ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#76 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Dzontra_Volta »

To pitaj autora posta.
Vidiš da je i napisao "floridaaaa". :)
Na linku koji sam postavio možeš pronaći upravo ovu sliku koju je on stavio.
Last edited by Dzontra_Volta on 18/04/2016 13:00, edited 1 time in total.
agent_zero

#77 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by agent_zero »

Zar ti stvarno misliš da takve ljepote ima bilo gdje u Albaniji ili ovoj našoj okolici? :-)

Čovjek ti je fino napisao gdje se nalazi, Florida je jedno od najljepših svjetskih ljetovališta, što bi rekli TOP TOPOVA, a i cura koja je prva stavila sliku ti je napisala FLORIDA!

Najbliže ovom na slici (ali opet ni ublizu dobro) možeš naći eventualno negdje u Grčkoj.
jasko__

#78 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

Hajd nevezano za to gore, da malo oživimo temu...planira li ko ići ove godine..dal' po prvi put dal' po drugi, treći...da razmijenimo planove, gdje, šta, kako...ja planiram ići po prvi put pa da malo pokupim friških informacija...jer je sada pravo vrijeme za rezervacije
Kona__

#79 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Kona__ »

Ja ne bih da vam kvarim ćejf, ali meni Albanija prošle godine bila baš loše iskustvo, Drač je grozan, plaže ne liče na plaže, onaj nekakav pijesak siv, voda od istog mutna, gadno izgleda. Saranda je prelijepa, ali krcata i preblizu prekrasne Grčke kad se već pređe toliki put. Saobraćaj stravičan, oni se stvarno trude ali dug je put pred njima, unazadio ih Enver nepovratno..
jasko__

#80 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

Kona__ wrote:Ja ne bih da vam kvarim ćejf, ali meni Albanija prošle godine bila baš loše iskustvo, Drač je grozan, plaže ne liče na plaže, onaj nekakav pijesak siv, voda od istog mutna, gadno izgleda. Saranda je prelijepa, ali krcata i preblizu prekrasne Grčke kad se već pređe toliki put. Saobraćaj stravičan, oni se stvarno trude ali dug je put pred njima, unazadio ih Enver nepovratno..
Ništa to nije drugačije od onog na šta sam navikao već u zadnje 4 godine u Ulcinju :D
Kakva je situacija sa valovima...npr u Ulcinju od 10 dana ljetovanje te može zakačit maximalno dan i po mirnog mora, ostalo sve valovi da ne možeš zaplivat kako treba :shock:
Kona__

#81 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Kona__ »

jasko__ wrote:
Kona__ wrote:Ja ne bih da vam kvarim ćejf, ali meni Albanija prošle godine bila baš loše iskustvo, Drač je grozan, plaže ne liče na plaže, onaj nekakav pijesak siv, voda od istog mutna, gadno izgleda. Saranda je prelijepa, ali krcata i preblizu prekrasne Grčke kad se već pređe toliki put. Saobraćaj stravičan, oni se stvarno trude ali dug je put pred njima, unazadio ih Enver nepovratno..
Ništa to nije drugačije od onog na šta sam navikao već u zadnje 4 godine u Ulcinju :D
Kakva je situacija sa valovima...npr u Ulcinju od 10 dana ljetovanje te može zakačit maximalno dan i po mirnog mora, ostalo sve valovi da ne možeš zaplivat kako treba :shock:
E pa dobro onda :D ja sam bila tri dana i nije bilo jakih valova, odnosno nije ih bilo uopšte, mada moguće da se javi neko ko je bio duže sa drugačijim iskustvom..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#82 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by JoseMujica »

u Albaniji je bolja Jonska obala nego Jadranska

jedine prednosti Albanije su cijena i da ti guzica puta vidi, dok je estetika okoliša ko da se ljetuje na gradilištu...otprilike ko odete na Ilidžu i obiđete oko hotela Holivud
jasko__

