Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post Reply
Prpa.ba

#76 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Prpa.ba »

Breathless wrote:Ne, ne, treba produziti radnu sedmicu za jos 8 sati kako nam nude zagovaratelji kresanja javnog sektora i novog zakona o radu. Tih danasnjih 40 radnih sati danas u privatnom sektoru ide i do 70. Sta bi tek bilo kada bi im se ostavio takav prostor kresanjem svih radnickih prava.

Nego, dajmo precizirati ko "ne radi neki poseban posao", pa ga treba otpustiti?

Buduci da prozivas moj crveni avatar, samo da te podsjetim da je sistem koji je imao radnicka prava na prvom mjestu imao radne subote u vremenu kada je agrarnu vukojebinu rasturenu ratom trebalo brzinom svjetlosti dovesti makar 5 koraka iza modernog svijeta. Zahvaljujem na paznji. :mrgreen:
fidoremilienko

#77 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

_BataZiv_0809 wrote:
fidoremilienko wrote:
_BataZiv_0809 wrote:750-1200 plata i 15 dana jede ponjavu-moj favorit :D
Mislim da ga treba prijaviti na "ispuni mi želju". Jadno je tako male plate u javnom sektoru, dok u privatnom su 4-5 puta veće. :D
Moze i za Cazinsku audiciju :D
Privatnik "breathless" :D
palermo

#78 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by palermo »

Prpa.ba wrote:
palermo wrote:Super.

Mada mislim da si jednu stvar ipak ispustio da kažeš ljudima, u tom novom bezbudžetlijskom sistemu razlika između onih koji imaju i koji nemaju će biti sve veća i veća.I siromaštvo će dobiti drugačije značenje.
Razlika izmedju onih koji imaju i onih koji nemaju postoji vec i sada. Siromastvo ima pravo znacenje vec i sada. Jedina je razlika u tome sto svi placamo vjestacko odrzavanje srednjeg sloja na zivotu bez da od toga imamo ikakve koristi. Mi smo siromasno i raspadnuto drustvo koje pati od masovnog PTSP-a, jos duboko u tranziciji i svaka iluzija sistema i drustva koju eventualno vidis oko sebe iskljucivo je posljedica inercije iz starog sistema. Nazalost, inercija ne traje vjecno i sto se prije prizemljimo i vidimo gdje stojimo, prije cemo i imati sansu da krenemo naprijed. Naglasavam, imati sansu. Ne mora znaciti da cemo je i iskoristiti.
Bojim se da nisi u pravu....

By the way,o kojem srednjem sloju ti govoriš
Breathless

#79 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

Hrani sa primanjima od 750-1200 djecu, rijesavaj stambeno pitanje, placaj rezije, hranu i ni ponjavu neces žvakati. Životni troskovi na nivou Austrije, gdje je minimalac 4 puta veci od nase prosjecne plate i genijalci bi jos da krešu :shock: Jok povecavati i ujednacavati plate ukljucujuci i one najvise, vec kresati, dok zivotni troskovi, a samim tim i profit nekih, kojem zakljucismo, treba dati i porezne olaksice, vrtoglavo raste. Bravo genijalci! Nije ni cudo sto vam od kraja 80-ih prodaju muda pod bubrege.
Breathless

#80 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

palermo wrote:
Prpa.ba wrote:
palermo wrote:Super.

Mada mislim da si jednu stvar ipak ispustio da kažeš ljudima, u tom novom bezbudžetlijskom sistemu razlika između onih koji imaju i koji nemaju će biti sve veća i veća.I siromaštvo će dobiti drugačije značenje.
Razlika izmedju onih koji imaju i onih koji nemaju postoji vec i sada. Siromastvo ima pravo znacenje vec i sada. Jedina je razlika u tome sto svi placamo vjestacko odrzavanje srednjeg sloja na zivotu bez da od toga imamo ikakve koristi. Mi smo siromasno i raspadnuto drustvo koje pati od masovnog PTSP-a, jos duboko u tranziciji i svaka iluzija sistema i drustva koju eventualno vidis oko sebe iskljucivo je posljedica inercije iz starog sistema. Nazalost, inercija ne traje vjecno i sto se prije prizemljimo i vidimo gdje stojimo, prije cemo i imati sansu da krenemo naprijed. Naglasavam, imati sansu. Ne mora znaciti da cemo je i iskoristiti.
Bojim se da nisi u pravu....

