Ko zna zasto je to dobro da su nas sve natjerali na budjenje kreativnih ideja.
BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
- Danguba
#76 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Jugoslavija je imala jak kulturni prostor pocevsi od muzeja, pozorista, filma, muzike, raznih festivala...i vecina institucija je ostala u Srbiji. Pocetkom devedesetih oni su mislili da niko drugi nece moci funkcionisati bez njih. Masa dobrih glumaca, pjevaca, knjizevnika...ostalo je i pripalo Srbiji. I sam sam mislio ''njima i nije neki problem napraviti pozorisnu predstavu ili neki film kada imaju sve od infrastrukture do vrhunskih glumaca'' i sta se desi, par filmova ''Lepa sela lepo gore'' ''nekakav macak i macor'' , nekoliko sa ratnom tematikom...sve kada saberes, katastrofa.
- animals
#77 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Pa u pravu si..odes u Split, pa u Zenicu..titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Kao da imaju isti mentalitet.
Ovo govorim jer sam imao priliku citati neke analize po kojima cak i genetski najblizi su jedni drugima, vode porijeklo od tog ilirskog gena.
naravno sve ovo mozemo laicki pricati, ali po meni dalmatinci su dosta slicniji bosancima od slavonaca ili srbijanaca.
sve isto, od kuhinje, pa do ahitekture...
pa do bogomolja
- titinho
#78 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
arhitektura u zenici i mostaru nije ista. zar ne.animals wrote:Pa u pravu si..odes u Split, pa u Zenicu..titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Ovo govorim jer sam imao priliku citati neke analize po kojima cak i genetski najblizi su jedni drugima, vode porijeklo od tog ilirskog gena.
naravno sve ovo mozemo laicki pricati, ali po meni dalmatinci su dosta slicniji bosancima od slavonaca ili srbijanaca.
sve isto, od kuhinje, pa do ahitekture...![]()
pa do bogomolja
Ipak neki kontekst, nekog geografsko okruzenje utice na ljude. tipa blizina mora, klima, spoljasnji uticaj(italije)
isto tako u Dalmaciji blizina mora je uslovila njihovu ishranu. zar ne
sto se tice humora, nacina lagodnog zivota, pa cak i nekog anahronog nacina gledanja na zivot i provlacenja kroz isti. po meni su dalmatinci jako bliski bosancima /svih religija/ a najvise bosnjacima i hrvatima hercegovine
-
Martinez_
#79 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalata
sedam Zetri napunio i dva Koševa
- Blek Stena
#80 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
a u pauzi izmedju koncerata boćajuMartinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
-
Martinez_
#81 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Danguba wrote:Jugoslavija je imala jak kulturni prostor pocevsi od muzeja, pozorista, filma, muzike, raznih festivala...i vecina institucija je ostala u Srbiji. Pocetkom devedesetih oni su mislili da niko drugi nece moci funkcionisati bez njih. Masa dobrih glumaca, pjevaca, knjizevnika...ostalo je i pripalo Srbiji. I sam sam mislio ''njima i nije neki problem napraviti pozorisnu predstavu ili neki film kada imaju sve od infrastrukture do vrhunskih glumaca'' i sta se desi, par filmova ''Lepa sela lepo gore'' ''nekakav macak i macor'' , nekoliko sa ratnom tematikom...sve kada saberes, katastrofa.
Vidiš, samim tvojim postom potvrđuješ uvodnu tezu.
Ti misliš da su kulturom Srbi harali u SFRJ ali to je samo tvoj lični utisak jer ti je srpska kultura naprosto bila bliža. Jednostavno Gruntovčani ili Roko i Cicibela nisu te zanimali.
-
Martinez_
#82 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Blek Stena wrote:a u pauzi izmedju koncerata boćajuMartinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
- Edin H.
#83 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Zasigurno imam podjednak procenat krkana i seljacina! 
- SaraFina
#84 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Meni su napeti Dalmatinci i čovjek je djelomično u pravu kad govori o pogledu na zivot.Martinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
A i muzika dalmatinska nije loša.
Što se tiče ispravki i jezika i ti natučaš ekavicu " razumeju" pa razumeju li te u Beogradu?
