Najbolji kompakt SUV

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#76 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by 530i »

supercali wrote:
530i wrote:Zato što je GLK neviđeno ružan!?
mozda tebi

i meni je ruzno mozda neko auto na koje ti svrsavas

Da, meni. Ali, ja svoje seksualne potrebe ne ispoljavam sa automobilima. GLK je jedan od najružnijih mercedesa u zadnjih 30-40 godina.
Seawolf

#77 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

Dr Baltazar wrote:...Koliko bi kubika, konja trebao imati optimalno jedan automobil ove klase ?
Sa benzinskim motorom 190 do 225 KS (140 do 165 kW), a sa dizel motorom 160 do 190 KS (118 do 140 kW). Nebitno iz koliko kubika, to prepusti proizvođaču vozila i motora da odredi.
supercali

#78 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by supercali »

530i wrote:
supercali wrote:
mozda tebi

Da, meni. Ali, ja svoje seksualne potrebe ne ispoljavam sa automobilima. GLK je jedan od najružnijih mercedesa u zadnjih 30-40 godina.
opet po tvom misljenju
Better Man

#79 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Better Man »

530i wrote:
supercali wrote:
mozda tebi

Meni je opet jedan od ljepših. Ružniji mi je ML druge generacije. Ubjedljivo najružniji Mercedes je prva geneneracija A klase.
jefferson

#80 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by jefferson »

Izvinjavam se vozačima u Texasu i Utahu, jer sam upravo vidio da je za njih ograničenje brzine 137 km/h (85 mph), odnosno 129 km/h (80 mph), respektivno.

No sve to ne mijenja na činjenici da vozila većine proizvođača koja se proizvode u USA za kupce u USA, lošije leže (žrtva zbog veće udobnosti) i lošije koče (e za ovo već nemam drugačijeg objašnjenja, sem toga da se ta vozila uglavnom projektuju da koče pri manjim brzinama kretanja) od vozila istih proizvođača sa istim nazivima i oznakama modela, koji se proizvode u Evropi za evropske kupce.
Zahvaljujem ti sto si me podsjetio da je poenta Honde CR-V nabijanje brzinskih rekorda, a ne mozda teglenje prikolice. Eto dok ne procita ovaj post, moje ubjedjenje je bilo da se ti automobili prave da prevezu 4 clana porodice, njihovu prtljagu, prikolicu itd. A saznah da dodatna tezina prikolice nema veze sa kocnicama, upravljacem i slicno, ali "nepostojanje ogranicenja brzine" imaju.I na kraju, jos uvijek ne znam, u kojim to zemljama u Evropi nema ogranicenje, osim na nekih 30-40% auto-puteva u njemackoj, gdje CR-V redovno postavlja brzinske rekorde?
Takodje, vrlo lako je provjeriti kakve kocnice ima CR-V za americko a kakve za evropsko trziste. Takodje, Honda nije to sto jeste zato sto je poslovala na balkanski nacin, tj. daj zajebi kupca. Nikakvog poslovnog smisla nema praviti jedan model, sa dva pod-modela za SAD i Evropu. Takav pristup kosta para (u sto se VW uvjerio sa Passatom za USA trziste), i dok svi idu ka djelenju platformi, djelova, po tebi Honda pravi CR-V za Evropu, gdje je podesena za ceste "bez ogranicenja" brzine, a u SAD za ceste gdje niko ne prelazi 85mph (znaci i M3 dolazi sa jeftinijim kocnicama itd?), ali gdje 9 od 10 CUV ili SUV vozila ima kuku za prikolicu ili neki drugi prikljucak.
Na kraju, ova vozila su pravljenja ne za brzinu, ne za pokazivanje, nego za kupce koji ne trebaju prava off-road vozila, ali mozda trebaju jednostavan 4x4, sa malo vise sposobnosti da povuku neku prikolicu itd. Nisu to vozila ni za podcjeniti. Toyota, Honda imaju vece modele sa 7-8 sjedista, koji imaju jednostava 4x4 pogona, ali vuku bez problema 3-4 tone, imaju dodatne hladnjake ulja u motoru i mjenjacu i slicno.
Stoga, vracajuci se na prvobitno pitanje, poenta je: sta kupac hoce? Prostor sa 4x4? Nema za BiH po meni boljeg rjesenja od Skode Octavie Scout. Ako treba vuci prikolicu itd, mozda je Honda CR-v ili Toyota RAV4 bolje rjesenje. Opet pitanje kakva je prikolica i koliko je teska.
Kupovati Hondu CR-v da bi komsija pozavidio? U BiH bolje rjesenje je Golf V ako je to krajnji cilj!
Seawolf