By the way,o kojem srednjem sloju ti govoriš

Onom koji zivi sa mjesecnom platom od 400-600 E, izdrzava porodicu, salje djecu u skolu i sanja da ima jos 5-6 zivota da kupi jednosoban stan.
mirsek

#81 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by mirsek »

Breathless wrote:
fosna2014 wrote:
Breathless wrote:Je li i ova tema po diktatu MMF-a, WB i drugih bjelosvjetsih dobrocinitelja?

Puste balon i onda se stoka pali, ne razmisljajuci uopste sta stoji iza namjera kresanja javnog sektora i ciji su to interesi, a balon je pusten jos kada se krenulo sa spinovima tokom onih jadnih protesta.
Pola Evrope je bilo na nogama zbog takvih mjera, a ovdje se masovni pristanak proizvodi s par poteza u medijima.

Ova hajka na budzetlije, a to ukljucuje i ljekare, vatrogasce, policiju, obrazovanje, kulturu, sve moguce javne usluge koji postoje, a bez kojih zivot ne bi bio moguc, nije razdvojiva od namjera da se progura novi zakon o radu koji ce radnike bili oni u javnom ili privatnom sektrou vratiti u doba najcrnjeg feudalizma.
I tebi da ponovim: Ne radi se o tome da treba sve budzetlije skinuti sa budzeta, nego se visak mora otpustiti pod 1 i pod 2 smanjenje plata na nivo prosjecnog radnika i pod 3 mijenjati zakon. To je to.
Kakvo bolan smanjenje plata?! Pa prosjecni dr. sluzbenik sa VSS radi za platu u prosjeku od 750-1200 km s toplim obrokom, zavisno od kantona, i s tim ako nemas druge prihode treba jesti i ponjavu 10-15 dana do plate, s obzirom na zivotne troskove. Znas li za kakvu platu rade ljekari, univerzietski profesori, to je ispod svakog nivoa i sve ono kompetentnih kadrova cete time rastjerati do zadnjeg, ionako svi odlaze ko god moze, dok druge zemlje stimuliraju useljavanje takvih kadrova.

Treba prisiliti privatnike koji se ponasaju kao robovlasnici i za koje ne vazi nikakav zakon, da povecaju plate radnicima koji rade u privatnom sektoru,da ih ne prijavljuju na minimalce i da ispunjavaju obaveze i prema radnicima i prema drzavi, treba povecati naplatu poreza, oporezovati bogatstvo i luksuz, itd. To su mjere za oporavak, a ne to cime su vam ngo-ovski glasnogovornici MMF-a i EU napunili glave, kao sto su vam ranije prali mozgove privatizacijom i gasenjem velikih industrijskih kompleksa, a forsiranjem maih i srednjih preduzeca.
Neistina.
Prosjecni drzavni sluzbenik sa VSS sa toplim obrokom ima prosjecno od 1200-1500 KM.
A gdje je tu uzajamna kasa, regres, sigurnost posla da se moze relativno bezbolno uzeti i kredit itd.
Najbolji je prijedlog uskladjivanje plata javnog i privatnog sektora.
Ne mora ni otpustanje u prvom periodu biti toliko znacajno ali ako ovi na drzavnoj sisi budu imali plate od 800-1000 KM za VSS OGROMNA ce se sredstva ustediti na godisnjem nivou za npr. velike investicije i nova zaposljavanja a takodjer ce i javni sektor postati neatraktivan za nova zaposlenja.
fidoremilienko

#82 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

Moj komšija u realnom sektoru ima 550 KM platu i sa time hrani ženu i troje djece, plaća režije. Jedno od troje ide u školu.

Mrš.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#83 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by _BataZiv_0809 »

Breathless wrote:
Hrani sa primanjima od 750-1200 djecu, rijesavaj stambeno pitanje, placaj rezije, hranu i ni ponjavu neces žvakati. Životni troskovi na nivou Austrije, gdje je minimalac 4 puta veci od nase prosjecne plate i genijalci bi jos da krešu :shock: Jok povecavati i ujednacavati plate ukljucujuci i one najvise, vec kresati, dok zivotni troskovi, a samim tim i profit nekih, kojem zakljucismo, treba dati i porezne olaksice, vrtoglavo raste. Bravo genijalci! Nije ni cudo sto vam od kraja 80-ih prodaju muda pod bubrege.
Care ja radim za osjetno manje. A mnogi za duplo manje. :run:

Plus na crno i bez zdravstvenog osiguranja :run:
Breathless

#84 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

Prpa.ba wrote:
Breathless wrote:Ne, ne, treba produziti radnu sedmicu za jos 8 sati kako nam nude zagovaratelji kresanja javnog sektora i novog zakona o radu. Tih danasnjih 40 radnih sati danas u privatnom sektoru ide i do 70. Sta bi tek bilo kada bi im se ostavio takav prostor kresanjem svih radnickih prava.

