Podizanje nisana-cijena lopovluk

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jao_situacije

#76 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

rahmetli dedo za male pare ukopan i to na ravnim bakijama, plaćeno opremanje mejta i tabut i dnevnica onim što kopaju mislim da je to sve.. :mrgreen:
Danguba

#77 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Danguba »

Smirite malo strasti i iskljucite pljuvacne zlijezde.

Gdje to ima dzaba sahrana ili podizanje spomenika za dzaba i kako kome pada na pamet.

Na zapadu ljudi godinama odvajaju za te stvari(za nase prilike mogao bi kucu napraviti) a ko ne odvoji, nekoga ceka dobar kredit da podigne i da to zavrsi.
channel10

#78 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by channel10 »

Ne znam da li znate, ali groblja naplacuju ulazak ovim firmama koje vrse odrzavanje i popravke na grobnim mjestima 50KM!

Znaci samo da udju da mogu nesto popraviti (recimo slegla se zemlja ispod ploce, pa se ploca nakrivila)! I naravno to sve ti moras platiti, ulazak + ruke.

Bagra ziva.
L u c i f e r

#79 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by L u c i f e r »

Danguba wrote:Smirite malo strasti i iskljucite pljuvacne zlijezde.

Gdje to ima dzaba sahrana ili podizanje spomenika za dzaba i kako kome pada na pamet.

Na zapadu ljudi godinama odvajaju za te stvari(za nase prilike mogao bi kucu napraviti) a ko ne odvoji, nekoga ceka dobar kredit da podigne i da to zavrsi.
Nema dzaba sahrane, al ima ljudskog i profesionalnog odnosa, bez monopolsko-krkanskog nabijanja cijena nakon smrti clana porodice.
jao_situacije

#80 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

ne znam fakat, meni je malo čudno da sve vezano za grob/mezar neke osobe koja je član porodice ostavimo nekim "komunalnim" firmama da održavaju
zar je toliko teško odvojiti par sati svakih pola godine obići mezar/grob srediti popraviti nešto ako je potrebno, eventualno proučiti fatihu, sjetiti se te osobe
channel10

#81 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by channel10 »

jao_situacije wrote:ne znam fakat, meni je malo čudno da sve vezano za grob/mezar neke osobe koja je član porodice ostavimo nekim "komunalnim" firmama da održavaju
zar je toliko teško odvojiti par sati svakih pola godine obići mezar/grob srediti popraviti nešto ako je potrebno, eventualno proučiti fatihu, sjetiti se te osobe
Pitanje je da li mozes uci sa materijalom, jer vidis da naplacuju samo ulaz za takve stvari.
jao_situacije

#82 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

channel10 wrote:
jao_situacije wrote:ne znam fakat, meni je malo čudno da sve vezano za grob/mezar neke osobe koja je član porodice ostavimo nekim "komunalnim" firmama da održavaju
Pitanje je da li mozes uci sa materijalom, jer vidis da naplacuju samo ulaz za takve stvari.
ja sam Boga mi ulazio sa lopatom i svim alatom koji mi je trebao niko mi ništa nije rekao, niti me pitao :mrgreen:
Danguba

#83 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Danguba »

L u c i f e r wrote:
Danguba wrote:Smirite malo strasti i iskljucite pljuvacne zlijezde.

Nema dzaba sahrane, al ima ljudskog i profesionalnog odnosa, bez monopolsko-krkanskog nabijanja cijena nakon smrti clana porodice.
Razumijem ja da ti troskovi tesko padaju a najteze onima koji su slabog imucnog stanja.
Razumijem da im profesionalnosti nedostaje pa fino cjenovnik okaci na oglasnu tablu ali opet bi bilo reakcija i kuknjave.

Kako god okrenes, narod bi bio nezadovoljan da li IZ ili nekom drugom firmom koja se time bavi.
Da i kod njih ima kretena, sigurno da ih ima. Sam sam se uvjerio.
vjesticanametli

#84 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by vjesticanametli »

nije frka u parama ali ne dozvoljava i neda cjenovnik ili odluku o tome....bilo je 200 i sad je 500 helouuuuuu za sta ba....kaze sead kabadahija paaaaaaa moramo i mi zivit.........pa zivi idiote seade ali idi radi a ne se drapat po mudima kao danas u prisustvu 2 zene i onako se ponasati....nisu ta balijska gamad naucila da rade i vjera je njihov biznis....smijem se kladiti da nikada niti jedna ovca nije pitala za cjenovnik ili odluku...... hocu i racun fiskalni za to od ĐŽematskog odbora ali nije im pravo pa zato misle da galamom mogu da me prepadaju
channel10

#85 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by channel10 »

jao_situacije wrote:
channel10 wrote:
ja sam Boga mi ulazio sa lopatom i svim alatom koji mi je trebao niko mi ništa nije rekao, niti me pitao :mrgreen:
Ne znam koji je grad u pitanju i koje groblje, ali ovo sto ja govorim, govorim o Zenici i groblju Prasnice. Ulaz je 40 ili 50 KM. Ne znam tacno.
jao_situacije

#86 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

channel10 wrote: Ne znam koji je grad u pitanju i koje groblje, ali ovo sto ja govorim, govorim o Zenici i groblju Prasnice. Ulaz je 40 ili 50 KM. Ne znam tacno.
sarajevo, stari grad mezarje ravne bakije
channel10

#87 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by channel10 »

vjesticanametli wrote:nije frka u parama ali ne dozvoljava i neda cjenovnik ili odluku o tome....bilo je 200 i sad je 500 helouuuuuu za sta ba....kaze sead kabadahija paaaaaaa moramo i mi zivit.........pa zivi idiote seade ali idi radi a ne se drapat po mudima kao danas u prisustvu 2 zene i onako se ponasati....nisu ta balijska gamad naucila da rade i vjera je njihov biznis....smijem se kladiti da nikada niti jedna ovca nije pitala za cjenovnik ili odluku...... hocu i racun fiskalni za to od ĐŽematskog odbora ali nije im pravo pa zato misle da galamom mogu da me prepadaju
Pa draga @vjestice, u Ilijasu si, ne u MinKenu :D
Danguba

#88 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Danguba »

upravo tako. :thumbup:

p.s. svasta smo radili oko tih mezarova(zamjene cvijeca, nasipanje zemlje, kulira, kamene ploce...) i nikada nam niko nije trazio da se nesto doplacuje. odrzavamo sami i kraj.
Danguba

#89 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by Danguba »

vjesticanametli wrote:nije frka u parama ali ne dozvoljava i neda cjenovnik ili odluku o tome....bilo je 200 i sad je 500 helouuuuuu za sta ba....kaze sead kabadahija paaaaaaa moramo i mi zivit.........pa zivi idiote seade ali idi radi a ne se drapat po mudima kao danas u prisustvu 2 zene i onako se ponasati....nisu ta balijska gamad naucila da rade i vjera je njihov biznis....smijem se kladiti da nikada niti jedna ovca nije pitala za cjenovnik ili odluku...... hocu i racun fiskalni za to od ĐŽematskog odbora ali nije im pravo pa zato misle da galamom mogu da me prepadaju
mogu zamisliti vas dijalog... :-)

vila na halila... :D
jao_situacije

#90 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

Danguba wrote:
upravo tako. :thumbup:

p.s. svasta smo radili oko tih mezarova(zamjene cvijeca, nasipanje zemlje, kulira, kamene ploce...) i nikada nam niko nije trazio da se nesto doplacuje. odrzavamo sami i kraj.
niko nam nije govorio išta oko plaćanja niti smo pitali, mislim plaća se ono regularno održavanje 50 maraka ili tako nešto i napravili su novu ogradu betonirali su staze tako da mi nije žao 50 kermi.
još je ovdje nezgodno padina je kosina pa se ima s lopatom i raditi podosta oko mezara...
vjesticanametli

#91 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by vjesticanametli »

ma sjela u auto i otisla, ima IZ i pop nad popom, nek on zeni ono provodi.....nisam ni vila ali nisam onako nekulturna i znam se ponasati :D ja sam vestica iz minKena
L u c i f e r

#92 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by L u c i f e r »

Isto su tako krkani i meni izvodili.

Cuj moramo i mi ziviti??? :shock: :-x :fazlija:
jao_situacije

#93 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

channel10 wrote:
Pa draga @vjestice, u Ilijasu si, ne u MinKenu :D
nazoveš fino rijaset ili odeš lično i požališ se
na silu sa seljakom nećeš nikako moći, jedino da se tučeš :roll:
KIseljak12

#94 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by KIseljak12 »

Pa moze li biti veci fukaraluk od pokusaja zaradjivanja na mrtvima i osjecajima ljudi koji su im bliski.

Kad ti umre neko od blize porodice za ciju dzenazu se trebas pobrinuti i organizovati je, ne budes bas svoj nego u "drugom stanju", pa ces cesto pristati na "sve" ako ti to situacija dopusta, a ovi monopolisti jako dobro unovce taj trenutak necije patnje/izgubljenosti.
agnostic_front

#95 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by agnostic_front »

Čuj ljudi zarađuju na nečijoj smrti i to je problem. Pa pekar zarađuje na mojoj muci (moja muka je glad), doktor zarađuje na mojoj muci, ne kontam problem?

Je li problem nišan, okvir, ili kabadahija? Šta je problem? Ako se priča o kabadahiji, zašto se cijela IZ blati (jer ovo definitivno nije slučaj svugdje)?
Neko bi da nikada ne uplati fening u IZ, a da dženaza bude džaba. Gdje ima dženaza džaba?
banjaluka078

#96 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by banjaluka078 »

Ha!, haj'te u Banjaluku da vidite šta banda radi i kako nas deru.
Još 2002. godine, građevinska dozvola za okvir i nišane je bila po 500 KM po mjestu. Cijena nišana kod kamenoresca je tek posebna priča.
Otišla sve dogovoriti i poplaćati kad je tetak umro i rekla da treba samo dženaza (opremanje, kopanje, mjesto, hodža...) da porodica neće Jasin, hatmu, šta sve već ide, jer će to oni sami proučiti, žene znaju i žele. Kažu meni u IZ: "A, ne može to tako odvojeno, može samo sve u kompletu, jer efendija već ima naučenih, pa treba samo još dova, da namijeni". Ja se onako iskolačila, rekoh, vi to meni da on ima 4 Jasina i 3 hatme na stanju, kao robu na rafama? i onda smo se posvađali, pa je brat došao za sat da plati, jer ja nisam htjela da ih gledam ponovo.
Nana kad je umrla, na računu smo dobili i stavku "zeleno mastilo", šta god da su njim ispisali, smrtovnice sigurno nisu. Naplatili su sve, a onda se niko od hodža nije pojavio, jer su u vrijeme kad je trebala biti dženaza upravo stigle hadžije s Hadža i njima je bilo preče to vidjeti. Srećom bilo onih starijih ljudi koji znaju, pa se sve obavilo kako treba.
A sad kako sve više raje umire u dijaspori, pa ih ukopavaju u BL, tek sad su im pune šake para. Može se i birati mjesto i prekopati mezar koji uopšte nije star, može se kopati i jedno na drugo u isti mezar, ma sve može, samo pokaži šuške. A frajer kod kojeg su ključevi od kapije i gasulhane misli da je Veličanstveni lično...njega moraš moliti da otključa, ako kasniš preko granice, pa sanduk stigne posije radnog vremena...to su stotine maraka, samo da se došeta i okrene ključ u bravi. Moje komšije se pobunile, da to nije u redu, da to ne može da košta sto maraka. On kaže da ako ne daju pare, rahmetli nana ne može unutra. Pitaju oni, pa šta ćemo s njom do radnog vremena sutra. Kaže frajer "vodite je u hotel".
Dakle, neviđena bahatost i pohlepa.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#97 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by mk ultra »

1300KM po nišanu (kamen i to) + 200KM islamskoj zajednici
agnostic_front

#98 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by agnostic_front »

Premijernocom wrote:
agnostic_front wrote:Čuj ljudi zarađuju na nečijoj smrti i to je problem. Pa pekar zarađuje na mojoj muci (moja muka je glad), doktor zarađuje na mojoj muci, ne kontam problem?

Je li problem nišan, okvir, ili kabadahija? Šta je problem? Ako se priča o kabadahiji, zašto se cijela IZ blati (jer ovo definitivno nije slučaj svugdje)?
Neko bi da nikada ne uplati fening u IZ, a da dženaza bude džaba. Gdje ima dženaza džaba?

i treba cijela IZ da se blati, sve su to lopovi, lesinari, ekstremisti, i placenici SDA.

to sto zaradjuju na tudjoj smrti im je samo usput, tako peru pare od droge i saradnje sa bliskoistocnim spodobama
http://zdravko-mamic.com/playermulti.php?sound=2
KIseljak12

#99 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by KIseljak12 »

agnostic_front wrote:Čuj ljudi zarađuju na nečijoj smrti i to je problem. Pa pekar zarađuje na mojoj muci (moja muka je glad), doktor zarađuje na mojoj muci, ne kontam problem?

Po zakonima koji su trenutno na snazi u BiH ne mozes izvrsiti ukop posmrtnih ostataka nigdje osim u groblju/mezarju.
TO JE ZAKON. Imaju ZAKONOM zagarantovan MONOPOL. To znaci da drzava/zakon njih stiti u njihovom pljackanju.
Poredjenje s pekarom nije validno, jer te zakon ne obavezuje da kupujes hljeb kod njega, dok je za sahranu drugacije.
Po zakonu moras posmrtne ostatke pokopati u registrovano groblje.

Ako zelis vjersku sahranu/dzenazu, bezobrazno je ocekivati da prodjes dzabe, Takodjer mora postojati neka regulativa o izgledu i povrsini grobova, kad te vec zakon obavezuje na to. Po islamu se moze "reciklirati" ukopna zemlja nakon 40ak godina, tako da betonski okviri jos vise gube na smislu.
Glavni problem, ono sto nije u redu je to sto traze neke neosnovane dadzbine, koje u sustini nemaju nikakve veze s troskovima redovnog odrzavanja grobla.
Jel placamo odrzavanje parkova kroz porez? PLACAMO
Zasto bi groblja bila iznimka?
Nije mu to BABINA ZEMLJA
jao_situacije

#100 Re: Podizanje nisana-cijena lopovluk

Post by jao_situacije »

KIseljak12 wrote:

Po zakonima koji su trenutno na snazi u BiH ne mozes izvrsiti ukop posmrtnih ostataka nigdje osim u groblju/mezarju.
TO JE ZAKON. Imaju ZAKONOM zagarantovan MONOPOL. To znaci da drzava/zakon njih stiti u njihovom pljackanju.
Poredjenje s pekarom nije validno, jer te zakon ne obavezuje da kupujes hljeb kod njega, dok je za sahranu drugacije.
Po zakonu moras posmrtne ostatke pokopati u registrovano groblje.

Ako zelis vjersku sahranu/dzenazu, bezobrazno je ocekivati da prodjes dzabe, Takodjer mora postojati neka regulativa o izgledu i povrsini grobova, kad te vec zakon obavezuje na to. Po islamu se moze "reciklirati" ukopna zemlja nakon 40ak godina, tako da betonski okviri jos vise gube na smislu.
Glavni problem, ono sto nije u redu je to sto traze neke neosnovane dadzbine, koje u sustini nemaju nikakve veze s troskovima redovnog odrzavanja grobla.
Jel placamo odrzavanje parkova kroz porez? PLACAMO
Zasto bi groblja bila iznimka?
Nije mu to BABINA ZEMLJA
odeš u park i zakopaš mrtvaca ?
Post Reply