#83 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

Naumio sam se uputiti autom u Sarande...pa ako ima ko da je bio npr prosle godine, ili takodjer planira ove kao i ja, nek se javi, da razmijenimo par informacija... :bih:
jasko__

#84 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

jasko__ wrote:Naumio sam se uputiti autom u Sarande...pa ako ima ko da je bio npr prosle godine, ili takodjer planira ove kao i ja, nek se javi, da razmijenimo par informacija... :bih:
Haman ja jedini Bošnjo u Sarandi ove godine :D :bih:

Inače, interesuje me:
-dal rezervisati online ili ići na slijepo pa dole tražiti smještaj??
-ako je bolje rezervisati, na koji način je najisplativije...preko Booking-a ili direktnim kontaktom?
-kakva je plaža...tj je li more plaho valovito..pitam radi male kćerke od 5 godina??

Detalji o putu do dole mi nisu bitni, volimo svi da putujemo i da se vozimo..još ćemo se mijenjati za volanom tako da to nije problem
Dzontra_Volta

#85 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Dzontra_Volta »

jasko__ wrote:
jasko__ wrote:Naumio sam se uputiti autom u Sarande...pa ako ima ko da je bio npr prosle godine, ili takodjer planira ove kao i ja, nek se javi, da razmijenimo par informacija... :bih:

Inače, interesuje me:
-ako je bolje rezervisati, na koji način je najisplativije...preko Booking-a ili direktnim kontaktom?
-kakva je plaža...tj je li more plaho valovito..pitam radi male kćerke od 5 godina??

Detalji o putu do dole mi nisu bitni, volimo svi da putujemo i da se vozimo..još ćemo se mijenjati za volanom tako da to nije problem
Za rezervaciju koristi onaj sajt što je postavila jedna forumašica negdje na početku teme (puno veći izbor u odnosu na booking.com).
jasko__

#86 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

Dzontra_Volta wrote:
jasko__ wrote:

Inače, interesuje me:

Za rezervaciju koristi onaj sajt što je postavila jedna forumašica negdje na početku teme (puno veći izbor u odnosu na booking.com).
Mah pokušavao sam..ali je nepregledan sajt, Bože sačuvaj
Manijakusa

#87 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Manijakusa »

Posto nas ima jos koji cemo autom do Sarande ove godine i mene interesuje, kao sto pise u prethodnom postu, da li se usuditi i smjestaj traziti na licu mjesta (druga polovina jula), jer na bookingu, a i drugim stranicama i nije bas neka pretjerana ponuda pristupacnih apartmana? Pokusala sam i preko Airbnb-a naci nesto, ali mi se ne placa bas cijeli iznos unaprijed, kako ide preko te stranice.
to je to

#88 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by to je to »

Prošle godine bili u Sarandi a planiramo i ove. Hotel rezervirali preko booking.com. Plaža čista. Za vrijeme našeg boravka, more je bilo prilično mirno, djeca se kupala bez problema.
Zoya

#89 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Zoya »