-
Martinez_
#85 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
SaraFina wrote:Meni su napeti Dalmatinci i čovjek je djelomično u pravu kad govori o pogledu na zivot.Martinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
Što se tiče ispravki i jezika i ti natučaš ekavicu " razumeju" pa razumeju li te u Beogradu?
Ti stalno pišeš s aspekta sviđa mi se taj i taj a ove druge mrzim. Pa to što mrziš nekog ne znači da nisi sličan njemu.
Mislim, zamisli sede navijač Sarajeva i Želje i jedan zaključi kako mu je puno bliži u svakom smislu član ronilačkog kluba iz Neuma od ovog drugog. Tvoje pisanje je u tom stilu.
Sarajlija i Beograđanin se odlično razumeju, isto, štokavsko narečje je u pitanju.
- SaraFina
#86 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Martinez_ wrote:SaraFina wrote:Meni su napeti Dalmatinci i čovjek je djelomično u pravu kad govori o pogledu na zivot.Martinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
Ti stalno pišeš s aspekta sviđa mi se taj i taj a ove druge mrzim. Pa to što mrziš nekog ne znači da nisi sličan njemu.
Mislim, zamisli sede navijač Sarajeva i Želje i jedan zaključi kako mu je puno bliži u svakom smislu član ronilačkog kluba iz Neuma od ovog drugog. Tvoje pisanje je u tom stilu.
Sarajlija i Beograđanin se odlično razumeju, isto, štokavsko narečje je u pitanju.
Ja sam reakreativno na temi
Sad ozbiljno.. Ti kao pokretač misliš da je neka muzička TV emisija na x kanalu mjerodavna poveznica ( jednog sirokog pojma u svim aspektima ) kao što je kultura DVA naroda?
Pa prosto nem'rem vjerovati
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#87 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
samo što ti se ove dvije skupine pravo mrzetitinho wrote:arhitektura u zenici i mostaru nije ista. zar ne.animals wrote:Pa u pravu si..odes u Split, pa u Zenicu..titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
sve isto, od kuhinje, pa do ahitekture...![]()
pa do bogomolja
Ipak neki kontekst, nekog geografsko okruzenje utice na ljude. tipa blizina mora, klima, spoljasnji uticaj(italije)
isto tako u Dalmaciji blizina mora je uslovila njihovu ishranu. zar ne
sto se tice humora, nacina lagodnog zivota, pa cak i nekog anahronog nacina gledanja na zivot i provlacenja kroz isti. po meni su dalmatinci jako bliski bosancima /svih religija/ a najvise bosnjacima i hrvatima hercegovine
prosječan dalmatinac ne može kupiti nekretninu bilo gdje u dalmaciji, garantujem, uvjerio se više puta
sa normalnim poslom i platom, porodica to ne može priuštiti
al zato mi iz hercegovine možemo
- Danguba
#88 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Zavoljela bi ti i Janeza i polku u vrtnim veselicama da si redovno odlazila tamo.SaraFina wrote:Meni su napeti Dalmatinci i čovjek je djelomično u pravu kad govori o pogledu na zivot.Martinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- SaraFina
#90 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Danguba wrote:Zavoljela bi ti i Janeza i polku u vrtnim veselicama da si redovno odlazila tamo.SaraFina wrote:Meni su napeti Dalmatinci i čovjek je djelomično u pravu kad govori o pogledu na zivot.Martinez_ wrote:Da, ubosni super razumeju čakavicu i ikavicu a i nema popularnije glazbe od klapa ni pevača do Tedija Spalatasedam Zetri napunio i dva Koševa
Što se tiče ispravki i jezika i ti natučaš ekavicu " razumeju" pa razumeju li te u Beogradu?![]()
Ja sam 1/4 šokica
Odatle ljubav prema Dalmošima sigurno. I Bosancima. A Janezi? Pa nisu " napeti" i gotovo
- Sezam
#91 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Nama su najslicniji Dalmosi i Slavonci, sto je i logicno jer bili smo jedno kraljevstvo pod Tvrtkom, i uvijek ce nam biti blizi nego neki Pirocanac iz Nis sto prica polubugarski ili neki sumadijanski gedzovan.
