Predrasude iz doba YU
- zg1911
#76 Re: Predrasude iz doba YU
odakle vam da nema predrasuda o srbima?
srbi - nazadni i zli. bradonje koji piju rakijetine pa kad se zagriju dohvate se kakvog noza. losa higijena. poluljudi
bosanci - nazadni i dobrocudni. glupi, smijesni, baustelci
hercegovci - snalazljivi, hard core zadrtost, kriminalci
slovenci - napredni i zli. dosadni, glupo pricaju, ne znaju zadovoljit slovenke
crnogorci - mijesavina srba i dalmatinaca. kriminalci. srecom pa su daleko
makedonci - siromasni. vole srbe
siptari - braca. ubij hrvata da siptar nema brata. kasne par stoljeca za civilizacijom, al ne vole srbe, a ljeti pase sljadoljed pa ajde
unutar hrvatske predrasude idu ovako
zagrepcani - bahati, umisljeni snobovi
dalmatinci - ljencine, more ih izvlaci, provociraju, zadrti
slavonci - okruglih glava i trbuha, vole jest, nasmijani
zagorci - pijanci. napiju se pa se pokrve oko pedlja zemlje
licani - nastali tako da je jebao medvjed bukvu. neskolovani i zadrti
kvarnerani - tolerantne komunjare. na nogometu ih se provocira da su srbi
istrani - digici. i komunjare
uglavnom, po tim predrasudama ispada da hrvati nikoga ne vole. eventualno slavonce unutar rh, a sto se ex yu tice najbolje prolaze makedonci i bosanci.
predrasudama se ne treba zamarati. naravno da nemaju temelja.
srbi - nazadni i zli. bradonje koji piju rakijetine pa kad se zagriju dohvate se kakvog noza. losa higijena. poluljudi
siptari - braca. ubij hrvata da siptar nema brata. kasne par stoljeca za civilizacijom, al ne vole srbe, a ljeti pase sljadoljed pa ajde
uglavnom, po tim predrasudama ispada da hrvati nikoga ne vole. eventualno slavonce unutar rh, a sto se ex yu tice najbolje prolaze makedonci i bosanci.
-
Martinez_
#77 Re: Predrasude iz doba YU
Predrasude su ipak, samo predrasude.
Ajmo o Srbima malo, o njima nije bilo reči na temi osim par vrlo šturih ocena.
O Srbima vladale su i dalje vladaju dve ''pozitivne predrasude''. Da su duhoviti i gostoprimljivi. Duhovitost je valjda zasluga jedne superiorne generacije filmskih radnika koja je uspela eto čitavu naciju da obeleži kao duhovitu. Ne, prosečni Beograđanin nije duhovitiji od prosečnog purgera na primer.
Druga je da su Srbi gostoprimljivi. Ona može biti tačna ako govorimo o Srbima iz BiH. Ljudi nisu svesni koliko je BiH gostoprimljivija sredina na tom mikroplanu, kad pokucaš na nečija vrata. Bilo da se radi o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima iz Hercegovine svi će vas dočekati kao cara. Sa druge strane Drine, srbijansko selo je prilično cicijaško, trpeza skromna a vrata će vam pred nosom vrlo lako i često zalupiti. Uglavnom, bosanski Srbi po dolasku u Srbiju delili su lekcije domaćima iz predmeta kako se gosti dočekuju.
Od negativnih, tja...vezane su za politiku uglavnom gde se Srbima pripisuje laž, visok stepen organizacije i ozbiljan predumišljaj. Naravno i nacionalizam, opterećenost istorijom i slično. Ko nije proveo više vremena u nekom srpskom društvu i stvari nije insajderski pomno ispratio, ne bi znao koliko većina toga ne može biti netačnija. Pojma o vlastitoj istoriji nemaju, vrlo su nekoordinisani, dezorganizovani, nisu klerikalni ni najmanje (nigde sveštena lica nisu predmet takve poruge kao u Srba), nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
Ajmo o Srbima malo, o njima nije bilo reči na temi osim par vrlo šturih ocena.
