Sumnja i vjernici
- animals
#76 Re: Sumnja i vjernici
Mislim da je covjeku u prirodi da vjeruje..
tako mu je lakse da se bori sa nedacama u zivotu..
sad je svacije pravo da vjeruje u sta hoce..
tako mu je lakse da se bori sa nedacama u zivotu..
sad je svacije pravo da vjeruje u sta hoce..
- fatamorgana
#77 Re: Sumnja i vjernici
SumLJa se uvukla među vjernike! 
-
zijancer
#78 Re: Sumnja i vjernici
nasa, vazi..samo mi pojasnite ca je laz
- dustaban
#79 Re: Sumnja i vjernici
Ko ne sumnja u religiju s njim nesto nije u redu!

- Lalena
#80 Re: Sumnja i vjernici
Nadovezacu se na prvi post...
Postoji predrasuda da vjernici slijepo slijede naredjeno, da ne postavljaju pitanja, da ne pokusavaju shvatiti sta i zasto...
Tako nesto je nemoguce bilo kome. Jednostavno, nije u ljudskoj prirodi...
S druge strane, postoji i predrasuda da svako pitanje, ili preispitivanje svojih zakljucaka, predstavlja sumnju u samo postojanje Boga, sto je isto greska.
Npr. u Kur'anu se spominje da su cak i meleci postavili pitanje kada je Allah dz.s. stvorio covjeka (parafraziram, "zar ces postaviti namjesnika na zemlji koji ce krv proljevati i ciniti lose"), ali su odmah uz to pitanje, dodali i priznavanje Bozijih atributa i svojstava, u smislu toga da su svjesni da njihovo vidjenje stvari nije potpuno, i sigurno nije savrseno, njihovo znanje je ograniceno i priznaju da je to razlog njihovih sumnji...
Zapitati sebe, ili druge, cak i Boga, nije zabranjeno s pravim stavom, uz uvazavanje onoga u sta vjerujemo... Znaci, ja mogu sumnjati u svoje vidjenje, razumijevanje, shvatanje, mogucnosti i sposobnosti, ali ne sumnjam da Bog ima odgovor na sva moja pitanja... Do nekih sam u stanju doci, do nekih mozda i necu nikada, to je individualno... Ali svakako cu pokusati doci do njih.
Stav koji je imao sejtan/Iblis, koji je uzivao veliki ugled, a zatim napravio gresku, zbog koje je istjeran iz Dzenneta, i na to je odreagovao tako sto je za isto optuzio Boziju volju/odredjenje, a ne sebe ili svoju aroganciju, je neprihvatljiv... Znamo kako je kaznjen.
Interesantno, s dr. strane, Adem a.s. je postupio slicno kao Iblis, bio je u Dzennetu, napravio gresku, posljedica toga je da je poslan na zemlju, mada je to vec bilo odredjeno i mada je i stvoren za to da bude halifa na zemlji, on nije okrivio Boga, ili odredjenje, nego je preuzeo licnu odgovornost, priznao pogresku - bilo mu je zabranjeno drvo, jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
Razlika je u stavu.
"Sumnja" vjernika se ne manifestuje na isti nacin kao sumnja/tvrdnje onih koji ne vjeruju. Kod vjernika je neprihvatljiv arogantan stav, ubjedjenje da sve znaju, da ako njemu nije jasno, onda ni ne postoji... a sumnja, preispitivanje, trazenje odgovora, ili pokusavanje da shvate ono sto im se cini nelogicnim, je najnormalnija stvar za covjeka.
Ustvari, ono cime je Bog i odlikovao covjeka iznad drugim stvorenja jeste znanje, potencijal, mogucnost da se razvija, napreduje... to ne treba ni pokusavati obuzdati, to je ono najljepse u covjeku (ne mislim napredovati samo u materijalnom smislu, i duhovno se moze napredovati).
Svaki covjek ima pravo da bira u sta ce vjerovati. Individualno je kome je sta lakse/teze... Svako od nas pravi vlastiti izbor, i bice odgovoran za taj svoj izbor, ali ne drugim ljudima... Suvise smo razliciti, pa su tako i nasa uvjerenja razlicita. Dovoljno je pogledati koliko se samo razlikuju medjusobno sljedbenici jedne religije. Na isti nacin, razlikuju se i nacin na koji manifestuju vjeru u svom zivotu, sve u skladu s njihovim stavovima i osobnostima, njihovom kvalitetom kao ljudskih bica, sve je to individualno, od osobe do osobe...
Postoji predrasuda da vjernici slijepo slijede naredjeno, da ne postavljaju pitanja, da ne pokusavaju shvatiti sta i zasto...
Tako nesto je nemoguce bilo kome. Jednostavno, nije u ljudskoj prirodi...
