IQ BiH - u čemu je problem
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#76 Re: IQ BiH - u čemu je problem
As in the rest of the Balkans, dinner in Bosnia is prepared following a basic recipe:
1. Cut two big onions
2. Decide which one to have for dinner.
1. Cut two big onions
2. Decide which one to have for dinner.
-
Niemand
#77 Re: IQ BiH - u čemu je problem
A jes to ocuvo taj recept i "uvaske" u danskoj
Posto si balkanac, jel. Geni say so. 
Jel te stid vise
Jel te stid vise
- Capajebo
#78 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Geni so to say*Niemand wrote:A jes to ocuvo taj recept i "uvaske" u danskojPosto si balkanac, jel. Geni say so.
Jel te stid vise
-
Niemand
#79 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Ooo odbanovalo teCapajebo wrote:Geni so to say*Niemand wrote:A jes to ocuvo taj recept i "uvaske" u danskojPosto si balkanac, jel. Geni say so.
Jel te stid vise
jok ba, geni say so, ako sam nepismena na bosanskom, red je i na engleskom
- insomnia78
#80 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Vidi idrizaCapajebo wrote:Geni so to say*Niemand wrote:A jes to ocuvo taj recept i "uvaske" u danskojPosto si balkanac, jel. Geni say so.
Jel te stid vise
Pa di si carko?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#81 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Niemand wrote:A jes to ocuvo taj recept i "uvaske" u danskojPosto si balkanac, jel. Geni say so.
Jel te stid vise
Evo ti pa citaj... inace tu se valja na svacij racun.
http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Bosn ... erzegovina
-
Niemand
#82 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Eo sacu. Dobro te ba vise.
- piupiu
#83 Re: IQ BiH - u čemu je problem
To je dokaz njegove niske emocionalne inteligencije iliti EQua.Hajvan wrote:mene jedan "uvaženi" forumaš ismija na jednoj temi kad pomenuh ovaj boldirani termin.piupiu wrote:Inteligencija je potencijal, a IQ je mjera (promjenjiva) tog potencijala. U smislu najjednostavnije definicije inteligencije - 'sposobnost prilagodjavanja novim okolnostima', mi jesmo inteligentni. No, inteligencija na uspjeh ima samo ogranicen uticaj - emocionalna inteligencija, pa jos hiljadu nekih stvari su jednako vazni dijelovi slagalice.
PS MIslim da kod nas u narodu takodje postoji i visoka emocionalna inteligencija. Na primjer, postoji velika mudrost u nasim narodnim obicajima tipa 40 dana obreda oko srmti ... kazu psiholozi da se proces 'zaljenja' i tugovanja stvarno zaokruzuje negdje oko pete sedmice, na pr. Mislim da se u nasem narodu na neki nacin gaji empatija, sto je za sve pohvale.
Ali kad citas forum - zakljucis samo da smo autisticni, a nekad i psihopaticni.
- Capajebo
#84 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Zbanovase me moj insomniainsomnia78 wrote: Vidi idriza
Pa di si carko?
- piupiu
#85 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Evo jedna filozofska Bertranda Russella:
"Dobar zivot je onaj inspirisan ljubavlju i vodjen znanjem. Ni ljubav bez znanja, ni znanje bez ljubavi ne mogu rezultirati dobrim zivotom."
Tako nekako ide i sa EQ i IQ.
"Dobar zivot je onaj inspirisan ljubavlju i vodjen znanjem. Ni ljubav bez znanja, ni znanje bez ljubavi ne mogu rezultirati dobrim zivotom."
Tako nekako ide i sa EQ i IQ.
- fortaleza
#86 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Što se tiče emocionalne inteligencije ne vjerujem da je mi kao populacija imamo izraženu, naravno sve je od pojedinca do pojedinca. Ali, jednostavno nemamo razvijenu kolektivnu svijest i emociju za kolektivitet i tako je povijesno izraženo, djelujemo autistično prema drugome te bez trunke empatije. Ovakav je moj subjektivan dojam nakon uspoređivanja s drugim populacijama vani.piupiu wrote:To je dokaz njegove niske emocionalne inteligencije iliti EQua.Hajvan wrote:mene jedan "uvaženi" forumaš ismija na jednoj temi kad pomenuh ovaj boldirani termin.piupiu wrote:Inteligencija je potencijal, a IQ je mjera (promjenjiva) tog potencijala. U smislu najjednostavnije definicije inteligencije - 'sposobnost prilagodjavanja novim okolnostima', mi jesmo inteligentni. No, inteligencija na uspjeh ima samo ogranicen uticaj - emocionalna inteligencija, pa jos hiljadu nekih stvari su jednako vazni dijelovi slagalice.![]()
PS MIslim da kod nas u narodu takodje postoji i visoka emocionalna inteligencija. Na primjer, postoji velika mudrost u nasim narodnim obicajima tipa 40 dana obreda oko srmti ... kazu psiholozi da se proces 'zaljenja' i tugovanja stvarno zaokruzuje negdje oko pete sedmice, na pr. Mislim da se u nasem narodu na neki nacin gaji empatija, sto je za sve pohvale.