#81 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Izvinjavam se vozačima u Texasu i Utahu, jer sam upravo vidio da je za njih ograničenje brzine 137 km/h (85 mph), odnosno 129 km/h (80 mph), respektivno.

No sve to ne mijenja na činjenici da vozila većine proizvođača koja se proizvode u USA za kupce u USA, lošije leže (žrtva zbog veće udobnosti) i lošije koče (e za ovo već nemam drugačijeg objašnjenja, sem toga da se ta vozila uglavnom projektuju da koče pri manjim brzinama kretanja) od vozila istih proizvođača sa istim nazivima i oznakama modela, koji se proizvode u Evropi za evropske kupce.
Zahvaljujem ti sto si me podsjetio da je poenta Honde CR-V nabijanje brzinskih rekorda, a ne mozda teglenje prikolice. Eto dok ne procita ovaj post, moje ubjedjenje je bilo da se ti automobili prave da prevezu 4 clana porodice, njihovu prtljagu, prikolicu itd. A saznah da dodatna tezina prikolice nema veze sa kocnicama, upravljacem i slicno, ali "nepostojanje ogranicenja brzine" imaju.I na kraju, jos uvijek ne znam, u kojim to zemljama u Evropi nema ogranicenje, osim na nekih 30-40% auto-puteva u njemackoj, gdje CR-V redovno postavlja brzinske rekorde?
Takodje, vrlo lako je provjeriti kakve kocnice ima CR-V za americko a kakve za evropsko trziste. Takodje, Honda nije to sto jeste zato sto je poslovala na balkanski nacin, tj. daj zajebi kupca. Nikakvog poslovnog smisla nema praviti jedan model, sa dva pod-modela za SAD i Evropu. Takav pristup kosta para (u sto se VW uvjerio sa Passatom za USA trziste), i dok svi idu ka djelenju platformi, djelova, po tebi Honda pravi CR-V za Evropu, gdje je podesena za ceste "bez ogranicenja" brzine, a u SAD za ceste gdje niko ne prelazi 85mph (znaci i M3 dolazi sa jeftinijim kocnicama itd?), ali gdje 9 od 10 CUV ili SUV vozila ima kuku za prikolicu ili neki drugi prikljucak.
Na kraju, ova vozila su pravljenja ne za brzinu, ne za pokazivanje, nego za kupce koji ne trebaju prava off-road vozila, ali mozda trebaju jednostavan 4x4, sa malo vise sposobnosti da povuku neku prikolicu itd. Nisu to vozila ni za podcjeniti. Toyota, Honda imaju vece modele sa 7-8 sjedista, koji imaju jednostava 4x4 pogona, ali vuku bez problema 3-4 tone, imaju dodatne hladnjake ulja u motoru i mjenjacu i slicno.
Stoga, vracajuci se na prvobitno pitanje, poenta je: sta kupac hoce? Prostor sa 4x4? Nema za BiH po meni boljeg rjesenja od Skode Octavie Scout. Ako treba vuci prikolicu itd, mozda je Honda CR-v ili Toyota RAV4 bolje rjesenje. Opet pitanje kakva je prikolica i koliko je teska.
Kupovati Hondu CR-v da bi komsija pozavidio? U BiH bolje rjesenje je Golf V ako je to krajnji cilj!
Hajdemo krenuti od Honde CR-V.

Da, Honda CR-V sa motorom R20 radne zapremine 1.997 ccm, najveće snage 155 KS (DIN) / 153 bhp (SAE) sa automatskom transmisijom i pogonom na sve točkove, koja izađe sa trake fabrike u East Liberty-u (Ohio) ima duži zaustavni put pri kočenju sa 100 km/h, nego Honda CR-V sa takvim motorom i prenosom snage, koja istog tog dana izađe sa trake fabrike u Swindonu-u (U.K.). I mekši ovjes. I manje direktan upravljač.