S druge strane, postoji i predrasuda da svako pitanje, ili preispitivanje svojih zakljucaka, predstavlja sumnju u samo postojanje Boga, sto je isto greska.
Npr. u Kur'anu se spominje da su cak i meleci postavili pitanje kada je Allah dz.s. stvorio covjeka (parafraziram, "zar ces postaviti namjesnika na zemlji koji ce krv proljevati i ciniti lose"), ali su odmah uz to pitanje, dodali i priznavanje Bozijih atributa i svojstava, u smislu toga da su svjesni da njihovo vidjenje stvari nije potpuno, i sigurno nije savrseno, njihovo znanje je ograniceno i priznaju da je to razlog njihovih sumnji...
Zapitati sebe, ili druge, cak i Boga, nije zabranjeno s pravim stavom, uz uvazavanje onoga u sta vjerujemo... Znaci, ja mogu sumnjati u svoje vidjenje, razumijevanje, shvatanje, mogucnosti i sposobnosti, ali ne sumnjam da Bog ima odgovor na sva moja pitanja... Do nekih sam u stanju doci, do nekih mozda i necu nikada, to je individualno... Ali svakako cu pokusati doci do njih.
Stav koji je imao sejtan/Iblis, koji je uzivao veliki ugled, a zatim napravio gresku, zbog koje je istjeran iz Dzenneta, i na to je odreagovao tako sto je za isto optuzio Boziju volju/odredjenje, a ne sebe ili svoju aroganciju, je neprihvatljiv... Znamo kako je kaznjen.
Interesantno, s dr. strane, Adem a.s. je postupio slicno kao Iblis, bio je u Dzennetu, napravio gresku, posljedica toga je da je poslan na zemlju, mada je to vec bilo odredjeno i mada je i stvoren za to da bude halifa na zemlji, on nije okrivio Boga, ili odredjenje, nego je preuzeo licnu odgovornost, priznao pogresku - bilo mu je zabranjeno drvo, jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
Razlika je u stavu.
"Sumnja" vjernika se ne manifestuje na isti nacin kao sumnja/tvrdnje onih koji ne vjeruju. Kod vjernika je neprihvatljiv arogantan stav, ubjedjenje da sve znaju, da ako njemu nije jasno, onda ni ne postoji... a sumnja, preispitivanje, trazenje odgovora, ili pokusavanje da shvate ono sto im se cini nelogicnim, je najnormalnija stvar za covjeka.
Ustvari, ono cime je Bog i odlikovao covjeka iznad drugim stvorenja jeste znanje, potencijal, mogucnost da se razvija, napreduje... to ne treba ni pokusavati obuzdati, to je ono najljepse u covjeku (ne mislim napredovati samo u materijalnom smislu, i duhovno se moze napredovati).
Svaki covjek ima pravo da bira u sta ce vjerovati. Individualno je kome je sta lakse/teze... Svako od nas pravi vlastiti izbor, i bice odgovoran za taj svoj izbor, ali ne drugim ljudima... Suvise smo razliciti, pa su tako i nasa uvjerenja razlicita. Dovoljno je pogledati koliko se samo razlikuju medjusobno sljedbenici jedne religije. Na isti nacin, razlikuju se i nacin na koji manifestuju vjeru u svom zivotu, sve u skladu s njihovim stavovima i osobnostima, njihovom kvalitetom kao ljudskih bica, sve je to individualno, od osobe do osobe...
-
zijancer
#81 Re: Sumnja i vjernici
evo nesto s wikipedije
Sumnja može postojati samo tamo gdje postoji pitanje; pitanje samo tamo gdje postoji odgovor; a ovaj samo tamo gdje se nešto može reći
- dustaban
#82 Re: Sumnja i vjernici
Meni je zaista fascinantno kad vjernici razglabaju o Iblisu i njegovim potezima jer "nije htio posumnjati u sebe"... a ne upitaju se sta je to - Iblis, ko li ga samo izmisli?!Lalena wrote: Stav koji je imao sejtan/Iblis, koji je uzivao veliki ugled, a zatim napravio gresku, zbog koje je istjeran iz Dzenneta, i na to je odreagovao tako sto je za isto optuzio Boziju volju/odredjenje, a ne sebe ili svoju aroganciju, je neprihvatljiv... Znamo kako je kaznjen.
-
statixx
#83 Re: Sumnja i vjernici
Kakvim potomcima, pa nismo mi brali s drveta. Znaci milijarde gladnih i siromasnih na Zemlji ispasta zato sto je Adam bio poguzija i jos se kler usudjuje prijetiti im vjecnim paklom. Ta prica ima smisla samo kao alegorija o covjekovim porivima.jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
-
statixx
#84 Re: Sumnja i vjernici
Evo da podjelim jednu anegdotu, a vjerujem da ima veze s temom.
