Odgajanje tudje djece

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
vivak

#76 Re: Odgajanje tudje djece

Post by vivak »

madner wrote:Jes jes, ljudi ovdje ne placaju za svoju djecu, a ne za tudju.
Znam neke koji sjede u kuci ko pase i terorisu psihicki zenu i djecu a zive ko paraziti na njihov racun a ima i matera istih zato prije neg rode djecu svak treba vjezbat na macki :D
Sephora

#77 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Sephora »

Lucky Strike wrote:Evo jedna ozbiljna tema..

Jeste li ikad razmišljali o tome da li bi pristali oženiti ili se udati za osobu koja ima dijete iz predhodnog braka, i ako je odgovor potvrdan da li bi vam teško palo ako bi morali odgajati,
uslovno rečeno , tudje dijete?

Da li biste smogli snage i prihvatiti li se roditeljske uloge za dijete koje nije vaša krv?

Kakav odnos bi to dijete trebalo imati sa svojim biološkim roditeljom i da li bi vi ikad mogli zamjeniti tu prirodnu ulogu majčinstva/ očinstva za dijete koje nije vaše?

Da li bi ikad rekli tom dijetetu da vas zove majkom / ocem iako ono nije vaše biološko potomstvo?

Da li bi ikad imali dovoljnu količinu ljubavi prema tom dijetetu kao prema vašem vlastitom?

Jeste li ikad o ovome razmišljali?
Eh ovako...Mislslim licno da djeca ne bi trebala biti prepreka ni za jednu vezu/brak,jer ako vec znamo da osoba ima djete, ili prihvatis to djete ili ne..Bez veze mi je to prihvatiti nekoga,a ne zeljeti mu djecu, to je ogromna doza sebicnosti i nepostovanja,grozno...Prihvatiti/voljeti enkoga znaci voljeti njegovo sve, djete, (cuku,macu..i sl..bez veze primjer ali eto,prijestih se necega :D )..

Prihvatiti tude djete, ne znaci uzetu ulogu majke, to je nemoguca misija, jer mamam, je mama, i nju ni jedna zena nemoze zamjeniti, niti uzeti njenu ulogu,pa cak ni pokusati, u snu..niti bih imala zelju da me zove imenom, bitnije je da ima postovanja i respekta prema meni nego da me zove "mamom" jer to zapravo nisam..

Djecu li volis ili ne, djeci treba veliko srce puno njeznosti, i postovanja,jer tako maleni a puno osjetljivi...Razmisljala sam, da postoji puno nepravde, djece ima tamo gdje stvarno ne bi trebala biti, i placaju cjenu neobzirnih roditelja...koji najmanje vode brigu o njima ( alkohol,droga)....
Sunny-7

#78 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Sunny-7 »

Lucky Strike wrote:Evo jedna ozbiljna tema..

Jeste li ikad razmišljali o tome da li bi pristali oženiti ili se udati za osobu koja ima dijete iz predhodnog braka, i ako je odgovor potvrdan da li bi vam teško palo ako bi morali odgajati,
uslovno rečeno , tudje dijete?

Da li biste smogli snage i prihvatiti li se roditeljske uloge za dijete koje nije vaša krv?

Kakav odnos bi to dijete trebalo imati sa svojim biološkim roditeljom i da li bi vi ikad mogli zamjeniti tu prirodnu ulogu majčinstva/ očinstva za dijete koje nije vaše?

Da li bi ikad rekli tom dijetetu da vas zove majkom / ocem iako ono nije vaše biološko potomstvo?

Da li bi ikad imali dovoljnu količinu ljubavi prema tom dijetetu kao prema vašem vlastitom?

