Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#76 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by piupiu »

A, Pofalićki? :D :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#77 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

strong69 wrote:S obzirom da je pocelo generalisanje i trpanje u torove ova tema ima perspektivu da postane kao i vecina drugih o Sarajevu i Zelji. Za Sarajevo i Zelju navijali su i gospoda i papci, i sitni lopovi i rokeri i narodnjaci. Navijali su i na Grbavici za Sarajevo i na Kosevu za Zelju. Tacan broj istih ne moze se utvrditi i ne mogu se prebrojati.

Sarajliju ne cini Sarajlijom mjesto rođenja nego prilagođavanje Sarajevu, prihvatanje opstih drustvenih normi ponasanja kao i drugih, za Sarajevo specificnih normi. Ne moze ljubav prema nekome i necemu biti mjerljiva mjestom rođenja. Ne znam otkud zelja za vjecitim prebrojavanjem i grupisanjem.

Koliko tema nije na mjestu govore sljedece stvari. Kemal Monteno je bio Pitar a Pimpek Manijak. Đilda je bio Manijak a Đildin brat je tada navijao za Sarajevo. Danis Tanovic je Pitar a Srđan Vuletic je Manijak.
Cudi me to za nekoga iz Zenice. Mi svi po defaultu navijamo za Celik, Tarik Filipovic je najbolji primjer, a vala ni ja koji sam lapo-lapo, nisam los :D primjer mislim :D

Just sayin'

inace dobar post :sax:
palermo

#78 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by palermo »

limeni wrote:Moze se ovo djeliti na period prije rata i nakon rata.
Za Zelju navijali prije rata vecina hrvata, radnicka klasa, grbavica, dobrinja, bucapotok, cvila, ilidza, lukavica.
Za Sarajevo vecina srba, malo emancipovaniji svijet, vise bosnjaka nego za Zelju, urbana naselja kao carsija, vratnik, bistrik, malta, mejtas, kosevo, alpasino, vogosca, marindvor, aneks.
Nakon rata za Zelju su istocnjaci, sandzaklije iz tutina i sjenice, problematcna raja iz crne hronike, kovaci i skenderija su sada plavi.
Za zvezdu su bili na grbavici vecinom srbi dok je i hajduk imao navijaca i velez.
Za Sarajevo hercegovci, sandzaklije iz pazara, fgr i vise cura navija za sarajevo, sada su pofalici, velesici i ilidza bordo.
U mojoj mahali su prije bili svi za fks, kasnije mladja raja za zelju a sada opet vecina za fks.
otac navija za velez, vecina familije za fks dok ima i onih sto su presli na plavu boju.
Vecina ne navija ni za koga jer je fudbal na niskim granama vise su simpatizeri.
Pošto nisam sarajlija (iako mi je pola života vezano za njega(, nisam i nešto relevantan, ali koliko sam čuo iz priča i koliko me sjećanje služi, mislim da si ovdje onako u globalu u pravu. Interesantno je, koliko se barem ja sjećam, da su Bošnjaci iz provincije (dakle, oni koji nisu imali svoj lokalni klub) uglavnom navijali za Sarajevo, recimo hercegovačka provincija (govorim sada o Bošnjacima) je bila podijeljena između Sarajeva i Veleža.

Zadnja rečenica ti je stoposto tačna.
bjelave

#79 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by bjelave »

Mea_parvitas wrote:
bjelave wrote: Poslije rata je rezim ukinuo 3 gore pomenuta kluba a pokusao da promovira Zelju u nekakav republicki projekat jer je bio na toj proleterskoj liniji. Medutim, nije islo jer gradska populacija, narocito carsija, nije zeljela da se identificira sa istim. Kako su komunisti bili vispreni i fleksibilni dozvolili su osnivanje FKS koje je mahom pokupilo navijace ova 3 kluba gore. Naravno sve Djerdzelezove i dio Slavinijih i Napretkovih. Malo zadrti Srbi su pak navijali za Zvijezdu a malo jaci Hrvati uvijek za dinamo. Zelju su prihvatili oni kojima je ideologija bila ispred grada i koji su se identificirali sa tom proleterskom furkom,dio doseljenika itd. S druge strane FKS je uvijek imao manje veze sa ideologijom a vise se identificirao sa gradom.
Ovo si sad lupio i nemoj molim te vise da siris ovako smijesne misli sa drugim ljudima. Hvala
Imal li neke cinjenice da ponudis ili ti se samo ne svidja gore napisano? Ako imas neke fakte, teorije, teze da podjelis rado cu ih procitati. I nema razloga da budes nepristojan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#80 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

