Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ridjobrki wrote:
Nije šega, ozbiljno kažem. Naš narod je vazda bio pod nekim okupatorom i nije izgradio tu državotvornu svijest niti je razvio osjećaj sopstvene važnosti u zajednici. Kod nas je stoljećima otpor redu i sistemu bio pitanje časti i građanska obveza. Sad kad imamo neki pokušaj vlastite države to nas je stiglo jer nema okupatora da zavodi red po ovu ili onu cijenu.
Tek kad smo ostali bez okupatora ili nekog oblika kontrole "odozgo" kakav je bila Titova Jugoslavija mi smo skontali koja smo ustvari stoka i čemu smo skloni u nedostatku čestite represije. Jednostavno, po defaultu mi nismo sposobni podrediti vlastiti interes općem i pružaćemo otpor svakom redu i sistemu koliko god nas to u konačnici lično koštalo.
To jeste eto moja neka teorija ali ona se ogleda u tim sitnim detaljima tipa parkiranje, prometna kultura, neki osnovni bonton... Vezanje pojasa je zakon a zakon je sistem a ja sam protiv sistema jer je i sistem tu da mene nekako zajebe. E neće mene sistem zajebavat pa ću ja njemu u inat glavom kroz šoferšajbu.
Cijela priča.
Dobro si ti ovo opisao.Dijelom i tačno. Samo, mislim da je vezivanje pojasa pogrešan primjer. Jer tu se ne radi o otporu redu i sistemu, nego jednostavno o neobrazovanosti.
radi se o sistemu jer bi se u limburgu neko vozio bez pojasa da su kazne 1000 maraka i da strikto provodi zakon.
ista stvar i sa parkiranjem, eh nek ga hajreta ostavi na sred prolaza kad bi ti oslepali auto i kad bi stigao racun od 750 maraka kuci.
jednostavno kod nas je poluanarhija i nema striktnog sistema ali tako je i u srbiji i drugim drzavama regije.
limeni wrote:
radi se o sistemu jer bi se u limburgu neko vozio bez pojasa da su kazne 1000 maraka i da strikto provodi zakon.
ista stvar i sa parkiranjem, eh nek ga hajreta ostavi na sred prolaza kad bi ti oslepali auto i kad bi stigao racun od 750 maraka kuci.
jednostavno kod nas je poluanarhija i nema striktnog sistema ali tako je i u srbiji i drugim drzavama regije.
Vezanje pojasa i parkiranje su dvije potpuno različite stvari. Kad nepropisno parkiraš štetiš drugima (uglavnom) kada ne vežeš pojas štetiš sebi.
dječak sa šibicama wrote:
Sto se tice vas krajisnika, vama je ionako hrvatski blizi nego srpski jezik, ipak govorite ikavicom bar starija ekipa, onda puno raje se skolovalo po Zagrebu i slicno. Sto bi rekao jedan moj haver iz Krupe, njemu Zagreb i Rijeka prepisaj hoda, a Sarajevo i posebno Beograd daleki egzoticni istok.
Definitivno da jeste. Meni je npr. Šibenik dva sata vožnje a Sarajevo tri i frtalj ako nije velika gužva na cesti. Lakše na more otići nego na sastanak u SA. Isto Beograd, ja dok iziđem na autoput za BG kod Okučana već sam mogao biti u Zagrebu. To se odražava na jezik i na govor tako da su Krajina i Lika haman jedna cjelina po govoru i izgovoru.
I ja privatno sa porodicom i prijateljima pričam sa dosta ikavice ali se suzdržavam toga kad sam sa ljudima sa strane. Dok Švabe milione krše da sačuvaju lokalne dijalekte, naši su eto dokaz nepismenosti i seljačkog porijekla, šta ćeš...
Miki123 wrote:Servilni, sluganski mentalitet. Vidim ima i ovdje nekih koji podržavaju.
Pa meni bi neugodno bilo kada bi u Zagrebu konobar samo zbog mene progovorio bosanski jer je to usiljeno, a da ne govorim koliko loše zvuči.
Bilo bi mi smiješno u najmanju ruku.
Pogotovo što je miješao pola hrvatski-pola bosanski..
A od par stotina hiljada ljudi u SA, ona našla pokrivenu polu ISIL-ovku, prikladaniju za epizodu kauč surferice iz Kandahara... i od toliko kafana, kafića, restorana u SA, oni našli nargilu pušionicu sa ovim Alibabom..
kauc surfing kandahar....ove nargilarnice i cuclaone treba zatvorit
Sto se tice vas krajisnika, vama je ionako hrvatski blizi nego srpski jezik, ipak govorite ikavicom bar starija ekipa, onda puno raje se skolovalo po Zagrebu i slicno. Sto bi rekao jedan moj haver iz Krupe, njemu Zagreb i Rijeka prepisaj hoda, a Sarajevo i posebno Beograd daleki egzoticni istok.
Definitivno da jeste. Meni je npr. Šibenik dva sata vožnje a Sarajevo tri i frtalj ako nije velika gužva na cesti. Lakše na more otići nego na sastanak u SA. Isto Beograd, ja dok iziđem na autoput za BG kod Okučana već sam mogao biti u Zagrebu. To se odražava na jezik i na govor tako da su Krajina i Lika haman jedna cjelina po govoru i izgovoru.
I ja privatno sa porodicom i prijateljima pričam sa dosta ikavice ali se suzdržavam toga kad sam sa ljudima sa strane. Dok Švabe milione krše da sačuvaju lokalne dijalekte, naši su eto dokaz nepismenosti i seljačkog porijekla, šta ćeš...
A.zasto se susdrzavas? Meni to nije problem, respsktujem svakoga, kako god taj izbrao da prica, i gdje god to govorno podrucje bilo.
