Krah zdravstvenog sistema u BiH
- Gojeni H
#77 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Kuknjava je nacionalni sport. Malo ko pise svoja pozitivna iskustva, pa makar to bio i osmijeh ljubazne medicinske sestre.nosara wrote:Zdravlje je precijenjeno... Nema toga u kapitalizmu za sviju tek tako... Nije tvoje da budes zdrav, tvoje je da pedja, zelja, zlaja, bake, dodo i ta raja budu zdravi...
Osoblje u lokalnim domovima zdravlja je iz mog iskustva izuzetno lose, cast izuzecima.
Medjutim, znam za pojedine odjele na UKC Tuzla na kojima velika vecina forumasa, i da su kvalifikovani, ne bi radili za sve pare ovog svijeta.
Tim ljudima treba dati zlatnog ljiljana.
Govorimo o sistemu. Mi smo doktore naucili na kese i koverte. Pojedini su se uzoholili pa su poceli praviti "cjenovnik".
Mi zivimo gdje zivimo. Ove pojave su prisutne zato sto zdravstveni sistem "pripada svima" a ustvari ne pripada nikome.
Da bi se to promijenilo, neko mora imati interes.
Jos uvijek je kod ljudi u glavama da je zdravstveni sistem besplatan. On nije besplatan ni u Svedskoj.
Kada se ta percepcija promijeni privatizacijom osiguranja, korupcija ce se znatno smanjiti.
- JohnnyS
#78 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Gojeni H wrote:Kuknjava je nacionalni sport. Malo ko pise svoja pozitivna iskustva, pa makar to bio i osmijeh ljubazne medicinske sestre.nosara wrote:Zdravlje je precijenjeno... Nema toga u kapitalizmu za sviju tek tako... Nije tvoje da budes zdrav, tvoje je da pedja, zelja, zlaja, bake, dodo i ta raja budu zdravi...
Osoblje u lokalnim domovima zdravlja je iz mog iskustva izuzetno lose, cast izuzecima.
Medjutim, znam za pojedine odjele na UKC Tuzla na kojima velika vecina forumasa, i da su kvalifikovani, ne bi radili za sve pare ovog svijeta.
Govorimo o sistemu. Mi smo doktore naucili na kese i koverte. Pojedini su se uzoholili pa su poceli praviti "cjenovnik".
Mi zivimo gdje zivimo. Ove pojave su prisutne zato sto zdravstveni sistem "pripada svima" a ustvari ne pripada nikome.
Jos uvijek je kod ljudi u glavama da je zdravstveni sistem besplatan. On nije besplatan ni u Svedskoj.
Kada se ta percepcija promijeni privatizacijom osiguranja, korupcija ce se znatno smanjiti.
Ja sam govorio da bi na izlasku iz bolnice trebalo dati račun bolesnicima, ne da plati, već da vidi koliki su troškovi i da to nije džaba već da to netko plaća. Pa kad vidi da najbanalnija hospitalizacija košta tisuće maraka promijenila bi se valjda i svijest kod građana da zdravstvo ne pada s neba već je to pogon koji dobrano košta.
- Gojeni H
#79 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Naravno da treba. Isto kao sto se treba obustaviti oporezivanje licnog dohotka pojedinca kroz firmu. Te pare treba da dobije gradjanin, a onda kad skonta koliko odvaja da bi nahranio Radeljasa i slicne intelektualce, jebo bi mu sve zensko u familiji a njega rasporio do grla.JohnnyS wrote:Gojeni H wrote:Kuknjava je nacionalni sport. Malo ko pise svoja pozitivna iskustva, pa makar to bio i osmijeh ljubazne medicinske sestre.nosara wrote:Zdravlje je precijenjeno... Nema toga u kapitalizmu za sviju tek tako... Nije tvoje da budes zdrav, tvoje je da pedja, zelja, zlaja, bake, dodo i ta raja budu zdravi...
Ja sam govorio da bi na izlasku iz bolnice trebalo dati račun bolesnicima, ne da plati, već da vidi koliki su troškovi i da to nije džaba već da to netko plaća. Pa kad vidi da najbanalnija hospitalizacija košta tisuće maraka promijenila bi se valjda i svijest kod građana da zdravstvo ne pada s neba već je to pogon koji dobrano košta.
Izvinjavam se, prenijelo me.
