Idiocracy - istina ili mit?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Gojeni H

#76 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by Gojeni H »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Stvari se mogu posmatati i ovako.

Ljudi su danas sebični, egoisti, gledaju sve pa i potomstvo kroz prizmu svog materijalnog interesa a ne sreće i zadovoljstva. :roll: Danas prosječan zapadnjak napravi kalkulaciju koliko jedno dijete košta do tamo neke 18. godine. Sve se podredi vlastitom interesu i zadovoljstvu a na djecu kao djecu danas malo ko gleda kao na porodicu, na zajedništvo, na bliskost. Ti isti kalkulanti i egoisti i kada dobiju dijete misle da je to stvar koja se može nakon upotrebe i igre odložiti na policu a oni se mogu vratiti svojim egocentričnostima i lažnim idolima, karijerama, parama i ostalim pohlepama. :oops:
:thumbup:

Bezbeli da mogu.
Drvosjeca iz Dejcica

#77 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Zviz wrote:Danas se zivi brzim tempon, i kad kazem brzim tempom mislim na sve bukvalno. Tehnologija nije psihicki pomogla covjeku, vec ga po tom pitanju postavila u izuzetno stresan polozaj. Primjer biti sofer kamiona 1980 godine i recimo 2010 godine.

Bar po prici ljudi koji su tad vozili kazu bilo je manje kako oni kazu "glupih" pravila, ali sto naglasavaju je, 1980 javis svom spediteru preko telefona druge spedicije ili fime gdje dostavljas da si zavrsio zadatak i cekas na sljedece instrukcije. Danas, kazu da su pod 100% GPS pratnjom, mobitel zvoni svako malo, i konstantno su pod pritiskom. Kazu, nisam ni dostavio robu vec me zove i govori gdje moram ici, te mi diktira kojim bi putem bolje bilo, jer on tamo na GPS moze vidjeti nesto ili sta vec.

Tehnologiju teba ukinuti iz svakodnevnog zivota. Covjek nije savsresn, ali nije ni tehnologija, i ako svak misli da jeste, pa pokusaje da od coveja napravi savrsenog covjeka uz pomoc tehnologije. Tu pada svaka logika i smisao zivota.

Ljudi ganjaju karijeru jer im tehnologija pruza mogucnost, da npr. trazi posao u Hong Kongu, a ne u krugu od gdje zivi od recimo 100km.

Pustite to koliko kosta dijete, i prije su dijeca kostala para, u moje doba nije bilo pempersa pa su bile one na basliju - perdi deri, i sta mi danas nedostaje nista. Ali danas trebas kupovati pempers pelene, jer to svi cine, gdje ces zlostavljati dijete ako to nemas. Danas je bitna potrosnja, kupuj i bacaj, nista vise. Zasto kupiti jednu pastetu, kupi 20 podjedi tri i baci ostalo, jer tako stvaras profit.
Tehnologija olašava svakodnevni život i posao, čovjek je taj koji tu tehnologiju zloupotrebljava opet zbog profita, pohlepe i karijere. Eto recimo taj vlasnik razmišlja što bi ja tom vozaču dao odmor od 1h nakon što istovari robu kada ga može upregnuti k'o vola da vozi 10 sati dnevno uz pauzu od 15 minuta. Da nema zakonskih prepreka da vozači kamiona moraju odmarati minimalno x sati nakon vožnje od recimo 8 sati kapital bi tog vozača držao u kabini kamiona i 15 sati. To što realno vozač nakon 7-8 sati vožnje gubi koncentraciju, ima slabije reflekse i ugrožava sve ostale u saobraćaju kapitaliste ne interesuje. :oops: Dakle opet je do ljudi i sebičnosti. Odosmo malo u off topic.
relevantan

#78 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by relevantan »

stafi wrote:
O'zone wrote:
U vezi svega što si spomenula ja bih se sada okrenuo malo tužnoj našoj stvarnosti.

-Veliki dio stanovništva BiH je u rangu plata do 700 pa hajmo reći 800 KM.
pa i nije baš, a ima i dosta slučajeva gdje oboje radi

O'zone wrote:-Veliki dio populacije posebno mlađe nema riješeno stambeno pitanje.
pa i nije baš. možda nemaju trenutno, al potiču iz porodice kojha dobro stoji i jasno je da će naslijediti stan, prije ili poslije.

