Sumnja i vjernici

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
animals

#76 Re: Sumnja i vjernici

Post by animals »

Mislim da je covjeku u prirodi da vjeruje..
tako mu je lakse da se bori sa nedacama u zivotu..
sad je svacije pravo da vjeruje u sta hoce..
fatamorgana

#77 Re: Sumnja i vjernici

Post by fatamorgana »

SumLJa se uvukla među vjernike! :lol:
zijancer

#78 Re: Sumnja i vjernici

Post by zijancer »

nasa, vazi..samo mi pojasnite ca je laz
dustaban

#79 Re: Sumnja i vjernici

Post by dustaban »

Ko ne sumnja u religiju s njim nesto nije u redu!
:mrgreen:
Lalena

#80 Re: Sumnja i vjernici

Post by Lalena »

Nadovezacu se na prvi post...

Postoji predrasuda da vjernici slijepo slijede naredjeno, da ne postavljaju pitanja, da ne pokusavaju shvatiti sta i zasto...
Tako nesto je nemoguce bilo kome. Jednostavno, nije u ljudskoj prirodi...
S druge strane, postoji i predrasuda da svako pitanje, ili preispitivanje svojih zakljucaka, predstavlja sumnju u samo postojanje Boga, sto je isto greska.

Npr. u Kur'anu se spominje da su cak i meleci postavili pitanje kada je Allah dz.s. stvorio covjeka (parafraziram, "zar ces postaviti namjesnika na zemlji koji ce krv proljevati i ciniti lose"), ali su odmah uz to pitanje, dodali i priznavanje Bozijih atributa i svojstava, u smislu toga da su svjesni da njihovo vidjenje stvari nije potpuno, i sigurno nije savrseno, njihovo znanje je ograniceno i priznaju da je to razlog njihovih sumnji...
Zapitati sebe, ili druge, cak i Boga, nije zabranjeno s pravim stavom, uz uvazavanje onoga u sta vjerujemo... Znaci, ja mogu sumnjati u svoje vidjenje, razumijevanje, shvatanje, mogucnosti i sposobnosti, ali ne sumnjam da Bog ima odgovor na sva moja pitanja... Do nekih sam u stanju doci, do nekih mozda i necu nikada, to je individualno... Ali svakako cu pokusati doci do njih.

Stav koji je imao sejtan/Iblis, koji je uzivao veliki ugled, a zatim napravio gresku, zbog koje je istjeran iz Dzenneta, i na to je odreagovao tako sto je za isto optuzio Boziju volju/odredjenje, a ne sebe ili svoju aroganciju, je neprihvatljiv... Znamo kako je kaznjen.
Interesantno, s dr. strane, Adem a.s. je postupio slicno kao Iblis, bio je u Dzennetu, napravio gresku, posljedica toga je da je poslan na zemlju, mada je to vec bilo odredjeno i mada je i stvoren za to da bude halifa na zemlji, on nije okrivio Boga, ili odredjenje, nego je preuzeo licnu odgovornost, priznao pogresku - bilo mu je zabranjeno drvo, jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...

Razlika je u stavu.
"Sumnja" vjernika se ne manifestuje na isti nacin kao sumnja/tvrdnje onih koji ne vjeruju. Kod vjernika je neprihvatljiv arogantan stav, ubjedjenje da sve znaju, da ako njemu nije jasno, onda ni ne postoji... a sumnja, preispitivanje, trazenje odgovora, ili pokusavanje da shvate ono sto im se cini nelogicnim, je najnormalnija stvar za covjeka.
Ustvari, ono cime je Bog i odlikovao covjeka iznad drugim stvorenja jeste znanje, potencijal, mogucnost da se razvija, napreduje... to ne treba ni pokusavati obuzdati, to je ono najljepse u covjeku (ne mislim napredovati samo u materijalnom smislu, i duhovno se moze napredovati).

Svaki covjek ima pravo da bira u sta ce vjerovati. Individualno je kome je sta lakse/teze... Svako od nas pravi vlastiti izbor, i bice odgovoran za taj svoj izbor, ali ne drugim ljudima... Suvise smo razliciti, pa su tako i nasa uvjerenja razlicita. Dovoljno je pogledati koliko se samo razlikuju medjusobno sljedbenici jedne religije. Na isti nacin, razlikuju se i nacin na koji manifestuju vjeru u svom zivotu, sve u skladu s njihovim stavovima i osobnostima, njihovom kvalitetom kao ljudskih bica, sve je to individualno, od osobe do osobe...
zijancer

