Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

jao_situacije

#76 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by jao_situacije »

JThomas wrote:a da ipak pođemo od toga da autobusi počnu voziti normalno i na vrijeme?
ne ne ne.
trebamo se zadužiti par milijardi eura jer je tako zanimljivije, a i brže je doći iz hrasnice.
jao_situacije

#77 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by jao_situacije »

a uvijek nam braća iz stambola mogu donirati koju kompoziciju...
muha_sa

#78 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by muha_sa »

nisu u stanju održavat jebeni trolejbus a oni bi metro :lol: :lol:

neki dan imadoh tu cast da se provozam par stanica trolejbusom---da bog mili sacuva u koju šklopociju udjoh :lol: :lol: :lol:
jao_situacije

#79 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by jao_situacije »

muha_sa wrote:nisu u stanju održavat jebeni trolejbus a oni bi metro :lol: :lol:

neki dan imadoh tu cast da se provozam par stanica trolejbusom---da bog mili sacuva u koju šklopociju udjoh :lol: :lol: :lol:
dobro je da nisi ostao bez ličnih dokumenata i para koje si imao sa sobom... :lol:
muha_sa

#80 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by muha_sa »

jao_situacije wrote:
muha_sa wrote:nisu u stanju održavat jebeni trolejbus a oni bi metro :lol: :lol:

dobro je da nisi ostao bez ličnih dokumenata i para koje si imao sa sobom... :lol:
:lol:

zna čaršijaner prepoznat hahare :lol: u mene mi hanumi cijeli život objašnjavam kako hahari to izvode po tramvajima, trolejbusima, gužvama.............................i ona jedan dan dodje i kuka kako su joj hapili novcanik u troli izmedju dvije stanice :-) kad je nisam ubio :lol: :lol: nije do novcanika vec što nije naucila lekciju kojom sam je ucio :-)
jao_situacije

#81 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by jao_situacije »

muha_sa wrote:
jao_situacije wrote:

:lol:

zna čaršijaner prepoznat hahare :lol: u mene mi hanumi cijeli život objašnjavam kako hahari to izvode po tramvajima, trolejbusima, gužvama.............................i ona jedan dan dodje i kuka kako su joj hapili novcanik u troli izmedju dvije stanice :-) kad je nisam ubio :lol: :lol: nije do novcanika vec što nije naucila lekciju kojom sam je ucio :-)
zamisli tek cirkusa u metrou hahahah :lol:
svaki dan bi neko poginuo :-)
Deda Kurcoje

#82 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by Deda Kurcoje »

Sarajevo je mali grad za metro, kao prvo. Potpuno nepotrebno. Kao drugo, gradski prevoz se i ovako raspada.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#83 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by Truba »

to što se gradski prevoz raspada ne znači da metro mora biti javni :D
nek ga neka privatna firma otvori :D
Jaha TZ

#84 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by Jaha TZ »

Koji talenti
Čuj privatna firma
Pa takve idu samo gdje ima profit, a u gradu sa 350.000 stanovnika sa tendencijom da za 50 godina ne bude ni 200.000
Profit će ostvarit znaš kad ?
Nikad
mayab

#85 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by mayab »

Ko je ovaj kolega sto je ovu temu otvorio, čini mi se da se za_ebava??!
Kakav metro u ovom jadu od grada?
Ja smatram da sa prometom ici "pod zemlju" ima tek smisla i ekonomske racunice, kad se iscrpe mogucnosti na površini , u Sa ima jos puno toga da se uradi (tu mislim na izgradnju cesta koje su nekad vec isplanirane), kao i da se postojeci tzv.javni prevoz dovede na civilizacijski nivo, ali o GRAS-u ima već gomila tema na forumu, kao i tema o tzv. nasim vlastima, korupciji, talovima, "ugradnji" itd :run:
So What!

#86 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by So What! »

mayab wrote:Ko je ovaj kolega sto je ovu temu otvorio, čini mi se da se za_ebava??!
Ja smatram da sa prometom ici "pod zemlju" ima tek smisla i ekonomske racunice, kad se iscrpe mogucnosti na površini , u Sa ima jos puno toga da se uradi (tu mislim na izgradnju cesta koje su nekad vec isplanirane), kao i da se postojeci tzv.javni prevoz dovede na civilizacijski nivo, ali o GRAS-u ima već gomila tema na forumu, kao i tema o tzv. nasim vlastima, korupciji, talovima, "ugradnji" itd :run:
Zašto ne pročitaš u potpunosti prvi post, pa onda komentarišeš. :)
ActionWoman

#87 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by ActionWoman »