Da se vratimo pravoj temi. U slucaju kada je kartica osiguranja gradjanina prihvacena od strane svih ili vecine zdravstvenih ustanova, gradjanin je taj koji odlucuje gdje se zeli lijeciti. Ovo po defaultu podstice natjecanje i poboljsanje kvalitete usluga kod individualnih ustanova, te ukidanje ili smanjenje korupcije na najmanji moguci nivo.
Dakako, ljudi koji svoj hljeb/kruh zaradjuju u jami, nisu nikada i nece biti zainteresovani za plasticne operacije lica, napuhavanje usana, i prcasti nos. Ali "skromne" gospoje sa Granda, Pinka, i iz ostalih kulturno-umjetnickih institucija bi bile zainteresovane za sve vrste zatezanja.
Pokondirenim tikvama to treba i dozvoliti, takve zdravstvene ustanove srdacno oporezovati, a od istog finansirati tretman onih koje su meleci pronosali, a oni nisu imali psihicke ili fizicke mogucnosti da rade i zaradjuju.
-
KENJAC
#80 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Sve ovo sto pricate je izvodljivo. Izvodljivo u odnosu na one koji sada pocinju radit i sada pocinju uplacivat doprinose zdravstvu. OK u potpunosti se slazem. Evo ti pare u dzep pa ti odluci koliko i sta ces kome dati. Adekvatno tome bit ces i lijecen. Ako se vecina slozi , lako je to uradit. Problem su oni koji su decenijama radili i uplacivali doprinose a sada su u penziji od 280 maraka. On je uplatio sto je uplatio , i gdje sada da se lijeci? Kome da se obrati. Hiljade nekih lijekova nisu obuhvaceni subvencijama. Ako imas pare lijecit ces se. A to sto si tvoje pare dao u "ono" zdravstvo... e to je tvoj problem. Shvatite da u ovom trenutku , po mojoj procjeni 50 % stanovnistva su ili penzioneri ili nezaposleni. Kakvu reformu mozes napravit a da oni ne ostanu na suhoj grani !
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#81 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
ne zaposlene možeš lako
nek mu se bilježe troškovi dok se ne zaposli a onda mu više odbijati za zdratstvo
a za penzionere ne znam kako... možda preko neke imovine nakon ostavinske... ali ne bih u to ulazio
nek mu se bilježe troškovi dok se ne zaposli a onda mu više odbijati za zdratstvo
a za penzionere ne znam kako... možda preko neke imovine nakon ostavinske... ali ne bih u to ulazio
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#82 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
počeo sam i ja pisati ne zaposlene odvojeno 
-
KENJAC
#83 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Mislim da je to nezaposlenim najmanji problem ! Veci im je problem ovo lijecenje na "crtu" !Black swan wrote:počeo sam i ja pisati ne zaposlene odvojeno
- Gojeni H
#84 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Dobra poenta, ali ne treba izmisljati toplu vodu.KENJAC wrote:Sve ovo sto pricate je izvodljivo. Izvodljivo u odnosu na one koji sada pocinju radit i sada pocinju uplacivat doprinose zdravstvu. OK u potpunosti se slazem. Evo ti pare u dzep pa ti odluci koliko i sta ces kome dati. Adekvatno tome bit ces i lijecen. Ako se vecina slozi , lako je to uradit. Problem su oni koji su decenijama radili i uplacivali doprinose a sada su u penziji od 280 maraka. On je uplatio sto je uplatio , i gdje sada da se lijeci? Kome da se obrati. Hiljade nekih lijekova nisu obuhvaceni subvencijama. Ako imas pare lijecit ces se. A to sto si tvoje pare dao u "ono" zdravstvo... e to je tvoj problem. Shvatite da u ovom trenutku , po mojoj procjeni 50 % stanovnistva su ili penzioneri ili nezaposleni. Kakvu reformu mozes napravit a da oni ne ostanu na suhoj grani !
Gomila bivsih socijalistickih zemalja je ovo morala proci i prosla je. Postoji tranzicijski period, neko ga je nazvao privatno-solidarni hibridni sistem.