#81 Re: Sumnja i vjernici

Post by zijancer »

evo nesto s wikipedije
Sumnja može postojati samo tamo gdje postoji pitanje; pitanje samo tamo gdje postoji odgovor; a ovaj samo tamo gdje se nešto može reći
dustaban

#82 Re: Sumnja i vjernici

Post by dustaban »

Lalena wrote: Stav koji je imao sejtan/Iblis, koji je uzivao veliki ugled, a zatim napravio gresku, zbog koje je istjeran iz Dzenneta, i na to je odreagovao tako sto je za isto optuzio Boziju volju/odredjenje, a ne sebe ili svoju aroganciju, je neprihvatljiv... Znamo kako je kaznjen.
Interesantno, s dr. strane, Adem a.s. je postupio slicno kao Iblis, bio je u Dzennetu, napravio gresku, posljedica toga je da je poslan na zemlju, mada je to vec bilo odredjeno i mada je i stvoren za to da bude halifa na zemlji, on nije okrivio Boga, ili odredjenje, nego je preuzeo licnu odgovornost, priznao pogresku - bilo mu je zabranjeno drvo, jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
Meni je zaista fascinantno kad vjernici razglabaju o Iblisu i njegovim potezima jer "nije htio posumnjati u sebe"... a ne upitaju se sta je to - Iblis, ko li ga samo izmisli?!

:-) :-) :-)
statixx

#83 Re: Sumnja i vjernici

Post by statixx »

jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
Kakvim potomcima, pa nismo mi brali s drveta. Znaci milijarde gladnih i siromasnih na Zemlji ispasta zato sto je Adam bio poguzija i jos se kler usudjuje prijetiti im vjecnim paklom. Ta prica ima smisla samo kao alegorija o covjekovim porivima.
statixx

#84 Re: Sumnja i vjernici

Post by statixx »

Evo da podjelim jednu anegdotu, a vjerujem da ima veze s temom.

U svojim antropoloskim istrazivanjima primitivnih zajednica koje zive na Troborijasnkim ostrvima, u peirodu od 1915-1918 godine, Malikovski je pisajuci o njihovom nacinu zivota i njihovim vjerovanjima, zapisao sljedece, parafraziram:

Buduci da je ostrvo nekada posjeceno od strane krscasnkih misionara, pleme, u kojem je zivio, cesto bi navecer uz vatru raspravljalo o Isusu i dim-dimovima tj. bijelim ljudima, kako su ih zvali. Iako su bili prilicno gostoljubivi, njihovo misljenje o dim-dimu je bilo da je to naivno i nezrelo bice koje se bespotrebno hvalisa svojim aparatima i naprednim camcima.:D

O misionarima su imali slicno misljenje, a pricu o Isusu su prihvatili ozbiljno, jer plemenska paganska kultura je stava da se o vjerovanjima ne raspravlja, nego da je to najlaksi nacin da upoznas kulturoloski okvir, odnosno nacin zivota neke druge grupe. Bilo kako, njihovo misljenje o kulturi dim-dimova je bilo da su oni poprilicno naivni. Cudili su im se sto pokusavaju nametnuti njima pricu (mit) o Isusu iz razloga sto niko od njih nije nikada vidio tog covjeka. S druge strane, smatrali su da njihovi mitovi imaju daleko snazniju osnovu, jer su im preneseni od predaka, kojima su vjerovali i koje su mnogo uvazavali. Zanimljivo je i to da su bili svjesni da mitovi vjerovatno ne oslikavaju cijelu pricu i da je ona izmjenjena usmenim predajam, ali da to ne znaci da se ti dogadjaji nisu nekada desili, ma koliko se cinili nestvarnim i nadnaravnim.
zijancer

#85 Re: Sumnja i vjernici

Post by zijancer »

statixx wrote:
jeo je s njega, pokajao se, i zato nije vjecno kaznjen, nego je njemu i potomcima pruzena prlika da se vrate u Dzennet...
Kakvim potomcima, pa nismo mi brali s drveta. Znaci milijarde gladnih i siromasnih na Zemlji ispasta zato sto je Adam bio poguzija i jos se kler usudjuje prijetiti im vjecnim paklom. Ta prica ima smisla samo kao alegorija o covjekovim porivima.
ooo jesmo brali, svi smo navuceni na to drvo:mrgreen:
ma, svi mi upravo to i radimo, jedemo s drveta znanja (tako ga nazivaju?) od prvog obroka
i to je ono.. sve religije se bave tim kako prestati jesti s tog drveta
i sta dalje kad se prestane?