U svojim antropoloskim istrazivanjima primitivnih zajednica koje zive na Troborijasnkim ostrvima, u peirodu od 1915-1918 godine, Malikovski je pisajuci o njihovom nacinu zivota i njihovim vjerovanjima, zapisao sljedece, parafraziram:
Buduci da je ostrvo nekada posjeceno od strane krscasnkih misionara, pleme, u kojem je zivio, cesto bi navecer uz vatru raspravljalo o Isusu i dim-dimovima tj. bijelim ljudima, kako su ih zvali. Iako su bili prilicno gostoljubivi, njihovo misljenje o dim-dimu je bilo da je to naivno i nezrelo bice koje se bespotrebno hvalisa svojim aparatima i naprednim camcima.
O misionarima su imali slicno misljenje, a pricu o Isusu su prihvatili ozbiljno, jer plemenska paganska kultura je stava da se o vjerovanjima ne raspravlja, nego da je to najlaksi nacin da upoznas kulturoloski okvir, odnosno nacin zivota neke druge grupe. Bilo kako, njihovo misljenje o kulturi dim-dimova je bilo da su oni poprilicno naivni. Cudili su im se sto pokusavaju nametnuti njima pricu (mit) o Isusu iz razloga sto niko od njih nije nikada vidio tog covjeka. S druge strane, smatrali su da njihovi mitovi imaju daleko snazniju osnovu, jer su im preneseni od predaka, kojima su vjerovali i koje su mnogo uvazavali. Zanimljivo je i to da su bili svjesni da mitovi vjerovatno ne oslikavaju cijelu pricu i da je ona izmjenjena usmenim predajam, ali da to ne znaci da se ti dogadjaji nisu nekada desili, ma koliko se cinili nestvarnim i nadnaravnim.
U svojim antropoloskim istrazivanjima primitivnih zajednica koje zive na Troborijasnkim ostrvima, u peirodu od 1915-1918 godine, Malikovski je pisajuci o njihovom nacinu zivota i njihovim vjerovanjima, zapisao sljedece, parafraziram:
Buduci da je ostrvo nekada posjeceno od strane krscasnkih misionara, pleme, u kojem je zivio, cesto bi navecer uz vatru raspravljalo o Isusu i dim-dimovima tj. bijelim ljudima, kako su ih zvali. Iako su bili prilicno gostoljubivi, njihovo misljenje o dim-dimu je bilo da je to naivno i nezrelo bice koje se bespotrebno hvalisa svojim aparatima i naprednim camcima.
O misionarima su imali slicno misljenje, a pricu o Isusu su prihvatili ozbiljno, jer plemenska paganska kultura je stava da se o vjerovanjima ne raspravlja, nego da je to najlaksi nacin da upoznas kulturoloski okvir, odnosno nacin zivota neke druge grupe. Bilo kako, njihovo misljenje o kulturi dim-dimova je bilo da su oni poprilicno naivni. Cudili su im se sto pokusavaju nametnuti njima pricu (mit) o Isusu iz razloga sto niko od njih nije nikada vidio tog covjeka. S druge strane, smatrali su da njihovi mitovi imaju daleko snazniju osnovu, jer su im preneseni od predaka, kojima su vjerovali i koje su mnogo uvazavali. Zanimljivo je i to da su bili svjesni da mitovi vjerovatno ne oslikavaju cijelu pricu i da je ona izmjenjena usmenim predajam, ali da to ne znaci da se ti dogadjaji nisu nekada desili, ma koliko se cinili nestvarnim i nadnaravnim.
-
zijancer
#85 Re: Sumnja i vjernici
ooo jesmo brali, svi smo navuceni na to drvo:mrgreen:statixx wrote:Kakvim potomcima, pa nismo mi brali s drveta. Znaci milijarde gladnih i siromasnih na Zemlji ispasta zato sto je Adam bio poguzija i jos se kler usudjuje prijetiti im vjecnim paklom. Ta prica ima smisla samo kao alegorija o covjekovim porivima.jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
ma, svi mi upravo to i radimo, jedemo s drveta znanja (tako ga nazivaju?) od prvog obroka
i to je ono.. sve religije se bave tim kako prestati jesti s tog drveta
i sta dalje kad se prestane?
to kako prestati, i sta dalje, moze reci samo onaj ko jeste prestao (sto ce reci, onaj ko zna o cemu govori)
buda je to spakovao u 4 tacke
-
zijancer
#86 Re: Sumnja i vjernici
negdje je zapisana recenica koja je isla otprilike ovako: ''ali neces uspjeti sve dok ne pripijes kozu svoga tijela za svoje kosti, i dok meso ponovo ne izraste izmedu njih''
- nasa
#87 Re: Sumnja i vjernici
@zijanceru, ne filozofiraj.Nije bitna definicija lazi niti sta ja drzim laznim vec da opises fino i jasno sta ti ne tolerises u svom okruzenju i na koji nacin reagujes.Interesuje me na sta se odnosilo tvoj pisanje u prethodnim postovima i kakve konkretno ima veze s temom.