Jeste li ikad o ovome razmišljali?
Pilo, ako taj neko zna da bi mu tesko palo odgajanje tudjeg djeteta, ili sumnja, valjda ce o tome razgovarati sa partnerom prije nego veza postane ozbiljna. Stoga, pri najmanjoj sumnji- rez.
Ona osoba koja zavoli partnera zavoli sve njegovo. I vrline, i mane, a i dijete. Eh sad, imas fore da smislis neki filmski, nemoguci scenarij, pa da nas jos vise zadeveras :D
Usput, znam zenu koja je ostavila muskarca upravo zato sto je imao nesto protiv njenog djeteta, a nije ga ni upoznao. Sve ti to zavisi od situacije do situacije, a ponajvise od karaktera.
dudlov

#79 Re: Odgajanje tudje djece

Post by dudlov »

blufonka wrote:Eh da vam napise koju neko ko zivi takav zivot :izet:
Ja sam maceha prvom djetetu mog muza, zajedno imamo jos dvoje, zivi s nama a s majkom ima kontakte i povremeno je posjecuje!
Prva, osnovna i najbitnija stvar za jedan takav i usto uspjesan zivot je potrebno znati i DOBRO razumjeti cinjenicu da je dijete svakom normalnom covjeku najbitnija stvar u zivotu. Ja sam danas majka pa to znam svakako, ali znala sam i tad prije nego sto sam se udala i dosla u jednu vec formiranu malu porodicu :)
Zivot se sastoji iz malih svakodnevnih stvari i kada se recimo nadjemo u situaciji da nam odlazak u grad sa muzem propada zato sto to dijete mora ici kupiti nove sveske za skolu onda u vecini slucajeva ZAHVALJUJUCI NASOJ LJUBOMORI I SEBICNOSTI dolazi do kurslusa!
Hocu reci da ko nije sposoban kontrolisati ove emocije nema sta traziti u takvoj vezi!
Ja sam u startu to dijete ostavila kao prioritet mom muzu, nikada nisam bila ljubomorna, posesivna ni sebicna, inace nisam takva po prirodi,
nju sam vremenom zavoljela a odnos nam je najblize receno "rodbinski", nisam joj supstitucija za majku, ne glumim joj majku i nemam komleks da me uvazava i postuje k'o profesora u skoli. Sa mnom je opustena, slobodna, moze me kritikovati i reci mi kad ima nesto protiv mene a da pritom ne padaju crijepovi s kuce :lol: . Imam samo jedno pravilo po pitanju svadja (koje su normalna pojava s vremena na vrijeme) a to je da je nikad al bas NIKAD ne kritikujem i napadam kad joj tata nije kod kuce, zato sto se kad je on tu, osjeca zasticeno ako vec sa mnom ima neki problem.
Sve sto radim za svoju djecu radim i za nju i nije mi tesko, sve sto zahtjevam od svoje djece odnosi se i nju i tu ne pravim nikakve razlike,
Po pitanju njenih svakodnevnih problema npr. izlazaka sa prijateljicama negdje, dobrih ili losih ocjena u skoli, nacina oblacenja, sminkanja itd. u razgovoru kazem svoje misljenje ali konacnu odluku i sud uvijek prepustam njenom ocu i majci i vidim to kao najbolje rjesenje, nekad moje misljenje uvaze nekad ne ali se previse ne namecem.
Jako je bitna iskrenost u svakom segmentu zivota i kad djete bilo vase ili ne osjeti da ste iskrena osoba bez spletki i bilo kakvih losih namjera onda se i dobre i lose stvari podnose puno lakse.
Ja se uvijek trudim biti korektna, jako mi je bitna cista savjest i u skladu s tim se i ponasam, sve sto ne bih pozeljela sebi i svom djetetu ne radim ni njoj. Nekako se sve to u zivotu poslozi, posijana ljubav i paznja izrasta u jos vecu, obostranu i dovoljno mi je samo kad mi moj muz kaze s osmjehom na licu da sam joj cesto bolja majka nego ona koja ju je rodila.
Moja djeca su bogatija za jednu sestru koju stvarno obozavaju, moj muz je sretan jer su mu svi na okupu mazeni i pazeni, a ja....
ja sam najsretnija sto imam njih.
Na ovu temu bih mogla jos puno toga da napisem, sustina ce uvijek ostati ista, ostati korektan, dosljedan i nesebican, biti covjek :)

Svaka tebi čast. :thumbup:
prog321

#80 Re: Odgajanje tudje djece

Post by prog321 »

Nisam lud da odgajam tudju djecu.
Pun grad mladih i naivnih djevojaka bez prikolice. :-D
Matzan

#81 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Matzan »