Ovako, ja sam isla prosle godine za Sarandu tako da su vam ovo informacije iz prve ruke. Dakle, put do Sarande je jedno 70 %los ali se da izdrzati. Nevjerovatni kontrasti koje mozete vidjeti usput. Gdje sve ljudi zive :( Strahota. Bas se primjeti siromastvo.
Ako idete autom, odmah na autobuskoj stanici parkirajte. Ljudi jedva cekaju da vam iznajme stan. Glupost je narucivati preko bookinga ili drugih stranica( Ovo ne vazi za one koji zele biti u hotelu).Kada kazem da jedva cekaju onda stvarno to mislim, bukvalno te vuku za ruku da vam pokazu. Budite ovdje oprezni i nemojte nasjedati na pricu. Obicno kazu da imaju stan 300 metara od plaze a to obicno bude vazdusnom linijom 300 metara :D Idite autom, vidite ako vam se svidi i nista na slijepo ne uzimajte. Najpametnije vam je (ako ste familija sa djecom) da jedno ceka u nekom kaficu sa djecom a jedno da ode pogledati, mislim da se djeca ne unervoze i da ne zavrsite u nekom glupom smjestaju zbog nervoze i skrkleta. Mi smo tako nasli stan za 60 eura, ali stan je u zgradi, lift, klima u svakoj sobi, dvije spavace, kupatilo, kuhinja velika i dnevni boravak koji je imao dva kauca na razvlacenje. Bilo nas je ukupno shestoro.
Taj kod kojeg smo odsjeli ustvari radi za nekog drugog i valjda dobija proviziju od tog nekog. Kako god, jako ljubazan. Ustvari, svi su dolje ljubazni ali je veeeliki minus sto ne znaju engleski. Mi smo znali albanski pa nam nije bio problem ali 80% ljudi u Sarandi ne zna engleski i albanski je jedini kojim se moze covjek sporazumjeti. U restoranima i kaficima znaju. E kad smo kod restorana i hrane.. Ako ne jedete svnjetinu to morate reci pri narucivanju hrane. Desava se da mijesaju svinjsko meso sa govedjim tako da morate paziti na to i biti jasni pri narucivanju. Ako zelite biti na sigurnoj strani, narucujte ribu :D
Teska je zbunjoza to sa njihovim parama :-) Nikad upamtiti koliko je sta para :lol: U vecim trgovinama mozete platiti karticom ako vam je ovo problem.
Lezaljka+suncobran= 2 eura , mozda cak i manje. Kafa 50 centi do jedan euro. Sve je od hrane jeftino. Plaze nisu lose, sljunak sitniji, more je toplo. Uvece ima ono klasicno da mozes izaci i prohodati. U svakom slucaju nije lose za te pare. Od Sarande jedno pola sata brodom imate ostrvo Krf. Obavezno morate to vidjeti. Prelijepo! Sigurno sam puno toga zaboravila pa pitajte slobodno.
Da, interneta jako slabo ima po apartmanima. Ima ga po kaficima.
Albanija je drzava u izgradnji, trude se dosta pa se nadam da ce to za desetak godina zazivjeti pravo.
Manijakusa

#90 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Manijakusa »