O Srbima vladale su i dalje vladaju dve ''pozitivne predrasude''. Da su duhoviti i gostoprimljivi. Duhovitost je valjda zasluga jedne superiorne generacije filmskih radnika koja je uspela eto čitavu naciju da obeleži kao duhovitu. Ne, prosečni Beograđanin nije duhovitiji od prosečnog purgera na primer.
Druga je da su Srbi gostoprimljivi. Ona može biti tačna ako govorimo o Srbima iz BiH. Ljudi nisu svesni koliko je BiH gostoprimljivija sredina na tom mikroplanu, kad pokucaš na nečija vrata. Bilo da se radi o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima iz Hercegovine svi će vas dočekati kao cara. Sa druge strane Drine, srbijansko selo je prilično cicijaško, trpeza skromna a vrata će vam pred nosom vrlo lako i često zalupiti. Uglavnom, bosanski Srbi po dolasku u Srbiju delili su lekcije domaćima iz predmeta kako se gosti dočekuju.
Od negativnih, tja...vezane su za politiku uglavnom gde se Srbima pripisuje laž, visok stepen organizacije i ozbiljan predumišljaj. Naravno i nacionalizam, opterećenost istorijom i slično. Ko nije proveo više vremena u nekom srpskom društvu i stvari nije insajderski pomno ispratio, ne bi znao koliko većina toga ne može biti netačnija. Pojma o vlastitoj istoriji nemaju, vrlo su nekoordinisani, dezorganizovani, nisu klerikalni ni najmanje (nigde sveštena lica nisu predmet takve poruge kao u Srba), nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
- hrle1976
#78 Re: Predrasude iz doba YU
Svi su propali ko Grcka.
-
swanfilter
#79 Re: Predrasude iz doba YU
mali_balon wrote:Ma dobri su janezi kad te prihvate, da smo mi bosanci makar malo na njih bilo bi nam malo lakse (npr disciplina, cistoca...), ali ne odstupamo previse jedni od drugih.
Disciplina u Slovenca je proistekla iz nase nediscipline. A da su nesto disciplinirani, jesu malo sutra. Mi njih imamo za nekakve Austrijance, a blize su Hrvatima. Znaci u pet deka sa nama amaterima ... A samo zbog Monarhije ...
Ovo o cistoci je proisteklo iz tvoje neinformiranosti ili neznanja, ti znas ... Uglavnom, Slovencima je normala u drustvu, za ruckom, prdnuti ili podrignuti. Kao, kolege/prijatelji smo ... U BiH proveo obrazovanje u internatu, u Sloveniji studentski dom i privatno. Mi smo za njih snijeg biijeli, pa neka prica ko sta hoce ...
Slovenija je drzava, alkoholicara, raspalih brakova, psihickih oboljena i sucida ... Matere mi, to su svi na nekakvim tabletama. Koliko se sjecam, najcesce je bipolarna u pitanju, depresije razne, a sve mladi ljudi.
Stisnuti, skrti, dzabicari, ... Mozete kako hocete, al da jesu, jesu. Ima dobre raje, to svakako, ali ovdje govorimo o drzavi/narodu ...
-
ST11
#80 Re: Predrasude iz doba YU
... čekao sam na ono, //sarcasm off, ali neka
...
-
razonoda
#81 Re: Predrasude iz doba YU
modem33 wrote:irac300 wrote:Vicevi o Bosancima su nastajali zbog NKV radnika koji su radili širom ex Jugoslavije, normalno da su se na osnovu tog ''uzorka'' proširila predrasuda o nama kao naivnim i poglupim ljudima. Evo neki dan sam bio živi svjedok jednom komičnom slučaju, nabavio komšo pametni telefon, i pita mene kako da gleda određene stvari na youtube. Ja mu fino objasnim da ukuca pojam šta želi pa će mu izbaciti. Kad on meni neki dan izvali, ''ja kuc'o POJAM, al' nema niĐe Zvezde Granda''.Jbg, ne mogu ja kriviti Srbe, Hrvate, Slovence što nam se smiju, kada im sami naletimo na volej.