@lalena, a jesi li pomislili da je moguce, itekako
, da je Bog znao kako ce Adem postupit jer On je to znao, jer je to ljudska priroda odnosno prica o Ademu nam govori da je sasvim ocekivano da ljudi grijese.
@lalena, a jesi li pomislili da je moguce, itekako
- Lalena
#88 Re: Sumnja i vjernici
Naslov teme je "Sumnja i vjernici", mislila sam da nekoga zaista interesuje sta vjernici misle o tome...
Za one koji ne vjeruju, sigurno je ne samo da sumnjaju, nego da tvrde suprotno... Izgleda da svaka tema na kojoj ucestvuju ateisti izgleda isto
Ili pojedini clanovi pisu uvijek iznova identicne postove, skoro pa da ne moram ni citati, kada vidim nick vec znam sta pise
Ovaj podforum bi trebalo preimenovati u "kritika religija" ili "filozofija uz dozu telekineze", fascinantno je to kada procitas da neko zna i sta mislis, i sta se pitas, a sta ne...
Ja kada hocu da filozofiram odem na taj podforum, ili kada me interesuje misljenje ateista, odem na druge teme...
Za one koji ne vjeruju, sigurno je ne samo da sumnjaju, nego da tvrde suprotno... Izgleda da svaka tema na kojoj ucestvuju ateisti izgleda isto
Ili pojedini clanovi pisu uvijek iznova identicne postove, skoro pa da ne moram ni citati, kada vidim nick vec znam sta pise
Ovaj podforum bi trebalo preimenovati u "kritika religija" ili "filozofija uz dozu telekineze", fascinantno je to kada procitas da neko zna i sta mislis, i sta se pitas, a sta ne...
Ja kada hocu da filozofiram odem na taj podforum, ili kada me interesuje misljenje ateista, odem na druge teme...
-
zijancer
#89 Re: Sumnja i vjernici
okej, ne tolerisem hamburger
tolerisem krtinu
tolerisem krtinu
-
RNG_25
#90 Re: Sumnja i vjernici
Svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako se zna da jeste?zijancer wrote:..samo mi pojasnite ca je laz
- Towelie
#91 Re: Sumnja i vjernici
A kako znamo da nesto jeste?RNG_25 wrote:Svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako se zna da jeste?zijancer wrote:..samo mi pojasnite ca je laz
-
RNG_25
#92 Re: Sumnja i vjernici
Uredu, da preformulišem. Laž je svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako neko ko to tvrdi smatra da jeste?Towelie wrote:A kako znamo da nesto jeste?RNG_25 wrote:Svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako se zna da jeste?zijancer wrote:..samo mi pojasnite ca je laz
- nasa
#93 Re: Sumnja i vjernici
Rasprava o Ademu, bezgresnosti i sl.sto nije bilo vezano za ovu temu prebaceno je na temu "Islam-pitanja i odgovori"
http://forum.klix.ba/islam-pitanja-i-od ... #p11191112
http://forum.klix.ba/islam-pitanja-i-od ... #p11191112
- fatamorgana
#94 Re: Sumnja i vjernici
Kad bog kaže nešto u pećini onda znamo da to jeste!Towelie wrote:A kako znamo da nesto jeste?RNG_25 wrote:Svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako se zna da jeste?zijancer wrote:..samo mi pojasnite ca je laz
- Challenger__
#95 Re: Sumnja i vjernici
Sumnja je posljedica magle._BataZiv_0809 wrote:Sumnja je dokaz inteligencije.

Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
- fatamorgana
#96 Re: Sumnja i vjernici
Ne ako osvijetli religijsku maglu moćnim halogenim farovima radikalnog ateizma!Challenger__ wrote:Sumnja je posljedica magle._BataZiv_0809 wrote:Sumnja je dokaz inteligencije.
Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
- pirmin
#97 Re: Sumnja i vjernici
Malo je reci 100%.sadie_forever wrote:Pitanje za vjernike-
Jestel 100% ubjedjeni u svoju vjeru ,postoji li bar neka sumnja kod vas?
Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
- Challenger__
#98 Re: Sumnja i vjernici
Dakle, sumnja je posljedica unutrašnje magle.
-
m_l
#99 Re: Sumnja i vjernici
Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
-
5 0 5
#100 Re: Sumnja i vjernici
m_l wrote:Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.