- JThomas
#85 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
plaća, plaćamo svi koji legalno išta radimo. svaki mjesec, liječili se ili ne. a zauzvrat dobijamo vrlo malo do ništa i sistem koji je svrha sam sebi i bogaćenju pojedinaca iz politike.JohnnyS wrote:[+
- JohnnyS
#86 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
JThomas wrote:plaća, plaćamo svi koji legalno išta radimo. svaki mjesec, liječili se ili ne. a zauzvrat dobijamo vrlo malo do ništa i sistem koji je svrha sam sebi i bogaćenju pojedinaca iz politike.JohnnyS wrote:[+
Plaća koliko? Možda petina ukupnog stanovništva, jer ih toliko radi u realnom sektoru. Oni plaćaju i sebi i drugima, a svi misle da je besplatno.
- JThomas
#87 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
pa šta predlažeš?
- JohnnyS
#88 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
JThomas wrote:pa šta predlažeš?
Ima tko je plaćen da o tome misli, ja samo govorim što ne valja.
- Gojeni H
#89 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
..
Last edited by Gojeni H on 25/05/2015 19:24, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#90 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Problem i jeste da ono sto placamo dobijemo u kolicini koju procijeni neka umalo-ljudska nizina u mracnoj spilji zvanoj dom zdravlja.JohnnyS wrote:JThomas wrote:plaća, plaćamo svi koji legalno išta radimo. svaki mjesec, liječili se ili ne. a zauzvrat dobijamo vrlo malo do ništa i sistem koji je svrha sam sebi i bogaćenju pojedinaca iz politike.JohnnyS wrote:[+
Plaća koliko? Možda petina ukupnog stanovništva, jer ih toliko radi u realnom sektoru. Oni plaćaju i sebi i drugima, a svi misle da je besplatno.
Stoji i ono "koliko para toliko muzike" ... al' nek' je samo "besplatno"
- Haris.ba
#91 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Stanje je dobro.OD PONEDJELJKA SE POOŠTRAVA GENERALNI ŠTRAJK U KS
Ljekari stupaju u radikalni štrajk! Hronični bolesnici bez terapije, obustavlja se vakcinacija, nema opravdanja za školu...
Hronika22.09.19, 10:13h
To je jedini način za pritisak. Štrajk će trajati dok vlast ne shvati da smo veći ljudi od njih, da je nama bitniji pacijent nego njima, kazao je Selimić
Većina građana u Kantonu Sarajevo koji budu trebali zdravstvenu uslugu, od ponedjeljka je neće dobiti, jer će oko 3.000 članova Sindikata radnika u zdravstvu KS pooštriti generalni štrajk, koji traje od 2. septembra.
Tako od ponedjeljka hronični bolesnici neće dobiti terapiju, građani će gripu, prehladu, grlobolju liječiti sami, obustavlja se vakcinacija, djeci se neće propisivati opravdanja za izostanak iz škole, neće biti preoperativnih priprema pacijenata. Primat će se samo hitni slučajevi, kao što su infarkt, edem pluća, krvarenja, lomovi, povrede glave i oka, moždani udar, teške alergije.
Laboratorije će raditi samo osnovne pretrage. Štrajk neće osjetiti djeca do 15 godina, šehidske porodice, RVI i civilne žrtve rata, piše Avaz.
I do sada je, od početka štrajka, dio pacijenata vraćan kući. Tako su jednu pacijenticu (ime i prezime poznati redakciji) vratili iz Zavoda za zaštitu žena i materinstva uz riječi da će je primiti samo ako krvari i ima povrede. No, to je, kažu u Sindikatu, u skladu sa sporazumom o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka, koji su potpisali predsjednici Sindikata i direktori ustanova. Novi, rigorozniji sporazum biće će na snazi od ponedjeljka.
Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, istakao je da su u proteklih 19 dana štrajka od sto posto pacijenata primili njih 80 odsto te proširili obim usluga koje su davali.
Onih 20 odsto, vjerujte da ima ljudi koji dođu da popričaju s vama. Ali, vlast u Kantonu smatra da, ako uradite 80 posto pregleda, ne treba ni ići u pregovore s nama. Od ponedjeljka ćemo primati samo hitne slučajeve. To je jedini način za pritisak. Štrajk će trajati dok vlast ne shvati da smo veći ljudi od njih, da je nama bitniji pacijent nego njima – kazao je Selimić.
Nekoliko pacijenata s kojima su juče novinari Avaza razgovarali u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj ulici nije bilo nezadovoljno, jer su ipak dobili uslugu. U Zavodu za zaštitu žena i materinstva u Skerlićevoj nisu dobili informaciju, jer je direktor na sastanku, a i u 14 sati, kada su imali namjeru doći, za njih je bilo kasno.