Ja takve vidjam svaki dan ..... na dan izbora .... u komsiluku .... morate se pomirit s cinjenicom da je bosanac glup ..... ima intelektualaca ....al manjina smo. Bitno je muzicko ...![]()
A sto se tice skrtosti ..... bosanci su najvece skrtice .... uvjerio se u 1000 puta ... Ja u drustvu nikad nikad ne castim .... osim ako se nesto desi u moju korist pa se osjecam veselo ... pa castim onako od srca bez ocekivanja natrag usluge. A ovdje su bosanci "glumci" .... kao "caste tebe" .... al ocekuju " da se u slijedecoj rundi izjednacite" .... tj. da ti njega pocastis .... Glup rezon. Tko god je mene castio van Bosne ... je bio neki razlog za slavlje .... i ljudi castili od srca bez ocekivanja povrat duga ...... dok "bosancerosa to nije". To ja zovem "lazno domacinsko cascenje".
Tako ja testiram ljude u bosni po cascenju ...... on mene pocasti ..... i kasnije kroz 2 mjeseca cujem "gundjanje o meni" .... znam da je supak & jebivjetar.Daleko im kuca od mene
![]()
Al naletio sam u BiH-a dobar broj ljudi koji ce ti pocasti al da ne gundjaju .... al to je svega 10 ljudi u citavoj BiH-a.
Prijatelji imaju restoran-bosanci---iiiiiNajskrtiji su HRVATI i malo tipuju, malo narucuju. Bosanci nazalost malo izlaze pa nema info o njima, ali i oni se tesko odvajaju od $$$ a SRBI - najbolji. Narucuju , prijatnji ne studiraju menu pola sata i dobro tipuju.
A Ti ako nemas obicaj cashcavati onda ne dozvoli da i TEBE KO CHASTI.
- zg1911
#82 Re: Predrasude iz doba YU
eventualno ako pod tim podrazumijevas podrsku nogometnoj reprezentaciji i slicno. to je bezazleno. kod vas je problem nacionalizma ipak izrazeniji i to dosta. u hrvatskoj hsp vec godinama ne prelazi izborni prag ld 5%, kod vas radikalna stranka vlada. b92 pise kako je na skup dobrodoslice seselju doslo 3 000 ljudi, a i slijepac vidi da je to blize cifri od 30 000. a covjek uredno i dalje prica o virovitica-karlovac-karlobag liniji. nikolic i vucic to ne osudjuju odlucno (kad su i oni donedavno sanjali o tome) itdMartinez_ wrote:...nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
- piupiu
#83 Re: Predrasude iz doba YU
Novijeg datuma? Ili moze i arhiva - s obzirom da stereotpi traju kroz vrijemeYork Light 100`s wrote:Eh to, da Hrvati nisu duhoviti je već jedna dobra predrasuda![]()
Da budem iskren još ne naiđoh na hrvatski film ili seriju koja će me nasmijati. Jedino šta me je do sada nasmijalo iz izbora hrvatskog TV/radio/kazališta je cimmer fraj, ovo ostalo![]()
Ako ko zna neka postavi link ali bez "kud puklo da puklo"
- zg1911
#84 Re: Predrasude iz doba YU
tko misli da su hrvati cijepljeni od humora neka procita nesto od tomica ili dezulovica. jebo sad hiljadu dinara npr.
- JThomas
#85 Re: Predrasude iz doba YU
u suštini tačno. u hrvatskoj bar postoji ljevica, kakva-takva. u bosni i srbiji ne.zg1911 wrote:eventualno ako pod tim podrazumijevas podrsku nogometnoj reprezentaciji i slicno. to je bezazleno. kod vas je problem nacionalizma ipak izrazeniji i to dosta. u hrvatskoj hsp vec godinama ne prelazi izborni prag ld 5%, kod vas radikalna stranka vlada. b92 pise kako je na skup dobrodoslice seselju doslo 3 000 ljudi, a i slijepac vidi da je to blize cifri od 30 000. a covjek uredno i dalje prica o virovitica-karlovac-karlobag liniji. nikolic i vucic to ne osudjuju odlucno (kad su i oni donedavno sanjali o tome) itdMartinez_ wrote:...nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
-
stafi
#86 Re: Predrasude iz doba YU
pa nije baš ni da su skroz neutemeljene. evo recimo dalmatinaca što ja znam, sve go lezihljebović i neradnik.zg1911 wrote:odakle vam da nema predrasuda o srbima?