Ali kad citas forum - zakljucis samo da smo autisticni, a nekad i psihopaticni.
Najbolji primjer kolektivnog je što pri prirodnim nepogodama i stvarima koje nas sve dotiču, recimo požarima dosta ljudi u Jablanici u podnožju brste janjetinu dok se par ljudi gore bore sa stihijom. Sjećamo se i jednog Nijemca koji je s ljetovanja iz hr došao gasiti vatru, a većina komentira vid' budale. Ovakav samocentrizam je posebno izražen kod starijih neobrazovanih osoba iznad 50.
Ljudi u BiH koji rade u društvenom spektru, od socijalnih službi, osoba u edukaciji i školstvu, zdravstvu i drugim djelatnostima usmjerenim prema ljudima uglavnom nemaju senzibilitet prema klijentu i ne predaju se dovoljno i ne pokušavaju djelovati maksimalno koliko mogu. Je li to zbog čitave postavke društva, sustava, odnosa prema radu ili smo takvi u startu, ne znam.
Ali, reći da dobro stojimo po pitanju emocionalne inteligencije samo zato što smo mentalitetno veseliji, "otvoreniji" južnjaci u odnosu na neke tamo Dance ne pije vode, slika je puno šira od toga.
- int21
#87 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Ako je ovo EI:
"Emotional intelligence (EI) is the ability to recognize one's own and other people's emotions, to discriminate between different feelings and label them appropriately, and to use emotional information to guide thinking and behavior."
Po cemu se to razlikuje od prepoznavanja koristenja slova? Ili jezika generalno?
Sa druge strane,ako ja sakrijem svoje osjecaje, je li to znaci da je osoba koja ne moze da prepozna moje emocije, emocionalno neintelignetna?
Ja mislim (svako ima misnjelje, kao i analni otvor
), da su emocije samo smetnja u procesu misljena. Strah jako puno utice na sposobnost misljenja. Ljut covjek svakako ne razmislja kao neko smiren.
Prema tome, EI je mala izvlakusa za ove sa malim IQ. Salim se naravno.....velika izvlakusa
"Emotional intelligence (EI) is the ability to recognize one's own and other people's emotions, to discriminate between different feelings and label them appropriately, and to use emotional information to guide thinking and behavior."
Po cemu se to razlikuje od prepoznavanja koristenja slova? Ili jezika generalno?
Sa druge strane,ako ja sakrijem svoje osjecaje, je li to znaci da je osoba koja ne moze da prepozna moje emocije, emocionalno neintelignetna?
Ja mislim (svako ima misnjelje, kao i analni otvor
Prema tome, EI je mala izvlakusa za ove sa malim IQ. Salim se naravno.....velika izvlakusa
- madner
#88 Re: IQ BiH - u čemu je problem
EI je konstrukt koji je odbacen prije vise od 20 godina, jer ga nije bilo moguce dokazati. Postoji samo jedna inteligencija, koja ima vise faceta, no ni jedna nije nezavisna.
- piupiu
#89 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Moram ovdje pokazati svoje poznavanje madnerizama: “Auffffff …”madner wrote:EI je konstrukt koji je odbacen prije vise od 20 godina, jer ga nije bilo moguce dokazati. Postoji samo jedna inteligencija, koja ima vise faceta, no ni jedna nije nezavisna.
- madner
#90 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Nadji jedno istrazivanje koje potvrdjuje postojanje EI. Zemski konstrukt da se tjese zbog nizeg IQa. 
- piupiu
#91 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Sva zapadne skole menadzmenta se ovim bave. Pa, socijalna, pa organizacijska psihologija …madner wrote:Nadji jedno istrazivanje koje potvrdjuje postojanje EI. Zemski konstrukt da se tjese zbog nizeg IQa.
