Zviz wrote:Danas se zivi brzim tempon, i kad kazem brzim tempom mislim na sve bukvalno. Tehnologija nije psihicki pomogla covjeku, vec ga po tom pitanju postavila u izuzetno stresan polozaj. Primjer biti sofer kamiona 1980 godine i recimo 2010 godine.
Bar po prici ljudi koji su tad vozili kazu bilo je manje kako oni kazu "glupih" pravila, ali sto naglasavaju je, 1980 javis svom spediteru preko telefona druge spedicije ili fime gdje dostavljas da si zavrsio zadatak i cekas na sljedece instrukcije. Danas, kazu da su pod 100% GPS pratnjom, mobitel zvoni svako malo, i konstantno su pod pritiskom. Kazu, nisam ni dostavio robu vec me zove i govori gdje moram ici, te mi diktira kojim bi putem bolje bilo, jer on tamo na GPS moze vidjeti nesto ili sta vec.
Tehnologiju teba ukinuti iz svakodnevnog zivota. Covjek nije savsresn, ali nije ni tehnologija, i ako svak misli da jeste, pa pokusaje da od coveja napravi savrsenog covjeka uz pomoc tehnologije. Tu pada svaka logika i smisao zivota.
Ljudi ganjaju karijeru jer im tehnologija pruza mogucnost, da npr. trazi posao u Hong Kongu, a ne u krugu od gdje zivi od recimo 100km.
Pustite to koliko kosta dijete, i prije su dijeca kostala para, u moje doba nije bilo pempersa pa su bile one na basliju - perdi deri, i sta mi danas nedostaje nista. Ali danas trebas kupovati pempers pelene, jer to svi cine, gdje ces zlostavljati dijete ako to nemas. Danas je bitna potrosnja, kupuj i bacaj, nista vise. Zasto kupiti jednu pastetu, kupi 20 podjedi tri i baci ostalo, jer tako stvaras profit.
Tehnologija olašava svakodnevni život i posao, čovjek je taj koji tu tehnologiju zloupotrebljava opet zbog profita, pohlepe i karijere. Eto recimo taj vlasnik razmišlja što bi ja tom vozaču dao odmor od 1h nakon što istovari robu kada ga može upregnuti k'o vola da vozi 10 sati dnevno uz pauzu od 15 minuta. Da nema zakonskih prepreka da vozači kamiona moraju odmarati minimalno x sati nakon vožnje od recimo 8 sati kapital bi tog vozača držao u kabini kamiona i 15 sati. To što realno vozač nakon 7-8 sati vožnje gubi koncentraciju, ima slabije reflekse i ugrožava sve ostale u saobraćaju kapitaliste ne interesuje.

Dakle opet je do ljudi i sebičnosti. Odosmo malo u off topic.