-
mali_balon
#87 Re: Predrasude iz doba YU
Ne da seres nego imas proljev, zivio sa njima haman 20 godina, znam ih u dusu, od onog najgoreg lojzeka sa kmetije do obicnog janezeka iz grada. Kampanja moja cista dezela pocela sredinom 80ih, toliko cu reci o cistoci. O prdzenju i podrigivanju necu jer toga ima svugdje ali et samo kod tebe becke skole nema. Zamisli a cak i znam ko dolazi u te internate i studentske domove ali ne bi o tome ispast cu supak.....swanfilter wrote:mali_balon wrote:Ma dobri su janezi kad te prihvate, da smo mi bosanci makar malo na njih bilo bi nam malo lakse (npr disciplina, cistoca...), ali ne odstupamo previse jedni od drugih.
Disciplina u Slovenca je proistekla iz nase nediscipline. A da su nesto disciplinirani, jesu malo sutra. Mi njih imamo za nekakve Austrijance, a blize su Hrvatima. Znaci u pet deka sa nama amaterima ... A samo zbog Monarhije ...
Ovo o cistoci je proisteklo iz tvoje neinformiranosti ili neznanja, ti znas ... Uglavnom, Slovencima je normala u drustvu, za ruckom, prdnuti ili podrignuti. Kao, kolege/prijatelji smo ... U BiH proveo obrazovanje u internatu, u Sloveniji studentski dom i privatno. Mi smo za njih snijeg biijeli, pa neka prica ko sta hoce ...
Slovenija je drzava, alkoholicara, raspalih brakova, psihickih oboljena i sucida ... Matere mi, to su svi na nekakvim tabletama. Koliko se sjecam, najcesce je bipolarna u pitanju, depresije razne, a sve mladi ljudi.
Stisnuti, skrti, dzabicari, ... Mozete kako hocete, al da jesu, jesu. Ima dobre raje, to svakako, ali ovdje govorimo o drzavi/narodu ...
Pojma ti nemas
-
spacek
#88 Re: Predrasude iz doba YU
...
Last edited by spacek on 22/04/2016 23:34, edited 1 time in total.
- zg1911
#89 Re: Predrasude iz doba YU
nema svali dalmatinac nekoliko apartmana pa da moze tako. puno je doli tezackih i ribarskih obitelji. bilo je i industrije, ali popala ju privatizacija.stafi wrote:pa nije baš ni da su skroz neutemeljene. evo recimo dalmatinaca što ja znam, sve go lezihljebović i neradnik.
u mjestu di ja ljetujem svi moji domaci pajdasi rade sezonu. a onda poslije nje ovisi o potrebi (koliko su zaradili tokom sezone) i mogucnostima (uleti li mogucnost za zaradit koju kunu tokom godine). jest da u tih 3-4 mjeseca zarade po duplu placu ali i narade se.
