Mrznja/otpor prema starijim osobama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#76 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dječak sa šibicama »

statixx wrote:Ima jedan simpatican u mom naselju. Sjecam ga se kako svako jutro, uredno obrijan i obucen u odijelo sa kravatom, ide do granapa da kupi hljeb. U zadzepku cesalj da se zalize frizura ala Tito. :lol: I dana danas se drzi i disciplinovano obavlja ovaj ritual.
Tako on zivi svoju mladost, nazor sto bi se reklo.

Nismo ni svjesni koliko je ruzno biti penzioner, nakon toliko godina rada, borbe, odes u penziju i odjednom si visak nekakav. Niko nema zivaca za tebe, niko te ni ne pokusava razumjeti.

Zbog iskustva sa jednom starijom i bolesnom osobom, znam koliko njima znaci da su potrebni, da su dozivljeni, da se jos osjecaju zivim. I definitivno je tacno da covjek, od starosti, umre onda kada sam pozeli. Odnosno, kada se preda.

Sad sam malo patetican, ali eto.
Banksy

#77 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Banksy »

sadie_forever wrote: Nemoj dzaba,prvo odi u staracki dom pa vidi situaciju :D ja radila jedno vrijeme i znam ja da stare muskarce prije smrt desi nego sto ga napusti masta o mladom zenskom tijelu :D
I pričaju proste viceve, jeste primjetili, ne znam u čemu je fol ... :D
Ridjobrki

#78 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Ridjobrki »

sadie_forever wrote:ja radila jedno vrijeme i znam ja da stare muskarce prije smrt desi nego sto ga napusti masta o mladom zenskom tijelu :D
Nema to veze sa godinama. :D
JohnnyS

#79 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by JohnnyS »

Vala rijetko tko misli da je najpametniji na svijetu, da mu je/joj sve dopušteno, da ne može pogriješiti ko stara osoba. Ako je netko prešao sedamdesetu ne znači da može sve ko šerif, a određeni dio njih se tako ponaša.
SaraFina

#80 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by SaraFina »

Ja sam slaba na stare osobe i djecu. Imam visok prag tolerancije zaista kad su oni u pitanju.

Smatram ih djelomično nemoćnim u odnosu na odrasle ljude i tu se SVA netrepeljivost kod mene gubi.

Naravno da ima trenutaka kad čovjeku nije najprijatnije u njihovom društvu ..

Ujutro u javnom prijevozu često se pitam i ja gdje idu kad nemaju obaveza i ne rade.. Ali onda skontam da taj proces starenja očekuje i mene.
Sigurno ću se i ja gurati nerovozna i čangrziva ujutro i smetati nenaspavanim ljudima pri odlasku na posao.
Jednostavno neke zivotne navike teško je ljudima iskorijeniti u poznim godinama, pa se zbog toga tako i ponašaju.

Zatim odgoj djece iziskuje takodje snagu i nerve.
Ko god odškoluje makar dvoje uspješno treba mu spomenik podignuti za zivota.

Kakvih sam ja samo ideja imala o " mijenjanju svijeta " i koje sam probleme pravila roditeljima zbog svojih vizija budućnosti ..

Tako da u svakoj starijoj osobi trudim se gledati ono što su preturili vjerovatno preko glave u zivotu...

I zato puno opravdanje za njihove tersli postupke.
Oni su poput djece nekako. A i svi mi ćemo takodje biti u njihovoj situaciji.
ho oponopono

#81 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by ho oponopono »

dobar osjecaj wrote:Na svakom koraku primjecujem groznu netrpeljivost i nestrpljenje narocito osoba izmedju petnaest i cetrdeset godina zivota prema starijim ljudima.

Osipaju se kad ih vide u redu na kasi, smetaju im na ulici, ne zele ih vidjeti na plazi, ismijavaju ih, pozuruju, drski su prema njima.

Ne razumijem tu kombinaciju manjka odgoja i okrutnosti koja im daje za pravo da se tako nemilosrdno ponasaju prema tim ljudima.

Da li bismo svi trebali zivjeti samo do trenutka kad mozemo sve brzo raditi, biti lijepi, zategnute koze? Da li ti ljudi koji toliko mrze i ismijavaju starije osobe namjeravaju izvrsiti samoubistvo prije nego dodju u te godine pa sebi daju za pravo da se lose odnose prema starijim ljudima i da traze njihovo uklanjanje iz svih sfera zivota? Imaju li svi ti koji mrze starije ljude svoje roditelje? Da li iscekuju s nestrpljenjem i smrt svojih roditelja da im se tako usporeni sklone s puta? Do koje dobi imamo pravo da se krecemo i pojavljujemo medju ljudima?

...kakav otpor u pm jedva hoda, ali ne ono se diglo guzelja po troli, valjda karte dzaba, oni kuponi, bilo 50 stepeni ili - 20 ono izmili vanka...