Ja sam maceha prvom djetetu mog muza, zajedno imamo jos dvoje, zivi s nama a s majkom ima kontakte i povremeno je posjecuje!
Prva, osnovna i najbitnija stvar za jedan takav i usto uspjesan zivot je potrebno znati i DOBRO razumjeti cinjenicu da je dijete svakom normalnom covjeku najbitnija stvar u zivotu. Ja sam danas majka pa to znam svakako, ali znala sam i tad prije nego sto sam se udala i dosla u jednu vec formiranu malu porodicu :)
Zivot se sastoji iz malih svakodnevnih stvari i kada se recimo nadjemo u situaciji da nam odlazak u grad sa muzem propada zato sto to dijete mora ici kupiti nove sveske za skolu onda u vecini slucajeva ZAHVALJUJUCI NASOJ LJUBOMORI I SEBICNOSTI dolazi do kurslusa!
Hocu reci da ko nije sposoban kontrolisati ove emocije nema sta traziti u takvoj vezi!
Ja sam u startu to dijete ostavila kao prioritet mom muzu, nikada nisam bila ljubomorna, posesivna ni sebicna, inace nisam takva po prirodi,
nju sam vremenom zavoljela a odnos nam je najblize receno "rodbinski", nisam joj supstitucija za majku, ne glumim joj majku i nemam komleks da me uvazava i postuje k'o profesora u skoli. Sa mnom je opustena, slobodna, moze me kritikovati i reci mi kad ima nesto protiv mene a da pritom ne padaju crijepovi s kuce :lol: . Imam samo jedno pravilo po pitanju svadja (koje su normalna pojava s vremena na vrijeme) a to je da je nikad al bas NIKAD ne kritikujem i napadam kad joj tata nije kod kuce, zato sto se kad je on tu, osjeca zasticeno ako vec sa mnom ima neki problem.
Sve sto radim za svoju djecu radim i za nju i nije mi tesko, sve sto zahtjevam od svoje djece odnosi se i nju i tu ne pravim nikakve razlike,
Po pitanju njenih svakodnevnih problema npr. izlazaka sa prijateljicama negdje, dobrih ili losih ocjena u skoli, nacina oblacenja, sminkanja itd. u razgovoru kazem svoje misljenje ali konacnu odluku i sud uvijek prepustam njenom ocu i majci i vidim to kao najbolje rjesenje, nekad moje misljenje uvaze nekad ne ali se previse ne namecem.
Jako je bitna iskrenost u svakom segmentu zivota i kad djete bilo vase ili ne osjeti da ste iskrena osoba bez spletki i bilo kakvih losih namjera onda se i dobre i lose stvari podnose puno lakse.
Ja se uvijek trudim biti korektna, jako mi je bitna cista savjest i u skladu s tim se i ponasam, sve sto ne bih pozeljela sebi i svom djetetu ne radim ni njoj. Nekako se sve to u zivotu poslozi, posijana ljubav i paznja izrasta u jos vecu, obostranu i dovoljno mi je samo kad mi moj muz kaze s osmjehom na licu da sam joj cesto bolja majka nego ona koja ju je rodila.
Moja djeca su bogatija za jednu sestru koju stvarno obozavaju, moj muz je sretan jer su mu svi na okupu mazeni i pazeni, a ja....
Na ovu temu bih mogla jos puno toga da napisem, sustina ce uvijek ostati ista, ostati korektan, dosljedan i nesebican, biti covjek :)

Image

Zar ovo još postoji?! Najiskrenije mislim i tvrdim da je na današnjem vaktu ovo jako rijetka pojava.
Ovako to radi jedna zdrava i zrela osoba, prvo u svojoj glavi posloži neke jako bitne stvari, ne zabada svom partneru prst u oko.
Hoće da živi, da gradi porodicu, da ide naprijed..
Od srca želim tebi, tvojoj djeci i tvom mužu mnogo zdravlja i zadovoljstva u životu. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

p.s. Ako imaš kakvu sestru 30+ koja ima slična ili ista razmišljanja kao ti, istog trenutka dajem bjanko potpis. :oops:
al_akhisari

#82 Re: Odgajanje tudje djece

Post by al_akhisari »