- hrle1976
#90 Re: Predrasude iz doba YU
Sve drzi vode! Ako mogu da dodam o makedoncima, oni se tresu i klimaju kao Indonezija, smatraju se antickim, historiskim, polazu velika prava na proslost, jednostavno po tom su jedinstveni, u suprotnom topli i veseli (karakteristika: djeciji osmjeh)spacek wrote:slovenci - smatraju se najsposobnijim i gledaju na sve balkance kao levate koje mogu finansijski oguliti (karakteristika: kiseli osmijeh)
hrvati - ako u tebi vide laku zaradu bice vrlo susretljivi, u suprotnom arogantni i hladni (karakteristika: lazan osmijeh)
bosanci - lako cemo, ti svakako bolje znas, insistiraju na inferiornom polozaju uz konstataciju jebaji ga (karakteristika: iskren teleci osmijeh)
srbi - smatraju se drugacijim, imaju svoje teorije, svoj ugao gledanja i pristup drugaciji od ostalih (karakteristika: osmijeh pjanca)
crnogorci - lijeni, pa te nedostatke prikrivaju pretjeranim samohvaljenjem i bahatim ponasanjem (karakteristike: namrgodjenost)
makedonci - nisam ih dovoljno upoznao
slovenci - lijepo ce se upakovati i skupo prodati (barem tako misle)
hrvati - solidno ce se upakovati i pretjeranu cijenu sloziti al ce biti presretni i na mrvicama ako je neko treci zavaljen usput
bosanci - namecu se sami da budu zajebani
srbi - moze al pod njihovim uslovima a uslovi ni njima nisu jasni
crnogorci - sta ces ti ovđe (stotinu pitanja) sa istrajnoscu interesovanja bez efekta
- York Light 100`s
#91 Re: Predrasude iz doba YU
Mislim da ovaj moj primjer bi isto dobro došao na temu "BiH i Srbija jedinstven kulturan prostor" Jer većina se ne bi nasmijala svim tvojim primjerima ali zato bi Čkalji ili čak prije Kursadžijama i Zmaju od Šipova nego tim nabrojanim legendarnim izvođačima i legendarnim serijama i predstavama.piupiu wrote:Novijeg datuma? Ili moze i arhiva - s obzirom da stereotpi traju kroz vrijemeYork Light 100`s wrote:Eh to, da Hrvati nisu duhoviti je već jedna dobra predrasuda![]()
Da budem iskren još ne naiđoh na hrvatski film ili seriju koja će me nasmijati. Jedino šta me je do sada nasmijalo iz izbora hrvatskog TV/radio/kazališta je cimmer fraj, ovo ostalo![]()
Ako ko zna neka postavi link ali bez "kud puklo da puklo"? Malo i Velo misto su dvije legendarne serije jos legendarnijeg Miljenka Smoje … Sto je muskarac bez brkova je meni jako duhovit film scenariste Ante Tomica … Jedan od najznacajnijih pozorisnih komada u zadnjih 40 godina na ovim prostorima je Prestava Hamleta u selu Mrdusa donja, sada vec legendarna predstava Ive Bresana koja se igra, na primjer, u Satirickom kazalistu Kerempuh … pa, mislim, naslo bi se svasta, kad bi se zagrebalo.
Da ne kazem da su dalmatinski i bosanski smisao za humor vrlo slicni - meni bar.
-
Martinez_
#92 Re: Predrasude iz doba YU
zg1911 wrote:eventualno ako pod tim podrazumijevas podrsku nogometnoj reprezentaciji i slicno. to je bezazleno. kod vas je problem nacionalizma ipak izrazeniji i to dosta. u hrvatskoj hsp vec godinama ne prelazi izborni prag ld 5%, kod vas radikalna stranka vlada. b92 pise kako je na skup dobrodoslice seselju doslo 3 000 ljudi, a i slijepac vidi da je to blize cifri od 30 000. a covjek uredno i dalje prica o virovitica-karlovac-karlobag liniji. nikolic i vucic to ne osudjuju odlucno (kad su i oni donedavno sanjali o tome) itdMartinez_ wrote:...nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
To je tvoj utisak preko HRT-a, Naprednu stranku nazivaš Radikalnom i pandan naprednjacima tražiš u HSP a ne čak ni u HDZ koji ima nacionalističkiju retoriku od Vučićevih naprednjaka. Da si ijedan miting naprednjaka odslušao shvatio bi na čemu grade izborne uspehe. Sa druge strane branitelji, podrška braniteljima, čast Domovinskog rata, hrvatski generali itd....stalna tema u i oko HDZ-a nešto na čemu najlakše ubiraju poene kad zatreba. Najblaže rečeno - krajnje nepošteno rasuđivanje na koje smo doduše iz Hrvatske i navikli. Ništa novo.