...puna trola /bus/tramvaj...ajd opet ne mogu gledati da pored mene stoji ustanem, nije problem, a ono stavi ceker na sjediste i stoji a ja onaj ceker pa na pod ma nek misli sta hoce, nece pola kg graha, 5 jabuka i zelena salata sjediti a ja da stojim taman posla... :pusi2:
Mis mekinjas

#82 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Mis mekinjas »

Margita81 wrote:Ja ih ne podnosim. Cast casnim i pametnim divljenja vrijednim izuzecima.
ostala velika vecina su najveci sebicnjaci i drvensuzi na svijetu!
Toga sam posebno svjesna otkad sam trudna, sa trbuhom do zuba cekam gdje god da dodjem jer su redovi staraca od banke, apoteke, tramvaja/trole do bolnice i nebi te niko pustio preko reda ili da sjednes kad bi crkla ili kako mi rece jedna casna starina -nisi meni trudna.
A oni su svima stari jel? :roll:
A meni bas na pamet pade, i kad sam bila trudna i kad nisam kako se ljigavo ljudi ponasaju oko trudnica. Brale, nisam bolesna, ako sam trudna. Vala su i trudnice vrlo bezobrazne. A onda, su me nervirali muzevi trudnica u cekaonama. Oni su najgori. Ti sjednu i nikome se ne dizu. :lol:
Stoka. :D
A i stari, ko stari. Sve im oprastam, ali jutarnju voznju ujutru kad svi idu na posao i guranje njihoov je bas zlocesto.
mali_balon

#83 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by mali_balon »

Mis mekinjas wrote:
Margita81 wrote:Ja ih ne podnosim. Cast casnim i pametnim divljenja vrijednim izuzecima.
ostala velika vecina su najveci sebicnjaci i drvensuzi na svijetu!
Toga sam posebno svjesna otkad sam trudna, sa trbuhom do zuba cekam gdje god da dodjem jer su redovi staraca od banke, apoteke, tramvaja/trole do bolnice i nebi te niko pustio preko reda ili da sjednes kad bi crkla ili kako mi rece jedna casna starina -nisi meni trudna.
A oni su svima stari jel? :roll:
A meni bas na pamet pade, i kad sam bila trudna i kad nisam kako se ljigavo ljudi ponasaju oko trudnica. Brale, nisam bolesna, ako sam trudna. Vala su i trudnice vrlo bezobrazne. A onda, su me nervirali muzevi trudnica u cekaonama. Oni su najgori. Ti sjednu i nikome se ne dizu. :lol:
Stoka. :D
A i stari, ko stari. Sve im oprastam, ali jutarnju voznju ujutru kad svi idu na posao i guranje njihoov je bas zlocesto.
Nemoj tako ima nas izuzetaka :D
pustopoljina

#84 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by pustopoljina »

ja sam pocela opasno stariti, tinejdzeri me strasno nerviraju. stari ljudi ne.
i did i majka mogu hodati, otici do wc-a i tako...ali kad sjede na kaucu, treba im pet minuta da ustanu, zato sjede na stolicama, lakse ustati sa visokog.
majka je oboljela od demencije i to je nesto...neopisivo. ne zna da li je jela, ne zna koji je dan, ne zna koliko je djece rodila...pa onda na moment sve zna i onda opet nista...prica sa tobom,a vidis da joj nije jasno sta radis u njenoj kuci. kad nesto ne moze naci, napadi paranoje. did gluh. gluh k'o top. oboje krhki, ako padnu, ako sta slome...to vise ne zarasta. starost je sama od sebe kao bolest. sve se gasi i slabi.
trudnicama i starcima stvarno treba ustupiti mjesto. neki dan, baba ulazi u tramvaj i to jos onaj sa niskim podom, zapela zena i pala k'o pokosena.
meni ne bi bilo nista- modrica. nekom mladjem, ni modrica...zeni pukla koza na koljenu i ispod, tece potok krvi. kad im je koza kao papir...a ne mogu sjediti na pendzeru po citav dan.
mislim da mladji ljudi starije gledaju kao otpisane i smetala, a stariji ljudi jesu krhkiji i bolesniji, ali mentalno su jos uvijek uglavnom svoji i imaju iskustvo...i postaju sebicni i zajebani, kad im se to iskustvo osporava.
mi smo u globalu drustvo koje je postalo grubo i uljudnost ili strpljenje se uzimaju kao slabost ili cak hinjavost. mladi udaraju silom, stari zajedljivoscu...a i jednima i drugima fali priznanje da nesto vrijede.
Danguba

#85 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Danguba »

Starije osobe su svjesne da su teret svakome i samo cekaju da ih neko ''dirne''.
Zasto su starije osobe dovedene u takvo stanje?
Odgovora ima hiljadu a svi pocinju od kucnog odgoja.
Ridjobrki

#86 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Ridjobrki »

Definitivno su se srozali standardi respekta u društvu i možda je to najočitije u odnosu prema starima. Mene je uz dvoje zaposlenih roditelja haman odgojila rahmetli majka/nana i zato sam slab prema starijim i stvarno ih volim i poštujem, vazda se od njih može nešto dobro i pametno čuti i naučiti.