palermo wrote: Pošto nisam sarajlija (iako mi je pola života vezano za njega(, nisam i nešto relevantan, ali koliko sam čuo iz priča i koliko me sjećanje služi, mislim da si ovdje onako u globalu u pravu. Interesantno je, koliko se barem ja sjećam, da su Bošnjaci iz provincije (dakle, oni koji nisu imali svoj lokalni klub) uglavnom navijali za Sarajevo, recimo hercegovačka provincija (govorim sada o Bošnjacima) je bila podijeljena između Sarajeva i Veleža.

Zadnja rečenica ti je stoposto tačna.
Sto se tice zadnje recenice i ja se slazem. Ne navijam, niti me rezultati doticu. Ali volim Celik i smatram ga dijelom svog licnog habitusa. :bih:
jao_situacije

#81 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by jao_situacije »

Anestezija wrote:
stakasa wrote:
Anestezija wrote:Za Velež Senad H,Zdravko Grebo :D :D
Grebo je Mostarac iz Fejiceve, on je morao
I dan danas ode na neke utakmice
kod njega pola predavanja ode na prvu i drugu postavu veleža utakmice derbije bodove tabelu
kralj neprevaziđeni :lol:
General_Jackson

#82 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by General_Jackson »

tutku wrote:Mislim da je glupo razvrstavati po dijelovima grada, kako prije, tako jos vise nakon rata. Prije rata bilo je zeljinih manijaka i na kosevskom, stari grad mahom, kao i sto je bilo i ima i sad pitara po hrasnom, dobrinji, itd. tako da mislim da je besmisleno tako razvrsatavati. kao sto je neko naveo, svabo je dobro rekao, FKS je osnovan da carsija ima za koga navijati. prije rata zeljovci su bili i srbi i hrvati i muslimani, radnicka klasa u pravilu. s druge strane, za pitare vecinom muslimani, svakako uz hrvate i srbe, ali dosta manje u odnosu na zelju - zbog onog da ih carsija podrzava, a carsija je uglavnom bila muslimanska. danas je to dosta izmijesano, kao i nasa demografska prilika, svako svakog podrzava, fine raje i na jednoj i na drugoj strani, isto kao i debila..
Za prije rata nije glupo, u ono vrijeme je kud i kamo bilo više navijača FCS u djelovima grada bliže Koševu i obrnuto i upravo ovisno o tvom okruženju je i slika koju imaš. Ja npr. sam promijenio dvije osnovne škole u Centru i u oba razreda navijači Sarajeva bili skoro 90% u većini, bio samo jedan Željovac, slično je bilo i sa komšilukom. Ovo Osimovo se ne odnosi samo na zanatske radnje na Bašćaršiji, nego mnogo šire.Što se tiče Hrvata rekao sam nije istina da je velika većina navijala za Želju, jer opet moje okruženje od prije rata to demantuje. Za Želju su zli jezici i prije rata znali reći da je srpski klub, pa sam ja znao i više Srba navijača FCS nego Želje, kako god i jedan i drugi klub su prvo Sarajevski onda Bosanski, dobro neko reče ako hoćete ideološke podjele gledajte Celtic i Rangers, naše podjele u Sarajevu su još uvijek samo lokalne.
Last edited by General_Jackson on 06/05/2015 18:28, edited 1 time in total.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#83 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Pitar sa Kariba »