Nego, dajmo precizirati ko "ne radi neki poseban posao", pa ga treba otpustiti?

Buduci da prozivas moj crveni avatar, samo da te podsjetim da je sistem koji je imao radnicka prava na prvom mjestu imao radne subote u vremenu kada je agrarnu vukojebinu rasturenu ratom trebalo brzinom svjetlosti dovesti makar 5 koraka iza modernog svijeta. Zahvaljujem na paznji. :mrgreen:
Bravo majstore, svasta ti znas. Mora da si isao na Ponte Rosso kupovati Rifle :D i sanjao kad ces to moci u nekadasnjoj Vase Miskina.

Pod kolonijalnom upravom EUrofašista VRH :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#85 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by _BataZiv_0809 »

Bridles, ne sramoti se Tita ti dragog.
Breathless

#86 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

_BataZiv_0809 wrote:
Breathless wrote:
Care ja radim za osjetno manje. A mnogi za duplo manje. :run:

Plus na crno i bez zdravstvenog osiguranja :run:
Što ne prijaviš svog dobročinitelja umjesto sto spustas cijenu rada kao jadni Irac u Engleskoj o cemu je jos davno pisao Engles u Polozaju radnicke klase u Engleskoj?
fidoremilienko

#87 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

Trola lik temu.

Mrš.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#88 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by _BataZiv_0809 »

Breathless wrote:
Što ne prijaviš svog dobročinitelja umjesto sto spustas cijenu rada kao jadni Irac u Engleskoj o cemu je jos davno pisao Engles u Polozaju radnicke klase u Engleskoj?
Zato sto me moze zamijeniti u roku odmah. Pečenje inspektoru i sve je po zakonu.

Dobro te.
Breathless

#89 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

PISMO BOGATIH SIROMASNIMA

Budimo otvoreni: nikada nećete dobiti na lutriji. S druge strane, sve su šanse da ćete nastaviti da rmbate na svojim usranim poslovima do kraja života. A sve samo zato što ste se rodili u pogrešnoj klasi. Bolje se suočite sa tim: vi ste samo naši najamni robovi. Žalimo slučaj!

To je razlog zašto ste tako neobrazovani, neotesani, bez trunke dobrog ukusa, ali i bez trunke samopouzdanja, bez čega nikada nećete postati neko od nas. Da budemo sasvim precizni: ni knjiga veličine telefonskog imenika ne bi bila dovoljna da u nju stanu sve nepravedne prednosti koje MI imamo nad VAMA. Zato nam je veoma stalo da i dalje verujute u sve te gluposti o “socijalnoj pravdi” i “jednakim šansama za sve”.

Naravno, u hijerarhijskom sistemu poput našeg, na vrhu nema mnogo mesta. A mi smo već tamo. I tu nam se toliko sviđa da nam nije ni na kraj pameti da potražimo neko drugo. Ali, dobra strana hijerarhije je što i od nižeg ima niže: i vi imate na koga da gledate odozgo, da mu naređujete ili da ga s vremena na vreme opalite po njušci. Čak i najbedniji perač sudova može u hijerarhiji da pronađe neku skitnicu nad kojom će da se iživljava. I zato, budite zahvalni što smo vam obezbedili sve te emigrante, izbeglice, Cigane, kurve i beskućnike!

Nikada ne gubite iz vida sledeće: kada bi svi vi bili ekonomski zbrinuti i privilegovani kao i mi, onda ne bi imao ko da radi sve te prljave, dosadne, opasne, slabo plaćene poslove. Ne bi bilo nikog ko bi se borio u našim ratovima i slepo izvršavao naša naređenja. I što je najvažnije, ne bi bilo onih koji i na smrt gledaju tako tupo, jer prethodno nisu okusili ni trunku ispunjenog, smislenog i kreativnog života. Zato imamo samo jednu molbu za vas: samo nastavite tako!