Mjesecima bez kolektivnog ugovora
Oko 3.000 članova Sindikata mjesecima traži donošenje kolektivnog ugovora o radu kao osnovnog dokumenta koji garantira prava radnicima.
Zdravstveni radnici zahtijevaju i povećanje satnice te korekciju koeficijenata. Nakon toga plaća spremačice trebala bi biti viša za 110 maraka, medicinskim sestrama za 220, a doktorima specijalistima za 440 KM.
(Avaz.ba, ** No links ** PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
- Haris.ba
#92 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zdravst ... /190923009

Znači, medicinari protiv doktora, a na kraju bolesni ispaštaju.Zdravstveni radnici u Sarajevu od sutra radikalnije nastupaju: Liječit će samo životno ugrožene
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo koji štrajkuju već četvrtu sedmicu najavili su da će od sutra primati samo hitne pacijente, odnosno samo životno ugrožene, a ne kao do sada raditi oko 80 posto posla.
Kako nam je rekao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić, odlučili su se na ovo jer do sada nije bilo nikakve reakcije aktuelne vlasti.
"Radili smo 70-80 posto posla, a ne kako propisuje Zakon o štrajku - samo hitne pacijente. Oni (Vlada KS, op.a.) su uzimali podatke da vide koliko pacijenata se obrađuje i kada su vidjeli koliki obim posla obavljamo reakcija je bila 'što bismo razgovarali, neka štrajkuju do Nove godine dok im ne dosadi'. To govori o njihovoj ozbiljnosti. Štrajk u 2017. godini trajao je 22 dana i sada opet ulazimo u 22. dan, ali kod njih je bilo barem nešto, kod ovih sada ništa (prošla i sadašnja vlada, op.a.)", rekao je Selimić.
Na današnjoj Skupštini ovog sindikata bit će donesena odluka o novim mjerama štrajka gdje će se primati samo životno ugroženi pacijenti (infarkt, lomovi, moždani/srčani udari i sl.). S obzirom na to da su u štrajku medicinski radnici i određeni broj ljekara, ovo znači da neće biti priprema za operacije (osim za hitne slučajeve), izdavanja bilo kakvih potvrda, opravdanja, nalaza, zakazivanja termina, davanja terapija hroničnim bolesnicima i sl.
"Nama je jedino žao pacijenata, jer oni ispaštaju. Mi smo bili ljudi koji nisu htjeli da provedu štrajk kako zakon nalaže, već smo radili 80 posto posla. Sva šehidska djeca, RVI, civilne žrtve rata i onkološki pacijenti su primani. Ovo je igra bez granica i natezanje konopca pa ko popusti, izgleda. Imamo informacije od rukovodstva Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, odnosno od članova koji su se udaljili od tog sindikata, da su davali sugestije ljekarima da opstruiraju naš štrajk i sada imamo nevjerovatan broj 'cito' pacijenata, čime ti ljudi pokazuju kolike su neznalice. Kada pogledate protokol od januara do augusta ove godine, bude jedan 'cito', a sada odjednom 101", rekao je Selimić.
Ponovio je kako se ovim štrajkom bore za sve - i za ljekare, sebe i uposlenike KCUS-a, ali da to ne ljekari ne doživljavaju tako. Zbog svega su odlučili i podići tužbu protiv Kantona Sarajevo u okviru koje će tražiti da se poništi Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije jer, kako Selimić kaže, nisu imali reprezentativnost kada su ga potpisali.
"Ovim će im koeficijent koji je 5,40 biti spušten na prethodni 4,20 pa ćemo vidjeti kako će biti divna njihova reakcija", kazao je Selimić.
Na današnjoj sjednici Skupštine Sindikata radnika u zdravstvu KS bit će donesena i odluka o protestima koji će se održati ispred zgrade Vlade KS.
-
tap3ah75
#93 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Sad bih potpisao da NE DAM više ni marke od plate za zdravstveno.
Jbga kad bi trebao doktoru platio bih i išao gdje ja hoću.
Jbga kad bi trebao doktoru platio bih i išao gdje ja hoću.
-
TheGodfather001
#94 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Evo par kolega i ja smo na putu da podnesemo zahtjev za povrat uplaćenih sredstava za zdravstveno osiguranje iz ličnog dohodka zbog nemogućnosti korištenja zdravstvenih usluga za vrijeme trajanja štrajka. U srijedu zakazana vakcinacija djeteta, jutros zvao DZ, kažu da će najvjerovatnije biti otkazana vakcinacija zbog štrajka. Čekaju zvaničnu obavijest od sindikata. Vakcinacija u Eurofarmu - 80KM.