Napisao sam da to vrijedi za vozila većine proizvođača koji svoje modele sa istim nazivom i oznakom, proizvode u USA za američke kupce, a u Evropi za evropske kupce. Također sam napisao da to, vjerovatno, ne vrijedi za Audi, BMW, Mercedes-Benz i VW. Dakle ne vrijedi niti za BMW M3. Također, u svojim postovima, nisam nikada upotrijebio termin "jeftinije" ili "skuplje" kočnice (koji ti koristiš, kada parodiraš ono što sam napisao), nego termine duži zaustavni put pri kočenju, mekši ovjes i manje direktan upravljač.

Što se tiče brzine kretanja vozila u svakodnevnoj upotrebi, dva pitanja: Koliko puta si imao prilike voziti svoj VW CC najvećom brzinom koju taj auto može razviti? A koliko često bi ga vozio najvećom brzinom koju može razviti, da stanuješ i radiš u Njemačkoj?

Što se tiče opterećenosti kočionog sistema, samo jedno pitanje (a znam da jako dobro znaš odgovor): Da li je veća energija kočenja potrebna da zaustavi tvoj VW Tiguan koji vuče prikolicu mase 2.000 kg krečući se auto-putem u Texasu, najvećom dozvoljenom brzinom, ili energija kočenja potrebna da zaustavi tvoj VW Tiguan koji se kreće auto-putem u Njemačkoj, najvećom brzinom koju taj auto može razviti, bez prikolice?
jefferson

#82 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:

Da, Honda CR-V sa motorom R20 radne zapremine 1.997 ccm, najveće snage 155 KS (DIN) / 153 bhp (SAE) sa automatskom transmisijom i pogonom na sve točkove, koja izađe sa trake fabrike u East Liberty-u (Ohio) ima duži zaustavni put pri kočenju sa 100 km/h, nego Honda CR-V sa takvim motorom i prenosom snage, koja istog tog dana izađe sa trake fabrike u Swindonu-u (U.K.). I mekši ovjes. I manje direktan upravljač.

Napisao sam da to vrijedi za vozila većine proizvođača koji svoje modele sa istim nazivom i oznakom, proizvode u USA za američke kupce, a u Evropi za evropske kupce. Također sam napisao da to, vjerovatno, ne vrijedi za Audi, BMW, Mercedes-Benz i VW. Dakle ne vrijedi niti za BMW M3. Također, u svojim postovima, nisam nikada upotrijebio termin "jeftinije" ili "skuplje" kočnice (koji ti koristiš, kada parodiraš ono što sam napisao), nego termine duži zaustavni put pri kočenju, mekši ovjes i manje direktan upravljač.

Što se tiče brzine kretanja vozila u svakodnevnoj upotrebi, dva pitanja: Koliko puta si imao prilike voziti svoj VW CC najvećom brzinom koju taj auto može razviti? A koliko često bi ga vozio najvećom brzinom koju može razviti, da stanuješ i radiš u Njemačkoj?