duga puska wrote:Dedo tamo nekad od samog osnivanja, Sarajevo
Otac Sarajevo
Ja Sarajevo
Sin vec na utakmice ide , naravno Sarajevo
Zena, kcerke Sarajevo :D
E sto dedo Sarajevo ne znam, ostalo je islo genetski :D
Dedo je i umro kad zijanismo od Hajduka '88, njemu pozli na utakmici, nikad se dozv'o nije :(
Da ima nekih nepisanih pravila, ima.Cesto su vezena za uspjehe, epohe, migracije...
Ja samo znam da je pred rat godinama Sjever krcat bio, jug slobodno mogu reci ni u pola toga.Neposredno poslije rata se situacija dosta izmjenila, jug je naglo porastao.Sto?
:thumbup: :thumbup:
Isti sam ti, samo što nemam sina :D . I ja mislim da je to zavisilo najviše od trenutnih uspjeha klubova. Ja se sjećam titule Sarajeva 1984/85, da se kone ne naljute ja tada nisam ni znao da postoji drugi tim u gradu. Što se memli strane tiče, nekako se dijelilo na one "ispod pruge" FK Sarajevo, oni "iznad" Željo.
Tvrtko II Kotromanić

#84 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

necemo tako :D
i "ispod pruge" na memli strani je bilo Zeljovaca :D
madesa

#85 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by madesa »

Foca,Gorazde , Visegrad sve Zeljo :wink:
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#86 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Pitar sa Kariba »

Tvrtko II Kotromanić wrote:necemo tako :D
i "ispod pruge" na memli strani je bilo Zeljovaca :D
Ma naravno da jeste, i to i jeste draž ova dva kluba. :thumbup: Ovo je samo moja opservacija. :D
SmokingMan

#87 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by SmokingMan »

Bilio bi itekako dobro da se vrati taj stari duh sarajevskog derbija,posebice među usijanim glavama,da malo smire svoje strasti.Fakat nema smisla da jedni drugima doslovice skidamo vratove zbog besmislica,zdrava zajebancija je pohvalna i podnošljiva,ali nasilje nikako,pa mi smo djeca ovoga grada,a i proživjeli smo sve i svašta devedesetih...
Eborg

#88 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Eborg »

_BataZiv_0809 wrote:Sto se tice zadnje recenice i ja se slazem. Ne navijam, niti me rezultati doticu. Ali volim Celik i smatram ga dijelom svog licnog habitusa. :bih:
Rob do groba, vječna ljubav grada smoga! :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#89 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Eborg wrote: Rob do groba, vječna ljubav grada smoga! :mrgreen:
JOSIP BROZ ČELIK
dječak sa šibicama

#90 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by dječak sa šibicama »

Pitar sa Kariba wrote:Što se memli strane tiče, nekako se dijelilo na one "ispod pruge" FK Sarajevo, oni "iznad" Željo.
Gdje sam ja rodjen, bukvalno ide jedna kuca za Zelju, sljedeca za Sarajevo, sljedeca za Zelju i tako dalje.

Ove danasnje generacije mi nisu jasne, koliko se loze na tu pricu, a derbi spao na seoski nivo.

Nekad je na Kosevo dolazio prvak Europe, Zvezda, kad se sjetim dodju Pancev, Prosinecki, Savicevic i ostali, zabiju nam 3 gola svi sretni dobro je nije petarda.

Derbi bio dogadjaj, ali pred rat ja se ne sjecam da je Kosevo ikada bilo puno, samo na onoj utakmici sa Dinamom... ona prekinuta, kad je sudija dobio pivu u glavu. Nijedan derbi nije bio pun stadion, dodje Zvezda, pun jug Delija iz sarajevskih predgradja... ali nikada stadion nije bio pun krcat... kao u vrijeme kad je igrao Pape... valjda jer je taj predratni Sarajevo, sa Varupom, Nedicem, Kupresaninom, Puhalakom, Barnjakom i slicnim balvanima, bio neprivlacan gledaocima. Borili se za opstanak svake godine :D
Stroj-2

#91 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Stroj-2 »