E sad, svaka medalja ima dvije strane i ima vala i te stare mafije svakakve. :D Možda mi se čini ali rekao bih da starenjem karakter dolazi sve više do izraza i nekako imam osjećaj da dobri ljudi ljepše stare dok onaj ko je bio šupak u mlađim danima postane šupčina pod stare dane. Čak znam i nekoliko slučajeva te "staračke sebičnosti" o kojoj je neko govorio gdje su i nekad blagi i nesebični ljudi pod stare dane postali dabogsačuva tersovi. :lol:

U svakom slučaju, postoji barem neka elementarna pristojnost i neko dužno poštovanje koje bi trebalo pokazati a rekao bih da su u društvu koje je nalik na džunglu više dolazi do izražaja zakon jačega koji se na starima nepošteno primijenjuje. Tako će se lakše odobriti povećanje invalidnina lažnim invalidima koji znaju dići dreku nego jadnim penzionerima koji nakon punog radnog vijeka ne žive živote dostojne ljudi.

Društvo je sistemski nepravedno prema njima a na to se još nakalemi srozavanje kulture i solidarnosti u društvu.... i jebiga.

U svakom slučaju, ovo ništa ne objašnjava zašto neko sa rahitisom i pet tableta dnevno za pritisak i ostalo pretrčava cestu na crveno i leti pod točkove da onda sjedi tri sata i gleda "Farmu" :roll: :-)
sadie_forever

#87 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by sadie_forever »

i ja se uvijek sjetim svoje rahmetli nene,druga nena rahmetli nazalost nije dozivjela starost
L u c i f e r

#88 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by L u c i f e r »

Neadekvatan odnos prema starijim osobama je samo jedan od aspekata opsteg primitivizma koji je nazalost postao standarni uzus ponasanja u ovom napacenom i sluđenom bosanskom postratnom drustvu.
radiša

#89 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by radiša »

Do sad sam naletio na par bezobraznih babuskara,znaci nebih generalizovao,dok dede nisu takve,mi muski valjda do kraja drzimo dostojanstvo,sta li :lol:
Ono kao ja sam stara de mi ustani,de me pusti da platim ne mogu cekat... a ja kazem ok i slucajno onaj stap izmaknem :P
Salim se izađem u susret ali u sebi promrmljam na bare pa zanovjetaj.
Sta ce nisu ni one krive sto su takve,tako im hagra pao.
mali_balon

#90 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by mali_balon »

Sve iznad 50 poslati na selo, drzava da im napravi kucice, supe, odbezbijedi stado ovaca i malo zemlje za kUmpjera sedmicni posjet doktora i otkup mljeka, vune, jaja, mesa....sta god uzgoje....U gradove da silaze bas kad ih neka teska muka natjera
Ja bi sutra potpisao za ovo.
razonoda

#91 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by razonoda »

mali_balon wrote:Sve iznad 50 poslati na selo, drzava da im napravi kucice, supe, odbezbijedi stado ovaca i malo zemlje za kUmpjera sedmicni posjet doktora i otkup mljeka, vune, jaja, mesa....sta god uzgoje....U gradove da silaze bas kad ih neka teska muka natjera
:lol: :shock: vidi ''hronicara....'' i ideja. Hm, a sta ce mo sa tobom :ginisovac: zabava sa kompom i :sleep:
mali_balon

#92 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by mali_balon »

razonoda wrote:
mali_balon wrote:Sve iznad 50 poslati na selo, drzava da im napravi kucice, supe, odbezbijedi stado ovaca i malo zemlje za kUmpjera sedmicni posjet doktora i otkup mljeka, vune, jaja, mesa....sta god uzgoje....U gradove da silaze bas kad ih neka teska muka natjera
:lol: :shock: vidi ''hronicara....'' i ideja. Hm, a sta ce mo sa tobom :ginisovac: zabava sa kompom i :sleep:
I mena nakon 50e poslati na selo, evo ja bi i sad otisao da imam i da imam "sigurno" prodati ono sto uzgojim
Njanjavi

#93 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by Njanjavi »