O'zone wrote:-Ukoliko ima riješeno stambeno pitanje kreditnom linijom to je dugorčno zaduženje od 10-20 godina + sa ratom 300-400 KM+
sa dvije solidne plate to nije puno
O'zone wrote:-Ukoliko je podstanar to je 200 KM+
O'zone wrote:-U većem dijelu porodica radi samo jedno.
pa i nije baš
O'zone wrote:-Niti jedno radno mjesto nije 100% sigurno. Istina neka su sigurnija od drugih ali privatni sektor je prilično rizičan (recesije, manjak tržišta, nelojalna konkurencija, državni nameti, megalomanski zahtjevi gazdi,...etc)
nije 100%, ali opet razlika je 10% i 80%
O'zone wrote:Kad se sagledaju samo ove tačke i ako bi se vodili da ove tačke moraju biti ispunjene za pravljenje potomstva mi ćemo realno izumrijeti.

Niti najmanje ne pretjerujem kad to kažem.
društvo koje ne vodi računa o mladima, koje gleda samo kako će ih zajebati možda i treba da nestane?
Ti živiš u nekom paralelnom univerzumu. Otiđi malo i van Sarajeva da vidiš šta je puko preživljavanje.
Aakkoo

#79 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by Aakkoo »

Količina pameti na svijetu je konstantna, stanovništvo raste... Potvrđuje teoriju...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#80 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by Zviz »

Zviz wrote:Danas se zivi brzim tempon, i kad kazem brzim tempom mislim na sve bukvalno. Tehnologija nije psihicki pomogla covjeku, vec ga po tom pitanju postavila u izuzetno stresan polozaj. Primjer biti sofer kamiona 1980 godine i recimo 2010 godine.

Bar po prici ljudi koji su tad vozili kazu bilo je manje kako oni kazu "glupih" pravila, ali sto naglasavaju je, 1980 javis svom spediteru preko telefona druge spedicije ili fime gdje dostavljas da si zavrsio zadatak i cekas na sljedece instrukcije. Danas, kazu da su pod 100% GPS pratnjom, mobitel zvoni svako malo, i konstantno su pod pritiskom. Kazu, nisam ni dostavio robu vec me zove i govori gdje moram ici, te mi diktira kojim bi putem bolje bilo, jer on tamo na GPS moze vidjeti nesto ili sta vec.

Tehnologiju teba ukinuti iz svakodnevnog zivota. Covjek nije savsresn, ali nije ni tehnologija, i ako svak misli da jeste, pa pokusaje da od coveja napravi savrsenog covjeka uz pomoc tehnologije. Tu pada svaka logika i smisao zivota.

Ljudi ganjaju karijeru jer im tehnologija pruza mogucnost, da npr. trazi posao u Hong Kongu, a ne u krugu od gdje zivi od recimo 100km.

Pustite to koliko kosta dijete, i prije su dijeca kostala para, u moje doba nije bilo pempersa pa su bile one na basliju - perdi deri, i sta mi danas nedostaje nista. Ali danas trebas kupovati pempers pelene, jer to svi cine, gdje ces zlostavljati dijete ako to nemas. Danas je bitna potrosnja, kupuj i bacaj, nista vise. Zasto kupiti jednu pastetu, kupi 20 podjedi tri i baci ostalo, jer tako stvaras profit.
Tehnologija olašava svakodnevni život i posao, čovjek je taj koji tu tehnologiju zloupotrebljava opet zbog profita, pohlepe i karijere. Eto recimo taj vlasnik razmišlja što bi ja tom vozaču dao odmor od 1h nakon što istovari robu kada ga može upregnuti k'o vola da vozi 10 sati dnevno uz pauzu od 15 minuta. Da nema zakonskih prepreka da vozači kamiona moraju odmarati minimalno x sati nakon vožnje od recimo 8 sati kapital bi tog vozača držao u kabini kamiona i 15 sati. To što realno vozač nakon 7-8 sati vožnje gubi koncentraciju, ima slabije reflekse i ugrožava sve ostale u saobraćaju kapitaliste ne interesuje. :oops: Dakle opet je do ljudi i sebičnosti. Odosmo malo u off topic.
Po prici jednog sofra 70ih si mogao u jednom cigu voziti od Barcelone do Kopenhagena. Kaze brojac voznje i sve si samo izbacis kroz prozor i stavis novi. Zaustavi policije jedva gleda a tek poceo voziti, sta su ti mogli nista. I opet kaze da mu je lakse tad bilo, jer se nije osjecao pod nadzorom niti je morao slusati vlasnikovog sina koji radi u spediciji i dorbi pametne a jedva polozio B kategoriju.
Drvosjeca iz Dejcica