Moguće je da vi nemate tu našu pohlepnu, patološku potrebu za novcem, vlašću i prestižom. Ali, čak i kada poželite da promenite svoj život, ta mogućnost promene vas odmah uplaši, pa tako ostajete zarobljeni u sopstvenom paklu. Nastavljate da živite mehanički, u skladu sa ulogom koju smo vam dodelili, stalno strepeći od toga šta će drugi misliti ako se usudite da razbijete taj kalup.

Naravno, uvek se trudimo da zavadimo i vladamo, gde god nam se sviđa: dobro plaćeni radnici protiv loše plaćenih radnika, radnici iz sindikata protiv onih izvan sindikata, domaći radnici protiv stranih, strani radnici protiv drugih stranih radnika, itd. Pri tom, stalno vam smanjujemo nadnice pod izgovorima kao što su “strana konkurencija”, “zahtevi ponude i potražnje”, “nacionalna bezbednost”, “veliki spoljni dug”, itd. Laka srca gazimo svakog ko počne da postavlja nezgodna pitanja ili pokuša da ugrozi naš profit. A da bi vam omogućili bar nekakvo olakšanje od ekonomske ucene, kojom vas svakodnevno iznurujemo, dopuštamo vam da s vremena na vreme glasate za naše političke surogate, u igri zvanoj “izbori”.

Izuzetno nam je drago što nemate pojma šta se zaista dešava. Umesto da svu krivicu s punim pravom svalite na nas, vi okrivljujete strance, radnike na crno, zabušante, društvene parazite, pedere, Jevreje, jedni druge.

Osim toga, zaista nas raduje što su se mnogi od vas upecali na priču o “radnoj etici”, iako većina poslova u našoj ekonomiji na svaki način doprinosi opštem zagađenju, uništavanju vašeg fizičkog i emocionalnog zdravlja, isisavajući iz vas život, iako je to jedini život koji imate.

Mi zaista ne znamo mnogo o radu. Ali, zato ste vi tu. I zbog toga nam je posebno drago.

Naravno, vaš život bi mogao biti drugačiji. Društvo bi zaista moglo biti organizovano tako da zadovolji prave potrebe ljudi. Vi i vaša vrsta mogli biste da ustanete i zajedno se oslobodite naše vladavine.

Ali, vi to ne znate! Šta više, ne možete ni da zamislite neki drugačiji život! I to je verovatno najveće i najvažnije dostignuće našeg sistema: to što smo ukrali svu vašu maštu, svu vašu kreativnost, vašu sposobnost da mislite svojom glavom i da sami upravljate svojim životima.

Zato vam se svima zahvaljujemo iz dubine naših okrutnih srca. Vaše svakodnevno žrtvovanje donosi nam sva naša iskvarena blaga; vaš rad održava naš sistem; mnogo, mnogo hvala na tome što dobro znate gde vam je mesto, a da toga niste ni svesni.

U potpisu,
sva bogataška dupeta ovog sveta
Breathless

#90 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

fidoremilienko wrote:Trola lik temu.

Mrš.

Marškaj onog ko te napravio i odgojio tako prostog, a ne mene.
Prpa.ba

#91 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Prpa.ba »

palermo wrote:Bojim se da nisi u pravu....
Sasvim moguce. Ipak zivimo u BiH, nikad ne mozes reci da je dno- dno.
palermo wrote: By the way,o kojem srednjem sloju ti govoriš
Srednji sloj za nase uslove i nema puno kriterija. Redovna i sigurna placa na nivou prosjecne ili iznad. Mozemo diskutovati o definiciji srednjeg sloja do jutra, ali budzetlije su dominantni dio sloja ispod politicara i robovlasnika, a iznad radnicke klase koja radi 8+ sati za place od 350 do 800 KM. Ili barem ja tako to vidim.
Bodkin