to kako prestati, i sta dalje, moze reci samo onaj ko jeste prestao (sto ce reci, onaj ko zna o cemu govori)
buda je to spakovao u 4 tacke
zijancer

#86 Re: Sumnja i vjernici

Post by zijancer »

negdje je zapisana recenica koja je isla otprilike ovako: ''ali neces uspjeti sve dok ne pripijes kozu svoga tijela za svoje kosti, i dok meso ponovo ne izraste izmedu njih''
nasa

#87 Re: Sumnja i vjernici

Post by nasa »

@zijanceru, ne filozofiraj.Nije bitna definicija lazi niti sta ja drzim laznim vec da opises fino i jasno sta ti ne tolerises u svom okruzenju i na koji nacin reagujes.Interesuje me na sta se odnosilo tvoj pisanje u prethodnim postovima i kakve konkretno ima veze s temom.

@lalena, a jesi li pomislili da je moguce, itekako :D , da je Bog znao kako ce Adem postupit jer On je to znao, jer je to ljudska priroda odnosno prica o Ademu nam govori da je sasvim ocekivano da ljudi grijese.
Lalena

#88 Re: Sumnja i vjernici

Post by Lalena »

Naslov teme je "Sumnja i vjernici", mislila sam da nekoga zaista interesuje sta vjernici misle o tome...
Za one koji ne vjeruju, sigurno je ne samo da sumnjaju, nego da tvrde suprotno... Izgleda da svaka tema na kojoj ucestvuju ateisti izgleda isto :mrgreen:

Ili pojedini clanovi pisu uvijek iznova identicne postove, skoro pa da ne moram ni citati, kada vidim nick vec znam sta pise :)
Ovaj podforum bi trebalo preimenovati u "kritika religija" ili "filozofija uz dozu telekineze", fascinantno je to kada procitas da neko zna i sta mislis, i sta se pitas, a sta ne...
Ja kada hocu da filozofiram odem na taj podforum, ili kada me interesuje misljenje ateista, odem na druge teme...
zijancer

#89 Re: Sumnja i vjernici

Post by zijancer »

okej, ne tolerisem hamburger
tolerisem krtinu
RNG_25

#90 Re: Sumnja i vjernici

Post by RNG_25 »

zijancer wrote:..samo mi pojasnite ca je laz
Svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako se zna da jeste?
Towelie

#91 Re: Sumnja i vjernici

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
A kako znamo da nesto jeste? :D
RNG_25

#92 Re: Sumnja i vjernici

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Uredu, da preformulišem. Laž je svjesna tvrdnja da je nešto drugačije u odnosu na ono kako neko ko to tvrdi smatra da jeste?
nasa

#93 Re: Sumnja i vjernici

Post by nasa »

Rasprava o Ademu, bezgresnosti i sl.sto nije bilo vezano za ovu temu prebaceno je na temu "Islam-pitanja i odgovori"

http://forum.klix.ba/islam-pitanja-i-od ... #p11191112
fatamorgana

#94 Re: Sumnja i vjernici

Post by fatamorgana »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Kad bog kaže nešto u pećini onda znamo da to jeste! :sax:
Challenger__

#95 Re: Sumnja i vjernici

Post by Challenger__ »

_BataZiv_0809 wrote:Sumnja je dokaz inteligencije.
Sumnja je posljedica magle.

Image

Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
fatamorgana

#96 Re: Sumnja i vjernici

Post by fatamorgana »

Challenger__ wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Sumnja je dokaz inteligencije.
Sumnja je posljedica magle.

Image

Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
Ne ako osvijetli religijsku maglu moćnim halogenim farovima radikalnog ateizma! :lol:
pirmin

#97 Re: Sumnja i vjernici

Post by pirmin »

sadie_forever wrote:Pitanje za vjernike-

Jestel 100% ubjedjeni u svoju vjeru ,postoji li bar neka sumnja kod vas?
Malo je reci 100%.
Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
8-)
Challenger__

#98 Re: Sumnja i vjernici

Post by Challenger__ »

Dakle, sumnja je posljedica unutrašnje magle.
m_l

#99 Re: Sumnja i vjernici

Post by m_l »

Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
:)
5 0 5

#100 Re: Sumnja i vjernici

Post by 5 0 5 »

m_l wrote:
Challenger__ wrote:Po magli čovjek baulja oprezno, a po sunčanom, svijetlom danu, hoda smjelo i sigurno.
pirmin wrote:Onaj osjecaj kad stojis negdje na planini, sunce przi a ti gledas dole u pravcu grada dok se isti gusi u magli i smogu.
:)
Image
Post Reply