#81 Re: Idiocracy - istina ili mit?

taki sam kaki sam wrote:Ja licno fukaru da pravim necu. Kada sam birao partnerici pored kriterija da mi odgovara karakterno i po razmisljanju, kao i da je lijepa, najbitniji kriterij je bio da je iz imucne i ugledne porodice i da ima visoko brazovanje i super posao. Naravno, obzirom da sam ovakvu nasao, uzivamo i nema svadja.
Je li se pored svih tih kriterija koje si nabrojao našlo barem zrno ljubavi?
natt

#82 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by natt »

Aakkoo wrote:Količina pameti na svijetu je konstantna, stanovništvo raste... Potvrđuje teoriju...
:lol:
natt

#83 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by natt »

taki sam kaki sam wrote:Ja licno fukaru da pravim necu. Kada sam birao partnerici pored kriterija da mi odgovara karakterno i po razmisljanju, kao i da je lijepa, najbitniji kriterij je bio da je iz imucne i ugledne porodice i da ima visoko brazovanje i super posao. Naravno, obzirom da sam ovakvu nasao, uzivamo i nema svadja.
Ako mu bude trebalo moze naci i van braka. :P
Drvosjeca iz Dejcica

#84 Re: Idiocracy - istina ili mit?

natt wrote:
Ako mu bude trebalo moze naci i van braka. :P
Doduše ima i ta mjesta. :mrgreen:
Sezam

#85 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by Sezam »

Ko se sve danas smatra inteligentnim, sacuvaj me boze i zakloni.
Better Man

#86 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by Better Man »

stafi wrote:Ima li istine u tvrdnji da manje inteligentni ljudi rađaju više djece?

Inteligentniji se teže odlučuju za djecu najčešće zbog ekonomskih razloga, dok ovi drugi o tome ne razmišljaju, često se vodeći onom narodnom "svako dijete ima svoju nafaku" ili "niko nije ukrao ničiju nafaku" i sl. Naravno, postoje izuzeci od pravila, no čini se da ljudska rasa postaje sve manje inteligentna, polako ali sigurno.

Film Idiocracy je to fino prikazao, na humorističan način i uz pretjerivanje, ali ipak se čini da tu ima malo istine.

Nema, jer ima primjera gdje jako intelegentni ljudi rađaju više djece. Primjer Danisa Tanovića i njegove supruge. Imaju petero djece i dobro su situirani. Primjera ima još.
natt

#87 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by natt »

Better Man wrote:
Nema, jer ima primjera gdje jako intelegentni ljudi rađaju više djece. Primjer Danisa Tanovića i njegove supruge. Imaju petero djece i dobro su situirani. Primjera ima još.
On je umjetnik.
XeuX

#88 Re: Idiocracy - istina ili mit?

Post by XeuX »

stakasa wrote:[quote="XeuX"]Statistike su pokazale da je u zadnjih 50 godina IQ opao za 2-3.Definitivno tu ima istine.Mislim da će budućnost biti kombinacija Idiocracy-ja i Wall-E,jer će ljudi razviti mašine koje će da rade i misle za njih,tako da će ljudi postati nevjerovatno lijeni i glupi.
Imas li neki link za ovu tvrdnju[/quote]

Evo kod tebe se već obistinjava pa ti mrsko proguglat.Al jebi ga nis ti kriv.Evo.

https://www.fourmilab.ch/documents/IQ/1950-2050/
Post Reply