Ovo je najprizemnije ponašanje ljekara, a kada trebaju uzeti novac od zavoda, koji se meni odbije bez moje saglasnosti, onda je sve uredu i nema štrajka.
Neko od njih treba ići u pritvor i u sudnicu kasnije zbog ovakvog ugrožavanja zdravlja osiguranika i djece koji nemaju veze sa ostvarivanjem njihovih prava.
Ovo je najprizemnije ponašanje ljekara, a kada trebaju uzeti novac od zavoda, koji se meni odbije bez moje saglasnosti, onda je sve uredu i nema štrajka.
Neko od njih treba ići u pritvor i u sudnicu kasnije zbog ovakvog ugrožavanja zdravlja osiguranika i djece koji nemaju veze sa ostvarivanjem njihovih prava.
- Haris.ba
#95 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Zna li iko da li se poštuje (uopće koristi) član iz Zakona o štrajku u vezi štrajkova u KS?
Clanak 9.
Uposleniku koji je sudjelovao u strajku placa se moze smanjiti srazmjerno vremenu sudjelovanja u strajku, u
sukladno kolektivnom ugovoru i pravilnikom o radu.
Pričaju tamo da rade 80%, pa 20%....je li im plata smanjena barem 20%?
Clanak 9.
Uposleniku koji je sudjelovao u strajku placa se moze smanjiti srazmjerno vremenu sudjelovanja u strajku, u
sukladno kolektivnom ugovoru i pravilnikom o radu.
Pričaju tamo da rade 80%, pa 20%....je li im plata smanjena barem 20%?
- vjeshalica
#96 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ma bagra imaju podaci kolike su im platurine a baska privatluci i korumpiranost
Bezibrazni do bola
Kad ste culi da je neko od doktora odgovarao za svoje promasaje? Ma nikad...i cuj molim te djeca sehida pa nisu vise ta djeca maloljetna niti toliko uboga...
SDA bezobrazluk
Uskracuju pravo na zdravstvo onima koji nemaju status neki iz rata...sramota SDA razdvajanja i fasizma seljackog
Bezibrazni do bola
Kad ste culi da je neko od doktora odgovarao za svoje promasaje? Ma nikad...i cuj molim te djeca sehida pa nisu vise ta djeca maloljetna niti toliko uboga...
Uskracuju pravo na zdravstvo onima koji nemaju status neki iz rata...sramota SDA razdvajanja i fasizma seljackog
-
TheGodfather001
#97 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Djeca šehida jedino trebaju živjeti, imati stan, auto, privilegije, dok druga djeca ne trebaju ništa od toga, iako njihovi roditelji redovno uplaćuju plate ovoj bagri lopovskoj... ovo je bahatost i ono što polupismena seljadija iz telekoma, privreda, vodovoda i inih zaokružuje svake 2 godine...vjeshalica wrote:Ma bagra imaju podaci kolike su im platurine a baska privatluci i korumpiranost
Bezibrazni do bola
Kad ste culi da je neko od doktora odgovarao za svoje promasaje? Ma nikad...i cuj molim te djeca sehida pa nisu vise ta djeca maloljetna niti toliko uboga...SDA bezobrazluk
- vjesticanametli
#98 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Djete sehida od 40 god i sta vec sve ne viDZoh
Jah njima treba sveeee a drugoj ne....goni ih ba vise
Jah njima treba sveeee a drugoj ne....goni ih ba vise
- vjeshalica
#99 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
To ni u onom sistemu nisu imali nosioci partizanske spomenice niti familija heroja al ovdje svako dijete blablabla vise zar nije odraslo taman da je rodjeno 1995??? U kraj rata
- vjesticanametli
#100 Re: Krah zdravstvenog sistema u BiH
Ma nakantat sve ba u pm...te de da u redu ne stojU te daj im posO preko reda da se hudnici ne muce te daj fax iako kloc nema bodove.....ma daj vise im da izbiju oci
A sve odradli ljudi koji to zestoko zloupotrebljavaju e kad im kazes ne moze
kazu ooooj vid cetnikuse
mrs gospodo
A sve odradli ljudi koji to zestoko zloupotrebljavaju e kad im kazes ne moze