjek rekao. On mi je rekao da u statistiku ne ukaze mali koji placaju po 4 stoje radnike i da je statistika napuhana drzavnim i velikim stranim firmama
Možda zato što ti mali nisu prijavljeni? :D
Nije na njih mislio. Oni su druga prica. Pricao je o slanju podataka zavodu za statistiku
Bodkin

#95 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Bodkin »

Jaha TZ wrote:
ultima_palabra wrote:750 DEM je bilo u rangu današnjih 2500-3000 KM, kad se uzme kupovna moć, možda i više... mada se slažem da je to bilo neodrživo. Marković je računao da će Zapad jeftinim kreditima izvaditi Jugu iz političke i ekonomske krize.
šuplja i glupa priča
nadoćemo na to kolika je stvarna kupovna moć kad uporedimo koliko je to trebalo plata TADA za kupovinu jednog stojadina i tadašnjeg Golfa 2
a koliko to treba danas za kupovinu Fabije (pandam stojadinu) i sadašnjeg Golfa 7
Ta prica je jos gluplja. Danas je bescarinska politika, a ti bi uporedjivao uvoznu robu...
Drvosjeca iz Dejcica

#96 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Jaha TZ wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Mir
Besplatan stan
Besplatno zdravstvo
Besplatno skolovanje
Posao za svakoga ko je zeleo da radi.
ništa to nije besplatno
tačnije činilo se običnom čovjeku, ali sve je to neko morao platiti
a plaćala su socijalna preduzeća, kojima se iz dohodka izdvajala enormna suma za mnoge stvari, tako da im ništa nije ostajalo za nove investicije i daljna ulaganja, te su tako vremenom, ta preduzeća postajala invalidi za tržišnu utakmicu, ako su ikada i bila sposobna za takvo nešto, te kad tad bi skončala "svoju" karijeru, pogotovo kad je došlo vrijeme spuštanja zaštitnih barijera države i ulaska strane konkurentne robe, kada više niko nije htio kupiti prastari televizor Rudi Čajavec od 1000 DM, pored tehnološki novog i modernog Samsunga za 500 DM

Vrtiš svoju mantru u krug bez da saslušaš šta drugi imaju da kažu, pa evo da se i ja kao i ti ponovim mada to mrzim.
U bivšoj SFRJ je bila dogovorna ekonomija i netačno je da je novac dijeljen samo tako kome je trebalo već je ulagano dosta u razvoj, edukaciju kadra, istraživanje, tehnologije...itd. Jedan primjer da je recimo ondašnji SOKO Mostar izrađivao glavne komponente za borbene i civilne avione i avione govori sam za sebe, ili recimo da je radio remont Airbus motora govori dovoljno za nekog ko se iole razumije u tehniku i tehnologiju. Takvih primjera uspješnih ugovora i proizvoda je bilo mnogo u bivšoj YU što opovrgava tu tvoju tezu o bacanju para.
Drugo, pročitaj ovaj članak, nije dug sa tačnim podacima i informacijama o firmama u SR BiH.

http://www.vecernji.ba/stanje-predratni ... evu-555884

Samsung tek krajem 1960-tih ulazi stidljivo u elektroniku a do tada se bavio tekstilom, proizvodnjom hrane, osiguranjima..itd. Samsung 80-tih je imao TV u rangu Rudi čajevec ili EiNiš. :oops:

Image
Jaha TZ

#97 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by Jaha TZ »

Fudo Bosna wrote:Ovdje vjerovatno o ex Yu pišu oni koji nisu tada ni rođeni ili su bili djeca prije rata?

NEUPOREDIVO.

Bolje nego u BiH ili Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji , C.Gori , Makedoniji danas , i to "n" puta. Ne treba uzimati za uporedbu ekonomsku krizu početkomm 80 –tih, ili inflaciju pred sami rat, 1991. Uzeti , sedamdesete i 9o i ireforme Ante Markovića. Kažu bilo nerealno živjelo se na kreditima? Haloo. Ex Yu je imala privredu, jaku privredu sve je proizvodila! Avio industrija-Soko Mostar, automobilska industrija-Kragujevac, i TAS Sarajevo i Novo Mesto itd, brodogradnja-Rijeka, proizvodnja čelika, namjenska industrija.
:lol: :lol: :lol:
koji nostalgičar
navedi ijedan svjetski priznati brand koji je bio konkurentan na svjetskom tržišstu od tih jadnih socijalnih preduzeća koja su isključivo služila baš toj namjeni, biti socijalni udomitelj 1000 zaposlenih, a realno slično kapitsslitičko preduzeće je zapošljavala 300
sva ta preduzeća su obična kurčevina što se i ispostavilo kad su izgubila zaštitu države i gurnuta na nemilosrdno svjetsko tržište gdje su bila nesposobna za tu utalmicu, kao što Željo i Sarajevo nikad neže biti sposbni da maknu dalje od drugog pretkola lige prvaka :lol: :lol: :lol:
saja_dj

#98 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by saja_dj »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
drastic wrote:Ja se sjecam neke firme iz sibenika ili zadra (mislim da je bila metalostrugarska) najmanja plata bila 2000dm
Ma bilo je tih primjera dosta. Recimo radnik na traci u TAS-u tamo 88-90 je imao fenomenalnu platu Djelili se viškovi, regresi...itd.

Evo malo stvarnih podataka:
Početkom devedesetih godina bh. industrija imala oko 1000 kompanija koje su zapošljavale oko 500.000 radnika :shock: , a 12 velikih kompanija nosilo je industrijsku proizvodnju BiH i zapošljavalo oko 44 posto radne snage i sudjelovalo s 99 posto u izvozu tadašnje države. BiH je 1990. ostvarila suficit od pola milijarde američkih dolara u trgovinskoj razmjeni sa svijetom, 2400 američkih dolara bio je BDP 1991., kada je BiH svrstavana u srednje razvijene države u svijetu.
Podsjetimo, Fabrika motora Sarajevo (FAMOS) prije rata zapošljavala je 12.000 radnika :shock: u 12 svojih tvornica diljem BiH. FAMOS je godišnje zarađivao 15 milijuna dolara samo od prodaje motora i dijelova “Mercedes-Benzu”. :shock:
Više: http://www.vecernji.ba/stanje-predratni ... evu-555884
Ma ovo su mitovi, Mercedes bio garant u talu sa komunjarama da upumpava milione kako bi se odrzavao mit :D
drastic

#99 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by drastic »

Jaha TZ wrote:
šuplja i glupa priča
kupio 1986 jugu za 5000dm, po "starim cijenama" inace mu se tada cijena kretala 10000 mjesecno sam zaradjivao 1000dm
JThomas

#100 Re: Mit, zabluda ili istina - da se živjelo ekonomski bolje u socijalizmu nego danas

Post by JThomas »

zato je danas zasjalo sunce i ne živimo od kredita. nego samo plaćamo plate sa budžeta od njih.
Post Reply