#92 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

mirsek wrote: Neistina.
Prosjecni drzavni sluzbenik sa VSS sa toplim obrokom ima prosjecno od 1200-1500 KM.
A gdje je tu uzajamna kasa, regres, sigurnost posla da se moze relativno bezbolno uzeti i kredit itd.
Ne mora ni otpustanje u prvom periodu biti toliko znacajno ali ako ovi na drzavnoj sisi budu imali plate od 800-1000 KM za VSS OGROMNA ce se sredstva ustediti na godisnjem nivou za npr. velike investicije i nova zaposljavanja a takodjer ce i javni sektor postati neatraktivan za nova zaposlenja.
koliko se ne slazem sa budzetlijama toliko ni sa vama koji isto ne znate puno o makroekonomiji, a prica je samo o otpustanju. ta usteda bi otisla u dzepove vladajuce kaste. to je jasno. nikakvih velikih investicija ne bi bilo. dalje, drzava nije duzna da zaposljava ljude. to je ostalo iz mrskog bivseg sistema i nema potrebe spominjati. jedino sto bi pozitivno bilo je sto bi mogli smanjiti ove namete kojima gule kozu privatnom sektoru da bi platiti sve beneficije budzetlijama. to bi mozda malo pomoglo da prodise privreda i da se zajebe neki stranac pa uleti ovdje. a i domaci robovlasnici bi u kombinaciji sa rijekom inspektora ( eto prijedloga sta sa viskom snage. sve ih poslati na obuku za inspektore) imali podsticaj da prijave radnike na malo vece iznose od minimalca.
jasko_ba

#93 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by jasko_ba »

Ja radio kod lika za 150 maraka mjesecno, nakon 2 mjeseca sam zatrazio makar 200, jer nema smisla vise, sutradan me otjerao. :D
Ovaj drugi nudio 300 maraka, al da radim 12 sati dnevno. Nista zajebancija, glavonje su "ugledne face" u svojim opstinama. A opet, ovamo preko stotinu odbijenica na konkursima, normalno ne mozes da ga jebes. :-)
Prpa.ba

#94 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Prpa.ba »

Breathless wrote:Bravo majstore, svasta ti znas. Mora da si isao na Ponte Rosso kupovati Rifle :D i sanjao kad ces to moci u nekadasnjoj Vase Miskina.

Pod kolonijalnom upravom EUrofašista VRH :lol:
Kad je nestalo meze, poce prica bezveze. :mrgreen:
palermo

#95 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by palermo »

Prpa.ba wrote:
palermo wrote:Bojim se da nisi u pravu....
Sasvim moguce. Ipak zivimo u BiH, nikad ne mozes reci da je dno- dno.
palermo wrote: By the way,o kojem srednjem sloju ti govoriš
Srednji sloj za nase uslove i nema puno kriterija. Redovna i sigurna placa na nivou prosjecne ili iznad. Mozemo diskutovati o definiciji srednjeg sloja do jutra, ali budzetlije su dominantni dio sloja ispod politicara i robovlasnika, a iznad radnicke klase koja radi 8+ sati za place od 350 do 800 KM. Ili barem ja tako to vidim.
Nemam ja ništa protiv onoga što si ti napisao. Čak mislim da je privatizacija nekih sektora u ovom trenutku jedini način kako da se podigne kvalitet nekih usluga.

Ali jednostavno mislim da, radi poštenja, treba reći da to istovremeno znači da će mnogi, ali baš mnogi, ostati i bez onoga što imaju i sada (recimo mogućnosti da se liječe ) .I da će se razlike samo produbljivati.
VjecitiStudent

#96 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by VjecitiStudent »

Sve sarajevske gradske općine imaju preko 250 zaposlenih.
Imamo 120 nehljeba u gradskoj upravi.
Najbrojniju policiju Evrope
...
nastavite niz

S druge strane moramo se paziti da na kraju ne ubijemo vola zbog kile mesa, npr. vodovodi se ni po koju cijenu NE SMIJU privatizirati.
mirsek

#97 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by mirsek »

Bodkin wrote:
mirsek wrote: Neistina.
koliko se ne slazem sa budzetlijama toliko ni sa vama koji isto ne znate puno o makroekonomiji, a prica je samo o otpustanju. ta usteda bi otisla u dzepove vladajuce kaste. to je jasno. nikakvih velikih investicija ne bi bilo. dalje, drzava nije duzna da zaposljava ljude. to je ostalo iz mrskog bivseg sistema i nema potrebe spominjati. jedino sto bi pozitivno bilo je sto bi mogli smanjiti ove namete kojima gule kozu privatnom sektoru da bi platiti sve beneficije budzetlijama. to bi mozda malo pomoglo da prodise privreda i da se zajebe neki stranac pa uleti ovdje. a i domaci robovlasnici bi u kombinaciji sa rijekom inspektora ( eto prijedloga sta sa viskom snage. sve ih poslati na obuku za inspektore) imali podsticaj da prijave radnike na malo vece iznose od minimalca.
Da cujem nesto o makroekonomiji sto nisam cuo na fakultetu.( mislim svakako su to ekonomske skole sa svojim teorijama al eto )
Ja ne pricam o otpustanju.
Ako vladajuca kasta ne napravi nesto za narod ide smjena na narednim izborima u naboljem slucaju jer nema vise zadovoljnih i indolentnih uhljebljenika sa platama od 1500 KM. Ovako se svako nada da ga u buducnosti zakaci neki drzavni posao pa nema volju da protestuje.
Itekako bi drzava trebala ako je u mogucnosti stvoriti radna mjesta svojim gradjanima nekim velikim investicijama.
Radna mjesta , plate, povecana potrosnja, jacanje ekonomije.
fosna2014

