Izvinjavam se vozačima u Texasu i Utahu, jer sam upravo vidio da je za njih ograničenje brzine 137 km/h (85 mph), odnosno 129 km/h (80 mph), respektivno.
No sve to ne mijenja na činjenici da vozila većine proizvođača koja se proizvode u USA za kupce u USA, lošije leže (žrtva zbog veće udobnosti) i lošije koče (e za ovo već nemam drugačijeg objašnjenja, sem toga da se ta vozila uglavnom projektuju da koče pri manjim brzinama kretanja) od vozila istih proizvođača sa istim nazivima i oznakama modela, koji se proizvode u Evropi za evropske kupce.
Zahvaljujem ti sto si me podsjetio da je poenta Honde CR-V nabijanje brzinskih rekorda, a ne mozda teglenje prikolice. Eto dok ne procita ovaj post, moje ubjedjenje je bilo da se ti automobili prave da prevezu 4 clana porodice, njihovu prtljagu, prikolicu itd. A saznah da dodatna tezina prikolice nema veze sa kocnicama, upravljacem i slicno, ali "nepostojanje ogranicenja brzine" imaju.I na kraju, jos uvijek ne znam, u kojim to zemljama u Evropi nema ogranicenje, osim na nekih 30-40% auto-puteva u njemackoj, gdje CR-V redovno postavlja brzinske rekorde?
Takodje, vrlo lako je provjeriti kakve kocnice ima CR-V za americko a kakve za evropsko trziste. Takodje, Honda nije to sto jeste zato sto je poslovala na balkanski nacin, tj. daj zajebi kupca. Nikakvog poslovnog smisla nema praviti jedan model, sa dva pod-modela za SAD i Evropu. Takav pristup kosta para (u sto se VW uvjerio sa Passatom za USA trziste), i dok svi idu ka djelenju platformi, djelova, po tebi Honda pravi CR-V za Evropu, gdje je podesena za ceste "bez ogranicenja" brzine, a u SAD za ceste gdje niko ne prelazi 85mph (znaci i M3 dolazi sa jeftinijim kocnicama itd?), ali gdje 9 od 10 CUV ili SUV vozila ima kuku za prikolicu ili neki drugi prikljucak.
Na kraju, ova vozila su pravljenja ne za brzinu, ne za pokazivanje, nego za kupce koji ne trebaju prava off-road vozila, ali mozda trebaju jednostavan 4x4, sa malo vise sposobnosti da povuku neku prikolicu itd. Nisu to vozila ni za podcjeniti. Toyota, Honda imaju vece modele sa 7-8 sjedista, koji imaju jednostava 4x4 pogona, ali vuku bez problema 3-4 tone, imaju dodatne hladnjake ulja u motoru i mjenjacu i slicno.
Stoga, vracajuci se na prvobitno pitanje, poenta je: sta kupac hoce? Prostor sa 4x4? Nema za BiH po meni boljeg rjesenja od Skode Octavie Scout. Ako treba vuci prikolicu itd, mozda je Honda CR-v ili Toyota RAV4 bolje rjesenje. Opet pitanje kakva je prikolica i koliko je teska.
Kupovati Hondu CR-v da bi komsija pozavidio? U BiH bolje rjesenje je Golf V ako je to krajnji cilj!