I dan danas Thompson puni stadione, lik vitla mačevima peva o Hrvatima od stoljeća sedmog i Domovinskom ratu, apsolutno svaka pesma kulja od nacionalizma ali eto, u Hrvatskoj nacionalizma nema.
Obljetnice, mimohodi, protesti branitelja, protesti protiv ćirilice, Dan ovaj Dan onaj...ne propušta se prilika iskazati hrvatski ponos.
- Banksy
#93 Re: Predrasude iz doba YU
Istina.JThomas wrote:u suštini tačno. u hrvatskoj bar postoji ljevica, kakva-takva. u bosni i srbiji ne.zg1911 wrote:eventualno ako pod tim podrazumijevas podrsku nogometnoj reprezentaciji i slicno. to je bezazleno. kod vas je problem nacionalizma ipak izrazeniji i to dosta. u hrvatskoj hsp vec godinama ne prelazi izborni prag ld 5%, kod vas radikalna stranka vlada. b92 pise kako je na skup dobrodoslice seselju doslo 3 000 ljudi, a i slijepac vidi da je to blize cifri od 30 000. a covjek uredno i dalje prica o virovitica-karlovac-karlobag liniji. nikolic i vucic to ne osudjuju odlucno (kad su i oni donedavno sanjali o tome) itdMartinez_ wrote:...nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
U Hrvatskoj je do nekidan kompozitor klasične muzike bio predsjednik države, dok Srbija za predsjednika bira četničkog vojvodu, a svog ''profesora klavira'' ubije k'o kera.
U Bosni, Dayton je taj koji limitira i koji svojom troetničkom podjelom vlasti skoro nameće glasanje svih za svoje etničke stranke. I ovo što smo imali, dobro je.
-
Martinez_
#94 Re: Predrasude iz doba YU
Tadić je živ i zdrav.
A ubilo se od levice u HR. Svakako da je to očima HDZ-ovca levica. Svako levlje od njih je komunjara, srbofil i Jugoslaven.
Milanović i Josipović levica.
Ništa levlje od srpskog DS-a. Osim ako ne mislite na radnička prava, antiglobalizam i slično a tek tu al se SDP dokazao nema šta lol
A ubilo se od levice u HR. Svakako da je to očima HDZ-ovca levica. Svako levlje od njih je komunjara, srbofil i Jugoslaven.
Ništa levlje od srpskog DS-a. Osim ako ne mislite na radnička prava, antiglobalizam i slično a tek tu al se SDP dokazao nema šta lol
- LBVIEW
#95 Re: Predrasude iz doba YU
Rece lik koji dolazi iz drzave gdje stoluju cetnici poput Tome-grobara i
Vucica poznatog po izjavi "za jednog Srbina 100 Muslimana".
Vucica poznatog po izjavi "za jednog Srbina 100 Muslimana".
- Gojeni H
#96 Re: Predrasude iz doba YU
Mozda si u pravu.York Light 100`s wrote:Mislim da ovaj moj primjer bi isto dobro došao na temu "BiH i Srbija jedinstven kulturan prostor" Jer većina se ne bi nasmijala svim tvojim primjerima ali zato bi Čkalji ili čak prije Kursadžijama i Zmaju od Šipova nego tim nabrojanim legendarnim izvođačima i legendarnim serijama i predstavama.piupiu wrote:Novijeg datuma? Ili moze i arhiva - s obzirom da stereotpi traju kroz vrijemeYork Light 100`s wrote:Eh to, da Hrvati nisu duhoviti je već jedna dobra predrasuda![]()
Ako ko zna neka postavi link ali bez "kud puklo da puklo"? Malo i Velo misto su dvije legendarne serije jos legendarnijeg Miljenka Smoje … Sto je muskarac bez brkova je meni jako duhovit film scenariste Ante Tomica … Jedan od najznacajnijih pozorisnih komada u zadnjih 40 godina na ovim prostorima je Prestava Hamleta u selu Mrdusa donja, sada vec legendarna predstava Ive Bresana koja se igra, na primjer, u Satirickom kazalistu Kerempuh … pa, mislim, naslo bi se svasta, kad bi se zagrebalo.
Da ne kazem da su dalmatinski i bosanski smisao za humor vrlo slicni - meni bar.
Izgleda da je Velo Misto bilo smijesno nama, nekoj drugoj generaciji, drugacijih pogleda na svijet i drugacijeg smisla za humor.
Ja sam Kursadzije odgledao nekih 10 minuta a Zmaja od Sipova 10 sekundi. Imam slabu probavu pa nisam mogao dalje.
- zg1911
#97 Re: Predrasude iz doba YU
daj ne laprdaj! na temelju cega zakljucujes da sudim po hrt-u? glavni medij za pracenje situacije u srbiji mi je b92. tv inace jako rijetko gledam, pa tako i hrtMartinez_ wrote:zg1911 wrote:eventualno ako pod tim podrazumijevas podrsku nogometnoj reprezentaciji i slicno. to je bezazleno. kod vas je problem nacionalizma ipak izrazeniji i to dosta. u hrvatskoj hsp vec godinama ne prelazi izborni prag ld 5%, kod vas radikalna stranka vlada. b92 pise kako je na skup dobrodoslice seselju doslo 3 000 ljudi, a i slijepac vidi da je to blize cifri od 30 000. a covjek uredno i dalje prica o virovitica-karlovac-karlobag liniji. nikolic i vucic to ne osudjuju odlucno (kad su i oni donedavno sanjali o tome) itdMartinez_ wrote:...nacionalizam nije deo svakodnevice itd. Mnogo, mnogo manje paradnog nacionalizma i ponosa nego npr u Hrvata.
To je tvoj utisak preko HRT-a, Naprednu stranku nazivaš Radikalnom i pandan naprednjacima tražiš u HSP a ne čak ni u HDZ koji ima nacionalističkiju retoriku od Vučićevih naprednjaka. Da si ijedan miting naprednjaka odslušao shvatio bi na čemu grade izborne uspehe. Sa druge strane branitelji, podrška braniteljima, čast Domovinskog rata, hrvatski generali itd....stalna tema u i oko HDZ-a nešto na čemu najlakše ubiraju poene kad zatreba. Najblaže rečeno - krajnje nepošteno rasuđivanje na koje smo doduše iz Hrvatske i navikli. Ništa novo.
I dan danas Thompson puni stadione, lik vitla mačevima peva o Hrvatima od stoljeća sedmog i Domovinskom ratu, apsolutno svaka pesma kulja od nacionalizma ali eto, u Hrvatskoj nacionalizma nema.
Obljetnice, mimohodi, protesti branitelja, protesti protiv ćirilice, Dan ovaj Dan onaj...ne propušta se prilika iskazati hrvatski ponos.
zar nije istina ovo sto rekoh za seselja? frajer u jebenoj 2014. godini trkelja o virovitica-karlobag-karlovac a vasa dva mlatimudana sute. jesi gledao vuciceve govore iz perioda od 20ak godina prije? dovodis me u situaciju da moram branit ono smece od milanovica. isti je suga o premijera, ali sto se tice odnosa prema srbima, ratu i sveukupno slici post 90-ih moze ocitat lekciju svim vasim istaknutim politicarima.
i sad spominjes narod iz vukovara koji se protivi cirilici (a znamo da ako itko u hrvatskoj ima opravdanje za to to su oni) i usporedjujes ih sa legalno i legitimno izabranim predstavnicima srpskog naroda i misljenja. argument thompsona je na istom tragu. tu se radi o deklarativnom nacionalizmu. da je bar takva situacija kod vas.
na oluju cemo uvijek imat drugaciji pogled. razumijem vas stav ali stavi se u nasu poziciju. 1/3 zemlje ti je okupirana poradi stava "hrvatska je sve di ima hrvata", kad je oslobodis hoces li to slavit ili ces zalit za emigriranim hrvatima? hoces kurac.
prodajete pricu "ko nas bre zavadi" iliti "svi smo krivi". kurac smo svi krivi. za rat u hrvatskoj je prvenstveno kriva srpska politika (naglasavam politika, dakle ne cane, arsenijevic ili ti). za rat u u bih takodjer, uz dodatak bolesne tudjmanove glavurdare, serem mu se u nike.