Mislim da je ideja dobra. Pogotovo ona verzija sa S-bahn. Evo jedan video koji prikazuje stanicu Kliebergasse u Becu. Radi se o podzemnoj tramvajskoj stanici na koju dolaze tramvaji koji vode na tri strane, te o stanici na koju dolazi i voz koji povezuje Bec i par mjesta pored Beca (u videu je to plavo-bijeli voz sa natpisom Baden). Vidjecete na snimku i moderne tramvaje i onaj birvaktile tramvaj crveno-bijeli kojeg imamo prilike vidjeti kao broj 1 koji ide na Zeljeznicku stanicu u Sarajevu. Iznad ove stanice je vrlo prometna cesta koja se spaja sa petljom. Vidi se na stanici i elektronski displej na kojem pise za koliko stize tramvaj (takodjer mozete znati kakav tramvaj ce doci jer ako se pojavi slicica invalidskih kolica onda znate da dolazi ovaj moderni tramvaj koji je u nivou sa stanicom, a ako nema te slicice onda dolazi birvaktilski tramvaj ko nasa 1 za Zeljeznicku stanicu). Takodjer na displeju moze se prikazati informacija tipa da je zastoj na liniji ili da nema uopste linije zbog npr. blokade linije od strane policije zbog uvidjaja ili se da informacija koja linija se preporucuje). Svaki tramvaj ima kamere postavljene na stropu vozila koje hvataju 360 stepeni. Kada se vani nalazi lice koje je invalidno onda vozac izadje iz vozila, uzme kuku i zakaci pokretni pod (nesto ko sto bi bilo za tavan samo je ovo na podu) i izvrne to na trotoar tj. plato stanice da invalidno lice moze uci u vozilo. Kada lice udje onda vozac taj poklopac/pod opet izvrne nazad u vozilo, sjeda u kabinu i vozi dalje. Takodjer, kada se radi o onom starom tramvaju koji ima nekoliko stepenica, a desi se da vani stoji zena sa kolicima za bebu onda vozac izlazi iz vozila i pomaze joj da ubaci kolica u tramvaj. Isto tako i da izadje, ukoliko neko od putnika ne pomogne da iznese kolica. Isto je vazno napomenuti da mozes trcati prema tramvaju koliko hoces, ako je tramvaju vakat da krene mozes psovati, roniti krokodilske suze, ali neces moci uci u tramvaj i on ce krenuti kad mu je termin. To je super jer se tako postize da se ljudi natjeraju da krenu na vrijeme ka odredistu, a isto tako i da se ne remeti red voznje. Neke stanice su za npr. 2 tramvajska broja, npr. 1 i 2. Ako dolazi 2, a recimo stoji prazan prostor gdje bi trebao biti broj 1 onda travaj 2 ipak stane tamo gdje bi inace stao (iza broja 1) i onda putnici idu prema njemu (citaj klapnu). Mislim da bi u Sarajevu bio polomljen vozac koji se ne bi dovukao na pocetak stanice (to gdje bi broj 1 trebao stati) :) ako taj dio za broj 1 ne bi bio zauzet. Vazno za napomenuti jeste da se u Becu i ulazi i izlazi na sva vrata, a ne ko u Sarajevu da se bez obzira na guzvu mora ulaziti na dvoja kranja vrata, a izlaziti na dvoja unutrasnja sto je ravno naucnoj fantastici.

https://www.youtube.com/watch?v=mku5AEIHe3o

Kliebergasse nalijevo ide ka Westbanhof, nekih 13 minuta tramvajem (zeljeznicki kolodvor) i nadesno za Hauptbanhof (isto zeljeznicki kolodvor) samo jedna stanica tramvajem od Kliebergasse. Na zeljeznicki kolodvor stizu i S-bahn linije (S stoji za schnell-brzi bahn-voz).

Sto se tice naplate karata, kada je guzva dodje grupa od 6-8 revizora i stanu na izlazima iz stanica i moras im pokazati kartu. Naplata kazni je na licu mjesta moguca kao i izdavanje kazni. Od naplate kazni su 1.000.000-tog lika koji se vozio bez karte kaznili i potom mu dali mu nagradu od nekoliko hiljada eura jerbo su od naplacenih kazni, skupljenih u fond, izgradili dodatnu liniju podzemne zeljeznice. (Kaze u jednom dijelu ovog teksta da su oni koji se svercaju bez karte donijeli toliko dobra ovom gradu jer su od naplacenih kazni uspjeli izgraditi dodatnu liniju tako da je red da uzvrate ovima sto se voze bez karte) http://dietagespresse.com/100-000-euro- ... arzfahrer/

Znam da nam situacija u nasoj zemlji nalaze da mislimo samo od danas do sutra, ali trebamo ipak misliti i izvan, od strane hahara koji unistavaju ovu zemlju, zadatih parametara. Ne treba odustajati od bolje sutrasnjice.
mayab

#88 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by mayab »

So What! wrote:
mayab wrote:Ko je ovaj kolega sto je ovu temu otvorio, čini mi se da se za_ebava??!
Pročitao sam, naravno, i smatram ovo sasvim legitimnim i odmjerenim komentarom :thumbup:
So What!

#89 Re: Da li je Sarajevu potreban metro - podzemna željeznica?

Post by So What! »

mayab wrote:
So What! wrote:
Pročitao sam, naravno, i smatram ovo sasvim legitimnim i odmjerenim komentarom :thumbup:
Očigledno da nisi jer ideja o metrou stavljena tek kao naslov koji je zanimljiviji od npr "Reogranizacija javnog prijevoza u Sarajevu", što bi bio adekvatniji naziv za temu. A lijepo naglašeno da je tema o idejama, a ne o tome koliko je GRAS loš i koliko nam je država u haosu, jer toga smo svi svjesni.
Post Reply