Mene je frapiralo da se zena (ne djevojka) koja je visoko obrazovana,koja ima 31 godinu onako ponasa,poput neke balavice,valjda u pokusaju da ispadne sto vise "savremena",sto vise "cool",a ne svoja. Ne veze se,prolazi kroz crveno,prica na mobitel dok vozi i na kraju usla u podzemnu garazu da bi parkirala na sred prolaza
Posebna je prica o alkoholu i rucku kod "Gospođe Safije" u kojoj se svaki dan popije tona alkohola.
Apsolutno izvjestaceno ponasanje i potpuno pogresno prikazivanje prvo sebe,a onda i jedne djevojke iz Muslimanske porodice,koja je slicna njoj.
Last edited by mali_milojica on 17/03/2015 17:58, edited 3 times in total.
S obzirom kako i gdje se ljudi sve parkiraju Hajreta je možda samo jedan od oglednih primjera. A da je to bezveze i seljački (kao "ja uvijek ovdje parkiram, no frks" fazon) - jeste.
razonoda wrote: A.zasto se susdrzavas? Meni to nije problem, respsktujem svakoga, kako god taj izbrao da prica, i gdje god to govorno podrucje bilo.
Pa to dok se malo ne upoznamo
OK, govorim privatno s kim sam dobar ali ja bih htio da političar ili neka javna ličnost na TV-u može govoriti ikavicom a da ga cijeli auditorij ne smatra seljakom
mali_milojica wrote:Hajreta je inace rodom iz Bratunca.
Mene je frapiralo da se zena (ne djevojka) koja je visoko obrazovana,koja ima 31 godinu onako ponasa,poput neke balavice,valjda u pokusaju da ispadne sto vise "savremena",sto vise "cool",a ne svoja. Ne veze se,prolazi kroz crveno,prica na mobitel dok vozi i na kraju usla u podzemnu garazu da bi parkirala na sred prolaza
Posebna je prica o alkoholu i rucku kod Tete Safije kod koje se svaki dan popije tona alkohola.
Apsolutno izvjestaceno ponasanje i potpuno pogresno prikazivanje prvo sebe,a onda i jedne djevojke iz Muslimanske porodice,koja je slicna njoj.
karanana wrote:pa meni se cini da smo mi s hajretom dobro prosli sta je sve djina nasla drugdje:
U Skoplju je ugošćuje jedan od najutjecajnijih homoseksualaca na svijetu Kocho,
U Crnoj Gori Đinini domaćini su smetnuli s uma da ona dolazi, a u Srbiji joj je Kauč surferica otkazala smještaj u zadnji trenutak,
Posljednja postaja na putovanju Balkanom je Tirana, gdje je protagonistica serije u ilegalno naseljenoj kući s kauč-surfing domaćinom i njegovom mnogobrojnom braćom i sestrama.
karanana wrote:pa meni se cini da smo mi s hajretom dobro prosli sta je sve djina nasla drugdje:
U Skoplju je ugošćuje jedan od najutjecajnijih homoseksualaca na svijetu Kocho,
U Crnoj Gori Đinini domaćini su smetnuli s uma da ona dolazi, a u Srbiji joj je Kauč surferica otkazala smještaj u zadnji trenutak,
Posljednja postaja na putovanju Balkanom je Tirana, gdje je protagonistica serije u ilegalno naseljenoj kući s kauč-surfing domaćinom i njegovom mnogobrojnom braćom i sestrama.
što kolega reče, i dječiji program ima agendu.
Ma ovi gore su krmci samo takvi... Treba na ovo odgovorit promptno... Eh, da su nadrealisti...
limeni wrote:
Dobro si ti ovo opisao.Dijelom i tačno. Samo, mislim da je vezivanje pojasa pogrešan primjer. Jer tu se ne radi o otporu redu i sistemu, nego jednostavno o neobrazovanosti.
NE.
Kod nas se striktno i dosljedno provodi zakon nad siromašnim , neuticajnim , nesnalažljivim , nemoćnim , kulturnim.....
Bogati i svi ostali provođenje zakona smatraju simpatičnim gestom....
Vi Krajišnici se morate suzdržavati da bi vas ljudi uopšte razumjeli, ne mora uopšte biti stid u pitanju Ja imam familiju gore pa uživam u krajiškom dijalektu, ali prosječan Sarajlija vas ništa ne konta.
previše je opterećena sobom i pravilima, a hoće da to predstavi što luđe i da dokaže nekom da je upravu
kontaj ti kad 31 godinu pričaš o seksu, non stop misli o tome, a ništa
ne može to na normalno izać
JThomas wrote:mi smo miteleurope, a oni su amazonska i bliskoistočna plemena. to vam je planirana poruka pučanstvu i gledateljstvu u jednoj rečenici...
Katastrofa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Poštujem sva moguća pravila, ali neću se vezati i proći
ću kroz crveno, parkirati se nasred puta, neću
dati osobi koja sjedi uz mene da pije alkohol zato što ga
ja ne pijem. Djevojka nepismena, ne zna suvisle rečenice sastaviti.
A kad i uspije, nema nijedne a da nema barem jednog felera u njoj.
Najviše je seks zanima, ali ne smije baš puno o njemu i tako to.
A i komentari ove Đine, kao da pola mozga nema, kakav South Park.
Totalna raspolućenost. Užas!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja sam gledao do momenta dok su sjele na krevet i kad je Hajreta počela pričati kako se osjeća prljavo kad je neki muškarac takne po ramenu...a vidim kasnije seks nije vadila iz usta...
nista posebno. bila joj je jedna onako solidna jaranica kad su sjedile i pile kavu u bbi-aju ja mislim da je kavic gdje su sjedile. ta nije bila pokrivena.