Što se tiče opterećenosti kočionog sistema, samo jedno pitanje (a znam da jako dobro znaš odgovor): Da li je veća energija kočenja potrebna da zaustavi tvoj VW Tiguan koji vuče prikolicu mase 2.000 kg krečući se auto-putem u Texasu, najvećom dozvoljenom brzinom, ili energija kočenja potrebna da zaustavi tvoj VW Tiguan koji se kreće auto-putem u Njemačkoj, najvećom brzinom koju taj auto može razviti, bez prikolice?
Za tvoju informaciju Honda u SAD dolazi sa 2.4 motorom i CVT mjenjacem. Malo manje wikipedije i malo vise stvarnih informacija, nije tesko.
Skuplje ili jeftinije kocnice? Jedina razlika izmedju Honde CR-V u Evropi i SAD su gume, koje su karakteristicne za svako trziste zbog klimatskih uslova, materijala koji se koristi pri izradi cesta itd.
Pun si hipoteza. Ako ovaj auto ide 190km/h, jel potrebna veca energija nego zaustaviti isto auto koje vuce 2000kg prikolicu.
Auta se ne konstruiraju na osnovu hipoteza, nego na osnovu vec dokazanih cinjenica. Ne znam, za takvu usporedbu je potreban eksperiment a ne forumsko naglabanje. Jel ti znas? AKoz nas, daj molim te objasni kako si dosao do tog podatka? STa si ubacio u jednacinu da bi taj rezultat dobio, i na kraju koja je jednacina? Taj ekperiment je Honda sigurno uradila, a za tvoju informaciju u SAD vozaci voze CAK i brze od 85mph pa ponekad i 90mph :lol: .
Inace, Honda se ne pravi u Engleskoj samo za njemacko trziste, nego i za cijelu EU, a ako malo bolje istrazis mozda vidis da Texas i Utah imaju CAK i liberalnije brzinske zakone nego vecina EU. Jel to znaci da Honda za trziste TX (koje je za Hondu DALEKO vaznije trziste nego recimo Spanija pa i njemacka) ima bolje kocnice nego Honda za trziste Spanije? Ako ce Honda praviti jedan model razlicite kvalitete, onda ce vise paznje obratiti na CR-V u SAD nego u EU, s obzirom na prodajne rezultate i udio Honde na trzistu.
Takodje, posto vise vremena provodis na internetu nego za volanom, vrlo lako mozes naci velicinu kocnica koja ide na Hondu u SAD i Hondu u EU, ili VW u SAD i VW u EU.
Ja bar znam da je na moja dva auta sve isto osim instrumenata.
Seawolf

#83 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Seawolf wrote:

Za tvoju informaciju Honda u SAD dolazi sa 2.4 motorom i CVT mjenjacem. Malo manje wikipedije i malo vise stvarnih informacija, nije tesko.
Skuplje ili jeftinije kocnice? Jedina razlika izmedju Honde CR-V u Evropi i SAD su gume, koje su karakteristicne za svako trziste zbog klimatskih uslova, materijala koji se koristi pri izradi cesta itd.
Pun si hipoteza. Ako ovaj auto ide 190km/h, jel potrebna veca energija nego zaustaviti isto auto koje vuce 2000kg prikolicu.
Auta se ne konstruiraju na osnovu hipoteza, nego na osnovu vec dokazanih cinjenica. Ne znam, za takvu usporedbu je potreban eksperiment a ne forumsko naglabanje. Jel ti znas? AKoz nas, daj molim te objasni kako si dosao do tog podatka? STa si ubacio u jednacinu da bi taj rezultat dobio, i na kraju koja je jednacina? Taj ekperiment je Honda sigurno uradila, a za tvoju informaciju u SAD vozaci voze CAK i brze od 85mph pa ponekad i 90mph :lol: .
Inace, Honda se ne pravi u Engleskoj samo za njemacko trziste, nego i za cijelu EU, a ako malo bolje istrazis mozda vidis da Texas i Utah imaju CAK i liberalnije brzinske zakone nego vecina EU. Jel to znaci da Honda za trziste TX (koje je za Hondu DALEKO vaznije trziste nego recimo Spanija pa i njemacka) ima bolje kocnice nego Honda za trziste Spanije? Ako ce Honda praviti jedan model razlicite kvalitete, onda ce vise paznje obratiti na CR-V u SAD nego u EU, s obzirom na prodajne rezultate i udio Honde na trzistu.
Takodje, posto vise vremena provodis na internetu nego za volanom, vrlo lako mozes naci velicinu kocnica koja ide na Hondu u SAD i Hondu u EU, ili VW u SAD i VW u EU.
Ja bar znam da je na moja dva auta sve isto osim instrumenata.
Oba tvoja auta su proizvedena u Njemačkoj, tako da nemaju veze sa pričom o Hondi CR-V.

Što se tiče "hipoteza", j... ga, ne pričamo o kvantnoj mehanici i Velikom prasku, nego o najobičnijoj kinetičkoj energiji, koja je jednaka polovini proizvoda mase i kvadrata brzine kretanja i nije stvar nikakvih hipoteza. Niti je potreban bilo kakav eksperiment, da bi se znala kolika je kinetička energija koju ima Tiguan koji se kreće Texasom vukući prikolicu mase 2.000 kg.