#98 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fosna2014 »

PREMA podacima Agencije za statistiku BiH, u maju ove godine u Bosni i Hercegovini bila je ukupno zaposlena 691.641 osoba. Od tog broja čak 182.756 ljudi, ili 26,4 odsto, platu je primalo iz budžeta. Ako se tome doda i broj od 612.464 penzionera, čije se penzije takođe delimično finansiraju iz budžeta, slika je jasna - gotovo 800.000 građana BiH, ili petina stanovnika, budžetski su korisnici i više ih je nego onih sa radnom knjižicom!
:!: :!: :!: :!: :!:
Breathless

#99 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

VjecitiStudent wrote:Sve sarajevske gradske općine imaju preko 250 zaposlenih.
Imamo 120 nehljeba u gradskoj upravi.
Najbrojniju policiju Evrope
...
nastavite niz

S druge strane moramo se paziti da na kraju ne ubijemo vola zbog kile mesa, npr. vodovodi se ni po koju cijenu NE SMIJU privatizirati.
Samo krajnje naivan moze misliti da ovo sto se kuha sa novim zakonom o radu i "reformama" koje trazi EU i MMF ne vodi upravo tome. I ova hajka protiv javnog sektora vodi upravo privatizaciji javnog sektora, privatnom zdravstvu, skolstvu, kulturi koja je cisto trzisna, itd.

Pogledajte samo sta je sa zemljama gdje su oni proveli svoje spasonosne operacije.

Ne budite ljudi naivni, jer s ovakvim stavovima kao ovdje, jebat ce nas lakse nego bilo koga, a generacije i generacije koje dolaze ce nas proklinjati, kao sto mi mladji danas mozemo proklinjati one koji su nasjeli na pricu o privatizaciji i gasenju velikih industrijskih kompleksa, dok iste te komplekse Njemacka npr. stalno pumpa drzavnim intervencionizmom, cime sva neoliberalna prica pada u vodu.

Umjesto sto trazite kresanje plata na nivo nekoga ko radi na crno kod privatnika za 300 km, trazite da se njegova cijena rada poveca i da ostvari sve na sto ima pravo.

Umjesto sto trazite kresanje plata un. profesora na nivo KV radnika, trazite da se stimulise i da ostvaruje izuzetna postignuca. To ce se visestruko vratiti. U sputrotnom, ovdje ce ostati samo nesposobni i KV radnici.

Umjesto sto trazite kresanje zdravstva, trazite odogovornost i strucnost, te razdvajanje privatnog i javnog sektora kako je ucinjeno u mnogim zemljama, tj. ili privatluk ili javno zdravstvo.

Umjesto sto traztie otpustanje u javnoj upravi, trazite da bude efikasnija. Trazite vece stope poreza na bogatstvo, a smanjenje na osnovne potrebe, vece ubiranje poreza i bolju raspodjelu, zestoko sankcioniranje rada na crno i malverzacija iz oblasti radnog prava. Itd.
Last edited by Breathless on 21/04/2015 22:52, edited 2 times in total.
Breathless

#100 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Breathless »

fosna2014 wrote:
PREMA podacima Agencije za statistiku BiH, u maju ove godine u Bosni i Hercegovini bila je ukupno zaposlena 691.641 osoba. Od tog broja čak 182.756 ljudi, ili 26,4 odsto, platu je primalo iz budžeta. Ako se tome doda i broj od 612.464 penzionera, čije se penzije takođe delimično finansiraju iz budžeta, slika je jasna - gotovo 800.000 građana BiH, ili petina stanovnika, budžetski su korisnici i više ih je nego onih sa radnom knjižicom!
:!: :!: :!: :!: :!:
Je li ovdje uracnata armija robova koja kod privatnika radi na crno?
Post Reply