Pred rat je FKS bio preloš brate, nije se dao gledat kolko je loš bio.... Al nije samo kvalitet,naravno i politika je tad igrala ulogu, al je i problem bio...navijači... počelo je jačat huliganstvo na stadionima i manje raje dolazilo, bilo nereda.... Prije rata su navijači saraj'va i želje skupa išli na gostovanja i jače tekme kući tipa protiv zvezde ili hajduka provodili na istim tribinama kao podrška....Ovo je danas lokalnog karaktera i ''mrze '' se lafo nešto..... niđe veze....
Eborg

#92 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Eborg »

Meni je interesantno kako su momci iz Zabranjenog pušenja/Nadrealista s Koševa furali tu čaršijsko-mahalsku furku iz starog dijela grada a navijali za Željezničar.
bleee_sa

#93 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by bleee_sa »

Šta je ovo slabo Želješčara na temi ? :shock:

A ja, Đurđevdan danas.. na Gorici su, slave. :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#94 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Velkoski »

I ovdje se strahovalo od petarde 8-)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#95 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Zviz »

Sociolog wrote:Postovanje, pozdravljam sve forumashe...naime, gledajuci neke Neletove intervju , on govori kako je ko, za koga navijao u Sarajevu. Ne bih zelio, da on bude predmet, rasprave , on ima svoje teme. Potaknut nekim izjava u kojem on kaze, da su za Želju navijavali, većinski 90% srbi, i gotovo 100 % Hrvati, a za Zvezdu, prigradski i ruralni Srbi..pa, se malo zaiteresirah.. Pitah u svojoj porodici, gdje sam 4 generacija koja zivi u Sarajevu, i vecinski se sloze sa mnom... Ovo je malo sociološki fenomen, (studirao sociologiju), pa sam je stavio ovdje, da ne ide u neke druge podgrupe. Volio bih, da odgovore raja, koja su prije rata zivjela u Sarajevu, stariji forumashi...kako je KO otrpilike navijao u Sarajevu?

Bez vrijedjanja, uvreda, provokacija na bilo kojoj osnovi... Objektivno mislim, da je zanimljiv fenomen...pozzdravljam :)

Evo ti od mojih skoro svi za Zelju, bar ko je pratio fuzzzzbal. Sto se Juge (drugih timova) tice nije niko bio ukrznjeni navijac vise ono "pa nasi su" nesto u stilu reprezentacije i to kad bi se takmicili po inostranstvu. Jedan u porodici je navijao za Vardar (Makedonski team). Jedan od prijatelja, bosnjak ako kome to znaci" njegova citava porodica navijala za Crvenu Zvezdu.
Mea_parvitas

#96 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Mea_parvitas »

A tek ovdje, 1989...

Kat

#97 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Kat »

Zastozato wrote:Ja sam uvijek mislio, a to sam nacuo, da je Bistrik uglavnom navijao za Zelju.
I dobro si čuo. Za pitare je navijao uglavnom Vratnik. U Osnovnoj samo mi, pitari (manjina) i Velež.Inace here su uglavnom bili za Velež. To im bilo nesto kao licna karta, šta li.
Ja dok nisam pošao u gimnaziju, nisam ni čuo ni vidio navijače velike četvorke, osim na utakmicama. A u gimnaziji kulturološki šok, Zvjezda, Partizan, Hajduk, Dinamo, to be jarabbi gdje sam ovo...
Cherry-Cherry

#98 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Cherry-Cherry »

U mojoj porodici svi su za Sarajevo, samo sam ja kako treba, znači za Želju. :) Oko mene sve crne ovce, samo ja valjam. 8-)
dert

#99 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by dert »

Eborg wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sto se tice zadnje recenice i ja se slazem. Ne navijam, niti me rezultati doticu. Ali volim Celik i smatram ga dijelom svog licnog habitusa. :bih:
Rob do groba, vječna ljubav grada smoga! :mrgreen:
Celik, samo Celik..I moja Herka navija za :kiss: Celik :-D ..to joj je bio uslov da se uda za mene :D
P.S. I devet/9/ Amerikanaca ovdje kod mene navijaju za Celik :thumbup:
Reisova

#100 Re: Kako, je ko, i za koga navijao /a ,u Sarajevu?

Post by Reisova »

za crvenu zv(ij)ezdu...
Post Reply