Uzgred budi rečeno, i ta prikolica ima svoj kočioni sistem, tako da kinetičku energiju kretanja pri zaustavljanju ne preuzima na sebe samo kočioni sistem Tiguana (ili CR-V-a, nebitno je).

A to da ja provodim više vremena uz računar nego za volanom, vjerovatno je istina, ali to danas vrijedi za sve nas koji nismo profesionalni vozači, pa i za tebe. Tako da to neću prihvatiti kao uvredu, nego kao notornu činjenicu, bilo to dobro ili loše.
jefferson

#84 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by jefferson »

Ja pita da nam izracunas potrebnu energiju. Interesuje me to da mogu onda izracunati i za druge automobile.
Znaci Honda ce napraviti sti model, ista velicina diskova, iste plocice, iste celjusti, isti cilindri, ali ce "nastelovati" to sve da slabije koci jerbo u SAD se ne vozi brzo kao u EU (sto nije tacno). Zanimljiva ta filozofija Honde, namjerno napravi inferioran automobil. U Evropi postavlja brzinske rekorde, a u SAD je tipicno sivilo koje Honda nudi zadnjih 20g.
Sodom1

#85 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Sodom1 »

Da li ovi svi SUV-ovi placaju onu skuplju vinjetu u Slo ili ima neki da je na granici
Seawolf

#86 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

jefferson wrote:Ja pita da nam izracunas potrebnu energiju. Interesuje me to da mogu onda izracunati i za druge automobile...
Može, kako da ne.

VW Tiguan 2.0T SE vlastitite mase 2.177 kg (4.800 lbs), koji vuče prikolicu mase 2.000 kg, najvećom dnevnom dozvoljenom brzinom kretanja u Texasu za vozilo sa prikolicom, od 70 mph ( http://traveltips.usatoday.com/trailer- ... 00019.html ), odnosno 112,63 km/h, ima kinetičku energiju od 2.044,27 kJ.

Ovu kinetičku energiju, prilikom zaustavljanja, zajedno moraju pretvoriti u druge oblike energije, kočioni sistem Tiguana i kočioni sistem prikolice.

VW Tiguan 2.0T SE vlastitite mase 2.177 kg (4.800 lbs), koji se kreće po njemačkom auto-putu, najvećom brzinom koju može razviti, od 129 mph, odnosno 207,56 km/h, ima kinetičku energiju od 3.618,38 kJ. Za 77% veću, nego u prethodnom slučaju.

Ovu kinetičku energiju, prilikom zaustavljanja, pretvara u druge oblike energije, kočioni sistem Tiguana bez ičije pomoći.
Seawolf

#87 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

Sodom1 wrote:Da li ovi svi SUV-ovi placaju onu skuplju vinjetu u Slo ili ima neki da je na granici
Svi navedeni modeli su daleko ispod granice od 3.500 kg najveće dozvoljene mase, tako da ide SLO vinjeta po cijeni kao za svaki drugi putnički automobil.

Također, svi su niži od 190 cm, odnosno visina karoserije na mjestu prednje osovine im je manja od 130 cm, tako da spadaju u I-u kategoriju, na auto-putu u BIH i na auto-putevima u HR.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#88 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:Ja pita da nam izracunas potrebnu energiju. Interesuje me to da mogu onda izracunati i za druge automobile...
Može, kako da ne.

VW Tiguan 2.0T SE vlastitite mase 2.177 kg (4.800 lbs), koji vuče prikolicu mase 2.000 kg, najvećom dnevnom dozvoljenom brzinom kretanja u Texasu za vozilo sa prikolicom, od 70 mph ( http://traveltips.usatoday.com/trailer- ... 00019.html ), odnosno 112,63 km/h, ima kinetičku energiju od 2.044,27 kJ.

Ovu kinetičku energiju, prilikom zaustavljanja, zajedno moraju pretvoriti u druge oblike energije, kočioni sistem Tiguana i kočioni sistem prikolice.

VW Tiguan 2.0T SE vlastitite mase 2.177 kg (4.800 lbs), koji se kreće po njemačkom auto-putu, najvećom brzinom koju može razviti, od 129 mph, odnosno 207,56 km/h, ima kinetičku energiju od 3.618,38 kJ. Za 77% veću, nego u prethodnom slučaju.

Ovu kinetičku energiju, prilikom zaustavljanja, pretvara u druge oblike energije, kočioni sistem Tiguana bez ičije pomoći.
Bez zelje za raspravom,jesi li siguran da auto sa prikolicom sa ukupnom masom od preko 4t smije voziti u DE preko 200 km/h?
Seawolf

#89 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:
Seawolf wrote:
Može, kako da ne.

Bez zelje za raspravom,jesi li siguran da auto sa prikolicom sa ukupnom masom od preko 4t smije voziti u DE preko 200 km/h?
Pročitaj, molim te, ponovo.

Podatak o kinetičkoj energiji pri kretanju na njemačkom auto-putu je izračunat bez prikolice.

To je i bila suština onoga što sam htio reći. Da je kinetička energija kretanja samog vozila koje se kreće najvećom brzinom koju može razviti, značajno veće od kinetičke energije koju ima kombinacija vozila i prikolice, koja se kreće dozvoljenom brzinom u TX-u.
jrambo

#90 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by jrambo »

tema je otišla dodjavola :)
jefferson

#91 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
Može, kako da ne.

I kako se sad to slaze sa tvojom teorijom: 70mph, 75mph i 85mph ogranienje brzine u SAD, i "bez ogranicenja brzine" u EU (ustvari na 30-40% cesta u Njemackoj), kada VW Tiguan dolazi sa istim kocionim komponentama u EU i SAD (ATE kocione celjusti, diskovi 312x25mm). Jedina razlika izmedju Tiguana u SAD i onog u EU je mjenjac, jer u SAD dolazi samo sa Aisin mjenjacem koji ima vecu vucnu sposobnost nego DSG ili rucni mjenjac, dok zbog prenosnih omjera, pazi sad, je cak i za amerikance koji "NIKAD" ne voze brze od 85mph, ogranicen na 210km/h.
Ali eto, na moju opasku kako su Honda i Toyota inferiorni dinamicki napsram Tiguana (koji je dobro auto, ali daleko od prakticnog) neko misli da je to do ogranicenja brzine (eto u SAD svi se drze ogranicenje, mozes reci kao i u EU i losije, s obzirom na americke ceste gdje nekada ne vidis auto po dva-tri sata), pa proizvodjaci namjerno prave inferiornije performanse jerbo prosjecni amerikanac to ne treba. To vise onda govori o tim kompanijama nego o prosjecnom americkom vozacu.
Da se vratimo na temu, Skoda Scout ce u svemu pomesti i VW Tiguana, i Hondu CR-V (za evropske vozace), Toyotu RAV4, Nissana (kakvo god mu je ime) itd.
I kao sto sam rekao, ako je primarni cilj da se bude vidjen, Golf V ce daleko bolji posao uraditi :D .
EDIT: Otkad Tiguan ima 2,177g ili 4,800lbs? Dobri ti inzinjeri u VW, 2,177kg, 200ks i 207km/h. Za nepovjerovat!
Last edited by jefferson on 05/04/2015 18:39, edited 1 time in total.
mayab

#92 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by mayab »

jrambo wrote:tema je otišla dodjavola :)
:lol:
Standardno :lol:
Mirko S Kojotovski

#93 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Mirko S Kojotovski »

jrambo wrote:tema je otišla dodjavola :)
Tobe jarabi.
Pogotovo diskusije tipa koliko auto ima konja po DIN, koliko po SAE ili sta je bolje kupit u Bosni, auto sa 228 ili 246 KS.
Ko da im je svima babo seik pa imaju privatne izvore benizna.
Zakljucajte raspravu odma jer vise nema veze sa orginalnim pitanjem.
ElRe

#94 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by ElRe »

Na sajmu u BG sam imao priliku da pogledam Jeep Cherokee uzivo. U odnosu na slike sa neta uzivo je dopadljiviji, prostran je, enterijer evropski i uz FCA Multijet motore sigurno je jedan od najboljih u klasi.
emko1234

#95 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by emko1234 »

Malo je offtopic, samo sam htio reći da mi je smiješno da touareg 3.0tdi sa solidnom opremom košta 100k km, dok s druge strane bmw x3 2.0d sa solidnom opremom košta isto 100k km.
Također mi je smiješno da audi q3 s 2.0tdi motorom i sa 140ks u seriji dolazi s audio uređajem kojem displej izgleda kao da je s panasonic videa iz 1992.
Smiješna mi je cijena full dacie dustera od 35k km. To je jedna karina od auta, neko je opravdava tu cijenu, jer kao ima bolju unutrašnjost i otklonjene su mane i jeftini touch screen. Ja bi zamolio dotične da pogledaju kakvo se auto iz iste klase može kupiti za te pare uz 1-2 godine starosti s pređenih 50k km i još 5 godina garancije (da, mislim na kiu sportage). 1.7d se može naći bez problema, a uz malo truda i 2.0d.
530i

#96 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by 530i »

ElRe wrote:Na sajmu u BG sam imao priliku da pogledam Jeep Cherokee uzivo. U odnosu na slike sa neta uzivo je dopadljiviji, prostran je, enterijer evropski i uz FCA Multijet motore sigurno je jedan od najboljih u klasi.
Meni se jedino Renegade nije dopao...500X mi ostavlja bolji dojam u svakom smislu.
530i

#97 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by 530i »

emko1234 wrote: Smiješna mi je cijena full dacie dustera od 35k km. To je jedna karina od auta, neko je opravdava tu cijenu, jer kao ima bolju unutrašnjost i otklonjene su mane i jeftini touch screen. Ja bi zamolio dotične da pogledaju kakvo se auto iz iste klase može kupiti za te pare uz 1-2 godine starosti s pređenih 50k km i još 5 godina garancije (da, mislim na kiu sportage). 1.7d se može naći bez problema, a uz malo truda i 2.0d.
Nije karina i glupo je porediti nova i polovna auta, ali isto tako je glupo uzimati full opremu uz duster, ganjati neke senzore, kožu, ovo - ono....tom autu je dovoljan 4x4 pogon i klima uređaj, sve preko toga je bespotrebno i beskorisno.
citroen xm

#98 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by citroen xm »

Realno, koliko je u BiH prodato tih Dustera od 35000 KM? Ne znam da li je ijedan. Niko neće dati te pare za to auto. 30000 je maksimala. I za 30000 se i kupuju te skoro maksimalno opremljene, možda fali koža i grijači sjedišta ali kome treba koža u Dasteru. Plus na to dodaj popust koji će ti dati svaki trgovac kada vidi da si ozbiljan i da raspolažeš novcem.
Seawolf

#99 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by Seawolf »

emko1234 wrote:Malo je offtopic, samo sam htio reći da mi je smiješno da touareg 3.0tdi sa solidnom opremom košta 100k km, dok s druge strane bmw x3 2.0d sa solidnom opremom košta isto 100k km...
Na ulaznu cijenu BMW-a X3 se plaća 15% carine (porijeklo SAD), a na VW Touareg-a se ne plaća ništa (porijeklo EU, Slovačka).
jrambo

#100 Re: Najbolji kompakt SUV

Post by jrambo »

citroen xm wrote:Realno, koliko je u BiH prodato tih Dustera od 35000 KM? Ne znam da li je ijedan. Niko neće dati te pare za to auto. 30000 je maksimala. I za 30000 se i kupuju te skoro maksimalno opremljene, možda fali koža i grijači sjedišta ali kome treba koža u Dasteru. Plus na to dodaj popust koji će ti dati svaki trgovac kada vidi da si ozbiljan i da raspolažeš novcem.
Kada su u pitanju nova auta, mislim da raja ugl. kupuje njih sa najjacom opremom da kompenzira recimo nedostatak "kvaliteta".Duster je sasvim ok po pitanju ulozeno/ dobiveno kada se sa solidnom opremom i 4x4 nov kupuje za 23-25k. Moze mu mozda parirati samo stari maksimalno opremljeni suzuki sx4( ako prostor nije problem za kupca).
Post Reply