Zoya wrote:Ovako, ja sam isla prosle godine za Sarandu tako da su vam ovo informacije iz prve ruke. Dakle, put do Sarande je jedno 70 %los ali se da izdrzati. Nevjerovatni kontrasti koje mozete vidjeti usput. Gdje sve ljudi zive :( Strahota. Bas se primjeti siromastvo.
Ako idete autom, odmah na autobuskoj stanici parkirajte. Ljudi jedva cekaju da vam iznajme stan. Glupost je narucivati preko bookinga ili drugih stranica( Ovo ne vazi za one koji zele biti u hotelu).Kada kazem da jedva cekaju onda stvarno to mislim, bukvalno te vuku za ruku da vam pokazu. Budite ovdje oprezni i nemojte nasjedati na pricu. Obicno kazu da imaju stan 300 metara od plaze a to obicno bude vazdusnom linijom 300 metara :D Idite autom, vidite ako vam se svidi i nista na slijepo ne uzimajte. Najpametnije vam je (ako ste familija sa djecom) da jedno ceka u nekom kaficu sa djecom a jedno da ode pogledati, mislim da se djeca ne unervoze i da ne zavrsite u nekom glupom smjestaju zbog nervoze i skrkleta. Mi smo tako nasli stan za 60 eura, ali stan je u zgradi, lift, klima u svakoj sobi, dvije spavace, kupatilo, kuhinja velika i dnevni boravak koji je imao dva kauca na razvlacenje. Bilo nas je ukupno shestoro.
Taj kod kojeg smo odsjeli ustvari radi za nekog drugog i valjda dobija proviziju od tog nekog. Kako god, jako ljubazan. Ustvari, svi su dolje ljubazni ali je veeeliki minus sto ne znaju engleski. Mi smo znali albanski pa nam nije bio problem ali 80% ljudi u Sarandi ne zna engleski i albanski je jedini kojim se moze covjek sporazumjeti. U restoranima i kaficima znaju. E kad smo kod restorana i hrane.. Ako ne jedete svnjetinu to morate reci pri narucivanju hrane. Desava se da mijesaju svinjsko meso sa govedjim tako da morate paziti na to i biti jasni pri narucivanju. Ako zelite biti na sigurnoj strani, narucujte ribu :D
Teska je zbunjoza to sa njihovim parama :-) Nikad upamtiti koliko je sta para :lol: U vecim trgovinama mozete platiti karticom ako vam je ovo problem.
Lezaljka+suncobran= 2 eura , mozda cak i manje. Kafa 50 centi do jedan euro. Sve je od hrane jeftino. Plaze nisu lose, sljunak sitniji, more je toplo. Uvece ima ono klasicno da mozes izaci i prohodati. U svakom slucaju nije lose za te pare. Od Sarande jedno pola sata brodom imate ostrvo Krf. Obavezno morate to vidjeti. Prelijepo! Sigurno sam puno toga zaboravila pa pitajte slobodno.
Da, interneta jako slabo ima po apartmanima. Ima ga po kaficima.
Albanija je drzava u izgradnji, trude se dosta pa se nadam da ce to za desetak godina zazivjeti pravo.
Hvala puno puno na odgovoru, ovo mi je bas pomoglo, vec sam pocela traziti po albanskim stranicama na albanskom jeziku apartmane, ali tesko ide...moze se preko neta i naci neki apartman za dobru cijenu, ali za vise osoba, a nas je samo dvoje, tako da cu poslusati savjet i dole traziti smjestaj. :) interesuje me jos kojim putem ste isli od Valone, da li niz ove strasne serpentine koje se spominju ili preko Gjirokastra? Drug mi je dao preporuku da prema dole idemo obalom, a kada se budemo vracali, preko Gjirokastra i tako obidjemo cijelu Albaniju? I zanima me koja je bila cijena trajekt karte za Krf, jer sam nasla neke cijene tipa 50 eura povratna za jednu osobu?!
Zoya

#91 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Zoya »

Preko Gjirokastre :-) :-) Ako vam je život mio onda izbjegnite tu rutu :lol:

I mi smo 50 eura plaćali do Krfa i zaista vrijedi :thumbup:
Manijakusa

#92 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Manijakusa »

Zoya wrote:Preko Gjirokastre :-) :-) Ako vam je život mio onda izbjegnite tu rutu :lol:

Hvala jos jednom, vjerujem da me Saranda nece razocarati, razmisljajuci Valona ili Saranda (Drac nisam ni pomisljala), ovo mi nekako puno ljepse izgleda i plaze i grad, a planiramo ici i do Ksamila. :-D
Zoya

#93 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Zoya »

Taj Ksamil je bio u planu ali ne stigosmo jer smo dva puta išli na Krf. Čula sam da je tamo jako lijepo a pošto vi imate više vremena onda obidjite šta možete.
jasko__

#94 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

to je to wrote:Prošle godine bili u Sarandi a planiramo i ove. Hotel rezervirali preko booking.com. Plaža čista. Za vrijeme našeg boravka, more je bilo prilično mirno, djeca se kupala bez problema.
Može li informacija o kojem hotelu se radi i koje su cijene otrpilike???
Meni skoro oči ispale od traženja preko bookinga...ne znam živ šta da izaberem :-)
Last edited by jasko__ on 18/05/2016 12:47, edited 1 time in total.
jasko__

#95 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by jasko__ »

Zoya wrote:Preko Gjirokastre :-) :-) Ako vam je život mio onda izbjegnite tu rutu :lol:

Možete li malo detaljnije opisatu tu rutu..recimo od Tirane ili Drača pa dole prema Sarandi???
Nikako mi se ne ide po onim serpentinama..nema veze ako je dalje 50km, bitno je da se brže i lakše dođe

I kako mislite 50 eura do Krfa??' Po osobi li npr jedno auto na trajketu za 50 eura???
Zoya

#96 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Zoya »

Pa eto, ako ti nije problem proci pedesetak kilometara vise onda se nemas sta kontati. Samo polako pa kad stignete.