:thumbup: otprilike, to je to...život u malom
sokkia

#83 Re: Odgajanje tudje djece

Post by sokkia »

dvojca mi jarana hrane tuđe sinove i obadvojca ih zovu svojima :-)
prog321

#84 Re: Odgajanje tudje djece

Post by prog321 »

Samo neka paze da ih sinovi ne premlate kad narastu ako se sa mamom protivrjece :-D
Dr Kova

#85 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Dr Kova »

pratim
petunija

#86 Re: Odgajanje tudje djece

Post by petunija »

Lucky Strike wrote:Jeste li ikad razmišljali o tome da li bi, kad dodje vrijeme da se ide na bolji svijet :D svoju imovinu poklonili djetetu koje nije vaše?

Sta zakon kaže po ovom pitanju? Jesu li ne - biološka djeca izjednačena po ovom pravu sa matičnom djecom?

Mogu li naslijediti imovinu kao što to ide po automatizmu kod vlastite djece?

Znamo da se svi roditelji maksimalno trude da materijalno zbrinu svoje potomke, zanima me da li bi neko poklonio / dao stan djetetu koje nije njegovo? :D

(ispada kao da ga strancu poklanja)

Hvala..
Ako ne bih imala svoje, bih, normalno.
U slučaju da imam i svoju, sve na jednake dijelove
SaraFina

#87 Re: Odgajanje tudje djece

Post by SaraFina »

Ja imam moralnu dvojbu kad je ovakva situacija u pitanju.
Obozavam djecu, samo nisam sama sa sobom načisto da li se zbilja osoba moze toliko moralno uzdignuti iznad svega i zaista partnerovo dijete tretirati kao svoje i nakon što se ostvari u majčinstvu/ocinstvu.

Stvarno bi uvijek u podsvijesti imala taj strah.

Znači ne mislim da bi trebala zamijeniti djetetu majku, nego jednostavno da li se tretman i emocije pogotovo mijenjaju ako odgajaš dijete kome biološki nisi roditelj i dijete koje je tvoje?

Najgore bi mi pala bilo kakva vrsta nesvjesno učinjene nepravde partnerovom djetetu.

A opet s druge strane preispitujem se, jesam toliko moralna osoba da sebe i svakodnevne zivotne probleme uzdignem iznad svega i da materinsku ljubav doslovno podijelim jednako.
Sunny-7

#88 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Sunny-7 »

Zamisli, imas partnera koji vec ima dijete, upoznate se, zivite zajedno, i to dijete zavolis. Ono, bas zavolis! Djeca su ti zeznuta, uvuku se pod kozu za tili cas. :) i poslije izvjesnog vremena rodis svoje dijete.
Zasto mislis da ce se rodjenjem tog djeteta nesto promijeniti u ljubavi prema djetetu partnera?
petunija

#89 Re: Odgajanje tudje djece

Post by petunija »

SaraFina wrote:Ja imam moralnu dvojbu kad je ovakva situacija u pitanju.
Obozavam djecu, samo nisam sama sa sobom načisto da li se zbilja osoba moze toliko moralno uzdignuti iznad svega i zaista partnerovo dijete tretirati kao svoje i nakon što se ostvari u majčinstvu/ocinstvu.

Stvarno bi uvijek u podsvijesti imala taj strah.

Znači ne mislim da bi trebala zamijeniti djetetu majku, nego jednostavno da li se tretman i emocije pogotovo mijenjaju ako odgajaš dijete kome biološki nisi roditelj i dijete koje je tvoje?

Najgore bi mi pala bilo kakva vrsta nesvjesno učinjene nepravde partnerovom djetetu.A opet s druge strane preispitujem se, jesam toliko moralna osoba da sebe i svakodnevne zivotne probleme uzdignem iznad svega i da materinsku ljubav doslovno podijelim jednako.
Nesvjesno učiniš nepravdu i vlastitom djetetu, prijateljici, kolegi na poslu, bilo kome, normalno da ćeš i prema partnerovom djetetu pogriješiti nekad. Dešava se. Skontaš - izviniš se i dijete/prijateljica/... oproste
Ali svjesno činiti nepravdu, to je već sasvim druga težina problema.
SaraFina

#90 Re: Odgajanje tudje djece

Post by SaraFina »

Slazem se. Nije ista tezina svjesno i nesvjesno učinjene nepravde. Ali mene bi to izjedalo vjerovatno.