Kao prvo, dobijem pomracenje uma kad procitam post koji pocinje sa, volim, cjenim, postujem, slab sam na starce i djecu bla bla.
Kao drugo, a ko tako vam boga odgaja tu tolku nekulturnu djecu koja mrze tolke starce?
Sami se odgojili i postashe hajvani il ih te iste starkelje s noge na nogu, od tv-a do kompa shutkaju, chuskaju.
Mojne da se mahniti pravimo.
Meni se x puta znalo desit da se popickaram sa starkeljama, nemam ja zivaca njihove napade deverat.
Po kratkom postupku u pizdu maternu satjeram pa nek si materi kmekece.
Hem su jako nekulturni u ophodjenju, kontaju sto su stariji da pravila normalne komunikacije ne vrjede za njih pa odma nesta dernjavom pocinju il napadima nekim.
Prije par kuka ja sa hanumom na klupici ispred zgrade jedne, a baba na prozoru ko vucjak mrs odatle, hem zivi na 4tom spratu, hem ne galamimo, sjeli se pofackat a chavka odozgo silazi sa klupe ko da je ona pravila il da sam termit pa je jedem. I dje je neces satjerat u pizdu maternu.
Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu.
Starce ne volim i vozdra!
JThomas

#94 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by JThomas »

dječak sa šibicama wrote:
statixx wrote:Ima jedan simpatican u mom naselju. Sjecam ga se kako svako jutro, uredno obrijan i obucen u odijelo sa kravatom, ide do granapa da kupi hljeb. U zadzepku cesalj da se zalize frizura ala Tito. :lol: I dana danas se drzi i disciplinovano obavlja ovaj ritual.
Tako on zivi svoju mladost, nazor sto bi se reklo.

Nismo ni svjesni koliko je ruzno biti penzioner, nakon toliko godina rada, borbe, odes u penziju i odjednom si visak nekakav. Niko nema zivaca za tebe, niko te ni ne pokusava razumjeti.

Zbog iskustva sa jednom starijom i bolesnom osobom, znam koliko njima znaci da su potrebni, da su dozivljeni, da se jos osjecaju zivim. I definitivno je tacno da covjek, od starosti, umre onda kada sam pozeli. Odnosno, kada se preda.

Sad sam malo patetican, ali eto.
takvi i ostanu u pameti i vitalnosti. mora čovjek nešto raditi i nečim se zanimati, pa makar i na silu.
animals

#95 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by animals »

Sve je lako kad si mlad..
e kako je to istinito, samo sto svi skontaju kad ostare...
bluesjunior

#96 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by bluesjunior »

Sacuvajte ove postove....pa za jedno (kako ko) 15, 20, 30... godina procitajte da vidite da se niste slucajno sta predomislili - ili ste jos uvijek centar svemira...
sumirprimus

#97 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by sumirprimus »

a cuj sto ljudi sto cudi... :lol: :lol:
velis pofackali se malo... :D
dobar osjecaj

#98 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by dobar osjecaj »

Njanjavi wrote:Kao prvo, dobijem pomracenje uma kad procitam post koji pocinje sa, volim, cjenim, postujem, slab sam na starce i djecu bla bla.
Kao drugo, a ko tako vam boga odgaja tu tolku nekulturnu djecu koja mrze tolke starce?
Sami se odgojili i postashe hajvani il ih te iste starkelje s noge na nogu, od tv-a do kompa shutkaju, chuskaju.
Meni se x puta znalo desit da se popickaram sa starkeljama, nemam ja zivaca njihove napade deverat.
Hem su jako nekulturni u ophodjenju, kontaju sto su stariji da pravila normalne komunikacije ne vrjede za njih pa odma nesta dernjavom pocinju il napadima nekim.
Prije par kuka ja sa hanumom na klupici ispred zgrade jedne, a baba na prozoru ko vucjak mrs odatle, hem zivi na 4tom spratu, hem ne galamimo, sjeli se pofackat a chavka odozgo silazi sa klupe ko da je ona pravila il da sam termit pa je jedem. I dje je neces satjerat u pizdu maternu.
Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu. Starce ne volim i vozdra!
Nevjerovatno je koliko si tako sirov kakav jesi uspio uspjesno oblikovati misao da ne ostane mjesta za sumnju ko si i kako si odgojen. Dakle i kod tebe vazi otprilike pravilo o kucnom odgoju i cinjenica da i na svoje roditelje gledas slicno tj. da si u stanju hipoteticki izjednacavati rodjenu majku s konjem.
animals

#99 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by animals »

Njanjavi wrote:Kao prvo, dobijem pomracenje uma kad procitam post koji pocinje sa, volim, cjenim, postujem, slab sam na starce i djecu bla bla.
Tako sve redom vala, pocevs od svoje rodjene, kad je konj da mi je tromati, trobaba, konj je i mrs u pizdu maternu.
Starce ne volim i vozdra!
Blago tebi, koji si ti odron od covjeka :-)
L u c i f e r

#100 Re: Mrznja/otpor prema starijim osobama

Post by L u c i f e r »

Samo polahko, doći će maca na vratanca, a vrijeme leti...
Post Reply