Nije kriva religija, krivo je drustvo, politika, ekonomija i druge stvari koje su dovele do toga da covjek nije ustanju obezbjediti egzistenciju ni za sebe a kamoli za zenu i djecuu, problem se treba rjesavati na drugim mjestima, a ne mijenjati religijska pravila onako kako nama odgovaraKikibombona wrote: Religija tu treba olabaviti i ici u korak sa vremenom.
Seks, brak, neimastina
- @ngel
#76 Re: Seks, brak, neimastina
- Capajebo
#77 Re: Seks, brak, neimastina
Nije problem religije, nego je problem ljudi. I ne znam kakav ti je argument "ici u korak sa vremenom", jer to nema nikakve tezine, osim neke suplje price i provlacenja kroz redove da su religiozni ljudi zatucani. Sto, moras priznat, nije nimalo kulturno reci nekome.Kikibombona wrote:Pa vidi, to je problem, vremena se mijenjaju a islam je ucahuren u sedmo stoljece. Prije se mogao sklopiti brak dosta lakse nego sada. Ogroman broj momaka izmedju 20-30 godina nema finansijsku podlogu za brak a zude za odnosom sa zenom (ne samo seks). Religija tu treba olabaviti i ici u korak sa vremenom.Capajebo wrote: Ima. Da te interesuje, i da stvarno zelis da znas, a ne da provociras ili 'nako bezveze bacas suplju, sam bi se potrudio, trazio i nasao sam sebi odgovore.
Zato i govorim, nema smisla pricati o necemu o cemu ne znamo nesto. Tako ja npr. nikad necu uci na ekonomiju i pametovati nesto, jer ne znam. Mogu samo procitati sa ljudi kazu.
- jao_situacije
#78 Re: Seks, brak, neimastina
Ti si meni malo sumnjiv lik, nick seksimacak123, Kur'an pišeš malim slovom, Gospodar pišeš malim slovom, inače ofiran si trollseksimacak123 wrote:kad te budem pito za tvoje mišljenje, tad ćeš mi ga i kazat, a do tad ni muc... jasno?!?! drugo, pričam o poremećenoj logici bosanskog muslimana, dakle ona curica koja hoda s dečkima, i krije se iza ćoškova s momcima misleći da je Allah ne vidi, i radi šta joj se tupi ne obazirući se uopšte na Boga zemlje na kojoj hoda, ona da se pita kakav je neko vjernik? pazi, da li ste razumjeli primitivizam i šupljost toga? dakle čojek koga interesuje šta piše u kuranu se treba stidit kakav je on vjernik od nje.....spreca wrote:Ja mislim da je tebi jedino rjesenje sirija....slabo ce ti ovdje uspjeti ......ko si ti uopste da odredjujes koje grjesnik a ko neseksimacak123 wrote:
curu treba zapalit, ko što su palili puritani vještice... to su najgore žene na kugli zemaljskoj koje se bave tim zanatom, zanatom izdaje svih ideala, te najbližih članova porodice a na koncu povod propasti komplet društva... ja nisam reko da sam ja veći musliman od ikog, tu ste vi ljagu namene odapeli... i tema nije za smjeh i zafrkanciju već jako ozbiljna... i što mi je najgore, vjernik treba da se stidi što je jednu stvar reko lošu, a drugi musliman koji hoda dunjalukom i sve ostale blagodati uživa i još griješi da taj poruku šalje vjerniku da se vjernik treba stidit... pa ko se treba stidit, musliman koji kaže da je ateista il onaj koji barem na džumu ode jednom u hefti??? sve ste naopako okrenuli narole, logiku komplet izvrnuli, a cirikate a veze s mozgom nemate....
Tema zrela za ključanje puna vrijeđanja.
Zovi moderaciju
- Kinesko prkno
#79 Re: Seks, brak, neimastina
Ljudi ,vodite ljubav a ne rat,ili jos bolje yebte se
- Capajebo
#80 Re: Seks, brak, neimastina
Hej ba spreconi, ne bi ja iz svog Sarajeva za brdo karamela otis'ospreca wrote:Ma samo ti dodji.....daleko je to do donjecka a ima se bogami sta viditi...nebih te mogo odavde vise otjeratiCapajebo wrote: To i dalje nije odgovor na moje pitanje
I nemoj me ba u Rusiju, zaglavit cu u Donjecku![]()
![]()
- spreca
#81 Re: Seks, brak, neimastina
Capajebo wrote: Hej ba spreconi, ne bi ja iz svog Sarajeva za brdo karamela otis'o
- Kroksica
#82 Re: Seks, brak, neimastina
Kako si ti to predstavio, nemaju dje sve i da religiously OK.Kikibombona wrote:Vjera zabranjuje seks prije braka.