- Edin H.
#92 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
titinho wrote:Mislim da je jaca veza izmedju Bosanaca i Dalmatinaca.
Eki sad Iliri, kao Albanci
Bas licimo na Albance, cudo jedno, iste crte lica
-
Martinez_
#93 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Sezam wrote:Nama su najslicniji Dalmosi i Slavonci, sto je i logicno jer bili smo jedno kraljevstvo pod Tvrtkom, i uvijek ce nam biti blizi nego neki Pirocanac iz Nis sto prica polubugarski ili neki sumadijanski gedzovan.
Uf, kako si loš primer uzeo. Tvrtko je predak ove ideje sa topika. Čovek se okrunio i bosanskom, i krunom Nemanjića. Kralj Bosne i Srbije.
Dakle, i on je voleo najviše Zvezde Granda.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#94 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
A inace su sjecanja na Tvrtkovo vrijeme jako svijezaMartinez_ wrote:Sezam wrote:Nama su najslicniji Dalmosi i Slavonci, sto je i logicno jer bili smo jedno kraljevstvo pod Tvrtkom, i uvijek ce nam biti blizi nego neki Pirocanac iz Nis sto prica polubugarski ili neki sumadijanski gedzovan.
Uf, kako si loš primer uzeo. Tvrtko je predak ove ideje sa topika. Čovek se okrunio i bosanskom, i krunom Nemanjića. Kralj Bosne i Srbije.
- Sezam
#95 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Srbija u to doba nije postojala. Uozbiljite se.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#96 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
A ni AmerikaSezam wrote:Srbija u to doba nije postojala. Uozbiljite se.
- Blek Stena
#97 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Bosanci i dalmatinci ko dva oka u glavi.
'ladna klipaca sarajevska pred granapom i odvalis se uz ove tekstove!
Odavno te lipšu nisan ćuja
sve ti riči pizaju ka zlato,
pivaš, oriš, o jubavi zboriš,
ponosiš se imenon, i glason
Štuješ povist, zemju roda moga,
Uzoritu svak te sluša rado,
Tepliš dušu, i lagodiš srcu,
Intrigaješ, i staro, i mlado
Pismo mora, kamena i škoja,
Dalmatinska lipa pismo moja
Prođi noćas pjacon, i kaleton,
Zapivaj mi srcon, i dišpeton.
Pismo moja, pismo Dalmacije,
Uveja bi da mi tebe nije,
Ti si moja radost i lipota,
Zlatna nota - i kapja života!
Otvori mi ponistre i škure,
Da te slušan do u sitne ure
Klapo moja pismon me usrići
Narani mi dušu lipon riči.
'ladna klipaca sarajevska pred granapom i odvalis se uz ove tekstove!
Odavno te lipšu nisan ćuja
sve ti riči pizaju ka zlato,
pivaš, oriš, o jubavi zboriš,
ponosiš se imenon, i glason
Štuješ povist, zemju roda moga,
Uzoritu svak te sluša rado,
Tepliš dušu, i lagodiš srcu,
Intrigaješ, i staro, i mlado
Pismo mora, kamena i škoja,
Dalmatinska lipa pismo moja
Prođi noćas pjacon, i kaleton,
Zapivaj mi srcon, i dišpeton.
Pismo moja, pismo Dalmacije,
Uveja bi da mi tebe nije,
Ti si moja radost i lipota,
Zlatna nota - i kapja života!
Otvori mi ponistre i škure,
Da te slušan do u sitne ure
Klapo moja pismon me usrići
Narani mi dušu lipon riči.
- Sezam
#98 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Dalmatinska verzija sevdalinke, al ko ce gedzovanima objasniti.
- Edin H.
#99 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Martinez_ wrote:Sezam wrote:Nama su najslicniji Dalmosi i Slavonci, sto je i logicno jer bili smo jedno kraljevstvo pod Tvrtkom, i uvijek ce nam biti blizi nego neki Pirocanac iz Nis sto prica polubugarski ili neki sumadijanski gedzovan.
E svasta cu ovdje procitati
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#100 Re: BiH i Srbija - jedinstven kulturni prostor?
Dijasporo i bogu si teska