25 eura je po osobi, odnosno 50 do Krfa i nazad. Nismo autom isli te ne znam koja je cijena za auto.
giovanni008

#97 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by giovanni008 »

U kojoj valuti se placa po gradu? Jel moze sa eurima ili ide strogo lokalna valuta?
Zoya

#98 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Zoya »

giovanni008 wrote:U kojoj valuti se placa po gradu? Jel moze sa eurima ili ide strogo lokalna valuta?
Lokalnom valutom ti je najbolje.
Namce

#99 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by Namce »

Pošto i ja kontam u Sarande ove godine (druga polovina jula) vlastitim autom volio bih kad bi neko postavio kartu te najbolje rute preko Elbasana do Sarandea i preporuka za neki hotel (cijena nebitna - nije beg cicija) :D :D Hvala raja
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#100 Re: ALBANIJA - Ljetovanje - Drac - Vlora

Post by F&N »

Bio sam u Ksamilu to je malo mjesto pored Sarande.
Samo rijeci pohvale imam. Od cijena, ljubaznosti, mora i plaza.
Moja preporuka jeste da spavate u Sarandi a na kupanje idete u Ksamil.
Ksamil ima vrhunske male plazice. Iznajmljivanje lezaljke kosta 70 Leka dan, to je 1 KM.
Cijene su im bile mali makiato 1,5 KM, veliki 2 KM, Coca Cola 2,5 KM. Sto se tice alkohola i cijena nisam upucen :mrgreen: ali znam po prijatelju koji je to istrazio da je jeftinije nego u Sarajevu.
Sto se tice cijena hrane po restoranima i hotelima nista skuplje od Sarajeva cak sta vise nekad i dosta jeftinije nego na Čaršiji.

Topla preporuka svima.

A sad mane kojih trebate biti svjesni.
1. Daleko je za putovanja, ali ako uzmete 10 do 12 dana odmora obavezno isplanirajte svracanje i konak u Tirani. Tirana je prelud grad, kafici i klubovi su im top, posebo jedan dio Tirane koji se zove Bloku, za ljubitelje dernecenja idealno.
2. Neurednost. Albanija je realno zemlja koja se otvorila prema svijetu i turizmu prije mozda desetak godina. U velikoj su ekspanziji i razvijaju se tako da ce slike mjesalica, gradilista biti jako ceste. Isto tako negdje cete naici na slike poput ciganskih cergi.
3. Saobracajna kultura NE POSTOJI. Ko ide dole vazi jedno jedino pravilo a to je da se ne sudaris. Neko ce se tebi uvaliti ti ces nekom drugom i to tako funkcionise. Samo se uklopite u to. Npr kruzni tok od 3 iscrtane ima 6 traka a prednost ima vece auto :mrgreen:

Preluda zemlja koja ide od sjaja do ocaja kada su u pitanju athitektura i infrastruktura. Ostalo sto ste culi o ljubaznosti, plazama itd sve je istina.
I da moja preporuka vam nije Drač ili Dureš jer je prljav, u sustini to je luka.
Saranda je totalno drugi svijet od citave Albanije i tu se vidi jak uticaj Grcke koja je preko puta (otok Krf)

Sretno vam bilo ako budete isli i necete se pokajati. Ono sto potrosite u hrvatskoj za 7 dana, dole vam moze biti za 10 dana i to da se hadzijate, a ipak se necete osjecati gostom drugog reda jer ste iz Bosne :wink:

P.S. Vrlo moguce na autoputu da ce naici neko u suprotnom smijeru zaustavnom trakom, jako cesta pojava. Treba biti oprezan.
Post Reply