- piupiu
#92 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Evo jedan pregled …piupiu wrote:Sva zapadne skole menadzmenta se ovim bave. Pa, socijalna, pa organizacijska psihologija …madner wrote:Nadji jedno istrazivanje koje potvrdjuje postojanje EI. Zemski konstrukt da se tjese zbog nizeg IQa.
http://www.eiconsortium.org/reprints/ba ... igence.htm
-
Niemand
#93 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Mozda se ne mogu dogovoriti sta je uopce inteligencija, morel se mjeriti, kako se mjeriti, al eto mogu bar reci sta nije inteligencija. Kul.

- madner
#94 Re: IQ BiH - u čemu je problem
There’s nothing wrong with emotional intelligence (EI) apart from the fact that it probably doesn’t exist. And no one agrees what it means. Or how it should be measured.piupiu wrote:Evo jedan pregled …piupiu wrote:Sva zapadne skole menadzmenta se ovim bave. Pa, socijalna, pa organizacijska psihologija …madner wrote:Nadji jedno istrazivanje koje potvrdjuje postojanje EI. Zemski konstrukt da se tjese zbog nizeg IQa.
http://www.eiconsortium.org/reprints/ba ... igence.htm
EI has been mooching around the educational mythology circuit for several decades. Howard Gardner, with his largely unsubstantiated theory of “multiple intelligences”, speculated about interpersonal intelligence - the ability to understand the emotional states of others. Daniel Goleman is the smoking gun behind the theory’s popular adoption in contemporary education, along with Peter Salovey and John Mayer. We can see its fingerprints on many, many projects in schools, such as the social and emotional aspects of learning programme.
Nevertheless, EI has precious little research evidence to substantiate it. Of course, we are in the realms of speculative psychology here, where specimens are often too slippery to suffer stringent study. But even in this shadow world of abstraction, EI stands out as being more rumour and fancy than simply undiscovered. It’s not just hard to catch, it’s a unicorn.
No one knows if EI is an innate intelligence, a skill, an aptitude, acquired knowledge or a mixture of all these. Not even EI’s supporters can agree what it means. Each time I ask someone to define it, I get a different answer. Which is fine, but if a concept is stretched too far then it means nothing. Plus, before you can construct a project based on it, you first have to agree what “it” is.
-
Niemand
#95 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Sve ovo se more reci i za "inteligenciju", onu obicnu jelte.madner wrote: No one knows if EI is an innate intelligence, a skill, an aptitude, acquired knowledge or a mixture of all these. Not even EI’s supporters can agree what it means. Each time I ask someone to define it, I get a different answer. Which is fine, but if a concept is stretched too far then it means nothing. Plus, before you can construct a project based on it, you first have to agree what “it” is.
- Muhamed Đakmić
#96 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Ako je emocionalna inteligencija jedan od faceta općenite inteligencije onda ispadoše genijalci retardirani jer mnogi ne mogu ni s kim progovoriti 
- madner
#97 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Nije tacno, inteligencija je tacno definisana, postoje testovi za mjerenje iste i sto je najvaznije ima moc predikcije. Vojnici sa vecim prosjecnim IQom ce biti bolji od vojnika sa nizim, radnici, menageri, inzinjeri itd...Niemand wrote:Sve ovo se more reci i za "inteligenciju", onu obicnu jelte.madner wrote: No one knows if EI is an innate intelligence, a skill, an aptitude, acquired knowledge or a mixture of all these. Not even EI’s supporters can agree what it means. Each time I ask someone to define it, I get a different answer. Which is fine, but if a concept is stretched too far then it means nothing. Plus, before you can construct a project based on it, you first have to agree what “it” is.
EI je sarena laza, nacin da se uzme lova na seminare i da aspirin feministickom pokretu zbog nizeg IQa.
-
Niemand
#98 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Kako mislis tacno definisana, ozbiljno pitammadner wrote:
Nije tacno, inteligencija je tacno definisana, postoje testovi za mjerenje iste i sto je najvaznije ima moc predikcije. Vojnici sa vecim prosjecnim IQom ce biti bolji od vojnika sa nizim, radnici, menageri, inzinjeri itd...
EI je sarena laza, nacin da se uzme lova na seminare i da aspirin feministickom pokretu zbog nizeg IQa.
- Hajvan
#99 Re: IQ BiH - u čemu je problem
sve što madner napiše je aksiom!
ne dovodi u pitanje aksiome!

ne dovodi u pitanje aksiome!
-
Niemand
#100 Re: IQ BiH - u čemu je problem
Al ozbiljno pitam