Da li je seks iz ove perspektive privilegija za bogate, iako poslovica kaze da je 'zabava za siromasne'?
U blizem okruzenju vidim momcice u ranim dvadesetim koji nemaju posao, zive sa roditeljima i bracom u manjim stanovima. Ako nadju neki posao, to je obicno kratkorocno i veoma nesigurno..... Stvoriti porodicu u takvim uslovima je prilicno rizicno, pa ako hocete i neodgovorno.
Ti momcici imaju djevojke. Dobiju od roditelja 2-5km, izlaze po parkovima, odu na kaficu i tako..... Na skorman nacin se zabavljaju i nadaju boljem zivotu.
Ovakvih slucajeva ima sa momcima u kasnim dvadesetim, ranim tridesetim, pa i u cetrdesetim.... Sjebana smo drzava, sa velikim brojem nezaposlenih.
I kako se ozeniti?
Kako rijesiti stambeno pitanje?
Da li sa vjerskog stanovista pri ovakvim muskarci i djevojke imaju pravo na zabavljanje i seksualne odnose prije braka?
Da li je normalno da osoba od 25 ili 30 godina bude nevina?
Da li ostavlja posljedice?
- Ridjobrki
#83 Re: Seks, brak, neimastina
Čuj, 'nako nešto kontam... I meni je 35 i još sam nevin. Zavisi s koje strane se posmatra.
- insomnia78
#84 Re: Seks, brak, neimastina
Ma od kud ti da su krscani ukinuli to pravilo?Kikibombona wrote:Tebi i Sampionu.....Capajebo wrote: Ja ipak smatram da ti nemas pojma o cemu pricas, ali ipak pricas.
Cuj da ulema ukine ovo pravilo
Pravilo o zabrani seksa prije braka. Kad su mogli krscani mogu i muslimani.
- HAVANA
#85 Re: Seks, brak, neimastina
Jarane,ovaj seksi macak musliman,i to pravi. 
-
seksimacak123
#86 Re: Seks, brak, neimastina
Nije sve tako crno, sve dok ja boravim među vama ljudi, sunce će sijat, odmaraćete u miru a ne počivat u istom@ngel wrote:Pokvareno i bolesno drustvo smo postali sa poremecenim sistemom vrijednosti
Osnovna celija dustva je porodica a osnova za porodicu je brak, pa kako imati zdravo drustvo bez braka i porodice
Institucija braka se sve vise srozava, pa nije ni cudo sto je drustvo postalo izopaceno, sto su materijalne stvari postale bitnije od onoga sto je istinski bitno i sto usrecuje covjeka, a to su porodica, djeca, medjusobna ljubav i postovanje, a kako toga ima sve manje, na povrsinu dolaze neke prolazne stvari, trenutna zadovoljstva, bitno je samo zadovoljiti zivotinjske potrebe i nagone, bez nekog dubljeg i plemenitijeg cilja
Tesko se vise mozemo i nazvati drustvo, jer smo sve manje ljudi, a sve vise zivotinje, umjesto drustvo adekvatniji naziv bi bio stado
- Kikibombona
#87 Re: Seks, brak, neimastina
Vidi, doslo je zajebano vrijeme i ne postoje naznake da ce se promijeniti. Mnozimo ubrzano a resursa sve manje. Nezaposlenost je ogromna i pitanje je hoce li se i kada ce se taj trend promijeniti.Capajebo wrote: Nije problem religije, nego je problem ljudi. I ne znam kakav ti je argument "ici u korak sa vremenom", jer to nema nikakve tezine, osim neke suplje price i provlacenja kroz redove da su religiozni ljudi zatucani. Sto, moras priznat, nije nimalo kulturno reci nekome.
Islam uopste nije krut kao sto se zeli predstaviti, makar nije bio kada je nastajao, dok ga dogma nije obradila. Imamo primjer alkohola i ropstva (postepene zabrane, preporuke). Muslimani su objasnili da ropostvo nije izricito zabranjeno zato sto su vremena bila takva. Dakle, islam se mijenjao i eveluirao u vremenu svoga nastanka a danasnje generacije su ga fiksirale. Gdje je tu logika?
Seks je potpuno prirodna stvar i najjaci nagon koji pokrece covjeka. Proziviti dvadesete i tridesete bez seksa, radi nemogucnosti da se ozenis, nije li to u suprotnosti sa prirodom covjeka?