I onda bi mozda došla do druge krajnosti koja takodje nije pozeljna, a to je pretjerana popustljivost.

Sve u strahu da ne pogrijesim.
KAMI666

#91 Re: Odgajanje tudje djece

Post by KAMI666 »

sokkia wrote:dvojca mi jarana hrane tuđe sinove i obadvojca ih zovu svojima :-)
Oni ih hrane i uzdizu, sto ih nebih zvali svojima? To je jos korak vise uspostavljanju jos bolje komunikacije izmedju njih. Pravi bioloski se bas eto namucio i imao pravo da im bude tata, sto ga je "metnuo" pa ko' fukara pobjegao. Sto kaze Mamic: "Nabijem i njega"
S4mpion

#92 Re: Odgajanje tudje djece

Post by S4mpion »

Po malo je pretjerano očekivati da osjećaji prema svom i tuđem djetetu budu jednaki. Ljudi se trebaju dobro preispitati kad su ovakve stvari u pitanju.
prog321

#93 Re: Odgajanje tudje djece

Post by prog321 »

Ja sam za pravljene djece. A neka ih drugi odgajaju. Vidim ima kandidata. :-D
sokkia

#94 Re: Odgajanje tudje djece

Post by sokkia »

KAMI666 wrote:
Oni ih hrane i uzdizu, sto ih nebih zvali svojima? To je jos korak vise uspostavljanju jos bolje komunikacije izmedju njih. Pravi bioloski se bas eto namucio i imao pravo da im bude tata, sto ga je "metnuo" pa ko' fukara pobjegao. Sto kaze Mamic: "Nabijem i njega"
:-x
malo sam bio neprecizan,,
oženili su ratne udovice koje su imale sinove koji sada žive sa njima.
i kad ih zovu svojima ja im se nekako divim. :roll:
al_akhisari

#95 Re: Odgajanje tudje djece

Post by al_akhisari »

sokkia wrote:
KAMI666 wrote:
malo sam bio neprecizan,,
oženili su ratne udovice koje su imale sinove koji sada žive sa njima.
i kad ih zovu svojima ja im se nekako divim. :roll:
...uvijek se obradujem, kada vidim i potvrdim da ljudi i ljudskih postupaka još uvijek ima oko nas:)
Bambi_na_kofeinu

#96 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Bambi_na_kofeinu »

Gledam onog momka koji je plod ratnog silovanja, i gledam ljude koji su ga usvojili...giganti i ljudine :)
Leo_alfa

#97 Re: Odgajanje tudje djece

Post by Leo_alfa »

Meni ova ideja o usvajanju djeluje kao nesto za sta se nase generacije trebaju izboriti kao normalno, humano, za pohvalu uprkos tradicionalnim shvatanjima porodice, morala i prava. Tuzno je, ali se i dalje po nekim shvatanjima djeca bez roditelja smatraju manje vrijednom. Takve nazadne ideje su za osudu.
natt

#98 Re: Odgajanje tudje djece

Post by natt »

Velika je razlika izmedju odgajanja usvojenog djeteta i djeteta partnera.
Pred usvojenim djetetom smo jednaki, kao sto smo jednaki pred zajednickim djetetom.
nightvision

#99 Re: Odgajanje tudje djece

Post by nightvision »

Ova tema se nadopunjava sa onom o zivotu bez potomaka. Ovde ljudi kazu da ne bi odgajali tudje dijete a tamo se vecina satra od zelje za djecom, haman pa ih prodje zelja kad im se ponudi i takva "alternativa". Ali zato su oni koji ne bi djecu iz xy razloga sebicni i statija znam vec kakvim epitetima i atributima su pocasceni.
vivak

#100 Re: Odgajanje tudje djece

Post by vivak »

Ja sam na pocetku teme reko ako ne budem mogo imat svoju pun Dom indijanaca, usvojit i zdraO :-D
Post Reply