Život i brak bez potomaka?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Margita81

#76 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Margita81 »

Stvar je samo u yome da nismo svi isti i ne trebamo biti..ako ja ne mogu zamisliti zivot bez djece ne znaci da svi tako osjecaju.
I to je u redu. Puno je sebicnije ne misliti na tu djecu koju radjas a stancas iz kojekakvih razloga.
animals

#77 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by animals »

Ljakan wrote:
animals wrote:Djeca su pozitivna energija u zivotu..
ljudi koji ne zele djecu su egoisti, sebicnjaci..
mozda postoji razlog sto neko ne zeli djete.meni je npr.cista glupost stancat djecu a ne radit ili radit za neki minimalac i pravit bjedu bez potrebe.takvih danas more.
Ko je rekao za stancanje..
Mislio sam na one ljude koji imaju uslove, a ne zele djecu..
i meni je blesavo, da neko stanca djecu, a nema osnovni uslova za zivot..
ali jeddno dijete , moze vecina da othrani..
no_sikiriki

#78 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by no_sikiriki »

Pitanje za ovu vecinu koja smatra da su ljudi koji ne zele djecu sebicni, egotisticni, samozivi itd.- po kojoj je to logici? Da li vi smatrate da smo na neki nacin kao ljudi "duzni" da imamo djecu, tj. da to zelimo? Da li je to ono u smislu ako je nas neko rodio, odgojio itd. da je to neki "krug zivota" i da i mi treba da naparavimo isto da bi se "oduzili" ili sta vec?
ZenaZbrkovima

#79 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by ZenaZbrkovima »

MJAU - da wrote: Kao žena savjetujem ženama da se dobro pripaze ovih muškaraca koji sa 30 ne žele dijete, jer se mogu predomisliti za 10 i više godina, što se dešava, a njoj zvona odzvonila.
joj, surovo, al fkt mislim da ima istine u ovome :-)
Altsa

#80 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Altsa »

insomnia78 wrote:Ne
Da npr zena nije iznekog razloga mogla zatrudniti ostao bih s njom
Ali da ne zeli djecu ne bih ni ulazio u to
+1
yoda82

#81 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by yoda82 »

Vidim da ima gomilu gluposti napisano ovdje. Po običaju mi smo prvaci u pljuvanju tuđih stavova i odluka koji se ne poklapaju sa našim. Morate razumjeti da svako ima pravo da samostalno (ili u ovom slučaju u dogovoru sa partnerom) donosi odluke koje se njega tiču. Ko ste vi, ili ja, ili neki komšija, ili kolega, ili čak i brat, sestra roditelji.....da kažete da li je za nekog bolje da ima dijete ili da ga nema. Ko može da kaže da je takva osoba samoživa i sebična? Znam milion roditelja koji su 1000 puta sebičniji od nekih ljudi koji u poznim godinama nemaju djecu. Znam ljude koji nemaju djecu, a djecu svoje braće/sestara paze 100 bolje nego neki svoju vlastitu. Ružno je donositi zaključke o drugim na osnovu svojih preferencija. Kakav je neko kao osoba ne pokazuje to da li ima djece ili nema, nego svi njegovi postupci. :wink:
I da ja smatram da je OK ako ljudi ne žele da imaju djecu. Mislim da je najbitnije da budu iskreni prvo prema sebi, pa prema partneru i da ne donose odluke ad hock koje bi poslije mogli zažaliti. Mislim da niko ne treba da odustane od djece zato što se boji promjena, nego treba sa sobom biti načisto da stvarno ne želi djecu.
sema911s

#82 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by sema911s »

no_sikiriki wrote:Pitanje za ovu vecinu koja smatra da su ljudi koji ne zele djecu sebicni, egotisticni, samozivi itd.- po kojoj je to logici? Da li vi smatrate da smo na neki nacin kao ljudi "duzni" da imamo djecu, tj. da to zelimo? Da li je to ono u smislu ako je nas neko rodio, odgojio itd. da je to neki "krug zivota" i da i mi treba da naparavimo isto da bi se "oduzili" ili sta vec?

Koja je svrha reproduktivnih organa,

Razumijem, neko nije spreman za djecu, bas mu nisu draga, ne snalazi se Sa njima,
Nikome se Ti ne oduzujes vec tako je priroda zamislila dala Ti mogucnost da to uradis, evolucija Nas naucila da je u reprodukciji spas,..,
Mozda sada tako mislite al svi mijenjamo misljenja, navike

Svako ima svoje misljenje I pravo Na isto, svi radimo Sta hocemo, I svi postujemo druga misljenja I druge ljudove,.
HAVANA

#83 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by HAVANA »

Altsa wrote:
insomnia78 wrote:Ne
Da npr zena nije iznekog razloga mogla zatrudniti ostao bih s njom
Ali da ne zeli djecu ne bih ni ulazio u to
+1

+2 :D
no_sikiriki

#84 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by no_sikiriki »

sema911s wrote: Koja je svrha reproduktivnih organa,

Razumijem, neko nije spreman za djecu, bas mu nisu draga, ne snalazi se Sa njima,
Nikome se Ti ne oduzujes vec tako je priroda zamislila dala Ti mogucnost da to uradis, evolucija Nas naucila da je u reprodukciji spas,..,
Mozda sada tako mislite al svi mijenjamo misljenja, navike

Svako ima svoje misljenje I pravo Na isto, svi radimo Sta hocemo, I svi postujemo druga misljenja I druge ljudove,.
Ok, ali mene interesuje sta je to sebicno/egotisticno/itd. o tome sto neko ne zeli djecu? Tj. prema kome je to sebicno, koga "ugrozava"? Nerodjeno dijete?
madner

#85 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by madner »

Normalno da je sebicno, ko ce sutra uplacivat penzije. Ja bih ovim brez djece ukino odmah penzije. Jedno djete 50%, dvoje 100%.
LieToMe

#86 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by LieToMe »

madner wrote:Normalno da je sebicno, ko ce sutra uplacivat penzije. Ja bih ovim brez djece ukino odmah penzije. Jedno djete 50%, dvoje 100%.
Mislim da sam nekad davno citala da u Njemackoj ljudi (zene i muskarci :D ) preko 35 godina koji nisu vjencani placaju neku vrstu poreza na to (posto su samci i imaju drugacije potrebe od parova sa ili bez djece). Ljudi sa djecom imaju nekih olaksica (slicno kao i kod nas samo sto je kod nas sve to minorno). Generalno u Njemackoj je sve lijepo oporezovano. Fina neka drzava :lol:
broj dva

#87 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by broj dva »

Lucky Strike wrote:Otvaram ovu temu jer me zanima misljenje forumasa o ovom pitanju. :izet:

Znači, da li se možete zamisliti u braku ako vas voljeni/na ne želi da ima djecu sa vama, odnosno ako ne zeli djecu nikada imati?

Znaci, ako mu / joj se djeca da tako kažem, "ne svidjaju" i gnusaju se od same pomisli da imaju potomke.

Takav sam i ja, ne volim jednostavno djecu i ne vidim uopste utemeljenost tvrdnje da nam je glavna osobina i cilj produzenje vrste. :skoljka:

Ma kakvi, ja bih da uzivam u zivotu bez ikakvih obaveza, djeca su mi jednostavno pritisak i strasna obaveza i ne znam kako bih se snasao u ulozi oca. :run:

Iskreno receno, bojim se ocinstva i obaveza koje se dobijaju s tim.

Djeca su strasan teret, i valjalo bi svaki dan misliti o temi gdje je , s kim je , naravno i kad odraste, briga nikad nece prestati..

A valjalo bi jos dok su mali, mjenjati usrane pelene svaki dan, slusati plač, ako se razboli vodi doktoru, i milion slicnih obaveza. :skoljka:

Ne znam jesam li uopsten svjestan ovoga sto govorim, ali meni se djeca trenutno ne svidjaju i ako mi je ova pamet, ne bih ih volio nikako imati.

Zelim pitati forumase da li bi pristali zivjeti u braku bez djece, i jesu li osobe koje tako razmisljaju uopce shvacene od strane okoline?

Jednostavno je , zaista.

NEMA DJECE, NEMA MUKE! 8-)

Da cujem misljenja. Jel okej ostariti bez potomaka?

Uzdravlje! :thumbup:
--------------------
Nema problema sa tim stavom, pa niko nije primoran imati djecu. Sasvim legitiman nacin razmisljanja. I nije bas da planeti fali ljudi.
I jeste da je obaveza, plac, pelene, odgajanje, briga, trosak....ali kao jedan sebicni mizantrop ti mogu reci da je djete ono najbolje sto mi se desilo u zivotu. Necu da ti serem sad o roditeljskoj neuslovnoj cistoj ljubavi jer ko to ne dozivi sam ne moze shvatiti, samo cu ti reci da sve ono sto me to djete kosta (a kosta) itekako vrjedi onog sto ti to djete pruzi.
Mislio sam da ce mi falit nekadasnji zivot, sa izlascima kartanjem opijanjem zajebancijom spavanjem do podne (dobro, ovo sa spavanjem fali) ali (i ovo mene licno i dalje cudi) tokom radnog vremena zafali mi djete i nema nikakvog pitanja na primjer o tome sta bi radije radio petak vece, pokera sa rajom ili kuci sa djetetom.
Ljakan

#88 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Ljakan »

animals wrote:
Ljakan wrote:
animals wrote:Djeca su pozitivna energija u zivotu..
ljudi koji ne zele djecu su egoisti, sebicnjaci..
mozda postoji razlog sto neko ne zeli djete.meni je npr.cista glupost stancat djecu a ne radit ili radit za neki minimalac i pravit bjedu bez potrebe.takvih danas more.
Niko nije rekao kazem opcenito.
Mozda ti sto imaju uslove a ne zele djecu jednostavno ne zele da im drugi odgajaju djecu kao sto to danas radi vecina sa svojom djecom.Uvale istu babi-nani-dedi... na cuvanje a niko ih ne pita jel mogu,jesu li u stanju.Normalno da vecina nece odbiti jer u protivnom ide svađa.Znam dosta brakova gdje se to desavalo ne pricam na pamet.
SaraFina

#89 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by SaraFina »

no_sikiriki wrote:Pitanje za ovu vecinu koja smatra da su ljudi koji ne zele djecu sebicni, egotisticni, samozivi itd.- po kojoj je to logici? Da li vi smatrate da smo na neki nacin kao ljudi "duzni" da imamo djecu, tj. da to zelimo? Da li je to ono u smislu ako je nas neko rodio, odgojio itd. da je to neki "krug zivota" i da i mi treba da naparavimo isto da bi se "oduzili" ili sta vec?

Niko ne tvrdi ovdje da si duzan imati potomstvo i da je to pod moranje.

Ali svakako da se moze sebičnošću okarakterizirati ako neka osoba ne zeli imati dijete. Ja ne znam zašto bi bilo koga riječ sebičnost boljela? To je sasvim prihvatljiva ljudska osobina i ako sebe ne vidiš iz bilo kojeg razloga u ulozi roditelja, tvoje legitimno ljudsko pravo je da odlučiš o tome.
Bez obzira o kojim se razlozima radilo. ( karijeri, strahu od obaveza i sl ) ipak je sebičnost riječ koja najbolje definira takvu zelju ..

Ne nuzno u negativnom kontekstu.. Ali evo nadji ti adekvatniju pa opisi tu pojavu?

Dakle osoba koja sopstvene zelje i njihova ispunjenja stavlja ispred jedne tako prirodne pojave u zivotnom ciklusu ( kao što je majcinstvo ili ocinstvo ) moze se jedino sebičnom i samozivom nazvati.
SaraFina

#90 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by SaraFina »

Ljakan wrote:
animals wrote:
Ljakan wrote: mozda postoji razlog sto neko ne zeli djete.meni je npr.cista glupost stancat djecu a ne radit ili radit za neki minimalac i pravit bjedu bez potrebe.takvih danas more.
Niko nije rekao kazem opcenito.
Mozda ti sto imaju uslove a ne zele djecu jednostavno ne zele da im drugi odgajaju djecu kao sto to danas radi vecina sa svojom djecom.Uvale istu babi-nani-dedi... na cuvanje a niko ih ne pita jel mogu,jesu li u stanju.Normalno da vecina nece odbiti jer u protivnom ide svađa.Znam dosta brakova gdje se to desavalo ne pricam na pamet.

Bez ispunjenja odredjenih zivotnih uvjeta ljudi svakako ne bi trebali razmišljati o djeci.
To je neodgovorno i zato postoji naziv " planiranje porodice"
Medjutim ako se ipak desi da neko malo biće dodje na svijet, ono svakako nije krivo.
Pa i ako u odgajanju pomagaju muzevi ili zenini roditelji ni to ne smatram krajem svijeta.
U biti po mom mišljenju pomoć roditelja pri odgoju djece bar u prvim godinama zivota je više nego pozeljna.
I nikad ne treba ih isključiti, samo postaviti razumne granice do kojih se IDE sa popustanjem prema djetetu.

Da ne dodje do sukoba prilikom odgoja..
kritichar

#91 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by kritichar »

Brak je svakako za većinu ljudi izgubio smisao, ostao je zbog tradicije i jer je to "uobičajeno"
Sve što je predviđeno da se u braku radi, rade van braka, neki opet ostave djecu samo za brak
takvi nemaju uopšte potrebu za brakom, ili se boje reakcije okoline i što će biti drugačiji ili jednostavno ne razmišljaju, žive po šablonu
SaraFina

#92 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by SaraFina »

kritichar wrote:Brak je svakako za većinu ljudi izgubio smisao, ostao je zbog tradicije i jer je to "uobičajeno"
Sve što je predviđeno da se u braku radi, rade van braka, neki opet ostave djecu samo za brak
takvi nemaju uopšte potrebu za brakom, ili se boje reakcije okoline i što će biti drugačiji ili jednostavno ne razmišljaju, žive po šablonu

Nazalost, danas su u svim segmentima iskrivljene društveno - moralne norme i mnogo toga neprihvatljivog postalo je INN.

A brak kao institucija i temelj zdrave društvene zajednice, unizen je.
insomnia78

#93 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by insomnia78 »

Zanimljivo da to mahom govore oni sto nisu u braku
dobar osjecaj

#94 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

Moj otac je imao prijatelja igrom slucaja ginekologa koji iz nekog razloga nije mogao ostvariti potomstvo sa suprugom a djelovalo je da imaju skladan brak i zivot. Otac je pricao kako bi tog prijatelja razni neotesanci u drustvu kad se pilo vrijedjali i bockali pitanjima kakav je to zivot bez djece. Kaze otac da bi im covjek odgovorio "ja nemam dijete i imam tu jednu brigu, vi imate djecu i uz njih stotine briga". Kako smo mi djeca odrastali i pravili razne gluposti, otac se sve cesce sjecao tih rijeci i danas ih ponekad ponavlja - nema djece-jedna briga, ima djece-bezbroj briga.
Sunny-7

#95 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Sunny-7 »

I ovi sto nisu u braku imaju pravo na svoje misljenje o istom. Neka gledaju i uce na primjerima drugih. :D
insomnia78

#96 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by insomnia78 »

Sunny-7 wrote:I ovi sto nisu u braku imaju pravo na svoje misljenje o istom. Neka gledaju i uce na primjerima drugih. :D
Pa nek uce od ovih sa uspjesnim brakovima :lol:
dobar osjecaj

#97 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

Sunny-7 wrote:I ovi sto nisu u braku imaju pravo na svoje misljenje o istom. Neka gledaju i uce na primjerima drugih. :D
Svako ima pravo na misljenje. Razmisljanja i stavovi o braku bez iskustva u tom specificnom obliku zajednicke patnje i bezbroj odricanja je kao kad ucis plivati na suhom. Mozes nauciti teoriju savrseno ali kad upadnes u vodu sve je drugacije. Neko se snadje bolje, neko losije.
Sunny-7

#98 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by Sunny-7 »

dobar osjecaj wrote:
Svako ima pravo na misljenje. Razmisljanja i stavovi o braku bez iskustva u tom specificnom obliku zajednicke patnje i bezbroj odricanja je kao kad ucis plivati na suhom. Mozes nauciti teoriju savrseno ali kad upadnes u vodu sve je drugacije. Neko se snadje bolje, neko losije.
Pa zar nije u svemu tako, nisi imao iskustva ni sa plivanjem u vodi pa si bio primoran da zaplivas ako hoces da prezivis. Covjek se uci dok je ziv :D
@Insomnia, bilo bi dobro da je tako, i kad imas dobar brak za primjer u svom okruzenju, ljudi su skloni da vise gledaju na onaj los, nego na taj dobar brak. Ono: "dobro je, kako bi nam lose moglo biti", prokleti kakvi smo zadovoljavamo se poluvrijednostima iz straha od propalog pokusaja necega boljega.
The BEN10

#99 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by The BEN10 »

dobar osjecaj wrote:Moj otac je imao prijatelja igrom slucaja ginekologa koji iz nekog razloga nije mogao ostvariti potomstvo sa suprugom a djelovalo je da imaju skladan brak i zivot. Otac je pricao kako bi tog prijatelja razni neotesanci u drustvu kad se pilo vrijedjali i bockali pitanjima kakav je to zivot bez djece. Kaze otac da bi im covjek odgovorio "ja nemam dijete i imam tu jednu brigu, vi imate djecu i uz njih stotine briga". Kako smo mi djeca odrastali i pravili razne gluposti, otac se sve cesce sjecao tih rijeci i danas ih ponekad ponavlja - nema djece-jedna briga, ima djece-bezbroj briga.
A te brige koje dolaze uz djecu su najslađe brige na svijetu! Nema ljepšeg osjećaja nego biti roditelj, nema vrijednijeg ulaganja nego u odgoj djece. A vazda će biti levata koji će od redovnog jutarnjeg vezivanja pertli praviti problem. Problemi su tu da se rješavaju, ne da se bježi od njih.
dobar osjecaj

#100 Re: Život i brak bez potomaka?

Post by dobar osjecaj »

Sunny-7 wrote:
dobar osjecaj wrote:
Pa zar nije u svemu tako, nisi imao iskustva ni sa plivanjem u vodi pa si bio primoran da zaplivas ako hoces da prezivis. Covjek se uci dok je ziv :D
@Insomnia, bilo bi dobro da je tako, i kad imas dobar brak za primjer u svom okruzenju, ljudi su skloni da vise gledaju na onaj los, nego na taj dobar brak. Ono: "dobro je, kako bi nam lose moglo biti", prokleti kakvi smo zadovoljavamo se poluvrijednostima iz straha od propalog pokusaja necega boljega.
Pa sta ja znam, u kontekstu plivanja, nekako bi mi bilo dosadno i neugodno slusati covjeka koji nikada nije zaplivao da mi objasnjava kako je plivati ili daje savjete kako da ja nesto poboljsam i sta je bolje/gore. To misljenje nekako ne mogu posteno ni slusati a ne uvaziti.
Pozeljno je da svi uce dok su zivi ali neka i razumiju da postoji granica u kolicini suhe teorije koju svi mozemo prezvakati...i recenica koje pocinju uvodima "ja nisam nikad ali mislim/pretpostavljam..." i onda to svoje mislim/pretpostavljam krvnicki brane.
Post Reply