- muha_sa
#88 Re: Seks, brak, neimastina
ništa prije braka
sramota i grehota.
sramota i grehota.
- muha_sa
#89 Re: Seks, brak, neimastina
vala i u braku.
-
seksimacak123
#90 Re: Seks, brak, neimastina
obični, nisam ja za uzdizanje bilo kog, al jesam da se nabije u grlo onaj ko to zaslužujeHAVANA wrote:Jarane,ovaj seksi macak musliman,i to pravi.
- HAVANA
#91 Re: Seks, brak, neimastina
A pored braka?muha_sa wrote:vala i u braku.
- HAVANA
#92 Re: Seks, brak, neimastina
Dobro je kad se uzdigne nabit u grlo.seksimacak123 wrote:obični, nisam ja za uzdizanje bilo kog, al jesam da se nabije u grlo onaj ko to zaslužujeHAVANA wrote:Jarane,ovaj seksi macak musliman,i to pravi.
- muha_sa
#93 Re: Seks, brak, neimastina
poželjno, cak šta više--obaveznoHAVANA wrote:A pored braka?muha_sa wrote:vala i u braku.
- insomnia78
#94 Re: Seks, brak, neimastina
Pu, pu, puHAVANA wrote:A pored braka?muha_sa wrote:vala i u braku.
Nalet te nebio
- @ngel
#95 Re: Seks, brak, neimastina
Da te Allah uputi, samo On zna do kad ce sunce sijati, a kakvi smo ne bi me iznenadilo ni da nas sprzi u potpunostiseksimacak123 wrote:Nije sve tako crno, sve dok ja boravim među vama ljudi, sunce će sijat, odmaraćete u miru a ne počivat u istom@ngel wrote:Pokvareno i bolesno drustvo smo postali sa poremecenim sistemom vrijednosti
Osnovna celija dustva je porodica a osnova za porodicu je brak, pa kako imati zdravo drustvo bez braka i porodice
Institucija braka se sve vise srozava, pa nije ni cudo sto je drustvo postalo izopaceno, sto su materijalne stvari postale bitnije od onoga sto je istinski bitno i sto usrecuje covjeka, a to su porodica, djeca, medjusobna ljubav i postovanje, a kako toga ima sve manje, na povrsinu dolaze neke prolazne stvari, trenutna zadovoljstva, bitno je samo zadovoljiti zivotinjske potrebe i nagone, bez nekog dubljeg i plemenitijeg cilja
Tesko se vise mozemo i nazvati drustvo, jer smo sve manje ljudi, a sve vise zivotinje, umjesto drustvo adekvatniji naziv bi bio stado
- Kroksica
#96 Re: Seks, brak, neimastina
Seks je samo za reporodukciju, zato ne vidim razloga zasto bi ga iko upraznjavao van braka.Kikibombona wrote:
Seks je potpuno prirodna stvar i najjaci nagon koji pokrece covjeka. Proziviti dvadesete i tridesete bez seksa, radi nemogucnosti da se ozenis, nije li to u suprotnosti sa prirodom covjeka?
- HAVANA
#97 Re: Seks, brak, neimastina
Ovaj insomnia se sexo prije braka,samo da znate.Oho mu se oho.
- Kikibombona
#98 Re: Seks, brak, neimastina
Kako mislis nemaju đe?Kroksica wrote: Kako si ti to predstavio, nemaju dje sve i da religiously OK.
Seksati se?
Imaju sestro, uvijek se nadje cose za takve aktivnosti.
Medjutim, brak je ozbiljna stvar. Veliki broj mladih nije u prilici ozeniti se i pitanje je kada ce biti. A zivjeti bez partnera u vrijeme kada je potreba za partnerom iznimna velika (ne samo seks), mislim da nije lako.
I ovdje se radi o teskoj nepravdi. Bogati mogu imati cetri zene. Mogu se seksati dok ne crknu, a sirotinja treba mladost provesti u samoci. Takva je situacija u danasnjem vremenu, kada su mnogi ljudi bez posla i imaju jedva da sebe prehrane. Za takve je partner luksuz i oni ga po vjerskim propisima ne mogu imati, jer nemaju para da se ozene.
- muha_sa
#99 Re: Seks, brak, neimastina
ovo ozbiljna rasprava
bježim na lijevo
uh, na desno 
bježim na lijevo
- HAVANA
#100 Re: Seks, brak, neimastina
Meni vala godi i kad ne pravim djecu.Sejtan mi cunu obuzeo.Kroksica wrote:Seks je samo za reporodukciju, zato ne vidim razloga zasto bi ga iko upraznjavao van braka.Kikibombona wrote: