Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
jefferson

#76 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Nije samo Michelin, tako rade svi proizvodjaci. Prva ugradnja se takodje razlikuje od onih guma koje mozes kupiti na slobodnom trzistu.
U principu ne. U proizvodnji nema razlike.
U mnogim stvarim nema, ali kada je sastav mjesavine u pitanju, nekad ima, sto govori pojacana potrosnja guma koje su prva ugradnja i istih modela koje se kasnije stavljaju.
Tako je isto kada kupis kocione plocice za BMW u njihovom servisu, dobijes "original" koje nekako traju 20,000km duze od onih koje su ugradjene na auto tokom proizvodnje. Odes u prodavnicu kupis Pagid i dobijes isto ono sto BMW prodaje u servisu pod "originalom."
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#77 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

Al'din wrote:
konektovan wrote:
Al'din wrote:Vozio sam na dosta ljetnih guma ali jedina koja me odusevila je Dayton D320 ( V sara). Bila je u dimenziji 195/50/15, bez buke, drzanje na cesto kao da je ljepilo mjesto gazeceg sloja, a o voznji po mokroj cesti da ne pricam, zaista.
Samo ne znam da li je jos uvijek ima u prodaji, ako nadjem ovo ljeto opet idu na moje felge.
Ja sam u cjenovniku guma m ,vidio ove gume po cijeni od 86 KM za gotovinu,u dimenziji 205/ 55 R16. Definitivno najpovoljnije,a koliko znam to je low budget marka bridgestone kompanije,pa kontam da nisu mozda bezeze. :thumbup:
garantujem za gumu, kao sto rekoh, probao sam svasta, ova mi je jedino ostala u dobrom sjecanju, istu bih opet kupio...
razmislicu jos malo,taman do ovog zakonom predvidjenog roka o upotrebi zimskih pneumatika,pa onda lagano u nabavku obuce za ljetnu sezonu,a ove ce biti definitivno u uzem krugu. :thumbup:
Qler

#78 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Qler »

Ja izgleda uzimam gy efficient performance one na akciji u makbelu...
konektovan

#79 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

d i l a j l a wrote:nema se tu šta razmišljat
ako neko misli da ima "dobra" guma za 86 KM u dimenziji 16" taj pojma nema
kao što ranije rekoh, čim ta guma nije došla čak ni na test ADAC-a a kamoli da vidimo kakve su joj ocjene
to je obično smeće ranga tigra, falkena i ostalih šaban brendova
Slusaj shabane,ja mislim da ima jako dobrih guma a da ne kostaju puno. Naravno,postoje one top I ne bih da se bavim uporedjivanjem takvih sa low budget gumama,al' za moje potrebe I ove su odlicne. Adac test,zar to jos neko cita?????? :D
basicm

#80 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by basicm »

Ja samo izbjegavam gume koje stede gorivo, eco oznake i slicno. One imaju tvrdje komponente i postanu plasticne pa klizu.
topcam
Vozim: uzbrdo

#81 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by topcam »

basicm wrote:Ja samo izbjegavam gume koje stede gorivo, eco oznake i slicno. One imaju tvrdje komponente i postanu plasticne pa klizu.
Vjerovatno svaka guma nekada postane plasticna.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#82 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mali_milojica »

ado-šampion wrote:Memo vjeruj mi, na duge staze Michelinu niko pera ne moze odbit, pa ni Continental. :D
ADAC radi svoje testove na testnim poligonima Continentala. Uz ADAC poslovicnu neutralnost i istinitost :lol: nema razloga da ne vjerujem da je Conti najbolja guma :oops: 8-)
konektovan

#83 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

d i l a j l a wrote:
konektovan wrote:
d i l a j l a wrote:nema se tu šta razmišljat
ako neko misli da ima "dobra" guma za 86 KM u dimenziji 16" taj pojma nema
kao što ranije rekoh, čim ta guma nije došla čak ni na test ADAC-a a kamoli da vidimo kakve su joj ocjene
to je obično smeće ranga tigra, falkena i ostalih šaban brendova
Slusaj shabane,ja mislim da ima jako dobrih guma a da ne kostaju puno. Naravno,postoje one top I ne bih da se bavim uporedjivanjem takvih sa low budget gumama,al' za moje potrebe I ove su odlicne. Adac test,zar to jos neko cita?????? :D
onda se šabane napiše, MENI je dobra, jer nemam para za bolje, pa ću kupit za moje potrebe i plastičnu kinesku za 20 KM
a ne savjetovat druge kako je to eto "dobra" guma jer je jeftina,jer eto neko je glup pa ne zna da nema dobro za jeftine pare, ili ako je već glup trebao bi znati "kolko para toliko muzike", elem da za 86 KM dimenziju 16" može dobit samo kao smeće a ne kao "dobru" gumu što navodi dotični
Shabane,ko te dir'o,sto si neurozan???? MENI SU DOBRE,je li ti sad jasno,a I mnogim drugim vozacima. :D Tebi,za onih 80 konjcica u konzervi mogu posluziti I opanci,made in Modrica testirani na poligonu po Ozrenu. :D :lol:

A sad popusti malo,da nas moderacija ne bi posjecivala bezeze. ;-)
addem

#84 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by addem »

Ne treba covjek da stedi na gumama. Definitivno jedna od najbitnijih stvari na automobilu. Ove goodyear mi se ne cine lose.
beco

#85 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by beco »

topcam wrote:
basicm wrote:Ja samo izbjegavam gume koje stede gorivo, eco oznake i slicno. One imaju tvrdje komponente i postanu plasticne pa klizu.
Vjerovatno svaka guma nekada postane plasticna.
Ovo mogu i ja potvrditi nikad vise "Ekološke gume" imao Continental Ecocontact3 na Cliu 3. Gume sa manje gripa nisam odavno vidio (znam to im je poenta da je manji otpor kotrljanja). Čak bih rekao da su na nižim temperaturama kad je mokro i opasne. Dubina šare bila ok ali guma popucala sa strana (špura OK bila), bacio ih nakon tri sezone. Jesam ja njih gazio i glupirao se ali po meni užasno loša guma na mokrom.
Drvosjeca iz Dejcica

#86 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

d i l a j l a wrote:ako je ADAC nije ni testiro, batali je
Ma vjerovatno ću je zaobići. Zna li ko gdje se ima uzeti Semperit Speed-Life, na ADAC testu dobila ocjenu dobra (gut).
channel10

#87 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by channel10 »

Da i ja potvrdim ovo u vezi tvrdoce guma kod energy saver-a i ecocontacta continentala. Mislio sam uzeti samo dvije ljetne gume, a vec razmisljam da kupim sve cetiri dunlop (da ne stavljam nazad ove dvije energy saver-a, sto su mi bile na prednjim).

Ne mogu da vjerujem da je ovolika razlika u cijeni izmedju ASD-a i Makbela (119 i 102 KM). Na cetiri gume usteda 68KM.
jefferson

#88 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

mali_milojica wrote:
ado-šampion wrote:Memo vjeruj mi, na duge staze Michelinu niko pera ne moze odbit, pa ni Continental. :D
ADAC radi svoje testove na testnim poligonima Continentala. Uz ADAC poslovicnu neutralnost i istinitost :lol: nema razloga da ne vjerujem da je Conti najbolja guma :oops: 8-)
Ma testovi su uvijek neki orijentir, ali najbolje je misljenja uizmati sa specijaliziranih foruma. ADAC, Consumer Reports itd, oni testiraju NOVE gume, sto ne znaci da ce za 10,000km imati iste performanse.
Ja vise NIKAD necu uzeti Kumho npr. Kada sam uzeo polovno auto sa 40,000km, na njemu su dosle nove Kumho gume. Za 16,000km sam ih morao skinuti jer su 3 ispale iz balansa. Izgledale su nove, po kisi extra bile kada je akvaplaning u pitanju, ali drzanje ceste po mokrom: katastrofa.
Good Year? Nakon 2 seta Eagle modela, ja sam zavrsio s njima. Nakon 10,000km nikad ih vise nisam mogao balansirati.
Zato se sad drzim Michelina, Bridgestone i Continental. Ovo ostalo sam davno zaboravio.
IcedFlame

#89 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by IcedFlame »

d i l a j l a wrote:ako je ADAC nije ni testiro, batali je
Ne vidjeh da je ADAC testirao ni Landsail gume, a one se pokazase bolje nego neka vrlo zvucna imena.
amar1994

#90 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by amar1994 »

Gdje se mogu nabaviti Nokian Line ili zLine gume?
jefferson

#91 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

dakle, brendovi koji su redovno po svim ADAC testovima u samom vrhu
a ne neki tamo šaban brendovi koji su eto nešto ko fol dobri a jeftini, i koji su "preporuka" jarana što voza bmw :D sa plavim kineskim xenonima od 50 KM
nema dobro a jeftino, to samo budale mogu vjerovat da ima
Nisu bas uvijek u vrhu, a npr. taj isti Contnental je imao a neki modeli jos uvijek imaju problema sa kvalitetom bocnih zidova. To na ADAC testu, kao i nekim drugim testovima se ne moze pokazati nego tek nakon 20-30,000km.
Za mene jetne gume su uvijek Michelin, zimske Continental, ali im Bridgestone opasno puse za vratom.
NK33

#92 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NK33 »

Pitanje za jeffersona i ostale, uzimam dvije ljetne gume u dimenziji 235/45/18 pa koje odabrati po vasem misljenju?

Michelin Pilot Sport 3 98Y = 321KM
Michelin Primacy 3 98Y = 321KM
Goodyear F1 Asymetric2 98Y = 314KM
Dunlop Sp Maxx 98Y = 313KM
Hankok K117 = 295 KM
Hankok K120 = 295 KM
Bridgestone Potenza RE050A 98Y = 312 KM

Dvije gume koje jos nisu potrosene a koje kontam staviti na zadnju osovinu su Bridgestone Blizzak LM25 run-flat pa me zanima je li mozda bolje uzeti Bridgestone (obicne, ne run-flat) i na prednje ili to i nije toliko bitno?
quarterback

#93 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by quarterback »

ja sam odabrao ove Michelin Primacy 3
NK33

#94 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NK33 »

Ako sam dobro skontao Primacy 3 su touring tires a Pilot sport 3 su vise za sportsku voznju. Ako je ovo istina onda i meni vise odgovaraju Primacy jer mi je bitnije da su gume udobnije, manje buke i da dugo traju.
jefferson

#95 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

NK33 wrote:Pitanje za jeffersona i ostale, uzimam dvije ljetne gume u dimenziji 235/45/18 pa koje odabrati po vasem misljenju?

Hankok K117 = 295 KM
Hankok K120 = 295 KM

Dvije gume koje jos nisu potrosene a koje kontam staviti na zadnju osovinu su Bridgestone Blizzak LM25 run-flat pa me zanima je li mozda bolje uzeti Bridgestone (obicne, ne run-flat) i na prednje ili to i nije toliko bitno?
Koje auto prvo?
Ako je auto sa jakom masinom i jakim kocnicama onda:
1. Michelin Pilot 3
2. Bridgestone Potenza RE050A

Ako je neko vozilo koje nije namjenjeno velikim brzinama, jakim ubrzanjima itd onda:
1Michelin Primacy.
Edit: nisam ni vidio zadnju recenicu. Sto to radis? Ako ces koristiti te gume preko zime, onda ih garaziraj.
Last edited by jefferson on 21/03/2015 23:54, edited 1 time in total.
jefferson

#96 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

d i l a j l a wrote:Pretpostavljam da su i te priče o bočnim zidovima Contija tipa reko mi jaran što voza bmw sa plavim kineskim xenonima
Imas li kakav referentan izvor, pisanje nekog auto magazina o tome
Kvalitet Bridgestone nije nikakvo čudo
Dovoljno je reći da hara u formuli 1
Kakvi bolan casopisi? Znas li ti od cega zive casopisi?
Danguba

#97 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Danguba »

NK33 wrote:Pitanje za jeffersona i ostale, uzimam dvije ljetne gume u dimenziji 235/45/18 pa koje odabrati po vasem misljenju?

Hankok K117 = 295 KM
Hankok K120 = 295 KM

ja bih samo od istog proizvodjaca.
IcedFlame

#98 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by IcedFlame »

d i l a j l a wrote: Kvalitet Bridgestone nije nikakvo čudo
Za tebe je formula zavrsila prije 5 godina, a automobilska industrija stala nakon izlaska golfa VI?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#99 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by mali_milojica »

IcedFlame wrote:
d i l a j l a wrote: Kvalitet Bridgestone nije nikakvo čudo
Za tebe je formula zavrsila prije 5 godina, a automobilska industrija stala nakon izlaska golfa VI?
Ako mu kazes da je u F1 samo Pirelli,tacno se plasim za njega :lol:
NK33

#100 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by NK33 »

jefferson wrote: Koje auto prvo?
Ako je auto sa jakom masinom i jakim kocnicama onda:
1. Michelin Pilot 3
2. Bridgestone Potenza RE050A

Ako je neko vozilo koje nije namjenjeno velikim brzinama, jakim ubrzanjima itd onda:
1Michelin Primacy.
Edit: nisam ni vidio zadnju recenicu. Sto to radis? Ako ces koristiti te gume preko zime, onda ih garaziraj.
Nije nesto jaka masina 2.0HDi 140ks, vozim uglavnom po ogranicenjima i bez naglih ubrzanja.
Necu koristiti ove Bridgestone preko zime jer imam sve 4 zimske u manjoj dimenziji na drugim felgama. Zbog toga kontam da iskoristim ove dvije Bridgestone sto su dosle uz auto dok jos imaju solidnu šaru, iako su zimske valjda nece pravit problem.
Locked