- zg1911
#98 Re: Predrasude iz doba YU
Martinez_ wrote:Tadić je živ i zdrav.
zanemari njihov odnos ka radnicima u hrvatskoj, to se ne tice. tice se mene. ali to je druga tema.
sto ti kao srbijanac imas protiv milanovica i josipovica? u kojim to elementima njih dva nisu moderni, europski politicari u pitanju odnosa sa susjedskim drzavama? dao bog da imali i vi takve uskoro. bar sto se tice odnosa spram regije i nedavne proslosti. no zelim vam ipak gospodarski sposobnije i postenije vodstvo.
-
Martinez_
#99 Re: Predrasude iz doba YU
zg1911 wrote: daj ne laprdaj! na temelju cega zakljucujes da sudim po hrt-u? glavni medij za pracenje situacije u srbiji mi je b92. tv inace jako rijetko gledam, pa tako i hrt
zar nije istina ovo sto rekoh za seselja? frajer u jebenoj 2014. godini trkelja o virovitica-karlobag-karlovac a vasa dva mlatimudana sute. jesi gledao vuciceve govore iz perioda od 20ak godina prije? dovodis me u situaciju da moram branit ono smece od milanovica. isti je suga o premijera, ali sto se tice odnosa prema srbima, ratu i sveukupno slici post 90-ih moze ocitat lekciju svim vasim istaknutim politicarima.
i sad spominjes narod iz vukovara koji se protivi cirilici (a znamo da ako itko u hrvatskoj ima opravdanje za to to su oni) i usporedjujes ih sa legalno i legitimno izabranim predstavnicima srpskog naroda i misljenja. argument thompsona je na istom tragu. tu se radi o deklarativnom nacionalizmu. da je bar takva situacija kod vas.
na oluju cemo uvijek imat drugaciji pogled. razumijem vas stav ali stavi se u nasu poziciju. 1/3 zemlje ti je okupirana poradi stava "hrvatska je sve di ima hrvata", kad je oslobodis hoces li to slavit ili ces zalit za emigriranim hrvatima? hoces kurac.
prodajete pricu "ko nas bre zavadi" iliti "svi smo krivi". kurac smo svi krivi. za rat u hrvatskoj je prvenstveno kriva srpska politika (naglasavam politika, dakle ne cane, arsenijevic ili ti). za rat u u bih takodjer, uz dodatak bolesne tudjmanove glavurdare, serem mu se u nike.
Previše politizuješ temu. Vrati film unazad, ja napišem da je predrasuda o Srbima da im je život ispunjen nacionalizmom i da paradnog nacionalizma ima više u Hrvatskoj. Više ste šahovnica okačili o prozore i bandere bilo da prođeš Zagrebom ili Dalmacijom, o Kninu ili Vukovaru da ne govorimo. Obljetnice, mimohodi, dan taj i taj....previše prigoda kojima se uzdiže i dokazuje hrvatstvo. Kult branitelja i Domovinskog rata sveprisutan u društvu, medijima...to je nacionalizam koji se živi iz dana u dan. To je nesporno svakom ko iole poznaje i posećuje Hrvatsku.
Srbija i njeni građani nisu na tom nivou. Srbi u Republici Srpskoj jesu, oni su pandan vama u Hrvatskoj po obeležavanju i slavljenju nacije i nacionalizma.
Uopšte ne dovodim u pitanje tvoj ili bilo čiji stav prema Oluji, niti je tema ovde.
Šešelj nije čak ni u parlamentu, Vučić je u pravu što ignoriše hrvatske zahteve da osudi Šešelja. Vaši vlastodršci mnogo sebi daju za prava, zamisli da iz Srbije se proziva Milanović za sve šta su ovih godina izjavljivali Rojs, Tomašićka ili neki daleko veći marginalci. Koga briga? Imate vrlo čudno i skučeno poimanje demokratije